واشنگتن بر مذاکرات سیاسی برای حل بحران لیبی تأکید کرد

هشدار نسبت به روابط آنکارا با ایران و «داعش»

واشنگتن بر مذاکرات سیاسی برای حل بحران لیبی تأکید کرد
TT

واشنگتن بر مذاکرات سیاسی برای حل بحران لیبی تأکید کرد

واشنگتن بر مذاکرات سیاسی برای حل بحران لیبی تأکید کرد

چندین منبع در دولت آمریکا نگرانی خود را در مورد تشدید نظامی و وخیم تر شدن اوضاع در لیبی اعلام کردند و گفتند که دولت رئیس‌جمهور آمریکا در تلاش است تا مسیر مذاکرات سیاسی و اقتصادی را هموار کند و مداخلات نظامی، انتقال مزدوران و قاچاق اسلحه از چندین کشور برای تشدید تنش‌ها و تضعیف دستیابی به راه حل‌ها را کاهش دهد.
جاد دیر سخنگوی کاخ سفید در این باره توضیح داد که رئیس‌جمهور دونالد ترامپ با همتای مصری خود عبدالفتاح السیسی در مورد ضرورت توقف فوری تشدید تنش در لیبی و ضرورت پیشروی در مذاکرات اقتصادی و سیاسی گفتگو کرده‌است.
به گفته او، ترامپ همچنین با امانوئل مکرون رئیس‌جمهور فرانسه در مورد راه‌های کاهش تنش در لیبی گفتگو کرده‌است.
تماس تلفنی بین ترامپ و السیسی ۵ روز پس از تماس ترامپ با رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه با دربارهٔ اوضاع لیبی، صورت گرفت.
 مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا، نیز با همتای روسی خود در مورد لیبی صحبت کرد و این نشانگر عدم ثبات موضع آمریکا در مورد طرف‌های درگیر در لیبی است.
در این زمینه، تحلیلگران اظهار کردند که طرف آمریکایی پیامدهای منفی مربوط به اوضاع لیبی و تأثیرات آن بر منطقه و نیز نگرانی‌های مصر را می‌فهمد. اما به گفته آنها، واشینگتن تمایلی برای انجام اقدامات جدی و عملی برای مداخله مستقیم در بحران و کنترل و هدایت مسیر سیاسی آن ندارد.
میریت مبروک مدیر برنامه مصر در انستیتو واشینگتن برای سیاست خاورنزدیک، می‌گوید که با وجود تنش‌های رو به رشد و اظهارات تشدید کننده در مصر و ترکیه، دلایل زیادی برای خوش‌بینی وجود دارد که تنش نظامی حاصل نشود.
 وی اضافه کرد: «موضع اعلام شده مصر همیشه بر دستیابی به راه حل دیپلماتیک برای جنگ در لیبی بوده‌است و اعلامیه قاهره در ماه گذشته یک ابتکار عمل دیپلماتیک برای آتش‌بس، انجام مذاکرات سیاسی و اطمینان از استقلال ارتش ملی لیبی با لغو توافقنامه ۲۰۱۵ توسط سازمان ملل است که منجر به ایجاد دولت وفاق ملی شد».
در همین حال، گزارشی از سوی تیمی از محققان دانشگاه کلمبیا نسبت به روابط ترکیه با بسیاری از سازمان‌های تروریستی، تحریک تنش در منطقه و همچنین جاه طلبی آنکارا برای افزایش نفوذ خود در منطقه و حمایت از جریان‌های «اخوان المسلمین» هشدار داد.
طبق این گزارش، اردوغان به تروریست‌های داعش اجازه داد تا به راحتی از مرز ترکیه و سوریه عبور کنند.
در این گزارش از دولت ترامپ خواسته شده‌است که مواضع قاطعانه اتخاذ کند و یک اقدام «فشار حداکثری» بر اقتصاد ترکیه انجام دهد، همان‌طور که با ایران انجام شد.
این محققان هشدار داد که هرچه سکوت دربارهٔ ترکیه و اقدامات آن طولانی‌تر باشد، محدود کردن آنها در آینده سخت‌تر خواهد بود.



خواسته مکرون از متحدان: در مقابل پوتین ترسو نباشید

ماكرون وبافيل في حديث منفرد الاثنين في القصر الرئاسي التشيكي (أ.ف.ب)
ماكرون وبافيل في حديث منفرد الاثنين في القصر الرئاسي التشيكي (أ.ف.ب)
TT

خواسته مکرون از متحدان: در مقابل پوتین ترسو نباشید

ماكرون وبافيل في حديث منفرد الاثنين في القصر الرئاسي التشيكي (أ.ف.ب)
ماكرون وبافيل في حديث منفرد الاثنين في القصر الرئاسي التشيكي (أ.ف.ب)

رئیس‌جمهور فرانسه گفت که آنچه او در رابطه با اوکراین و نادیده گرفتن اعزام نیروهای غربی به خاک این کشور خواستار آن است «یک جهش استراتژیک است و من کاملاً عواقب آن را تحمل می‌کنم».
امانوئل مکرون تأکید کرد که «ما نمی‌توانیم و نباید اجازه دهیم روسیه در این جنگ پیروز شود و تا زمانی که این امر ضروری باشد به حمایت از مردم اوکراین و ارتش آنها ادامه خواهیم داد».
مکرون برای توضیح بیشتر و رد هر گونه عجله یا بداهه از سوی خود تأکید کرد که اظهارات وی «روشن و دقیق است و بسیار ضروری است که روشن شود که ما محدودیتی برای حمایت غرب از اوکراین قائل نخواهیم شد».
مکرون در جریان سفرش به جمهوری چک از دو فرصت استفاده کرد تا تغییرات قابل توجهی را که در مواضع او در مورد جنگ اوکراین و روسیه رخ داده بود، برجسته کند.
این احتمال وجود دارد که پاسخ‌هایی مبنی بر رد پیشنهاد رادیکال او (مبنی بر فرستادن نیروهای میدانی به اوکراین) او را بر آن داشته باشد که بگوید: «ما قطعاً به لحظه‌ای در اروپا نزدیک می‌شویم که در آن مناسب است که ترسو نباشیم».
بیان این ادبیات اغلب در زبان دیپلماتیک استفاده نمی‌شود.
مکرون معتقد است که آینده اروپایی‌ها به سرنوشت جنگ اوکراین و اعتقاد جدید پاریس بستگی دارد که رئیس‌جمهور روسیه «تنها در اوکراین متوقف نخواهد شد».
رئیس‌جمهور فرانسه بار دیگر خواستار تقویت دفاع اروپایی شد.
با این حال، مکرون، علیرغم شدت ظاهری در اظهاراتش، مشتاق است تأکید کند که «خواهان تشدید تنش نیست» و اینکه غربی‌ها علی‌رغم همه حمایت‌هایی که از اوکراین ارائه می‌کنند، «طرف درگیری نیستند» و تنها کاری که انجام می‌دهند کمک به این کشور برای دفاع از استقلال و حاکمیتش است.
مکرون حمایت خود را از ابتکار عمل پراگ برای تهیه مهمات با خرید آن از جایی که در دسترس است، ابراز کرد.
از سوی دیگر، کی‌یف روز سه‌شنبه اعلام کرد که ناو جنگی روسیه سرگئی کوتوف را با استفاده از پهپادهای زیردریایی اوکراینی در نزدیکی شبه جزیره کریمه غرق کرده‌است.
مسکو رسماً غرق شدن کشتی را تأیید نکرد، اما یک وبلاگ طرفدار روسیه به نام بیلوروسکی سیلوویک گزارش داد که کشتی منهدم شده‌است.
وبلاگ ریبار که نزدیک به وزارت دفاع روسیه است نیز پست مشابهی را منتشر کرده‌است.
همچنین پل تنگه کرچ یا پل کریمه، پس از وقوع حملات شبانه برای چند ساعت بسته شد.

 

Read also


محموله ۸۰ تنی کمک های سعودی وارد اوکراین شد


 
هواپیمای حامل کمک سعودی در فرودگاه رززوو لهستان (واس)
  هواپیمای حامل کمک سعودی در فرودگاه رززوو لهستان (واس)
TT

محموله ۸۰ تنی کمک های سعودی وارد اوکراین شد


 
هواپیمای حامل کمک سعودی در فرودگاه رززوو لهستان (واس)
  هواپیمای حامل کمک سعودی در فرودگاه رززوو لهستان (واس)

نهمین هواپیمای حامل کمک سعودی وارد فرودگاه رززوو لهستان واقع در نزدیکی مرز اوکراین شد. این کمک ها از طریق مرز لهستان به اوکراین خواهد رفت. مرکز امداد ملک سلمان مسئول تنظیم این پرواز امدادی است.
این محموله ۸۰ تنی از جمله کمک های سعودی به اوکراین است و شامل ژنراتورهای برق و لوازم برقی می شود.

محموله اخیر سعودی شامل ژنراتور و لوازم برقی است (واس)

پترنکو آناتولی سفیر اوکراین در سعودی هفته گذشته در گفتگو با «الشرق الاوسط» به نیابت از مردم و حکومت اوکراین از ملک سلمان بن عبد العزیز خادم حرمین شریفین و شاهزاده محمد بن سلمان نخست وزیر و ولیعهد و مردم سعودی به خاطر ارسال کمک های بشردوستانه به اوکراین تشکر کرد. محموله های کمک و امداد سعودی به اوکراین توسط مرکز امداد و اقدامات بشردوستانه ملک سلمان ارسال می شود.
آناتولی افزود «این کمک ها گواه روشن بر شراکت پایدار بین دو کشور و حمایت ادامه دار و ثابت سعودی از اوکراین بنا به قوانین بین الملل است که انسانیت و سخاوتمندی عربی را نشان می دهد».
سفیر اوکراین خاطر نشان کرد اوکراین به این کمک ها نیاز شدید دارد چرا که آوارگان غیر نظامی همچنان گرفتار آثار ناگوار «تجاوز نظامی ادامه دار روسیه» هستند. او افزود «امیدوارم که خداوند پاداش این کار نیک را صد برابر به خانواده های سعودی عطا کند».

پل امداد رسانی هوایی سعودی به مردم اوکراین همچنان برقرار است (واس)

سعودی در همه بزنگاه های تاریخی در کنار نیازمندان و آسیب دیدگان جهان بوده است و این کمک ها به اوکراین نیز در قالب همین نقش آفرینی سعودی تعریف می شود.
سعودی و اوکراین سال گذشته موافقتنامه ای برای ارایه کمک های بشردوستانه بیشتر به ارزش ۴۰۰ میلیون دلار امضا کردند و سعودی از طریق هماهنگی با دولت لهستان و سازمان ملل ده میلیون دلار کمک فوری پزشکی و سرپناه به پناهجویان اوکراینی در کشورهای همسایه به ویژه لهستان تقدیم کرده است.


دومین سال جنگ اوکراین؛ در روسیه چه گذشت؟

دو مامور پلیس جلوی ساختمان کرملین به مناسبت دومین سال آغاز جنگ اوکراین کشیک می دهند (فرانس پرس)
دو مامور پلیس جلوی ساختمان کرملین به مناسبت دومین سال آغاز جنگ اوکراین کشیک می دهند (فرانس پرس)
TT

دومین سال جنگ اوکراین؛ در روسیه چه گذشت؟

دو مامور پلیس جلوی ساختمان کرملین به مناسبت دومین سال آغاز جنگ اوکراین کشیک می دهند (فرانس پرس)
دو مامور پلیس جلوی ساختمان کرملین به مناسبت دومین سال آغاز جنگ اوکراین کشیک می دهند (فرانس پرس)

جنگ اوکراین وارد سومین سال شد اما در روسیه که اوضاع داخلی و روابط خارجی اش پس از این جنگ زیر و رو شد خبری از مراسم نبود. نهادهای پارلمانی و احزاب مراسم نداشتند. برخی از رسانه های غربی خبر بازداشت تعدادی از همسران سربازان روس که در اوکراین می جنگند را پوشش دادند و بخشی از خبرنگاران نیز تاکید کردند که همسران این سربازان روس روی قبر سرباز گمنام شاخه گل گذاشتند که نشانگر ابراز نارضایتی غیر مستقیم از جنگ است. شهرهای روسیه برنامه و رویداد مردمی به مناسبت دومین سال جنگ نداشتند.
روز «مدافعان میهن» که هر سال ۲۳ فوریه (یک روز قبل از سالگرد جنگ اوکراین) در روسیه برگزار می شود با پوشش خبری گسترده همراه بود و رسانه های حکومتی از این فرصت استفاده کردند و بدون ذکر مستقیم دومین سال جنگ اوکراین به تعریف و تمجید از سربازان در همه جبهه ها پرداختند.
رسانه های روسیه به سبک خاص خود دومین سال جنگ در اوکراین را پوشش دادند و با گزارش های طولانی و بعضا میدانی طولانی «دستاورد محور» به شرح موفقیت های ارتش روسیه در اوکراین در دو سال گذشته پرداختند و از پیشروی های میدانی در «نووروسیه» گفتند. منظور آنها از «نووروسیه» چهار منطقه دونتسک و لوهانسک و ژاپوریژیا و خرسون است که سال گذشته روسیه آنها را به خاک خود ملحق کرد. عقبگرد توان نظامی اوکراین و سردرگمی غربی ها و اختلافات گسترده در اردوگاه غرب بر سر مسلح کردن و کمک های مالی بیشتر به اوکراین از محورهای رسانه های روسیه به این مناسبت بودند. البته روس ها همچنین در پوشش خبری خود مشکلات اجتماعی و اقتصادی در کشورهای اروپایی و افزایش اختلافات و بگو مگوهای داخلی در آمریکا را نیز از قلم نینداختند.
محور اصلی این پوشش خبری چکیده این دو سال جنگ بود که روسیه با گام های استوار در مسیر پیروزی پیش می رود و اردوگاه دشمن با سیاه نمایی های سیاسی درباره حمایت های ادامه دار از اوکراین می خواهند شکست خود را پنهان کنند.

دو مامور دفاع مدنی روز یکشنبه در محل آتش سوزی در یک ایستگاه قطار در منطقه کوستیانتینیفکا در استان دونتسک (آسوشیتد پرس)

اکثریت با ادامه جنگ موافقند

همزمان با این پوشش رسانه ای هدفمند نتایج «مرکز تحقیقات افکار سنجی» نزدیک به کرملین منتشر شد که با اعداد و داده های غیر قابل تردید همراهی جامعه با رویکرد روسیه در اوکراین را نشان داد.
بنا به این نظرسنجی بیش از پنجاه درصد جمعیت روسیه معتقدند «عملیات نظامی ویژه» خوب پیش می رود.
۶۵ درصد شرکت کنندگان در نظرسنجی در پاسخ به اینکه آیا عملیات نظامی روسیه موفق است یا خیر گفتند که به احتمال زیاد موفق است و ۱۵ درصد فکر می کنند که به احتمال زیاد موفق نیست و ۲۰ درصد گفتند که جواب دادن به این سوال سخت است.
یکی از سوالات مطرح شده در این نظرسنجی همان پرسشی است که بسیاری از سیاستمداران و بخش اعظم جامعه روسیه پاسخی برای آن ندارند؛ آیا جنگ تصمیم درستی بوده است؟
۶۸ درصد روس ها گفتند که با تصمیم اعلام جنگ موافقند و ۱۹ درصد گفتند که مخالف این تصمیم هستند و ۱۳ درصد از اظهار نظر در این باره خودداری کردند.
این آمار اگر درست و دقیق باشد نشانگر چرخش افکار عمومی روسیه است چرا که اکثر مردم این کشور دو سال پیش مخالف اعلام جنگ علیه اوکراین بودند.
سوال دیگری نیز در مورد اهداف جنگ مطرح شده است. ۴۳ درصد گفتند که هدف حفاظت از امنیت روسیه و خلع سلاح اوکراین و جلوگیری از استقرار پایگاه های نظامی ناتو در کشورهای همسایه است. ۲۰ درصد معتقدند که هدف این جنگ دفاع از ساکنان لوهانسک و دونتسک و ژاپوریژیا و خرسون است که البته این هدف اعلام شده دو سال پیش دولت برای جنگ بود. ۱۵ درصد گفتند که روسیه در درجه اول می خواهد روند سیاسی در اوکراین را تغییر دهد و «نازیسم» را ریشه کن کند. ۶ درصد بر این باورند که هدف این جنگ الحاق اوکراین به خاک روسیه است.
میلیتاریزه جامعه و بسط گفتمان «هیچ صدایی بلند تر از صدای نبرد نیست» یکی از نکات قابل توجه این نظرسنجی است که نشان می دهد بسیج رسانه ای و سیاسی برای تبلیغ این جنگ در دو سالی که گذشت خوب جواب داده است.
۷۲ درصد شرکت کنندگان در نظرسنجی گفتند که «همه شهروندان روسیه باید کمک کنند تا عملیات نظامی با موفقیت پیش برود» و ۶۴ درصد معتقدند که «باید اینک با این اصل زیست که همه چیز برای جبهه است و همه چیز برای پیروزی است».
این نظرسنجی یاد شده نمونه گیری تصادفی از طریق تماس تلفنی با ۱۶۰۰ نفر در مناطق مختلف روسیه است.

سالگرد الحاق کریمه

سالگرد جنگ در اوکراین بود اما این رویداد در روسیه سوت و کور گذشت. با این حال روسیه برای مراسم بزرگ در دهمین سالگرد الحاق شبه جزیره کریمه در سال ۲۰۱۴ آماده می شود. این مراسم در روسیه عید ملی شده است. ولادیمیر پوتین برنامه های این رویداد را با حضور در مراسم رونمایی از کتاب «کریمه برگ هایی از تاریخ از دوران باستان تا به امروز» کلید زد. پوتین در این مراسم گفت «شبه جزیره کریمه و سواستوپل دو بخش جدایی ناپذیر از روسیه شده اند». او افزود «۱۶ مارس ۲۰۱۴ واقعا نقطه عطف سرنوشت ساز برای ساکنان کریمه و سواستوپل به شمار می رود». پوتین خاطر نشان کرد ساکنان کریمه «در آن روز با یک تصمیم قاطع و بی تردید اعلام کردند که می خواهند برای همیشه با روسیه بمانند. شبه جزیره کریمه و سواستوپل امروز بخش جدایی ناپذیر از جمهوری فدرال روسیه شده اند».
البته آغاز «جشن های بازگشت کریمه به مام میهن» از روی اتفاق یا بی ربط با دومین سالگرد جنگ در اوکراین نبود. روسیه بخش دیگری از «دستاوردهای» خود در جنگ اوکراین را به نمایش گذاشت و از آغاز رای دهی زودهنگام در انتخابات ریاست جمهوری روسیه در ژاپوریژیا خبر داد.
این انتخابات ۱۵ تا ۱۷ مارس برگزار می شود. طبق روال معمول رای دهی زودهنگام در روسیه شامل حال روس های مقیم خارج و ساکنان بخش های شرقی روسیه می شود. انتخابات روسیه برای اولین بار امسال در ژاپوریژیا برگزار می شود. گالینا کاتیوشینکو رئیس ستاد انتخابات در ژاپوریژیا گفت «ساکنان مناطق دور افتاده و بخش های نزدیک به جبهه های درگیری معمولا زودتر از بقیه رای می دهد.. رای دهی زودهنگام شامل حال نظامیان نیز می شود».

نگهبانی که جلوی ساختمان سابق اداره منطقه ای نیکولایف رد می شود (د پ آ)

گسترش دامنه حمله

همزمان با سالگرد جنگ در اوکراین عده ای در روسیه بار دیگر خواهان گسترش دامنه حمله نظامی به مناطق بیشتر شدند. این بخش از جامعه می خواهد نیروهای روسیه استان های بیشتری که از آنها به عنوان مناطق «روسیه» یاد کردند را تصرف کنند و گفتند که این مناطق «باید دوباره به خاک روسیه ملحق شوند». مقصود آنها عمدتا مناطق نیکولایف و اودسا در کرانه دریای سیاه است. تصرف این مناطق بدین معنا است که اوکراین یا چیزی که از اوکراین باقی می ماند دیگر به دریای سیاه دسترسی نخواهد داشت.
صدای گروه هایی که خواهان افزایش پیشروی ارتش روسیه و تصرف مناطق بیشتر از اوکراین هستند اوایل جنگ بلندتر بود اما در طول جنگ آرام شد. دیمیتری روگوزین عضو شورای فدراسیون (سنا) در روسیه که نماینده استان ژاپوریژیا در این نهاد است گفت «لزوم آزاد سازی دو استان اودسا و نیکولایف جای تردید ندارد چون تهدیدهای نظامی در دریای سیاه بیخ گوش روسیه است. این یک واقعیت آشکار است و ما ضمنا نیاز داریم به مرز جمهوری پریدنسترویه (منطقه ای در خاک مولداوی که با کمک روسیه می خواهد از مولداوی جدا شود) دسترسی پیدا کنیم. اکثریت قاطع ساکنان پریدنسترویه در چندین رفراندوم به الحاق به خاک روسیه رای دادند». او خاطر نشان کرد «در عین حال باید به فکر دشواری های ارسال نیرو در امتداد ساحل دریای سیاه باشیم چون در این منطقه تعداد فراوانی از منبع های رود صعب العبور و غیر قابل عبور وجود دارد».
او در ادامه توضیح داد «یادمان باشد که باید از رود دنیپر رد شویم. بنابراین بهتر است نیروها از سمت شمال به سمت اودسا و نیکولایف پیشروی کنند نه از سمت شرق».
وزارت دفاع روسیه نیز در بیانیه ای از افزایش خطرات و تهدید کشتی های تجاری روسیه در دریای سیاه خبر داد و نکته جالب همزمانی اظهارات روگوزین و بیانیه وزارت دفاع روسیه است.


دو سال گذشت؛ چرا روسیه مطمئن است در جنگ پیروز می شود؟

سربازان روسی در مراسم افتتاح بنای یادبود نظامیان روسیه که در جنگ کشته شدند (رویترز)
سربازان روسی در مراسم افتتاح بنای یادبود نظامیان روسیه که در جنگ کشته شدند (رویترز)
TT

دو سال گذشت؛ چرا روسیه مطمئن است در جنگ پیروز می شود؟

سربازان روسی در مراسم افتتاح بنای یادبود نظامیان روسیه که در جنگ کشته شدند (رویترز)
سربازان روسی در مراسم افتتاح بنای یادبود نظامیان روسیه که در جنگ کشته شدند (رویترز)

وقتی روسیه دو سال پیش به اوکراین حمله کرد نظامیان اوکراین با چنگ و دندان به دفاع از سرزمینشان برخاستند و غرب تمام قد کنار اوکراین ایستاد و به همین دلیل امید به توان ارتش اوکراین برای مقابله با مهاجمان افزایش یافت.
دو سال گذشت و امیدها به پیروزی اوکراین کاهش فزاینده داشته و تعهد غرب به حمایت از اوکراین کاهش یافته است. کمک های نظامی چند میلیارد دلاری آمریکا با توجه به امکان افزایش جنگ و درگیری در آینده و کمبود بودجه در دوره پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بلا تکلیف است و نیز این احتمال را نباید نادیده گرفت که دولت بعدی آمریکا حمایت کمتری از اوکراین نشان دهد. خطوط مقدم در صحنه جنگ در چند ماه گذشته به استثنای موفقیت های اخیر نظامیان روسیه در شرق اوکراین تغییر نکردند.

سرباز روس نزدیک یکی از ساختمان های خرابه در آودیوکا (رویترز)

کی یف مرتب اعلام می کند که اسلحه مناسب و موثر برای نبرد با روسیه به دستش نمی رسد. طبق برخی گزارش ها نظامیان اوکراین در خطوط مقدم درگیری به دلیل کمبود مهمات و نیرو روحیه شان را باخته اند. اختلافات سیاسی داخلی و برکناری والری زالوژنی فرمانده ارتش اوکراین باعث بروز نگرانی از تکلیف استراتژی نظامی اوکراین شد.
به گزارش سی ان بی سی جیمز نیکسی مدیر برنامه روسیه و اوراسیا در اندیشکده «چتم هاوس» گفت «امسال برای اوکراین سخت تر از سال های قبلی جنگ است که بخشی از آن به دلیل تغییر زالوژنی و ترک آودیوکا توسط ارتش اوکراین است اما مساله اصلی اوکراینی ها این است که نمی دانند چقدر می توانند روی کمک های غربی حساب کنند».
او خاطر نشان کرد «تصور می کنم رئیس جمهوری که نمی تواند کمک های مرگبار ارایه کند و رئیس جمهوری که کمک های مرگبار در اختیار اوکراین قرار نمی دهد از نظر اوکراین و اوکراینی ها با یکدیگر فرق دارند. این مساله زندگی و مرگ است. ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه روی پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری حساب نمی کند چون پوتین فکر می کند که فارغ از نتایج انتخابات آمریکا در ماه نوامبر روسیه پیروز خواهد شد».
نیکسی اضافه کرد «به عبارت دیگر پوتین ضعف آمریکا را فهمیده و او درست فهمیده است. اما باید منتظر ماند و دید که آیا این اعتماد به نفس پوتین در باره پیروزی به جا بوده یا خیر. پوتین دستکم می داند که توان نظامی اش در تابستان یا سال بعد چقدر است اما این کلام در مورد اوکراین صدق نمی کند».
دعواهای سیاسی داخلی در غرب خواه قبل از انتخابات آمریکا و بریتانیا و پارلمان اروپا امسال غالب خواهد بود. نیکسون می گوید «اما روسیه چنین محدودیت هایی ندارد. مسکو حاضر است برای رسیدن به پیروزی به روسیه خسارت هر چقدر بزرگ وارد کند».

ستون دود از ساختمانی در باخموت بالا می رود. باخموت در دونتسک صحنه درگیری شدید با ارتش روسیه است (آسوشیتد پرس)

روس ها روحیه گرفتند

بی گمان روسیه در آغاز سومین سال جنگ ذوق زده است و با پیشروی اخیر و تصرف آودیوکا روحیه گرفت. تصرف آودیوکا هفته گذشته بزرگ ترین پیروزی در ۹ ماه اخیر بود. روس ها هفته گذشته موفقیت های منطقه ای نیز داشتند. مسکو قبل از انتخابات ریاست جمهوری ماه آینده موفق شد مخالفان سیاسی اش در داخل را از میان بردارد. بر کسی پوشیده نیست که نتیجه انتخابات روسیه مشخص است که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به راحتی پیروز می شد به خصوص اینکه اکثر مخالفان پوتین یا در تبعید اختیاری هستند و یا حق فعالیت سیاسی ندارند و یا اینکه زندانی اند و یا درگذشتند که آخرین آنها الکسی ناوالنی هفته پیش در یکی از زندان های دور افتاده در قطب شمال درگذشت.
البته نتیجه جنگ قابل پیش بینی نیست با این حال تحلیلگران سیاسی می گویند که روسیه کارت های زیادی در ارتباط با جنگ دارد.
کرت ولکر نماینده سابق آمریکا در ناتو و فرستاده ویژه آمریکا در اوکراین به شبکه «سی ان بی سی» گفت برآوردم از گفتگوهایی که با مقامات محلی و فرماندهان نظامی اوکراین داشتم این است که آنها «از غرب و به خصوص آمریکا بسیار نگران هستند».
او افزود «آیا مثل قبل از اوکراین حمایت نظامی و اقتصادی می کنیم؟‌ آنها همچنان به این حمایت نیاز دارند و بدون حمایت غرب نگران خواهند شد چرا که روسیه منابع بیشتری دارد و به پیشروی و فشار در جبهه های درگیری و به خرید پهپاد و موشک ادامه خواهد داد و شهرهای اوکراین را مورد هدف قرار می دهد. پس این جنگ به رویه کنونی ادامه پیدا می کند و لزوما تلفات سنگین نخواهد داشت اما مثل الان ادامه می یابد و هیچ منطقه ای پس گرفته نمی شود».

سربازان روسیه وسط آوار نزدیک یک خودروی منهدم شده در آودیوکای اوکراین (رویترز)

دستاوردهای روسیه

روسیه در چند ماه نخست جنگ در اوکراین در بهار ۲۰۲۲ به خاطر استراتژی و تاکتیک های نظامی اش مورد انتقاد و تمسخر قرار گرفت و ارتش روسیه آن زمان پس از تلاش ناکام برای پیشروی به سمت کی یف به سرعت در جبهه شمالی عقب کشیدند.
به گزارش «سی ان بی سی» در آن زمان گفته شد که ارتش روسیه آموزش دیده و مجهز و منظم نیست اما تحلیلگران مسائل دفاعی معتقدند که ارتش روسیه بر این مشکلات غلبه کرد و سال گذشته سازمان یافته تر و هماهنگ تر شد.
این گزارش افزود تاکتیک های نظامی روسیه دیگر مایه ریشخند و تمسخر نیست. ارتش روسیه در مواضع دفاعی بسیار محکم سنگر گرفته و ضد حمله تابستان اوکراین را ناکام گذاشت. روسیه در اوکراین و عمدتا در بخش های شرقی دست به حمله می زند.
ارتش روسیه با تصرف آودیوکا در دونتسک پس از چندین ماه درگیری سنگین روحیه گرفت. پوتین از آن به عنوان «موفقیت مطلق و مسلم» یاد کرد و گفت که باید این رویداد «بستر ساز» شود.
تحلیلگران می گویند که روسیه پیش از انتخابات ۱۵ و ۱۷ مارس به این پیروزی دست یافته که زمان خوبی برای پوتین است. روسیه در پی این بود که در فضای اطلاعاتی اوکراین وحشت ایجاد کرده و روحیه اوکراینی ها را تضعیف کند.

سربازان اوکراینی در حال یک سامانه ضد هوایی آلمانی نزدیک شهر اودسا در جنوب اوکراین (آژانس عکس اروپا)

روسیه آمار تلفات نظامیانش در نبرد طولانی برای تصرف آودیوکا را تایید یا تکذیب نکرده اما اوکراین برآورد کرده که ۴۷ هزار سرباز روس در این نبرد کشته شدند. البته دست یابی به آمار دقیق و به روز امکان پذیر نیست اما مقامات آمریکا در ماه اوت گفتند که حدود ۵۰۰ هزار سرباز اوکراینی و روس در این نبرد کشته و زخمی شدند.
تحلیلگران می گویند آنچه برای سران مسکو اهمیت دارد تصویر پیروزی در آودیوکا در نظر مردم روسیه قبل از انتخابات است که می تواند برای غرب پیام بفرستد مبنی بر اینکه روسیه در یک جنگ طولانی عزم خود را برای رسیدن به اهدافش در اوکراین به هر قیمتی جزم کرده است.
نیروی کار
روسیه اینک تقریبا یک پنجم سرزمین اوکراین را اشغال کرده و توان خود را برای بسیج و ارسال صدها هزار نفر برای جنگ در اوکراین نشان داد. روسیه از این نظر هم دست بالا را دارد چرا که اوکراین می گفت که بسیج نیروی بیشتر از میان غیر نظامیان و فرستادن آنها برای جنگ مایه شرمساری است.
وولکر توضیح داد «به گمانم این جنگ تا زمانی که پوتین در قدرت است ادامه پیدا می کند چرا که کسی دلش به حال روس هایی که پوتین آنها را به کشتن می دهد نمی سوزد. پوتین پشت سر هم نیرو به جبهه های مقدم می فرستد و ده ها و ده ها هزار نفر را می کشد».

ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه (آسوشیتد پرس)

دیوید کیریچنکو تحلیلگر مرکز تحلیل سیاست اروپا گفت «ارتش اوکراین به فکر جذب ۵۰۰ هزار سرباز دیگر برای جنگ است. ولودیمیر زلسنکی رئیس جمهور اوکراین با ابراز نگرانی گفت که این مساله «حساس» است. جذب نیرو برای جنگ «بحث داغ بین دولت و ارتش» بوده و حالا این بحث و اختلاف اجتناب ناپذیر شده است».
او افزود «پیداست که اوکراین گزینه ای به جز بسیج نیروی بیشتر از میان مردم ندارد». کیریچنکو خاطر نشان کرد «مردان و زنانی که در ۲۳ ماه گذشته در جبهه می جنگند دچار خستگی شدید و تلفات سنگین شده اند».
کیریچنکو خاطر نشان کرد «اختلافات درباره جذب نیروی بیشتر بالا گرفته و اکثر کمک های نظامی علنی آمریکا دارد به پایان می رسد و کنگره هنوز با ارسال کمک های بیشتر موافقت نکرده است. اوکراین که با کمبود تسلیحات مواجه است بسیاری از عملیات نظامی را موقتا متوقف کرده و شرایط در جبهه دشوار شده است. جنگ دستکم اینک تا حد زیادی فرسایشی شده که البته این وضع به نفع روسیه است. با این حال نشانه ای از پایان مقاومت اوکراینی ها نیست».


مجادله بایدن و پوتین



پوتین قبل از پرواز با هواپیمای بمب افکن به روز شده Tu-160M دیروز (AFP)
پوتین قبل از پرواز با هواپیمای بمب افکن به روز شده Tu-160M دیروز (AFP)
TT

مجادله بایدن و پوتین



پوتین قبل از پرواز با هواپیمای بمب افکن به روز شده Tu-160M دیروز (AFP)
پوتین قبل از پرواز با هواپیمای بمب افکن به روز شده Tu-160M دیروز (AFP)

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، اظهارات «گستاخانه» همتای آمریکایی خود، جو بایدن، دربارهٔ خود را به سخره گرفت و او را «دیوانه» توصیف کرد.
اظهارات بایدن در جریان یک رویداد جمع‌آوری کمک‌های مالی که در سانفرانسیسکو برگزار شد، انتقاد کرملین را برانگیخت ‌و آنها را شرم آور توصیف کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، بایدن گفت: ما دیوانه‌هایی مانند این مرد، پوتین و دیگران داریم که همیشه باید از وقوع یک درگیری هسته ای هراس داشته باشیم، اما تهدید وجودی برای بشریت، تغییرات اقلیمی است.
استفاده بایدن از این القاب تند علیه پوتین در پی موارد دیگری است که وی در آن او را جزو اراذل و اوباش و جنایتکار جنگی به ویژه پس از حمله به اوکراین توصیف کرده بود.
پوتین اظهارات گستاخانه بایدن را به سخره گرفت، در حالی که دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت که سخنان بایدن یک شرم بزرگ برای خود کشور (...) و برای ایالات متحده است.
وی افزود: استفاده یک رئیس‌جمهور از این نوع صحبت‌ها شرم آور است.
در میان این مجادله لفظی بین دو طرف، نفر اول کرملین با پرواز بر روی یک بمب افکن استراتژیک مدرن Tu-160M با قابلیت حمل سلاح هسته ای، توانایی‌های کشورش را به نمایش گذاشت.
بمب افکن غول پیکر بال چرخشی نسخه به روز شده بمب افکن دوران شوروی است. این هواپیما دارای چهار خدمه است، قادر به حمل ۱۲ موشک کروز یا ۱۲ موشک هسته ای کوتاه برد است و می‌تواند مسافت ۱۲۰۰۰ کیلومتری را بدون توقف یا سوخت‌گیری طی کند.

Read also


رئیس سازمان سیا: به ندرت خاورمیانه را پیچیده‌تر و انفجاری‌تر از شرایط امروز دیده‌ام

مدير وكالة المخابرات المركزية الأميركية وليم بيرنز خلال جلسة استماع أمام لجنة المخابرات في مجلس النواب الثلاثاء (رويترز)
مدير وكالة المخابرات المركزية الأميركية وليم بيرنز خلال جلسة استماع أمام لجنة المخابرات في مجلس النواب الثلاثاء (رويترز)
TT

رئیس سازمان سیا: به ندرت خاورمیانه را پیچیده‌تر و انفجاری‌تر از شرایط امروز دیده‌ام

مدير وكالة المخابرات المركزية الأميركية وليم بيرنز خلال جلسة استماع أمام لجنة المخابرات في مجلس النواب الثلاثاء (رويترز)
مدير وكالة المخابرات المركزية الأميركية وليم بيرنز خلال جلسة استماع أمام لجنة المخابرات في مجلس النواب الثلاثاء (رويترز)

ویلیام برنز، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا در مقاله‌ای در نشریه فارن افرز با عنوان «هنر جاسوسی و هنر دولت: دگرگونی سیا برای عصر رقابت» نوشت با توجه به تجربیات خود در خاورمیانه تأکید کرده که به ندرت این منطقه را «پیچیده‌تر و انفجاری‌تر» از شرایط امروز دیده‌است.
برنز نسبت به خطر کنار گذاشتن حمایت ایالات متحده از اوکراین در رویارویی با جاه طلبی‌های ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، هشدار داد.
وی گفت که این حمایت، رئیس‌جمهور چین، شی جین پینگ را بر آن داشت تا توانایی‌های آمریکا برای مقابله با هرگونه تهاجم به تایوان را «دوباره محاسبه و بازنگری کند».
وی به خطراتی که ایران برای خاورمیانه ایجاد می‌کند، اشاره کرد، زیرا رژیم این کشور «آماده جنگ تا آخرین نیابت منطقه ای خود» برای گسترش هژمونی خود بر منطقه است.
برنز در این مقاله با اشاره به چالش‌های پیش روی آمریکا، چین و رقابت با این کشور را اصلی‌ترین موضوع پیش‌روی ایالات متحده خوانده و تأکید می‌کند باید اقدامات لازم را برای مقابله با تهدید چین به کار بست.

«عظمت» پوتین

این دیپلمات پیشین وزارت خارجه آمریکا همچنین دوران کنونی را یکی از لحظات نادری دانسته که آمریکا با آن رو به رو است و می‌افزاید: «همان‌طور که رئیس‌جمهور جو بایدن تأکید کرده، ایالات متحده امروز با یکی از آن لحظات نادر مواجه است که پیامدهای آن طلوع جنگ سرد یا دوره پس از ۱۱ سپتامبر است. ظهور چین و بدخواهی روسیه، چالش‌های ژئوپلیتیکی دلهره‌آوری را در دنیای رقابت استراتژیک ایجاد می‌کند که در آن ایالات متحده دیگر از برتری بلامنازع برخوردار نیست و در عین حال تهدیدات هم علیه ما در حال افزایش است».
او در این مقاله خود به‌طور مفصل به روسیه و حمله این کشور به اوکراین پرداخته و تأکید کرده که علاقه پوتین به کنترل اوکراین از مسائلی است که هرگز نباید آن را فراموش کرد.
برنز در این رابطه می‌نویسد: «پوتین معتقد است که بدون کنترل اوکراین غیرممکن است که روسیه یک قدرت بزرگ و او یک رهبر بزرگ برای روسیه باشد».
برنز اضافه کرده که باور او پوتین در جنگ با اوکراین در بسیاری از سطوح شکست خورده و هدف اولیه مسکو برای تصرف کی‌یف و تحت سلطه درآوردن اوکراین «احمقانه و توهم‌آمیز» بوده‌است. با این حال برنز اذعان دارد که «سرکوبگری پوتین در داخل» همچنان ادامه خواهد یافت هرچند اقداماتی مانند شورش پریگوژین نشان‌دهنده این است که مخالفت‌ها حتی در درون سیستم سیاسی کرملین نیز رو به رو رشد است.
سفیر پیشین آمریکا در مسکو در ادامه این مقاله تأکید کرده که حمایت از اوکراین برای آمریکا امری ضروری است و می‌تواند یک سرمایه‌گذاری نسبتاً متوسط با بازده ژئوپولتیک قابل توجه برای ایالات متحده باشد که برای صنعت این کشور بازده قابل توجهی خواهد داشت. او در عین حال می‌گوید که هرچند تهدیدات هسته‌ای روسیه را چندان نباید جدی گرفت اما در عین حال احمقانه خواهد بود اگر نادیده گرفته شود.
او در این ادامه می‌نویسد: «پوتین فکر می‌کند که زمان به نفع او است و می‌تواند ضمن نابودی اوکراین، حامیان غربی‌اش را ناامید کند اما چالش برای اوکراین این است که غرور پوتین را خنثی کند و هزینه‌های سنگین ادامه درگیری‌ها را به روسیه نشان دهد، اتفاقی که نه تنها با پیشرفت در خط مقدم بلکه با انجام حملات عمیق‌تر پشت سر آنها و دستیابی به دستاوردهای پایدار در دریای سیاه حاصل خواهد شد».
برنز همچنین تأکید کرده که آمریکا باید به کمک‌های خود به اوکراین ادامه دهد و کمتر از ۵ درصد از بودجه دفاعی خود را برای این منظور تخصیص دهد تا یک تضمینی برای یک برد بلند مدت برای اوکراین و یک باخت راهبردی برای روسیه به دست آورد.

«دشمنی» چین

این دیپلمات کارکشته آمریکایی بخش دیگری از مقاله خود را به چین اختصاص داده و تأکید کرده هیچ کشوری بیشتر از رهبران چین نظاره‌گر حمایت ایالات متحده از اوکراین نیست.
به باور برنز چین تنها رقیب ایالات متحده است که هم قصد دارد نظم بین‌المللی را تغییر دهد و هم قدرت اقتصادی، دیپلماتیک، نظامی و تکنولوژیکی برای انجام این کار را دارد.
او همچنین با اشاره به قدرت‌گیری فزاینده شی جین پینگ او را قدرتمند تر از هر رهبر دیگری در چین از زمان مائو تسه تونگ می‌خواند.
برنز در خصوص چین همچنین می‌نویسد: «رفتارهای چین مانند سرکوب فزاینده شی در داخل و رفتار تهاجمی او در خارج از کشور و شراکت «بدون محدودیت» این کشور با پوتین و همچنین تهدیدات پکن برای صلح و ثبات در تنگه تایوان، غیرممکن است که نادیده گرفته شود».
رئیس سازمان سیا در ادامه تأکید دارد که چین علاقه‌مند است آمریکا را به عنوان یک قدرت در حال محو شدن ببیند.
او در این رابطه اینگونه توضیح می‌دهد: «برای شی، که تمایل دارد ایالات متحده را به عنوان یک قدرت در حال محو شدن ببیند، رهبری ما در اوکراین قطعاً غافلگیرکننده بوده‌است. تمایل ایالات متحده برای اعمال فشار اقتصادی به روسیه و جذب متحدان بین‌المللی برای این امر به شدت با باور پکن مبنی بر اینکه آمریکا در حال انحطاط است، تناقض داشت».
او در ادامه با اشاره به آسیب‌پذیری‌های وابستگی به یک کشور می‌نویسد: «همه‌گیری کووید-۱۹ خطر وابستگی به هر کشوری را برای تأمین تجهیزات پزشکی نجات بخش برای هر دولتی روشن کرد، همان‌طور که جنگ روسیه در اوکراین خطرات وابسته شدن به یک کشور برای انرژی را برای اروپا روشن ساخت. در دنیای امروز، هیچ کشوری نمی‌خواهد خود را تحت الحمایه یک تامین‌کننده مواد معدنی و فناوری‌های حیاتی بیابد، به‌ویژه اگر این تامین‌کننده قصد داشته باشد که این وابستگی‌ها را تسلیحاتی کند».
برنز همچنین در این مقاله به تمایل بازیگران برای تنوع بخشیدن به کشورهایی که به آنها کار می‌کنند اشاره کرد و می‌نویسد: «در این دنیای پرنوسان و تقسیم شده، دموکراسی‌ها و حکومت‌های استبدادی، اقتصادهای توسعه‌یافته و کشورهای در حال توسعه و همچنین کشورهای جنوب جهانی برای به حداکثر رساندن گزینه‌های خود به‌طور فزاینده‌ای روابطشان را با کنشگران دیگر توسعه می‌بخشند. آنها منافع کم و خطرات زیادی را در پایبندی به روابط ژئوپلیتیک تک محوری با ایالات متحده یا چین می‌بینند».

خاورمیانه

برنز در بخش دیگری از مقاله خود که به جنگ اسرائیل و حماس پرداخته و می‌نویسد: «بحرانی که توسط قصابی حماس در اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ ایجاد شد، بار دیگر به ما یادآوری کرد که انتخاب‌های پیچیده‌ای در خاورمیانه داریم. هرچند اولویت واشنگتن باید چین باشد اما این بدان معنا نیست که ما می‌توانیم از چالش‌های دیگر فرار کنیم. ما باید ضمن اجتناب از تجاوزها از نفوذ خود به صورت عاقلانه استفاده کنیم».
او همچنین با توجه به تجربیات خود در خاورمیانه تأکید کرده که به ندرت این منطقه را «پیچیده‌تر و انفجاری‌تر» از شرایط امروز دیده‌است.
برنز در ادامه در خصوص چالش‌های پیش رو را مسائلی چون چون پایان دادن به عملیات نظامی گسترده اسرائیل در نوار غزه، رفع نیازهای عمیق انسانی غیرنظامیان دردمند فلسطینی، آزادی گروگان‌ها، جلوگیری از گسترش جنگ به دیگر جبهه‌ها و همچنین اندیشیدن دربارهٔ فردای غزه دانسته‌است.
برنزهمچنین در در خصوص راه‌حل‌های مسائل منطقه‌ای می‌نویسد: «کلید امنیت اسرائیل و منطقه مواجهه با ایران است. رژیم ایران با این بحران [جنگ غزه] جسورتر شده و به نظر می‌رسد در همان حال که برنامه اتمی خود را گسترش می‌دهد و به تهاجم روسیه کمک می‌کند، برای جنگ تا آخرین گروه نیابتی هم آماده است. در ماه‌های پس از ۷ اکتبر، حوثی‌ها، گروه شورشی یمن متحد با ایران، شروع به حمله به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ کردند و خطرات تشدید تنش در جبهه‌های دیگر همچنان ادامه دارد».
رئیس سازمان سیا همچنین اضافه می‌کند که به باور او آمریکا به‌طور انحصاری مسئول حل هیچ‌یک از مشکلات خاورمیانه نیست. اما تأکید کرده هیچ‌یک از آنها را بدون رهبری فعال ایالات متحده نمی‌توان مدیریت کرد چه برسد به اینکه به حل و فصل آنها امیدوار بود.


روسیه به دنبال تحکیم دستاوردهای خود در سال ۲۰۲۴؛ حرکت به سوی ایجاد شکاف گسترده در اردوگاه غرب

پوتین و وزیر دفاعش سرگئی شویگو در جریان بازدید از یک مرکز آموزشی نظامی در ماه اکتبر (AFP)
پوتین و وزیر دفاعش سرگئی شویگو در جریان بازدید از یک مرکز آموزشی نظامی در ماه اکتبر (AFP)
TT

روسیه به دنبال تحکیم دستاوردهای خود در سال ۲۰۲۴؛ حرکت به سوی ایجاد شکاف گسترده در اردوگاه غرب

پوتین و وزیر دفاعش سرگئی شویگو در جریان بازدید از یک مرکز آموزشی نظامی در ماه اکتبر (AFP)
پوتین و وزیر دفاعش سرگئی شویگو در جریان بازدید از یک مرکز آموزشی نظامی در ماه اکتبر (AFP)

صحنه‌های منطقه ای و بین‌المللی برای ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه در پایان سال مساعد به نظر می‌رسد. سال ۲۰۲۳ پرتلاطم‌ترین و پراضطراب‌ترین ایستگاه در ده سال گذشته، چه در داخل و چه در خارج بود. روسیه شاهد چرخش‌های خطرناک و رویدادهای بزرگ بود.
شورش نظامی گروه «واگنر» با حمایت ژنرال‌های برجسته و منطقه وسیعی از پذیرش مردمی تقریباً در اواسط سال بر روسیه حادث و آن را وارد تونلی از هرج و مرج داخلی شد. اما کرملین در یک نبرد سرنوشت ساز داخلی پیروز شد و موفق شد مخالفان خود را با یک ضربه مهلک از بین ببرد.
شرایط معیشتی شاهد لرزش‌های بزرگ بود. در ابتدای سال به نظر می‌رسید که اقتصاد روسیه زیر بار ۱۱ بسته تحریمی همه‌جانبه دچار تزلزل شده‌است. با این حال، با آمدن پاییز، شاخص‌ها از رکود به سمت بهبود در تعدادی از بخش‌ها حرکت کردند. به نظر می‌رسید که روسیه شروع به کنار آمدن با انزوای اقتصادی از غرب کرده‌است، شرایط را برای رویارویی با پیامدهای سخت بهبود بخشیده و به سمت رکورد رشد در چندین زمینه حرکت کرده‌است.
در جبهه‌های نبرد در کشور همسایه، سال گذشته فرمول شکست برای شرط‌بندی برای دستیابی به پیروزی نظامی بر روسیه تعیین شد. کرملین نیز به نوبه خود اولویت‌ها را تغییر داد و پس از موفقیت باخموت در اواسط سال، دیگر توجهی به پیشرفت گسترده در جبهه‌ها نکرد.
با این حال، در ازای آن، مسکو نقشه‌های «دفاکتو» را که پس از الحاق استان‌های اوکراین ایجاد کرده بود، تقویت کرد و همه تلاش‌ها برای پیشروی در چارچوب ضدحمله اوکراین-غرب را ناکام گذاشت.
در سیاست بین‌الملل؛ با تشدید شکاف در اردوگاه غرب در مورد موضوع کمک نظامی به کی یف و امکان‌پذیری فشار اقتصادی بر مسکو، بادها مطابق میل پوتین وزیدند. جنگ غزه در پاییز دستاوردهای جدیدی را به همراه داشت. نفوذ ضعیف اتحادهای منطقه ای تحت حمایت کرملین مانند بریکس، شانگهای و کشورهای مشترک المنافع بر رویدادهای جهانی مانع از توسعه سیاست‌های مبتنی بر انباشت منافع برای مسکو و متحدانش نشد.
به گفته کرملین و جریان گسترده‌ای در داخل روسیه، زمان‌های سخت گذشته‌است. به نظر می‌رسید که مسکو در حال آماده شدن برای رسیدن به نتایج با فرا رسیدن سال جدید است.

اوکراین... تعلیق درگیری

یکی از برجسته‌ترین جهت‌گیری‌های سیاست‌های پوتین در سال ۲۰۲۴، حفظ رکود نقشه‌های درگیری نظامی در اوکراین است. کارشناسان برجسته انتظار ندارند کرملین دست کم در نیمه اول سال یک حمله گسترده انجام دهد.

تزیینات سال نو در مسکو: ستاره کرملین با علامت «Z»، نشان ارتش روسیه در اوکراین (AFP)

در این زمینه؛ چندین رویکرد پوتین را می‌توان در مورد نبرد او در اوکراین مشاهده کرد.
نیروهای روسی موفق شدند نبرد را در تمام خط مقدم متوقف کنند و از پیشرفت‌های بزرگ جلوگیری کنند. فردا، موفقیت با پیشروی چند صد متری یا عقب‌نشینی به میزان مشابه سنجیده می‌شود. کارشناسان نظامی می‌گویند که مسکو ممکن است بدون انجام یک حمله بزرگ که کرملین به آن نیازی ندارد، محاصره آودیوکا (دونتسک) را برای تأیید «محبوبیت» پوتین در مرحله بعدی توسعه دهد. خطرات آن نیز بسیار زیاد است و اگر خسارات زیادی در میان سربازان روسی رخ دهد ممکن است تأثیر منفی داشته باشد.
عنصر دوم در این سطح این است که مسکو اکنون در یک موقعیت برنده نسبی در «جنگ فرسایشی» قرار دارد، بنابراین رویکردهای آن بر تلاش برای گسترش شکاف در صفوف غرب متمرکز است و برای درماندگی بیشتر اروپا آماده می‌شود. چندین کشور باید از اسلواکی، مجارستان و هلند الگوبرداری کنند تا لحن خود را نسبت به مسکو کاهش دهند و فوراً خواستار باز کردن کانال‌های گفت و گو با آن شوند.
در همین زمینه، داده‌های مسکو حاکی از اتمام تسلیحات و مهمات از انبارها و فروشگاه‌های غرب است که به این معنی است که هزینه تدارکات اوکراین در مرحله بعدی بیشتر خواهد بود. این امر در تمایل برخی کشورهای غربی برای حمایت از ایجاد صنایع دفاعی مشترک با کی یف به عنوان جایگزینی برای تجهیزات نظامی تسلیحات و فناوری‌های ساخت کشورهای ناتو منعکس می‌شود.

تقویت جبهه متفقین

اگرچه اتحادهای منطقه‌ای روسیه در سال گذشته در نشان دادن یک انسجام مستحکم که از مواضع کرملین در قبال غرب حمایت می‌کند، معکوس نشده‌است، اما مسکو در دستیابی به چندین پیشرفت موفق بوده‌است، از جمله گسترش خطوط تجارت جایگزین در مواجهه با محاصره غرب و افزایش نرخ مبادله به ارزهای ملی در چارچوب «شانگهای» و «بریکس» و به صورت دوجانبه نیز با متحدان «استراتژیک» مانند چین، به حدود نیمی از حجم تجارت خارجی روسیه می‌رسد. این فرایند در سال جدید به شدت ادامه خواهد داشت و مسکو به دنبال تقویت مسیرهای جایگزین عرضه به ویژه «کریدور شمال-جنوب» با همکاری چین، ایران و کشورهای قفقاز جنوبی و بهبود شرایط تجارت با متحدانش خواهد بود.

ایران، متحد استراتژیک

از جمله جهت‌گیری‌های اصلی سیاست روسیه در سال جدید، ادامه تقویت روابط با ایران به عنوان برجسته‌ترین شریک منطقه ای روسیه است. تحکیم مشارکت در جنگ اوکراین و تدارکات عمده ای که تهران در سال گذشته در اختیار مسکو قرار داد، پایه‌های توسعه این تحرک مشترک را پی ریزی کرد. این همان چیزی است که از طریق توافق‌نامه‌های مربوط به صنایع مشترک که در زمینه‌های عمرانی در حال توسعه هستند (تولید خودرو، مونتاژ هواپیما و ماشین آلات و ...) شروع به ظهور کرده‌است. ارتش، که در درجه اول به توسعه همکاری در زمینه تولید پهپاد و ادامه کار در توسعه بخش موشک‌های دفاعی می‌پردازد، در این زمینه، همچنین صحبت‌هایی در مورد امکان ارائه قرارداد مورد انتظار آخرین نسل از جنگنده‌های سوخو به ایران وجود دارد.
برآوردهای روسیه و ایران حاکی از آن است که در نیمه اول سال ۲۰۲۴، دو طرف در آستانه امضای یک توافقنامه مشارکت استراتژیک جدید و جامع هستند. این توافقنامه که قرار است روابط را به سطح کیفی جدیدی منتقل کند، دو سال است که روی آن کار شده‌است و پس از رسیدن به شکل نهایی در انتظار امضای رسمی است که شامل همه زمینه‌های همکاری آینده است.
در سطح منطقه ای، دو کشور قصد خود را برای افزایش همگرایی دیدگاه‌ها در مورد پرونده‌های موجود، به ویژه در مورد پرونده هسته ای ایران و درگیری‌های جاری در سوریه پنهان نمی‌کنند؛ پرونده‌هایی که همچنین انتظار می‌رود سال آینده وارد فاز جدیدی شوند.

سوریه... عرصه درگیری دوباره

جنگ اوکراین و مواضع اتخاذ شده توسط تل آویو در حمایت صریح از کی یف، علاوه بر پیامدهای بعدی ناشی از جنگ جاری در غزه، منجر به تغییر مهمی در اولویت‌های روسیه در سوریه شد. این امر عمدتاً در تغییر سیاست کمتر محتاطانه و حساس مسکو در قبال تلاش‌های قبلی خود برای حفظ تعادل ظریفی که بین روابط خود با ایران از یک سو و اسرائیل از سوی دیگر برقرار کرده بود ظاهر شد.
این روند در دفعات فزاینده محکومیت روسیه به حملات اسرائیل به مراکز ایران در سوریه و در عقب‌نشینی از آمادگی‌های قبلی برای دستیابی به توافق با غرب بر اساس «کنترل حضور ایران» در سوریه مشهود بود.

ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه در یک کنفرانس مطبوعاتی در سالن نمایشگاه گوستینی دوور در مرکز مسکو (رویترز)

کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که مسکو به تقویت این روند در مرحله بعدی ادامه دهد، با تمایل خود به ادامه تضمین این که مسائل به یک رویارویی همه‌جانبه که ممکن است منجر به گسترش دامنه جغرافیایی جنگ غزه در منطقه شود، ادامه دهد. این بدان معناست که سوریه بار دیگر به عرصه درگیری فعال، هرچند «کنترل شده» بین بازیگران خارجی، با این انتظار که مسکو از اقدامات برای کنترل حضور ایران در این کشور دست بردارد، تبدیل شده‌است.


جاه طلبی ترامپ برای ریاست جمهوری در دستان دیوان عالی

(AFP)
(AFP)
TT

جاه طلبی ترامپ برای ریاست جمهوری در دستان دیوان عالی

(AFP)
(AFP)

دادگاه عالی ایالت کلرادو دونالد ترامپ رئیس‌جمهور پیشین ایالات متحده را به دلیل دست داشتن در حمله به ساختمان کنگره در ۶ ژانویه ۲۰۲۱ فاقد صلاحیت لازم برای تصدی ریاست جمهوری تشخیص داد.
طبق حکم دادگاه کلرادو اکثریت دادگاه (۴ قاضی از ۷ قاضی) معتقدند که ترامپ بر اساس بند سوم متمم چهاردهم قانون اساسی ایالات متحده از تصدی پست ریاست جمهوری سلب صلاحیت شده‌است.
دادگاه عالی ایالت کلرادو روز سه‌شنبه در یک حکم غیرعادی، صلاحیت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق ایالات متحده آمریکا برای قرار گرفتن نام او در برگه‌های رأی در مرحله مقدماتی انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا را رد کرد.
دونالد ترامپ در واکنش به این حکم، اعلام کرد که خواستار تجدیدنظر در دیوان عالی ایالات متحده خواهد شد.
دادگاه کلرادو نیز گفت که اجرای حکم خود را دست‌کم تا ۴ ژانویه ۲۰۲۴ میلادی به تعویق می‌اندازد تا طرح درخواست تجدیدنظر در دیوان عالی ممکن باشد.
تصمیم دادگاه کلرادو که تمام قضات آن را فرمانداران دموکرات صادر کرده‌اند، نخستین حکم تاریخ آمریکا محسوب می‌شود که براساس بند ۳ متمم چهاردهم قانون اساسی این کشور، یک نامزد انتخابات ریاست جمهوری رد صلاحیت می‌شود.


آزمایش موشک قاره‌پیمای کره شمالی با حضور کیم

صورة وزعتها «وكالة أنباء كوريا الشمالية» الثلاثاء لكيم جونغ أون وابنته يراقبان إطلاق الصاروخ الباليستي (أ.ف.ب)
صورة وزعتها «وكالة أنباء كوريا الشمالية» الثلاثاء لكيم جونغ أون وابنته يراقبان إطلاق الصاروخ الباليستي (أ.ف.ب)
TT

آزمایش موشک قاره‌پیمای کره شمالی با حضور کیم

صورة وزعتها «وكالة أنباء كوريا الشمالية» الثلاثاء لكيم جونغ أون وابنته يراقبان إطلاق الصاروخ الباليستي (أ.ف.ب)
صورة وزعتها «وكالة أنباء كوريا الشمالية» الثلاثاء لكيم جونغ أون وابنته يراقبان إطلاق الصاروخ الباليستي (أ.ف.ب)

کیم جونگ اون رهبر کره شمالی پس از آزمایش قوی‌ترین موشک کره شمالی که می‌تواند کل قلمرو آمریکا را هدف قرار دهد، هشدار داد که اگر آمریکا «هرگونه تصمیم اشتباهی» علیه کشورش انجام دهد، پیونگ یانگ آن را اعلان جنگ تلقی خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی کره شمالی، کیم پرتاب موشک بالستیک قاره‌پیمای «هوآسونگ-۱۸» را از نزدیک دنبال کرد و گفت: «این یک اشاره واضح برای نیروهای متخاصم است که هیستری مقابله نظامی بی پروا خود را در طول سال علیه کره شمالی دامن می‌زنند».
وی تأکید کرد: این رزمایش‌ها (پرتاب‌ها) به وضوح نشان داد در صورتی که واشینگتن تصمیم اشتباه علیه ما بگیرد، چه واکنش سریعی در انتظارش خواهد بود.
به گفته وی، اگر واشینگتن بیش از این دست به اقدامات غیردوستانه بزند، پیونگ‌یانگ حق دارد تا با استفاده از تسلیحات پیشرفته‌تر و توسل به گزینه‌های تهدیدآمیزتر، اقداماتی تلافی‌جویانه و تهاجمی‌تر را اتخاذ کند.
این خبرگزاری اعلام کرد که موشک هواسونگ-۱۸ که روز گذشته پرتاب شد، به ارتفاع ۶۵۱۸ کیلومتری رسید و مسافت ۱۰۰۲ کیلومتر را طی کرد و به هدف مشخص شده اصابت کرد.
در مقابل، ایالات متحده، ژاپن و کره جنوبی آزمایش موشک بالستیک قاره‌پیمای کره شمالی را محکوم و آن را نقض آشکار قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل توصیف کردند.
کره جنوبی، ژاپن و ایالات متحده این پرتاب را به عنوان نقض آشکار قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد محکوم کردند.
این سه کشور روز گذشته در بیانیه مشترکی اعلام کردند که سیستمی را برای نظارت و ارزیابی پرتاب موشک‌های کره شمالی به صورت بلادرنگ فعال کرده‌اند و یک برنامه آموزشی نظامی سه جانبه را طی چندین سال توسعه داده‌اند.
کره جنوبی توضیح داد که موشک کره شمالی یک موشک بالستیک قاره‌پیما با سوخت جامد است و در مسیر بسیار بالایی پرواز کرد و به دریای غرب جزیره هوکایدو ژاپن سقوط کرد.
مسیر ارتفاع و زمان پرواز ۷۴ دقیقه ICBM با برد عملیاتی ۱۵۰۰۰ کیلومتر در صورت پرتاب در یک مسیر مسطح استاندارد مطابقت دارد، به این معنی که می‌تواند به تمام سرزمین اصلی ایالات متحده برسد.


نیویورک تایمز: بایدن در نشست سران «کاپ ۲۸» در دبی شرکت نمی‌کند



پرزیدنت بایدن در عکسی به تاریخ ۲۷ ژوئن 2022 (dpa)
پرزیدنت بایدن در عکسی به تاریخ ۲۷ ژوئن 2022 (dpa)
TT

نیویورک تایمز: بایدن در نشست سران «کاپ ۲۸» در دبی شرکت نمی‌کند



پرزیدنت بایدن در عکسی به تاریخ ۲۷ ژوئن 2022 (dpa)
پرزیدنت بایدن در عکسی به تاریخ ۲۷ ژوئن 2022 (dpa)

روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز گزارش داد، جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا در نشست آتی سران کنوانسیون آب و هوای سازمان ملل (کاپ ۲۸) که روز پنج‌شنبه در دبی آغاز می‌شود، شرکت نخواهد کرد.
این روزنامه به نقل از یک مقام مسئول در کاخ سفید که نخواست نامش منتشر شود، دلایل عدم حضور بایدن در نشست بزرگ آب و هوا را فاش نکرده‌است.
با این حال، وی اظهار کرد که مقامات ارشد کاخ سفید گفته‌اند که جنگ بین اسرائیل و حماس در غزه توان رئیس‌جمهور آمریکا را در هفته‌های اخیر تحلیل کرده‌است.
رهبران حدود ۲۰۰ کشور جهان از جمله چارلز سوم، پادشاه بریتانیا و همچنین پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک‌های جهان قصد دارند در این رویداد شرکت کنند.