کمپانی های نفت جهان گرفتار کرونا شدند

زیان کلان شرکت های نفتی



بحران کرونا و توافق اوپک پلاس درباره کاهش تولید منجر به زیان شرکت های نفت شدند (رویترز)
بحران کرونا و توافق اوپک پلاس درباره کاهش تولید منجر به زیان شرکت های نفت شدند (رویترز)
TT

کمپانی های نفت جهان گرفتار کرونا شدند



بحران کرونا و توافق اوپک پلاس درباره کاهش تولید منجر به زیان شرکت های نفت شدند (رویترز)
بحران کرونا و توافق اوپک پلاس درباره کاهش تولید منجر به زیان شرکت های نفت شدند (رویترز)

دو شرکت اکسون موبیل و شورون از زیان کلان در سه ماهه دوم سال جاری میلادی خبر دادند . چشم انداز اقتصادی به علت شیوع کرونا همچنان تیره و تار است و از همین رو صنایع نفتی جهان مجبور به کاهش بیشتر هزینه ها هستند. 
نیل چاپمن معاون رییس اکسون موبیل گفت «کاهش تقاضا تا این حد و با این سرعت بی سابقه بوده است. بهبودی وضع نرخ سوخت هواپیماها به احتمال زیاد کندتر از افزایش تقاضای بنزین خواهد بود. تقاضای بنزین در حال رشد است اما تقاضا برای سوخت هواپیماها به علت کاهش چشمگیر سفرهای هوایی همچنان کم است».
اکسون موبیل گفت در سه ماهه دوم یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار ضرر کرده که از زمان ادغام این شرکت در ۱۹۹۹ بی سابقه است.
شرکت شورون هم از زیان ۸ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلاری در مدت زمان مشابه خبر داد. این شرکت ارزش دارایی ها را کاهش داد و پیش بینی شده که قیمت کالاها برای مدت بیشتری کاهش می یابد.
مایکل ورت مدیر عامل شورون گفت شرایط بد اقتصادی تاثیر منفی روی عملکرد این شرکت در سه ماهه سوم دارد چون تقاضای فرآورده های نفتی کاهش چشمگیری داشته است.
او افزود «چشم انداز بهبودی شرایط اقتصادی و افزایش چشمگیر عرضه نفت و گاز در هاله ای از ابهام است و از این رو پیش بینی شرکت درباره قیمت محصولات تولیدی کاهش یافت که منجر به کاهش ارزش دارایی و کاهش بقیه هزینه ها شد».
گروه های رویال داچ شل و توتال و اینی گزارش های مشابهی درباره چشم انداز تیره و تاریک بخش نفتی منتشر کرده اند. سرنوشت بخش نفتی به شرایط فعلی اقتصادی گره خورده است.
سود اکسون موبیل با کاهش بیش از ۵۰ درصدی به ۳۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار در سه ماه رسید. سود شرکت شورون نیز دو سوم کاهش یافت و به ۱۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار رسید.
اگرچه قیمت نفت دوباره ۴۰ دلار شد اما همچنان کمتر از نرخ مدت زمان مشابه در ۲۰۱۹ است که همین منجر به ضرر و زیان شرکت های استخراج و تولید شد.
تقاضای پایین نفت منجر به کاهش عملیات پالایش شد اما شعبه بین المللی پالایش نفت اکسون موبیل به علت کاهش هزینه و ارتقای بخش عملیات نسبت به مدت زمان مشابه در ۲۰۱۹ سود بیشتری کرد.
چاپمن در کنفرانس تلفنی با شرکت کارشناسان گفت «این گروه در حال تغییر پیش بینی در مورد قیمت نفت است. شرکت هزینه هایش را کاهش می دهد».
این شرکت در آوریل از برنامه خود برای کاهش هزینه از ۳۳ میلیارد دلار به ۲۳ میلیارد دلار خبر داد.
چاپمن خاطر نشان کرد «فعالیت شرکت در میادین نفتی پرمین در تگزاس در شش ماه دوم ۲۰۲۰ کاهش پیدا می کند. بودجه ۲۰۲۱ کمتر از ۱۹ میلیارد دلار خواهد بود».
او یادآور شد «تامین سودآوری سرمایه گذاران با تثبیت ارزش ۰.۸۷ دلاری برای هر سهام اولویت دارد. پیش بینی در مورد تقاضای نفت در دراز مدت تغییر نکرده است».
چاپمن گفت «پیش بینی ها حاکی از افرایش ۲۵ درصدی تقاضای نفت تا پایان ۲۰۳۹ است. جمعیت جهان در حال افزایش است و اقتصاد کشورها بزرگ تر می شود».
گروه رویال داچ شل نیز سود خود را در ماه مه کاهش داد. این گروه انگلیسی هلندی اعلام کرد نشر کربن را تا ۲۰۵۰ صفر می کند. 

شرکت شورون ماه جاری گفت ۵ میلیارد دلار سهام شرکت آمریکایی نوبل انرژی را خرید. این بزرگ ترین معامله انرژی پس از شیوع کرونا است.



اقتصاد بدون نفت سعودی خوش درخشید؛ سهم ۵۴٪ فعالیت های متنوع از تولید ناخالص داخلی


پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
TT

اقتصاد بدون نفت سعودی خوش درخشید؛ سهم ۵۴٪ فعالیت های متنوع از تولید ناخالص داخلی


پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)

فعالیت های غیر نفتی سعودی نقش کلیدی در اقتصاد این کشور در راستای تنوع منابع درآمد و کاهش وابستگی به نفت دارد. در این میان اقدامات دولت مثل وضع قوانین و ضوابط برای فعالیت های غیر نفتی به رونق گرفتن بخش غیر نفتی کمک کرده و سهم بخش غیر نفتی از تولید ناخالص داخلی در سال گذشته بیش از ۵۴ درصد بوده است.
دولت سعودی که درهای این کشور را به روی دنیا باز کرد قوانین و مقررات دیجیتالی متنوعی برای تامین نیازمندی های سرمایه گذاران وضع نمود و وضع سرمایه گذاری در کشور را جذاب کرد. هدف اصلی دست یابی به اهداف اصلی یعنی قطع وابستگی کشور به درآمدهای نفتی است.
کارشناسان اقتصادی تاکید می کنند که اصلاحات اقتصادی اخیر بستر خوبی برای بخش خصوصی و داخلی و بین المللی ایجاد کرده است.

برنامه های نوید بخش

دکتر محمد مکنی استاد مدیریت مالی و سرمایه گذاری دانشگاه اسلامی امام محمد بن سعود در گفتگو با «الشرق الاوسط» به بخش غیر نفتی پررونق که مورد توجه دولت است اشاره می کند و گفت «حجم سرمایه گذاری و پیشرفت در بخش هایی مثل گردشگری و سرگرمی و ورزش پرشتاب و کلان است. استراتژی ملی صنایع در حال متحول کردن ۱۳ بخش مثل خودرو و ماشین آلات برقی و تجهیزات نظامی است که در افزایش رشد ناخالص غیر نفتی سهیم هستند».
سازمان آمار سعودی در گزارش تازه خود گفت تولید ناخالص داخلی غیر نفتی در سه ماه اول سال جاری رشد بیش از ۴ درصدی داشته و پیش بینی می شود که این رشد همچنان افزایش پیدا کند. نرخ بومی سازی در بخش هایی مثل صنایع نظامی به حدود ده درصد و دارو سازی به حدود ۴۰ درصد رسیده و صادرات غیر نفتی افزایش قابل ملاحظه دارد.
مکنی خاطر نشان کرد که چالش های ژئوپلیتیکی در پرتو جنگ تجاری آمریکا و چین شاید باعث کاهش فعالیت های غیر نفتی به خصوص در بخش صنعتی شود. شاخص مدیران خرید بانک ریاض در ماه مه ۵۵.۸ واحد افزایش یافته و این بیانگر بهبود چشمگیر کسب و کارهاست.
مکنی توضیح داد که تصور می شود همه زیر شاخه ها مثل سفارشات و صادرات جدید نیز بهبود پیدا کردند.

زیر ساختارها

از سوی دیگر فدوی البواردی پژوهشگر اقتصادی و مشاور فنی به «الشرق الاوسط» گفت «سرمایه گذاری داخلی در زیرساختارها نقش کلیدی در توسعه بخش های غیر نفتی دارد که شامل توسعه شهرهای صنعتی و مناطق لجستیکی و زیرساختارهای دیجیتالی برای جذب سرمایه گذاری می شود. این سرمایه گذاری ها در افزایش تنوع سازی در بخش هایی مثل گردشگری و تکنولوژی و انرژی های تجدید پذیر و خدمات سلامت و آموزشی سهیم هستند که در نهایت درآمدهای غیر نفتی را افزایش می دهند».
افزون بر این، دولت سعودی با بهبود فضای کسب و کارها و ایجاد تسهیلات برای سرمایه گذاران و تقویت ابتکارعمل های کارآفرینی دست به توسعه بخش غیر نفتی خصوصی می زند.
فدوی البواردی اضافه کرد تحول دیجیتالی و فناوری از جمله ابزارهای مهم در راستای بهبود کارآرایی و افزایش نوآوری هستند. دولت مقررات و سیاست های تشویقی نیز وضع کرده و قوانین و ضوابط مشوق بیشتری مثل قانون شرکت های تجاری و سیستم های حمایت از سرمایه گذاران برای تشویق فعالیت های غیر نفتی صادر خواهند شد.

ابتکار و کارآفرینی

فدوی البواردی بر لزوم ساده کردن اقدامات و ارایه مشوق های مالیاتی و اهمیت افزایش همکاری بین بخش های دولتی و خصوصی برای تامین مالی پروژه های زیرساختی و توسعه صنعتی و دست یابی به یکپارچگی در اجرای ابتکار عمل ها تاکید کرد.
افزایش سرمایه گذاری در بخش های آموزشی و مهارت آموزی برای توسعه مهارت های نیروی های انسانی سعودی نیز همگام با رونق بخش غیر نفتی دنبال می شود. تشویق ابتکار و کارآفرینی با برنامه حمایت استارت آپ ها و تامین مالی و هدایت فنی در کانون تلاش دولت سعودی هستند.
فدوی البواردی پیش بینی می کند که تلاش های تنوع سازی همچنان باعث نتایج قابل ملاحظه می شود. افزایش سهم بخش غیر نفتی از تولید ناخالص داخلی به خصوص بخش های گردشگری و سرگرمی و تکنولوژی و منابع تجدید پذیر در کنار ادامه اصلاحات و بهبود کسب و کارها از جمله برنامه های دیگر دولت سعودی است.