واشنگتن‌پست: «حزب‌الله» در پس‌پرده بسیاری از عملیات قاچاق موادمخدر در جهان

  مقامات ایتالیایی محموله‌ای از کاپتاگون را در بندر سالرنو توقیف کردند (EPA)
مقامات ایتالیایی محموله‌ای از کاپتاگون را در بندر سالرنو توقیف کردند (EPA)
TT

واشنگتن‌پست: «حزب‌الله» در پس‌پرده بسیاری از عملیات قاچاق موادمخدر در جهان

  مقامات ایتالیایی محموله‌ای از کاپتاگون را در بندر سالرنو توقیف کردند (EPA)
مقامات ایتالیایی محموله‌ای از کاپتاگون را در بندر سالرنو توقیف کردند (EPA)

در ابتدا همه فکر می‌کردند، تریلرهای باری که به بندر ایتالیایی سالرنو رسیده بودند، تنها حاوی کاغذ بودند که بر روی قرقره‌های صنعتی غول‌پیکر در حجم یک مرد معمولی بسته شده بودند، اما وقتی مأمور از اره برقی برای بررسی مواد استفاده کرد، سروکله دانه‌های سفید ریز پیدا شد.
پلیس جاسازی‌های بیشتری را در داخل کاغذها پیدا کرد و با پایان یافتن جستجو در اول ژوئیه، مأموران گمرک ۸۴ میلیون قرص مشابه آمفتامین کاپتاگون را کشف کردند. این رکوردی معادل ۱٫۱ میلیارد دلار و حتی بیشتر بود. طبق گزارش روزنامه واشنگتن پست، پلیس در آغاز تحقیقات اعلام کرد که مظنون بالقوه داعش است.
با این حال، طی چند روز، شک و تردیدها گروه‌های مختلف خاورمیانه را نشانه رفت. مقامات اطلاعاتی به این نتیجه رسیدند که مواد مخدر از سوریه منشأ گرفته‌اند، اما در کارخانه‌هایی در مناطق تحت کنترل نیروهای رئیس‌جمهور رژیم سوریه واقع است. این محموله آمفتامین‌ها شهر ساحلی لاذقیه سوریه که در اختیار تأسیسات اختصاصی بندری ایران است، ترک کردند. این شهر به عنوان مرکز معروف قاچاق توسط متحد تهران، یعنی حزب‌الله شناخته می‌شود.
مقامات ایتالیایی گفتند که پلیس از این محموله اطلاع پیدا کرد زیرا در حال رصد تماس‌های یک خانواده جنایتکار محلی بود که قرار بود مواد مخدر را دریافت کند.
مشخص نیست که حزب‌الله مستقیماً در بارگیری این محموله شرکت داشته‌است یا نه، اما محققان می‌گویند این قسمت با الگویی از پرونده‌های مواد مخدر اخیر در خاورمیانه و اروپا مرتبط با گروه لبنان سازگار است.
تحلیلگران آمریکایی و خاورمیانه اظهار داشتند که حزب‌الله به دلیل تحریم‌های ایالات متحده، بیماری همه گیر ویروس کرونا و فروپاشی اقتصادی در لبنان با فشارهای شدید مالی روبرو است و به نظر می‌رسد حزب‌الله به‌طور فزاینده ای برای تأمین مالی عملیات خود به مراکز جنایت از جمله قاچاق مواد مخدر وابسته است.
مقامات انتظامی، حزب‌الله را به مجموعه ای از ضبط و توقیف محوله‌های مواد مخدر در مکان‌هایی از بیابان خالی در امتداد مرز سوریه و اردن تا اروپای مرکزی و جنوبی، پیوند داده‌اند.
تحلیلگران سرویس‌های اطلاعاتی می‌گویند که بسیاری از این پرونده‌ها شامل جعل کاپتاگون، که یک داروی صنعتی است که فعالان حزب‌الله «بیش از یک دهه پیش شروع به تولید آن کردند و با گسترش تعهدات نظامی و مالی این گروه، به عنوان ماده پول ساز شهرت یافت».
یک مقام اطلاعاتی خاورمیانه که از نزدیک عملیات و تحرکات غیرقانونی حزب‌الله را دنبال می‌کرد، گفت: «آنها تمام کارهایی را که مربوط به کاپتاگون است، به عهده گرفته‌اند. در این مورد شکی نیست».
این مقام افزود: «ایده این است که بتوانند راهی برای ورود پول به این گروه پیدا کنند و کاپتاگون درآمدی مضاعف دارد».
علاوه بر مصادره کاپتاگون ماه گذشته در سواحل غربی ایتالیا، مقامات گمرکی در چندین کشور دیگر که متحد ایالات متحده بودند، سال گذشته محموله‌های چند تنی کاپتاگون را ضبط کردند و اعضای حزب‌الله از مظنونین آنها شناسایی شدند.
 در ماه فوریه، پلیس دبی بیش از پنج تن قرص کاپتاگون را در محفظه‌های پنهان شده درون قرقره‌های کابل صنعتی پیدا کرد. مقادیر کمتری از آمفتامین به همراه سایر داروهای غیرقانونی در مصر، یونان و اردن کشف و ضبط شد.
در ماه ژوئن، گزارشی از سوی آژانس اجرای قانون اروپا (یوروپول) هشدار داد که اعضای حزب‌الله به «تجارت الماس و مواد مخدر» و پول‌شویی با استفاده از کشورهای اروپایی به عنوان محور فعالیت می‌پردازند.
مقامات آمریکا و خاورمیانه گفتند که آخرین پرونده‌های مواد مخدر حاکی از همکاری بین بازیگران مختلفی از جمله بازرگانان سوری مرتبط با حکومت اسد و خانواده‌های جرم سازمان یافته‌است. این مقامات گفتند که هماهنگی تدارکات و سودآوری از شبه نظامیان حزب‌الله با حمایت سپاه پاسداران ایران انجام می‌شود.
هر دوی این گروه‌های شیعه تمایل بیشتری برای همکاری با شرکایی که اغلب به عنوان دشمن از جمله داعش شناخته می‌شدند، نشان داده‌اند.
جان فرناندز رئیس مرکز عملیات مبارزه با تروریسم اداره مبارزه با مواد مخدر ایالات متحده اخیراً در یک کنفرانس مطبوعاتی دربارهٔ حزب‌الله گفت: «وقتی صحبت از درآمدزایی می‌شود، آنها (حزب‌الله) نگران اختلافات فرقه ای و مذهبی نیستند.. ما آنها را دیدیم که با جنایتکاران از ادیان مختلف و حتی با باندهای یهودی کار می‌کنند».



آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
TT

آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پاکستان روز چهارشنبه اعلام کرد که «اخبار اطلاعاتی موثقی» دریافت کرده که نشان می‌دهد هند قصد دارد به‌زودی حمله‌ای نظامی انجام دهد. پاکستان هشدار داد که در صورت وقوع این حمله پاسخ قاطعی خواهد داد. این خبر در حالی منتشر می‌شود که نگرانی‌ها درباره‌ی تشدید تنش میان دو کشور به‌دنبال حمله‌ای که منجر به کشته شدن ۲۶ نفر در کشمیر شد، رو به افزایش است.

روابط میان این دو همسایه‌ی مجهز به سلاح هسته‌ای پس از آن رو به وخامت گذاشت که دهلی‌نو، اسلام‌آباد را مسئول حمله‌ی هفته‌ی گذشته در پاهالگام در بخش هندی کشمیر دانست؛ حمله‌ای که مرگبارترین حمله به غیرنظامیان در این منطقه در ۲۵ سال گذشته بوده است. یک منبع ارشد دولتی به خبرگزاری فرانسه گفت که نخست‌وزیر هند، نارندرا مودی، در جلسه‌ای غیرعلنی در روز سه‌شنبه «اختیارات کامل» را به ارتش برای واکنش به این حمله داده است.

دولت پاکستان هرگونه دخالت در حمله‌ی کشمیر را رد کرد. عطاءالله طارر، وزیر اطلاعات پاکستان، در بیانیه‌ای که بامداد چهارشنبه منتشر شد، گفت: «هرگونه اقدام تهاجمی با پاسخ قاطع مواجه خواهد شد.» او افزود: «پاکستان اطلاعات اطلاعاتی موثقی در اختیار دارد که نشان می‌دهد هند ظرف ۲۴ تا ۳۶ ساعت آینده با استفاده از حادثه‌ی پاهالگام، که بهانه‌ای بی‌اساس است، قصد دارد حمله‌ی نظامی انجام دهد.» با این حال، اسحاق دار، وزیر امور خارجه‌ی پاکستان، تأکید کرد که کشورش آغازگر هیچ حمله‌ای نخواهد بود.

سران چند کشور جهان نگرانی عمیق خود را ابراز کرده و از این دو همسایه که در گذشته چندین جنگ با یکدیگر داشته‌اند، خواستند که خویشتنداری نشان دهند. منطقه‌ی کشمیر با جمعیتی حدود ۱۵ میلیون نفر که اکثراً مسلمان هستند، میان پاکستان و هند تقسیم شده، ولی هر دو کشور کل این منطقه را متعلق به خود می‌دانند.

حدود ۱.۵ میلیون نفر در نزدیکی خط آتش‌بس در سمت پاکستانی مرز زندگی می‌کنند. بسیاری از ساکنان این مناطق، در حال آماده‌سازی پناهگاه‌های زیرزمینی ساده با دیوارهای گِلی تقویت‌شده با بتن هستند. محمد جوید، مردی ۴۲ ساله در روستای چاکوتی، به خبرگزاری فرانسه گفت: «در حال تمیز کردن پناهگاه هستیم تا اگر دشمن ناگهان حمله کرد، غافلگیر نشویم و بتوانیم جان بچه‌هایمان را نجات دهیم.»

تبادل آتش
ارتش هند روز چهارشنبه اعلام کرد که برای ششمین شب متوالی با نیروهای پاکستانی در امتداد خط آتش‌بس تبادل آتش داشته است. این منطقه‌ی به‌شدت نظامی‌شده دارای پایگاه‌هایی در ارتفاعات بالای کوه‌های هیمالیا بوده و مرز واقعی کشمیر محسوب می‌شود. یک منبع امنیتی پاکستانی نیز به خبرگزاری فرانسه گفت که روز سه‌شنبه دو پهپاد را که به حریم هوایی پاکستان وارد شده بودند، ساقط کرده‌اند.

تنش‌ها در هفته‌ی پس از حمله‌ی پاهالگام از جمله رد و بدل شدن اتهامات، اقدامات دیپلماتیک، اخراج اتباع کشور مقابل و بستن گذرگاه‌های مرزی به‌سرعت بالا گرفته است.

بالگرد نظامی هند بر فراز آسمان سریناگر در منطقه جامو و کشمیر هند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

مودی هفته‌ی گذشته وعده داد که عاملان این حمله و پشتیبانان آن‌ها را تحت تعقیب قرار خواهد داد. او پنج‌شنبه گفت: «به همه‌ی جهان می‌گویم: هند هویت هر تروریست و حامی‌اش را شناسایی خواهد کرد، آن‌ها را تعقیب و مجازات خواهد کرد... حتی اگر تا دوردست‌ترین نقاط زمین بروند، تعقیب‌شان می‌کنیم.»

این اظهارات نگرانی‌ها را درباره‌ی تشدید تنش نظامی بیشتر کرده است.

وزارت امور خارجه‌ی آمریکا اعلام کرد که وزیر مارکو روبیو به‌زودی با همتایان پاکستانی و هندی خود تماس خواهد گرفت تا آن‌ها را به «عدم تشدید وضعیت» ترغیب کند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز سه‌شنبه با شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، و سوپرامانیام جایشانکار، وزیر خارجه‌ی هند، تماس گرفت و طبق گفته‌ی سخنگوی او، آمادگی خود را برای «میانجی‌گری جهت کاهش تنش» اعلام کرد. دفتر نخست‌وزیر پاکستان بعداً اعلام کرد که شهباز شریف از گوترش خواسته «هند را به خویشتنداری ترغیب کند» و تأکید کرده که در صورت اقدام نسنجیده‌ی هند، پاکستان از «حاکمیت و تمامیت ارضی‌اش با تمام قوا دفاع خواهد کرد».

پوسترهای افراد تحت تعقیب
هند و پاکستان از زمان استقلال از حکومت بریتانیا در سال ۱۹۴۷ بر سر منطقه‌ی کشمیر با یکدیگر مناقشه دارند؛ زمانی که مرزها خانواده‌هایی را از هم جدا کرد که نسل‌ها در کنار هم زندگی می‌کردند. در بخش تحت کنترل هند، شورشیان از سال ۱۹۸۹ برای استقلال یا پیوستن به پاکستان دست به قیام زده‌اند.

گشت‌های ارتش هند در حال حرکت به سمت هاباتنار در منطقه انانتناگ در جنوب کشمیر – ۲۹ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پلیس هند پوسترهایی از سه مرد منتشر کرده که به اتهام اجرای حمله‌ی کشمیر تحت تعقیب‌اند. دو نفر از آن‌ها پاکستانی و یک نفر هندی است. هند می‌گوید آن‌ها اعضای گروه «لشکر طیبه» هستند؛ گروهی که مقرش در پاکستان است و سازمان ملل آن را یک گروه تروریستی معرفی کرده است. همچنین برای اطلاعاتی که منجر به دستگیری هر یک از آن‌ها شود، پاداشی معادل دو میلیون روپیه (حدود ۲۳۵۰۰ دلار) در نظر گرفته شده و عملیات گسترده‌ای برای بازداشت افراد مشکوک به ارتباط با این گروه آغاز شده است.

در آخرین مورد از تشدید تنش‌ها در کشمیر، در حمله‌ی پولواما در سال ۲۰۱۹ در منطقه‌ی تحت کنترل هند، یک بمب‌گذار انتحاری با خودرو به کاروان نیروهای امنیتی حمله کرد که منجر به کشته شدن ۴۰ نفر و زخمی شدن ۳۵ تن شد. کمتر از دو هفته بعد، جنگنده‌های هندی حملاتی هوایی به خاک پاکستان انجام دادند.