راه‌اندازی سایت چهارزبانه برای آشنایی با نامزد سعودی برای اصلاح «تجارت جهانی»

التویجری در مصاحبه با «مجله الرجل» تأکید کرد که این سازمان نیاز به اصلاحات اساسی و اداری دارد

محمد التویجری (الشرق الاوسط)
محمد التویجری (الشرق الاوسط)
TT

راه‌اندازی سایت چهارزبانه برای آشنایی با نامزد سعودی برای اصلاح «تجارت جهانی»

محمد التویجری (الشرق الاوسط)
محمد التویجری (الشرق الاوسط)

هم‌زمان با راه اندازی وب سایت اختصاصی چهارزبانه برای نامزد سعودی جهت ریاست سازمان تجارت جهانی، محمد التویجری، مشاور دربار سلطنتی سعودی و نامزد این کشور برای سمت ریاست سازمان تجارت، تأکید کرد که در صورت تصدی این پست، نسبت به اصلاحات جامع و غلبه بر چالش‌های اساسی به ویژه پیامدهای کرونا برای ایجاد تغییر مثبت در سازمان خوش بین است.
در همن رابطه، روز گذشته وب سایت کاندیدای سعودی علاوه بر عربی به سه زبان انگلیسی، فرانسوی و اسپانیایی راه اندازی شد.
این سایت با این عبارت کار خود را آغاز کرده‌است که «تجارت ستون اساسی صلح و توسعه است. تنها ضمانت آن استقرار یک سیستم بین‌المللی مبتنی بر رعایت قوانین است.. سازمان تجارت جهانی امروز باید بیش از گذشته برای تقویت روابط همکاری جهانی تلاش کند».
از سوی دیگر، التویجری در مصاحبه با «مجله الرجل» می‌گوید: «سمت مدیر سازمان تجارت جهانی، در زمانی که جهان شاهد چالش‌های بزرگی به ویژه ویروس کرونا و پیامدهای آن است، یکی از مهمترین موقعیت‌های بین‌المللی است که از تجارت چند جانبه جهانی و تسهیل تردد بین کشورها حمایت می‌کند».
وی در مورد چشم‌انداز و ایده‌های جدیدی که در صورت پیروزی با خود به همراه خواهد داشت، می‌گوید: «این سازمان با همکاری همه اعضای خود به اصلاحات اساسی ساختاری و اداری نیاز دارد. یک طرح جامعی وجود دارد که هدف آنها تقویت و پویایی سازمان برای حل تمام مشکلات تجارت جهانی و در عین حال آماده برای قرن ۲۱ و چالش‌های پیش روست، ارائه می‌کنم».
وی در مورد چگونگی مقابله با پیامدهای همه‌گیری کرونا در اقتصاد جهانی و تجارت تأکید می‌کند که «با چالشی روبرو است که عمدتاً در عدم اطمینان نشان داده می‌شود. هر کشوری عوارض جانبی متفاوتی از کشورهای دیگر خواهد داشت و این بستگی زیادی به وضعیت اقتصادی، زیرساخت‌ها و تجارت جهانی دارد و مطمئناً همه مستقیماً تحت تأثیر قرار خواهند گرفت. به عنوان مثال ما دیدیم چه اتفاقی برای تجهیزات پزشکی و امنیت غذایی از طریق بیماری همه گیر رخ داده‌است».
وی معتقد است که رسیدگی به این امر باید با راه حل‌های عملی و واقع گرایانه مبتنی بر واقعیت‌ها و مطالعه جامع تأثیرات باشد و با اعضاء گفتگو شود تا به راه حل‌های جامع برسیم.
 وی تأکید می‌کند «سازمان باید مرجع اصلی باشد، بنابراین ما در مورد اصلاحات پایدار صحبت می‌کنیم که باید اطمینان حاصل شود که هیچ شکاف عمیقی در آینده با توجه به تجارت جهانی وجود نخواهد داشت».
التویجری که یکی از همکاران برجسته در سیاست گذاری اقتصادی در چشم‌انداز سعودی ۲۰۳۰ محسوب می‌شود، این چشم‌انداز را «یک سفر بزرگ، فشرده و بسیار بلندپروازانه» توصیف می‌کند و می‌گوید: «کاری سخت به رهبری ولیعهد که من خوشبین هستم در آینده چیزهای بسیاری حاصل می‌شود».
وی می‌افزاید که این سفر «به ثمر نشسته‌است و تنوع اقتصادی برای گشودن زمینه‌ها و بخش‌های جدید امیدوارکننده آغاز شده‌است و زیرساخت‌های متنوع سازی اقتصادی با قوانین مرتبط یا سیستم‌های تصمیم‌گیری به بلوغ رسیده‌است. من خوش بین هستم که سفر به سمت تنوع اقتصادی، موفقیت‌آمیز خواهد بود».
وی در مورد چشم‌انداز خود دربارهٔ نقش بخش خصوصی در پروژه اصلاحات سعودی، تأکید می‌کند که در آن «پویایی رشد پایدار» را می‌بیند. او معتقد است که «جستجوی او برای سودآوری و اقدام رقابتی که در هسته اصلی آن است، وی را به مهمترین حلقه چشم‌انداز ۲۰۳۰ تبدیل کرده‌است».
وی در رابطه با اختلاف نظر بین بخش خصوصی و عمومی می‌گوید: «بخش دولتی بدون داشتن بخش خصوصی قوی و متنوع نمی‌تواند با سرمایه‌گذاری و تأمین اعتبار ادامه یابد. این معادله در قدرت‌های بزرگ موفق بوده‌است و با آن اشتغال کیفی، بهبود بازار به‌طور کلی و توسعه مداوم همراه است».
وی می‌افزاید، «فرمول موفقیت بین بخش دولتی و خصوصی باید براساس اعتماد متقابل، فرصت‌های تولیدی و تقاضای شدید داخلی و خارجی باشد».
التویجری نتیجه‌گیری می‌کند که اقتصاد سعودی و خلیجی مطمئناً توانایی لازم برای پیوستن به اقتصاد جهانی بر اساس دانش و دیجیتال را دارد و می‌گوید: «بله، من خوش بین هستم. این در حال حاضر آغاز شده‌است. پادشاهی دارای زیرساخت دیجیتال بسیار قوی است، که ارزش آن را در (Covid-19) و در بخش بانکی و خدمات دولتی ثابت کرده‌است».
دربارهٔ خانواده، التویجری می‌گوید که همسرش را «دوست، شریک زندگی و عشق» می‌داند و می‌افزاید: «در هر موقعیتی که با هم می‌گذریم، یکی از این ویژگی‌ها در رابطه ظاهر می‌شود. من و همسرم از یک خانواده و فامیل هستیم و آشنایی ما از طریق خانواده بوده‌است».
التویجری دریا را دوست دارد، غواصی، شنا و همه ورزش‌های آبی را دوست دارد. او ماهی را دوست دارد و ترجیح می‌دهد آن را در خانه در کنار خانواده بخورد. در مورد خوانندگان عرب می‌گوید: «ام کلثوم مرا مسرور می‌کند، من به عبدالحلیم حافظ و راشد الماجد گوش می‌دهم».
التویجری از کار زنان حمایت می‌کند و می‌گوید: «زنان در هر زمینه ای مؤثر هستند و اخیراً ما شاهد نقش آنها در مشارکت اقتصادی و تولیدی و اشتغال در همه زمینه‌ها و در همه سطوح هستیم. من امیدوارم که زنان سعودی را رهبر، مبتکر، تولیدکننده و رقابت گر در هر زمینه ای ببینم».
التویجری آرزوی یک روز تدریس و نوشتن را دارد، و به فرزندان خود توصیه می‌کند که «همان چیزی باشند که دوست دارند، کاری را که دوست دارند، دوست داشته باشند، با آنچه دوست دارند صبور باشند و حتی در سختی‌ها همیشه لبخند بزنند».



اقتصاد بدون نفت سعودی خوش درخشید؛ سهم ۵۴٪ فعالیت های متنوع از تولید ناخالص داخلی


پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
TT

اقتصاد بدون نفت سعودی خوش درخشید؛ سهم ۵۴٪ فعالیت های متنوع از تولید ناخالص داخلی


پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)

فعالیت های غیر نفتی سعودی نقش کلیدی در اقتصاد این کشور در راستای تنوع منابع درآمد و کاهش وابستگی به نفت دارد. در این میان اقدامات دولت مثل وضع قوانین و ضوابط برای فعالیت های غیر نفتی به رونق گرفتن بخش غیر نفتی کمک کرده و سهم بخش غیر نفتی از تولید ناخالص داخلی در سال گذشته بیش از ۵۴ درصد بوده است.
دولت سعودی که درهای این کشور را به روی دنیا باز کرد قوانین و مقررات دیجیتالی متنوعی برای تامین نیازمندی های سرمایه گذاران وضع نمود و وضع سرمایه گذاری در کشور را جذاب کرد. هدف اصلی دست یابی به اهداف اصلی یعنی قطع وابستگی کشور به درآمدهای نفتی است.
کارشناسان اقتصادی تاکید می کنند که اصلاحات اقتصادی اخیر بستر خوبی برای بخش خصوصی و داخلی و بین المللی ایجاد کرده است.

برنامه های نوید بخش

دکتر محمد مکنی استاد مدیریت مالی و سرمایه گذاری دانشگاه اسلامی امام محمد بن سعود در گفتگو با «الشرق الاوسط» به بخش غیر نفتی پررونق که مورد توجه دولت است اشاره می کند و گفت «حجم سرمایه گذاری و پیشرفت در بخش هایی مثل گردشگری و سرگرمی و ورزش پرشتاب و کلان است. استراتژی ملی صنایع در حال متحول کردن ۱۳ بخش مثل خودرو و ماشین آلات برقی و تجهیزات نظامی است که در افزایش رشد ناخالص غیر نفتی سهیم هستند».
سازمان آمار سعودی در گزارش تازه خود گفت تولید ناخالص داخلی غیر نفتی در سه ماه اول سال جاری رشد بیش از ۴ درصدی داشته و پیش بینی می شود که این رشد همچنان افزایش پیدا کند. نرخ بومی سازی در بخش هایی مثل صنایع نظامی به حدود ده درصد و دارو سازی به حدود ۴۰ درصد رسیده و صادرات غیر نفتی افزایش قابل ملاحظه دارد.
مکنی خاطر نشان کرد که چالش های ژئوپلیتیکی در پرتو جنگ تجاری آمریکا و چین شاید باعث کاهش فعالیت های غیر نفتی به خصوص در بخش صنعتی شود. شاخص مدیران خرید بانک ریاض در ماه مه ۵۵.۸ واحد افزایش یافته و این بیانگر بهبود چشمگیر کسب و کارهاست.
مکنی توضیح داد که تصور می شود همه زیر شاخه ها مثل سفارشات و صادرات جدید نیز بهبود پیدا کردند.

زیر ساختارها

از سوی دیگر فدوی البواردی پژوهشگر اقتصادی و مشاور فنی به «الشرق الاوسط» گفت «سرمایه گذاری داخلی در زیرساختارها نقش کلیدی در توسعه بخش های غیر نفتی دارد که شامل توسعه شهرهای صنعتی و مناطق لجستیکی و زیرساختارهای دیجیتالی برای جذب سرمایه گذاری می شود. این سرمایه گذاری ها در افزایش تنوع سازی در بخش هایی مثل گردشگری و تکنولوژی و انرژی های تجدید پذیر و خدمات سلامت و آموزشی سهیم هستند که در نهایت درآمدهای غیر نفتی را افزایش می دهند».
افزون بر این، دولت سعودی با بهبود فضای کسب و کارها و ایجاد تسهیلات برای سرمایه گذاران و تقویت ابتکارعمل های کارآفرینی دست به توسعه بخش غیر نفتی خصوصی می زند.
فدوی البواردی اضافه کرد تحول دیجیتالی و فناوری از جمله ابزارهای مهم در راستای بهبود کارآرایی و افزایش نوآوری هستند. دولت مقررات و سیاست های تشویقی نیز وضع کرده و قوانین و ضوابط مشوق بیشتری مثل قانون شرکت های تجاری و سیستم های حمایت از سرمایه گذاران برای تشویق فعالیت های غیر نفتی صادر خواهند شد.

ابتکار و کارآفرینی

فدوی البواردی بر لزوم ساده کردن اقدامات و ارایه مشوق های مالیاتی و اهمیت افزایش همکاری بین بخش های دولتی و خصوصی برای تامین مالی پروژه های زیرساختی و توسعه صنعتی و دست یابی به یکپارچگی در اجرای ابتکار عمل ها تاکید کرد.
افزایش سرمایه گذاری در بخش های آموزشی و مهارت آموزی برای توسعه مهارت های نیروی های انسانی سعودی نیز همگام با رونق بخش غیر نفتی دنبال می شود. تشویق ابتکار و کارآفرینی با برنامه حمایت استارت آپ ها و تامین مالی و هدایت فنی در کانون تلاش دولت سعودی هستند.
فدوی البواردی پیش بینی می کند که تلاش های تنوع سازی همچنان باعث نتایج قابل ملاحظه می شود. افزایش سهم بخش غیر نفتی از تولید ناخالص داخلی به خصوص بخش های گردشگری و سرگرمی و تکنولوژی و منابع تجدید پذیر در کنار ادامه اصلاحات و بهبود کسب و کارها از جمله برنامه های دیگر دولت سعودی است.