الحریری در دیدار با عون و بری: ابتکار فرانسه «آخرین فرصت نجات»

وی بر دولت غیرحزبی تأکید کرد.. رئیس‌جمهور خواستار تشکیل سریع آن شد

الحریری در دیدار با عون و بری: ابتکار فرانسه «آخرین فرصت نجات»
TT

الحریری در دیدار با عون و بری: ابتکار فرانسه «آخرین فرصت نجات»

الحریری در دیدار با عون و بری: ابتکار فرانسه «آخرین فرصت نجات»

سعد الحریری نخست‌وزیر اسبق لبنان رایزنی‌های سیاسی برای بحث در مورد نامزدی خود جهت تصدی ریاست دولت جدید لبنان را آغاز و روز گذشته با میشل عون رئیس‌جمهور و نبیه بری رئیس پارلمان دیدار کرد و گفت که ابتکارعمل فرانسه آخرین فرصت برای نجات لبنان است.
الحریری تأکید کرد که برای موفقیت این ابتکارعمل تلاش خواهد کرد و این کار براساس تشکیل دولت متشکل از متخصصانی است که متعلق به احزاب نیستند.
الحریری جلسات با فراکسیون پارلمانی خود را افزایش داد تا موضع نهایی آن در مورد کاندیداتوری اش برای نخست‌وزیری با توجه به تماس‌های فراکسیون المستقبل شامل نمایندگان مجلس، سمیر الجسر و هادی حبیش با فراکسیون‌های بزرگ پارلمانی را اتخاذ کند.
منابع المستقبل به الشرق الاوسط گفتند که الحریری تحرکات خود را بر اساس این واقعیت آغاز کرده که بدون ابتکارعمل فرانسه هیچ گونه راهی برای لبنان وجود ندارد، به ویژه که تاکنون هیچ‌کس جایگزینی برای آن ارائه نداده‌است، بنابراین او در تلاش است تا پایبندی مستمر این نیروها به این طرح را بسنجد تا بتواند روی آن پی ریزی کند.
این منابع معتقدند که الحریری با انجام این اقدام، همه را در مقابل مسئولیت‌های خود قرار می‌دهد، زیرا «واقعیت در لبنان دشوارتر از آن چیزی است که مشاهده می‌شود و در صورت عدم اصلاح امور در آستانه بدتر شدن قرار می‌گیرد».
همزمان با تأکید رئیس‌جمهور عون بر «پایبندی به ابتکار فرانسه» و «ضرورت تشکیل دولت جدید در اسرع وقت، غیرقابل تحمل شدن وضعیت»، الحریری توپ را به زمین کسانی که به وعده خود به رئیس‌جمهور فرانسه امانوئل مکرون عمل نکردند، انداخت.
وی تأکید کرد که هدف او استفاده از ابتکار رئیس‌جمهور مکرون است زیرا این تنها و آخرین فرصت برای متوقف کردن فروپاشی و بازسازی خرابی‌های انفجار بندر بیروت است.
وی «برای آنچه در رسانه‌ها دربارهٔ مواضع غیرمتبط با این طرح و اصلاحات و مقررات اقتصادی آن و اصرار بر سهم خواهی و شرط و شروط حزبی» ابراز تأسف کرد.
الحریری تأکید کرد که به عون گفته بود که او هیاتی را برای ارتباط با همه فراکسیون‌های اصلی سیاسی می‌فرستد تا از پایبندی آنها به توافق‌نامه امضاشده در کاخ الصنوبر در حضور مکرون در ابتدای ماه گذشته اطمینان حاصل کند.
 وی افزود: «هدف از این اقدام این است که من اطمینان دارم که ابتکار رئیس‌جمهور مکرون تنها و آخرین فرصت باقی مانده برای کشور ما جهت جلوگیری از فروپاشی و بازسازی بیروت است».
وی معتقد است که «همه نیروهای سیاسی و همه لبنانی‌ها این را می‌دانند که ما دیگر وقتی برای تلف کردن در مشاجرات سیاسی نداریم و این فروپاشی بزرگ کشور ما را با فجایع بیشتری مواجه و دولت را با نابودی کامل تهدید می‌کند».
وی توضیح داد: این ابتکار عمل فرانسوی مبتنی بر تشکیل دولت متشکل از متخصصانی است که متعلق به احزاب نیستند و اصلاحات خاصی را با جدول زمانی مشخص انجام می‌دهد که طی چند ماه عملی می‌شود و اصلاحات و جدول زمانی آنها در بیانیه وزارتی دولت جدید مشخص و تعیین شده‌است.
وی افزود: «در اینجا، تکرار این نکته مهم است که دولت فقط چند ماه بدون احزاب خواهد بود. یعنی ما به عنوان احزاب از بین نخواهیم رفت و این امر فقط برای اجرای اصلاحات اقتصادی، مالی و اداری خواهد بود. همه دلیل آن را می‌دانند و آن این است که همه دولت‌هایی که بر پایه‌های سنتی نمایندگی حزب شکل گرفتند، در اصلاحات شکست خوردند، و این روش ما و کشور را به سقوط بزرگی رساندند».
وی تکرار کرد که «تشکیل چنین دولتی و انجام این اصلاحات به رئیس‌جمهور مکرون اجازه می‌دهد، همان‌طور که متعهد شد، جامعه بین‌المللی را برای سرمایه‌گذاری در لبنان و تأمین مالی خارجی برای لبنان بسیج کند، این تنها راه جلوگیری از سقوط وحشتناکی است که همه ما به عنوان یک کشور، یک حکومت و شهروندان از آن رنج می‌بریم».
وی با اشاره به اینکه صحبت‌های زیادی در مورد کشورهای موافق و مخالف می‌شنود، گفت: «رئیس‌جمهور مکرون تعهد داده‌است، آیا می‌فهمید این به چه معناست؟ این بدان معناست که کنفرانس برگزار خواهد شد و لبنان از فروپاشی نجات می‌یابد».
الحریری گفت: «من به جناب رئیس‌جمهور گفتم که اگر از نتایج تماس‌ها برای من مشخص شود که باورپذیری گروه‌های اصلی سیاسی همچنان برقرار است تا به چنین حکومتی اعتماد کنند و به اصلاحات آن در پارلمان رأی دهند، همان طوری که آنها به رئیس‌جمهور مکرون متعهد شدند، پس این همان دولتی است که اصلاحات را انجام خواهد داد، اما اگر نتیجه این تماس‌ها این باشد که کسانی نظر خود را تغییر داده‌اند، یا اظهارات قبلی خود دربارهٔ همراهی با ابتکارعمل فرانسه را تغییر داده‌اند، یا اینکه اکنون می‌خواهند مفهوم این طرح به ویژه در جنبه اقتصادی و بخش متخصصان آن را تغییر دهند، این در حالی است که از قبل می‌دانند که این امر تشکیل دولت را ناکام می‌گذارد، بنابراین محترمانه مسئولیت خود را در پیشگاه لبنانی‌ها بپذیرید و آنها را در این مورد مطلع کنید».
وی افزود، «این مسئله، موضع جناب رئیس‌جمهور نیز بود، و این موضوع من را تشویق می‌کند که به تلاش‌ها برای موفقیت طرح رئیس‌جمهور مکرون ادامه دهم».
از سوی دیگر، منابع نزدیک به ریاست جمهوری دیدار رئیس‌جمهور عون با الحریری را «مثبت» توصیف کردند.
آنها به الشرق الاوسط توضیح دادند که «این جلسه در وضوح و صراحت کامل برگزار شد، زیرا در اطراف وضعیت موجود یک افق وجود داشت و تأکید آنها بر پایبندی به ابتکار عمل بود، به ویژه که سه مورد اساسی را می‌طلبد: اصلاحات، ابتکار مقابله با فساد و رسیدگی به جنایات».
عون بر لزوم تسریع در تشکیل دولت تأکید کرد زیرا «اوضاع دشوار است و دیگر جایی برای انتظار نیست».
 منابع اشاره کردند که «الحریری، که به نظر می‌رسد از اهمیت کاری که انجام می‌دهد و نیاز به معامله روان برای دستیابی به فرمولی که همه را راضی نگهدارد، آگاه بود، تماس‌های خود را انجام خواهد داد و دوباره به ملاقات با عون برخواهد گشت و او را از نتایج مطلع سازد».
این منابع در پاسخ به سؤالی دربارهٔ اینکه آیا عون که مدتهاست خواستار یک دولت تکنو - سیاسی است از ابتکار الحریری حمایت می‌کند یا خیر، گفت: «رئیس‌جمهور عون، با تشکیل یک دولت در اسرع وقت که اعتماد مجلس را جلب کند، موافق است، تا بتواند کار کند و با چالش‌های آینده، اصلاحات، مبارزه با فساد و موارد دیگر روبرو شود».
این منابع تأکید کردند که دیدار عون با الحریری «به جزئیات نپرداخته‌است».
همزمان با انتظار لبنانی‌ها برای مشخص شدن نتیجه جلسات و تماس‌های سیاسی تا قبل از تاریخ مشاوره‌های پارلمانی در پنجشنبه آینده، ایلی الفرزلی معاون رئیس پارلمان گفت که صحبت کردن قطعی دربارهٔ بازگشت حریری به نخست‌وزیری دشوار است، «همچنین فذاکسیون (لبنان قدرتمند) در مورد چگونگی تشکیل دولت با دلیل موجه ایده و نظر دارد که باید لحاظ شود».
در حالی که انتظار می‌رود حزب «نیروهای لبنانی» موضع خود را در مورد ابتکار الحریری در روز چهارشنبه پس از جلسه حزبی اعلام کند، جورج عقیص معاون این حزب، در یک مصاحبه تلویزیونی گفت: «الحریری بداند که ما در هیچ دولتی شرکت نخواهیم کرد زیرا ما دولت متخصصان غیر سیاسی می‌خواهیم و اصلاحات به یک نیاز فوری تبدیل شده‌است».
این موضع توسط ادی ابی اللمع همکار وی در فراکسیون تحت رهبری حزب «نیروهای لبنانی» در یک مصاحبه رادیویی تأکید شد: «ما یک دولت مستقل می‌خواهیم، و به دولت تکنو سیاسی اعتقادی نداریم. این دولت باید به همان شکلی باشد که فرانسوی‌ها آن را توصیف کردند و ما از این موضع عقب نخواهیم نشست و نیروهای سیاسی باید کسی را منصوب نکنند، بر وزرا تسلط نداشته باشند و در مورد آن نظر ندهند».



آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
TT

آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پاکستان روز چهارشنبه اعلام کرد که «اخبار اطلاعاتی موثقی» دریافت کرده که نشان می‌دهد هند قصد دارد به‌زودی حمله‌ای نظامی انجام دهد. پاکستان هشدار داد که در صورت وقوع این حمله پاسخ قاطعی خواهد داد. این خبر در حالی منتشر می‌شود که نگرانی‌ها درباره‌ی تشدید تنش میان دو کشور به‌دنبال حمله‌ای که منجر به کشته شدن ۲۶ نفر در کشمیر شد، رو به افزایش است.

روابط میان این دو همسایه‌ی مجهز به سلاح هسته‌ای پس از آن رو به وخامت گذاشت که دهلی‌نو، اسلام‌آباد را مسئول حمله‌ی هفته‌ی گذشته در پاهالگام در بخش هندی کشمیر دانست؛ حمله‌ای که مرگبارترین حمله به غیرنظامیان در این منطقه در ۲۵ سال گذشته بوده است. یک منبع ارشد دولتی به خبرگزاری فرانسه گفت که نخست‌وزیر هند، نارندرا مودی، در جلسه‌ای غیرعلنی در روز سه‌شنبه «اختیارات کامل» را به ارتش برای واکنش به این حمله داده است.

دولت پاکستان هرگونه دخالت در حمله‌ی کشمیر را رد کرد. عطاءالله طارر، وزیر اطلاعات پاکستان، در بیانیه‌ای که بامداد چهارشنبه منتشر شد، گفت: «هرگونه اقدام تهاجمی با پاسخ قاطع مواجه خواهد شد.» او افزود: «پاکستان اطلاعات اطلاعاتی موثقی در اختیار دارد که نشان می‌دهد هند ظرف ۲۴ تا ۳۶ ساعت آینده با استفاده از حادثه‌ی پاهالگام، که بهانه‌ای بی‌اساس است، قصد دارد حمله‌ی نظامی انجام دهد.» با این حال، اسحاق دار، وزیر امور خارجه‌ی پاکستان، تأکید کرد که کشورش آغازگر هیچ حمله‌ای نخواهد بود.

سران چند کشور جهان نگرانی عمیق خود را ابراز کرده و از این دو همسایه که در گذشته چندین جنگ با یکدیگر داشته‌اند، خواستند که خویشتنداری نشان دهند. منطقه‌ی کشمیر با جمعیتی حدود ۱۵ میلیون نفر که اکثراً مسلمان هستند، میان پاکستان و هند تقسیم شده، ولی هر دو کشور کل این منطقه را متعلق به خود می‌دانند.

حدود ۱.۵ میلیون نفر در نزدیکی خط آتش‌بس در سمت پاکستانی مرز زندگی می‌کنند. بسیاری از ساکنان این مناطق، در حال آماده‌سازی پناهگاه‌های زیرزمینی ساده با دیوارهای گِلی تقویت‌شده با بتن هستند. محمد جوید، مردی ۴۲ ساله در روستای چاکوتی، به خبرگزاری فرانسه گفت: «در حال تمیز کردن پناهگاه هستیم تا اگر دشمن ناگهان حمله کرد، غافلگیر نشویم و بتوانیم جان بچه‌هایمان را نجات دهیم.»

تبادل آتش
ارتش هند روز چهارشنبه اعلام کرد که برای ششمین شب متوالی با نیروهای پاکستانی در امتداد خط آتش‌بس تبادل آتش داشته است. این منطقه‌ی به‌شدت نظامی‌شده دارای پایگاه‌هایی در ارتفاعات بالای کوه‌های هیمالیا بوده و مرز واقعی کشمیر محسوب می‌شود. یک منبع امنیتی پاکستانی نیز به خبرگزاری فرانسه گفت که روز سه‌شنبه دو پهپاد را که به حریم هوایی پاکستان وارد شده بودند، ساقط کرده‌اند.

تنش‌ها در هفته‌ی پس از حمله‌ی پاهالگام از جمله رد و بدل شدن اتهامات، اقدامات دیپلماتیک، اخراج اتباع کشور مقابل و بستن گذرگاه‌های مرزی به‌سرعت بالا گرفته است.

بالگرد نظامی هند بر فراز آسمان سریناگر در منطقه جامو و کشمیر هند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

مودی هفته‌ی گذشته وعده داد که عاملان این حمله و پشتیبانان آن‌ها را تحت تعقیب قرار خواهد داد. او پنج‌شنبه گفت: «به همه‌ی جهان می‌گویم: هند هویت هر تروریست و حامی‌اش را شناسایی خواهد کرد، آن‌ها را تعقیب و مجازات خواهد کرد... حتی اگر تا دوردست‌ترین نقاط زمین بروند، تعقیب‌شان می‌کنیم.»

این اظهارات نگرانی‌ها را درباره‌ی تشدید تنش نظامی بیشتر کرده است.

وزارت امور خارجه‌ی آمریکا اعلام کرد که وزیر مارکو روبیو به‌زودی با همتایان پاکستانی و هندی خود تماس خواهد گرفت تا آن‌ها را به «عدم تشدید وضعیت» ترغیب کند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز سه‌شنبه با شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، و سوپرامانیام جایشانکار، وزیر خارجه‌ی هند، تماس گرفت و طبق گفته‌ی سخنگوی او، آمادگی خود را برای «میانجی‌گری جهت کاهش تنش» اعلام کرد. دفتر نخست‌وزیر پاکستان بعداً اعلام کرد که شهباز شریف از گوترش خواسته «هند را به خویشتنداری ترغیب کند» و تأکید کرده که در صورت اقدام نسنجیده‌ی هند، پاکستان از «حاکمیت و تمامیت ارضی‌اش با تمام قوا دفاع خواهد کرد».

پوسترهای افراد تحت تعقیب
هند و پاکستان از زمان استقلال از حکومت بریتانیا در سال ۱۹۴۷ بر سر منطقه‌ی کشمیر با یکدیگر مناقشه دارند؛ زمانی که مرزها خانواده‌هایی را از هم جدا کرد که نسل‌ها در کنار هم زندگی می‌کردند. در بخش تحت کنترل هند، شورشیان از سال ۱۹۸۹ برای استقلال یا پیوستن به پاکستان دست به قیام زده‌اند.

گشت‌های ارتش هند در حال حرکت به سمت هاباتنار در منطقه انانتناگ در جنوب کشمیر – ۲۹ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پلیس هند پوسترهایی از سه مرد منتشر کرده که به اتهام اجرای حمله‌ی کشمیر تحت تعقیب‌اند. دو نفر از آن‌ها پاکستانی و یک نفر هندی است. هند می‌گوید آن‌ها اعضای گروه «لشکر طیبه» هستند؛ گروهی که مقرش در پاکستان است و سازمان ملل آن را یک گروه تروریستی معرفی کرده است. همچنین برای اطلاعاتی که منجر به دستگیری هر یک از آن‌ها شود، پاداشی معادل دو میلیون روپیه (حدود ۲۳۵۰۰ دلار) در نظر گرفته شده و عملیات گسترده‌ای برای بازداشت افراد مشکوک به ارتباط با این گروه آغاز شده است.

در آخرین مورد از تشدید تنش‌ها در کشمیر، در حمله‌ی پولواما در سال ۲۰۱۹ در منطقه‌ی تحت کنترل هند، یک بمب‌گذار انتحاری با خودرو به کاروان نیروهای امنیتی حمله کرد که منجر به کشته شدن ۴۰ نفر و زخمی شدن ۳۵ تن شد. کمتر از دو هفته بعد، جنگنده‌های هندی حملاتی هوایی به خاک پاکستان انجام دادند.