صندوق سرمایه گذاری های عمومی: سعودی با امضای اسناد همکاری پرچمدار توسعه بخش‌های پیشران و آینده دار و صنایع نوپا می شود

گفتگوی الشرق الاوسط با رییس اداره کل سرمایه گذاری بین المللی صندوق سعودی درباره رویکردهای جهانی و تلاش برای انتقال فناوری و دانش

ترکی النویصر رییس اداره کل سرمایه گذاری بین المللی صندوق سرمایه گذاری های عمومی (عکس: یزید السمرانی)
ترکی النویصر رییس اداره کل سرمایه گذاری بین المللی صندوق سرمایه گذاری های عمومی (عکس: یزید السمرانی)
TT

صندوق سرمایه گذاری های عمومی: سعودی با امضای اسناد همکاری پرچمدار توسعه بخش‌های پیشران و آینده دار و صنایع نوپا می شود

ترکی النویصر رییس اداره کل سرمایه گذاری بین المللی صندوق سرمایه گذاری های عمومی (عکس: یزید السمرانی)
ترکی النویصر رییس اداره کل سرمایه گذاری بین المللی صندوق سرمایه گذاری های عمومی (عکس: یزید السمرانی)

برنامه راهبردی اداره کل سرمایه گذاری بین المللی صندوق سرمایه گذاری های عمومی سعودی، صندوق ثروت ملی سعودی بر اساس سرمایه گذاری در مهم ترین شرکت های نوآور یا خلاق جهان تنظیم شده است. سعودی بر اساس اسناد همکاری و توافقنامه ها با این موسسات پرچمدار توسعه بخش های آینده دار و پیشران و صنایع نوپا شده است. این رویکرد از جمله اقدامات دولت برای تنوع اقتصادی در راستای عمل به برنامه های سند چشم انداز ۲۰۳۰ به شمار می رود.

ترکی النویصر رییس اداره کل سرمایه گذاری بین المللی صندوق سرمایه گذاری های عمومی سعودی گفت «این موسسه رویکرد افزایش سرمایه گذاری خارجی را به عنوان یک برنامه راهبردی ادامه می دهد. سرمایه گذاری ها در حوزه های متعدد نوآوری که از قابلیت سرمایه گذاری برخوردارند انجام می شود. حوزه های نوآوری با شتابی فزاینده در حال شکوفایی و رشد بوده و تقاضای رو به رشد دارند. در حالیکه همکاری با این شرکت ها سبد دارایی صندوق را متنوع تر می کند توجه به رویکردهای بین المللی در حوزه سرمایه گذاری در آینده همچون سرمایه گذاری پایدار و فناوری و نوآوری در برنامه های مسئولان صندوق سرمایه گذاری های عمومی است».

النویصر یادآور شد «صندوق سرمایه گذاری های عمومی ۶ سبد سرمایه گذاری دارد که دو تای آنها یعنی سبد سرمایه گذاری های راهبردی جهانی و سبد سرمایه گذاری های متنوع جهانی برای سرمایه گذاری بین المللی در نظر گرفته شده اند. این صندوق در راستای متنوع سازی سبد سرمایه گذاری بین المللی از طریق متنوع کردن سرمایه گذاری ها و فرصت شناسی برای سرمایه گذاری فعالیت می کند».

رییس اداره کل سرمایه گذاری بین المللی صندوق سرمایه گذاری های عمومی سعودی در گفتگو با الشرق الاوسط درباره رویکردهای این موسسه در حوزه بین المللی و اهمیت بومی کردن فناوری و به روز کردن دانش بومی و تلاش موسسه برای شناسایی فرصت ها در راستای دست یابی به اهداف مورد نظر صحبت کرد. متن گفتگو به شرح زیر است:

شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد سعودی استراتژی صندوق سرمایه گذاری را اعلام کرد. برنامه ای که از آن به عنوان محرک تلاش برای تنوع اقتصادی راهبردی و پایدار در راستای دست یابی به اهداف سند ۲۰۳۰ یاد می شود. این برنامه چه نقشی در دست یابی به تنوع اقتصادی در سعودی خواهد داشت؟

بی گمان سند چشم انداز ۲۰۳۰ بر پایه بروز توانمندی بخش های غیر نفتی پیشران تنظیم شده است. صندوق سرمایه گذاری های عمومی به عنوان یک ابزار موثر در راستای تقویت و حمایت از اقدامات دولت برای تنوع منابع درآمد نقش آفرینی می کند.

صندوق سرمایه گذاری های عمومی در تحقق دستاوردهای بسیاری سهیم بوده، از جمله در برقراری ثبات مالی و نقش آفرینی در افزایش تولید ناخالص داخلی بدون نفت و افزایش سهم محتوای بومی و توانمند کردن بخش خصوصی و بالا بردن کیفیت زندگی مردم و تثبیت جایگاه پیشرو سعودی در جهان و بهره گیری از نوآوری برای ارائه چشم انداز آینده و فرصت شناسی و تحقق سرمایه گذاری حداکثری نقش عمده ای ایفا کرد. این اقدامات در راستای حفظ میراث و دست یابی به رونق و توسعه و آینده سازی اجرا شده است.

با توجه به عملکرد یاد شده میزان دارایی های تحت مدیریت صندوق سرمایه گذاری های عمومی اواخر ۲۰۲۰ به حدود یک و نیم تریلیون ریال (۴۰۰ میلیارد دلار) رسید. این موسسه در نظر دارد با تداوم رویکرد کنونی برای افزایش دارایی در راستای تاسیس بخش های نوین و ایجاد همکاری های راهبردی و بومی کردن فناوری و دانش فعالیت کند. برای افزایش دارایی های تحت مدیریت صندوق تلاش می کنیم و هدف این است که این رقم به ۴ تریلیون ریال (۱.۰۶ تریلیون دلار) تا اواخر ۲۰۲۵ افزایش پیدا کند. بدین ترتیب صندوق سرمایه گذاری های عمومی از جمله صندوق های ثروت ملی بزرگ در جهان و شریک ایده آل برای سرمایه گذاری خواهد شد و می تواند با بهره گیری از جایگاه معتبر در شکل دهی به اقتصاد جهانی نقش آفرینی کند.

اهداف سند راهبردی پنج ساله صندوق سرمایه گذاری های عمومی از نظر سبدهای سرمایه گذاری بین المللی چیست؟
ما در صندوق سرمایه گذاری های عمومی یک استراتژی بلندپروازانه اجرا می کنیم که نقش حمایتی از اقدامات دولت در حوزه توسعه و تحول اقتصادی در پنج سال آینده خواهد داشت. ۶ بسته سرمایه گذاری داریم که دو تای آنها یعنی سبد سرمایه گذاری های راهبردی جهانی و سبد سرمایه گذاری های متنوع جهانی برای سرمایه گذاری بین المللی در نظر گرفته شده اند. صندوق سرمایه گذاری های عمومی در شرکت های معتبر جهان در حوزه نوآوری سرمایه گذاری کرده است. سعودی بر اساس اسناد همکاری و توافقنامه ها با این موسسات پرچمدار توسعه بخش های آینده دار و پیشران و صنایع نوپا شده است. این رویکرد از جمله اقدامات دولت برای تنوع اقتصادی در راستای عمل به برنامه های سند چشم انداز ۲۰۳۰ به شمار می رود.

این موسسه رویکرد افزایش سرمایه گذاری خارجی را به عنوان یک برنامه راهبردی ادامه می دهد. سرمایه گذاری ها در حوزه های متعدد نوآوری که از قابلیت سرمایه گذاری برخوردارند انجام می شود. حوزه های نوآوری با شتابی فزاینده در حال شکوفایی و رشد بوده و تقاضای رو به رشد دارند. در حالیکه همکاری با این شرکت ها سبد دارایی صندوق را متنوع تر می کند توجه به رویکردهای بین المللی در حوزه سرمایه گذاری در آینده همچون سرمایه گذاری پایدار و فناوری و نوآوری و غیره در برنامه های مسئولان صندوق سرمایه گذاری های عمومی است. این موسسه به دنبال تداوم رویکرد کنونی برای تخصیص دارایی در راستای سرمایه گذاری در بخش های عمومی و خصوصی بین المللی است که منجر به تحکیم همکاری های راهبردی با موسسات جهانی و کاهش ریسک سبد دارایی و درآمد زایی بلند مدت و تنوع بخشی به منابع درآمدی می شود.

صندوق سرمایه گذاری های عمومی و شرکت های وابسته چه موفقیت هایی در حوزه سرمایه گذاری بین المللی داشته اند و چه نقشی در درآمد زایی بلند مدت ایفا کردند؟
ما موفق شدیم که مناسبات گسترده با سرمایه گذاران و موسسات معتبر مدیریت دارایی و بانک های سرمایه گذاری و شرکت های کارگزاری بین المللی برقرار کنیم. بدین ترتیب صندوق سرمایه گذاری های عمومی به عنوان یکی از بزرگ ترین موسسات سرمایه گذاری در جهان شناخته شد. همزمان با رشد فزاینده دارایی ها و افزایش سرمایه گذاری های داخلی صندوق موقعیت آن در سطح بین المللی ارتقا پیدا کرد. میزان سرمایه گذاری خارجی به بیش از ۲۵ درصد کل دارایی های تحت مدیریت صندوق رسید. این رقم در ۲۰۱۷ حدود ۵ درصد بود. تلاش ما این بود که در مناطق مختلف جغرافیایی سرمایه گذاری کنیم و با افزایش دامنه سرمایه گذاری در بازارهای آمریکا و اروپا و آسیا و غیره سبد دارایی ها متنوع تر شد. رویکرد موفقی برای تنوع بخشی به سرمایه گذاری داشتیم که شامل سرمایه گذاری مستقیم و غیر مستقیم در بازار و سهام های دولتی و خصوصی و درآمد ثابت و املاک و زیر ساختارها و غیره شده است. سرمایه گذاری در بخش های گوناگون مثل نظام سلامت و بخش های فناوری و املاک و زیر ساختارها و خدمات و حمل و نقل و غیره سرمایه گذاری صندوق را متنوع تر کرد.

بخش سرمایه گذاری بین المللی صندوق سرمایه گذاری های سعودی در دوره شیوع کرونا شاهد تحرک و پویایی بود. استراتژی این نهاد بر پایه سه محور قرار داشت: فرصت یابی و سرمایه گذاری استراتژیک و فاینانس نجات. آیا هدف این استراتژی محقق شد؟ و چطور؟
صندوق سرمایه گذاری های عمومی یک برنامه راهبردی بلند مدت برای سرمایه گذاری دنبال می کند اما این موسسه به هر حال فرصت های کوتاه مدت را غنیمت می شمارد. برای مثال صندوق در ۲۰۲۰ قراردادهای متعددی در بازارهای جهان پس از شیوع کرونا و ضربه به بازارها به اجرا گذاشت که دریچه جدیدی به روی صندوق برای سرمایه گذاری گشود. در آن زمان بازارهای جهان دچار رکود عمیق بودند و این فرصت خوبی برای سرمایه گذاری از سوی این موسسه بود. صندوق سرمایه گذاری های عمومی در دوره شیوع کرونا به فرصت های متعدد برای سرمایه گذاری در شرکت های آمریکایی و اروپایی و آسیایی دست پیدا کرد که سودآوری بالایی داشتند. بعد هم همکاری با برخی از این شرکت ها متوقف شد و در دوره شیوع کرونا عمدتا روی سرمایه گذاری در شرکت ها و بخش هایی مثل داروسازی و زیرساختارها و صنایع و فناوری تمرکز کردیم.

دولت سعودی برای بومی کردن دانش و فناوری و توسعه حوزه های پیشران و حیاتی در راستای عمل به اهداف سند چشم انداز ۲۰۳۰ تلاش می کند. اداره کل سرمایه گذاری بین المللی در این زمینه چه نقشی دارد و چه برنامه راهبردی برای دست یابی به اهداف مد نظر دنبال می کنید؟
ما در صندوق سرمایه گذاری های عمومی از طریق همکاری با شرکت ها و موسسات بین المللی در راستای بومی کردن دانش و فناوری تلاش می کنیم. بی تردید این رویکرد می تواند در توانمند سازی سعودی برای دست یابی به یک جایگاه بین المللی و نقش آفرینی به عنوان یک رقیب معتبر سهیم باشد. از این رو، صندوق سرمایه گذاری های عمومی با ایجاد همکاری های راهبردی بین المللی بلند مدت به دنبال رسیدن به اهداف مورد نظر در حوزه سرمایه گذاری است و به عنوان محرک اضافی برای انتقال فناوری و بومی کردن دانش و افزایش حجم محتوای بومی به ۶۰ درصد در صندوق و شرکت های وابسته به آن تا پایان ۲۰۲۵ نقش آفرینی می کند. سبد سرمایه گذاری های راهبردی جهانی باعث رشد دارایی های مستقیم و غیر مستقیم این صندوق در شرکت های نوپا و صنایع آینده دار و نیز برقراری مناسبات بین این موسسه و شرکت ها و سرمایه گذاران نوآور و تحکیم روابط با موسسات اقتصادی معتبر بین المللی و سرمایه گذاران موثر و شرکت های مدیریت سرمایه گذاری شده است. ما در حوزه انتقال مهارت و توانایی با شرکت های بین المللی پیشرو مثل گروه سافت بنک قرارداد داریم. این توافق در حوزه فعال سازی سیستم تبادل نیرو برای انتقال تجربه و دانش به کارکنان صندوق سرمایه گذاری های عمومی است. با شرکت لوسید هم توافقنامه امضا کردیم. این شرکت در حوزه تولید و توسعه فناوری خودروهای تمام الکتریک تخصص دارد. توافقنامه یاد شده درباره برنامه های آموزشی برای بسیاری از فارغ التحصیلان سعودی بود که همین در توسعه و پیشرفت بخش تولید خودروهای تمام الکتریک در سعودی در آینده سهیم خواهد بود.

صندوق سرمایه گذاری اقدامات متعددی برای سرمایه گذاری در شرکت های نوآور و پیشرو در جهان انجام داده که عمدتا در صنایع آینده دار و پیشران است. آیا ریسک این نوع سرمایه گذاری بالا نیست؟ علاوه بر این برخی از این حوزه ها هنوز در حال شکل گیری هستند.
رویکرد کلی صندوق شناسایی فرصت های مناسب در بازار با سودآوری بالا است. درباره سرمایه گذاری بین المللی باید گفت که بی تردید سرمایه گذاری صندوق سرمایه گذاری های عمومی در شرکت های نوپای بین المللی یا صنایع آینده دار باعث می شود تا تجربیات بین المللی به سعودی منتقل گردد و نیروهای متخصص و بومی از این فناوری های پیشرفته استفاده کنند. تنوع در سبد سرمایه گذاری منجر به برقراری تعادل مناسب بین ریسک و درآمدزایی می شود. خط مشی صندوق انعطاف پذیر است و قدرت سازگاری با شرایط به منظور موفقیت دارد. دارایی های صندوق در بازارهای جهانی مورد ارزیابی و نظارت دقیق و مستمر قرار دارند که همین منجر به سودآوری حداکثری می شود. این پایه و مبنای برنامه های سرمایه گذاری صندوق است.

حوزه فناوری در حال رشد پرشتاب است. بخش تکنولوژی در دوره شیوع کرونا دستخوش تحول بنیادین شد چون تمام مردم جهان در این دوران به فناوری روی آورده اند. چه برنامه هایی برای افزایش سرمایه گذاری های جهانی در حوزه فناوری دارید؟ به ویژه اینکه صندوق سرمایه گذاری های عمومی قصد دارد در ده سال آینده به سرمایه گذار بزرگ جهان در حوزه تکنولوژی تبدیل شود.
بخش تکنولوژی و حوزه های آینده دار قابل تفکیک نیستند. از این رو اداره کل سرمایه گذاری بین المللی صندوق سرمایه گذاری عمومی در راستای ایجاد و تحکیم همکاری های راهبردی در بخش تکنولوژی فعالیت می کند و یک صندوق ویژه فناوری به عنوان «صندوق چشم انداز سافت بانک» تاسیس شده است. این بزرگ ترین سرمایه گذاری در حوزه تکنولوژی جهان محسوب می شود. پیش بینی می شود حجم سرمایه گذاری صندوق سرمایه گذاری های عمومی در صندوق چشم انداز سافت بانک به ۴۵ میلیارد دلار برسد. هدف این است که صندوق سرمایه گذاری های عمومی به غول بزرگ سرمایه گذاری در تکنولوژی جهان تبدیل شود. مورد دیگر سرمایه گذاری بخش بین المللی صندوق سرمایه گذاری های عمومی شرکت اوبر است که ۳.۵ میلیارد دلار در آن سرمایه گذاری شده. اوبر شرکت پیشرو در حمل و نقل و فناوری جهان به حساب می آید. هدف صندوق سرمایه گذاری های عمومی از سرمایه گذاری در اوبر این است که به سرمایه گذار اصلی در بخش تکنولوژی و پرطرفداران شرکت های بین المللی تبدیل شود. صندوق سرمایه گذاری های عمومی در ۲۰۱۸ در شرکت خودروسازی لوسید هم سرمایه گذاری کرد. این شرکت دستاوردهای زیادی داشته است. اولین خودروی الکتریکی این شرکت به عنوان «لوسید ایر» در سپتامبر و دسامبر ۲۰۲۰ معرفی شد. پایان کار ساخت کارخانه خودروسازی لوسید در ایالت آریزونای آمریکا با یک ظرفیت تولید پایه اعلام شد. ظرفیت این شرکت در آینده به مقدار ۴۰۰ هزار دستگاه خودرو افزایش پیدا می کند و در سال ۳۰ هزار دستگاه خودرو تولید خواهد شد. صندوق سرمایه گذاری های عمومی سعودی با سرمایه گذاری در شرکت «پلتفرم های جیو»، موسسه پیشروی هندی در عرصه دیجیتالی از تجربیات این شرکت در زمینه فناوری استفاده می کند و این در اقدامات جاری برای تحول اقتصادی در سعودی سهیم است.

با توجه به تحولات کنونی جهانی صندوق سرمایه گذاری های عمومی در کدام حوزه های بین المللی که از نظر ماهیت و بازاریابی نوپا هستند سرمایه گذاری می کند؟
صندوق به دنبال تنوع سبدهای سرمایه گذاری بین المللی از طریق سرمایه گذاری در حوزه های گوناگون و استفاده از فرصت های سرمایه گذاری در دسترس است. صندوق سعودی در حوزه های نوین فراوانی سرمایه گذاری می کند. این حوزه ها با تقاضای فزاینده در جهان روبرو هستند و رشد پرشتابی دارند. بخش های بزرگ متعدد دیگری وجود دارند که برای سرمایه گذاری مناسب هستند: مثل تغییر ساختار جمعیتی که در ارتباط با تحولات جمعیتی در بازارهای نوظهور و افزایش حجم طبقه متوسط  و رشد جمعیت و افزایش میانگین سنی جمعیت و تغییر در عادت های مصرف کنندگان است. سرمایه گذاری های پایدار هم حوزه مناسب برای سرمایه گذاری است مثل تغییرات آب و هوا و کاهش انتشار کربن و مشکل زباله ها و آلودگی.  گسترش شهر نشینی و وسایل جدید حمل و نقل از جمله حوزه های مناسب برای سرمایه گذاری است که در این گروه می توان مسائلی مثل بروز کلان شهرها و نیازمندی به توسعه زیرساختارها و وسایل جدید برای حمل و نقل گنجانده می شود. گسترش ارتباطات که در این بخش مسائلی همچون تحول دیجیتالی و زنجیره تامین جهانی و خوشه های محاسباتی و اقتصاد مشارکتی مطرح می شود. در حوزه فناوری و نوآوری می توان به ابر داده ها و تحلیل و بررسی و روبات ها و اتوماتیک سازی و نوآوری در مدل های کسب و کار اشاره کرد.

چگونه عملکرد اداره کل سرمایه گذاری بین المللی سعودی در حوزه سرمایه گذاری راهبردی را ارزیابی می کنید؟ سرمایه گذاری در سافت بانک و پلتفرم های جیو و لوسید و اوبر از این جمله هستند. همکاری راهبردی با این شرکت ها چه دستاوردهایی برای صندوق سرمایه گذاری های عمومی داشته است؟
سبد سرمایه گذاری راهبردی جهانی موفقیت ها و دستاوردهای متعددی خواه در سرمایه گذاری مستقیم خواه غیر مستقیم داشته است. برای مثال سرمایه گذاری صندوق سرمایه گذاری های عمومی در «صندوق چشم انداز سافت بانک» از جمله سرمایه گذاری بزرگ جهان در حوزه فناوری است. صندوق سعودی به دنبال استفاده از شرکت های پیشروی جهان در سبد سرمایه گذاری خود است که در تلاش برای راه اندازی و توسعه بخش های آینده دار در سعودی نقش آفرینی می کنند. میزان سرمایه گذاری «صندوق چشم انداز سافت بانک» تا اواخر سه ماهه سوم ۲۰۲۰ به ۸۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار رسید و سود این سرمایه گذاری ها نزدیک ۹ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار بوده است. ۹۲ مورد سرمایه گذاری در حوزه های متعدد داشتیم. سهام ۱۰ شرکت در سبد شرکت های «صندوق چشم انداز سافت بانک» پایان سه ماه سوم ۲۰۲۰ عرضه شد.

حوزه دارایی و زیر ساختارهای بین المللی از جمله بخش های جذاب برای سرمایه گذاری است. اداره کل سرمایه گذاری بین المللی سعودی چه برنامه ای برای شرکت در این حوزه حیاتی دارد؟ کما اینکه سرمایه گذاری بلند مدت پایدار از ویژگی های بخش دارایی و زیر ساختارهای بین المللی است.
ما در حوزه های فراوانی با شرکت های بین المللی همکاری می کنیم و قرارداد بسته ایم. بخش سرمایه گذاری در زیر ساختارها یکی از این حوزه ها است. به عنوان مثال طرح برنامه سرمایه گذاری در زیر ساختارهای آمریکا از جمله این همکاری ها است. صندوق سرمایه گذاری های عمومی تقریبا ۲۰ میلیارد دلار در برنامه صندوق جدید شرکت زیر ساختاری بلک استون سرمایه گذاری کرده است. این برنامه در راستای فعال سازی زیر ساختارهای آمریکا فعالیت می کند. صندوق سرمایه گذاری های عمومی سعودی و صندوق سرمایه گذاری مستقیم روسیه چندین قرارداد همکاری برای سرمایه گذاری به ارزش ۱۰ میلیارد دلار در پروژه های مشترک بین سعودی و روسیه امضا کرده اند. صندوق سرمایه گذاری های عمومی سعودی در بخش های گوناگون از جمله زیر ساختارها و صنایع و خدمات لجستیکی و خرده فروشی سرمایه گذاری کرده است.

معیارهای اداره کل سرمایه گذاری بین المللی سعودی برای سرمایه گذاری چیست؟
معیارهای متعددی برای سرمایه گذاری بین المللی داریم. ارزیابی ریسک و میزان و مدت و سود سرمایه گذاری جمله مهم ترین معیارها هستند و همچنین بررسی منفعتی است که می تواند در رسیدن به اهداف راهبردی صندوق سهیم باشد؛ مثل نقش سرمایه گذاری ها در انتقال و بومی سازی فناوری. هدف ما این است که ضمن حفظ تنوع سبد سرمایه گذاری صندوق تعادل سرمایه گذاری از نظر ریسک و سوددهی برقرار شود. صندوق سرمایه گذاری های عمومی اقدامات و رویکردهای بهینه بین المللی در تمامی مراحل سرمایه گذاری را اعمال می کند. ما در صندوق سرمایه گذاری های عمومی و شرکت های وابسته یک الگوی حکمرانی ایجاد کرده ایم.

اداره کل سرمایه گذاری بین المللی سعودی به دنبال میانگین رشد سالانه چند درصدی است؟
صندوق سرمایه گذاری های عمومی اخیرا استراتژی پنج ساله خود از ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۵ را اعلام کرد که بر این اساس تنوع دارایی های داخلی و بین المللی افزایش پیدا می کند و میزان دارایی های داخلی ۷۵ تا ۸۰ درصد کل دارایی ها و دارایی های بین المللی ۲۰ تا ۲۵ درصد کل دارایی های صندوق خواهد بود. صندوق سرمایه گذاری های عمومی با استفاده از این دارایی ها برای ایجاد و تحکیم همکاری های راهبردی و سرمایه گذاری فعال بلند مدت برای افزایش سود پایدار و تثبیت جایگاه این موسسه به عنوان نهاد سرمایه گذاری مناسب در جهان و حمایت از رویکرد توسعه محور و تنوع اقتصادی در سعودی تلاش می کند.

چه مشکلاتی در مسیر اداره کل سرمایه گذاری بین المللی سعودی در آینده قرار دارد؟
بی تردید اتفاقات غیر مترقبه مرتب در جهان روی می دهد که ممکن است منجر به نوسان در بازارهای جهان شود. این در عین حال تهدید زا و فرصت زا است. اقتصاد کشورهای جهان در ۲۰۲۰ تحت تاثیر همه گیری کرونا قرار گرفت. همه گیری نیاز مبرم به فناوری های آینده مثل هوش مصنوعی و غیره را برجسته کرد. بخش سرمایه گذاری بین المللی صندوق سرمایه گذاری های عمومی همواره به دنبال فرصت یابی و استفاده از فرصت ها در راستای تامین اهداف این نهاد است.



سعودی در شاخص رقابت پذیری در سطح «G20» در رتبه سوم جای گرفت

وزير المالية الجدعان والمديرة العامة لصندوق النقد الدولي كريستالينا غورغييفا بمؤتمر صحافي مشترك في واشنطن (أ.ف.ب)
وزير المالية الجدعان والمديرة العامة لصندوق النقد الدولي كريستالينا غورغييفا بمؤتمر صحافي مشترك في واشنطن (أ.ف.ب)
TT

سعودی در شاخص رقابت پذیری در سطح «G20» در رتبه سوم جای گرفت

وزير المالية الجدعان والمديرة العامة لصندوق النقد الدولي كريستالينا غورغييفا بمؤتمر صحافي مشترك في واشنطن (أ.ف.ب)
وزير المالية الجدعان والمديرة العامة لصندوق النقد الدولي كريستالينا غورغييفا بمؤتمر صحافي مشترك في واشنطن (أ.ف.ب)

پادشاهی عربی سعودی در شاخص‌های رقابت پذیری جهانی مربوط به بازار مالی برای سال ۲۰۲۳ مقام اول را در هیئت مدیره در سطح G20 و سوم را در بین رقابتی‌ترین کشورها در سطح این گروه کسب کرد. همچنین در شاخص سرمایه بازار سهام و شاخص سرمایه خطرپذیر رتبه سوم جهان و در شاخص بازار مالی رتبه پنجم را به خود اختصاص داد.
این آمار در گزارش سالانه «برنامه توسعه بخش مالی» اعلام شده است.
این پیشرفت‌ها در نتیجه تحقق برنامه‌های «چشم‌انداز ۲۰۳۰» است که هدف آن افزایش قدرت و اثربخشی موسسات مالی سعودی، توسعه بازار مالی و حمایت از شرکت‌های نوظهور در زمینه فناوری مالی است.
بر اساس این گزارش که دیروز پنجشنبه منتشر شد، حجم سرمایه‌گذاری‌های خارجی در بازار مالی به ۴۰۱ میلیارد ریال سعودی (۱۰۶ میلیارد دلار) رسید و ۴۳ شرکت عرضه شدند و تعداد شرکت‌های بورسی به حدود ۳۱۰ شرکت رسید.
تعداد شرکت‌های فناوری مالی از اهداف سال ۲۰۲۳ فراتر رفت و به ۲۱۶ شرکت رسید و به هدف مورد نظر یعنی ۵۲۵ تا سال ۲۰۳۰ نزدیک شد.
وزیر دارایی سعودی، رئیس کمیته برنامه توسعه بخش مالی، محمد الجدعان، در ابتدای این گزارش تأکید کرد: در پرتو (چشم‌انداز ۲۰۳۰)، سعودی به لطف اصلاحات مالی و اقتصادی که ما را به سمت آینده ای روشن و توسعه یافته در بخش مالی هدایت می‌کند، به روند توسعه اقتصادی مستمر ادامه می‌دهد.
وی افزود که «برنامه توسعه بخش مالی» با پیوند دادن بخش مالی به اقتصاد دیجیتال و فنی، آرزوی دستیابی به آینده ای اقتصادی و توسعه یافته را دارد، همچنین به دنبال توسعه این بخش با بهره‌برداری از فناوری‌های مدرن مانند هوش مصنوعی و ابرداده است.
الجدعان توضیح داد دستاوردهای به‌دست‌آمده و سایر دستاوردها در سعودی در سطح جهانی، چه توسط آژانس‌های رتبه‌بندی اعتبار، بانک جهانی، صندوق بین‌المللی پول یا سایرین مورد قدردانی قرار گرفتند.


توافق سعودی و «مجمع جهانی اقتصاد» برای ساخت اولین مرکز آینده فضا در جهان


گوشه ای از مراسم امضای موافقتنامه بین آژانس فضایی سعودی و نشست جهانی اقتصاد در ریاض (الشرق الاوسط)
گوشه ای از مراسم امضای موافقتنامه بین آژانس فضایی سعودی و نشست جهانی اقتصاد در ریاض (الشرق الاوسط)
TT

توافق سعودی و «مجمع جهانی اقتصاد» برای ساخت اولین مرکز آینده فضا در جهان


گوشه ای از مراسم امضای موافقتنامه بین آژانس فضایی سعودی و نشست جهانی اقتصاد در ریاض (الشرق الاوسط)
گوشه ای از مراسم امضای موافقتنامه بین آژانس فضایی سعودی و نشست جهانی اقتصاد در ریاض (الشرق الاوسط)

آژانس فضایی سعودی و نشست جهانی اقتصاد دوشنبه (۲۹ آوریل) توافقنامه ای برای احداث مرکز آینده فضا در سعودی امضا کردند و این مرکز که اولین نهاد در نوع خود در جهان به شمار می رود برای رشد و توسعه حوزه های اقتصاد و پژوهش ها و ابتکارات فضا فعالیت می کند.
این توافقنامه در حاشیه نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد که در ریاض پایتخت سعودی زیر نظر شاهزاده محمد بن سلمان بن عبد العزیز ولیعهد و نخست وزیر برگزار شد امضا شد.
دکتر محمد التمیمی مدیر عامل آژانس فضایی سعودی و جرمی جرگنز مدیر کل مجمع جهانی اقتصاد و رئیس مرکز انقلاب صنعتی چهارم توافقنامه مزبور را امضا کردند. مهندس عبد الله السواحه رئیس هیئت مدیره آژانس فضایی سعودی و بورگه برنده رئیس مجمع جهانی اقتصاد در مراسم امضای موافقتنامه حضور داشتند.
آژانس فضایی سعودی به واسطه مرکز آینده فضا در نظر دارد همکاری و تبادل تجربیات و دانش در حوزه اقتصاد فضایی جهان را گسترش دهد.
مرکز آینده فضا فرصتی برای دسترسی به محافل انقلاب صنعتی چهارم است. آژانس فضایی سعودی مدیریت و هدایت این مرکز را با همکاری مجمع جهانی اقتصاد انجام خواهد داد.
این مرکز نوپا چندین هدف را دنبال می کند که در راس آنها ایجاد یک پلتفرم جهانی برای افزایش ارزش اقتصادی و زیست محیطی حوزه فضا و ایجاد و توسعه اقدامات و سیاست ها و قوانین بهینه و تشویق ابتکار فنی است.
دکتر محمد التمیمی افزود مرکز آینده فضا به اصولی همچون حمایت اقتصاد فضایی با نشاط و پررونق و پایدار در جهان به واسطه ایجاد و توسعه اصول و مبانی و گسترش دانش و بهبود مدل ها و توسعه قراردادهای همکاری پایبند خواهد بود. سعودی با این شراکت راهبردی این فرصت بزرگ را به غنیمت می شمرد.
از سوی دیگر مدیر کل مجمع جهانی اقتصاد گفت «فضا تاثیر بزرگی بر روی زمین دارد و این مساله با خدمات گرانبهای فناوری های فضا به بشریت قابل ملاحظه است که در حوزه هایی مثل کنترل آثار تغییرات آب و هوا و افزایش ارتباطات بین انسان ها به واسطه ماهواره ها نمود پیدا می کند».
او افزود «مرکز آینده فضا نهادی است که در حوزه فضا و سیاست ها و ساز و کارهای اجرایی و پایداری این بخش فعالیت خواهد کرد و مسایل متنوعی را بررسی و پیگیری می کند و به مرکز انقلاب صنعتی چهارم C4IR در سعودی خواهد پیوست».
مرکز آینده فضا و مرکز انقلاب صنعتی چهارم در سعودی با یکدیگر در راستای گسترش اهداف سند چشم انداز ۲۰۳۰ همکاری خواهند کرد. سند ۲۰۳۰ نقشه راه تنوع اقتصادی و ایجاد آینده شکوفا در همه حوزه ها و ارتقای سطح زندگی در سعودی است.


سعودی چند یادداشت تفاهم با بنیاد بیل و ملیندا گیتس امضا کرد

 بیل گیتس یکی از روسای بنیاد «بیل و ملیندا گیتس» در نشست جهانی اقتصاد در ریاض ۲۸ آوریل ۲۰۲۴ (رویترز)
 بیل گیتس یکی از روسای بنیاد «بیل و ملیندا گیتس» در نشست جهانی اقتصاد در ریاض ۲۸ آوریل ۲۰۲۴ (رویترز)
TT

سعودی چند یادداشت تفاهم با بنیاد بیل و ملیندا گیتس امضا کرد

 بیل گیتس یکی از روسای بنیاد «بیل و ملیندا گیتس» در نشست جهانی اقتصاد در ریاض ۲۸ آوریل ۲۰۲۴ (رویترز)
 بیل گیتس یکی از روسای بنیاد «بیل و ملیندا گیتس» در نشست جهانی اقتصاد در ریاض ۲۸ آوریل ۲۰۲۴ (رویترز)

سعودی چندین موافقتنامه و یادداشت تفاهم با بنیاد خیریه «بیل و ملیندا گیتس» به منظور افزایش توانمندی سعودی در تولید واکسن و فقر زدایی و افتتاح نمایندگی این بنیاد در ریاض امضا کرد. این توافقتنامه ها در نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد که ۲۸ و ۲۹ آوریل در ریاض برگزار شد امضا شدند.
فهد الجلاجل وزیر بهداشت سعودی در پنل «پر کردن شکاف سلامت» نشست مجمع جهانی اقتصاد گفت وزارت بهداشت سعودی و بنیاد «بیل و ملیندا گیتس» یک توافقنامه برای بهبود کنترل بیماری ها و ابزارهای تشخیص و ایجاد راهکارهای ایمن سلامت و ارایه کمک های فنی برای افزایش توانمندی سعودی در تولید واکسن امضا کردند. بیل گیتس میلیاردر تکنولوژی در این پنل شرکت کرد.
مرکز «امداد و اقدامات بشردوستانه ملک سلمان» و بنیاد خیریه «بیل و ملیندا گیتس» یک یادداشت تفاهم مشترک برای حفاظت از ۳۷۰ میلیون کودک در سال در برابر فلج اطفال و فقر زدایی در ۳۳ کشور عضو بانک توسعه اسلامی امضا کردند.
موسسه محمد بن سلمان (مسک) و بنیاد «بیل و ملیندا گیتس» توافق چارچوب امضا کردند که طبق آن این بنیاد اولین نمایندگی منطقه ای اش را در خارج آمریکا در شهرک غیر انتفاعی «مسک» در ریاض احداث خواهد کرد. این توافق به منظور حمایت و گسترش حضور جوانان در بخش غیر انتفاعی سعودی و راه اندازی برنامه های مشترک جهانی در حوزه کاری دو بنیاد امضا شده است.


نشست مجمع جهانی اقتصاد در ریاض؛ جلسه افتتاحیه درباره راهکارهای بهره وری انرژی


 
گوشه ای از جلسه افتتاحیه دومین روز نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد در ریاض (الشرق الاوسط)
  گوشه ای از جلسه افتتاحیه دومین روز نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد در ریاض (الشرق الاوسط)
TT

نشست مجمع جهانی اقتصاد در ریاض؛ جلسه افتتاحیه درباره راهکارهای بهره وری انرژی


 
گوشه ای از جلسه افتتاحیه دومین روز نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد در ریاض (الشرق الاوسط)
  گوشه ای از جلسه افتتاحیه دومین روز نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد در ریاض (الشرق الاوسط)

جمعی از کارشناسان حوزه انرژی در اولین پنل گفتگوی دومین روز نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد که در ریاض در حال برگزاری است درباره راهکارهای جایگزین و استراتژی های مهم و موثر برای افزایش بهره وری و پایداری انرژی بحث و تبادل نظر کردند.
پنل «تقاضا برای انرژی: چگونگی تبدیل هزینه به سود» دوشنبه (۲۹ آوریل) با حضور چهار سخنران؛ فاطمه شیبوب وزیر صنایع و معادن و انرژی تونس و پترو مندز وزیر مشاور نفت و گاز و سوخت زیستی برزیل و عبد الرحمان الفقیه مدیر عامل شرکت صنایع پایه سعودی (سابیک) و ساموئل رامادوری مدیر عامل شرکت Brainbox AI برگزار شد.
وزیر صنایع و معادن و انرژی تونس گفت تونس از سال ۲۰۱۵ استراتژی کاهش تقاضا برای انرژی را به عنوان یک اولویت ملی دنبال می کند و دلیل آن افزایش سالانه هزینه خرید انرژی است و برای صنایع و خدمات نیز بسیار گران تمام می شود.
او خاطر نشان کرد «ما از همان سال روی برنامه های مختلفی برای مدیریت مصرف انرژی از جمله استفاده از انرژی خورشیدی کار می کنیم و چندین سال است که روی انرژی خانگی تمرکز کردیم تا هزینه انرژی در سطح ملی را کاهش دهیم».
وزیر صنایع و معادن و انرژی تونس در ادامه گفت «شرکت برق و گاز تونس پرداخت قبوض را قسطی کرده تا از مصرف انرژی کاسته شود».
این مقام تونسی یاد آور شد «تونس با کمبود انرژی مواجه است. انرژی صرف صنایع و معادن می شود که محصولات آنها به خارج صادر می شود. این دو بخش انرژی زیادی مصرف می کنند و ما به دنبال ایجاد فناوری برای تولید کم هزینه انرژی هستیم».
شیبوب اظهار کرد «تونس برای توسعه حمل و نقل ریلی که کم هزینه تر از حمل و نقل با کامیون یا انواع دیگر است تلاش می کند».
او توضیح داد «دولت روی سرویس حمل و نقل عمومی کار کرده و از شرکت های حمل و نقل عمومی در بخش انرژی حمایت می کند. این بخش یکی از عوامل تولیدی و رقابت پذیری صنعتی و توانمند سازی و توازن اقتصادی است که با نیازها و چالش های تونس همسویی می کند».
از سوی دیگر پترو مندز وزیر مشاور نفت و گاز و سوخت زیستی برزیل گفت «منابع تجدید پذیر بخشی از پیشرفت برزیل است و ما انرژی کشور را از خورشید و باد و هوا تامین می کنیم».
او تاکید کرد که برزیل ذخایر نفتی و گازی دارد و در نظر دارد ظرفیت تولید را افزایش دهد و امکان دارد برزیل به صادر کننده عمده نفت و گاز تبدیل شود.
پترو مندز یاد آور شد برزیل ظرفیت تولید ۶۰ میلیون متر مکعب متان در روز را دارد و در نظر داریم استفاده از سوخت زیستی را افزایش دهیم.
او در ادامه اضافه کرد برزیل طرح های مختلفی برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای اجرا می کند و به نظر ما تولید باید ادامه پیدا کند».
عبد الرحمان الفقیه گفت «شرکت سابیک برای افزایش بهبود قابلیت اطمینان و اعتبار برنامه های مختلفی اجرا و ۹۰ پروژه ایجاد کرده است. این شرکت برای دست یابی به پایداری و افزایش بهره وری انرژی از تکنولوژی پیشرفته استفاده می کند و میزان کربن زدایی این شرکت سال گذشته به ۱۲.۷۴ درصد رسید».
او افزود «بسیاری از سایت ها را به دلیل عدم کارآرایی بستیم. این شرکت در سال گذشته بیش از ۲۰۰ مورد ثبت اختراع داشته که ۴۰ درصد آن متعلق به بهره وری انرژی بود».
فقیه توضیح داد «دولت سعودی ابتکارهای عمل گوناگونی از جمله سعودی سبز را اجرا و الگوی اقتصاد دایره ای را راه اندازی کرد تا به مرحله بازیافت و اتکا به منابع جایگزین برسیم».


شاهزاده عبد العزیز بن سلمان: سعودی آماده همکاری با همه برای انتقال هیدروژن است

وزير الطاقة السعودي متحدثاً في إحدى جلسات المنتدى الاقتصادي (منصة إكس)
وزير الطاقة السعودي متحدثاً في إحدى جلسات المنتدى الاقتصادي (منصة إكس)
TT

شاهزاده عبد العزیز بن سلمان: سعودی آماده همکاری با همه برای انتقال هیدروژن است

وزير الطاقة السعودي متحدثاً في إحدى جلسات المنتدى الاقتصادي (منصة إكس)
وزير الطاقة السعودي متحدثاً في إحدى جلسات المنتدى الاقتصادي (منصة إكس)

شاهزاده عبد العزیز بن سلمان وزیر انرژی سعودی گفت کشورش آماده شراکت و همکاری با همه برای عرضه انواع انرژی است و امکان همکاری برای انتقال هیدروژن به شکل آمونیاک از طریق خطوط لوله وجود دارد.

او در یک پنل گفتگو با عنوان «همکاری جهانی و رشد و انرژی به منظور توسعه» در حاشیه نشست مجمع جهانی اقتصاد که روز ۲۸ آوریل در ریاض آغاز شد افزود «انتقال به سمت انرژی سبز باید ضابطه مند و مقررات عملی و واقع گرایانه داشته باشد و افزایش آگاهی در زمینه حفاظت از محیط زیست به عنوان مسئولیت همگانی ضروری است».

وزیر انرژی سعودی توضیح داد «باید انواع انرژی و سوخت مصنوعی را مد نظر گرفت. متان سبز به نظر ما اهمیت زیادی دارد و راه را برای گزینه های گوناگون باز می کند».شاهزاده عبد العزیز بن سلمان خاطر نشان کرد «آمونیاک می تواند به عنوان وسیله ای کارآمد در تولید و ذخیره و انتقال هیدروژن سبز عمل کند اما حمل و نقل آمونیاک نیاز به فناوری و تکنولوژی دارد که این فناوری هنوز چالش برانگیز است».


مشارکت گسترده بین‌المللی در «داووس ریاض»

بخشی از آغاز فعالیت مجمع جهانی اقتصاد دیروز در ریاض (واس)
بخشی از آغاز فعالیت مجمع جهانی اقتصاد دیروز در ریاض (واس)
TT

مشارکت گسترده بین‌المللی در «داووس ریاض»

بخشی از آغاز فعالیت مجمع جهانی اقتصاد دیروز در ریاض (واس)
بخشی از آغاز فعالیت مجمع جهانی اقتصاد دیروز در ریاض (واس)

نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد در ریاض، پایتخت پادشاهی عربی سعودی، روز گذشته (یکشنبه) تحت اشراف شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی با هدف بحث در مورد چالش‌های بی‌سابقه جهان امروز و با مشارکت گسترده بین‌المللی آغاز شد.
گفت و گوهای روز اول «داووس ریاض» که با حضور بیش از هزار رئیس دولت و حکومت و رهبران بخش‌های دولتی و خصوصی و سازمان‌های بین‌المللی برگزار شد، بر چندپارگی رهبری اقتصادی و تأثیر تحولات ژئوپلیتیکی بر رشد جهانی و همچنین انرژی برای توسعه، شاخص‌های تورم، نرخ بهره، زنجیره تأمین و هوش مصنوعی متمرکز بود.
شاهزاده محمد بن سلمان در حاشیه این مجمع با شیخ مشعل الاحمد الجابر الصباح امیر کویت و محمد شیاع السودانی نخست‌وزیر عراق دیدار و با هر یک از آنها در مورد روابط برادرانه میان دو کشور و فرصت‌های موجود برای رشد و توسعه گفت و گو کرد.
حضور پرتراکم سران دولتی و اقتصادی در سعودی، موفقیت این کشور را در روند تحول اقتصادی، از طریق «چشم‌انداز ۲۰۳۰» منعکس می‌کند، به طوری که پادشاهی را به یک سکوی جهانی برای گفت و گوهای بین‌المللی تبدیل کرد.
فیصل الابراهیم وزیر اقتصاد و برنامه‌ریزی سعودی با اعلام این مطلب گفت: «پادشاهی سفر خود را در ایجاد فرصت‌ها و توسعه مسئولیت جهانی پیش برده است».
بورگ برند، رئیس مجمع جهانی اقتصاد، از دولت پادشاهی برای میزبانی این نشست تشکر کرد و گفت توسعه به وجود آمده در دوره اخیر، نشان دهنده جاه طلبی اقتصادی جهانی است.

ولیعهد سعودی دیروز در دیدار با امیر کویت در ریاض (واس)

وی بر اهمیت یافتن راه حل‌هایی برای مقابله با چالش‌های اقتصادی به گونه ای که همکاری‌های بین‌المللی را تقویت کند، تأکید کرد.
از سوی دیگر، کریستالینا جورجیوا، مدیر کل صندوق بین‌المللی پول، تأکید کرد که موفقیت «چشم‌انداز ۲۰۳۰» در سعودی نمونه بارز توانایی کشورها برای تحول است.
او بر نیاز به همکاری جهانی برای تقویت رشد و شبکه‌های ایمنی مالی تأکید کرد. از سوی دیگر، او نسبت به اتکای بیش از حد به زنجیره‌های تأمین فردی هشدار داد و خواستار متنوع‌سازی منابع برای کاهش ریسک‌های اقتصادی شد.
از سوی دیگر شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان وزیر انرژی سعودی نیز گفت: «سعودی می‌خواهد همه انواع انرژی را در اختیار جهان قرار دهد، چه هیدروژنی و چه هسته‌ای. ما می‌خواهیم جهان را با هر نوع انرژی تأمین کنیم».
وی اظهار کرد: آماده همکاری و مشارکت با همه کشورهای جهان در زمینه تأمین انرژی سبز هستیم.
به نوبه خود، محمد الجدعان، وزیر دارایی سعودی، بر تأثیر اقتصادی درگیری‌های منطقه ای تأکید کرد و خواستار تمرکز بر رشد و ثبات به جای سیاست شد.
وی گفت: منطقه به ثبات و تمرکز بر مردم، رشد و اقتصاد خود به جای سیاست و درگیری نیاز دارد.


نشست مجمع جهانی اقتصاد در سعودی؛ ترسیم مجدد روندهای توسعه

أكثر من ألف من قادة العالم من 92 دولة يشاركون في الاجتماع الخاص للمنتدى الاقتصادي في الرياض (موقع المنتدى)
أكثر من ألف من قادة العالم من 92 دولة يشاركون في الاجتماع الخاص للمنتدى الاقتصادي في الرياض (موقع المنتدى)
TT

نشست مجمع جهانی اقتصاد در سعودی؛ ترسیم مجدد روندهای توسعه

أكثر من ألف من قادة العالم من 92 دولة يشاركون في الاجتماع الخاص للمنتدى الاقتصادي في الرياض (موقع المنتدى)
أكثر من ألف من قادة العالم من 92 دولة يشاركون في الاجتماع الخاص للمنتدى الاقتصادي في الرياض (موقع المنتدى)

نشست مجمع جهانی اقتصاد از داووس به ریاض منتقل شد و این شهر روزهای ۲۸ و ۲۹ آوریل میزبان مهم ترین رویداد اقتصاد جهانی با حمایت شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد سعودی است.
فیصل الابراهیم وزیر اقتصاد و برنامه ریزی سعودی شامگاه شنبه (۲۷ آوریل) گفت «این بزرگ ترین رویدادی است که تا کنون با حضور سران جهان در خارج داووس برگزار می شود». نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد در ریاض «همکاری بین المللی و رشد و انرژی برای توسعه» نام دارد که بیش از یک هزار نفر از سران ۹۲ کشور را گرد هم آورده تا در راستای تقویت گفتگوی جهانی و ایجاد راهکارهای عملی و همکاری محور پایدار برای چالش های مشترک جهانی بحث و تبادل نظر کنند.
این نشست مهم در حالی برگزار می شود که ثبات در دنیایی که دچار چند دستگی است به دلیل آشفتگی های ژئوپلیتیک و چالش های اقتصادی پیچیده به هم خورده است. بنابراین این جلسه با یک جدول برنامه هدفمند تلاشی است برای حمایت از گفتگوی جهانی و ایجاد راهکارها برای چالش های مشترک جهانی و تقویت شیوه های اندیشه آینده محور در تعامل با بحران ها.
نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد در ریاض همچون نشست پارسال در سوئیس مسائلی مثل گسترش رویکرد آینده نگری درباره بحران های بهم پیوسته و واقع گرایی را دنبال و برای کاهش شکاف فزاینده بین شمال و جنوب جهانی در حوزه هایی مثل سیاست های اقتصادی نوظهور و تحول در انرژی و تکانه های ژئوپلیتیکی تلاش می کند.
این گردهمایی سه روز پس از انتشار هشتمین گزارش سالانه درباره سند چشم انداز ۲۰۳۰ سعودی که ۲۵ آوریل ۲۰۱۶ رونمایی شد برگزار می شود. در این گزارش به دستاوردهای برجسته سعودی برای توسعه حوزه های مختلف اشاره شده است. سعودی به نیمه راه سند چشم انداز ۲۰۳۰ رسیده و اهداف این سند زودتر از موعد تحقق پیدا کرده اند. ۸۷ درصد ابتکار عمل های سند به بهره برداری رسیده و یا در مسیر درست حرکت می کنند. ۸۱ درصد شاخص های کلیدی عملکردی برنامه های این سند به اهداف سالانه مد نظر دست پیدا کردند.
بنابراین نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد فرصتی است تا حضار از نزدیک با پیشرفت و دستاوردهای تحقق یافته در استراتژی تحول اقتصادی و فضای کسب و کارهای در دسترس برای سرمایه گذاران خارجی آشنا شوند.
الابراهیم به خبرنگاران گفت «ما آمارهای بسیاری داریم تا در این جلسات ارایه کنیم.. تا با آنچه ساختم و با درس هایی که گرفتیم و موفقیت ها و چیزهایی که همچنان بر روی آنها کار می کنیم آشنا شویم».
او افزود «۸ سال از رونمایی سند چشم انداز ۲۰۳۰ گذشت و ما نشان دادیم که برای هدایت این روند به سمت یک الگوی پیشرفته رشد و تحول گرای ابتکار محور و پایدار آماده هستیم. سند چشم انداز ما راه را به سمت اقتصاد ابتکار محور و شکوفا و دانش بنیان می برد و در این مسیر قابلیت های عظیم منابع انسانی ما شکوفا می شوند».
وزیر اقتصاد و برنامه ریزی گفت «بخش اعظم رشد و توسعه چند سال اخیر در سعودی متعلق به حوزه های نوین اقتصادی هستند که ما آنها را پس از رونمایی سند چشم انداز ۲۰۳۰ و از صفر راه اندازی کردیم؛ مثل ورزش و سرگرمی و گردشگری و نیز حوزه های صنعتی». او خاطر نشان کرد «دولت در حال بازنگری در اولویت هاست و اولویت ها را بنا به نیازها تعدیل می کنیم. همه پروژه ها دارند طبق برنامه و بدون معطلی جلو می روند».

کنفرانس خبری مشترک الابراهیم و برنده و سعدیه زاهدی از اعضای مجمع جهانی داووس (وبسایت مجمع)

الابراهیم شنبه (۲۷ آوریل) در کنفرانس خبری مشترک با بورگه برنده رئیس مجمع جهانی اقتصاد گفت «سعودی نشان داد که توان هدایت الگوی پایدار جهانی را دارد و رشد اقتصادی ۲۰ درصدی از ۲۰۱۶ تا حالا داشتیم و سهم اقتصاد غیر نفتی از تولید ناخالص داخلی در ۲۰۳۰ به ۵۰ درصد رسید».
او اضافه کرد «افزایش همکاری بین المللی در نقطه عطف کنونی جهان بیش از هر زمان دیگر اهمیت دارد. مجمع جهانی اقتصاد با سعودی به عنوان شریک در برگزاری نشست کنونی همکاری می کند و سعودی را به عنوان یک پلتفرم جهانی مستحکم و پویا برای هدایت جریان اندیشه و راهکارها و کسب و کارها برگزید و سعودی بهترین میزبان برای این نشست ویژه در چنین شرایط حساس است».
الابراهیم توضیح داد «سعودی برای رسیدن به اهداف ذکر شده از همه توان دستگاه دیپلماسی خود برای برنامه ریزی شفاف در راستای خدمت همگانی و دست یابی به اهداف مشترک و برقراری رفاه و ثبات در سراسر جهان کمک می گیرد. ما متعهد می شویم که سند چشم انداز ما برای دست یابی به این آینده مشترک فراگیر و عادلانه باشد».
او یاد آور شد «نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد در ریاض فرصت منحصر به فردی برای ترسیم مجدد روندهای توسعه در همه کشورها و اعلام الگوی نوین برای همکاری بین المللی به منظور حرکت به سمت حل اختلافات و عبور از دو دستگی و ایجاد رفاه برای همه است».
این مقام سعودی گفت «اقتصاد جهانی پر نوسان و پر از چالش است. تغییر آب و هوا به چالش بزرگ برای آینده بشریت تبدیل شده و فناوری ها دارند شکل زندگی معمولی ما را با شتاب زیاد تغییر می دهند پس باید جلوی این چالش ها را گرفت و راه آن ایجاد تحول سیستماتیک و بازنگری بنیادین در برنامه ها و سیاست ها و بازنگری مناسبات و مدل های اقتصادی است که سست تر از قبل شده اند».

بورگه برنده رئیس مجمع جهانی اقتصاد در حال گپ با حاضرین در نشست (وبسایت مجمع)

 

نشست درباره غزه

رئیس داووس در نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد در سعودی گفت ما اینجا در یک لحظه سرنوشت ساز گردهم آمدیم و این جلسه «با توجه به تنش های ژئوپلیتیکی و نابرابری های اجتماعی و اقتصادی که به شدت دودستگی در دنیا دامن زده اهمیت فراوان خواهد داشت و در این راستا همکاری بین المللی و گفتگوی هدفمند بیش از هر زمان دیگر نیاز مبرم شده است».
او اضافه کرد «نشست ریاض فرصتی برای رهبران و روسای بخش های مختلف در مناطق گوناگون فراهم کرده تا اندیشه ها را به عمل تبدیل و راهکارهای قابل توسعه برای چالش های فراوان کنونی آغاز کنند».

برنده گفت «محمود عباس رئیس فلسطین و شماری از مقامات بین المللی هفته جاری عازم ریاض پایتخت سعودی خواهند شد تا گفتگوها را به سمت توافق صلح در غزه پیش ببرند. بازیگران کلیدی اینک در ریاض هستند و امیدواریم گفتگوها باعث روندی برای دست یابی به صلح و مصالحه گردد».
او توضیح داد «آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا پس از پایان سفر خود به چین و قبل از سفر به اسرائیل به ریاض سفر می کند».
رئیس مجمع جهانی داووس خاطر نشان کرد «بحران انسانی در غزه روی میز و برنامه کاری ماست.. گفتگوها درباره گروگان ها و توافق احتمالی آتش بس جریان دارند».

برنامه کاری نشست

این نشست سه دستور کار اصلی دارد:
همکاری بین المللی: افزایش همکاری بین المللی و تلاش های بشردوستانه و گفتگو در راستای مهار تبعات پی در پی بی ثباتی در سایه تنش های ژئوپلیتیکی فزاینده و گفتگو درباره چگونگی ایجاد اقتصاد جهانی با انعطاف پذیری بیشتر به واسطه افزایش همکاری بین شمال و جنوب جهانی.
همکاری فراگیر: گفتگو درباره احتمالات نابرابری در جهان و عدم کارآمدی تلاش ها برای فقرزدایی به دلیل جهت گیری های اخیر در حوزه ابتکار و سیاست اقتصادی و نادیده گرفتن توسعه منابع انسانی و نیز گفتگو در مورد فرصت هایی که این تهدیدها را در اقتصادهای نوظهور و پیشرفته و در حال ظهور از بین می برند.

انرژی برای توسعه

موج های گرمای بی سابقه و نابرابری گسترده در حوزه دسترسی به منابع انرژی گریبان دنیا را گرفته است و این نشست به دنبال ایجاد راهکارهای مناسب برای افزایش انرژی پاک و رشد برابر به خصوص در اقتصادهای پیشرفته و کمتر توسعه یافته و توسعه یافته است.

چه کسانی در این نشست شرکت می کنند؟

در بیانیه مجمع جهانی اقتصاد آمده است که بیش از ۲۲۰ نفر از چهره های برجسته از بیش از ۶۰ کشور و در راس آنها رهبران سیاسی در نشست شرکت می کنند. شیخ مشعل الاحمد الجابر الصباح امیر کویت و محمود عباس رئیس فلسطین و بولا احمد تینوبو رئیس جمهور نیجریه و پل کاگامه رئیس جمهور رواندا و مصطفی مدبولی نخست وزیر مصر و محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق و ذی یزن بن هیثم آل سعید ولیعهد پادشاهی عمان و محمد بن عبد الرحمان آل ثانی نخست وزیر و وزیر خارجه قطر و شیخ مکتوم بن محمد بن راشد آل مکتوم معاون امور مالی و اقتصادی نخست وزیر امارات و بشر هانی الخصاونه نخست وزیر اردن و انور ابراهیم نخست وزیر مالزی و شهباز شریف نخست وزیر پاکستان از جمله مهمانان برجسته این اجلاس هستند.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا و جوزپ بورل مسئول سیاست خارجه و امنیت اتحادیه اروپا و استفان سژورنه وزیر اروپا و امور خارجه فرانسه و آنالنا بربوک وزیر خارجه آلمان و دیوید کامرون وزیر خارجه بریتانیا و عارفین تصریف وزیر انرژی و منابع معدنی اندونزی و آن دوک گون وزیر تجارت و صنایع و انرژی کره جنوبی و راماکگوپا وزیر برق آفریقای جنوبی و محمد شیمشک وزیر خزانه داری و دارایی ترکیه در این نشست حضور دارند.
روسای نهادهای بین المللی شرکت کننده در نشست: کریستالینا جورجیوا رئیس صندوق بین المللی پول و سیگرید کاگ هماهنگ کننده امور بشردوستانه و بازسازی غزه و تدروس ادهانوم رئیس سازمان جهانی بهداشت.

جلسه عمومی بحث و گفتگو

در حاشیه جلسه رهبران و چهره های برجسته دنیا نشست عمومی بحث و گفتگو به منظور تسهیل گفتگو بین رهبران اندیشه و مخاطبان عام درباره مسائل گوناگون از جمله مشکلات محیط زیست و نقش هنرها در جامعه و کارآفرینی در دوره معاصر و ارزهای دیجیتال و هوش مصنوعی و شهرهای مصنوعی و بهداشت روان برگزار می شود. این جلسه عمومی با همکاری وزارت اقتصاد و برنامه ریزی سعودی تشکیل می شود و فرصت مناسبی برای حضور دانشجویان و کارآفرینان و صنعتگران جوان و عموم مردم به منظور بحث در مورد این مسایل حساس به شمار می رود.


رئیس داووس: پیشرفت در سعودی آینه اهداف اقتصادی بلند پروازانه جهان است


برنده در جلسه ای در مجمع جهانی اقتصاد در ریاض ۲۸ آوریل سخنرانی می کند (رویترز) 
برنده در جلسه ای در مجمع جهانی اقتصاد در ریاض ۲۸ آوریل سخنرانی می کند (رویترز) 
TT

رئیس داووس: پیشرفت در سعودی آینه اهداف اقتصادی بلند پروازانه جهان است


برنده در جلسه ای در مجمع جهانی اقتصاد در ریاض ۲۸ آوریل سخنرانی می کند (رویترز) 
برنده در جلسه ای در مجمع جهانی اقتصاد در ریاض ۲۸ آوریل سخنرانی می کند (رویترز) 

بورگه برنده رئیس مجمع جهانی اقتصاد (داووس) در نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد در ریاض گفت «پیشرفت های اخیر در سعودی آینه اهداف اقتصادی بلند پروازانه جهان است».

او گفت «ایجاد راهکارهای گوناگون برای مقابله با چالش های اقتصادی اهمیت دارد و باعث گسترش همکاری بین المللی می شود. یکی از این چالش ها کمبود انرژی در برخی کشورهای جهان است».

برنده در جلسه ای در مجمع جهانی اقتصاد در ریاض ۲۸ آوریل سخنرانی می کند (رویترز)

این مقام بین المللی به تلاش دولت سعودی برای میزبانی نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد با شعار «همکاری بین المللی و رشد و انرژی برای توسعه» اشاره کرد و گفت «این اولین نشست نشست مجمع جهانی اقتصاد در سعودی است».

برنده بر اهمیت ایجاد راهکارهای همکاری محور برای ترسیم مجدد آینده انرژی در جهان تاکید کرد و گفت ۹۲ کشور و بیش از ۵۰۰ شرکت و نهاد و ان جی او در این نشست به هدف حرکت به سمت آینده پایدار شرکت کردند.


تورم و نرخ بهره و زنجیره های عرضه؛ محورهای اصلی جلسه افتتاحیه مجمع جهانی اقتصاد

گوشه ای از جلسه افتتاحیه نشست مجمع جهانی اقتصاد در ریاض (الشرق الاوسط)
گوشه ای از جلسه افتتاحیه نشست مجمع جهانی اقتصاد در ریاض (الشرق الاوسط)
TT

تورم و نرخ بهره و زنجیره های عرضه؛ محورهای اصلی جلسه افتتاحیه مجمع جهانی اقتصاد

گوشه ای از جلسه افتتاحیه نشست مجمع جهانی اقتصاد در ریاض (الشرق الاوسط)
گوشه ای از جلسه افتتاحیه نشست مجمع جهانی اقتصاد در ریاض (الشرق الاوسط)

مباحث گوناگونی در جلسه افتتاحیه روز یکشنبه (۲۸ آوریل) نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد در ریاض مطرح شدند که عمدتا روی مشکلات اقتصادی جهان مثل تورم و نرخ بهره و تکانه های اقتصادی در برخی کشورها و پیشنهاد ایجاد راهکارهای متعدد برای عبور از همه چالش ها تمرکز داشتند و نیز بر اهمیت توان افزایی و تنوع بخشی به زنجیره های عرضه جهان تاکید شد.
محمد الجدعان وزیر دارایی سعودی و تنگکو عبد العزیز وزیر سرمایه گذاری و تجارت و صنایع مالزی و کریستالینا جورجیوا رئیس صندوق بین المللی پول در این پنل تحت عنوان «نیاز به رشد چه شکلی داریم»؟ شرکت کردند.
محمد الجدعان وزیر دارایی سعودی گفت «باید کشورها برنامه های اقتصادی را بنا به شرایط و تحولات تنظیم و همراه کنند تا بتوانند با تحولات گوناگون کنار بیایند». او همچنین به اهمیت «سند چشم انداز ۲۰۳۰» برای افزایش اعتماد سرمایه گذاران سعودی و خارجی به اقتصاد سعودی و اینکه کارها به خوبی پیش می رود اشاره کرد. او توضیح داد «سند چشم انداز ۲۰۳۰ باعث افزایش حضور بخش خصوصی شد و این سند رشد کیفی و نه کمی را دنبال می کند بنابراین برای ما رشد اقتصاد غیر نفتی و گسترش حضور بخش خصوصی اهمیت دارد.. ما اگر می خواستیم می توانستیم روزانه به جای ۹.۵ میلیون بشکه ده میلیون بشکه نفت تولید کنیم تا رشد به مراتب بیشتری در تولید ناخالص داخلی داشته باشیم».

مقابله با تکانه ها

الجدعان خاطر نشان کرد «دنیا در چهار سال گذشته دستخوش تکانه های فراوان و متعدد شد پس کشورهایی مثل سعودی که با برنامه قبلی کار می کردند باید بررسی می کردند که آیا برنامه هایشان توان مقابله با این تکانه ها را دارد یا خیر».
او به لزوم ایجاد سیاست ها و منابع لازم برای اجرای ابتکار و فناوری اشاره کرد و گفت برخی کشورها تاسیسات کافی برای تولید انرژی ندارند.
الجدعان همچنین با اشاره به بدهی های ادامه دار برخی کشورها به صندوق بین المللی پول اضافه کرد «کشورها نمی توانند رشد اقتصادی را زیر بار بدهی محقق کنند پس باید به آنها کمک کرد و باید توجه داشت بودجه کشورها در مسیر درست و با آهنگ کافی تنظیم شود و نیز تنوع بخشی به زنجیره های عرضه و اهمیت این زنجیره ها برای مقابله با چالش ها حائز اهمیت است».

نرخ بهره

کریستالینا جورجیوا رئیس صندوق بین المللی پول در این پنل اظهار کرد «نرخ بهره تاثیر منفی بر چشم انداز رشد جهانی دارد و کشورهای جهان باید افزایش همکاری و ایجاد دوباره حاشیه های امن مالی و کاهش تورم را در اولویت قرار دهند».
او خاطر نشان کرد «کرونا حدود ۳.۳ تریلیون دلار خرج روی دست دنیا گذاشت و اولویت های فوری ما دست یابی به اهداف کنترل تورم و تمرکز بر ایجاد دوباره حاشیه های امن مالی هستند. اتکا به یک منبع برای کالاهای اولیه فاجعه ای برای رشد اقتصادی است».
جورجیوا توضیح داد «رشد در دهه گذشته به ۳ درصد رسید که البته این رقم در ده سال آینده به مراتب کمتر خواهد بود چرا که ظرفیت تولیدی ضروری برای افزایش رشد در اقتصادهای در حال توسعه پایین است. همه گیری کرونا و جنگ اوکراین نشان دادند که اتکا به یک منبع برای زنجیره عرضه جهانی فاجعه بار است».
او در ادامه گفت «برآوردهای ما درباره نرخ رشد در سال ۲۰۲۴ با وجود تکانه های فراوان سال های اخیر اندکی افزایش یافته و به ۳.۲ درصد رسید. پیش بینی رشد جهانی در اکتبر ۲۰۲۳ به ۲.۹ درصد رسید. واقعیت این است که تعداد اندکی از کشورها با عملکرد خوب منشا انعطاف پذیری و خوش بینی پیش بینی صندوق بین المللی پول هستند».

از سوی دیگر تنگکو عبد العزیز وزیر سرمایه گذاری و تجارت و صنایع مالزی گفت «حجم سرمایه گذاری در چهار سال گذشته در منطقه جنوب شرق آسیا افزایش یافت. نگرانی از نابسامانی و ناپایداری زنجیره های عرضه ریشه در دوران بحران کرونا دارد».
او افزود «کشورهای جنوب شرق آسیا با رویکرد بسیار بی طرفانه موفق شدند بسیاری از موسسات و شرکت ها که به دنبال افزایش زنجیره های عرضه بودند را به سمت این منطقه هدایت کنند. اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا رشد ۴۵ درصدی را تجربه کرده و برآورد می شود که نرخ رشد در آینده ادامه و افزایش پیدا کند. چین بزرگ ترین کشور اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا است. مبادلات تجاری بین مالزی و چین بخش قابل ملاحظه ای از روابط اقتصادی بین اعضای این سازمان است».


العلا عضو «اتحادیه شهرهای توریستی جاده ابریشم» شد  


العلا خاستگاه تمدن های گوناگون در بیش از ۲۰۰ هزار سال گذشته است (واس)
العلا خاستگاه تمدن های گوناگون در بیش از ۲۰۰ هزار سال گذشته است (واس)
TT

العلا عضو «اتحادیه شهرهای توریستی جاده ابریشم» شد  


العلا خاستگاه تمدن های گوناگون در بیش از ۲۰۰ هزار سال گذشته است (واس)
العلا خاستگاه تمدن های گوناگون در بیش از ۲۰۰ هزار سال گذشته است (واس)

به دنبال تلاش سعودی و چین برای تقویت روابط و پیوندهای فرهنگی دو جانبه العلا واقع در شمال غرب سعودی عضو موسس اتحادیه بین المللی شهرهای گردشگری جاده ابریشم شد.
اتحادیه بین المللی شهرهای گردشگری جاده ابریشم با بسترسازی در راستای همکاری مفید و بلند مدت و تبادل دانش بین شهرهای توریستی و قدیمی و فرهنگی در چین و اماکن دیگر تلاش می کند.
۵۸ شهر جهان در ۲۶ کشور اعضای موسس اتحادیه بین المللی شهرهای گردشگری جاده ابریشم هستند و العلا نیز با عضویت در این مجموعه در سمینارها و هیئت ها و برنامه های بین المللی تقویت گردشگری و توسعه پایدار در شمال غرب شبه جزیره عرب و اعضای اتحادیه تلاش خواهد کرد.
از سوی دیگر کمیسیون سلطنتی استان العلا و اداره میراث فرهنگی شهر «هنان» چین توافقنامه همکاری استراتژیک برای گسترش دانش و تجارب مشترک مبتنی بر علم باستان شناسی و حفاظت از میراث فرهنگی و موزه ها و همکاری پژوهشی و گسترش استعدادها و گردشگری و مبادلات فرهنگی دیگر امضا کردند.
احداث آزمایشگاه دیجیتال باستان شناسی و کاوش و پژوهش در زمینه آثار باستانی. و ایجاد پیوندهای مشترک بین سایت های تاریخی العلا و هنان و اجرای برنامه های مشترک و دوره های آموزشی مشترک و همکاری در برگزاری نمایشگاه ها و رویدادهای هنری و فرهنگی و فناوری های مشترک موزه از جمله مفاد توافق بین دو سازمان فرهنگی سعودی و چین است.

هنان صد میلیون نفری سومین استان بزرگ چین است (واس)

العلا و هنان در راستای حفاظت از میراث فرهنگی و اهداف خود فعالیت می کنند. این دو منطقه با قدمت تاریخی همواره در مسیر کاروان های بزرگ و تمدن های گوناگون بودند. العلا در بیش از ۲۰۰ هزار سال گذشته سکونتگاه تمدن های مختلف و هنان سومین استان بزرگ چین با جمعیت صد میلیون نفر به شمار می روند و هنان ۵ سایت کلیدی باستانی از مجموع ۶ ابرپروژه تمدن باستان چین را در خود جای داده است.
العلا و هنان با تاریخ و قدمت مشترک بیش از ۱۴۰۰ ساله در جاده باستانی عود و جاده ابریشم قرار دارند و به عنوان پایتخت و مراکز امپراتوری های باستان میراث مشترک بشریت هستند.
این توافقنامه همزمان با نمایشگاه «العلا: سرزمین عجایب در شبه جزیره عرب» همزمان شده است. این نمایشگاه تا ۱۱ آوریل در «کاخ موزه ملی پکن» در حال برگزاری است. این موزه در فهرست یونسکو قرار دارد.
نمایشگاه «العلا: سرزمین عجایب در شبه جزیره عرب» از غرفه های مختلف با آثار باستانی از سایت های تاریخی العلا تشکیل شده و در حاشیه آن نیز برنامه های متنوع و ابتکار عمل های گوناگون اجرا می شود که با اهداف سند چشم انداز العلا و سند چشم انداز ۲۰۳۰ سعودی انطباق دارد.