آل جابر: طرح سعودی استراتژیک و شجاعانه است.. یک فرصت پیش‌روی حوثی‌هاست

سیگنال‌های مثبت از سوی «گروه حوثی».. سازوکار اجرای آن توسط گریفیتس و تیمش ارائه می‌شود

سفیر محمد آل جابر (عکس: علی الظاهری)
سفیر محمد آل جابر (عکس: علی الظاهری)
TT

آل جابر: طرح سعودی استراتژیک و شجاعانه است.. یک فرصت پیش‌روی حوثی‌هاست

سفیر محمد آل جابر (عکس: علی الظاهری)
سفیر محمد آل جابر (عکس: علی الظاهری)

محمد آل جابر سفیر سعودی در یمن، از وجود «نشانه‌هایی مثبت از سوی حوثی‌ها» در مورد ابتکارعمل سعودی برای حل بحران یمن خبر داد.
سفیر سعودی در یمن در مصاحبه با «الشرق الاوسط» که بعداً منتشر می‌شود، توضیح داد که محمد عبدالسلام سخنگوی حوثی‌ها گفت، «هیچ چیز جدیدی در این طرح نیست»، اما او این ابتکارعمل و عناصر اصلی آن را رد نکرد.
وی اظهار کرد که «یک فرصت برای حوثی‌ها وجود دارد تا به جهانیان ثابت کنند که آنها وابسته به ایران نیستند و منافع مردم یمن را بر منافع ایران ترجیح می‌دهند».
آل جابر این ابتکار عمل را «استراتژی شجاعانه» برای دستیابی و ایجاد صلح در یمن توصیف و تأکید کرد که این طرح در ادامه اقدامات استراتژیک و شجاعانه سعودی در یمن از سال ۲۰۱۱ تاکنون است.
وی افزود که «سازوکار اجرایی این طرح توسط مارتین گریفیتس فرستاده سازمان ملل در امور یمن و تیم وی تنظیم خواهد شد».
وی گفت: «هدف نهایی دستیابی به امنیت و ثبات در یمن است.. و ما تمام تلاش خود را برای دستیابی به امنیت، ثبات و امنیت یمن و خارج کردن مردم آن از رنج و محنت و بازگرداندن آن به محیط عربی خود ادامه خواهیم داد».
سفیر سعودی که ناظر برنامه سعودی برای توسعه و بازسازی یمن است، تأکید کرد که «سعودی پیشروی اقدامات بشردوستانه در یمن است، این کشور، چه در امدادرسانی مستقیم و چه در کارهای بشردوستانه از طریق کمک‌های مرکز ملک سلمان، یا پروژه‌های عمرانی و بهبود فرودگاه‌ها و بنادر برای افزایش ظرفیت حمل کالاها از طریق برنامه سعودی برای توسعه و بازسازی یمن نقش به سزایی داشته‌است».
به گفته وی، علاوه بر این سعودی حمایت زیادی از بانک مرکزی یمن برای خرید کالاهای اساسی و در نتیجه کاهش قیمت آنها برای شهروندان شده‌است.



منبع آگاه به «الشرق الأوسط»: حماس ۵ بند را در مذاکرات قاهره مطرح خواهد کرد

کودکان فلسطینی روز سه‌شنبه در اردوگاه پناهجویان النصیرات در مرکز غزه منتظر توزیع غذا هستند (DPA)
کودکان فلسطینی روز سه‌شنبه در اردوگاه پناهجویان النصیرات در مرکز غزه منتظر توزیع غذا هستند (DPA)
TT

منبع آگاه به «الشرق الأوسط»: حماس ۵ بند را در مذاکرات قاهره مطرح خواهد کرد

کودکان فلسطینی روز سه‌شنبه در اردوگاه پناهجویان النصیرات در مرکز غزه منتظر توزیع غذا هستند (DPA)
کودکان فلسطینی روز سه‌شنبه در اردوگاه پناهجویان النصیرات در مرکز غزه منتظر توزیع غذا هستند (DPA)

یک منبع آگاه در جنبش حماس در گفت‌و‌گویی اختصاصی با روزنامه «الشرق الأوسط» فاش کرد که این جنبش در جلسه‌ای در قاهره طرحی ارائه خواهد داد که شامل ۵ بند، از جمله توافقی جامع و برقراری آتش‌بسی طولانی‌مدت تا پنج سال، به شرط وجود تضمین‌های منطقه‌ای و بین‌المللی است.

این منبع که به دلیل حساسیت موقعیت خود نخواست نامش فاش شود، گفت چارچوبی که حماس ارائه خواهد داد، نخست شامل توافقی برای تبادل کامل اسرا میان دو طرف است. این تبادل به صورت یک‌جا و طبق سازوکارها و جدول زمانی مورد توافق (تمام اسرای اسرائیلی در مقابل تعداد مشخصی از اسرای فلسطینی)، در ازای آتش‌بس دائمی، عقب‌نشینی کامل نیروهای اشغالگر از نوار غزه، بازسازی، و لغو محاصره انجام خواهد شد.

بند دوم این طرح شامل آمادگی حماس برای توقف طولانی‌مدت درگیری به مدت پنج سال با تضمین‌های منطقه‌ای و بین‌المللی است.

بند سوم تأکید می‌کند که «به محض توافق بر سر این چارچوب، اوضاع به وضعیت پیش از ۲ مارس ۲۰۲۵، از جمله توقف عملیات‌های نظامی، عقب‌نشینی نیروهای اشغالگر طبق توافق ۱۷/۱/۲۰۲۵، و ورود کمک‌های امدادی طبق پروتکل بشردوستانه» بازگردد.

بند چهارم طرح اشاره دارد به: «تشکیل کمیته‌ای محلی از افراد مستقل و متخصص (تکنوکرات) برای اداره کامل نوار غزه، طبق پیشنهاد مصر برای کمیته حمایت اجتماعی».

بند پنجم و پایانی این طرح آمادگی حماس برای توافق ملی فلسطینی در چارچوب توافقاتی است که میان جناح‌های فلسطینی انجام شده و آخرین آن توافق پکن در سال ۲۰۲۴ بوده است.

در تصویری دیگر، فلسطینیان روز سه‌شنبه محل حمله هوایی اسرائیل به تجهیزات در اردوگاه جبالیا در شمال غزه را بررسی می‌کنند (رویترز)

پیش‌تر در روز سه‌شنبه، یک مقام بلندپایه فلسطینی که از مذاکرات آتش‌بس میان اسرائیل و حماس مطلع بود، به شبکه بی‌بی‌سی بریتانیا گفت که میانجی‌گران قطری و مصری طرحی جدید برای پایان جنگ در غزه پیشنهاد کرده‌اند. در همین حال، یکی از رهبران حماس تأیید کرد که هیئتی از این جنبش از دوحه راهی قاهره شده تا «ایده‌های جدیدی» برای آتش‌بس را بررسی کند.

به گفته این مقام، طرح موردنظر شامل آتش‌بسی ۵ تا ۷ ساله و آزادی تمامی اسرای اسرائیلی در مقابل آزادی زندانیان فلسطینی از زندان‌های اسرائیل، پایان رسمی جنگ و عقب‌نشینی کامل اسرائیل از غزه است.

این مقام فلسطینی افزود که حماس آمادگی خود را برای واگذاری مدیریت غزه به هر نهادی که در سطح ملی و منطقه‌ای بر سر آن توافق شود، اعلام کرده است. وی گفت که این نهاد می‌تواند تشکیلات خودگردان فلسطین در کرانه باختری باشد یا نهادی اجرایی جدید.

نمایندگان حماس در مشورت‌های قاهره، محمد درویش رئیس شورای رهبری این جنبش و خلیل الحیه مذاکره‌کننده ارشد خواهند بود.

یکی از رهبران حماس که نخواست نامش فاش شود، به خبرگزاری فرانسه گفت: هیئت این جنبش «نشست‌هایی با مقامات مصری درباره ایده‌های جدید برای رسیدن به آتش‌بس برگزار خواهد کرد». وی افزود که هیئت شامل «خلیل الحیه، رئیس هیئت مذاکره‌کننده و شماری از رهبران» خواهد بود.

اسرائیل هنوز هیچ واکنشی نسبت به این طرح پیشنهادی میانجی‌ها نشان نداده است. با اینکه هنوز زود است درباره موفقیت احتمالی این طرح قضاوت کرد، اما مقام فلسطینی تلاش‌های میانجی‌گران را جدی توصیف کرد و گفت حماس «انعطاف‌پذیری بی‌سابقه‌ای» از خود نشان داده است.

آخرین توافق آتش‌بس، یک ماه پیش و پس از آنکه اسرائیل بمباران غزه را از سر گرفت، فروپاشید.

چند روز پیش، حماس پیشنهادی اسرائیلی را که خواستار خلع سلاح این جنبش در برابر آتش‌بسی شش‌هفته‌ای بود، رد کرد.

روز شنبه، نخست‌وزیر اسرائیل بنیامین نتانیاهو گفت که تا زمانی که حماس نابود نشده و همه گروگان‌ها بازنگردند، جنگ پایان نخواهد یافت. در مقابل، حماس از اسرائیل خواسته است پیش از آزادی گروگان‌ها، به جنگ پایان دهد.