یک موشک سوری به راکتور دیمونا نزدیک شدhttps://persian.aawsat.com/home/article/2935726/%DB%8C%DA%A9-%D9%85%D9%88%D8%B4%DA%A9-%D8%B3%D9%88%D8%B1%DB%8C-%D8%A8%D9%87-%D8%B1%D8%A7%DA%A9%D8%AA%D9%88%D8%B1-%D8%AF%DB%8C%D9%85%D9%88%D9%86%D8%A7-%D9%86%D8%B2%D8%AF%DB%8C%DA%A9-%D8%B4%D8%AF
پس از بمباران «سایت ایرانی» توسط اسرائیل در نزدیکی دمشق
واشنگتن: رنا ابتر تل آویو - دمشق: «الشرق الاوسط»
TT
TT
یک موشک سوری به راکتور دیمونا نزدیک شد
یک موشک سوری پرتاب شده از نزدیکی دمشق، در نزدیکی تأسیسات اتمی در منطقه «دیمونا» فرود آمدهاست؛ این امر باعث شده که نهادهای مربوطه در خصوص عدم شناسایی و رهگیری آن تحقیق کنند.
یک سخنگوی ارتش اسرائیل در این باره گفت: موشک زمین به هوای شلیک شده به سوی جنگنده اسرائیلی از نوع «اس ای ۵» بودهاست.
وی افزود که این موشک در ۲۰۰ کیلومتری مرز سوریه و ۳۰ کیلومتری تأسیسات «دیمونا» فرود آمده و آسیبی به آنها نرسیدهاست.
تحقیقات اولیه ارتش اسرائیل نشان میدهد که موشک شلیک شده سوری رهگیری نشدهاست. گزارش منابع امنیتی اسرائیل حاکی است این موشک در هوا منفجر شد.
اسرائیل در تلافی حمله به نزدیکی تأسیسات اتمی دیمونا، به چند پایگاه در نزدیکی دمشق حمله کرد.
دیدهبان حقوق بشر سوریه از کشته شدن یک افسر نظامی و زخمی شدن سه نیروی نظامی وابسته به رژیم سوریه در حمله اسرائیل خبر داد.
رسانههای اسرائیلی هفته هاست که در مورد تقویت پدافند هوایی در اطراف راکتور محرمانه دیمونا، به منظور جلوگیری از حمله احتمالی موشکی یا پهپادی توسط شبه نظامیان مورد حمایت ایران، صحبت میکنند.
مک کنزی فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده موسوم به «سنتکام» نیز در این باره گفت، معتقد است که انفجار موشک سوریه در اسرائیل غیرعمدی بوده و نشان دهنده فقدان تواناییهای دفاع هوایی سوریه است.
او در این خصوص گفت: من فکر میکنم این اتفاق، در واقع نشان دهنده ناکارآمدی پدافند هوایی سوریه است … فکر نمیکنم این یک حمله عمدی بود.
وزارت امور خارجه سوریه نیز حمله اسرائیل به اطراف شهر دمشق را محکوم کرد و گفت: حمله اسرائیلی به خاک سوریه نقض آشکار توافقنامه جداسازی نیروهاست.
در همین راستا، خبرگزاری رویترز به نقل از منابعی در سرویسهای اطلاعاتی اسرائیل و کشورهای غربی و معارضین سوری گزارش داد که ایران «در تلاش است از اتحاد قدیمی خود با سوریه بهرهمند شود تا با انتقال عناصر صنعت موشکی و سلاحهای پیشرفته خود به مجموعههایی که از قبل در زیر زمین ساخته شدهاند، به ایجاد زرادخانه پیشرفته تسلیحاتی بپردازد که توان ضربه زدن به مراکز شهری اسرائیل را داشته باشد».
آمادگی پاکستان برای حملهی «نزدیکالوقوع» هندhttps://persian.aawsat.com/%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86/5138276-%D8%A2%D9%85%D8%A7%D8%AF%DA%AF%DB%8C-%D9%BE%D8%A7%DA%A9%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%AD%D9%85%D9%84%D9%87%E2%80%8C%DB%8C-%D9%86%D8%B2%D8%AF%DB%8C%DA%A9%E2%80%8C%D8%A7%D9%84%D9%88%D9%82%D9%88%D8%B9-%D9%87%D9%86%D8%AF
نیروهای شبهنظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی میدهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
پاکستان روز چهارشنبه اعلام کرد که «اخبار اطلاعاتی موثقی» دریافت کرده که نشان میدهد هند قصد دارد بهزودی حملهای نظامی انجام دهد. پاکستان هشدار داد که در صورت وقوع این حمله پاسخ قاطعی خواهد داد. این خبر در حالی منتشر میشود که نگرانیها دربارهی تشدید تنش میان دو کشور بهدنبال حملهای که منجر به کشته شدن ۲۶ نفر در کشمیر شد، رو به افزایش است.
روابط میان این دو همسایهی مجهز به سلاح هستهای پس از آن رو به وخامت گذاشت که دهلینو، اسلامآباد را مسئول حملهی هفتهی گذشته در پاهالگام در بخش هندی کشمیر دانست؛ حملهای که مرگبارترین حمله به غیرنظامیان در این منطقه در ۲۵ سال گذشته بوده است. یک منبع ارشد دولتی به خبرگزاری فرانسه گفت که نخستوزیر هند، نارندرا مودی، در جلسهای غیرعلنی در روز سهشنبه «اختیارات کامل» را به ارتش برای واکنش به این حمله داده است.
دولت پاکستان هرگونه دخالت در حملهی کشمیر را رد کرد. عطاءالله طارر، وزیر اطلاعات پاکستان، در بیانیهای که بامداد چهارشنبه منتشر شد، گفت: «هرگونه اقدام تهاجمی با پاسخ قاطع مواجه خواهد شد.» او افزود: «پاکستان اطلاعات اطلاعاتی موثقی در اختیار دارد که نشان میدهد هند ظرف ۲۴ تا ۳۶ ساعت آینده با استفاده از حادثهی پاهالگام، که بهانهای بیاساس است، قصد دارد حملهی نظامی انجام دهد.» با این حال، اسحاق دار، وزیر امور خارجهی پاکستان، تأکید کرد که کشورش آغازگر هیچ حملهای نخواهد بود.
سران چند کشور جهان نگرانی عمیق خود را ابراز کرده و از این دو همسایه که در گذشته چندین جنگ با یکدیگر داشتهاند، خواستند که خویشتنداری نشان دهند. منطقهی کشمیر با جمعیتی حدود ۱۵ میلیون نفر که اکثراً مسلمان هستند، میان پاکستان و هند تقسیم شده، ولی هر دو کشور کل این منطقه را متعلق به خود میدانند.
حدود ۱.۵ میلیون نفر در نزدیکی خط آتشبس در سمت پاکستانی مرز زندگی میکنند. بسیاری از ساکنان این مناطق، در حال آمادهسازی پناهگاههای زیرزمینی ساده با دیوارهای گِلی تقویتشده با بتن هستند. محمد جوید، مردی ۴۲ ساله در روستای چاکوتی، به خبرگزاری فرانسه گفت: «در حال تمیز کردن پناهگاه هستیم تا اگر دشمن ناگهان حمله کرد، غافلگیر نشویم و بتوانیم جان بچههایمان را نجات دهیم.»
تبادل آتش
ارتش هند روز چهارشنبه اعلام کرد که برای ششمین شب متوالی با نیروهای پاکستانی در امتداد خط آتشبس تبادل آتش داشته است. این منطقهی بهشدت نظامیشده دارای پایگاههایی در ارتفاعات بالای کوههای هیمالیا بوده و مرز واقعی کشمیر محسوب میشود. یک منبع امنیتی پاکستانی نیز به خبرگزاری فرانسه گفت که روز سهشنبه دو پهپاد را که به حریم هوایی پاکستان وارد شده بودند، ساقط کردهاند.
تنشها در هفتهی پس از حملهی پاهالگام از جمله رد و بدل شدن اتهامات، اقدامات دیپلماتیک، اخراج اتباع کشور مقابل و بستن گذرگاههای مرزی بهسرعت بالا گرفته است.
بالگرد نظامی هند بر فراز آسمان سریناگر در منطقه جامو و کشمیر هند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
مودی هفتهی گذشته وعده داد که عاملان این حمله و پشتیبانان آنها را تحت تعقیب قرار خواهد داد. او پنجشنبه گفت: «به همهی جهان میگویم: هند هویت هر تروریست و حامیاش را شناسایی خواهد کرد، آنها را تعقیب و مجازات خواهد کرد... حتی اگر تا دوردستترین نقاط زمین بروند، تعقیبشان میکنیم.»
این اظهارات نگرانیها را دربارهی تشدید تنش نظامی بیشتر کرده است.
وزارت امور خارجهی آمریکا اعلام کرد که وزیر مارکو روبیو بهزودی با همتایان پاکستانی و هندی خود تماس خواهد گرفت تا آنها را به «عدم تشدید وضعیت» ترغیب کند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز سهشنبه با شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان، و سوپرامانیام جایشانکار، وزیر خارجهی هند، تماس گرفت و طبق گفتهی سخنگوی او، آمادگی خود را برای «میانجیگری جهت کاهش تنش» اعلام کرد. دفتر نخستوزیر پاکستان بعداً اعلام کرد که شهباز شریف از گوترش خواسته «هند را به خویشتنداری ترغیب کند» و تأکید کرده که در صورت اقدام نسنجیدهی هند، پاکستان از «حاکمیت و تمامیت ارضیاش با تمام قوا دفاع خواهد کرد».
پوسترهای افراد تحت تعقیب
هند و پاکستان از زمان استقلال از حکومت بریتانیا در سال ۱۹۴۷ بر سر منطقهی کشمیر با یکدیگر مناقشه دارند؛ زمانی که مرزها خانوادههایی را از هم جدا کرد که نسلها در کنار هم زندگی میکردند. در بخش تحت کنترل هند، شورشیان از سال ۱۹۸۹ برای استقلال یا پیوستن به پاکستان دست به قیام زدهاند.
گشتهای ارتش هند در حال حرکت به سمت هاباتنار در منطقه انانتناگ در جنوب کشمیر – ۲۹ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
پلیس هند پوسترهایی از سه مرد منتشر کرده که به اتهام اجرای حملهی کشمیر تحت تعقیباند. دو نفر از آنها پاکستانی و یک نفر هندی است. هند میگوید آنها اعضای گروه «لشکر طیبه» هستند؛ گروهی که مقرش در پاکستان است و سازمان ملل آن را یک گروه تروریستی معرفی کرده است. همچنین برای اطلاعاتی که منجر به دستگیری هر یک از آنها شود، پاداشی معادل دو میلیون روپیه (حدود ۲۳۵۰۰ دلار) در نظر گرفته شده و عملیات گستردهای برای بازداشت افراد مشکوک به ارتباط با این گروه آغاز شده است.
در آخرین مورد از تشدید تنشها در کشمیر، در حملهی پولواما در سال ۲۰۱۹ در منطقهی تحت کنترل هند، یک بمبگذار انتحاری با خودرو به کاروان نیروهای امنیتی حمله کرد که منجر به کشته شدن ۴۰ نفر و زخمی شدن ۳۵ تن شد. کمتر از دو هفته بعد، جنگندههای هندی حملاتی هوایی به خاک پاکستان انجام دادند.