فاجعه زیست‌محیطی در هورالعظیم؛ مرگ دسته جمعی ماهی‌ها و تشنگی گاومیش‌ها 

کاهش سطح آب در کرخه حیات وحش را تهدید می‌کند

 ايرنا
ايرنا
TT

فاجعه زیست‌محیطی در هورالعظیم؛ مرگ دسته جمعی ماهی‌ها و تشنگی گاومیش‌ها 

 ايرنا
ايرنا

مرگ صدها راس گاومیش به همراه هزاران گونه آبزیان، در امتداد رودخانه کرخه به ویژه در منتهی الیه آن در هور العظیم واقع در جنوب غرب ایران به دلیل پایین آمدن سطح آب، معیشت ساکنان کهن این منطقه را به مخاطره انداخته‌است.
سطح آب در تالاب‌های خوزستان به کمتر از یک سوم رسیده‌است. مسئولان محیط زیست می‌گویند که شوری آب تقریباً دو برابر شده‌است، که به اندازه افت آب خطرناک است.
این آخرین ضربه به بخشی از این استان نفتی است که دهه‌ها مورد غفلت واقع شده‌است. مدافعان محیط زیست و مقامات بهداشتی می‌گویند که با پایین آمدن سطح آب تعداد بیشتری در معرض خطر بیماری هستند.
کاهش شدید آب تا حد زیادی به دلیل طرح‌های انتقال آب، سدسازی در بالادست و دهه‌ها سوءمدیریت منابع آبی است. فساد و مافیای آب و تغییرات آب و هوایی نیز در این امر نقش داشتند. این وضعیت برای بسیاری ویرانگر بود.

تصاویر و ویدئوهایی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده‌است هزاران ماهی مرده و ده‌ها راس گاومیش در حال احتضار را نشان می‌دهند. این فیلم‌ها آخرین تلاش‌های گاومیش‌ها برای زنده ماندن در بی آبی هورالعظیم را به تصویر کشیده‌است.
نگرانی، اضطراب و عصبانیت ویژگی غالب مردم محلی است. کشاورزان و ماهیگیران از مقامات مربوطه می‌خواهند برای حل این بحران به‌طور جدی وارد عمل شوند.
کشاورزان معتقدند که چوب تصمیمات غلط وزارت نیرو در مدیریت رودخانه کرخه را می‌خورند. به گفته آنها، ۴۰ هزار زمین کشاورزی این منطقه اکنون نیازمند آب است و اگر آب به این زمین‌ها نرسد زندگی خانواده‌های زیادی در معرض خطر است چون اغلب آنها تنها منبع درآمدشان همین گندم و جو کشت شده در این زمین‌هاست.

ابوسعد صاحب یک گله گاومیش می‌گوید: «آب کم شده‌است و قایق‌ها دیگر به منطقه نمی‌آیند و گاوها شروع به ضعیف شدن و کاهش وزن کردند و سپس می‌میرند و داروها به آنها کمک نمی‌کند».
وی می‌افزاید که آنها معمولاً گاوها را قبل از مرگ ذبح می‌کنند یا باید پس از مرگ آنها را بسوزانند. او اظهار می‌کند که وی تعداد زیادی سر را از دست داده‌است.
در میان سکوت مقامات مربوطه پس از یک هفته از وقوع این فاجعه محیط زیستی، هورالعظیم یکی از ۲۰۰ نقطه برتر زیست‌محیطی جهان و یکی از زیستگاه‌های حساس و مهم پرندگان مهاجر آبزی و پرندگان بومی منطقه، به قتلگاه جانداران تبدیل شده‌است.
ماهی و شیر گاومیش منابع بسیار مهم غذایی و اقتصادی برای بخش عظیمی از خوزستانی هاست.
در این میان، خشکیدن رودخانه کرخه کور و تخلیه فاضلاب شهری در مسیر رودخانه در شهرستان حمیدیه در پی کاهش شدید جریان آب و عدم تأمین حق آبه این رودخانه باعث افزایش تلفات آبزیان شده‌است.
اداره محیط زیست این شهرستان ضمن تأیید این خبر گفته‌است: تلفات شدید ناشی از کاهش آب و به تبع آن کاهش اکسیژن و افزایش گازهای سمی در آب رودخانه در روزهای اخیر مشاهده و گزارش شده بود.

- پای سدسازی در میان است

بسیاری از متخصصان محیط زیست عمده دلایل مرگ تالاب‌های ایران را عوامل انسانی می‌دانند و خشکسالی را که تأثیر زیادی نیز در خشکی تالاب‌ها داشته عللی دسته دوم برمی‌شمارند. سد سازی بی‌رویه و برداشت بیش ازحد آب تالاب‌ها برای مصارف کشاورزی و مشخص نبودن میزان حق آبه تالاب‌ها علل اصلی ویرانی تالاب‌های ایران در سال‌های اخیر بوده‌است و شاید در این میان متولیان امر محیط زیست بیش از همه مقصر باشند که از اهرم‌های فشار خود برای حفظ و حراست هر چه بیشتر این تالاب‌ها بهره نبرده‌اند.
حمیدرضا خدابخشی معاون برنامه‌ریزی سازمان آب و برق خوزستان پیشتر احداث سدها در بالادست را دلیل کم شدن آب تالاب دانسته و گفته‌است: حجم مخازن در نظر گرفته شده، حجمی معادل سه برابر کل آورد رودخانه کرخه را در مقطع سد کرخه دارد به طوری که فقط ۲ سد دیگر به نام سیمره و پاعَلم حدود ۶ میلیارد متر مکعب حجم مخزن برایشان پیش‌بینی شده‌است، بنابراین در آینده نزدیک با کاهش آورد رودخانه کرخه شاهد خشک شدن این هور ارزشمند خواهیم بود.

عادل مولا معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان نیز پیشتر علاوه بر سدسازی‌های بسیار در بالادست، دلیل کم شدن مساحت تالاب را عدم تخصیص حق آبه تالاب در سال‌های گذشته عنوان کرد و افزود: با احداث سدهای متعدد در کرخه میزان ورودی آب به این تالاب کم شد و این در حالی است که کشور عراق نیز آب مورد نیاز را تأمین نمی‌کند.
وزارت نیرو تاکنون ۷ سد را در طول مسیر این رودخانه بهره‌برداری کرده‌است. با وجود اینکه امروز کرخه از بی‌آبی در پایین دست رنج می‌برد اما وزارت نیرو همچنان تلاش دارد که ۲۷ سد دیگر بر این رودخانه احداث کند. براساس آماری که بر سایت شرکت مدیرت منابع آب ایران وجود دارد از این ۲۷ سد، ۲۵ مورد در دست مطالعه و ۹ مورد در حال ساخت است. این در حالی است که مسئولان وزارت نیرو مشکل را نبود آب کافی به دلیل بارش‌های کم عنوان می‌کنند.

- سایه سنگین انتقال آب

دوستداران محیط زیست معتقدند که پروژه‌های محرمانه انتقال آب از سرشاخه‌های رودخانه‌ها به فلات مرکزی بدون گرفتن مجوز زیست‌محیطی و بدون درنظر گرفتن سرنوشت آبی استان، هورالعظیم را خشک کرده‌است. این مسئله تاکنون اعتراضات مردمی زیادی را به همراه داشته‌است. اخیراً کارزاری با ۳ هزار امضا مبنی بر درخواست مردم خوزستان و چهارمحال و بختیاری برای توقف انتقال آب کارون منتشر شده‌است.
کریم حسینی نماینده اهواز، حمیدیه، باوی و کارون در مجلس ایران می‌گوید طرح‌های انتقال آب در این ایام پررنگ شده‌است. از سال گذشته اجازه نداده‌ایم که طرح جدیدی اجرا شود و از اجرای طرح انتقال آب بهشت آباد، کوهرنگ ۳ و خرسان نیز جلوگیری شده‌است، البته به دنبال توقف طرح‌های انتقال آب، حتی در شرایط ترسالی هستیم. اگر چه منکر این نیستیم که ممکن است تحرکاتی به دور از چشم ما صورت گیرد.

محسن حیدری نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری ایران نیز می‌گوید: با تغییر دولت‌ها، مطالبه اصلی خوزستانی‌ها یعنی توقف انتقال آب از سرشاخه‌های رودخانه‌ها و… تغییر نمی‌کند و این مسئله قابل سازش نیست. سیاست‌های نادرست وزارت نیرو در اجرای طرح‌های انتقال آب، عامل اصلی وضعیت فعلی در خوزستان از جمله از بین رفتن نخیلات و خشک شدن رودخانه‌ها و تالاب هاست؛ بنابراین وزارت نیرو باید از مافیای آب تطهیر شود.
او این طرح‌ها را استعمارگرایانه توصیف می‌کند و می‌افزاید: متأسفانه به بهانه تأمین آب شرب، دارند آب را برای مصارفی غیر شرب مثل صنایع، باغات پسته و فضای سبز به استان‌های دیگر می‌برند و این موضوع برای ما قابل قبول نبوده و خلاف قانون است.

- نفت علیه محیط زیست

استخراج نفت و توسعه آن در هورالعظیم بزرگترین نگرانی دوستداران محیط زیست است. آنها می‌گویند: جاده‌ها و تأسیسات بدون مطالعات زیست‌محیطی احداث می‌شوند و طرح‌های توسعه ای فاقد پیوست‌های اجتماعی و زیست‌محیطی هستند.
یکی از موضوعات نگران کننده در خصوص تالاب هورالعظیم در سال‌های گذشته موضوع واگذاری بیش از ۷ هزار هکتار از این تالاب برای اکتشافات نفتی بود و اینکه اکتشافات نفتی دشت آزادگان خطرات زیست‌محیطی عظیمی برای تالاب هورالعظیم در پی خواهد داشت. چندی پیش مقامات محلی نسبت به مسدود کردن ورودی شط علی و خشک کردن تالاب برای انجام عملیات حفاری توسط شرکت نفت و میدان نفتی آزادگان در جنوب تالاب هورالعظیم واکنش نشان دادند.

میدان نفتی آزادگان قرار بود در سال ۸۷ فعالیت خود را در تالاب هورالعظیم به اتمام برساند و محل استقرار خود را محدود کند اما تاکنون شرکت نفت نسبت به خروج از این تالاب اقدام نکرده‌است.
مدیران محیط زیست خوزستان، تخریب مناطق تالابی و قطعه قطعه کردن تالاب، عدم ارائه برنامه‌های احیایی، جلوگیری از ورود آب به مخازن و ممانعت از تبادل آبی، استقرار واحدهای غیرمجاز اغلب در قسمت شمال تالاب، عدم مدیریت پسماندها و فاضلاب‌ها در محیط تالابی، آتش‌زدن حوضچه‌های نفتی در تالاب از ابتدای حضور تا کنون و تخلیه پسماندهای نفتی در محدوه تالابی از جمله تخلفات میدان نفتی آزادگان در هورالعظیم عنوان کرده‌اند.



۱۶ ژئو پارک جهان از جمله ۲ پارک سعودی در یونسکو ثبت شدند


 
پارکی در شمال ریاض (واس)
  پارکی در شمال ریاض (واس)
TT

۱۶ ژئو پارک جهان از جمله ۲ پارک سعودی در یونسکو ثبت شدند


 
پارکی در شمال ریاض (واس)
  پارکی در شمال ریاض (واس)

۱۶ ژئو پارک در کشورهای مختلف در فهرست ژئو پارک های یونسکو ثبت شدند و بدین ترتیب تعداد ژئو پارک های ثبت شده در فهرست یونسکو به ۲۲۹ پارک در ۵۰ کشور رسید که وسعت آنها روی هم رفته بیش از ۸۵۵ هزار کیلومتر مربع است.

شبکه جهانی ژئو پارک های تحت حمایت «یونسکو» که امسال دهمین سال تاسیس آن است مجموعه مناطقی را در برمی گیرد که دارای پدیده های زمین شناسی منحصر به فرد مثل سازه های سنگی عظیم و رشته کوه و آتشفشان و غار و سایت های فسیلی و مناطق بیابانی کهن و غیره هستند و قدمت آنها نه به سده و هزاره بلکه به میلیون ها سال قبل تر بازمی گردد و شاهد تحولات زمین شناسی و آب وهوایی بوده اند. ژئو پارک ها در راستای حفاظت از طبیعت و ارتقای فرهنگ محیط زیست از اهمیت ویژه برخوردارند و فضایی برای نشان دادن فرهنگ جوامع بومی هستند.

ژئو پارک های سعودی (واس)

ادری آزوله مدیر کل «یونسکو» گفت «ژئو پارک هایی که از مناطق مختلف جهان در تنها ده سال گذشته در یونسکو ثبت شدند الگوی حفاظت از میراث ژئولوژی به شمار می روند. این ژئو پارک ها صرفا کارکرد حفاظت از میراث ژئولوژی ندارند بلکه در تقویت پروژه های آموزشی و گردشگری پایدار و تثبیت آداب و رسوم اهالی این مناطق از طریق مشارکت دادن موثر جوامع بومی سهیم هستند مثل ژئو پارک کاتلا در ایسلند که پروژه ها و سفرهای علمی دانش آموزان منطقه در این منطقه طبیعی انجام می شود و این ژئو پارک هنوز آثار آتشفشان ها و یخ بندان ها را حفظ کرده است».
بنا به تصمیم شورای مرکزی یونسکو و پس از ارزیابی شورای ژئو پارک های جهان متشکل از کارشناسان بین المللی ژئو پارک های بیشتری هر ساله به شبکه جهانی ژئو پارک های تحت حمایت یونسکو اضافه می شوند.
۱۶ ژئو پارکی که به تازگی وارد فهرست یونسکو شدند در چین و جمهوری دموکراتیک خلق کره (ژئو پارک این کشور برای اولین بار در یونسکو ثبت شد) و اکوادور و اندونزی و ایتالیا و نروژ و سعودی و اسپانیا و بریتانیا و ایرلند شمالی و ویتنام قرار دارند. دو ژئو پارک سعودی برای اولین بار در فهرست یونسکو قرار گرفتند. یونسکو به افزایش برنامه های مرتبط با ژئو پارک ها در کشورهایی که ژئو پارک های کمتر دارند به خصوص در آفریقا و کشورهای عربی و جزایر کوچک و دورافتاده ادامه می دهد. یونسکو با ارسال هیئت های کارشناسی و برگزاری کارگاه های آموزشی تخصصی و ارایه مشاوره جداگانه برای کشورها و مناطق مختلف زمینه را در راستای پروسه آماده کردن پرونده های تقاضا برای معرفی ژئو پارک های جهان در یونسکو آماده می کند.

ژئو پارکی در شمال ریاض (واس)

۲ ژئو پارک در سعودی در کنار ژئو پارک های معروف آسیا و اروپا و آمریکای جنوبی در فهرست یونسکو ثبت شده اند. ژئو پارک شمال ریاض که در کوهپایه طویق در مرکز شبه جزیره عرب قرار دارد. یونسکو در بیانیه خود گفت این پارک با آثار و جاذبه های زمین شناسی و اکولوژیک و فرهنگی قلب ها را تسخیر می کند. کوه های مسطح و با شکوه آن با شیب های تند و قله های هموار عامل کلیدی در اشکال ژئومورفولوژی پارک هستند. سازه های سنگی دوران ژوراسیک و کرتاسه آن سایت های آموزشی و فرهنگی حائز اهمیت و ستون های ژئولوژیک میراث این کشور نفت خیز به شمار می روند.
دره عبیثران از جمله جاذبه های این ژئو پارک است که نقش کلیدی در فراهم بودن آب در منطقه دارد و ویوهای بسیار جذاب از کوه های اطراف دارد. این دره آبسنگ های قدیمی صخره های مرجانی را در خود جای داده که یک سایت آموزشی برای دانش پژوهان و گردشگران است.
شهر ثادق در مرکز این ژئو پارک است و سابقه سکونت انسان در این منطقه به بیش از ۳۷۰ سال پیش باز می گردد. واحه شکوفای این شهر انسان و طبیعت منطقه را پیوند می دهد. ژئو پارک شهر ثادق از جوامع بومی حمایت و توسعه پایدار را به طور موثر تقویت می کند.
اهالی روستای غمره در یک ابتکار عمل اجتماعی این روستا را به مقصد گردشگری جذاب تبدیل کردند. ژئو پارک ثادق برنامه های متنوعی مثل کوه پیمایی و تماشای ستاره ها و روشن کردن آتش در هوای آزاد و برنامه های محلی دارد. ابتکار عمل های بومی در این ژئو پارک به بازدیدکنندگان امکان مشارکت در زندگی روزمره جوامع محلی و برنامه های فرهنگی و لذت بردن از مهمان نوازی اهالی منطقه را می دهد. کشاورزی پایدار با ابتکار عمل «محصولات ‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍زمین شناسی» در این ژئو پارک رونق گرفته که روی محصولات بومی مثل خرما و عسل تمرکز دارد و حضور کشاورزان این منطقه در بازار را گسترش می دهد.

ژئو پارک سلمی در سعودی (واس)

ژئو پارک سلمی پارک دوم ثبت شده در فهرست یونسکو است. یونسکو در بیانیه خود گفت این پارک جایگاه منحصر به فرد و جذابی دارد و ما را به تاریخ کهن زمین می برد و گنجینه عظیمی از سنگ های آذرین بیرونی و درونی بوده که قدمتشان بیش از ۷۴۰ میلیون سال است و مثل آرشیوی است که کنش های اعماق زمین را قابل دسترس تر می کند. دهانه الهتیمه یکی از پدیده های جغرافیایی این پارک است که سازه های آتشفشانی عجیب و غریب پس از انفجارهای آتشفشانی و فرسایش در چندین هزار سال را در خود جای داده است. این پارک زیستگاه گونه های متنوعی از گیاهان و جانوران مثل بز نوبی در حال انقراض و آهوی عربی که سازگاری فوق العاده با آب و هوای خشک دارد است.
میراث فرهنگی سعودی نیز در این منطقه حضور دارد مثل جاده زبیده که مسیر قدیمی حج بوده و شهر تاریخی کوفه در مرکز عراق و مکه با جایگاه دینی ویژه در سعودی را به هم وصل می کرد. چاه ها و برکه ها و دره معروف فید در امتداد جاده زبیده قرار دارند. دره فید با آب زلال و خاک حاصلخیز کارونسرای بزرگ حجاج بوده است. قلعه قدیمی و چهل و پنج چاه آن از نمادهای کهن منطقه به شمار می روند.

نمایی از رشته کوه های «اجا و سلمی» در منطقه حائل در شمال سعودی (واس)

روستای تاریخی طابا نیز یکی از مقاصد جذاب منطقه است که «تله های غول پیکر صحرایی» را در خود جای داده است. این ابزارهای شکار به شکل سازه های سنگی عظیم هستند که با آنها جانورهای وحشی را شکار می کردند و این سازه ها امروز آینه تمام نمای ابزارهای شکار در دوران باستان هستند. جوامع محلی و دانش آموزان برنامه های فشرده و گوناگونی در این ژئو پارک دارند؛ مثل افطاری های ماه رمضان و راه زبیده که مسیر حج در زمان قدیم بوده و جاده تاریخی طابه. بازدیدکنندگان به کشف آثار باقی مانده از شهری می پردازند که یکی از کهن ترین شهرهای منطقه است. این برنامه ها باعث ایجاد انسجام بیشتر و افزایش آگاهی درباره میراث فرهنگی این منطقه می شوند.