سند چشم انداز ۲۰۳۰؛ پررنگ کردن نقش اقتصادی بخش خصوصی

کارشناسان به الشرق الاوسط: گام های اجرایی برنامه ها و پروژه های مختلف در روند توسعه داخلی ملموس است

چراغانی برج ها و ساختمان ها به مناسبت روز ملی سعودی (عکس: صالح الغنام)
چراغانی برج ها و ساختمان ها به مناسبت روز ملی سعودی (عکس: صالح الغنام)
TT

سند چشم انداز ۲۰۳۰؛ پررنگ کردن نقش اقتصادی بخش خصوصی

چراغانی برج ها و ساختمان ها به مناسبت روز ملی سعودی (عکس: صالح الغنام)
چراغانی برج ها و ساختمان ها به مناسبت روز ملی سعودی (عکس: صالح الغنام)

مقام های سعودی پنجشنبه (۲۳ سپتامبر) گفتند که توسعه همه جانبه در کشور طبق یک سیستم هدفمند اجرایی در راستای برنامه های سند چشم انداز ۲۰۳۰ ملموس شده است و افزودند که برنامه های مد نظر منجر به افزایش سهم بخش خصوصی به عنوان محور عمده روند توسعه اقتصادی در کشور موفق بوده است.

علی بن حسن جعفر سفیر سعودی در سودان در گفتگو با الشرق الاوسط گفت «دولت سعودی به رغم مشکلات ناشی از همه گیری کرونا در مسیر موفقیت گام برداشت و با کارآمدی و انعطاف پذیری در خصوص تحولات از مشکلات عبور کرد و به عنوان کشوری با قابلیت های اجرایی برتر و پیشرو شناخته شده و مسیر توسعه همه جانبه ادامه دارد. این نوزایی سراسری باعث شد سعودی در صدر کشورهای موثر منطقه و جهان قرار بگیرد».

او افزود «طبق گزارش دیده بان جهانی کارآفرینی سعودی از نظر واکنش دولت و بازرگانان و کارآفرینان به همه گیری کرونا کشور قدرتمند اقتصادی اول جهان است. بازار بورس و کالای سعودی در فهرست برترین های جهان است. دولت سعودی به رغم شرایط دشوار شیوع کرونا در جهان به موفقیت کم نظیری در برگزاری و ریاست گروه ۲۰ دست یافت».

جعفر خاطر نشان کرد «برنامه های صندوق سرمایه گذاری های عمومی با گام های ثابت در حال اجرا شدن است. این صندوق به دنبال دو برابر کردن سرمایه تحت مالکیت خود تا ۴ تریلیون ریال (۱.۰۶ تریلیون دلار) تا پایان ۲۰۲۵ است و بدین ترتیب به یکی از صندوق های ثروت ملی بزرگ جهان و شریک سرمایه گذاری ایده آل تبدیل می شود و موقعیت و جایگاه صندوق در تنظیم آینده اقتصاد جهان تثبیت خواهد شد».

برنامه کیفیت زندگی درباره ارتقای سبک زندگی افراد و بهینه سازی زیر ساختارها است و سعودی از طریق این برنامه می کوشد این کشور به یکی از کشورهای برتر برای زندگی تبدیل شود. اصلاحات گسترده در این حوزه انجام شده است.

این سیاستمدار سعودی معتقد است «سیاست های دولت زندگی اتباع و مقیمان سعودی را متحول کرده و برنامه کیفیت زندگی در بهبود سبک زندگی مردم سهیم بوده و فضای مناسب برای افزایش یا ایجاد گزینه های جدید در راستای افزایش مشارکت تمام مردم در برنامه های فرهنگی و تفریحی و ورزشی ایجاد کرده است».

از سوی دیگر، مهندس نظمی النصر رییس اجرایی شرکت نیوم گفت «سعودی طبق برنامه های راهبردی و توسعه ای شفاف و آشکار حرکت می کند و به یک کشور معتبر در منطقه و جهان تبدیل شده است. سعودی برای اجرای برنامه های سند چشم انداز ۲۰۳۰ تلاش می کند و به این دلیل تحول توسعه ای جامع و فراگیر است».

او توضیح داد «سند چشم انداز ۲۰۳۰ بر پایه خط مشی هدفمند و برنامه های راهبردی نوین در حوزه مدیریت اقتصاد دولتی و تنوع بخشی به اقتصاد ملی و غنا بخشی به محتوای محلی و کاهش وابستگی به نفت و ایجاد منابع درآمد دیگر تنظیم شده و برای همین هم اقتصاد سعودی متانت و قدرت خود را حفظ کرده است».

النصر به مناسبت روز ملی سعودی یادآور شد ««نیوم» و برنامه های اقتصادی و اجتماعی و فناوری و علمی دولت الگوی آشکار اقدامات سعودی برای انسانیت است. «نیوم» به نماد پایداری و آینده نه تنها برای سعودی بلکه برای کل دنیا تبدیل شده و مفهوم نوین جوامع بشری از طریق به کارگیری حداکثری فناوری برای رفاهمندی و توسعه ساخته است».

او یادآور شد «نیوم به پیشرفت ملموس در تمامی حوزه ها و بخش ها رسیده و اینک به کارگاه بزرگ ساخت و ساز و پروژه های گوناگون از جمله برنامه لاین تبدیل شده که همه اینها برای افزایش و تثبیت مفاهیم استانداردهای زندگی دوستدار طبیعت و محیط زیست و بدون کربن است. این شهر الگوی حفاظت از کره زمین با استفاده صد درصدی از انرژی پاک است. تمام تاسیسات نیوم از انرژی پاک استفاده می کنند».

النصر افزود «تمام کسب و کارهای نیوم با توجه به برنامه هماهنگ و یکپارچه در قالب دیجیتالی از جمله هوش مصنوعی و ربات تنظیم می شود که این یک بستر محکم برای احداث اقتصاد دانش بنیان و جذب نیروهای نخبه و علمی و متخصص در تمام زمینه ها ایجاد می کند. هدف خدمت به انسانیت و درآمد زایی ۱۸۰ میلیارد ریالی (۴۸ میلیارد دلاری) در سال و ایجاد ۳۸۰ هزار شغل برای افزایش تولید ناخالص داخلی است».

عبد الله الملیحی بازرگان سعودی در گفتگو با الشرق الاوسط گفت «برنامه ها و طرح های دولت سعودی در دوره شیوع کرونا باعث حمایت و افزایش نقش بخش خصوصی در روند توسعه و اقتصادی شد. برنامه «شریک» از جمله طرح های دولت به منظور افزایش نقش خصوصی است و سرمایه گذاری های مستقیم خارجی در سعودی با رشد ۳۳۱ درصدی از ۵.۳۲۱ میلیارد ریال (۱.۴ میلیارد دلار) قبل از اعلام سند چشم انداز ۲۰۳۰ به ۱۷.۶ میلیارد ریال (۴.۵ میلیارد دلار) رسید».

او افزود «مراکز و سازمان های فراوانی در دوره شیوع کرونا تاسیس شدند مثل سازمان Fintech Saudi که موسسه خدمات مالی برخوردار از شیوه های جدید و گوناگون در زمینه فناوری مالی و توسعه صندوق های مالی و شتاب دهنده های فناوری در راستای فراهم کردن سرمایه خطر پذیر و خرید سهام و تشویق فضای کارآفرینی است».

الملیحی توضیح داد «این دستاوردها باعث شد تا بازار بورس سعودی موسوم به تداول به یکی از ده بازار بورس بزرگ جهان تبدیل شود. دستاوردهای دیگری در زمینه مسکن داشتیم. خانه دار شدن از ۴۷ درصد در ۵ سال پیش به ۶۰ درصد افزایش پیدا کرد. مدت انتظار برای دریافت وام مسکن قبل از اعلام سند چشم انداز تا ۱۵ سال بود و اینک فورا تقدیم می شود».

 

 

 

 

 



اقتصاد بدون نفت سعودی خوش درخشید؛ سهم ۵۴٪ فعالیت های متنوع از تولید ناخالص داخلی


پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
TT

اقتصاد بدون نفت سعودی خوش درخشید؛ سهم ۵۴٪ فعالیت های متنوع از تولید ناخالص داخلی


پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)

فعالیت های غیر نفتی سعودی نقش کلیدی در اقتصاد این کشور در راستای تنوع منابع درآمد و کاهش وابستگی به نفت دارد. در این میان اقدامات دولت مثل وضع قوانین و ضوابط برای فعالیت های غیر نفتی به رونق گرفتن بخش غیر نفتی کمک کرده و سهم بخش غیر نفتی از تولید ناخالص داخلی در سال گذشته بیش از ۵۴ درصد بوده است.
دولت سعودی که درهای این کشور را به روی دنیا باز کرد قوانین و مقررات دیجیتالی متنوعی برای تامین نیازمندی های سرمایه گذاران وضع نمود و وضع سرمایه گذاری در کشور را جذاب کرد. هدف اصلی دست یابی به اهداف اصلی یعنی قطع وابستگی کشور به درآمدهای نفتی است.
کارشناسان اقتصادی تاکید می کنند که اصلاحات اقتصادی اخیر بستر خوبی برای بخش خصوصی و داخلی و بین المللی ایجاد کرده است.

برنامه های نوید بخش

دکتر محمد مکنی استاد مدیریت مالی و سرمایه گذاری دانشگاه اسلامی امام محمد بن سعود در گفتگو با «الشرق الاوسط» به بخش غیر نفتی پررونق که مورد توجه دولت است اشاره می کند و گفت «حجم سرمایه گذاری و پیشرفت در بخش هایی مثل گردشگری و سرگرمی و ورزش پرشتاب و کلان است. استراتژی ملی صنایع در حال متحول کردن ۱۳ بخش مثل خودرو و ماشین آلات برقی و تجهیزات نظامی است که در افزایش رشد ناخالص غیر نفتی سهیم هستند».
سازمان آمار سعودی در گزارش تازه خود گفت تولید ناخالص داخلی غیر نفتی در سه ماه اول سال جاری رشد بیش از ۴ درصدی داشته و پیش بینی می شود که این رشد همچنان افزایش پیدا کند. نرخ بومی سازی در بخش هایی مثل صنایع نظامی به حدود ده درصد و دارو سازی به حدود ۴۰ درصد رسیده و صادرات غیر نفتی افزایش قابل ملاحظه دارد.
مکنی خاطر نشان کرد که چالش های ژئوپلیتیکی در پرتو جنگ تجاری آمریکا و چین شاید باعث کاهش فعالیت های غیر نفتی به خصوص در بخش صنعتی شود. شاخص مدیران خرید بانک ریاض در ماه مه ۵۵.۸ واحد افزایش یافته و این بیانگر بهبود چشمگیر کسب و کارهاست.
مکنی توضیح داد که تصور می شود همه زیر شاخه ها مثل سفارشات و صادرات جدید نیز بهبود پیدا کردند.

زیر ساختارها

از سوی دیگر فدوی البواردی پژوهشگر اقتصادی و مشاور فنی به «الشرق الاوسط» گفت «سرمایه گذاری داخلی در زیرساختارها نقش کلیدی در توسعه بخش های غیر نفتی دارد که شامل توسعه شهرهای صنعتی و مناطق لجستیکی و زیرساختارهای دیجیتالی برای جذب سرمایه گذاری می شود. این سرمایه گذاری ها در افزایش تنوع سازی در بخش هایی مثل گردشگری و تکنولوژی و انرژی های تجدید پذیر و خدمات سلامت و آموزشی سهیم هستند که در نهایت درآمدهای غیر نفتی را افزایش می دهند».
افزون بر این، دولت سعودی با بهبود فضای کسب و کارها و ایجاد تسهیلات برای سرمایه گذاران و تقویت ابتکارعمل های کارآفرینی دست به توسعه بخش غیر نفتی خصوصی می زند.
فدوی البواردی اضافه کرد تحول دیجیتالی و فناوری از جمله ابزارهای مهم در راستای بهبود کارآرایی و افزایش نوآوری هستند. دولت مقررات و سیاست های تشویقی نیز وضع کرده و قوانین و ضوابط مشوق بیشتری مثل قانون شرکت های تجاری و سیستم های حمایت از سرمایه گذاران برای تشویق فعالیت های غیر نفتی صادر خواهند شد.

ابتکار و کارآفرینی

فدوی البواردی بر لزوم ساده کردن اقدامات و ارایه مشوق های مالیاتی و اهمیت افزایش همکاری بین بخش های دولتی و خصوصی برای تامین مالی پروژه های زیرساختی و توسعه صنعتی و دست یابی به یکپارچگی در اجرای ابتکار عمل ها تاکید کرد.
افزایش سرمایه گذاری در بخش های آموزشی و مهارت آموزی برای توسعه مهارت های نیروی های انسانی سعودی نیز همگام با رونق بخش غیر نفتی دنبال می شود. تشویق ابتکار و کارآفرینی با برنامه حمایت استارت آپ ها و تامین مالی و هدایت فنی در کانون تلاش دولت سعودی هستند.
فدوی البواردی پیش بینی می کند که تلاش های تنوع سازی همچنان باعث نتایج قابل ملاحظه می شود. افزایش سهم بخش غیر نفتی از تولید ناخالص داخلی به خصوص بخش های گردشگری و سرگرمی و تکنولوژی و منابع تجدید پذیر در کنار ادامه اصلاحات و بهبود کسب و کارها از جمله برنامه های دیگر دولت سعودی است.