بورس سعودی در سقف تاریخی

کارشناسان به الشرق الاوسط: افزایش نقدینگی و عملکرد خوب غول های بورسی بر اثر خوش بینی به گزارش مالی شرکت های پتروشیمی و انرژی   

رشد ارزش سهام آرامکو سعودی (آسوشیتد پرس)
رشد ارزش سهام آرامکو سعودی (آسوشیتد پرس)
TT

بورس سعودی در سقف تاریخی

رشد ارزش سهام آرامکو سعودی (آسوشیتد پرس)
رشد ارزش سهام آرامکو سعودی (آسوشیتد پرس)

افزایش ارزش نماگرهای اصلی بورس سعودی پیشران شاخص سهام و رشد معاملات بورس شدند و شاخص سهام سعودی رکورد ۱۴ ساله یعنی از ژانویه ۲۰۰۸ به این سو را زد و در سقف تاریخی خود قرار گرفت. افزایش قیمت نفت در بازارهای جهان و گسترش فضای خوش بینی نسبت به رهایی بازار مالی جهان از آثار همه گیری کرونا نیز در اوج گیری بورس سعودی سهیم بودند.
کارشناسان می گویند بازار بورس سعودی به تصمیم تولید کنندگان بزرگ نفت برای تمدید سقف کنونی تولید به سرعت واکنش نشان داد و قیمت هر بشکه نفت از ۸۰ دلار عبور کرده و به بیشترین سطح خود در چندین ساله گذشته رسید و هر بشکه نفت ۸۳ دلار معامله شد.
اوپک پلاس در نشست اخیر خود با افزایش تولید بیش از حد توافقی مخالفت کرد. طرح افزایش تولید به خاطر نگرانی درباره کمبود انرژی در جهان مطرح شد.
کارشناسان بازار بورس می گویند افزایش قیمت نفت مستقیما درآمدهای دولتی را افزایش می دهد و به همین دلیل برآورد این است که درآمد افزایش و کسری بودجه کاهش پیدا کند. بازار سهام هم با توجه به سودآوری شرکت ها به ویژه در بخش پتروشیمی رشد پیدا می کند.
شاخص کل بورس سعودی چهارشنبه (۶ اکتبر) با افت اندک ۰.۱ درصدی با رشد ۱۶ واحدی در کانال ۱۱۵۷۲ واحد ایستاد. ارزش معاملات چهارشنبه ۸.۴ میلیارد ریال (۲.۲ میلیارد دلار) بود و شاخص کل بورس برای اولین بار از ۲۰۰۸ به این سو در معاملات چهارشنبه از کانال ۱۱۶۰۰ واحدی عبور کرد.
غول های پیشران شاخص بورس سعودی با افزایش ارزش و صعود منجر به رشد بازار بورس چهارشنبه شدند. رشد قیمت سهام «بانک الراجحی» از ۲۰۰۶ به این طرف بی سابقه بود و با افزایش یک درصدی به ۱۲۹.۲۰ ریال رسید. سهام «اس تی سی» هم رشد بیش از ۲ درصدی را تجربه کرد و به ۱۲۰.۲۰ ریال رسید.
شاخص «آرامکو سعودی» توانست به رکود تازه ای از ماه سپتامبر ۲۰۱۹ به این سو دست پیدا کند و با رشد ۱ درصدی در رقم ۳۷.۳۰ ریال ایستاد و ارزش بازاری این شاخص به بیش از دو تریلیون دلار صعود کرد که از ۲۰۱۹ بی سابقه است.
ترکی فدعق کارشناس امور مالی در گفتگو با الشرق الاوسط گفت «نتایج جلسات اوپک و اوپک پلاس امیدوار کننده بود و نتایج مثبت در بازار داشت. قیمت نفت برای اولین بار از ۲۰۱۵ به این سو به بیش از ۸۰ دلار رسید که همین محرک و انگیزه رشد بازار سهام سعودی شد. شاخص ها روند صعودی طی کردند و برآوردها درباره درآمدهای دولت هم تقویت شده و کسری بودجه کاهش و درآمدها افزایش پیدا می کند. در کل این وضعیت برای اقتصاد کشور خوب است».
فدعق درباره آثار افزایش قیمت نفت روی بازار سهام افزود «هر چقدر قیمت نفت بیشتر شود حاشیه سود برای بخش های مختلف به خصوص حوزه پتروشیمی افزایش پیدا می کند چون مواد خام صنایع پتروشیمی با قیمت های سه ماه گذشته خریداری شده و با قیمت بیشتر به فروش می رسد و سودآوری حوزه پتروشیمی افزایش پیدا می کند و نتایج گزارش های فصلی آینده بهتر و بهتر می شود».
این کارشناس سعودی در ادامه گفت «رشد صعودی را پیشتر هم تجربه کردیم که بعضی اوقات به دلیل مضاربه یا دلایل دیگری بود. اما افزایش کنونی قیمت نفت منجر به صعود و اوج گیری شاخص ها و بازار سهام می شود و شرکت های سود ده در دوره کنونی روند نزولی دیگری در آینده نخواهند داشت. آن گروه از شرکت ها که صعود نکردند رکورد خواهند زد. سود دهی و صعود شامل حال همه شرکت های بورسی خواهد شد».
او یادآور شد «هجوم نقدینگی به بورس بر اثر رشد شاخص ها بوده مثلا آرامکو را در نظر بگیرید که ۴ معامله کلان داشته و میلیون ها سهام داد و ستد شد و همین یکی از عوامل ورود نقدینگی به بازار بورس است. بانک ها نقدینگی خیلی خوبی دارند اما این نقدینگی کسب و کار پررونق اقتصادی می طلبد».
عبد الله الربدی کارشناس امور مالی در گفتگو با الشرق الاوسط اظهار کرد «افزایش قیمت نفت تاثیر مثبت چند جانبه در بورس دارد و به خصوص باعث سود دهی بیشتر شرکت آرامکو به عنوان نماد اصلی بورس سعودی می شود. افزایش نرخ نفت درآمدهای دولت را هم بالا می برد. پس اگر درآمدها افزایش پیدا کند قدرت هزینه و اجرای پروژه ها هم بیشتر می شود و همزمان با رشد تولید داخلی تراز پرداخت ها در شرکت ها بهبود پیدا می کند».
الربدی خاطر نشان کرد «ارزش شاخص شرکت های پتروشیمی در بورس افزایش پیدا می کند. هر چقدر قیمت نفت بیشتر شود سوددهی شرکت های پتروشیمی بالاتر می رود. پتروشیمی از حوزه های مهم بازار سعودی است. در کل سوددهی وجذابیت بازار افزایش پیدا می کند».



اقتصاد بدون نفت سعودی خوش درخشید؛ سهم ۵۴٪ فعالیت های متنوع از تولید ناخالص داخلی


پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
TT

اقتصاد بدون نفت سعودی خوش درخشید؛ سهم ۵۴٪ فعالیت های متنوع از تولید ناخالص داخلی


پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)

فعالیت های غیر نفتی سعودی نقش کلیدی در اقتصاد این کشور در راستای تنوع منابع درآمد و کاهش وابستگی به نفت دارد. در این میان اقدامات دولت مثل وضع قوانین و ضوابط برای فعالیت های غیر نفتی به رونق گرفتن بخش غیر نفتی کمک کرده و سهم بخش غیر نفتی از تولید ناخالص داخلی در سال گذشته بیش از ۵۴ درصد بوده است.
دولت سعودی که درهای این کشور را به روی دنیا باز کرد قوانین و مقررات دیجیتالی متنوعی برای تامین نیازمندی های سرمایه گذاران وضع نمود و وضع سرمایه گذاری در کشور را جذاب کرد. هدف اصلی دست یابی به اهداف اصلی یعنی قطع وابستگی کشور به درآمدهای نفتی است.
کارشناسان اقتصادی تاکید می کنند که اصلاحات اقتصادی اخیر بستر خوبی برای بخش خصوصی و داخلی و بین المللی ایجاد کرده است.

برنامه های نوید بخش

دکتر محمد مکنی استاد مدیریت مالی و سرمایه گذاری دانشگاه اسلامی امام محمد بن سعود در گفتگو با «الشرق الاوسط» به بخش غیر نفتی پررونق که مورد توجه دولت است اشاره می کند و گفت «حجم سرمایه گذاری و پیشرفت در بخش هایی مثل گردشگری و سرگرمی و ورزش پرشتاب و کلان است. استراتژی ملی صنایع در حال متحول کردن ۱۳ بخش مثل خودرو و ماشین آلات برقی و تجهیزات نظامی است که در افزایش رشد ناخالص غیر نفتی سهیم هستند».
سازمان آمار سعودی در گزارش تازه خود گفت تولید ناخالص داخلی غیر نفتی در سه ماه اول سال جاری رشد بیش از ۴ درصدی داشته و پیش بینی می شود که این رشد همچنان افزایش پیدا کند. نرخ بومی سازی در بخش هایی مثل صنایع نظامی به حدود ده درصد و دارو سازی به حدود ۴۰ درصد رسیده و صادرات غیر نفتی افزایش قابل ملاحظه دارد.
مکنی خاطر نشان کرد که چالش های ژئوپلیتیکی در پرتو جنگ تجاری آمریکا و چین شاید باعث کاهش فعالیت های غیر نفتی به خصوص در بخش صنعتی شود. شاخص مدیران خرید بانک ریاض در ماه مه ۵۵.۸ واحد افزایش یافته و این بیانگر بهبود چشمگیر کسب و کارهاست.
مکنی توضیح داد که تصور می شود همه زیر شاخه ها مثل سفارشات و صادرات جدید نیز بهبود پیدا کردند.

زیر ساختارها

از سوی دیگر فدوی البواردی پژوهشگر اقتصادی و مشاور فنی به «الشرق الاوسط» گفت «سرمایه گذاری داخلی در زیرساختارها نقش کلیدی در توسعه بخش های غیر نفتی دارد که شامل توسعه شهرهای صنعتی و مناطق لجستیکی و زیرساختارهای دیجیتالی برای جذب سرمایه گذاری می شود. این سرمایه گذاری ها در افزایش تنوع سازی در بخش هایی مثل گردشگری و تکنولوژی و انرژی های تجدید پذیر و خدمات سلامت و آموزشی سهیم هستند که در نهایت درآمدهای غیر نفتی را افزایش می دهند».
افزون بر این، دولت سعودی با بهبود فضای کسب و کارها و ایجاد تسهیلات برای سرمایه گذاران و تقویت ابتکارعمل های کارآفرینی دست به توسعه بخش غیر نفتی خصوصی می زند.
فدوی البواردی اضافه کرد تحول دیجیتالی و فناوری از جمله ابزارهای مهم در راستای بهبود کارآرایی و افزایش نوآوری هستند. دولت مقررات و سیاست های تشویقی نیز وضع کرده و قوانین و ضوابط مشوق بیشتری مثل قانون شرکت های تجاری و سیستم های حمایت از سرمایه گذاران برای تشویق فعالیت های غیر نفتی صادر خواهند شد.

ابتکار و کارآفرینی

فدوی البواردی بر لزوم ساده کردن اقدامات و ارایه مشوق های مالیاتی و اهمیت افزایش همکاری بین بخش های دولتی و خصوصی برای تامین مالی پروژه های زیرساختی و توسعه صنعتی و دست یابی به یکپارچگی در اجرای ابتکار عمل ها تاکید کرد.
افزایش سرمایه گذاری در بخش های آموزشی و مهارت آموزی برای توسعه مهارت های نیروی های انسانی سعودی نیز همگام با رونق بخش غیر نفتی دنبال می شود. تشویق ابتکار و کارآفرینی با برنامه حمایت استارت آپ ها و تامین مالی و هدایت فنی در کانون تلاش دولت سعودی هستند.
فدوی البواردی پیش بینی می کند که تلاش های تنوع سازی همچنان باعث نتایج قابل ملاحظه می شود. افزایش سهم بخش غیر نفتی از تولید ناخالص داخلی به خصوص بخش های گردشگری و سرگرمی و تکنولوژی و منابع تجدید پذیر در کنار ادامه اصلاحات و بهبود کسب و کارها از جمله برنامه های دیگر دولت سعودی است.