ریاض سومین پایتخت هوشمند گروه ۲۰ در ۲۰۲۱ شد

مدینه منوره در رتبه چهارم شهرهای عربی در شاخص IMD قرار گرفت

پایتخت سعودی با جهش ۲۳ رتبه‌ای نسبت به سال گذشته پیشرفت چشمگیر و کیفی داشته‌است (الشرق الاوسط)
پایتخت سعودی با جهش ۲۳ رتبه‌ای نسبت به سال گذشته پیشرفت چشمگیر و کیفی داشته‌است (الشرق الاوسط)
TT

ریاض سومین پایتخت هوشمند گروه ۲۰ در ۲۰۲۱ شد

پایتخت سعودی با جهش ۲۳ رتبه‌ای نسبت به سال گذشته پیشرفت چشمگیر و کیفی داشته‌است (الشرق الاوسط)
پایتخت سعودی با جهش ۲۳ رتبه‌ای نسبت به سال گذشته پیشرفت چشمگیر و کیفی داشته‌است (الشرق الاوسط)

شهر ریاض در بین پایتخت‌های گروه بیست کشور دارای اقتصاد بزرگ در سطح جهانی، در شاخص شهرهای هوشمند IMD برای سال ۲۰۲۱، رتبه سوم را به خود اختصاص داد.
پایتخت پادشاهی عربی سعودی نسبت به سال گذشته ۲۳ پله جهش داشته و ضمن کسب پیشرفت‌های متمایز و کیفی، شهرهای قدیمی مانند لس آنجلس، مادرید، هنگ کنگ و پاریس را پشت سر گذاشته‌است.
مدینه منوره به عنوان دومین شهر سعودی پس از ریاض در این شاخص قرار گرفت و در رتبه ۷۳ جهان و چهارم در جهان عرب قرار گرفت که در این زمینه جلوتر از بسیاری از شهرهای تاریخی باستانی است.
این پیشرفت چشمگیر در ۳۴ شاخص در همه زمینه‌ها که توسط شهر ریاض پایتخت سعودی حاصل شده‌است، دومین پیشرفت بزرگ در میان کشورهای گروه ۲۰ پس از سئول پایتخت کره جنوبی، و سومین پیشرفت در میان کشور بزرگ جهان است.
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، سازمان اطلاعات و هوش مصنوعی سعودی (سدایا)، کمیسیون سلطنتی شهر ریاض، سازمان توسعه مدینه، و برنامه کیفیت زندگی، حمایت نامحدود خادم حرمین شریفین ملک سلمان بن عبدالعزیز و ولیعهد شاهزاده محمد بن سلمان بن عبدالعزیز از سیستم دیجیتال، داده‌ها و هوش مصنوعی با اتخاذ آخرین فناوری‌ها و راهکارها را ارج نهادند.
آنها با اشاره به نقش این حمایت‌ها از سرعت و انعطاف‌پذیری در پردازش تراکنش‌های دولتی دیجیتال و خدمات هویت دیجیتال، سهولت راه اندازی کسب و کارهای جدید و کاهش زمان انتظار تأکید کردند این حمایت‌ها همچنین شامل کمک به برنامه‌ها و پلتفرم‌های دولتی برای سهولت دسترسی به اطلاعات و تکمیل تراکنش‌ها شده و نقش بزرگی در افزایش شاخص‌های سلامت و ایمنی، به‌ویژه در طول همه‌گیری ویروس کرونا (کووید ۱۹) داشته‌است.
این دستاورد مؤید تلاش هماهنگ همه بخش‌های کشور در تأمین زیرساخت‌های پیشرفته، برنامه‌های کاربردی هوشمند و اجرای طرح‌های توسعه برای تبدیل ریاض و مدینه به شهرهای هوشمند است که سطح بالایی از رفاه و کیفیت زندگی را برای ساکنان و بازدیدکنندگان آن فراهم می‌کنند.
شاخص شهرهای هوشمند IMD بر چگونگی درک ساکنان از دامنه و تأثیر تلاش‌ها برای هوشمند کردن شهرهای خود، میزان دستیابی به تعادل بین جنبه‌های اقتصادی و فنی و در عین حال عدم غفلت از ابعاد انسانی و میزان مشارکت در پر کردن شکاف بین آرزوها و نیازهای جمعیت و روندهای سیاسی در مسیر ساخت شهرهای هوشمند متمرکز است.
شهرهای هوشمند، با توجه به مفهوم علمی خود، به توسعه بسیاری از بخش‌های کلیدی مانند: بخش حمل و نقل هوشمند از طریق نرم‌افزار برنامه‌ریزی سفر و رزرو حمل و نقل عمومی و اقتصاد هوشمند مبتنی بر نرم‌افزارهای پیشرفته کمک می‌کنند.
این شاخص‌ها همچنین به ایجاد بسترهای تعاملی با مردم برای شناسایی نیازها و آرزوهای آنها و تعامل شفاف با آنها و توسعه و تسهیل دسترسی به خدمات به شهروندان منجر می‌شود.
مؤسسه بین‌المللی توسعه مدیریت (IMD) مرجع مهمی برای سایر سازمان‌ها و موسسات بین‌المللی برای رقابت بین کشورها و تصمیم گیرندگان برای سنجش تأثیر راهبردهای ملی در افزایش سطح رفاه، دستیابی به پیشرفت و ارتقای کیفیت زندگی مردم در سراسر جهان است.



آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
TT

آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پاکستان روز چهارشنبه اعلام کرد که «اخبار اطلاعاتی موثقی» دریافت کرده که نشان می‌دهد هند قصد دارد به‌زودی حمله‌ای نظامی انجام دهد. پاکستان هشدار داد که در صورت وقوع این حمله پاسخ قاطعی خواهد داد. این خبر در حالی منتشر می‌شود که نگرانی‌ها درباره‌ی تشدید تنش میان دو کشور به‌دنبال حمله‌ای که منجر به کشته شدن ۲۶ نفر در کشمیر شد، رو به افزایش است.

روابط میان این دو همسایه‌ی مجهز به سلاح هسته‌ای پس از آن رو به وخامت گذاشت که دهلی‌نو، اسلام‌آباد را مسئول حمله‌ی هفته‌ی گذشته در پاهالگام در بخش هندی کشمیر دانست؛ حمله‌ای که مرگبارترین حمله به غیرنظامیان در این منطقه در ۲۵ سال گذشته بوده است. یک منبع ارشد دولتی به خبرگزاری فرانسه گفت که نخست‌وزیر هند، نارندرا مودی، در جلسه‌ای غیرعلنی در روز سه‌شنبه «اختیارات کامل» را به ارتش برای واکنش به این حمله داده است.

دولت پاکستان هرگونه دخالت در حمله‌ی کشمیر را رد کرد. عطاءالله طارر، وزیر اطلاعات پاکستان، در بیانیه‌ای که بامداد چهارشنبه منتشر شد، گفت: «هرگونه اقدام تهاجمی با پاسخ قاطع مواجه خواهد شد.» او افزود: «پاکستان اطلاعات اطلاعاتی موثقی در اختیار دارد که نشان می‌دهد هند ظرف ۲۴ تا ۳۶ ساعت آینده با استفاده از حادثه‌ی پاهالگام، که بهانه‌ای بی‌اساس است، قصد دارد حمله‌ی نظامی انجام دهد.» با این حال، اسحاق دار، وزیر امور خارجه‌ی پاکستان، تأکید کرد که کشورش آغازگر هیچ حمله‌ای نخواهد بود.

سران چند کشور جهان نگرانی عمیق خود را ابراز کرده و از این دو همسایه که در گذشته چندین جنگ با یکدیگر داشته‌اند، خواستند که خویشتنداری نشان دهند. منطقه‌ی کشمیر با جمعیتی حدود ۱۵ میلیون نفر که اکثراً مسلمان هستند، میان پاکستان و هند تقسیم شده، ولی هر دو کشور کل این منطقه را متعلق به خود می‌دانند.

حدود ۱.۵ میلیون نفر در نزدیکی خط آتش‌بس در سمت پاکستانی مرز زندگی می‌کنند. بسیاری از ساکنان این مناطق، در حال آماده‌سازی پناهگاه‌های زیرزمینی ساده با دیوارهای گِلی تقویت‌شده با بتن هستند. محمد جوید، مردی ۴۲ ساله در روستای چاکوتی، به خبرگزاری فرانسه گفت: «در حال تمیز کردن پناهگاه هستیم تا اگر دشمن ناگهان حمله کرد، غافلگیر نشویم و بتوانیم جان بچه‌هایمان را نجات دهیم.»

تبادل آتش
ارتش هند روز چهارشنبه اعلام کرد که برای ششمین شب متوالی با نیروهای پاکستانی در امتداد خط آتش‌بس تبادل آتش داشته است. این منطقه‌ی به‌شدت نظامی‌شده دارای پایگاه‌هایی در ارتفاعات بالای کوه‌های هیمالیا بوده و مرز واقعی کشمیر محسوب می‌شود. یک منبع امنیتی پاکستانی نیز به خبرگزاری فرانسه گفت که روز سه‌شنبه دو پهپاد را که به حریم هوایی پاکستان وارد شده بودند، ساقط کرده‌اند.

تنش‌ها در هفته‌ی پس از حمله‌ی پاهالگام از جمله رد و بدل شدن اتهامات، اقدامات دیپلماتیک، اخراج اتباع کشور مقابل و بستن گذرگاه‌های مرزی به‌سرعت بالا گرفته است.

بالگرد نظامی هند بر فراز آسمان سریناگر در منطقه جامو و کشمیر هند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

مودی هفته‌ی گذشته وعده داد که عاملان این حمله و پشتیبانان آن‌ها را تحت تعقیب قرار خواهد داد. او پنج‌شنبه گفت: «به همه‌ی جهان می‌گویم: هند هویت هر تروریست و حامی‌اش را شناسایی خواهد کرد، آن‌ها را تعقیب و مجازات خواهد کرد... حتی اگر تا دوردست‌ترین نقاط زمین بروند، تعقیب‌شان می‌کنیم.»

این اظهارات نگرانی‌ها را درباره‌ی تشدید تنش نظامی بیشتر کرده است.

وزارت امور خارجه‌ی آمریکا اعلام کرد که وزیر مارکو روبیو به‌زودی با همتایان پاکستانی و هندی خود تماس خواهد گرفت تا آن‌ها را به «عدم تشدید وضعیت» ترغیب کند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز سه‌شنبه با شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، و سوپرامانیام جایشانکار، وزیر خارجه‌ی هند، تماس گرفت و طبق گفته‌ی سخنگوی او، آمادگی خود را برای «میانجی‌گری جهت کاهش تنش» اعلام کرد. دفتر نخست‌وزیر پاکستان بعداً اعلام کرد که شهباز شریف از گوترش خواسته «هند را به خویشتنداری ترغیب کند» و تأکید کرده که در صورت اقدام نسنجیده‌ی هند، پاکستان از «حاکمیت و تمامیت ارضی‌اش با تمام قوا دفاع خواهد کرد».

پوسترهای افراد تحت تعقیب
هند و پاکستان از زمان استقلال از حکومت بریتانیا در سال ۱۹۴۷ بر سر منطقه‌ی کشمیر با یکدیگر مناقشه دارند؛ زمانی که مرزها خانواده‌هایی را از هم جدا کرد که نسل‌ها در کنار هم زندگی می‌کردند. در بخش تحت کنترل هند، شورشیان از سال ۱۹۸۹ برای استقلال یا پیوستن به پاکستان دست به قیام زده‌اند.

گشت‌های ارتش هند در حال حرکت به سمت هاباتنار در منطقه انانتناگ در جنوب کشمیر – ۲۹ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پلیس هند پوسترهایی از سه مرد منتشر کرده که به اتهام اجرای حمله‌ی کشمیر تحت تعقیب‌اند. دو نفر از آن‌ها پاکستانی و یک نفر هندی است. هند می‌گوید آن‌ها اعضای گروه «لشکر طیبه» هستند؛ گروهی که مقرش در پاکستان است و سازمان ملل آن را یک گروه تروریستی معرفی کرده است. همچنین برای اطلاعاتی که منجر به دستگیری هر یک از آن‌ها شود، پاداشی معادل دو میلیون روپیه (حدود ۲۳۵۰۰ دلار) در نظر گرفته شده و عملیات گسترده‌ای برای بازداشت افراد مشکوک به ارتباط با این گروه آغاز شده است.

در آخرین مورد از تشدید تنش‌ها در کشمیر، در حمله‌ی پولواما در سال ۲۰۱۹ در منطقه‌ی تحت کنترل هند، یک بمب‌گذار انتحاری با خودرو به کاروان نیروهای امنیتی حمله کرد که منجر به کشته شدن ۴۰ نفر و زخمی شدن ۳۵ تن شد. کمتر از دو هفته بعد، جنگنده‌های هندی حملاتی هوایی به خاک پاکستان انجام دادند.