آغاز فصل نوین همکاری بین سعودی و ترکیه

استقبال خادم حرمین از اردوغان در جده؛ ولیعهد و اردوغان گفت‌وگو کردند

ملک سلمان پنجشنبه در جده از اردوغان استقبال کرد (واس)
ملک سلمان پنجشنبه در جده از اردوغان استقبال کرد (واس)
TT

آغاز فصل نوین همکاری بین سعودی و ترکیه

ملک سلمان پنجشنبه در جده از اردوغان استقبال کرد (واس)
ملک سلمان پنجشنبه در جده از اردوغان استقبال کرد (واس)

رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه شامگاه پنجشنبه (۲۸ آوریل) در جده مورد استقبال ملک سلمان بن عبد العزیز خادم حرمین شریفین و شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد پادشاهی عربی سعودی قرار گرفت.
ملک سلمان به اردوغان خوشآمد گفت و رئیس‌جمهور ترکیه به خاطر سفر به سعودی و دیدار با خادم حرمین و ولیعهد ابراز خشنودی کرد.
خادم حرمین برای رئیس‌جمهور ترکیه ضیافت شام ترتیب داد. اردوغان پس از دیدار با او گفت، «فصل نوین همکاری و شراکت با سعودی کشور برادر و دوست ترکیه پس از این سفر آغاز خواهد شد».
شاهزاده محمد بن سلمان و اردوغان نیز در جلسه دوجانبه دربارهٔ روابط بین دو کشور و زمینه‌های افزایش و تحکیم مناسبات و آخرین تحولات منطقه و جهان گفت و گو کردند.
اردوغان در یک نشست خبری پیش از ترک سعودی گفت: «این سفر سیگنال مهمی برای وجود اراده و عزم در میان دو کشور در راستای آغاز فصل نوین روابط است».
او به افزایش همکاری بین ترکیه و سعودی در بخش‌های نظام سلامت، انرژی، صنایع غذایی، امنیت، دفاع و همکاری‌های مالی اشاره کرد و افزود: «این همکاری‌ها برای دو کشور سازنده است».
اردوغان در ادامه یادآور شد، «ما دوران نوین همکاری دوجانبه در حوزه‌های سیاست، نظامی، اقتصاد و فرهنگ را رقم خواهیم زد».
او توضیح داد: «جنبه‌های مختلف روابط بین ترکیه و سعودی و همچنین مسائل منطقه و جهان در این سفر مورد بررسی قرار گرفت. سعودی و کشورهای خلیج عربی برای ترکیه از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند».
دولت ترکیه روی سفر اردوغان به سعودی به عنوان مقدمه‌ای برای افزایش روابط با سعودی و کشورهای خلیج عربی و برقراری چشم‌اندازهای همکاری گسترده حساب ویژه‌ای باز کرده‌است.
وزیران دادگستری، تجارت، دفاع، فرهنگ، گردشگری، خزانه داری و دارایی و رئیس دستگاه اطلاعات و برخی از نمایندگان وابسته به حزب حاکم عدالت و توسعه و نیز حزب حرکت ملی، اردوغان را در این سفر همراهی کردند.
افزایش میزان مبادلات بازرگانی بین ترکیه و سعودی، رشد سرمایه‌گذاری‌های سعودی در ترکیه و امضای قراردادهای سرمایه‌گذاری و قراردادهای بلند مدت دیگر از دیگر اهداف سفر هیئت بلندپایه ترکیه به سعودی است.
دولت ترکیه بر این باور است که فضای سازنده و مثبت قبل از سفر اردوغان بسترساز همکاری و هماهنگی در حوزه تجارت و سرمایه‌گذاری و مسائل منطقه‌ای بین دو کشور شد.
محمد الجدعان و نورالدین نباتی وزیران دارایی سعودی و ترکیه یک روز قبل از سفر اردوغان در نشست مجازی دربارهٔ زمینه‌های بهبود همکاری اقتصادی گفت و گو و در خصوص تجارت و زمینه‌های سرمایه‌گذاری تبادل نظر کردند.
سازمان آمار سعودی اعلام کرد، صادرات ترکیه به سعودی در سه ماه نخست سال جاری رشد ۲٫۸ درصدی داشته و از ۱۸٫۵ میلیون دلار در مدت مشابه ۲۰۲۱ به ۱۹ میلیون دلار رسید. صادرات ترکیه به سعودی در ۲۰۲۰ با کاهش ۶۲٫۳ درصدی از ۲٫۳۵ میلیارد دلار در سه ماه نخست ۲۰۲۰ به ۸۸۶ میلیون دلار در مدت مشابه در ۲۰۲۱ رسید.



گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
TT

گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)

در حالی که وضعیت جنگی در نوار غزه همچنان ادامه دارد، ارتش اسرائیل روز یکشنبه دستور به بزرگ‌ترین عملیات تخلیه طی ماه‌های اخیر داد. این تخلیه مناطق وسیعی از شهر غزه و شمال آن، به‌ویژه محله‌های الزيتون، الصبرة، التفاح و الدرج را در بر می‌گیرد. ارتش از ساکنان خواسته فوراً به منطقه المواصی در جنوب منتقل شوند.

این دستور با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پخش اعلامیه از طریق پهپادها اعلام شد و شامل گسترش تخلیه مناطق پیشین مانند جبالیا البلد، الزرقاء و أبو إسكندر نیز می‌شود. منابع محلی گفته‌اند بسیاری از مردم نمی‌دانند کجا باید بروند، زیرا مناطق غربی غزه نیز از آوارگان پر شده است.

فلسطینی مجروح در حمله هوایی، در بیمارستان ناصر در خان‌یونس واقع در جنوب غزه، با پیکر برادرش که در همان حمله کشته شد، وداع می‌کند (رویترز)

ارتش اسرائیل اعلام کرده قصد دارد وارد عمق شهر غزه و حتی غرب آن شود. اگرچه منطقه المواصی به‌عنوان منطقه انسانی اعلام شده، اما در آنجا هم ارتش اسرائیل حاضر است و گه‌گاه تیراندازی یا بمباران‌هایی صورت می‌گیرد.

احتمال توافق جزئی

با وجود ادامه خشونت‌ها، تلاش‌ها برای آتش‌بس ادامه دارد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی خواستار تلاش برای دستیابی به توافق آتش‌بس شد. منابع فلسطینی به «الشرق الأوسط» گفته‌اند که احتمال رسیدن به توافقی جزئی در چارچوب طرح پیشنهادی فرستاده آمریکایی، استیو ویتکوف، وجود دارد.

فلسطینی‌ای در کنار پیکر کودکان کشته‌شده در حمله هوایی اسرائیل به خانه‌ای در شهر غزه پیش از مراسم تشییع در روز یکشنبه (رویترز)

این منابع افزودند مقاومت فلسطینی خواستار ضمانت اجرای کامل دوره ۶۰ روزه آتش‌بس بدون نقض آن توسط اسرائیل، و توزیع آزادسازی گروگان‌ها طی روزهای آتش‌بس هستند. همچنین تأکید شده که پروتکل‌های انسانی توافق پیشین در ژانویه ۲۰۲۵ باید رعایت شود؛ موضوعی که اسرائیل در آن زمان به‌طور کامل پایبند نبود.

بن‌بست در مذاکرات و لجبازی اسرائیل

منابع نزدیک به حماس می‌گویند: «رسیدن به توافق ممکن است اگر اسرائیل به خواسته‌های منطقی پاسخ مثبت دهد». به گفته آن‌ها، حماس پیشنهادات متعددی داده، اما هر بار بنیامین نتانیاهو آن را رد کرده و مسیر مذاکرات را مختل کرده است.

منابع تأکید کردند که «حماس» مایل به دستیابی به توافق برای توقف کشتار و محاصره در غزه است، اما نمی‌پذیرد تحت عنوان توافقی «تسلیم‌شده» عمل کند. آن‌ها همچنین از دولت ترامپ خواستند فشار بیشتری بر اسرائیل وارد کند.

پیش‌بینی شده که در صورت پیشرفت گفت‌وگوها، طی روزهای آینده دور جدیدی از مذاکرات در دوحه یا قاهره با حضور هیأت‌های حماس، اسرائیل، میانجی‌ها و نماینده آمریکا برگزار شود.

ترور ابوعمر السوری

در تحولی مرتبط، ارتش اسرائیل جمعه‌شب موفق به ترور «حکم العیسی» معروف به «أبو عمر السوری»، یکی از فرماندهان ارشد «کتائب القسام» شد. وی از نزدیکان محمد الضیف، فرمانده شهید القسام، بود. اسرائیل همچنین چندین فرمانده دیگر از حماس، جهاد اسلامی و گروه‌های مقاومت دیگر را هدف قرار داده است.

با کاهش درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل، تمرکز ارتش اسرائیل بار دیگر بر نوار غزه افزایش یافته و حملات زمینی، هوایی و عملیات‌های هدفمند شدت گرفته‌اند.