آذربایجان سوءقصد به یک نماینده پارلمان «مخالف ایران» را بررسی میکندhttps://persian.aawsat.com/home/article/4246061/%D8%A2%D8%B0%D8%B1%D8%A8%D8%A7%DB%8C%D8%AC%D8%A7%D9%86-%D8%B3%D9%88%D8%A1%D9%82%D8%B5%D8%AF-%D8%A8%D9%87-%DB%8C%DA%A9-%D9%86%D9%85%D8%A7%DB%8C%D9%86%D8%AF%D9%87-%D9%BE%D8%A7%D8%B1%D9%84%D9%85%D8%A7%D9%86-%C2%AB%D9%85%D8%AE%D8%A7%D9%84%D9%81-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%C2%BB-%D8%B1%D8%A7-%D8%A8%D8%B1%D8%B1%D8%B3%DB%8C-%D9%85%DB%8C%E2%80%8C%DA%A9%D9%86%D8%AF
آذربایجان سوءقصد به یک نماینده پارلمان «مخالف ایران» را بررسی میکند
علی اف دستور تحقیقات فوری در مورد «حمله تروریستی» را صادر کرد
باکو: «الشرق الأوسط»
TT
TT
آذربایجان سوءقصد به یک نماینده پارلمان «مخالف ایران» را بررسی میکند
سرویس امنیت دولتی جمهوری آذربایجان اعلام کرد که در حال بررسی «حمله تروریستی» مسلحانه منجر به تیراندازی و زخمی شدن یک نماینده پارلمان با دیدگاههای ضد ایرانی است.
بر این اساس، فاضل مصطفی در مقابل خانهاش در شهر باکو هدف حمله مسلحانه با کلاشنکوف قرار گرفته و از ناحیه شانه و پای راست مجروح و به بیمارستان منتقل شدهاست.
طبق این گزارش، این حمله جان وی را تهدید نمیکند و تحقیقات جنایی برای شناسایی عامل این جنایت آغاز شدهاست.
تارنمای خبری حقین به نقل از مصطفی (۵۷ ساله) از بیمارستان گفت که هنگام رانندگی به سمت پارکینگ خود دو گلوله خوردهاست.
سرویس امنیت کشور در بیانیه خود اشاره کرد که مصطفی به خاطر دیدگاههای ضدایرانی خود نسبت به همسایه جنوبی آذربایجان شناخته میشود.
به گزارش آزربایجان ترند، الهام علی اف، رئیسجمهور آذربایجان به سرویسهای امنیتی دستور داد تا در مورد «حمله تروریستی» فوراً تحقیق کنند.
روابط بین آذربایجان و ایران که دارای تعداد زیادی از قومیت آذری در شمال غرب کشور است، در چند ماه گذشته رو به تیرگی رفتهاست.
جمهوری آذربایجان در ژانویه، پس از یک «حمله تروریستی» که منجر به کشته شدن رئیس امنیتی سفارت شد، سفارتخانه خود را در تهران بست.
آذربایجان روابط بلندمدت با اسرائیل را تقویت کرده و روز چهارشنبه سفارت خود را در باکو بهطور رسمی افتتاح کرد.
آذربایجان روابط نزدیکی با اسرائیل دارد که خشم تهران را برانگیخت و آذربایجان نیز برای ارتش خود پهپادهای ساخت اسرائیل خریدهاست.
پس از حمله دو سال پیش به تأسیسات ایران، رسانههای ایرانی آذربایجان را متهم کردند که به هواپیماهای بدون سرنشین اسرائیل اجازه هدف قرار دادن ایران را دادهاست.
تنش بین آذربایجان و ایران همچنان بالاست، زیرا آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه کوهستانی قره باغ درگیر هستند.
ایران همچنین میخواهد امنیت مرز خود با ارمنستان را که ۴۴ کیلومتر (۲۷ مایل) است، در صورتی که آذربایجان سرزمینهای جدیدی را از طریق جنگ تصرف کند، در معرض تهدید قرار دهد، تأمین کند.
در اکتبر گذشته، نیروهای سپاه پاسداران ایران مانورهای نظامی را در نزدیکی مرز آذربایجان آغاز کردند و این مانور را در آن زمان به عنوان تلاشی برای منحرف کردن توجه از اعتراضاتی که از ماه سپتامبر به وقوع پیوست تعبیر شدهاست.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه روز گذشته در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای ایرانی خود در مسکو گفت که امیدوار است به زودی به راه حلی برای آنچه «اصطکاک» بین جمهوری آذربایجان و ایران توصیف کرد، دست یابد. مسکو با هر دو کشور روابط دوستانه دارد.
روسیه؛ میانجی در مناقشه آذربایجان و ارمنستان، شنبه گذشته، باکو را به نقض آتشبس که به جنگ بین دو کشور در سال ۲۰۲۰ پایان داد، با اجازه دادن به نیروهای خود برای عبور از خط تقسیم در منطقه شوشا متهم کرد؛ جایی که نیروهای حافظ صلح روسی مستقر هستند.
مردی در جاده اصلی نزدیک فرودگاه بینالمللی بیروت در مقابل تابلوی تبلیغاتی حاوی تصاویر هنیه، سلیمانی و فؤاد شکر دوچرخه میراند (AFP)
تهران - لندن:«الشرق الأوسط»
TT
تهران - لندن:«الشرق الأوسط»
TT
سپاه پاسداران فرضیه «نفوذ داخلی» در ترور هنیه را تقویت کرد
مردی در جاده اصلی نزدیک فرودگاه بینالمللی بیروت در مقابل تابلوی تبلیغاتی حاوی تصاویر هنیه، سلیمانی و فؤاد شکر دوچرخه میراند (AFP)
پس از دو روایت مهیج از «نیویورک تایمز» آمریکا و «تلگراف» بریتانیا، «سپاه پاسداران» در ایران تلاش کرد تا ماجرای ترور اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش «حماس» را در انحصار خود درآورد و اخیراً گفته است که یک «موشک کوتاه برد» به محل اقامت وی در تهران اصابت کرده است، روایتی که ممکن است احتمال نفوذ داخلی را افزایش دهد.
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز مدعی شد بمبی که دو ماه پیش در مقر هنیه در تهران کار گذاشته شده بود عامل ترور او بوده است، در حالی که تحقیقات روزنامه بریتانیایی تلگراف نشان داد که «موساد (سازمان اطلاعاتی اسرائیل) از عوامل ایرانی برای کار گذاشتن بمب در سه اتاق مجزا در ساختمانی که رهبر جنبش حماس در آن اقامت داشت استفاده کرده است».
روایت «سپاه پاسداران»
سپاه پاسداران بامداد شنبه با صدور بیانیهای به زبان فارسی و عربی شکسته اعلام کرد: «رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس با شلیک راکت کوتاهبرد ترور شد».
در این بیانیه نحوه ترور با پرتاب یک گلوله کوتاه برد با کلاهک به وزن حدود ۷ کیلوگرم همراه با انفجاری قوی از خارج از محل اقامت مهمانان تشریح شده است.
سایت «سپاه نیوز»، ارگان رسمی سپاه پاسداران از شلیک موشکی از خارج از مرزهای ایران خبر داد که محل سکونت هنیه را هدف قرار داد و منجر به ترور وی شد.
انگیزههای ایران دیروز جمعه برای دفاع از روایت خود از وقایع ترور دوچندان شد. اصرار واضح بود که موضوع با پرتابه ای انجام شده است که از هوا افتاده است و نه وسیله ای که ماهها پیش در اقامتگاه میهمان فلسطینی در تهران کار گذاشته شده بود.
بر اساس وزن کلاهک مذکور در بیانیه سپاه پاسداران، منبع پرتاب آن به احتمال زیاد از یک مکان نزدیک در داخل ایران بوده است.
سپاه پاسداران معتقد است که ترور هنیه «اقدامی است که رژیم صهیونیستی با حمایت دولت آمریکا طراحی کرده است». سپاه وعده انتقام داد و گفت: «رژیم ماجراجو و تروریست صهیونیستی پاسخ این جنایت را دریافت خواهد کرد که در زمان، مکان و شیوه مناسب به مجازات اشد خود خواهد رسید».
گزارش جدید سپاه پاسداران به وضوح نشان میدهد که تهران در این ماجرا مسئولیت دارد، اما باب گمانهزنی دربارهٔ وجود نفوذ داخلی بزرگ را باز میکند که فرضیه حضور عوامل محلی را که برای اجرای عملیات استخدام شدهاند، تقویت میکند.
هنیه چگونه ترور شد؟
احمد بخشایش اردستانی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ایران، همزمان با بیانیه سپاه پاسداران گفت که در مورد ترور هنیه «دو سناریو احتمالی» وجود دارد.
اردستانی در اظهاراتی مطبوعاتی گفت: دو سناریوی محتمل دربارهٔ ترور هنیه، در یکی این است که اسرائیلیها با استفاده از یک ریزپرنده و از محل ایستگاه شماره ۲ توچال، محل مورد نظر را مورد اصابت قرار دادهاند و سناریوی دوم این است که ریزپرندهای در کار نبوده است، بلکه عدهای عوامل نفوذی در داخل ایران در حوالی همان ایستگاه شماره ۲ توچال مستقر شدهاند و با سلاحی شبیه موشک، محل اقامت هنیه را زدهاند.
این ایستگاه بر فراز کوهی مشرف به قرارگاه «امام علی» وابسته به «سپاه قدس» واقع شده است. این مهمانسرا در یک منطقه امنیتی مستحکم تحت نظارت «نیروی قدس»، معروف به قرارگاه «امام علی» برای آموزش اعضای «سپاه انقلاب» و دیگر شبهنظامیان از جناحهای نیابتی قرار دارد.
موج دستگیریها در ایران
پس از این ترور، ایران بیش از بیست نفر از جمله افسران ارشد اطلاعاتی، مقامات نظامی و کارمندان مهمانخانه ای که توسط سپاه پاسداران در تهران اداره میشد، دستگیر کرد. طبق آنچه که آشنایان با تحقیقات به نیویورک تایمز فاش کردند، این اقدام در پاسخ به نقض امنیتی «بزرگ و تحقیرآمیز» که منجر به ترور هنیه شد.
دو مقام ایرانی، که به دلیل ماهیت حساس تحقیقات نخواستند نامشان فاش شود اعلام کردند واحد اطلاعات سپاه پاسداران، متخصص در زمینه جاسوسی، تحقیقات را به عهده گرفت و به تعقیب متهمان پرداخت تا به اعضای تیم ترور که برنامهریزی، کمک و اجرای این قتل را بر عهده داشتند، برساند.
بر اساس منابع ایرانی، مأموران تمامی کارکنان اقامتگاه سپاه را تحت بازداشت قرار دادند، تعدادی از آنها را دستگیر کردند و تمامی وسایل الکترونیکی از جمله تلفنهای شخصی را ضبط کردند. آنها اشاره کردند که تیم جداگانه ای از مأموران از مقامات ارشد نظامی و اطلاعاتی که مسئول حفاظت از پایتخت بودند، بازجویی و تعدادی از
آنها را تا تکمیل تحقیقات بازداشت کردند.
اینکه ایران پس از هر نقض امنیتی علیه نهادهای امنیتی، افراد را به بهانه نقشهای مشکوک جاسوسی دستگیر میکند، تازگی ندارد. به گزارش روزنامه تلگراف، ترور هنیه در پایتخت ایران نگرانیها در مورد نفوذ اسرائیل در داخل ایران را تشدید کرد.
این روزنامه افزود که رهبر ایران «در دو روز گذشته چندین بار همه فرماندهان را احضار کرد و خواستار پاسخگویی شد».
واکنش حزبالله لبنان
علاوه بر این، ایران انتظار داشت که حزبالله لبنان در پاسخ به ترور رهبر نظامی برجسته این سازمان، فؤاد شکر، به «عمق» اسرائیل حمله کند و «به اهداف نظامی قانع نشود».
فؤاد شکر، که مسئول مدیریت عملیات حزب در جنوب لبنان بود، در حمله به ساختمانی در حومه جنوبی بیروت کشته شد.
حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله، روز پنجشنبه اسرائیل را تهدید کرد که «قطعاً پاسخ خواهد داد».
بر اساس آنچه خبرگزاری رسمی ایرنا گزارش داد، نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد اعلام کرد که پس از ترور شکر: «ما انتظار داریم (حزبالله) اهداف بیشتری را انتخاب کند و به عمق اسرائیل حمله کند».
نمایندگی ایران گفت: «(حزبالله) و رژیم (اسرائیل) به خطوطی که حمله از آن تجاوز میکرد پایبند بودند و حزبالله پاسخ خود را به اهداف نظامی، محدود نخواهد کرد».
حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران ایران نیز گفت که حمله مرگبار اسرائیل به یک منطقه مسکونی در بیروت که منجر به کشته شدن شکر شد، به مجازات شدید اسرائیل ختم خواهد شد.
سلامی در نامه تسلیت خود به حسن نصرالله، دبیر حزبالله لبنان، به اسرائیل نسبت به عواقب ترور شکر در لبنان هشدار داد.
وی گفت: باید منتظر خشم، انتقام سخت و انتقام جویی از سوی مجاهدان وفادار در جبهههای مقاومت منطقه باشند.
ایران در همین راستا، جنازه میلاد بیدی، مستشار نظامی سپاه پاسداران که به همراه شکر در لبنان کشته شد، طی مراسمی تشییع کرد.
سناریوی پاسخگویی
از جمعه تا شنبه شب ایران سطح تهدیدات را بالا برده و رسانههای رسمی آن از «جنگ روانی» استفاده کردهاند تا جایی که گوینده یک شبکه تلویزیونی در یک برنامه زنده گفت: «امشب منتظر اتفاق مهمی باشید».
تیتر صفحه اول روزنامههای داخلی ایران که صبح شنبه منتشر شدند، شامل عباراتی مانند «وحشت در تلآویو» و «انتقام هنیه» بود که بر تعطیلی کارخانهها، مراکز و فرودگاههای اسرائیل در انتظار حمله ایران یا متحدانش تأکید میکرد.
حسابهای الکترونیکی ایرانی در پلتفرم «ایکس» نیز انتشار فیلمهای تبلیغاتی برای پرتاب موشک را منتشر و با فعالیتی بیسابقه، فرضیههای زیادی را دربارهٔ ماهیت واکنش تبلیغ کرد.
پلتفرمهای محلی اطلاعاتی را - که گفته میشود به رویترز نسبت داده شده است - در مورد آمادگیهای قریبالوقوع برای حمله موشکی بالستیک علیه اسرائیل، از ایران، عراق و یمن، در رابطه با بسته شدن حریم هوایی ترکیه توسط ترکیه منتشر کردند. سخنگوی رویترز اما گفت که این آژانس چنین اطلاعات ساختگی را منتشر نکرده است.
مقامات ایرانی از نکاتی در مورد شکل و اندازه واکنش به ترور هنیه استفاده کردند. حسن عاملی، عضو شورای رهبری خبرگان رهبری گفت: متأسفانه دین ما اجازه حمله به غیرنظامیان را نمیدهد، بنابراین ایران فقط مراکز نظامی را هدف قرار میدهد. اگر ایران میتوانست غیرنظامیان را هدف قرار دهد، تل آویو کاملاً تخلیه میشد و این رژیم منفور ظرف چند روز سقوط میکرد.
اما حساب کاربری شورای عالی امنیت ملی ایران در «ایکس» روز شنبه نوشت: «اجرای عملیات تنبیهی علیه اسرائیل قطعاً در زمان و نحوه تعیین شده انجام خواهد شد. نشانگرها صاعقه آتش انتقام را بشارت میدهند».