درگیری ها در سودان ادامه دارد

نیروهای «پشتیبانی سریع»‌: در پورت سودان مورد حمله هوایی «بیگانه» قرار گرفتیم


 
ستون دود بر فراز خارطوم بر اثر درگیری های مسلحانه (رویترز)
  ستون دود بر فراز خارطوم بر اثر درگیری های مسلحانه (رویترز)
TT

درگیری ها در سودان ادامه دارد


 
ستون دود بر فراز خارطوم بر اثر درگیری های مسلحانه (رویترز)
  ستون دود بر فراز خارطوم بر اثر درگیری های مسلحانه (رویترز)

یک پادگان شبه نظامیان نیروهای پشتیبانی سریع روز یکشنبه (۱۶ آوریل) نزدیک خارطوم، پایتخت سودان مورد حملات هوایی ارتش سودان قرار گرفت. ارتش تلاش می کند کنترل کشور را پس بگیرد. دعوا و کشمکش ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع بر سر قدرت جرقه درگیری های کنونی را زد که تا حالا منجر به کشته شدن دستکم ده ها نفر از سربازان و ۵۶ غیر نظامی شده است.
درگیری ها شنبه (۱۵ آوریل) شروع شد و این اولین درگیری بین ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع است. شاهدان عینی شامگاه شنبه گفتند که یک پایگاه نیروهای شبه نظامی پشتیبانی سریع در شهر ام درمان در ساعات پایانی روز اول درگیری های شدید مورد حمله هوایی ارتش قرار گرفت. منطقه ام درمان به عرض رود نیل با خارطوم فاصله دارد.
دو طرف درگیر ادعا کردند که کنترل فرودگاه و برخی تاسیسات کلیدی دیگر در خارطوم را در اختیار گرفتند. درگیری های شبانه بین دو طرف با شدت بیشتر ادامه پیدا کرد.
فرماندهی کل نیروهای مسلح از کنترل و تصرف برخی از پایگاه ها و ستادهای نیروهای پشتیبانی سریع خبر داد و نیروهای پشتیبانی سریع گفت که مورد «حمله هوایی بیگانه» قرار گرفته است. دفتر سخنگوی رسمی نیروهای مسلح یکشنبه در فیس بوک اعلام کرد «برخی پایگاه ها و ستادهای (شبه نظامیان شورشی) در پورت سودان و کسلا و القضارف و الدمازین و کوستی و کادوقلی و پادگان کرری در شمال ام درمان دست ارتش سودان افتادند».
دفتر نیروهای مسلح همچنین از سقوط یکی از بزرگ ترین پایگاه های نیروهای پشتیبانی سریع در کراری خبر داد و گفت کلیه تجهیزات و اسلحه (شبه نظامیان شورشی) در این پایگاه به تصرف ارتش درآمده است.
به گزارش خبرگزاری آلمان این نهاد اضافه کرد «لشکر چهارم پیاده نظام (الدماذین) ۳۵ فروند خودروی نظامی را با تمام سلاح ها و «مهمات» از نیروهای پشتیبانی سریع شورشی تحویل گرفته است».
از سوی دیگر، نیروهای پشتیبانی سریع از «سرنگونی یک فروند هواپیمای سوخوی که شهروندان را امروز صبح وحشت زده کرده بود» خبر داد و گفت «یکی از برج های دیده بانی نیروی دریایی ارتش به تصرف پشتیبانی سریع درآمد».
نیروهای پشتیبانی سریع در اکانت فیس بوک رسمی این نهاد گفت این نیروها در پورت سودان مورد «حمله هوایی بیگانه» قرار گرفتند. پشتیبانی سریع ضمن هشدار درباره دخالت خارجی از موضع افکار عمومی منطقه و جهان درباره «توقف تجاوز» قدردانی کرد.
کمیته مرکزی پزشکان سودان از نهادهای حقوق بشری و بهداشت بین المللی و منطقه ای خواسته کمک های پزشکی به همه بیمارستان ها و مراکز سلامت در خارطوم و مناطق درگیری در ایالت های مختلف ارایه کنند. این کمیته از جامعه جهانی و سازمان های حقوق بشری و دیپلماتیک خواسته تا با اعمال فشار به دو طرف درگیری های مسلحانه آنها را به توقف درگیری و تامین مسیرهای امن برای خروج غیر نظامیان و انتقال امن آمبولانس ها و کادر درمان و تامین امنیت تاسیسات نظام سلامت از جمله بیمارستان ها وادار کنند.
ساکنان خارطوم گفتند که ساعات شب گذشته صدای تیراندازی و انفجارها و شلیک سلاح های سنگین شنیده اند. شبکه العربیه چندین ویدیو از ستون های دود غلیظ 
در برخی محله های خارطوم پخش کرد.
هدی، ساکن جنوب خارطوم گفت «خیلی می ترسیم و ۲۴ ساعت است که به دلیل صداهای مهیب و لرزش خانه ها نخوابیده ایم. نگرانیم که اگر آب و غذا و داروهای پدرم که دیابت دارد تمام شود چه کنیم».
او افزود «اخبار و اطلاعات اشتباه زیاد شده و همه دروغ می گویند. نمی دانیم این ماجرا کی و چطور تمام خواهد شد».
تغرید عابدین، مهندس معماری ساکن خارطوم گفت «برق نداریم و موبایل ها را بدون برق شارژ می کنیم. صدای حملات هوایی و بمباران و تیراندازی می شنویم».
کمیته پزشکان سودان گفت «آمبولانس ها و بیماران نمی توانند در مسیر بیمارستان ها تردد کند. از ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع خواستار ایجاد مسیرهای امن هستیم».
ویدیوهای منتشر شده در شبکه های اجتماعی نشان می دهد هواپیماهای نظامی در ارتفاع پایین بر فراز شهر پرواز می کنند و گویی دستکم یک هواپیما یک موشک پرتاب کرد.

از سال ۲۰۲۱ که دولت مدنی سرنگون شد ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع بر سر قدرت دعوا دارند و گروه های سیاسی درباره تشکیل دولت انتقالی گفتگو می کنند.
درگیری کنونی پس از افزایش تنش بین ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع درباره مساله ادغام این گروه شبه نظامی در ارتش آغاز شد. اختلافات بین ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع امضای توافق درباره روند گذار به دموکراسی را عقب انداخت. طرف های بین المللی و گروه های سیاسی در سودان از این توافق حمایت می کنند.
اگر این رویارویی بین طرفین به درازا بکشد سودان در معرض یک جنگ گسترده قرار می گیرد؛ آنهم در شرایطی که این کشور با بحران اقتصادی و خشونت های قبیله ای روبرو است و شاید حتی تلاش های جاری برای برگزاری انتخابات به بن بست بخورد.

«لحظه پیروزی»
ارتش یکشنبه در بیانیه ای گفت «لحظه پیروزی نزدیک است. درود به روح قربانیان بی گناهی که در ماجراجویی گستاخانه شبه نظامیان شورشی پشتیبانی سریع جان باختند. برای شفای مصدومین دعا می کنیم و مژده به ملت صبور و قهرمان که به امید خدا خبرهای خوبی خواهید شنید».
کمیته مرکزی پزشکان سودان گفت دستکم ۵۶ نفر از زمان آغاز درگیری در روز شنبه کشته و ۵۹۵ نفر دیگر از جمله چندین نظامی مصدوم شده اند.

این کمیته افزود ده ها نفر از نظامیان نیز کشته شده اند اما به دلیل کمبود اطلاعات وارده از بیمارستان هایی که قربانیان آنجا منتقل شدند آمار دقیق از کشته شدگان نداریم. 
نیروهای پشتیبانی سریع صبح شنبه (۱۵ آوریل) گفت که کاخ ریاست جمهوری و مقر اقامت فرمانده ارتش و ساختمان تلویزیون و فرودگاه های خارطوم و شهر مروی در شمال و مناطق فاشر و ایالت دارفور غربی را به تصرف خود درآورده اما ارتش این اخبار را تکذیب کرد.
نیروهای هوایی سودان شامگاه شنبه به مردم توصیه کرد در خانه بمانند چون مناطق استقرار و حضور نیروهای پشتیبانی سریع هدف عملیات گسترده ارتش قرار خواهد گرفت. این نیروها به دولت ابلاغ کرد که مدارس و بانک ها و ادارات دولتی یکشنبه تعطیل هستند.
برخی از قدرت های جهانی همچون آمریکا و چین و روسیه و مصر و سعودی و سازمان ملل و اتحادیه اروپا و اتحادیه آفریقا خواستار پایان فوری درگیری شدند.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا شنبه گفت که او با همتایان سعودی و اماراتی خود رایزنی و همه درباره لزوم پایان فوری درگیری بدون پیش شرط توسط طرفین درگیری توافق کردند.
خبرگزاری سعودی گزارش داد که پس از تماس تلفنی بین وزیران خارجه سه کشور، آنها خواستار بازگشت به توافقنامه سیاسی چارچوب بین گروه های سیاسی مدنی و ارتش در سودان شدند.
نیروهای مسلح سودان در پستی در اکانت فیس بوک خود اعلام کرد «تا قبل از انحلال و فروپاشی شبه نظامیان شورشی حمیدتی نه گفتگو و نه مذاکره در کار خواهد بود». ارتش سودان از سربازانی که در نیروهای پشتیبانی سریع خدمت می کنند خواسته تا به یگان های ارتش نزدیک به محل حضور خود مراجعه کنند. اگر سربازان دستور ارتش را اجرا کنند نیروهای پشتیبانی سریع با ریزش نیرو مواجه خواهد شد. حمیدتی گفت البرهان «یک آدم جنایتکار و دروغگو است».



فرستاده ترامپ: واشنگتن هیچ توافقی را به اوکراین «تحمیل» نخواهد کرد

مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
TT

فرستاده ترامپ: واشنگتن هیچ توافقی را به اوکراین «تحمیل» نخواهد کرد

مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵

 

کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا در امور اوکراین، روز دوشنبه تأکید کرد که واشنگتن از کی‌یف نخواهد خواست هیچ توافقی را که رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، برای پایان دادن به جنگ با روسیه مذاکره می‌کند، بپذیرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، کیلگ قرار است روز چهارشنبه وارد اوکراین شود و در جریان یک سفر سه‌روزه با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، دیدار کند.

سفر به کی‌یف، همزمان با مذاکرات آمریکا و روسیه در ریاض

این سفر در حالی انجام می‌شود که یک روز پیش از آن، روز سه‌شنبه، مذاکراتی میان مقامات ارشد آمریکایی و مذاکره‌کنندگان روس در عربستان سعودی برگزار خواهد شد. این مذاکرات اولین دور از گفت‌وگوهای مستقیم دو طرف از زمانی است که ترامپ، در اقدامی غیرمنتظره، موافقت خود را با آغاز تلاش‌ها برای صلح با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، اعلام کرد.

کیلگ در این باره گفت که مقامات آمریکایی در حال انجام تلاش‌های هم‌زمانی برای نزدیک کردن مسکو و کی‌یف به میز مذاکره هستند، در حالی که او شخصاً مسئول تعامل با اوکراین است.

تصمیم نهایی با زلنسکی است

فرستاده ترامپ تأکید کرد که در نهایت، این زلنسکی است که باید تصمیم بگیرد آیا اوکراین هرگونه توافقی را که رئیس‌جمهور آمریکا در آن میانجی‌گری کند، خواهد پذیرفت یا نه.

او پس از دیدار با متحدان آمریکا در مقر ناتو در بروکسل، به خبرنگاران گفت: «تصمیم با اوکراینی‌هاست. این یک تصمیم اوکراینی خواهد بود.»

وی همچنین خاطرنشان کرد: «زلنسکی رئیس‌جمهور منتخب یک کشور مستقل است. این تصمیم‌ها باید توسط او گرفته شود و هیچ‌کس نمی‌تواند آن را به یک رئیس‌جمهور منتخب یک کشور مستقل تحمیل کند.»

کیلگ همچنین اظهار داشت که وظیفه او تسهیل دستیابی به توافقی است که تضمین‌های امنیتی محکمی برای حفظ استقلال اوکراین فراهم کند.

نگرانی اروپا از حاشیه‌نشینی در مذاکرات

رهبران اروپایی روز دوشنبه در پاریس گرد هم آمدند تا یک استراتژی مشترک تدوین کنند، زیرا نگران هستند که در این مذاکرات نادیده گرفته شوند.

کیلگ پیش‌تر گفته بود که اروپایی‌ها مستقیماً در مذاکرات حضور نخواهند داشت، اما می‌توانند در این روند مشارکت داشته باشند. او در این خصوص تصریح کرد: «فکر نمی‌کنم منطقی یا عملی باشد که همه طرف‌ها پشت یک میز مذاکره بنشینند.»

تمام گزینه‌ها روی میز است

در همین حال، پیت هیگسیت، وزیر دفاع آمریکا، مطالبات اوکراین برای بازپس‌گیری تمامی اراضی خود و پیوستن به ناتو را غیرواقع‌بینانه توصیف کرد. اما کیلگ تأکید کرد که در مذاکرات «همه گزینه‌ها مطرح خواهد شد».

او همچنین احتمال داد که مذاکرات واشنگتن و مسکو به موضوعات گسترده‌تری درباره امنیت اروپا و جهان نیز بپردازد.

وی افزود: «فکر می‌کنم آنچه در این مذاکرات مطرح خواهد شد، هنوز مشخص نیست. اما اگر بحث به مسائل جهانی کشیده شود، تعجب نخواهم کرد.»

او همچنین به احتمال تلاش‌هایی برای قطع روابط روسیه با ایران، کره شمالی و چین اشاره کرد.

جنگ فرسایشی؛ هیچ طرفی پیروز مطلق نیست

کیلگ بر این باور است که پس از سه سال جنگ، هم روسیه و هم اوکراین آماده پایان دادن به درگیری هستند، زیرا هیچ‌کدام قادر به دستیابی به یک پیروزی قاطع در میدان نبوده‌اند.

او گفت: «در حال حاضر می‌توان احساس کرد که هر دو طرف خواهان پایان دادن به این وضعیت هستند.»

و ادامه داد: «وقتی خوب فکر کنید، این جنگ به هیچ وجه قابل ادامه دادن نیست.»