جهش ۱۷ پله ای سعودی در شاخص جهانی عملکرد لجستیک

پیشرفت قابل ملاحظه سعودی در پیگیری و رهگیری و تحویل به موقع و گمرکات و حمل و نقل دریایی بین المللی 


 
تلاش دولت سعودی برای پیشرفت و اجرای برنامه های تبدیل شدن کشور به کانون لجستیک جهان ادامه دارد (الشرق الاوسط)
  تلاش دولت سعودی برای پیشرفت و اجرای برنامه های تبدیل شدن کشور به کانون لجستیک جهان ادامه دارد (الشرق الاوسط)
TT

جهش ۱۷ پله ای سعودی در شاخص جهانی عملکرد لجستیک


 
تلاش دولت سعودی برای پیشرفت و اجرای برنامه های تبدیل شدن کشور به کانون لجستیک جهان ادامه دارد (الشرق الاوسط)
  تلاش دولت سعودی برای پیشرفت و اجرای برنامه های تبدیل شدن کشور به کانون لجستیک جهان ادامه دارد (الشرق الاوسط)

سعودی در سیستم حمل و نقل و خدمات لجستیک جهان جهش قابل ملاحظه رقم زد و ۱۷ پله در شاخص جهانی عملکرد لجستیک صعود کرد. 
بنا به گزارش شاخص عملکرد لجستیک بانک جهانی سعودی در میان ۱۶۰ کشور دنیا در جایگاه ۳۸ قرار گرفت. سعودی جهش های قابل ملاحظه و پیشرفت بزرگی در چندین شاخه فرعی عملکرد لجستیک داشته که در این میان می توان به کارآرایی و پیگیری و رهگیری و تحویل ه موقع و گمرکات و زیر ساخت ها و حمل و نقل دریایی اشاره کرد.
مهندس صالح بن ناصر الجاسر وزیر حمل و نقل و خدمات لجستیکی گفت «بخش حمل و نقل و خدمات لجستیکی سعودی با توجه به حمایت و توانمند سازی از سوی سران کشور پیشرفت داشته است. استراتژی ملی حمل و نقل و خدمات لجستیک که توسط ولیعهد رونمایی شد اهداف بلندپروازانه دنبال می کند و اصلاحات ساختاری گسترده و ابتکارهای راهبردی نوین در برمی گیرد که باعث جهش بزرگ و پیشرفت کارآمدی عملیات در بخش های حمل و نقل و خدمات لجستیکی در شاخص های بین المللی شده و موقعیت سعودی را به عنوان کانون لجستیک دنیا ارتقا داده است.
الجاسر معتقد است پیشرفت قابل ملاحظه کنونی بیانگر افزایش بهره وری لجستیک در سعودی و نیز گواه این است که سیستم حمل و نقل و خدمات لجستیک با تلاش پیگیر و بی وقفه در راستای عمل به توصیه سران کشور برای تبدیل کردن سعودی به کانون لجستیک جهان فعالیت می کند. این پیشرفت و صعود چندین پله ای در حوزه حمل و نقل لجستیک پس از آن صورت گرفت که بانک جهانی نیز به تازگی اعلام کرد سعودی در حوزه بنادر جزو برترین های دنیا است و بنادر سعودی از نظر عملیاتی و کارآمدی در جایگاه هشتم دنیا قرار گرفتند. این رتبه بندی ها جایگاه سعودی در حوزه دریایی بین المللی را ارتقا می بخشد.
الجاسر با اشاره به حمایت نامحدود دولت از کسب و کارها و پروژه های اقتصادی اظهار کرد موفقیت سعودی در شاخص جهانی عملکرد لجستیک ثمره تلاش مشترک همه ارگان های ذیربط برای اجرای برنامه های استراتژی ملی حمل و نقل و خدمات لجستیک و افزایش توان رقابت سعودی بر مبنای سند چشم انداز ۲۰۳۰ است. ما در نهایت هدف تنوع اقتصادی و تحقق توسعه پایدار و افزایش سهم بخش خدمات لجستیک در تولید ناخالص داخلی را دنبال می کنیم.
گفتنی است سعودی به تازگی در شاخص تعیین کننده میزان اتصال بنادر به سایر بنادر جهان در شبکه خطوط کشتیرانی (آنکتاد) ۷۱.۳۳ واحد تا سال ۲۰۲۲ کسب کرده است.
وزارت حمل و نقل و خدمات لجستیکی سعودی برنامه های ابتکاری متعددی در حوزه لجستیک به منظور افزایش بازدهی و بهبود عملکرد و تجدید ساختار سازمانی و اجرای الگوهای بهینه جهانی در این حوزه حیاتی راه اندازی کرده است تا موقعیت سعودی به عنوان مرکز لجستیکی جهان ارتقا پیدا کند. در این راستا، احداث منطقه لجستیکی یکپارچه در فرودگاه بین المللی ملک خالد در ریاض از جمله این اقدامات است. شرکت اپل اولین سرمایه گذار بین المللی در این منطقه خواهد بود. ۱۹ منطقه لجستیکی در سراسر سعودی راه اندازی شدند.
وزارت حمل و نقل و خدمات لجستیکی سعودی به تازگی مجوزهای لجستیک یکپارچه را برای توسعه کسب و کارها و تسهیل اقدامات مجوز دهی و سرعت بخشی به اقدامات در حوزه خدمات لجستیکی راه اندازی کرد. دولت سعودی برای اولین بار به یکهزار و ۵۰۰ شرکت لجستیک سعودی و منطقه ای و بین المللی مجوز اعطا و ابتکار ترخیص کالا ظرف دو ساعت را راه اندازی کرد. وزارت حمل و نقل و خدمات لجستیکی سعودی در نظر دارد که سعودی تا ۲۰۳۰ در شاخص جهانی عملکرد لجستیک در رده ده کشور برتر دنیا قرار بگیرد. توسعه و افزایش صنعت خدمات لجستیکی و تقویت استراتژی صادرات و گسترش دامنه فرصت های سرمایه گذاری و افزایش همکاری با بخش خصوصی از جمله اهداف دیگر وزارت حمل و نقل و خدمات لجستیکی سعودی هستند. بخش خدمات لجستیک از جمله اهرم های کلیدی تنوع اقتصادی و توسعه در سعودی به شمار می رود.
ولیعهد سعودی ماه جاری از راه اندازی مناطق اقتصادی ویژه به منظور افزایش فرصت های سرمایه گذاری آینده در سعودی خبر داد. این برنامه با اهداف اقتصادی و افزایش توسعه اقتصادی از طریق بالا بردن میزان و کیفیت سرمایه گذاری در سعودی برای دست یابی به اهداف سند چشم انداز ۲۰۳۰ سعودی و تقویت جایگاه کشور در حوزه کسب و کار دنیا همخوانی دارد.
مهندس خالد الفالح وزیر سرمایه گذاری و رئیس هیئت مدیره کمیسیون شهرها و مناطق اقتصادی ویژه گفت «جذب سرمایه گذاری های خلاقانه و نوین به مناطق اقتصادی ویژه به نوبه خود باعث فرصت آفرینی های کلان برای شرکت های سعودی و بازرگانان و بخش های گوناگون جامعه می شود».
نبیل خوجه دبیر کل کمیسیون شهرها و مناطق اقتصادی ویژه یاد آور شد که این نهاد برای تثبیت جایگاه سعودی به عنوان کانون لجستیک جهان و جذب سرمایه گذاری های کلان می کوشد. این سرمایه گذاری ها در تنوع اقتصادی سهیم خواهند بود و ما روی بخش های نوین با قابلیت فرصت آفرینی و نوآوری در راستای افزایش توسعه اقتصادی در سعودی تمرکز داریم.
او خاطر نشان کرد «مناطق اقتصادی ویژه در رسیدن به اهداف استراتژی ملی صنایع سهیم خواهند بود چون باعث توانمند سازی صنایع ملی و افزایش و تنوع بخشی به صادرات غیر نفتی سعودی می شوند».
یکی از مناطق اقتصادی ویژه در شهر اقتصادی ملک عبد الله در شمال شهر ساحلی جده در کنار دریای سرخ و در مسیر یکی از گذرگاه های کلیدی تجاری دنیا واقع شده است. منطقه اقتصادی ویژه دوم در جازان واقع در جنوب غرب سعودی است که کنار معادن و منابع معدنی و نزدیک سومین بندر بزرگ سعودی قرار دارد.
منطقه اقتصادی ویژه راس الخیر نزدیک منطقه الشرقیه واقع شده است. الشرقیه مرکز ثقل صنایع سعودی و نزدیک مسیرهای پالایشگاه ها است و دریچه ای به روی بازارهای کلیدی منطقه و جهان به شمار می رود. خطوط آهن مستقیم به مناطق معادن در سعودی دسترسی به مواد اولیه را راحت تر کرده است.
منطقه اقتصادی ویژه چهارم ویژه خدمات رایانش ابری و خدمات انفورماتیکی است. دولت سعودی با راه اندازی این مناطق اقتصادی ویژه نشان می دهد که به روند نوآوری دیجیتالی و تقویت بخش فناوری پایبند است.



دست و پنجه اقتصاد جهان با دو جنگ همزمان

محصول قمح يتم جمعه في حقل قرب كييف على رغم الحرب الروسية على أوكرانيا (أ ف ب)
محصول قمح يتم جمعه في حقل قرب كييف على رغم الحرب الروسية على أوكرانيا (أ ف ب)
TT

دست و پنجه اقتصاد جهان با دو جنگ همزمان

محصول قمح يتم جمعه في حقل قرب كييف على رغم الحرب الروسية على أوكرانيا (أ ف ب)
محصول قمح يتم جمعه في حقل قرب كييف على رغم الحرب الروسية على أوكرانيا (أ ف ب)

ماه هاست که اقتصاد جهان با جنگ‌های روسیه - اوکراین و اسرائیل - حماس دست و پنجه نرم می‌کند.
پس از همه‌گیری «کرونا» که جهان را با بزرگ‌ترین تعطیلی تاریخ روبرو کرده بود، جنگ روسیه و اوکراین مشکل عرضه را تشدید کرد و پیامدهای آن فراتر از موضوع غلات به بخش‌های صنعتی و تجاری در آسیا و اروپا رسید.
محب فؤاد الاعور، کارشناس امنیت غذایی بین‌المللی به «الشرق الاوسط» گفت: بحران بین روسیه و اوکراین شوکی در بازارهای کالاهای غذایی ایجاد و بهبود حاصله پس از ویروس کرونا را تضعیف کرد.
همچنین تأثیر جنگ اسرائیل علیه غزه بر جهان ناشی از حملات حوثی‌ها به کشتی‌ها در دریای سرخ بود؛ به طوری که تعداد کشتی‌هایی که از کانال سوئز استفاده می‌کنند از ۲۵ هزار و ۹۱۱ کشتی در سال گذشته به ۲۰ هزار و ۱۴۸ کشتی در سال‌های ۲۰۲۳–۲۰۲۴ کاهش یافته است.
با وجود بدتر شدن شرایط اقتصادی جهانی، صندوق بین‌المللی پول معتقد است که بهبودی مداوم وجود دارد، «اما این روند کند و از منطقه‌ای به منطقه دیگر متفاوت است».
پیش‌بینی می‌شود اقتصاد جهانی در سال‌های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ رشد ۳٫۲ درصدی داشته باشد.