القرقاوی به «الشرق الاوسط»: دیجیتال و هوش مصنوعی اساس دولت‌های آینده‌اند

​رئیس نشست جهانی دولت‌ها بر اهمیت آمادگی کشورها برای فضای تکنولوژیک تأکید کرد

القرقاوی به «الشرق الاوسط»: دیجیتال و هوش مصنوعی اساس دولت‌های آینده‌اند
TT

القرقاوی به «الشرق الاوسط»: دیجیتال و هوش مصنوعی اساس دولت‌های آینده‌اند

القرقاوی به «الشرق الاوسط»: دیجیتال و هوش مصنوعی اساس دولت‌های آینده‌اند

به گفته محمد القرقاوی وزیر مشاور هیئت دولت امارات و رئیس نشست جهانی دولت‌ها، این نشست تلاش‌ کرد تا تریبونی جهانی برای پیشرفت فعالیت‌های دولتی قرار دهد آن هم مطابق نتایج و دست‌آوردهایی که در هفت دوره گذشت کسب کرد از جمله دوره‌ای که دیروز به کار خود پایان داد. 
القرقاوی در گفت‌وگو با «الشرق الاوسط» یادآور شد، نشست پیرامون ضروری‌ترین مسائل در تحولات بزرگی که فعالیت‌های دولتی شاهد آن هستند به چند و چون می‌پردازد و اینکه چطور این بحث‌ها در شفاف ساختن تصویر آینده درخصوص دولت‌ها کمک می‌کنند. همچنین مطرح ساختن برخی موضوعات و تجربیات دولتی که در نشست شرکت کرده‌اند: مشروح گفتگو را در ادامه می‌خوانید:

*تفاوت دوره هفتم نشست جهانی دولت‌ها در چیست؟ چه چیزی به دست‌آوردهای دوره‌های قبل اضافه می‌کند؟
-نشست جهانی دولت‌ها در دوره هفتم روشی را که در شش دوره‌ گذشته آن را اساس گذاشت دنبال کرد؛ برای ارزش‌مندی کار دولتی، ادامه برنامه ریزی بر اساس نتایج و دست‌آوردهایی که در سال‌های گذشته به دست آمد همچنین استمرار جست‌وجوی پرسش‌های حیاتی آینده مانند: تحولات بزرگی که فعالیت دولتی در پرتو تغییرات بزرگ و سریع که بشریت شاهد آن است، کدام‌اند؟ آیا دولت‌های ما آماده تعامل با آینده را دارند؟ کار در آینده در همه بخش‌ها چگونه خواهد بود؟ مشاغلی که از «چارت‌های تشکیلاتی» موسسات حذف خواهند شد کدامند؟ آموزش چگونه خواهد بود؟ دنبال کدام مهارت‌ها و استعدادها باید باشیم که دولت‌های آینده باید آنها را شکار کنند؟ خدمات بهداشتی و پزشکی چگونه ارائه خواهد شد؟ دولت‌ها شهرهای آینده را چگونه اداره خواهند کرد؟ شهروند آینده از دولتش چه انتظاری دارد؟ همه این پرسش‌های جدی و دیگر پرسش‌ها در نشست مطرح می‌شوند که به آن به عنوان بزرگ‌ترین آزمایشگاه برای بررسی تجربه‌های جهانی در فعالیت دولتی نگاه می‌شود. در این نشست 140 دولت، 30 سازمان بین‌المللی و 600 سخنگو از رؤسای دولت‌ها تا کارشناسان و اندیشمندان و پژوهشگران شرکت می‌کنند و در بیش از 200 جلسه گفت‌وگو حضور دارند. در این جلسات راه‌های ارتقای وضعیت بشری و بهبود سطح زندگی‌اش مورد بررسی قرار می‌گیرد. فعالیت برای ایجاد جوامع مرفه و ایجاد پل‌هایی بر حفره‌ای که توسعه میان ملت‌ها به وجود آورد تا در تحقق ثبات و رشد و صلح اجتماعی نقش ایفا کند. به همین منظور امسال عنوان اصلی نشست بازگشت به اصل فعالیت دولتی بود. اهداف وبرنامه‌های نشست بر انسان به عنوان محور بنا گذاشته می‌شوند و نمایش برجسته‌ترین سمت و سوهای دولت‌ها و آمادگی آنها است.

* نشست بین‌المللی دولت‌ها چگونه می‌تواند در ایجاد تحرک برای فهم طبیعت بین‌المللی تغییرات و چگونگی تعامل با آنها کمک کند؟
-می‌توان گفت نشست جهانی دولت‌ها بزرگ‌ترین گردهمایی تجربه‌های منطقه و جهان در نوع خود است. کسانی که سعی می‌کنند بر ابزار و سازو کار فعالیت دولتی در آینده و تعیین برجسته‌ترین جهت‌های جهانی در این زمینه دست یابند. به گونه‌ای که بتوان از آنچه روی میز نشست عرضه می‌شود بهره برد. همه آن تجربیات و دیدگاه‌ها و داستان‌های موفقیت در مشخص ساختن قضایا و مشکلات جدی که جوامع با آنها روبه رو می‌شوند، تأثیر دارند.

* تغییرات جهانی سرعت می‌گیرند و همراه با تکنولوژی در دسترس، نشانه «تغییر» به خواسته بدل شده است... تا چه حد تکنولوژی به عنوان عامل مهم و مؤثر درفعالیت دولتی جدید به حساب می‌آید؟
-امروزه دیگر به تحولات سریع تکنولوژیک به عنوان موضوع جدای از ابزار دولتی نگاه نمی‌شود بلکه تکنولوژی بدل به مقیاسی برای داوری تجربیات نوآورانه دولتی قابل پیشرفت و به روز شدن، شده است. باید بفهمیم که تکنولوژی در دولت آینده عامل کمکی یا تکمیلی نیست بلکه عامل اساسی است. حرکت‌بخش، سرعت بخش، نیروبخش و پیشرفت ساز است و عنصری متکامل همراه با دیگر عناصر بنیادی سازمان دولتی.

*از دوره قبل و با شروع این دوره جهان شاهد بسیاری از تحولات بود. بخش کوچکی از آن به نارضایتی ملت‌ها از دولت‌ها برمی‌گردد. ملت‌ها چگونه می‌توانند شعار الهام بخشی را عملی کنند و چگونه می‌توانند آن را به اجرا بگذارند؟
-ملت‌ها اگر با انسام به عنوان بنیاد توسعه و هدف و نتیجه آن نگاه کنند، موفق می‌شوند. به گونه‌ای که هر سیاستی یا برنامه‌ای را پیش بگیریم و تلاش کنیم آن را اجرایی کنیم از انسان شروع می‌شود و به آن ختم. ملت‌ها از طریق بازسازی دولت‌ها موفق می‌شوند به گونه‌ای که از روانی، چابکی و آمادگی بیشتری برخوردار شوند.

*به نظر شما چه تهدیدهایی در برابر دولت‌ها برای فهم طبیعت آینده وجود دارد؟ آیا دولت‌ها می‌توانند با این تهدیدها روبه رو بشوند؟ نشست بین‌المللی چگونه می‌تواند راه حل‌ها یا پیشنهادهای عملی در این زمینه ارائه کند؟
-بدون شک تهدیدها بسیارند. قبل از همه میزان آمادگی دولت‌ها و توانایی آنها برای همراه شدن با تحولات و پیش آمدهای جدید جهانی در زمینه اقتصاد، جامعه، سیاست و از همه مهم‌تر تکنولوژی است. می‌توان گفت ما هر روز شاهد تغییر و تحولی در ابزار و مکانیزم در منظومه فعالیت دولتی هستیم که از ما طرح‌ها و استراتژی‌های مرحله‌ای و همیشه متغیر طلب می‌کنند. بدون شک دولت‌های چابک و منعطف و دارای گشایش و سیاست‌های با نگاه جامع، توان بیشتری برای رویارویی با این تهدیدها را دارند.



گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
TT

گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)

در حالی که وضعیت جنگی در نوار غزه همچنان ادامه دارد، ارتش اسرائیل روز یکشنبه دستور به بزرگ‌ترین عملیات تخلیه طی ماه‌های اخیر داد. این تخلیه مناطق وسیعی از شهر غزه و شمال آن، به‌ویژه محله‌های الزيتون، الصبرة، التفاح و الدرج را در بر می‌گیرد. ارتش از ساکنان خواسته فوراً به منطقه المواصی در جنوب منتقل شوند.

این دستور با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پخش اعلامیه از طریق پهپادها اعلام شد و شامل گسترش تخلیه مناطق پیشین مانند جبالیا البلد، الزرقاء و أبو إسكندر نیز می‌شود. منابع محلی گفته‌اند بسیاری از مردم نمی‌دانند کجا باید بروند، زیرا مناطق غربی غزه نیز از آوارگان پر شده است.

فلسطینی مجروح در حمله هوایی، در بیمارستان ناصر در خان‌یونس واقع در جنوب غزه، با پیکر برادرش که در همان حمله کشته شد، وداع می‌کند (رویترز)

ارتش اسرائیل اعلام کرده قصد دارد وارد عمق شهر غزه و حتی غرب آن شود. اگرچه منطقه المواصی به‌عنوان منطقه انسانی اعلام شده، اما در آنجا هم ارتش اسرائیل حاضر است و گه‌گاه تیراندازی یا بمباران‌هایی صورت می‌گیرد.

احتمال توافق جزئی

با وجود ادامه خشونت‌ها، تلاش‌ها برای آتش‌بس ادامه دارد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی خواستار تلاش برای دستیابی به توافق آتش‌بس شد. منابع فلسطینی به «الشرق الأوسط» گفته‌اند که احتمال رسیدن به توافقی جزئی در چارچوب طرح پیشنهادی فرستاده آمریکایی، استیو ویتکوف، وجود دارد.

فلسطینی‌ای در کنار پیکر کودکان کشته‌شده در حمله هوایی اسرائیل به خانه‌ای در شهر غزه پیش از مراسم تشییع در روز یکشنبه (رویترز)

این منابع افزودند مقاومت فلسطینی خواستار ضمانت اجرای کامل دوره ۶۰ روزه آتش‌بس بدون نقض آن توسط اسرائیل، و توزیع آزادسازی گروگان‌ها طی روزهای آتش‌بس هستند. همچنین تأکید شده که پروتکل‌های انسانی توافق پیشین در ژانویه ۲۰۲۵ باید رعایت شود؛ موضوعی که اسرائیل در آن زمان به‌طور کامل پایبند نبود.

بن‌بست در مذاکرات و لجبازی اسرائیل

منابع نزدیک به حماس می‌گویند: «رسیدن به توافق ممکن است اگر اسرائیل به خواسته‌های منطقی پاسخ مثبت دهد». به گفته آن‌ها، حماس پیشنهادات متعددی داده، اما هر بار بنیامین نتانیاهو آن را رد کرده و مسیر مذاکرات را مختل کرده است.

منابع تأکید کردند که «حماس» مایل به دستیابی به توافق برای توقف کشتار و محاصره در غزه است، اما نمی‌پذیرد تحت عنوان توافقی «تسلیم‌شده» عمل کند. آن‌ها همچنین از دولت ترامپ خواستند فشار بیشتری بر اسرائیل وارد کند.

پیش‌بینی شده که در صورت پیشرفت گفت‌وگوها، طی روزهای آینده دور جدیدی از مذاکرات در دوحه یا قاهره با حضور هیأت‌های حماس، اسرائیل، میانجی‌ها و نماینده آمریکا برگزار شود.

ترور ابوعمر السوری

در تحولی مرتبط، ارتش اسرائیل جمعه‌شب موفق به ترور «حکم العیسی» معروف به «أبو عمر السوری»، یکی از فرماندهان ارشد «کتائب القسام» شد. وی از نزدیکان محمد الضیف، فرمانده شهید القسام، بود. اسرائیل همچنین چندین فرمانده دیگر از حماس، جهاد اسلامی و گروه‌های مقاومت دیگر را هدف قرار داده است.

با کاهش درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل، تمرکز ارتش اسرائیل بار دیگر بر نوار غزه افزایش یافته و حملات زمینی، هوایی و عملیات‌های هدفمند شدت گرفته‌اند.