گزارش میدانی «الشرق الاوسط» از آثار ویرانی خیابان‌های الباغوز

از سرگیری حملات ائتلاف به آخرین نقطهٔ اشغالی داعش پس از خروج شهروندان

گزارش میدانی «الشرق الاوسط» از آثار ویرانی خیابان‌های الباغوز
TT

گزارش میدانی «الشرق الاوسط» از آثار ویرانی خیابان‌های الباغوز

گزارش میدانی «الشرق الاوسط» از آثار ویرانی خیابان‌های الباغوز

جنگنده های ائتلاف بین‌المللی پرواز خود را بر فراز روستای الباغوز واقع در شمال شرقی سوریه مجدداً شروع کرده و شب چهارشنبه آخرین نقطهٔ اشغالی داعش را نشانه گرفتند.
به گزارش الشرق الاوسط، یک هفته بود که «نیروهای دموکراتیک سوریه» حملات نظامی خود را برای جلوگیری از قربانی شدن شهروندان متوقف کرده‌بودند و داعش را متهم به استفاده از شهروندان و خانواده‌های مبارزان خود به عنوان سپر انسانی می‌کنند. اما شب گذشته حمله کردند و پایگاه‌های نظامی را در شرق روستا نشانه گرفتند و ده‌ها کامیون برای خارج کردن شهروندانی که مایل به خروج از آنجا هستند، به آنجا فرستادند.
عدنان عفرینی یکی از مسئولان نظامی «نیروهای دموکراتیک سوریه» می‌گوید: «از یک هفتهٔ پیش این اولین بار است که ده‌ها شهروندی که گیر افتاده‌اند به همراه مبارزانی که خود را تسلیم کردند، خارج شدند». ۴۵ ماشین بزرگ شب گذشته برای انتقال آنها در اطراف روستای الباغوز مستقر شدند و عفرینی تأکید کرد: «اقدام به وارد کردن کامیون‌های بزرگ در اطراف روستا کردیم تا باقیماندهٔ افراد شهر را به مکانی که بقیهٔ افراد متواری در آنجا جمع شده‌اند، منتقل کنیم. بعد از مطمئن شدن از هویتشان و بازرسی دقیقشان آنها را به اردوگاه الهول در شمال منتقل می‌کنیم».
«نیروهای دموکراتیک سوریه» هنگام فرار برخی از اشخاص اقدام به توقیف عمدی آنهایی می‌کنند که مشکوک به گرایش به داعش هستند و آنها را از زنان و کودکانی که به اردوگاه آوارگان در شمال شرقی کشور منتقل می‌شوند، جدا می‌کنند. عفرینی به خروج مبارزان در کنار موجی از کسانی که دیشب فرار کردند بدون ذکر تعداد یا تابعیت آنها اشاره کرد.
در حالی که نیروهای ائتلاف اقدام به خارج کردن موشک اندازی کردند که بمب افکن‌های آن الباغوز را از صحرای نزدیک میدان نفتی نشانه می‌گرفت، اما صدای موشک انداز فرانسوی در عراق همچنان شنیده می‌شود که نشان از نزدیکی پایان یافتن حملات و جلوگیری از قربانی شدن شهروندان دارد.
داخل الباغوز هنگام قدم زدن در خیابان‌ها و کوچه‌هایش آثار خرابی به تنهایی نشان دهندهٔ شدت حملات سخت برای تحت کنترل قرار دادن ساختمان‌های استراتژیک یا مکان‌های مهم است. به طوری که می‌توان خانه‌هایی را دید که مخروبه شده‌اند اما خانه‌هایی که از خرابی به دور مانده‌اند درها و پنجره‌هایشان در نتیجهٔ فشار انفجارهای مناطق اطراف آن، سالم نمانده‌اند. از سوی دیگر بمب اندازها و خمپاره‌اندازها حفره‌های عمیقی در زمین به وجود آورده و پل‌ها و راه‌های اصلی را ویران کرده‌اند که ساختمان‌ها مخروبه، لاشهٔ ماشین و کامیون‌های سوخته در اطراف آن است.
در یک قرارگاه نظامی که بیش از چند متر با خط مقدم جبهه فاصله ندارد، ده‌ها مبارز «نیروهای دموکراتیک سوریه» جمع شده‌اند و منتظر اشارهٔ فرماندهٔ گروه برای اعلام حملهٔ آخر و از بین بردن داعش در شرق فرات هستند. ابو زهره مبارز عربی که از شهر منبج منتقل شد در سخنانش عنوان می‌کندکه حملهٔ آخر و نهایی افرادی را جذب خود کرد که متعلق به مناطق آسیب دیده در طول سال‌های گذشته به دست داعش هستند. وی می‌گوید: «متعلق به الرقه، حلب والحسکه هستند. همه تحت لوای یک پرچم می‌جنگند و از یک فرماندهی دستور می‌گیرند و هدف پایان نهایی داعش به وسیلهٔ عملیات نظامی است».
بر اساس اظهارات فرمانده‌های «نیروهای دموکراتیک سوریه» حملات نظامی اخیر حدود ۴۰ هزار نفر را وادار به فرار از منطقهٔ تحت کنترل داعش کرد، آنها دلیل تأخیر پایان حملات را انتظار جهت ایجاد راه‌حل برای شهروندان گیر افتاده، عنوان کردند اما حرکت خروج در روزهای گذشته متوقف شده‌است.
الباغوز خالی از سکنه شده‌است. بر اساس اذعان شهروندانی که طی روزهای گذشته از آن متواری شدند پیش از شروع نبرد در سپتامبر گذشته بیش از ۵۰ هزار شهروند از آن خارج شدند. در محله‌های اطراف الباغوز سقف خانه‌های زیادی ریخته و درها و پنجره‌ها از شدت انفجارها از جا کنده شده‌است. فروشگاه‌ها و مغازه‌ها خراب شده و برخی با خاک یکسان شده و اثری از آنها باقی نمانده‌است. اما صحنه در مرکز شهر شوکه کننده‌تر است به خصوص در مکانی که جنگ سختی در آن برای به دست گرفتن ساختمان‌های استراتژیک برای راندن مبارزان داعش در آخرین نقطهٔ اشغالی‌شان، صورت گرفت به طوری که تفاوت میان خانه و فروشگاه را نمی‌توان تشخیص داد و همه تلی از خاکستر شده‌اند. لوله‌های آب و سیم‌های برق خراب شده و دیگر قابل استفاده نیست.
خانم ۴۲ ساله‌ای از موصل عراق که وداد نام دارد و توانست با گروه جدیدی دور روز پیش از روستای محاصره شده خارج شود می‌گوید: «زنان و مردان به سختی مبارزه می‌کنند. بیشتر اینها انتحاری‌هایی هستند که کمربند انفجاری می‌بندند. کسان زیادی را دیدم که خواهان خروج بودند و در کمال بی رحمی جلوی چشم همه کشته شدند». او پیش از رفتن به اردوگاه الهول در شمال کشور، در نقطه‌ای امن منتظر پایان عملیات پیچیدهٔ بازرسی بود.
مصطفی بالی مسئول دفتر اطلاع‌رسانی «نیروهای دموکراتیک سوریه» توضیح می‌دهد که متواریان از وجود صدها شهروند محاصره شده خبر می‌دهند که از چند روز پیش آنها را وادار به توقف عملیات جنگی و متوقف شدن حملات جنگنده‌های هوایی ائتلاف بین‌المللی ضد داعش کرده‌است. وی می‌گوید: «این وضعیت به‌طور مستقیم بر نبرد و پایان آن تأثیر می‌گذارد. نیروهای ما از لحاظ اخلاقی پایبند به جدا کردن شهروندان از درگیری‌ها هستند و با دقت تمام با این نبرد برخورد می‌کنند. می‌دانیم که داعش در پشت لوای این شهروندان قایم شده و از آنها به عنوان سپر انسانی استفاده می‌کند». بر اساس اظهارات بالی تعداد متواریان از ابندای نبرد به ۴۰ هزار نفر رسید.
آثار خرابی در مرکز شهر که خاکستر شده‌است نمایان است؛ چرا که نبردهای سختی میان دو طرف در آنجا صورت گرفت لودرها به آنجا وارد شده‌اند اما اثری از زندگی و شهروندان در الباغوز نیست. برخی از مبارزان نظامی «نیروهای دموکراتیک» به صورت نوبتی برای نگهبانی از آن کشیک می‌دهند اما تنها صداهایی که شنیده می‌شد صدای جنگنده‌های نظامی نیروهای ائتلاف و انفجار بمب‌هایی است که گروه خنثی کردن مین آنها را خنثی می‌کنند.



فرستاده ترامپ: واشنگتن هیچ توافقی را به اوکراین «تحمیل» نخواهد کرد

مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
TT

فرستاده ترامپ: واشنگتن هیچ توافقی را به اوکراین «تحمیل» نخواهد کرد

مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵

 

کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا در امور اوکراین، روز دوشنبه تأکید کرد که واشنگتن از کی‌یف نخواهد خواست هیچ توافقی را که رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، برای پایان دادن به جنگ با روسیه مذاکره می‌کند، بپذیرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، کیلگ قرار است روز چهارشنبه وارد اوکراین شود و در جریان یک سفر سه‌روزه با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، دیدار کند.

سفر به کی‌یف، همزمان با مذاکرات آمریکا و روسیه در ریاض

این سفر در حالی انجام می‌شود که یک روز پیش از آن، روز سه‌شنبه، مذاکراتی میان مقامات ارشد آمریکایی و مذاکره‌کنندگان روس در عربستان سعودی برگزار خواهد شد. این مذاکرات اولین دور از گفت‌وگوهای مستقیم دو طرف از زمانی است که ترامپ، در اقدامی غیرمنتظره، موافقت خود را با آغاز تلاش‌ها برای صلح با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، اعلام کرد.

کیلگ در این باره گفت که مقامات آمریکایی در حال انجام تلاش‌های هم‌زمانی برای نزدیک کردن مسکو و کی‌یف به میز مذاکره هستند، در حالی که او شخصاً مسئول تعامل با اوکراین است.

تصمیم نهایی با زلنسکی است

فرستاده ترامپ تأکید کرد که در نهایت، این زلنسکی است که باید تصمیم بگیرد آیا اوکراین هرگونه توافقی را که رئیس‌جمهور آمریکا در آن میانجی‌گری کند، خواهد پذیرفت یا نه.

او پس از دیدار با متحدان آمریکا در مقر ناتو در بروکسل، به خبرنگاران گفت: «تصمیم با اوکراینی‌هاست. این یک تصمیم اوکراینی خواهد بود.»

وی همچنین خاطرنشان کرد: «زلنسکی رئیس‌جمهور منتخب یک کشور مستقل است. این تصمیم‌ها باید توسط او گرفته شود و هیچ‌کس نمی‌تواند آن را به یک رئیس‌جمهور منتخب یک کشور مستقل تحمیل کند.»

کیلگ همچنین اظهار داشت که وظیفه او تسهیل دستیابی به توافقی است که تضمین‌های امنیتی محکمی برای حفظ استقلال اوکراین فراهم کند.

نگرانی اروپا از حاشیه‌نشینی در مذاکرات

رهبران اروپایی روز دوشنبه در پاریس گرد هم آمدند تا یک استراتژی مشترک تدوین کنند، زیرا نگران هستند که در این مذاکرات نادیده گرفته شوند.

کیلگ پیش‌تر گفته بود که اروپایی‌ها مستقیماً در مذاکرات حضور نخواهند داشت، اما می‌توانند در این روند مشارکت داشته باشند. او در این خصوص تصریح کرد: «فکر نمی‌کنم منطقی یا عملی باشد که همه طرف‌ها پشت یک میز مذاکره بنشینند.»

تمام گزینه‌ها روی میز است

در همین حال، پیت هیگسیت، وزیر دفاع آمریکا، مطالبات اوکراین برای بازپس‌گیری تمامی اراضی خود و پیوستن به ناتو را غیرواقع‌بینانه توصیف کرد. اما کیلگ تأکید کرد که در مذاکرات «همه گزینه‌ها مطرح خواهد شد».

او همچنین احتمال داد که مذاکرات واشنگتن و مسکو به موضوعات گسترده‌تری درباره امنیت اروپا و جهان نیز بپردازد.

وی افزود: «فکر می‌کنم آنچه در این مذاکرات مطرح خواهد شد، هنوز مشخص نیست. اما اگر بحث به مسائل جهانی کشیده شود، تعجب نخواهم کرد.»

او همچنین به احتمال تلاش‌هایی برای قطع روابط روسیه با ایران، کره شمالی و چین اشاره کرد.

جنگ فرسایشی؛ هیچ طرفی پیروز مطلق نیست

کیلگ بر این باور است که پس از سه سال جنگ، هم روسیه و هم اوکراین آماده پایان دادن به درگیری هستند، زیرا هیچ‌کدام قادر به دستیابی به یک پیروزی قاطع در میدان نبوده‌اند.

او گفت: «در حال حاضر می‌توان احساس کرد که هر دو طرف خواهان پایان دادن به این وضعیت هستند.»

و ادامه داد: «وقتی خوب فکر کنید، این جنگ به هیچ وجه قابل ادامه دادن نیست.»