همایش رسانه‌ای مسک... 30 جلسه بحث و گفت‌وگو، کارگاه و میزگرد

​کارشناسان: دولت‌های عربی با رسانه‌ها به شکل سنتی برخورد می‌کنند

همایش رسانه‌ای مسک... 30 جلسه بحث و گفت‌وگو، کارگاه و میزگرد
TT

همایش رسانه‌ای مسک... 30 جلسه بحث و گفت‌وگو، کارگاه و میزگرد

همایش رسانه‌ای مسک... 30 جلسه بحث و گفت‌وگو، کارگاه و میزگرد

کارشناسان رسانه‌ای تأکید کردند که دولت‌های عربی همچنان با شبکه‌های اجتماعی به شکل قدیمی سنتی برخورد می‌کنند که تغییر و تأثیرپذیری از تحولات پیش آمده در زمینه تکنولوژی و رسانه‌ای که در سال‌های اخیر روی داده را نمی‌پذیرد.
به گزارش الشرق الاوسط، این سخنان در اولین دوره همایش رسانه‌ای مسک که دیروز با مشارکت محلی، منطقه‌ای و بین‌المللی در ریاض آغاز به کار کرد، عنوان شد.
 در این همایش و طی چهار ساعت حدود 3200 شرکت کننده حضور یافتند و شاهد 30 برنامه متنوع در قالب جلسات نقد و بررسی و کارگاه و میزگرد می‌شود.
دکتر هانی البدری، مشاور رسانه‌ای گفت، امروزه برخی می‌پرسند چه کسی افکار عمومی در جهان عرب را می‌سازد؛ نخبگان، رسانه‌های سنتی یا آنچه «مگس‌های الکترونیکی» خوانده می‌شوند؟
البدری در نشستی با عنوان «چگونه دولت‌ها در شبکه‌های اجتماعی حضور دارند» افزود، دولت‌ها عموما به شبکه‌های اجتماعی به عنوان رفاه اجتماعی نگاه می‌کنند. او یادآور شد بحران تاریخی بی اعتمادی میان شهروند و دولت‌ها در باره آنچه «روایت رسمی» خوانده می‌شود، وجود دارد.
او ادامه داد: «دولت‌ها اثرگذاری نکردند و اثر نپذیرفتند بلکه تلاش کردند از شبکه‌های اجتماعی بهره ببرند. دولت‌های عربی هنوز سردرگم‌اند، آیا وزارت‌های اطلاع رسانی را حذف کنند یا نه. دولت‌ها همچنان به انحصار اطلاعات اصرار دارند و فضا را برای شایعات و حدس و گمان‌ها باز می‌گذارند و حاضر نیستند از حق دادن اطلاعات کوتاه بیایند. می‌خواهند شبکه‌های اجتماعی ابزار کنترل و هدایت مردم بمانند. هنوز با همین خرد و دیدگاه کهنه با شبکه‌های اجتماعی برخورد می‌کنند. به همین دلیل ناکامی و شکست تصویر عمومی این مسئولان است».
او به اهمیت همراهی جوانان در این فضاهای رسانه‌ای و فاصله گرفتن از هراس از باران بزرگ اطلاعات رسانه‌ای در شبکه‌های اجتماعی اشاره کرد و از برخی دولت‌های عربی خواست در بنیاد ساختن نسل‌ها و انسان سازی تجدید نظر کنند.
همچنین محمد الحمادی سردبیر روزنامه «الرؤیه» اماراتی گفت، برخی دولت‌های عربی هدف‌شان جنگیدن با شبکه‌های اجتماعی بود. به نظر او این «رفتن دنبال سراب است».
او افزود، آنچه از دولت‌ها خواسته می‌شود، تلاش برای چگونگی کاربرد این شبکه‌های اجتماعی است، برخی نهادها هنوز با عقلانیت قرن بیستم فکر می‌کنند. امروزه اثرگذاری این شبکه‌ها کاملا روشن است، اما رسانه‌های دولتی تا امروز کند حرکت می‌کنند و نیازمند سرعت‌اند.
همچنین عضوان الاحمری سردبیر روزنامه «ایندیپندنت» عربی در باره اخبار دروغ سخن گفت و نمونه‌هایی که رسانه‌های جهانی از آنها رنج بردند برشمرد. الاحمری هشدارداد که ما «با بحران سقوط نخبگان جهان عرب و ظهور نخبگانی هستیم که بی هیچ ضابط‌ای شهرت را تصاحب می‌کنند و مشکل از شخص است و نه در موسسه‌ای که در آن فعالیت می‌کند».
او تعدادی از داستان‌های دروغینی را خواند که موسسه‌های رسانه‌ای ریشه‌دار منتشر کرده‌اند، از جمله کاری که جک کلی انجام داد. این مرد ده سال تمام مشغول نوشتن داستان‌های ساختگی در روزنامه «یو اس تو دی» بود. جیسون بلیز هم در «نیویورک تایمز» مشغول همین کار بود. جیسون از اتاقش بیرون نمی‌آمد، اما گزارش‌هایی وهمی درباره دیدارش با سربازانی نوشت که از جنگ در افغانستان و عراق برگشته بودند.
الاحمری از خطر اطلاعات گمراه کننده‌ای گفت که برخی در سعودی برای آنها تبلیغ می‌کنند. او به حادثه اخیری اشاره کرد که برخی به مسئله وجود سدیم در آب دامن می‌زدند.
همایش شاهد جلسه بحث و گفت و گو با عنوان: «تسخیر شبکه‌های اجتماعی در خدمت جوامع» بود.
همچنین در این همایش زاک کینگ ستاره امریکایی در سایت «فاین»، فیلم‌ساز و یکی از چهره‌های مشهور «یوتیوب» داستان زندگی‌اش را گفت و اینکه چگونه کار تهیه ویدیوهای مخصوص خودش را شروع کرد. کینگ به ویدیوهای شش ثانیه‌ای معروف است که کامپیوتری تهیه می‌شوند.
به گفته کینگ تریبون رسانه‌ای هرچه می‌خواهد باشد، محور موفقیت نیست، بلکه آن داستانی است که روایت می‌شود.



گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
TT

گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)

در حالی که وضعیت جنگی در نوار غزه همچنان ادامه دارد، ارتش اسرائیل روز یکشنبه دستور به بزرگ‌ترین عملیات تخلیه طی ماه‌های اخیر داد. این تخلیه مناطق وسیعی از شهر غزه و شمال آن، به‌ویژه محله‌های الزيتون، الصبرة، التفاح و الدرج را در بر می‌گیرد. ارتش از ساکنان خواسته فوراً به منطقه المواصی در جنوب منتقل شوند.

این دستور با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پخش اعلامیه از طریق پهپادها اعلام شد و شامل گسترش تخلیه مناطق پیشین مانند جبالیا البلد، الزرقاء و أبو إسكندر نیز می‌شود. منابع محلی گفته‌اند بسیاری از مردم نمی‌دانند کجا باید بروند، زیرا مناطق غربی غزه نیز از آوارگان پر شده است.

فلسطینی مجروح در حمله هوایی، در بیمارستان ناصر در خان‌یونس واقع در جنوب غزه، با پیکر برادرش که در همان حمله کشته شد، وداع می‌کند (رویترز)

ارتش اسرائیل اعلام کرده قصد دارد وارد عمق شهر غزه و حتی غرب آن شود. اگرچه منطقه المواصی به‌عنوان منطقه انسانی اعلام شده، اما در آنجا هم ارتش اسرائیل حاضر است و گه‌گاه تیراندازی یا بمباران‌هایی صورت می‌گیرد.

احتمال توافق جزئی

با وجود ادامه خشونت‌ها، تلاش‌ها برای آتش‌بس ادامه دارد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی خواستار تلاش برای دستیابی به توافق آتش‌بس شد. منابع فلسطینی به «الشرق الأوسط» گفته‌اند که احتمال رسیدن به توافقی جزئی در چارچوب طرح پیشنهادی فرستاده آمریکایی، استیو ویتکوف، وجود دارد.

فلسطینی‌ای در کنار پیکر کودکان کشته‌شده در حمله هوایی اسرائیل به خانه‌ای در شهر غزه پیش از مراسم تشییع در روز یکشنبه (رویترز)

این منابع افزودند مقاومت فلسطینی خواستار ضمانت اجرای کامل دوره ۶۰ روزه آتش‌بس بدون نقض آن توسط اسرائیل، و توزیع آزادسازی گروگان‌ها طی روزهای آتش‌بس هستند. همچنین تأکید شده که پروتکل‌های انسانی توافق پیشین در ژانویه ۲۰۲۵ باید رعایت شود؛ موضوعی که اسرائیل در آن زمان به‌طور کامل پایبند نبود.

بن‌بست در مذاکرات و لجبازی اسرائیل

منابع نزدیک به حماس می‌گویند: «رسیدن به توافق ممکن است اگر اسرائیل به خواسته‌های منطقی پاسخ مثبت دهد». به گفته آن‌ها، حماس پیشنهادات متعددی داده، اما هر بار بنیامین نتانیاهو آن را رد کرده و مسیر مذاکرات را مختل کرده است.

منابع تأکید کردند که «حماس» مایل به دستیابی به توافق برای توقف کشتار و محاصره در غزه است، اما نمی‌پذیرد تحت عنوان توافقی «تسلیم‌شده» عمل کند. آن‌ها همچنین از دولت ترامپ خواستند فشار بیشتری بر اسرائیل وارد کند.

پیش‌بینی شده که در صورت پیشرفت گفت‌وگوها، طی روزهای آینده دور جدیدی از مذاکرات در دوحه یا قاهره با حضور هیأت‌های حماس، اسرائیل، میانجی‌ها و نماینده آمریکا برگزار شود.

ترور ابوعمر السوری

در تحولی مرتبط، ارتش اسرائیل جمعه‌شب موفق به ترور «حکم العیسی» معروف به «أبو عمر السوری»، یکی از فرماندهان ارشد «کتائب القسام» شد. وی از نزدیکان محمد الضیف، فرمانده شهید القسام، بود. اسرائیل همچنین چندین فرمانده دیگر از حماس، جهاد اسلامی و گروه‌های مقاومت دیگر را هدف قرار داده است.

با کاهش درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل، تمرکز ارتش اسرائیل بار دیگر بر نوار غزه افزایش یافته و حملات زمینی، هوایی و عملیات‌های هدفمند شدت گرفته‌اند.