ایران سرگردان میان دعوت به آرامش و تنش‌زایی

نمایندگانی را به سه کشور خلیجی فرستاد.. مخالفت سپاه با مذاکره

ایران سرگردان میان دعوت به آرامش و تنش‌زایی
TT

ایران سرگردان میان دعوت به آرامش و تنش‌زایی

ایران سرگردان میان دعوت به آرامش و تنش‌زایی

ایران همچنان میان دعوت به آرامش و تنش‌زایی در مقابله با ایالات متحده آمریکا سرگزدان است. از یک طرف برای پذیرش طرح‌های کاهش تنش ابراز تمایل کرده و فرستادگانی به سه کشور خلیجی اعزام و از یک طرف با هرگونه مذاکره مخالفت کرده‌است.
به گزارش الشرق الاوسط، محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران امروز یکشنبه گفت که کشورش خواستار برقراری روابطی متعادل و متوازن با همه کشورهای خلیج است و تهران پیشنهاداتی دربارهٔ امضای «معاهده عدم تعرض» با کشورهای حوزه خلیج را ارائه کرده‌است.
به گزارش الشرق الاوسط، ظریف که در عراق به سر می‌برد، در یک کنفرانس خبری مشترک با وزیر خارجه عراق افزود: «ایران با هر نوع جنگی چه اقتصادی باشد و چه نظامی به شدت مقابله خواهد کرد».
وزیر خارجه ایران همچنین از «کشورهای اروپایی تا به تعهدات خود در برجام پایبند بمانند و برای نجات توافق هسته‌ای به جای سخن گفتن دست به اقدام عملی بزنند».
عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه ایران روز یکشنبه در اولین مرحله از سفر منطقه‌ای خود وارد مسقط پایتخت عمان شد.
عباس عراقچی قرار است پس از عمان به کویت و قطر سفر کند.
در این میان، سردار علی فدوی جانشین فرمانده کل سپاه با اشاره به عدم ثمر مذاکره با آمریکا اظهار کرد: «مذاکره هیچ ثمر و بهره‌ای ندارد».
در همین رابطه، حسین علاوی استاد امنیت ملی در دانشگاه النهرین عراق در این باره به «الشرق الاوسط» می‌گوید: «مسائل در نتیجه عدم اعتماد میان دو طرف ایرانی و آمریکایی به سمت افزایش تنش در حال حرکت است به طوری که آمریکا به سمت اعتراف تلخ گام برمی‌دارد در حالی که ایران جانب سکوت هدفمند را در پیش گرفته‌است».
او دربارهٔ موضع دولت عراق نیز می‌گوید: «موضع رسمی حکومت عراق به صورت واضح در حال حرکت به سمت بی‌طرفی مثبت است در حالی که موضع غیررسمی به سمت همبستگی محتاطانه گام برمی‌دارد».
به گفته علاوی، «ایرانی‌ها برای ورود به مذاکرات شامل، باید فرضیه اینکه ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ پیروز نمی‌شود را فراموش کنند».
از سوی دیگر، ظافر العانی عضو کمیسیون روابط خارجی در پارلمان عراق در گفتگو با «الشرق الاوسط» می‌گوید: «عراق نمی‌تواند یک میانجی در این بحران باشد اما می‌تواند عاملی مشوق برای تأثیر روی کشورهای منطقه ای به منظور وساطت باشد و شاید هم نقش یک نامه رسان میان دو طرف که نقشی عملی و مفید است».
وی می‌افزاید: «برای عراق مهم است که بحران از راه مسالمت آمیز پایان یابد و به نفع آن است که از جنگ دور باشد».
احسان الشمری رئیس مرکز اندیشه سیاسی در عراق نیز در گفتگو با «الشرق الاوسط» معتقد است که «عراق اخیر با کشورهای عربی تماس‌هایی داشته‌است و دیدارهایی رسمی برقرار کرده‌است و با کشورهای اروپایی از طریق سفارتخانه‌های آنها به منظور هماهنگی تلاش‌ها در این زمینه رایزنی کرده‌است و نقش آن تاکنون فراتر از نامه رسانی نبوده‌است».



نبرد حلب، سوریه را غافلگیر کرد؛ تغییر معادلات داخلی و منطقه‌ای 

نبرد حلب، سوریه را غافلگیر کرد؛ تغییر معادلات داخلی و منطقه‌ای 
TT

نبرد حلب، سوریه را غافلگیر کرد؛ تغییر معادلات داخلی و منطقه‌ای 

نبرد حلب، سوریه را غافلگیر کرد؛ تغییر معادلات داخلی و منطقه‌ای 

گروه‌های مسلح، از جمله «هیئت تحریر الشام» و گروه‌هایی که از سوی ترکیه حمایت می‌شوند، روز گذشته بخش‌هایی از غرب شهر حلب در شمال سوریه را تصرف کردند.
این گروه‌ها، پس از حملاتی که از دو روز پیش علیه نیروهای دولتی آغاز شده بود، پیشروی گسترده و سریعی داشتند. این حملات یکی از شدیدترین درگیری‌های چند سال اخیر بوده است.

این نبردها که نیروهای دولتی سوریه و متحدانش، روسیه و ایران، را غافلگیر کرد، آرامش برقرارشده در شمال غرب سوریه را که از سال 2020 بر اساس توافق آتش‌بس روسیه و ترکیه برقرار شده بود، برهم زد.

رامی عبدالرحمن، مدیر «دیده‌بان حقوق بشر سوریه»، به خبرگزاری فرانسه گفت: «این گروه‌ها وارد مناطق جنوبی‌غربی و غربی شهر حلب شده‌اند.» دو شاهد عینی از حلب نیز به خبرگزاری فرانسه گفتند که افراد مسلح را در مناطق خود دیده‌اند. این اتفاق باعث ایجاد وحشت در شهر شده است.

پیشروی این گروه‌ها ممکن است با مناطقی که تحت کنترل گروه‌های وابسته به ایران و حزب‌الله هستند، برخورد کند.

شب گذشته، با پیشروی گروه‌های مسلح، «دیده‌بان حقوق بشر سوریه» گزارش داد که یک کاروان نظامی شامل 40 خودروی متعلق به «لشکر الباقر»، وابسته به ایران، از دیرالزور به سمت حلب حرکت کرده است.

عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، در تماس تلفنی با همتای سوری خود، بسام الصباغ، بر «حمایت مداوم ایران از دولت، ملت و ارتش سوریه در مبارزه با تروریسم» تأکید کرد.

طبق آمار دیده‌بان حقوق بشر، این درگیری‌ها تاکنون جان 255 نفر را گرفته است. بیشتر قربانیان از نیروهای طرفین جنگ بوده‌اند، اما 24 نفر از کشته‌شدگان، غیرنظامیانی بوده‌اند که بیشترشان بر اثر حملات هوایی روسیه جان باخته‌اند.

تا روز جمعه، گروه‌های مسلح بیش از 50 روستا و شهرک در شمال سوریه را تصرف کرده‌اند. این پیشروی بزرگ‌ترین دستاورد آن‌ها در چند سال اخیر است.

یک منبع امنیتی سوری به خبرگزاری فرانسه گفت که نیروهای تقویتی ارتش سوریه به دومین شهر بزرگ این کشور، حلب، اعزام شده‌اند.

پیش از گزارش دیده‌بان حقوق بشر درباره ورود گروه‌های مسلح به حلب، این منبع از «درگیری‌های شدید در غرب حلب» خبر داده بود و افزود: «نیروهای کمکی رسیده‌اند، اما برای حفظ روند عملیات، جزئیات بیشتری اعلام نمی‌شود. می‌توانیم بگوییم حلب کاملاً امن است و هیچ تهدیدی متوجه آن نخواهد بود.»

هم‌زمان با این درگیری‌ها، جنگنده‌های روسی و سوری بیش از 23 حمله هوایی به ادلب و روستاهای اطراف آن انجام دادند.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، اعلام کرد که روسیه این حملات را نقض حاکمیت سوریه دانسته و خواستار بازگشت سریع نظم از سوی دولت سوریه است.

ترکیه خواستار توقف حملات به ادلب و اطراف آن شد. ادلب پایگاه اصلی گروه‌های مسلح سوری در شمال غرب این کشور است.

وزارت خارجه ترکیه در پلتفرم «ایکس» نوشت: «ما خواهان توقف این حملات هستیم. درگیری‌های اخیر باعث افزایش تنش‌های ناخواسته در مناطق مرزی شده است.»

سرمد، یکی از ساکنان 51 ساله حلب، به خبرگزاری فرانسه گفت: «صدای موشک‌ها، توپخانه و گاهی هواپیماها را به طور مداوم می‌شنویم. آخرین بار چنین نبردهایی را 5 سال پیش شنیده بودیم.»

او که کارمند یک شرکت ارتباطاتی است، افزود: «نگران تکرار سناریوهای جنگ و آوارگی دوباره هستیم. از این وضعیت خسته شده‌ایم و فکر می‌کردیم تمام شده است، اما به نظر می‌رسد دوباره شروع شده است.»

عباس عراقچی تحولات اخیر سوریه را «توطئه‌ای آمریکایی-صهیونیستی» خواند که هدف آن برهم زدن امنیت و ثبات منطقه است.

نیک هراس، تحلیلگر مؤسسه «نیو لاینز»، معتقد است که ترکیه بر این باور است که «دولت بشار اسد به دلیل عدم اطمینان از آینده حضور ایران در سوریه در وضعیت سختی قرار دارد.»

رامی عبدالرحمن نیز گفت ارتش سوریه برای این حمله آماده نبود و با وجود حمایت هوایی روسیه، ضربات سختی دریافت کرده است. او پرسید: «آیا ارتش روی حزب‌الله که درگیر اوضاع لبنان است، حساب کرده بود؟»

یک مقام سازمان ملل روز جمعه اعلام کرد که در سه روز گذشته 27 غیرنظامی، از جمله 8 کودک، در درگیری‌های شمال غرب سوریه جان خود را از دست داده‌اند. این درگیری‌ها یکی از شدیدترین موج‌های خشونت بین نیروهای دولتی و مخالفان در سال‌های اخیر بوده است.