نام شاهدخت فوزیه با زیبایی اشرافی و قدرت پیوند خورده است. فوزیه دختر ملک فواد اول و خواهر ملک فاروق است. فوزیه چند سال بعد از درگذشتش اما هنوز الهام بخش نسل های نو است.
به مناسبت ششمین سالگرد درگذشت ملکه فوزیه کتابخانه کتاب های نفیس و مجموعه کتاب های ویژه دانشگاه آمریکایی قاهره نمایشگاهی با عنوان «شاهدخت فوزیه: دیدگاه متفاوت رسانه های غربی و محلی درباره زن مصری» برگزار کرده است.
این نمایشگاه از جولای تا ۳۱ اکتبر ادامه دارد.
زندگینامه شاهدخت فوزیه در ذهنیت مردم معمولا با سرگذشت دراماتیک او گره خورده که بعد از شکست ازدواج افسانه ای اش با شاه منجر به قطع روابط بین مصر و ایران در آن زمان شد.
اما نمایشگاه دانشگاه آمریکایی قاهره روی مسائل دیگری دست گذاشته و با بررسی سرگذشت شاهدخت فوزیه دیدگاه رسانه های مصری و بین المللی درباره زن مصری را مورد توجه قرار داده است.
جنا امین پژوهشگر مصری آمریکایی که در دانشکده میلتون در ایالت ماسوچوست تدریس می کند تحقیق آرشیوی در این باره انجام داده است.
گزارش روزنامه ها درباره فعالیت داوطلبانه شاهدخت فوزیه به عنوان پرستار در ارتش مصر در جریان جنگ فلسطین در این نمایشگاه به نمایش گذاشته شده است. در این نمایشگاه در کنار اسناد و مطبوعات بخش ویژه عکس های خانوادگی و شجره شاهدخت فوزیه و عکس هایی از ازدواج افسانه ای او گذاشته شده است.
جنا امین به الشرق الاوسط گفت «پژوهش درباره شاهدخت فوزیه را در تابستان پارسال شروع کردم. در آن زمان درباره زنان در مصر تحقیق می کردم. یک تحقیق کلی بود و نمی دانستم دقیقا روی کدام حوزه تمرکز کنم. یک روز مطلبی درباره انقلاب ۱۹۱۹ و مشارکت گسترده زنان در آن می خواندم که چشمم به عکسی از شاهدخت فوزیه افتاد. عاشق شاهدخت فوزیه هستم و شروع کردم به مطالعه درباره فوزیه. سرگذشتش غافلگیرم کرد و رفتم آرشیو دانشگاه آکسفورد و دانشگاه آمریکایی قاهره. مطالعه درباره او و نحوه برخوردش با مسائل سیاسی و بین المللی در آن زمان لذت بخش بود». در این نمایشگاه به چهره شاهدخت فوزیه در رسانه های مصری به عنوان الگوی زن معاصر مصری و نقش پیشروانه او در مسائل اجتماعی و سازمان های خیریه به منظور بهبودی شرایط زنان اشاره دارد که بر خلاف تصویری است که رسانه های بین المللی از وی ارائه می دهند و او را به عنوان ابزار سیاسی صرف معرفی می کنند.
او درباره مشکلات مهمی که در جریان تحقیق به آنها برخورده گفت «مطالب ادبی یا گفتگو درباره زندگی شاهدخت فوزیه و کلا خانواده سلطنتی کم هستند یا اصلا چیزی دراین باره وجود ندارد».
«آثار چندانی درباره شاهدخت فوزیه وجود ندارد. بنده با کمک تیم دانشگاه آمریکایی قاهره اسنادی پیدا کردم که حاکی از فعالیت های گسترده شاهدخت فوزیه در حوزه عمومی و اجتماعی است. این اسناد در رسانه ها و مطبوعات مصری منتشر شده و مطبوعات بین المللی اشاره ای به آن نکرده است. آلبوم ازدواج سلطنتی در سال ۱۹۳۹ نیز برای راحتی بازدیدکنندگان شماره گذاری شده است». اسناد دانشگاه آمریکایی قاهره شامل شماره های قدیمی نشریه «المصور» و روزنامه های «الاهرام» و «المصری» و نشریه «رادیو مصر» و مجله «آخر ساعه» است. امین گفت «در جریان تحقیق متوجه شدم که شماری از زنان خانواده سلطنتی مصر نقش تاثیر گذاری در پیشرفت جامعه داشتند. تحقیقم درباره شاهدخت فوزیه تمام نشده است هنوز چیزهای زیادی درباره او نمی دانم».
نمایشگاهی درباره فوزیه به مناسبت ششمین سالگرد درگذشت شاهدخت مصری
نمایش عکس های مراسم ازدواج افسانه ای فوزیه

ملکه فوزیه روی جلد نشریه های مصر
نمایشگاهی درباره فوزیه به مناسبت ششمین سالگرد درگذشت شاهدخت مصری

ملکه فوزیه روی جلد نشریه های مصر
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة