دامن راسته؛ پیشینه طولانی انقلاب های نرم

دامن های راسته در هفته مد تابستانه فندی
دامن های راسته در هفته مد تابستانه فندی
TT

دامن راسته؛ پیشینه طولانی انقلاب های نرم

دامن های راسته در هفته مد تابستانه فندی
دامن های راسته در هفته مد تابستانه فندی

گرچه دامن ها تاریخ طولانی دارند اما هیچ گاه محبوبیت خود را از دست نداده اند. دامن های راسته مدل ساده ای دارند و به همین دلیل محبوب تر بوده و از مد نمی روند.
دامن راسته جذابیت و زنانگی را در بر دارد. خانم های شاغل هم با پوشیدن دامن راسته جدی تر و حرفه ای تر به نظر می رسند.
دامن راسته با عنصر زنانگی پیوند خورده است. خانم ها در آغاز در مناسبات رمانتیک دامن راسته می پوشند و به تدریج زنان عملگرا و با اقتدار نیز به صف طرفداران این مدل اضافه شدند. البته دامن راسته هنوز هم مناسب همه زنان در همه رده های سنی و سلیقه و موقعیت شغلی است.
اولین خلبان زن جهان در سال ۱۹۰۸ برای نخستین بار دامن راسته به تن کرد. او نمی توانست با یک دامن گل و گشاد هواپیما را هدایت کند چرا که بیش از حد دست و پا گیر بود. از این رو دامنش را به مچ پا بست.
این ماجرا الهام بخش پل پواره طراح فرانسوی مشهور آن دوره شد. پواره به طراحی دامن های میدی و راسته پرداخت.
پواره دنبال طرح دامنی بود که هم راحت باشد و هم با هیچ نسیم و حتی باد و طوفانی از جایش تکان نخورد. حالا صرفنظر از اینکه این داستان واقعی باشد یا ساخته و پرداخته ذهن اما واقعیت این است که این مدل مورد استقبال گسترده زنان بیست و چند ساله قرار گرفت. آن دوره با آغاز انقلاب زنان علیه سنت ها همزمان بود و جنبش زنان از همانجا شکل گرفت. شاید هم زنان تنها به یک دلیل از مدل راسته خوششان آمده بود: به دلیل نافرمانی و شورش چرا که دامن راسته مدل چندان راحتی نبود. دامن راسته تنگ بوده و هیچ برش یا چینی نداشت و از این رو، خانم ها باید قدم های کوتاه و سریع بردارند.
پیشینه مدل کنونی دامن راسته به جنگ جهانی دوم بازمی گردد که نمونه آن را در فیلم های هالیوود دهه چهل و اوایل دهه پنجاه دیدیم.

کریستوبال بالنسیاگا طراح مد اسپانیایی متد جدیدی برای دوختن دامن راسته عرضه کرد. دامن راسته فرم بدن را کشیده تر و زیباتر نشان می دهد. دوخت های او بیشتر به مجسمه سازی و نقاشی شباهت داشت.
کریستیان دیور در فشن شوی اچ در سال ۱۹۵۴ میلادی نمایه سرشار از زنانگی و عشق به این مدل بخشید. این مدل فرم بدن را لاغرتر و کشیده تر نشان داد و یک شبه به مد روز دهه پنجاه و اوایل دهه شصت میلادی تبدیل شد.
دامن راستا هم بهترین جلوه را بر هر بدن و هیکلی نشان می دهد و هم با وقار است. ستاره های هالیوود مثل مرلین مونرو و سوفیا لورن و غیره برای نشان دادن زیبایی و جذابیتشان طرفدار دامن راسته بودند. اما در عین حال این مدل میان کارکنان زنان یا حتی زنان خانه دار هم جا باز کرد. زنان در محیط کاری معمولا دامن راسته با چاک پشت را ترجیح می دهند تا بتوانند راحت تر قدم بردارند. خانم ها به سبک آدری هیپورن یا میگان مرکل اکثرا دامن راسته را با یک کت همرنگ یا بلوز یا ژاکت ست می کنند. گروهی دیگر نیز همچون خواهران کارداشیان دامن راسته تنگ براق می پوشند.
نکته جالب این است که دامن راسته حالا به قطعه محبوب اغلب خانه های مد مشهور مثل «پرادا» و «گوچی» و «فندی» و غیره تبدیل شده و مدل های مدرن و امروزی این قطعه عرضه می شود. 
توصیه ما:
-دامن راسته را با رنگ های شاد و گلدار انتخاب کنید تا چندان رسمی به نظر نرسد. -دامن راسته خیلی کوتاه نپوشید. بهتر است دامن راسته میدی با طرح های شیک انتخاب کنید. -دامن چرمی یکی از قطعه های اصلی در کمد خانم ها است و از مد نمی رود. آنجلینا جولی و مگان مرکل بعد از ازدواج از دامن های چرمی شیک استفاده می کند. شما نیز می توانید این قطعه را با یک بلوز معمولی در روز و یک شومیز ابریشمی در مهمانی و شب نشینی ست کنید. -اگر فکر می کنید نمی توانید با دامن راسته درست راه بروید این قطعه را از پارچه راحت مثل پشم انتخاب و با یک بلوز یا ژاکت هم جنس آن ست کنید.



سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
TT

سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)

هشتمین سایت باستانی سعودی در فهرست یونسکو (سازمان علمی و آموزشی و فرهنگی جهان) ثبت شد و بدین ترتیب سعودی به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ رسید. منطقه باستانی الفاو واقع در جنوب ریاض روز شنبه (۲۷ جولای) در جریان چهل و ششمین نشست کمیته میراث جهانی در نیودلهی هند در فهرست یونسکو قرار گرفت.
منظر فرهنگی «الفاو» به عنوان هشتمین سایت فرهنگی بسیار ارزشمند میراث جهانی در فهرست یونسکو ثبت شد. شهر «هگرا» در العلا و «حی الطریف» در منطقه باستانی الدرعیه و منطقه تاریخی جده و هنرهای صخره نگاری در حائل و واحه احساء و منطقه فرهنگی «حمی» در نجران و منطقه حفاظت شده «عروق بنی معارض» در سعودی پیش از این در فهرست میراث فرهنگی یونسکو ثبت شده اند.
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان وزیر فرهنگ در اکانت خود در شبکه اجتماعی «اکس» گفت «وزارت فرهنگ با ثبت منطقه باستانی «الفاو» در فهرست میراث جهانی یونسکو به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ که ثبت ۸ منطقه باستانی در یونسکو است رسید.
عملکرد موفق دست اندرکاران حوزه فرهنگ سعودی در ثبت مناطق باستانی و تاریخی این کشور در فهرست یونسکو در سال های گذشته باعث شد تا میراث طبیعی و زیست محیطی این کشور در کانون توجه جهان و گردشگران قرار بگیرد و نیز اقدامات متنوعی برای حفاظت از تنوع طبیعی و اجرای ابتکار عمل های خلاقانه در حوزه صیانت از محیط زیست اجرا شود.
وزیر فرهنگ سعودی گفت «این گام ثمره توجه گسترده ملک سلمان بن عبد العزیز خادم حرمین شریفین و شاهزاده محمد بن سلمان بن عبد العزیز ولیعهد و نخست وزیر به حوزه میراث ملی و فرهنگی است».
او افزود «ثبت مناطق باستانی و فرهنگی به عنوان میراث ملموس و ناملموس یونسکو بیانگر پیشینه ژرف تاریخی و نقش پیشروی سعودی برای حفاظت از میراث مشترک جهانی در قالب سند چشم انداز ۲۰۳۰ است. در این سند بر اهمیت افتخار به هویت ملی که میراث ملی بوده تاکید شده است.

روستای «الفاو» سکونتگاه بسیاری از سلسله های پادشاهی و تمدن های کهن (واس)
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان یادآور شد «سعودی به اهمیت میراث ملی و فرهنگی و صیانت از آن و اطلاع رسانی در مورد آن در سطح بین المللی پی برده است و این اقدامات می تواند بستر محکمی برای حال و نقشه راهی برای کار و فعالیت آینده فراهم کند».
وزیر فرهنگ سعودی توضیح داد «این وزارتخانه به تلاش برای توسعه و توجه به میراث ملی و مطرح کردن آن در سطح جهان ادامه می دهد تا این سایت های باستانی پایدار بمانند و به نسل های بعدی منتقل شوند».
منطقه «الفاو» در محوطه ۲.۵۰ کیلومتر مربع در اطراف ربع الخالی در استان وادی الدواسر در جنوب منطقه ریاض قرار دارد و یک منطقه حائل ۲۷۵ کیلومتر مربعی دور تا دور آن را گرفته است. «الفاو» یک گذرگاه تنگ بین بیابان ربع الخالی و رشته کوه های طویق است. «الفاو» پایتخت نخستین پادشاهی کنده بوده و نقش و موقعیت برجسته ای در شبه جزیره عرب از نیمه قرن اول قبل از میلاد تا اوایل قرن چهارم میلادی داشت. این منطقه با توجه به پیشینه تاریخی و باستانی از جمله بزرگ ترین و شناخته شده ترین مقاصد باستانی در سعودی و یکی از مهم ترین مناطق تاریخی در جهان است.

روستای «الفاو» پایتخت پادشاهی کهن کنده در شبه جزیره عرب بوده است (واس)
منطقه الفاو در قدیم مرکز تجاری مهم و محل تردد کاروان های فلزات و غلات و پارچه بوده است. کاروان ها از مقصد پادشاهی سبا و معین و قتبان و حضرموت و حمیر از الفاو رد می شدند و به سمت نجران و از آنجا به الافلاج و سپس الیمامه و بعد نیز به طرف شرق یعنی خلیج و شمال به عراق و شام می رفتند.
«الفاو» یکی از نمادهای تعامل سازنده بین انسان و طبیعت است و نقش و نگارهای بسیاری متعلق به دوران قدیم و مقبره های غول پیکر با سازه های مشخص و همگام با نقش و نگارهای باستانی در «الفاو» وجود دارد. نمادها و آثار معماری فراوانی از منطقه کاروانسراها که در «الفاو» قرار داشته هنوز به چشم می خورد؛ از جمله محوطه باستانی با سیستم های آبیاری متنوع که کشفیات تاریخی و صخره نگاره های جذاب و دیدنی و کتیبه های باستانی فراوانی را در خود جای داده است.
نمایندگی سعودی در یونسکو تلاش گسترده ای برای ثبت این مناطق باستانی سعودی انجام داد. این اقدامات با هدایت «کمیسیون میراث ملی» و همکاری «کمیته ملی فرهنگ و علوم و آموزش» سعودی و مقامات محلی ریاض و «مرکز ملی افزایش پوشش گیاهی» و «دانشگاه ملک سعود» و «جامعه بومی» استان وادی الدواسر صورت گرفتند.

روستای «الفاو» پیشینه فرهنگی سترگ و جایگاه تاریخی دارد (واس)
کمیسیون میراث ملی سعودی تلاش های بی وقفه برای حفاظت از میراث فرهنگی پربار سعودی و معرفی آن در سطح داخلی و خارجی انجام می دهد تا روایتگر غنای تاریخ و فرهنگ این کشور به عنوان سکونتگاه تمدن های انسانی متعدد در طول تاریخ باشد.