بحران به وجود آمده در شهر نفتی اهواز در اثر بارش باران با گذشت ۲۴ ساعت از اتمام بارشها همچنان ادامه دارد و علاوه بر ایجاد مشکلات بهداشتی، بسیاری از مناطق این شهر همچنان در محاصره آبهای سطحی آمیخته با فاضلاب به سر میبرند.
به گزارش الشرق الاوسط، در پی این حادثه چهار بیمار زن عصر روز دوشنبه در اهواز فوت کردند و ۳۰ خانه در حصیرآباد اهواز تخلیه شدند و ۷۷ خانوار گرفتار در سیلاب در شهرهای آبادان، اهواز و شهرستان کارون به صورت موقت اسکان داده شدند.
بسیاری از زیرگذرهای اهواز مملو از آب شدند و خودروهای بسیاری به دلیل آبگرفتگی در حین حرکت خاموش شدند و ترافیک ایجاد کردند.
همچنین تاکسیها، اتوبوسهای شهری، تاکسیهای تلفنی و اینترنتی نیز تعطیل شدند و تردد در شهر اهواز دشوارتر شدهاست.
مدارس و ادارات اهواز و ۱۳ شهرستان این استان به دلیل مشکلات آبگرفتگی برای سومین روز متوالی تعطیل اعلام شد.
بر اساس این گزارش، در برخی از نقاط آبادان، آب تا حدود ۳۰ سانتیمتر وارد خانهها شدهاست.
میزان بارندگی در اهواز در روز گذشته ۶۰ میلیمتر بودهاست. در شهرهای دیگر خوزستان نیز بارندگی شدید است و این میزان روز دوشنبه در آبادان ۱۱۲٬۵ میلیمتر اعلام شد یعنی معادل ۷۳ درصد بارندگی سالانه این شهرستان.
مردم محلی معتقدند که تبدیل باران به بحران در سایه «بیتدبیری مسئولان» صورت گرفته، زیرا که برای ساماندهی آبهای سطحی «هیچ اقدامی» صورت نگرفتهاست.
اهواز گرفتار یک سونامی عظیم
خبرگزاری دولتی (ایرنا) در گزارشی که ساعاتی بعد از روی سایت این خبرگزاری حذف شد، نوشت: «حال اهواز بیشتر از آنکه به یک شهر بارانخورده شبیه باشد، همانند شهر گرفتار در یک سونامی عظیم شدهاست.»
خبرگزاری ایرنا، دریچههای منهولهای فاضلاب کاملاً باز هستند و هر لحظه امکان سقوط عابران یا خودروها در آنها وجود دارد. اهواز فاقد سیستم دفع آب سطحی است و آب باران بایستی به صورت دستی به سمت شبکههای دفع فاضلاب هدایت شود. اما به گزارش ایرنا «تعداد کم تیمهای پاکسازی شهرداری جوابگوی حجم بالای بارندگی نیست.»
۱۲هزار نفر دچار آبگرفتگی شدند
در پی این بارندگی شدید معصومه خنفری فرماندار کارون نیز از وضعیت بغرنج مردم در کوتعبدلله خبر داد و گفت که ۱۲ هزار نفر دچار آبگرفتگی شدند و ۵۰ هزار نفر نیز در معرض خطرند. او در عین حال گفتهاست که «نمیدانیم مشکل را چگونه حل کنیم».
وی با اشاره به وسعت منطقهای که در کوتعبدالله درگیر نشست آبگرفتگی شدهاست به ایلنا گفت که فقط منطقهای که تصاویر آن منتشر شده و درگیر آب گرفتگی است، جمعیتی حدود ۱۲ هزار نفر دارد و کل مناطق خطرناک، یعنی مناطقی که روی تالاب ساخته شدند و مورد تهدید هستند، مساحتی با جمعیتی بالغ بر ۵۰ هزار نفر را تشکیل میدهد.
فوت ۴ بیمار تائید شد؛ 2 نفر دیگر در دست بررسی
گزارشها حاکی است بارندگی منجر به مرگ چهار بیمار زن شد که در بخش آی سی یو این بیمارستان امام خمینی اهواز بستری بودند. رئیس بیمارستان امام خمینی این خبر را تأیید کرده و گفت که مرگ این چهار بیمار به دلیل «نوسانات شدید برق شهری» در پی این بارشها بودهاست.
همچنین تصاویر و ویدئوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی حاکی از آب گرفتگی شدید در یکی از بخشهای بیمارستان رازی اهواز است. رئیس بیمارستان اهواز در این باره گفت که این بخش «اورژانس قدیمی بیمارستان بدون استفاده» بوده و بیماری در آن وجود نداشتهاست.
حسینی پویا دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان اهواز نیز از تشکیل پرونده قضایی برای مرگ بیماران در اهواز خبر داد و به خبرگزاری میزان گفت: علت فوت ۲ بیمار دیگر غیر از آن چهار بیمار میانسال، در دست بررسی است.
واکنش رهبر ایران و مقامات کارساز نشد
اهواز دارای دو هزار و ۴۰۰ کیلومتر شبکه فاضلاب است که یکهزار و ۱۰۰ کیلومتر آن فرسودهاست، جنس این شبکهها بهطور عمده بتنی است و در اثر ورود فاضلاب ریزش کردهاند.
رضا اردکانیان وزیر نیرو نیز روز گذشته درخصوص مشکلات فاضلاب اهواز، ریشه مشکل فاضلاب اهواز را در مهیا نبودن سیستمهای جمعآوری آبهای سطحی دانست و افزود: این موضوع مستلزم این بوده که در سالهای گذشته کارهایی در زمینه جمعآوری آبهای سطحی توسط مدیریت شهری صورت میگرفتهاست.
شهاب رزمی مدیرکل بازرسی استانداری خوزستان نیز گفت که شهرداری و شرکت آب و فاضلاب «در آبگرفتگیها مقصر هستند».
امروز به گفته بابک دین پرست معاون هماهنگی امور اقتصادی وزارت کشور «علی خامنه ای رهبر ایران دربارهٔ وضعیت آبگرفتگی و بالا آمدن فاضلاب در اهواز به مسئولان واکنش نشان داد و دستور رسیدگی هرچه سریعتر را صادر کرد». پیش از آن گفته شد ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضائیه نیز به حوادث اخیر واکنشنشان داده است.
مسئولان مسئولیت نمیپذیرند
فقدان سیستم دفع آبهای سطحی در اهواز و خطر سیل و آبگرفتگی در پی بارش باران سالهاست که برای مسئولان ایران روشن است. اما در حالی که مردم اهواز با سیل و آبگرفتگی و حتی سرازیر شدن فاضلاب به خانههای خود دست به گریباناند، شرکت آب و فاضلاب و شهرداری این شهر هیچکدام مسئولیت نمیپذیرند و عملاً وزارت نیرو و وزارت کشور، توپ را به زمین یکدیگر میاندازند.
علی ساری نماینده مردم اهواز، حمیدیه، باوی و کارون در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به همین معضل در تذکری به وزیر نیرو گفت: «به دلیل گرفتگیهای زیاد شبکه فاضلاب عملاً امکان دفع سیستم فاضلاب و آبهای سطحی همزمان وجود ندارد. متأسفانه با اینکه یکی از وظایف شهرداری ساماندهی آبهای سطحی در سطح شهر است، اما به هیچ وجه اقدامی در این زمینه تاکنون انجام ندادهاست و بهطور مداوم اعلام میکردند برای ساماندهی آبهای سطحی منابع مالی در اختیار ندارند. البته به تازگی نیز اعلام کردهاند که وظیفه شهرداری ساماندهی آبهای سطحی نیست.»
به گزارش خبرگزار مجلس، ساری افزود: «در حالی که در قانون بهطور مشخص آمدهاست که ساماندهی و جمعآوری آبهای سطحی وظیفه وزارت کشور و به ویژه شهرداریها است، اما شهردار معتقد است که وظیفه شهرداری نیست.»
به گفته او «مسئولان این مشکلات را رقم زدهاند و برای جمع کردن این مشکلات نباید منتظر قطع باران باشند. متأسفانه حتی در برخی نقاط فاضلاب به داخل خانههای مردم سرازیر شدهاست. فاضلاب در داخل شهر اهواز، کوت عبدالله، شهرستان کارون، حمیدیه به داخل خانههای مردم پس زده شده و شرایط بدی ایجاد شدهاست.»
ساری همچنین دربارهٔ بالا آمدن فاضلاب شهری گفت که در اهواز نزدیک به ۵۰ درصد از کلکتورها یا کانالهای جمعآوری فاضلاب هنوز تکمیل نشدهاست و تنها در شرق اهواز تصفیه خانه فعال است و در غرب آن هنوز تصفیهخانهای برای فاضلاب وجود ندارد.
سوءمدیریت عامل بحران ها
آبگرفتگی و جاری شدن فاضلاب در استان خوزستان در شرایطی است که ایران در فروردین ماه امسال هم سیلابهای سراسری روبرو شد به طوری که این سیلابها دستکم منجر به کشته شدن ۷۶ نفر در ایران شد.
بحرانهای زیستمحیطی در ایران مدتها است که توجه جامعه جهانی را به خود جلب کردهاست. مقامات ایالات متحده نیز بارها نسبت به سوءمدیریت منابع طبیعی ایران، جنگلخواریهای گسترده، و سدسازیهای غیرضروری و بیبرنامه، با هدف پر کردن جیب مقامات جمهوری اسلامی، هشدار داده و آن را از عوامل اصلی بروز بحرانهای زیستمحیطی گوناگون، از جمله سیلهای ویرانگر و خشکسالیهای بیسابقه، برشمردهاند.
اهواز همچنان در محاصره آب و فاضلاب
بارش سه ساعته باران در اهواز مرگ ۴ بیمار، آبگرفتگی ۱۲ هزار نفر، اسکان موقت ۷۷ خانوار، تخلیه ۳۰ منزل،

اهواز همچنان در محاصره آب و فاضلاب

لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة