«یک کشور می خواهیم»؛ تظاهرات عراقی ها در برابر نفوذ ایران

ضمن سردادن شعارهایی علیه رهبران تهران، آتش زدن کنسولگری هایش و تحریم کالاهای آن

«یک کشور می خواهیم»؛ تظاهرات عراقی ها در برابر نفوذ ایران
TT

«یک کشور می خواهیم»؛ تظاهرات عراقی ها در برابر نفوذ ایران

«یک کشور می خواهیم»؛ تظاهرات عراقی ها در برابر نفوذ ایران

شعار «یک کشور می خواهیم» معترضان عراقی خلاصه کننده جنبش آنهاست که در اوائل اکتبر آغاز شده است. آنها می خواهند کشورشان از لکه های سیاه در سیاست، اقتصاد و جامعه پاک کنند؛ از فساد، سوءمدیریت و مزدوری بیشتر گروه های سیاسی به نیروهای خارجی. 
باوجود اینکه بزرگترین سفارتخانه در عراق متعلق به کشوری که بغداد را اشغال کرده از آن آمریکاست اما خشم و عصبانیت مردم از آن ایران است به این دلیل که آمریکا کسی را در عراق ندارد که علنا بگوید در کنار آن ایستاده است. در حالی که ده ها ملیشای مسلح شبانه روز صراحتا در عراق اعلام می کنند که در صورت حمله به تهران همراه آنها خواهند بود. مسئله ای که در عراق به یک وفاداری علنی و غیرقانونی به یک دولت بیگانه بدون در نظرداشتن منافع کشور توصیف می شود. 
دلایل مختلفی در پشت پرده افزایش احساسات ایرانی ستیزی در عراق وجود دارد که در آتش زدن کنسولگریهای این کشور در سراسر عراق نمود پیدا کرده است.

* کربلا و نجف
ایرانی ستیزی به صورت بی سابقه ای در عراق بروز و ظهور کرده است؛ در دوم نوامبر گذشته معترضان عراقی در استان کربلا دومین شهر مهم مذهبی شیعیان و محل بارگاه امام حسین بن علی کنسولگری ایران را آتش زدند. در بیست و هفتم همان ماه معترضان به کنسولگری ایران در نجف مهمترین و مقدس ترین شهر برای شیعیان جهان و محل بارگاه امام علی اولین امام شیعیان و خلیفه چهارم مسلمانان حمله ور شدند و آن را آتش زدند. سپس دو بار متوالی آن را به آتش کشیدند. 
در این دو اقدام درگیری های خشونت باری میان معترضان و نیروهای امنیتی صورت گرفت و ده ها زخمی برجای گذاشت. این اقدام معترضان از نظر مقامات ایران یک شوک بزرگ پس از سال ها نفوذ و شکل گیری روابط و منافع گسترده در این دو شهر بود. 
علاوه بر اینها، در بقیه استان ها نیز عکس های علی خامنه ای رهبر ایران و قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس را آتش زدند و شعارهایی حماسی علیه ایران سر دادند. 
در ابتدای نوامبر معترضان در نجف نام خیابان «الامام الخمینی» در مرکز شهر را به «شهدای انقلاب تشرین» تغییر دادند. در ادامه اقدامات ایران ستیزانه، عراقی ها هشتگ «خلوها تخیس / بگذار بگندد» را به منظور تحریم کالاهای ایرانی ایجاد کردند.  

* جنبه قومی
محمود الخزرجی وکیل و فعال اهل کربلا معتقد است که ریشه های دشمنی مردمی با ایران در کربلا و نجف فراوان هستند، برخی از آنها ریشه در ابعاد و دوگانه قومی عربی - ایرانی چند دهه اخیر بر می گردد و برخی دیگر به سال های اندک گذشته. 
او به «الشرق الاوسط» می گوید: «یک آگاهی فزاینده ای در نسل جدید به وجود آمده است که میزان خطر ایران برای منافع خود و کشور را درک می کند، همچنین نقش متکبرانه ایران در کربلا و نجف را متوجه شدند. آنها همچنین به بی اختیار بودن دولت های محلی در نجف و کربلا در قبال ایران پی بردند». 
از نظر الخزرجی، بسیاری از ساکنان این شهر از عشایر جنوب و طبقات فرودست هستند که حجم توهین آنچه آنها «عجم»ها می نامند، در مواردی مثل بزرگنمایی در نقش ایران در شکست داعش از طریق شبکه های ماهواره ای وابسته به ایران آنها را تحریک کرده است.  

* محور آشکار ایرانی
نمی توان همه اتفاقات اخیر را مولود لحظه دانست، بلکه در چرخیدن بسیاری از گروه ها از سال 2011 و از زمان خروج نیروهای آمریکایی به سمت و سوی محور ایرانی باید جست. نوری المالکی نخست وزیر وقت همگام با ایران از بشار اسد علیه جنبش مردمی این کشور حمایت کرد. اما پس از 5 سال از این اتفاق و در تصرف ساختمان پارلمان عراق توسط معترضان در اواخر آوریل 2016 شاهد شعار «ایران بره بره.. بغداد تبقی حره / ایران برو بیرو .. بغداد آزاد می ماند» هستیم. 
دشمنی با ایران به مواضع مردمی و گروه های معترض محدود نشد و مرجعیت علیرغم عدم اشاره صریح، بارها دخالت کشورهای خارجی را محکوم کرده است. درباره موضع مرجعیت نجف با نظام ولایت فقیه علاء حمید ادریس پژوهشگر عراقی می گوید: «مرجعیت نجف به اصل ولایت فقیه اعتقادی ندارد و علیرغم شباهت ها اما در تعامل با سیاست و قدرت اختلاف ها و تفاوت های زیادی دارند. به طوری مرجعیت نجف به استثنای بحران ها معمولا میلی به حضور در سیاست ندارد». 
ادریس می افزاید: «مرجعیت در ایران که توسط علی خامنه ای نمایندگی می شود میل در دخالت در همه کشورهای دارای شهروندان شیعی دارد اما مرجعیت نجف نقشی در حد نصیحت و ارشاد پذیرفته است، لذا در روش و رفتار نیز تفاوت هایی دارند».

* آنچه داعش کرد
سرمد الطائی نویسنده و تحلیلگر سیاسی معتقد است: «حمله داعش به عراق تشکیل دهنده درک و آگاهی نسل جدیدی است که اکنون رهبران ایران را در بصره و جنوب عراق در پاییز 2018 نشانه رفت. به منظور پرهیز از قربانی شدن عراق به پای رویارویی های بین المللی ایران، افکار عمومی عراق با انتقال بحران تنگه هرمز به بغداد مخالفت کردند».
الطائی که مدتی را در ایران گذرانده، به «الشرق الاوسط» می گوید: «نسل جدید معترض عراق با نسل های قبلی از این جهت متفاوت است که رویکردهای سیاسی را نمایندگی نمی کند بلکه نتیجه تحول اجتماعی عمیق است که باید به تحول سیاسی بینجامد». 
به گفته او، «برخلاف ادعای فرماندهان سپاه، معترضان معتقدند عراق حیات خلوت ایران نیست و حمله به مراکز وابسته به ایران یک اعلام تمامیت ارضی عراقی جدیدی بود که در نتیجه تحول اجتماعی و نه طبقه سیاسی که در سیطره ژنرال قاسم سلیمانی است».

* دخالت های ایران پس از 2003
عبدالرزاق علی پژوهشگر جامعه شناسی سیاسی به «الشرق الاوسط» می گوید: «دخالت های ایران پس از 2003 در تلاش آن برای خلق و ایجاد گروهک های سیاسی وابسته و مسلح با اهداف منفعتی و به منظور نمایندگی منافع استراتژیک آن قابل تشخیص است». 
از نظر او، «نسل معترض کنونی در استان های مرکزی و جنوب عراق نمایانگر احساس واضح و فزاینده در نزد اکثریت طبقه های اجتماعی مخالف سیاست ها، دخالت ها و کالاهای ایران و همچنین حمایت آن از شبه نظامیان مسلح و غیرمسلح است».
عبدالرزاق علی در پایان بر این باور است: «اظهارات رهبران ایران و رسانه های ایرانی در ارتباط با عراق، تحریک کننده و ایجادکننده احساس عمیق در سلب اراده ملی و حتی توهین و ظلم شهروندان عراقی به ویژه نسل جوان معترض به دور از عقده های مذهبی گرایی است».



پوتین؛ دست پر در اوکراین به انتظار سیگنال توافق صلح ترامپ


 
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا ۲۰۱۹ در ژاپن دیدار کردند (رویترز)
  ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا ۲۰۱۹ در ژاپن دیدار کردند (رویترز)
TT

پوتین؛ دست پر در اوکراین به انتظار سیگنال توافق صلح ترامپ


 
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا ۲۰۱۹ در ژاپن دیدار کردند (رویترز)
  ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا ۲۰۱۹ در ژاپن دیدار کردند (رویترز)

۵ منبع آگاه به مرکز تصمیم گیری در مسکو گفتند کرملین شاید با توقف جنگ در جبهه های مقدم جبهه موافقت کند. این اولین پوشش خبری مفصل درباره احتمال موافقت ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه با هر گونه توافقی است که پرزیدنت دونالد ترامپ مطرح خواهد کرد.

رئیس جمهور منتخب آمریکا وعده داده که به سرعت جنگ را تمام کند اما با این حال روسیه در حال پیشروی در اوکراین است. مناطقی که روسیه در اوکراین تصرف کرده تقریبا چیزی به وسعت ایالت ویرجینیای آمریکا هستند. روس ها با شتاب فزاینده و بی سابقه از زمان آغاز حمله نظامی در ۲۰۲۲ در حال پیشروی هستند.
این پنج مقام فعلی و سابق روسیه گفتند که نظر پوتین درباره گفتگو با ترامپ در خصوص توافق آتش بس در اوکراین مساعد است اما پوتین در بحث مناطقی که در اوکراین تصرف کرده کوتاه نمی آید و نیز همچنان خواسته عدم عضویت کی یف در ناتو تاکید می کند.
۳ منبع که به دلیل حساس بودن این مساله نخواستند نامشان منتشر شود به «رویترز» گفتند که شاید امکان گفتگو درباره تقسیم کردن دقیق دونتسک و لوهانسک و زاپوریژیا و خرسون وجود داشته باشد.
روسیه می گوید این ۴ منطقه بخش جدایی ناپذیر از خاک روسیه هستند و روسیه با توانایی هسته ای خود از این مناطق دفاع می کند. طبق داده های جبهه های مقدم درگیری حدود ۷۰ ۸۰ درصد این مناطق دست نظامیان روسیه بوده و ۲۶ هزار کیلومتر مربع آن تحت کنترل اوکراین است.

آتش سوزی پس از اصابت پهپاد اوکراینی به بلگورود روسیه (رویترز)

دو مقام گفتند که روسیه شاید حاضر به مذاکره درباره خروج از بخش های محدودی از مناطقی باشد که در خارکف و میکولایو در شمال و جنوب اوکراین تصرف کرده است.
پوتین ماه نوامبر گفت هر گونه توافق آتش بس باید طبق «شرایط روی زمین» باشد. پوتین همچنین اشاره کرد که برقراری وقفه کوتاه در جنگ ایراد دارد چرا که غرب می تواند در این برهه زمانی اوکراین را دوباره مسلح کند.
این دو منبع افزودند که موشک های دوربرد اکتمز که پرزیدنت جو بایدن در پایان دوره ریاست جمهوری اش اجازه ارسال آنها را به اوکراین داده می توانند به عمق خاک روسیه برسند و همین شاید امکان رسیدن به هر گونه توافق را پیچیده تر کند و یا به عقب بیندازد و خواسته های روسیه را بیشتر و قاطع تر کند.
مسکو اعلام کرد که کی یف روز سه شنبه (۱۹ نوامبر) برای اولین بار با موشک های اکتمز به خاک روسیه حمله کرد. روسیه این حمله را محکوم کرده و آن را تشدید تنش خواند. این دو منبع خاطر نشان کرد اگر توافق آتش بس نشود روسیه به جنگ ادامه خواهد داد. وزارت خارجه اوکراین درباره اظهارات مسکو اظهار نظر نکرد.

استیون چونگ مدیر ارتباطات دفتر ترامپ به رویترز گفت رئیس جمهور آینده آمریکا «تنها کسی است که می تواند دو طرف را سر میز مذاکره درباره صلح بیاورد و برای پایان جنگ و کشتار اقدام کند».

شهروندان روسیه ساکن منطقه کورسک که آواره شده اند و از دولت روسیه کمک دریافت می کند (آژانس عکس اروپا)

پوتین ۱۴ ژوئن شروط اصلی روسیه برای پایان فوری جنگ را اعلام کرد و گفت که اوکراین باید دست از جاه طلبی پیوستن به ناتو بردارد و همه نیروهای نظامی اش را از چهار منطقه اوکراین جمع کند. روسیه می گوید این چهار منطقه بخشی از خاک روسیه هستند و بخش اعظم این مناطق در کنترل روس ها است.

تضمین امنیت و محدود کردن ارتش

این پنج منبع آگاه گفتند روسیه حاضر نخواهد شد اوکراین به عضویت ناتو دربیاید و نیروهای ناتو در خاک اوکراین حضور داشته باشند اما با این حال روسیه آماده گفتگو درباره ضمانت های امنیتی به کی یف است. کرملین شاید بخواهد با اهرم فشار امتیازات دیگری هم از اوکراین بگیرد که یکی از آنها کاهش اندازه نیروهای مسلح اوکراین و پایبندی حکومت اوکراین به عدم ایجاد محدودیت درباره استفاده از زبان روسی است.

بازدید پرزیدنت زلنسکی از یکی از گردان های ارتش اوکراین در دونتسک (فرانس پرس)

روسیه کنترل ۱۸ درصد خاک اوکراین از جمله کل شبه جزیره کریمه و ۸۰ درصد دونباس یعنی دو منطقه دونتسک و لوهانسک و بیش از ۷۰ درصد ژاپوریژیا و خرسون را در اختیار دارد. مسکو در سال ۲۰۱۴ شبه جزیره کریمه را به خاک خود ملحق کرد. روسیه همچنین دستکم سه درصد مساحت خارکف و بخشی از میکولایو را تصرف کرده است.
روسیه، روی هم رفته بیش از ۱۱۰ هزار کیلومتر از خاک اوکراین را تصرف کرده است. اوکراین کنترل حدود ۶۵۰ کیلومتر مربع از کورسک روسیه را در اختیار دارد.

خط داغ فعال نشده است

کرملین چهارشنبه (۲۰ نوامبر) گفت خط داغ ویژه کاهش بحران بین روسیه و آمریکا هنوز فعال نشده است. در این میان نگرانی درباره تهدیدهای هسته ای به دلیل تشدید تنش بی سابقه در چند دهه گذشته بین مسکو و غرب افزایش یافته است.
رئیس جمهور روسیه سه شنبه (۱۹ نوامبر) و تنها چند روز پس از اینکه واشنگتن به اوکراین اجازه حمله به عمق خاک روسیه با موشک های دوربرد آمریکایی را داد درباره شرایطی که روسیه حمله هسته ای انجام خواهد داد صحبت کرد و گفت که این حمله در پاسخ به هر گونه اقدامات نظامی گسترده تر با تسلیحات متعارف علیه روسیه انجام خواهد شد.

همزمان با گذشت هزار روز از جنگ، اوکراین سه شنبه با استفاده از فرصت پیش آمده و اجازه دولت جو بایدن که دوره ریاست جمهورش رو به اتمام است با سامانه موشکی تاکتیکی آتکمز خاک روسیه را مورد هدف قرار داد.

یک تانک روسی منهدم شده کنار جاده در منطقه کورسک (آسوشیتد پرس)

خط داغ تعبیری است که بین کرملین و کاخ سفید در سال ۱۹۶۳ به منظور کاهش احتمال سوءتفاهم بین طرفین فعال شد. سوءتفاهم بین آمریکا و روسیه باعث دامن زدن به بحران موشکی کوبا در ۱۹۶۲ شد. خط داغ به رهبران دو کشور امکان برقراری ارتباط مستقیم می دهد.

دمیتری پسکوف سخنگوی کرملین چهارشنبه (۲۰ نوامبر) به خبرگزاری «تاس» گفت «ما خط امن ویژه ارتباطی بین روسای جمهوری روسیه و آمریکا داریم که حتی می تواند به شکل ویدئو کنفرانس باشد».
پسکوف در پاسخ به این سوال که آیا «خط داغ» در وقت کنونی فعال شده یا خیر گفت «خیر».

دیپلمات های روس می گویند بحران کنونی بین مسکو و واشنگتن به بحران موشکی کوبا شباهت دارد که دو کشور را تا آستانه جنگ هسته ای عمدی در دوران جنگ سرد پیش برد. غرب به اشتباه تصور می کند روسیه از موضع خود درباره اوکراین کوتاه خواهد آمد.

کرملین گفت روسیه اسلحه هسته ای را ابزار بازدارندگی می داند و تغییر دکترین هسته ای روسیه پیام روشنی به دشمنان احتمالی هستند که اگر به روسیه حمله کنند حتما پاسخ آن را دریافت خواهند کرد.

پسکوف افزود غرب در نظر دارد شکست استراتژیک به روسیه وارد کند آنهم با اجازه به کی یف برای حمله به عمق خاک روسیه با تسلیحات آمریکایی.

او خاطر نشان کرد «بی تردید اوکراین ابزاری در دست آنها برای رسیدن به مقاصدشان خواهد بود».