آوارگان سوریه: سلیمانی عامل بدبختی ما در جنگ است

اردوگاه آوارگان سوری در ادلب (فرانس پرس)
اردوگاه آوارگان سوری در ادلب (فرانس پرس)
TT

آوارگان سوریه: سلیمانی عامل بدبختی ما در جنگ است

اردوگاه آوارگان سوری در ادلب (فرانس پرس)
اردوگاه آوارگان سوری در ادلب (فرانس پرس)

قاسم سلیمانی ژنرال پرنفوذ ایرانی که هفته گذشته آمریکا جانش را در بغداد گرفت، در مناطق زیادی از خاورمیانه یک قهرمان به حساب می‌آید. اما در شمال غرب سوریه بسیاری او را مسئول آوارگی خود و از دست دادن عزیرانشان در سال‌های جنگ می‌دانند.
به گزارش الشرق الاوسط، سلیمانی معمار سیاست‌های منطقه ای ایران از جمله در سوریه به‌شمار می‌رفت. حمایت نظامی و اقتصادی رژیم ایران از نظام سوریه از آغاز جنگ در ۲۰۱۱ آغاز شد.
دخالت نظامی ایران و گروه‌های شیعی هوادار رژیم از جمله حزب‌الله لبنان از سال ۲۰۱۳ به این سو منجر به تغییر توازن قدرت به سود نیروهای هوادار رژیم در سوریه شد.
در این میان، اسماعیل العسلی (۲۲ ساله) به فرانس پرس گفت «سلیمانی و نیروهای رژیم سوریه و روسیه در همه کشتارها دست داشتند. اینها عامل کشتار مردم و کودکانمان هستند».
اسماعیل چند سال پیش از جنوب استان ادلب به شمال این منطقه مهاجرت کرد. او اینک در یک اردوگاه نزدیک شهر قاح در نزدیکی مرز ترکیه به سر می‌برد.
اسماعیل افزود همسر و برادر و برادرزاده اش در حمله موشکی به اردوگاه در نوامبر کشته شدند.
سازمان دیده‌بان حقوق بشر سوریه گفت ۱۶ شهروند غیرنظامی در این حمله کشته شدند.
اسماعیل در آن حمله کشته نشد اما از ناحیه پا زخمی شد. پای پسر یک ساله اش نیز قطع شد.
اسماعیل افزود سلیمانی و گروه‌های هوادار او «به‌شمار فراوانی از مردم سوریه ستم رو داشتند».
محمود شریمو نیز همچون اسماعیل در سال ۲۰۱۵ از شهر حلب به سمت شمال سوریه کوچ کرد. دختر نوزادش در یک حمله موشکی در همان سال کشته شد. خانه محمود ویران شد.
او به فرانس پرس گفت «دردکشیده را دردکشیده می‌فهمد. سلیمانی اعضای خانواده اش را از دست نداده که بفهمد من چه حسی دارم».
محمود در ادامه افزود «از حلب آواره شدیم و به ادلب رفتیم. این بلایی که بر سرمان آمد به دلیل رژیم سوریه و ایران بود».
کنترل شهر حلب در اواخر سال ۲۰۱۶ در اختیار نیروهای رژیم سوریه و گروه‌های هوادار آن و رژیم ایران قرار گرفت.
این گروه‌ها عملیات گسترده‌ای با حمایت جنگنده‌های روسیه انجام دادند و حلب را پس گرفتند.
به دنبال درگیری چند ساله و محاصره شدید بخش‌های شرقی حلب عملیات گسترده برای تصرف این منطقه آغاز شد.
بخش‌های شرقی حلب در تابستان ۲۰۱۲ به دست گروه‌های اپوزیسیون رژیم سوریه افتاد.
به دنبال این حمله رژیم سوریه ده‌ها هزار نفر از غیرنظامیان و نیروهای نظامی اپوزیسیون به ادلب انتقال یافتند.
تصرف شهر حلب توسط رژیم سوریه ضربه بزرگی به گروه‌های اپوزیسیون سوریه زد.
سازمان دیده‌بان حقوق بشر سوریه گفت سلیمانی نقش محوری در جلوگیری مخالفان رژیم سوریه از محاصره کامل حلب در ۲۰۱۳ ایفا کرد. اپوزیسیون رژیم سوریه در آن زمان از نفوذ فراوانی برخوردار بود و بخش‌های شرقی حلب نیز در دست مخالفان بود.
چند روز پیش از تصرف شهر حلب توسط نیروهای حکومتی عکس‌های سلیمانی در نزدیک قلعه باستانی حلب در سایت‌ها و شبکات اجتماعی هوادار رژیم سوریه منتشر شد.
این عکس در آن زمان انتقاد مخالفان رژیم سوریه را به دنبال داشت و نقش میدانی سلیمانی در کانون توجه قرار گرفت.
به گفته یک مقام امنیتی میدانی سوریه و سازمان دیده‌بان حقوق بشر سوریه سلیمانی در چند درگیری میان نیروهای رژیم سوریه و گروه‌های اپوزیسیون در حومه جنوبی حلب در نوامبر ۲۰۱۳ زخم‌های سطحی برداشت اما ایران در آن زمان ادعای مطرح شده را رد کرد.
سلیمانی در درگیری‌های حلب حضور مستقیم داشت. دامنه نقش نظامی سلیمانی بعدها به منطقه البوکمال (منطقه مرزی بین سوریه و عراق) رسید. او چند بار به جبهه‌های درگیری در این منطقه رفت.
برخی از جبهه‌های درگیری با نیروهای داعش زیر نظر سلیمانی هدایت می‌شد و سرانجام داعش در سال ۲۰۱۷ از این منطقه خارج شد.
گروه‌های شیعی هوادار ایران و گروه‌های اپوزیسیون رژیم سوریه در بخش‌های دیگر درگیر شدند. حزب‌الله لبنان یکی از این گروه هاست. جبهه‌های درگیری متعددی در استان حمص (مرکز سوریه) توسط حزب‌الله لبنان هدایت شدند.
بشار اسد رئیس‌جمهور سوریه از نقش و حمایت سلیمانی از نیروهای رژیم در سال‌های جنگ قدردانی کرد.
او هفته گذشته با انتشار بیانیه ای گفت «یاد شهید سلیمانی در حافظه مردم سوریه جاودان خواهد بود. مردم سوریه حمایت او از ارتش عربی سوریه و دفاع از سوریه علیه تروریسم و عاملان تروریسم را فراموش نمی‌کنند. نقش او در پیروزهای فراوان علیه گروه‌های تروریستی مشهود است».
شادی حمید پژوهشگر اندیشکده بروکینگز در یادداشتی که روز پنجشنبه (۹ ژانویه) در نشریه آتلانتیک منتشر شد گفت «رژیم اسد با حمایت اربابان ایرانی اش به رهبری سلیمانی در بیش از هشت سال گذشته جنایات وحشیانه ای علیه مردم سوریه مرتکب شدند».
نویسنده افزود «صدها هزار نفر از مردم سوریه جان خود را از دست دادند».
این در حالی است که صدها نفر در حلب روز سه شنبه (۷ ژانویه) به خیابان‌ها ریختند. آنها عکس‌های سلیمانی را بلند کرده بودند و از نقش او در آزادسازی این شهر گفتند.
اما در مقابل گروه دیگری چند روز پیشتر به خاطر کشته شدن سلیمانی شیرینی پخش کردند.
ابو احمد (۳۵ ساله) که از حلب آواره شده به فرانس پرس گفت «اگرچه جنگنده‌های روسیه مردم را هدف گرفتند اما سلیمانی فرمانده عملیاتی بود. عملیات نظامی ایران زیر نظر او هدایت می‌شد. از این رو مردم در حومه حلب و ادلب به خاطر کشته شدن سلیمانی ابراز شادمانی می‌کنند».
همسر و پسر ابو احمد در حمله هوایی به خانه شان در جریان حمله به حلب کشته شدند.
ابو احمد به ادلب منتقل شد.
او می‌گوید «همه افرادی که شرایطی مثل آنچه بر من گذشت دارند کشتن سلیمانی را پیروزی بر جور و ستم می‌دانند».
او افزود «عبرتی که باید از کشته شدن سلیمانی گرفت این است هر ظالمی را پایانی است».



گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
TT

گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)

در حالی که وضعیت جنگی در نوار غزه همچنان ادامه دارد، ارتش اسرائیل روز یکشنبه دستور به بزرگ‌ترین عملیات تخلیه طی ماه‌های اخیر داد. این تخلیه مناطق وسیعی از شهر غزه و شمال آن، به‌ویژه محله‌های الزيتون، الصبرة، التفاح و الدرج را در بر می‌گیرد. ارتش از ساکنان خواسته فوراً به منطقه المواصی در جنوب منتقل شوند.

این دستور با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پخش اعلامیه از طریق پهپادها اعلام شد و شامل گسترش تخلیه مناطق پیشین مانند جبالیا البلد، الزرقاء و أبو إسكندر نیز می‌شود. منابع محلی گفته‌اند بسیاری از مردم نمی‌دانند کجا باید بروند، زیرا مناطق غربی غزه نیز از آوارگان پر شده است.

فلسطینی مجروح در حمله هوایی، در بیمارستان ناصر در خان‌یونس واقع در جنوب غزه، با پیکر برادرش که در همان حمله کشته شد، وداع می‌کند (رویترز)

ارتش اسرائیل اعلام کرده قصد دارد وارد عمق شهر غزه و حتی غرب آن شود. اگرچه منطقه المواصی به‌عنوان منطقه انسانی اعلام شده، اما در آنجا هم ارتش اسرائیل حاضر است و گه‌گاه تیراندازی یا بمباران‌هایی صورت می‌گیرد.

احتمال توافق جزئی

با وجود ادامه خشونت‌ها، تلاش‌ها برای آتش‌بس ادامه دارد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی خواستار تلاش برای دستیابی به توافق آتش‌بس شد. منابع فلسطینی به «الشرق الأوسط» گفته‌اند که احتمال رسیدن به توافقی جزئی در چارچوب طرح پیشنهادی فرستاده آمریکایی، استیو ویتکوف، وجود دارد.

فلسطینی‌ای در کنار پیکر کودکان کشته‌شده در حمله هوایی اسرائیل به خانه‌ای در شهر غزه پیش از مراسم تشییع در روز یکشنبه (رویترز)

این منابع افزودند مقاومت فلسطینی خواستار ضمانت اجرای کامل دوره ۶۰ روزه آتش‌بس بدون نقض آن توسط اسرائیل، و توزیع آزادسازی گروگان‌ها طی روزهای آتش‌بس هستند. همچنین تأکید شده که پروتکل‌های انسانی توافق پیشین در ژانویه ۲۰۲۵ باید رعایت شود؛ موضوعی که اسرائیل در آن زمان به‌طور کامل پایبند نبود.

بن‌بست در مذاکرات و لجبازی اسرائیل

منابع نزدیک به حماس می‌گویند: «رسیدن به توافق ممکن است اگر اسرائیل به خواسته‌های منطقی پاسخ مثبت دهد». به گفته آن‌ها، حماس پیشنهادات متعددی داده، اما هر بار بنیامین نتانیاهو آن را رد کرده و مسیر مذاکرات را مختل کرده است.

منابع تأکید کردند که «حماس» مایل به دستیابی به توافق برای توقف کشتار و محاصره در غزه است، اما نمی‌پذیرد تحت عنوان توافقی «تسلیم‌شده» عمل کند. آن‌ها همچنین از دولت ترامپ خواستند فشار بیشتری بر اسرائیل وارد کند.

پیش‌بینی شده که در صورت پیشرفت گفت‌وگوها، طی روزهای آینده دور جدیدی از مذاکرات در دوحه یا قاهره با حضور هیأت‌های حماس، اسرائیل، میانجی‌ها و نماینده آمریکا برگزار شود.

ترور ابوعمر السوری

در تحولی مرتبط، ارتش اسرائیل جمعه‌شب موفق به ترور «حکم العیسی» معروف به «أبو عمر السوری»، یکی از فرماندهان ارشد «کتائب القسام» شد. وی از نزدیکان محمد الضیف، فرمانده شهید القسام، بود. اسرائیل همچنین چندین فرمانده دیگر از حماس، جهاد اسلامی و گروه‌های مقاومت دیگر را هدف قرار داده است.

با کاهش درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل، تمرکز ارتش اسرائیل بار دیگر بر نوار غزه افزایش یافته و حملات زمینی، هوایی و عملیات‌های هدفمند شدت گرفته‌اند.