عراق پس از حادثه حزب‌الله در دوره «هرج و مرج سلاح» به سر می‌برد

منابع نزدیک به دولت می‌گویند: آزادی بازداشتی‌های جناح طرفدار ایران بدون اطلاع دولت انجام شده‌است

 عراق پس از حادثه حزب‌الله در دوره «هرج و مرج سلاح» به سر می‌برد
TT

عراق پس از حادثه حزب‌الله در دوره «هرج و مرج سلاح» به سر می‌برد

 عراق پس از حادثه حزب‌الله در دوره «هرج و مرج سلاح» به سر می‌برد

جناح‌های وفادار به ایران روز گذشته و پس از مخالفت علنی تعدادی از رهبران شبه نظامیان با مقوله محدود کردن سلاح در دست دولت که سال‌ها در صدر مطالبات فوری نیروهای سیاسی و مردمی بود، دوره جدیدی به نام «هرج و مرج سلاح» را آغاز کردند.
«عهد جدید» در پی حمله جمعه گذشته نیروهای سرویس مبارزه با تروریسم علیه شبه نظامیان کتائب حزب‌الله و دستگیری ۱۴ نفر از اعضای آن و آزادی آنها و سکوت "حیرت انگیز" دولت نخست‌وزیر مصطفی الکاظمی در مورد روند آزادی و عواقب ناشی از آن آغاز شد.
این در حالی است که طرفداران دولت الکاظمی فکر می‌کردند که با این عملیات یورش و دستگیری به "یک هدف طلایی" دست یافته‌است و بعد از آن نیز به سرعت اتفاقات به ضرر دولت و نخست‌وزیر آن انجامید.
صرف نظر از کم آوردن دولت در مقابل نفوذ جناح‌ها و میزان حمایت مردمی که نخست‌وزیر مصطفی الکاظمی از آن برخوردار است، آزادی عناصر حزب‌الله و این که این نیروها علامت پیروزی نشان دادند و همچنین در اقدامی بحث‌برانگیز عکس مصطفی الکاظمی نخست‌وزیر را به آتش کشیده و زیر پا گذاشتند، موجب خشم و نارضایتی گروه‌های زیادی از مردم شده‌است، زیرا آنها به فرمانده کل نیروهای مسلح عراق اهانت کردند.
بسیاری نسبت به سکوت نهادهای رسمی عراق نسبت به «توهین» به فرمانده کل و نخست‌وزیر، ابراز ناراحتی کردند؛ در حالی که منابع نزدیک به دولت عراق می‌گویند، «این آزادی بدون اطلاع دولت و با نقشه رهبران شبه نظامی و برخی از طرف‌های قضایی صورت گرفته‌است». دولت الکاظمی به دلیل موضع نامشخص و سکوت دربارهٔ این اتفاق مورد انتقاد شدید قرار گرفت.
در مقابل، کتائب حزب‌الله سعی داشتند از روند آزادسازی عناصر خود بهره‌برداری کند، به طوری که دبیرکل آن (در بیانیه این گروه، نام او ذکر نشده‌است) با صراحت بی‌سابقه ای نسبت به مذاکرات مستمر دربارهٔ اهمیت خلع سلاح جناح‌ها اعلام مخالفت کرد و گفت: «سلاح مقاومت اصل اساسی شرع و قانون است و فقط به دست مولایمان حجة ابن الحسن العسکری سلام الله علیه تحویل داده می‌شود». اشاره او به مهدی است که شیعیان معتقدند در غیبت به سر می‌برد و آخرالزمان ظهور می‌کند.
ناظران معتقدند، موضع جدیدی که توسط دبیرکل کتائب گرفته شده‌است، به گمانه زنی‌هایی که به احتمال پذیرش جناح‌های مسلح حامل شعار "مقاومت" خلع سلاح اشاره دارد، خنثی می‌کند و دولت الکاظمی را در معرض چالش خلع سلاح با زور یا چشم پوشی آن قرار می‌دهد، همان‌طور که قیس خزعلی رهبر جناح عصائب خواسته بود.
اکرم الکعبی رهبر شبه نظامیان "النجباء"، دیروز به موج مخالفان خلع سلاح خارج از چارچوب دولت پیوست. وی در توییتی در توییتر خود بیان کرد: «در این وضعیت قهرمانان حاکمیت و آزادی باید به این حرف‌های انحرافی گوش ندهند و قدرت و توانایی خود را بیشتر از گذشته برای یک حماسه بزرگ آماده کنند».
ناظران همچنین بر این باورند که مواضع جدید رهبران شبه نظامیان مسلح خط پایانی بر شایعات پیرامون تعهد جناح‌های "الحشد الشعبی" به دستورات فرمانده کل نیروهای مسلح است.
در همین زمینه، غالب الشاهبندر نویسنده و محقق اسلامی، در توئیتی نوشت: "من اطمینان دارم که الحشد (در سطح رهبران) و بقیه جناح‌های مسلح با یکدیگر تفاوتی ندارند و آنچه گفته می‌شود دولتی، رسمی و غیره است، فقط کلاهبرداری (یعنی دروغ) است، جناح‌های مسلح و رهبران الحشد تحت عنوان ولایت الفقیه حکمرانی می‌کنند».



گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
TT

گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)

در حالی که وضعیت جنگی در نوار غزه همچنان ادامه دارد، ارتش اسرائیل روز یکشنبه دستور به بزرگ‌ترین عملیات تخلیه طی ماه‌های اخیر داد. این تخلیه مناطق وسیعی از شهر غزه و شمال آن، به‌ویژه محله‌های الزيتون، الصبرة، التفاح و الدرج را در بر می‌گیرد. ارتش از ساکنان خواسته فوراً به منطقه المواصی در جنوب منتقل شوند.

این دستور با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پخش اعلامیه از طریق پهپادها اعلام شد و شامل گسترش تخلیه مناطق پیشین مانند جبالیا البلد، الزرقاء و أبو إسكندر نیز می‌شود. منابع محلی گفته‌اند بسیاری از مردم نمی‌دانند کجا باید بروند، زیرا مناطق غربی غزه نیز از آوارگان پر شده است.

فلسطینی مجروح در حمله هوایی، در بیمارستان ناصر در خان‌یونس واقع در جنوب غزه، با پیکر برادرش که در همان حمله کشته شد، وداع می‌کند (رویترز)

ارتش اسرائیل اعلام کرده قصد دارد وارد عمق شهر غزه و حتی غرب آن شود. اگرچه منطقه المواصی به‌عنوان منطقه انسانی اعلام شده، اما در آنجا هم ارتش اسرائیل حاضر است و گه‌گاه تیراندازی یا بمباران‌هایی صورت می‌گیرد.

احتمال توافق جزئی

با وجود ادامه خشونت‌ها، تلاش‌ها برای آتش‌بس ادامه دارد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی خواستار تلاش برای دستیابی به توافق آتش‌بس شد. منابع فلسطینی به «الشرق الأوسط» گفته‌اند که احتمال رسیدن به توافقی جزئی در چارچوب طرح پیشنهادی فرستاده آمریکایی، استیو ویتکوف، وجود دارد.

فلسطینی‌ای در کنار پیکر کودکان کشته‌شده در حمله هوایی اسرائیل به خانه‌ای در شهر غزه پیش از مراسم تشییع در روز یکشنبه (رویترز)

این منابع افزودند مقاومت فلسطینی خواستار ضمانت اجرای کامل دوره ۶۰ روزه آتش‌بس بدون نقض آن توسط اسرائیل، و توزیع آزادسازی گروگان‌ها طی روزهای آتش‌بس هستند. همچنین تأکید شده که پروتکل‌های انسانی توافق پیشین در ژانویه ۲۰۲۵ باید رعایت شود؛ موضوعی که اسرائیل در آن زمان به‌طور کامل پایبند نبود.

بن‌بست در مذاکرات و لجبازی اسرائیل

منابع نزدیک به حماس می‌گویند: «رسیدن به توافق ممکن است اگر اسرائیل به خواسته‌های منطقی پاسخ مثبت دهد». به گفته آن‌ها، حماس پیشنهادات متعددی داده، اما هر بار بنیامین نتانیاهو آن را رد کرده و مسیر مذاکرات را مختل کرده است.

منابع تأکید کردند که «حماس» مایل به دستیابی به توافق برای توقف کشتار و محاصره در غزه است، اما نمی‌پذیرد تحت عنوان توافقی «تسلیم‌شده» عمل کند. آن‌ها همچنین از دولت ترامپ خواستند فشار بیشتری بر اسرائیل وارد کند.

پیش‌بینی شده که در صورت پیشرفت گفت‌وگوها، طی روزهای آینده دور جدیدی از مذاکرات در دوحه یا قاهره با حضور هیأت‌های حماس، اسرائیل، میانجی‌ها و نماینده آمریکا برگزار شود.

ترور ابوعمر السوری

در تحولی مرتبط، ارتش اسرائیل جمعه‌شب موفق به ترور «حکم العیسی» معروف به «أبو عمر السوری»، یکی از فرماندهان ارشد «کتائب القسام» شد. وی از نزدیکان محمد الضیف، فرمانده شهید القسام، بود. اسرائیل همچنین چندین فرمانده دیگر از حماس، جهاد اسلامی و گروه‌های مقاومت دیگر را هدف قرار داده است.

با کاهش درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل، تمرکز ارتش اسرائیل بار دیگر بر نوار غزه افزایش یافته و حملات زمینی، هوایی و عملیات‌های هدفمند شدت گرفته‌اند.