حوثی‌ها چگونه کوه صنعا را به انبار موشک و پهپاد تبدیل کردند؟

حوثی‌ها چگونه کوه صنعا را به انبار موشک و پهپاد تبدیل کردند؟
TT

حوثی‌ها چگونه کوه صنعا را به انبار موشک و پهپاد تبدیل کردند؟

حوثی‌ها چگونه کوه صنعا را به انبار موشک و پهپاد تبدیل کردند؟

منابع نظامی یمنی از تبدیل کوه‌های اطراف صنعا به انبار موشک‌های بالستیک، هواپیماهای بدون سرنشین و همچنین کارگاه‌های آموزشی برای نوسازی، توسعه و نصب آنها توسط شبه نظامیان حوثی می‌گویند، چه آن موشک‌هایی که شبه نظامیان پس از کودتا علیه مشروعیت به دست آوردند یا آنهایی که از ایران قاچاق شده‌اند.
این منابع به «الشرق الاوسط» گفتند که تعدادی از موشک‌های دور بلند هنوز هم در انبارهای کوهستانی در داخل و اطراف صنعا وجود دارد که حمله‌های نیروهای ائتلاف حمایت از مشروعیت، استفاده از آنها را به‌طور کامل محدود کرده‌است، اما شبه نظامیان همچنان تعدادی از این موشک‌ها را به منطقه همدان در حومه غربی شهر صنعا، جایی که سکوهای پرتاب وجود دارد، یا به استان‌های عمران و صعده منتقل می‌کنند. سپس از آنها برای هدف قرار دادن شهرهای یمن و سرزمین سعودی استفاده می‌کنند.
دو افسر سابق ارتش یمن که خواستند نامشان فاش نشود، در مورد ماهیت انبارهای بزرگ کوهستانی که در زمان حکومت علی عبدالله صالح رئیس‌جمهور پیشین با کمک صدام حسین رئیس‌جمهور فقید عراق، در ارتفاعات فج عطان در جنوب غربی پایتخت ایجاد شده بودند، با «الشرق الاوسط» گفتگو کردند. این ارتفاعات از خیابان الستین جنوبی تا حومه شهرستان بنی مطر استان صنعا امتداد دارند، ارتفاعاتی هستند که تیپ‌های موشکی در آن مستقر شده‌اند، همچنین یک اتاق عملیات نظامی بزرگ در زیر آن ارتفاعات مستقر است.
براساس این روایت، انبارهای دیگری در زیر ارتفاعات نهدین ایجاد شده‌است که مشرف به مجموعه ریاست جمهوری در جنوب پایتخت هستند و دارای سکوهای موشکی بالستیک اسکاد خریداری شده از کره شمالی، توشکاهای کوتاه برد روس و امبار سوخت موشکی هستند.
همین مورد در مورد کوه عظیم نقم، در شرق صنعا نیز صدق می‌کند، جایی که طبق این اظهارات، انبارهای بزرگ اسلحه و سوخت ایجاد شده‌است، همچنین غارهای کوهستانی که از دهه ۱۹۶۰ برای ذخیره اسلحه مورد استفاده قرار می‌گرفت، در حالی که در انبارهای جدید سلاح‌های سنگین و مهمات از جمله مخازن مدرن و مقادیر زیادی دیزل و روغن ذخیره می‌شوند.
این دو منبع نظامی اظهار کردند که پس از اشغال عراق در سال ۲۰۰۳ توسط آمریکا، واشنگتن به تعدادی از افسران ارشد ارتش عراق اجازه داد که برای اقامت در یمن منتقل شوند، علی عبدالله صالح رئیس‌جمهور فقید یمن نیز اکثر آنها را به عنوان مشاور و مربی در گارد جمهوری، نیروهای ویژه و سلاح موشکی منصوب کرد.
این کارشناسان - براساس همین اظهارات - در مدرن سازی و گسترش انبارهای کوهستانی کمک کردند، به طوری که هدف قرار دادن آنها با هواپیما غیرممکن شود، زیرا استفاده از موشک‌های پیشرفته که قادر به از بین بردن این انبارها هستند، به دلیل نزدیکی به مراکز بزرگ جمعیتی به یک فاجعه انسانی منجر می‌شود.
رئیس‌جمهور فقید یمن - طبق گفته منابع - از این افسران نیز در مدرنیزه کردن سیستم موشکی بالستیک خریداری شده از اتحاد جماهیر شوروی سابق به همراه آخرین محموله موشک‌های خریداری شده از کره شمالی بهره‌مند شد و کارشناسان نیز به همتایان یمنی خود پیشرفته سازی موشک‌های بالستیک و افزایش سرعت آن از طریق کاهش وزنش را آموزش دادند.
این منابع اظهار داشتند که شبه نظامیان حوثی در اواخر سال ۲۰۱۶ از محمد العاطفی فرمانده تیپ‌های موشکی در دولت قانونی کمک گرفتند، او چند توسط این گروه دستگیر شده بود. آنها برای آزادی اش انتصاب به عنوان وزیر دفاع در دولت کودتا را شرط کرده بودند.
براساس این توافقنامه، العاطفی تمام جزئیات فنی سلاح‌های موشکی، انبارهای آنها، انبارهای سوخت و اطلاعات افسران یمنی سرآمد در ساخت برخی از این موشک‌ها را تحویل داد.
این دو منبع توضیح دادند که شبه نظامیان حوثی به جستجوی مأمورین یمنی آموزش دیده توسط کارشناسان عراقی پرداختند و با زور به کارگاه‌های نظامی نظامی مستقر در بخشی از انبارهای کوه منتقل و آنها را وادار کردند تا زیر نظر عناصر نظامی شبه نظامیان برای ادامه به روزرسانی موشک‌های دوربرد و کوتاه برد فعالیت کنند.
آنها اضافه کردند که شبه نظامیان هنوز در حال جستجوی انبارهای تسلیحاتی مدرن در منطقه المحاقر در شهرستان سنحان، محل تولد رئیس‌جمهور فقید در حومه جنوبی پایتخت صنعا هستند و این گروه همچنین بر این باورند که انبارهای تسلیحاتی دیگری نیز وجود دارد که رئیس‌جمهور فقید آنها را در زمان ائتلاف با حوثی‌ها و قبل از درگیری با آنها و کشته شدن در دسامبر ۲۰۱۷ افشا نکرده‌است.
این منابع فاش کردند که توانایی‌های گروه حوثی برای قاچاق و مونتاژ موشک و هواپیماهای بدون سرنشین به لطف کارشناسان ایرانی به رهبری عبدالرضا شهلایی یکی از فرمانده سپاه پاسداران ایران و عناصر حزب‌الله لبنان به مرور زمان در حال پیشرفت است.
ایالات متحده آمریکا در راستای تلاش‌های خود برای کاهش موج تروریستی تهران در منطقه، ۱۵ میلیون دلار برای ارائه اطلاعات از شهلایی پاداش اعلام کرده‌است.



گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
TT

گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)

در حالی که وضعیت جنگی در نوار غزه همچنان ادامه دارد، ارتش اسرائیل روز یکشنبه دستور به بزرگ‌ترین عملیات تخلیه طی ماه‌های اخیر داد. این تخلیه مناطق وسیعی از شهر غزه و شمال آن، به‌ویژه محله‌های الزيتون، الصبرة، التفاح و الدرج را در بر می‌گیرد. ارتش از ساکنان خواسته فوراً به منطقه المواصی در جنوب منتقل شوند.

این دستور با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پخش اعلامیه از طریق پهپادها اعلام شد و شامل گسترش تخلیه مناطق پیشین مانند جبالیا البلد، الزرقاء و أبو إسكندر نیز می‌شود. منابع محلی گفته‌اند بسیاری از مردم نمی‌دانند کجا باید بروند، زیرا مناطق غربی غزه نیز از آوارگان پر شده است.

فلسطینی مجروح در حمله هوایی، در بیمارستان ناصر در خان‌یونس واقع در جنوب غزه، با پیکر برادرش که در همان حمله کشته شد، وداع می‌کند (رویترز)

ارتش اسرائیل اعلام کرده قصد دارد وارد عمق شهر غزه و حتی غرب آن شود. اگرچه منطقه المواصی به‌عنوان منطقه انسانی اعلام شده، اما در آنجا هم ارتش اسرائیل حاضر است و گه‌گاه تیراندازی یا بمباران‌هایی صورت می‌گیرد.

احتمال توافق جزئی

با وجود ادامه خشونت‌ها، تلاش‌ها برای آتش‌بس ادامه دارد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی خواستار تلاش برای دستیابی به توافق آتش‌بس شد. منابع فلسطینی به «الشرق الأوسط» گفته‌اند که احتمال رسیدن به توافقی جزئی در چارچوب طرح پیشنهادی فرستاده آمریکایی، استیو ویتکوف، وجود دارد.

فلسطینی‌ای در کنار پیکر کودکان کشته‌شده در حمله هوایی اسرائیل به خانه‌ای در شهر غزه پیش از مراسم تشییع در روز یکشنبه (رویترز)

این منابع افزودند مقاومت فلسطینی خواستار ضمانت اجرای کامل دوره ۶۰ روزه آتش‌بس بدون نقض آن توسط اسرائیل، و توزیع آزادسازی گروگان‌ها طی روزهای آتش‌بس هستند. همچنین تأکید شده که پروتکل‌های انسانی توافق پیشین در ژانویه ۲۰۲۵ باید رعایت شود؛ موضوعی که اسرائیل در آن زمان به‌طور کامل پایبند نبود.

بن‌بست در مذاکرات و لجبازی اسرائیل

منابع نزدیک به حماس می‌گویند: «رسیدن به توافق ممکن است اگر اسرائیل به خواسته‌های منطقی پاسخ مثبت دهد». به گفته آن‌ها، حماس پیشنهادات متعددی داده، اما هر بار بنیامین نتانیاهو آن را رد کرده و مسیر مذاکرات را مختل کرده است.

منابع تأکید کردند که «حماس» مایل به دستیابی به توافق برای توقف کشتار و محاصره در غزه است، اما نمی‌پذیرد تحت عنوان توافقی «تسلیم‌شده» عمل کند. آن‌ها همچنین از دولت ترامپ خواستند فشار بیشتری بر اسرائیل وارد کند.

پیش‌بینی شده که در صورت پیشرفت گفت‌وگوها، طی روزهای آینده دور جدیدی از مذاکرات در دوحه یا قاهره با حضور هیأت‌های حماس، اسرائیل، میانجی‌ها و نماینده آمریکا برگزار شود.

ترور ابوعمر السوری

در تحولی مرتبط، ارتش اسرائیل جمعه‌شب موفق به ترور «حکم العیسی» معروف به «أبو عمر السوری»، یکی از فرماندهان ارشد «کتائب القسام» شد. وی از نزدیکان محمد الضیف، فرمانده شهید القسام، بود. اسرائیل همچنین چندین فرمانده دیگر از حماس، جهاد اسلامی و گروه‌های مقاومت دیگر را هدف قرار داده است.

با کاهش درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل، تمرکز ارتش اسرائیل بار دیگر بر نوار غزه افزایش یافته و حملات زمینی، هوایی و عملیات‌های هدفمند شدت گرفته‌اند.