وزارت خارجه آمریکا به الشرق الاوسط: برخی از سیاستمداران عراقی عروسک‌های تهران هستند

این وزارتخانه خواستار محافظت از تظاهرکنندگان، پاسخگوکردن کسانی که آنها را هدف قرار داده و پایان دادن به فساد شد

وزارت خارجه آمریکا به الشرق الاوسط: برخی از سیاستمداران عراقی عروسک‌های تهران هستند
TT

وزارت خارجه آمریکا به الشرق الاوسط: برخی از سیاستمداران عراقی عروسک‌های تهران هستند

وزارت خارجه آمریکا به الشرق الاوسط: برخی از سیاستمداران عراقی عروسک‌های تهران هستند

کریستین جیمز سخنگوی عربی وزارت امور خارجه آمریکا گفت: بسیاری از افراد طبقه سیاسی در عراق عامل تهران و عروسک‌های ایران هستند که هر طور که بخواهد آنها را حرکت می‌دهد و اعتراضات و تظاهراتی که در شهرها و استان‌های عراقی انجام می‌شود، در واقع اعتراض به هژمونی ایران در عراق است که به‌طور مداوم برای چیره شدن بر جنبه‌های سیاسی و اقتصادی تلاش و به افزایش تنش و خشونت کمک می‌کند.
جیمز در مصاحبه با الشرق الاوسط تأکید کرد که رژیم در تهران می‌خواهد زندگی اقتصادی عراق را از بین ببرد و عراقی‌ها از واردات محصولات کشاورزی ایران با قیمت کمتر از قیمت بازار خسته شده‌اند و باعث ناراحتی کشاورزان عراقی شده‌است.
وی همچنین ایران را به ارسال داروهای تقلبی و غیرقانونی به عراق متهم کرد و گفت هدف نهایی تهران بی‌ثبات ساختن عراق و تسلط بر همه جنبه‌های زندگی در آن است.
این سخنگو تأکید کرد: ایالات متحده آمریکا در کنار مردم عراق ایستاده‌است، مردمی که صدها هزار نفر از آنها از اکتبر سال گذشته (۲۰۱۹) با صدای اعتراضی بلند بر علیه هژمونی ایران و فساد طبقه سیاسی، به خیابان‌ها آمده‌اند.
او خواستار پاسخگویی شخصیت‌های مسبب خشونت و همچنین رهبرانی که نتوانستند اقدامات عملی برای حمایت از حق آزادی بیان و اعتراضات مسالمت آمیز انجام دهند، شد.
وی از دولت عراق خواست که اصلاحات بیشتری را انجام دهد و اقدامات فوری در قبال حملات شبه نظامیان و گروه‌های بی‌پایه و بی ریشه در عراق علیه عراقی‌های معترض مسالمت آمیز اتخاذ کند.
وی افزود: «منطقی نیست که عاملان همچنان از مصونیت مجازات برخوردار هستند. شخصیت‌های سیاسی که خشونت وحشتناک و حمله با گلوله‌های جنگی علیه معترضان را سبب شده‌اند، و رهبران دولتی که نتوانسته‌اند برای محافظت از حق آزادی بیان و اجتماع مسالمت آمیز قدم بردارند، باید پاسخگو باشند».
وی توضیح داد که دولت آمریکا می‌خواهد که آمریکا و عراق در قالب یک طرح امنیتی قوی، طبیعی و دوجانبه شامل اعزام مشاوران و تهیه سیستم‌های تسلیحاتی با کیفیت بالا گرد هم آیند.
جیمز با تأکید بر اینکه امنیت پایه و اساس ثبات است، گفت این امر همان چیزی است که شرایط لازم را برای رشد اقتصادی و رونق فراهم می‌آورد.
وزارت‌خارجه آمریکا روز پنجشنبه ۳۰ مرداد گفت «از ترور فعالان جامعه مدنی در عراق و حملات به تظاهر کنندگان در بغداد و بصره خشمگین است. ما از دولت عراق می‌خواهیم، جهت حسابرسی از شبه‌نظامیان، اوباش و باندهای جنایی اقدامات فوری اتخاذ کند. این اوباش و شبه‌نظامیان به عراقیانی که از حق تظاهرات مسالمت‌آمیز استفاده می‌کنند، حمله می‌کنند».
مصطفی الکاظمی در بدو ورود به واشنگتن مورد استقبال ویژه قرار گرفت، به طوری که دولت آمریکا جاده‌های منتهی به هتل محل سکونت وی را مسدود کرد.
 شماری از سیاستمداران و مقامات آمریکایی در استقبال از الکاظمی، مانند جرد کوشنر داماد و مشاور ترامپ دیده شدند.
دولت آمریکا از الکاظمی خواسته‌است تا یک روز دیگر سفر خود به واشنگتن را تمدید کند، تا بتواند با بیشترین تعداد مقامات آمریکایی و سیاستمداران در کنگره از دو حزب جمهوریخواه و دموکرات دیدار کند.
قرار است وی با نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان نیز دیدار کند. او دیروز با کمیته روابط خارجی این مجلس دیدار کرده بود.
از سوی دیگر، فؤاد حسین وزیر امور خارجه عراق روز گذشته در سمینار مجازی مؤسسه صلح ایالات متحده گفت که مذاکرات با رئیس‌جمهور ترامپ و دولت آمریکا بر امنیت، اصلاحات و تغییر شکل روابط متمرکز شده‌است و دو طرف به تفاهم‌های بسیاری رسیده‌اند که در آینده نزدیک پیامدهای مثبت آن برای دو کشور را در پی خواهد داشت.
حسین ادامه داد، وضعیت امنیتی در عراق به آن وخامت و سختی نیست که ۳ سال پیش، هنگامی که «داعش» بسیاری از مناطق عراق را کنترل می‌کرد، اما او هشدار داد که تهدید این سازمان هنوز وجود دارد.
حسین در مورد شبه نظامیان نیز گفت: «آنها باید بخشی از نیروهای عراقی باشند.. اگر در خارج از چارچوب حکومت عراق فعالیت کنند، این بدان معنی است که آنها علیه دولت هستند. در پایان، من فکر می‌کنم جایی برای گروه‌هایی که به دیپلمات‌ها حمله می‌کنند وجود نخواهد داشت».
 



سرگردانی اروپا درباره وضعیت پس از بایدن

 (dpa)
(dpa)
TT

سرگردانی اروپا درباره وضعیت پس از بایدن

 (dpa)
(dpa)

با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید در ۲۰ ژانویه، رهبران اروپایی که در بوداپست گرد هم آمده‌اند، به سرعت نسبت به این تحول واکنش نشان دادند. این نشست، تحت عنوان «گروه سیاسی اروپا» با حضور تمامی کشورهای اروپایی به جز روسیه برگزار شد، و روز جمعه تنها به سران ۲۷ کشور اتحادیه اروپا اختصاص خواهد داشت.

بازگشت ترامپ، باری دیگر ایده «استقلال راهبردی» را مطرح کرده و امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، که از طرفداران اصلی آن است، با تأکید بیشتر این موضوع را بیان کرد. او در سخنرانی طولانی خود، با استناد به دلایل مختلف، بر ضرورت مدیریت سرنوشت اروپا توسط خود اروپایی‌ها تأکید کرد. مکرون اشاره کرد که برخی کشورهای اروپایی همچنان ترجیح می‌دهند روابط خود را با ترامپ به‌خاطر محافظت از «چتر امنیتی آمریکا و ناتو» تنظیم کنند.

این سخنرانی به‌صورت زنده از سایت کاخ الیزه در شبکه اجتماعی «ایکس» پخش شد. این موضوع در پی تماس تلفنی چهارشنبه شب بین مکرون و ترامپ مطرح شد که کاخ الیزه آن را «بسیار خوب» توصیف کرد. طرفین توافق کردند برای بازگشت صلح و ثبات و حل بحران‌های بزرگ بین‌المللی همکاری کنند.

مکرون همچنین بر اهمیت نقش اروپا در مسائل اوکراین و خاورمیانه تأکید کرد. این موضوع ناشی از نگرانی فرانسه از رویکرد احتمالی ترامپ در انجام توافقات یکجانبه بدون مشورت با متحدان اروپایی‌ است. با پیروزی ترامپ، اروپا به‌طور جدی نگران است که در صورت کاهش تعهدات آمریکا نسبت به ناتو، «بی‌پناه» شود. به همین دلیل، ساختن دفاع اروپایی با رویکرد «استقلال راهبردی» به اولویت نخست تبدیل شده است.

مکرون در سخنانش به همتایان اروپایی خود، تهدیدهایی را که اروپا را احاطه کرده برشمرد؛ از جمله جنگ اوکراین، تروریسم، مهاجرت غیرقانونی، تنش‌ها بین کشورها مانند وضعیت بین آذربایجان و ارمنستان، و رقابت‌های ژئوپلیتیک میان آمریکا و چین که به دنبال منافع خود بدون توجه به قوانین بین‌المللی هستند. او گفت: «آیا دیگران تاریخ ما را می‌نویسند یا ما خود می‌خواهیم آن را بنویسیم؟» و پاسخ داد که به‌نظر او، اروپا توانایی این کار را دارد. او اضافه کرد که راه رسیدن به این هدف از طریق اقدامات عملی و ایمان به توانایی‌های اروپا در تحقق استقلال راهبردی است.

مکرون این فرصت را غنیمت شمرد تا به ترامپ پیام دهد که پیروزی اوکراین به سود اروپا خواهد بود و اروپا نباید اجازه دهد روسیه پیروز شود، چراکه پیروزی روسیه یعنی قدرت‌گیری یک امپراتوری در مرزهای اروپا و احتمال برنامه‌های توسعه‌طلبانه آن پس از اوکراین.

بنجامین حداد، وزیر امور اروپایی فرانسه، در این باره گفت که اگر اروپایی‌ها مسئولیت امنیت خود را بر عهده نگیرند، دیگران سرنوشتشان را تعیین خواهند کرد.

در عین حال، مکرون تأکید کرد که اروپا باید خود را با شرایط جدید پس از انتخاب ترامپ تطبیق دهد و نمی‌تواند همیشه دفاع از امنیت خود را به آمریکایی‌ها بسپارد. او بر این باور است که دفاع از منافع اروپا باید در اولویت اروپایی‌ها باشد، اما بدون رد همکاری با ناتو و بدون ملی‌گرایی افراطی که باعث ضعف اروپا شود. به‌گفته او، راه درست این است که اروپا بیداری راهبردی داشته باشد و به‌سرعت به سمت ساختن نیروی دفاعی مستقل خود حرکت کند که با چارچوب ناتو سازگار باشد، اما در عین حال از آن استقلال داشته باشد.

مکرون با این موضع می‌خواهد نقش اصلی در گفتگو با ترامپ را ایفا کند و حد و مرز روابط با واشنگتن را مشخص کند. با این حال، بسیاری تردید دارند که اروپا بتواند به‌طور جمعی این مسیر را دنبال کند، زیرا برخی کشورهای اروپایی ترجیح می‌دهند امنیت خود را از طریق حمایت آمریکا و ناتو تأمین کنند.