راه‌اندازی واحد پشتیبانی فنی در دستورکار کاندیدای سعودی برای سازمان تجارت جهانی

التویجری معتقد است که بی‌طرفی‌اش، اعتماد طرف‌های درگیر در مسائل بین‌المللی را جلب کرده‌است

راه‌اندازی واحد پشتیبانی فنی در دستورکار کاندیدای سعودی برای سازمان تجارت جهانی
TT

راه‌اندازی واحد پشتیبانی فنی در دستورکار کاندیدای سعودی برای سازمان تجارت جهانی

راه‌اندازی واحد پشتیبانی فنی در دستورکار کاندیدای سعودی برای سازمان تجارت جهانی

کاندیدای سعودی برای تصدی ریاست سازمان تجارت جهانی که در حال سپری‌کردن دوره نامزدی است، با اعلام این که قصد دارد یک واحد پشتیبانی فنی حیاتی برای تقویت ارتباطات و توسعه راه حل‌هایی برای مشکلات پیش‌روی کشورها ایجاد کند، تأکید کرد: در عین حال پرونده تجارت الکترونیکی باید بازتعریف شود تا بتواند با تحولات در چارچوب سازمان مقابله می‌کند.
محمد بن مزید التویجری اظهار کرد: سعودی از زمان تصدی ریاست گروه بیست در سال ۲۰۱۹ اصلاحات این سازمان را در سرلوحه کار خود قرار داده‌است و همزمان با بروز جلوه‌های ضعف در اعتماد بین‌المللی در سازمان و پاسخ آهسته آن به تغییرات بنیادی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در جهان علاوه بر کاهش نفوذ جهانی آن، برای بازگرداندن اعتبار سازمان و نقش اصلی و تأثیرگذار آن کاندیدا شده‌است.
در ژوئیه گذشته، ۸ نامزد (سه آفریقایی، دو آسیایی، یکی از آنها سعودی، دو اروپایی و یک آمریکای لاتین) برای انتخاب جهت تصدی این مقام بین‌المللی برنامه انتخاباتی خود را مطرح کردند، نامزدها تا هفتم سپتامبر آینده، برای متقاعد کردن کشورها تلاش خواهند کرد. کشورها در جلسه ویژه در ژنو رئیس بعدی را انتخاب خواهند کرد، در حالی که مرحله حذفی نامزدها از ۸ سپتامبر آینده طبق یک سازوکاری ممکن است دو ماه طول بکشد.
التویجری در اظهاراتی رسانه‌ای توضیح داد که جهان در حال تجربه یک مرحله استثنایی و بی‌سابقه ای از بحران‌های گذشته (همچون بحران مالی در آسیا ۱۹۹۷ و بحران مالی جهانی در سال ۲۰۰۸)، از طریق همه گیر جدید کرونا، که تحول گسترده‌ای را در همه نقاط جهان ایجاد کرده‌است. او افزود که این وضعیت با تحولات اساسی در اقتصاد جهانی، از جمله تغییر نرخ بهره، عواقب خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، پرونده‌هایی برای گسترش مسائل ژئوپلیتیکی، نوسانات قیمت کالاها مانند انرژی و عدم قطعیت در بازارهای مالی همزمان شده‌است.
التویجری در اظهارات خود به شبکه چینی CGTN افزود: بحران کرونا همه بخش‌های جهان به ویژه زیرساخت‌ها را تحت تأثیر قرار داده و در همه مسائل مربوط به تجارت نه تنها کالاها بلکه کل سیستم زنجیره تأمین از جمله حمل و نقل، منابع و شغل منعکس شده‌است. وی ادامه داد: «ما نمی‌دانیم چه موقع به پایان می‌رسد و چگونه پایان خواهد یافت.»
وی با بیان این که «ما در حال گذراندن یک مرحله بسیار حساس هستیم و بنابراین سیستم تجارت جهانی باید نقش مؤثر، واقعی و بنیادی داشته باشد»، گفت: جهانی شدن شاهد تحول در تعریف و روش‌های خود است، نمونه بارز آن تحول در مفهوم جهان از ماهیت و وسایل تجارت که یک سیر تحول است؛ بنابراین دربارهٔ نقش سازمان در پویایی، سازگاری و همگام شدن با تغییرات، از جمله تعریف مفاهیم و چالش‌های تجارت جهانی پرسش‌هایی ایجاد می‌شود.
التویجری معتقد است که نقش اصلی وی در همگرایی دیدگاه‌ها و ایجاد سیستمی برای اندازه‌گیری پیشرفت کار با تدوین سازوکارهای روشن جهت سنجش عملکرد خواهد بود. او اضافه کرد که وی متوجه شکایت مداوم در مورد عدم پشتیبانی کافی از نظر فنی از سوی برخی از کشورها، به ویژه در گزارش‌هایی که حاکی از نبود یک واحد قوی و حیاتی است، شده‌است؛ بنابراین نیاز به یک واحد متخصص که به‌طور روزانه در زمینه‌های پشتیبانی فنی کار می‌کند و به بررسی علل اصلی مشکلات و توسعه راه حل‌های مدیریتی و رهبری برای خدمت به همه طرف‌ها می‌پردازد.
التویجری در اظهارات تلویزیونی خود افزود: تلاش خواهم کرد نقاط مشترک و همچنین موارد مناقشه را برای تعریف مجدد آنها و شروع به تهیه راهکارهایی برای آنها آغاز کنم، زیرا از متناقض‌ترین نکات شروع به پیدا کردن ریشه‌ها و دلایل و کار در جهت کاهش آنها می‌کنم و به تدریج با تمرکز بر درک انگیزه‌ها و ارائه گزینه‌های جایگزین برای راه حل‌ها به روشی که در خدمت عموم باشد، اقدام خواهم کرد.
کاندیدای سعودی برای رهبری سازمان تجارت جهانی اظهار کرد: توافق بسیار خوبی در زمینه چشم‌انداز بین‌المللی سعودی ۲۰۳۰ و اهداف این سازمان در رابطه با رشد اقتصادی، استفاده بهتر از منابع و تنوع اقتصادی برای خدمت به بخش خصوصی، ایجاد شغل به صورت پایدار و ۱۷ هدف توسعه زیر چتر سازمان ملل وجود دارد.
التویجری دربارهٔ جنگ تجاری بین چین و آمریکا گفت: این مسئله اولویت‌های این سازمان را در برمی گیرد و یقین دارم که دو کشور تأثیرگذار هستند و نماینده بخش بزرگی از تجارت جهانی هستند، به همین دلیل پرونده آنها باید در اولویت سازمان باشد.
التویجری معتقد است که نامزد سعودی از سوی هردو طرف و سایر طرف‌ها مورد قبول قرار گرفته‌است، زیرا کار، تا آنجا که او توضیح داد، روی مبانی برنامه، کارایی ارتباطات، ارائه نقطه نظر و رساندن آن و کار از طریق اعضا بر اساس سیاست سازمان خواهد بود. او ادامه داد که مشکلات روزی وجود دارد که باید بلافاصله در دستور کار سازمان مطرح شود، جایی که ضروری است با یک تلاش روشن و مؤثر به سمت موضوعات نوظهور مانند تجارت الکترونیکی برویم.
التویجری در پایان معتقد است که کاندیداهای احتمالی منتخب از بین سه نفر خواهد بود: کاندیدایی از درون که چالش‌های سازمان را درک می‌کند اما عمق اجرا، توسعه و تغییر را به روشنی ندارد، دوم کاندیدای خارج از سازمان است اما چالش‌های درونی را با روشی عمیق و دقیق نمی‌شناسد و سوم نامزد ترکیبی است، کسی که توانایی تغییر، گوش دادن، بحث و گفتگو و ایجاد دیدگاه‌های مهندسی سازمان را دارد و همچنین سابقه کار دولتی و رابطه با سازمان‌های بین‌المللی، نحوه تفکر و نقش آنها را نیز داشته باشد.



اقتصاد بدون نفت سعودی خوش درخشید؛ سهم ۵۴٪ فعالیت های متنوع از تولید ناخالص داخلی


پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
TT

اقتصاد بدون نفت سعودی خوش درخشید؛ سهم ۵۴٪ فعالیت های متنوع از تولید ناخالص داخلی


پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)

فعالیت های غیر نفتی سعودی نقش کلیدی در اقتصاد این کشور در راستای تنوع منابع درآمد و کاهش وابستگی به نفت دارد. در این میان اقدامات دولت مثل وضع قوانین و ضوابط برای فعالیت های غیر نفتی به رونق گرفتن بخش غیر نفتی کمک کرده و سهم بخش غیر نفتی از تولید ناخالص داخلی در سال گذشته بیش از ۵۴ درصد بوده است.
دولت سعودی که درهای این کشور را به روی دنیا باز کرد قوانین و مقررات دیجیتالی متنوعی برای تامین نیازمندی های سرمایه گذاران وضع نمود و وضع سرمایه گذاری در کشور را جذاب کرد. هدف اصلی دست یابی به اهداف اصلی یعنی قطع وابستگی کشور به درآمدهای نفتی است.
کارشناسان اقتصادی تاکید می کنند که اصلاحات اقتصادی اخیر بستر خوبی برای بخش خصوصی و داخلی و بین المللی ایجاد کرده است.

برنامه های نوید بخش

دکتر محمد مکنی استاد مدیریت مالی و سرمایه گذاری دانشگاه اسلامی امام محمد بن سعود در گفتگو با «الشرق الاوسط» به بخش غیر نفتی پررونق که مورد توجه دولت است اشاره می کند و گفت «حجم سرمایه گذاری و پیشرفت در بخش هایی مثل گردشگری و سرگرمی و ورزش پرشتاب و کلان است. استراتژی ملی صنایع در حال متحول کردن ۱۳ بخش مثل خودرو و ماشین آلات برقی و تجهیزات نظامی است که در افزایش رشد ناخالص غیر نفتی سهیم هستند».
سازمان آمار سعودی در گزارش تازه خود گفت تولید ناخالص داخلی غیر نفتی در سه ماه اول سال جاری رشد بیش از ۴ درصدی داشته و پیش بینی می شود که این رشد همچنان افزایش پیدا کند. نرخ بومی سازی در بخش هایی مثل صنایع نظامی به حدود ده درصد و دارو سازی به حدود ۴۰ درصد رسیده و صادرات غیر نفتی افزایش قابل ملاحظه دارد.
مکنی خاطر نشان کرد که چالش های ژئوپلیتیکی در پرتو جنگ تجاری آمریکا و چین شاید باعث کاهش فعالیت های غیر نفتی به خصوص در بخش صنعتی شود. شاخص مدیران خرید بانک ریاض در ماه مه ۵۵.۸ واحد افزایش یافته و این بیانگر بهبود چشمگیر کسب و کارهاست.
مکنی توضیح داد که تصور می شود همه زیر شاخه ها مثل سفارشات و صادرات جدید نیز بهبود پیدا کردند.

زیر ساختارها

از سوی دیگر فدوی البواردی پژوهشگر اقتصادی و مشاور فنی به «الشرق الاوسط» گفت «سرمایه گذاری داخلی در زیرساختارها نقش کلیدی در توسعه بخش های غیر نفتی دارد که شامل توسعه شهرهای صنعتی و مناطق لجستیکی و زیرساختارهای دیجیتالی برای جذب سرمایه گذاری می شود. این سرمایه گذاری ها در افزایش تنوع سازی در بخش هایی مثل گردشگری و تکنولوژی و انرژی های تجدید پذیر و خدمات سلامت و آموزشی سهیم هستند که در نهایت درآمدهای غیر نفتی را افزایش می دهند».
افزون بر این، دولت سعودی با بهبود فضای کسب و کارها و ایجاد تسهیلات برای سرمایه گذاران و تقویت ابتکارعمل های کارآفرینی دست به توسعه بخش غیر نفتی خصوصی می زند.
فدوی البواردی اضافه کرد تحول دیجیتالی و فناوری از جمله ابزارهای مهم در راستای بهبود کارآرایی و افزایش نوآوری هستند. دولت مقررات و سیاست های تشویقی نیز وضع کرده و قوانین و ضوابط مشوق بیشتری مثل قانون شرکت های تجاری و سیستم های حمایت از سرمایه گذاران برای تشویق فعالیت های غیر نفتی صادر خواهند شد.

ابتکار و کارآفرینی

فدوی البواردی بر لزوم ساده کردن اقدامات و ارایه مشوق های مالیاتی و اهمیت افزایش همکاری بین بخش های دولتی و خصوصی برای تامین مالی پروژه های زیرساختی و توسعه صنعتی و دست یابی به یکپارچگی در اجرای ابتکار عمل ها تاکید کرد.
افزایش سرمایه گذاری در بخش های آموزشی و مهارت آموزی برای توسعه مهارت های نیروی های انسانی سعودی نیز همگام با رونق بخش غیر نفتی دنبال می شود. تشویق ابتکار و کارآفرینی با برنامه حمایت استارت آپ ها و تامین مالی و هدایت فنی در کانون تلاش دولت سعودی هستند.
فدوی البواردی پیش بینی می کند که تلاش های تنوع سازی همچنان باعث نتایج قابل ملاحظه می شود. افزایش سهم بخش غیر نفتی از تولید ناخالص داخلی به خصوص بخش های گردشگری و سرگرمی و تکنولوژی و منابع تجدید پذیر در کنار ادامه اصلاحات و بهبود کسب و کارها از جمله برنامه های دیگر دولت سعودی است.