شرکت صافر به الشرق الاوسط: نفت نفتکش باید فورا تخلیه شود

مسئولان یمن: برنامه سازمان ملل در مسیر اشتباه است

شرکت صافر به الشرق الاوسط: نفت نفتکش باید فورا تخلیه شود
TT

شرکت صافر به الشرق الاوسط: نفت نفتکش باید فورا تخلیه شود

شرکت صافر به الشرق الاوسط: نفت نفتکش باید فورا تخلیه شود

مسئولان شرکت اکتشاف و تولید صافر گفتند بار نفتکش شناور صافر باید فورا تخلیه شود چون اگر این نفتکش حامل ۱.۱ میلیون بشکه  دچار نشت یا انفجار شود فاجعه قریب الوقوع در یمن و کل منطقه اتفاق خواهد افتاد.
یک مسئول ارشد شرکت صافر، مالک نفتکش صافر در گفتگوی تلفنی با الشرق الاوسط گفت «ارزیابی و بحث تعمیرات که توسط کارشناسان سازمان ملل مطرح شد عاری از حقیقت بوده و در مسیر اشتباه حرکت می کند».
بدنه این نفتکش شناور در بندر راس عیسی در حدیده در حال خراب شدن است و از این رو یک بمب ساعتی به شمار می رود که ۱.۱ میلیون نفت انبار شده در آن پس از کودتا علیه دولت قانونی در ۲۰۱۴ در آستانه انفجار قرار دارد.
مسئول صافر که نخواست نامش منتشر شود افزود «ما در آستانه وقوع یک فاجعه زیست محیطی بی سابقه در یمن و منطقه خلیج هستیم و با سرعت تمام برای جلوگیری از آن تلاش می کنیم اما گویا برخی طرف ها نسبت به این شرایط واقعا خطرناک بی اعتنا هستند». او در ادامه خاطر نشان کرد «تیم سازمان ملل در تلاشند با تعمیرکاری شناور نفتی صافر با مقام های یمن در صنعاء یا عدن توافق کنند اما این راه حل مساله نیست. این رویکرد اشتباه است چون اعضای تیم سازمان ملل بیش از یک سال است که درصدد بازدید از صافر هستند که تا حالا موفق نشدند. اگر امور به این شکل پیش برود وقوع فاجعه حتمی است».
مسئول صافر توضیح داد «فشار بر تیم سازمان ملل و گروه های درگیر در یمن برای طرح مناقصه فوری در راستای تخلیه بار نفتکش صافر پیش از تعمیر راه درست حل مشکل است. ما با تعمیر پیش از تخلیه بار مخالفیم. باید کشتی مجهز که در کشورهای جهان کم نیستند با تمام تجهیزات و وسایل مورد نظر اعزام شود و نفت را تخلیه کند. اگر نفت تخلیه شود می توان نفس راحت کشید و خطر قریب الوقوع برطرف می شود». او اشاره کرد «باید اولویت بندی کرد؛ اول باید بار فورا تخلیه شود و بعد موضوع تغییر و تعمیر کشتی و ساخت انبارهای نفت در خشکی مورد بررسی قرار بگیرد. اول باید خطر نشت نفت برطرف شود و بعد از آن گزینه های فراوانی داریم».
حوثی ها به مارتین گریفیتس فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن ابلاغ کردند به شرطی اجازه تعمیر صافر را می دهند که نفت نفتکش را خود آنها مصادره کنند. منابع یمنی می گویند شبه نظامیان حوثی با این شرط از محموله نفت این بمب ساعتی به عنوان اهرم فشار برای باج خواهی از جامعه جهانی در آینده استفاده می کنند. مسئول شرکت صافر خاطر نشان کرد «ما در حال حاضر برای تعمیرکاری و چانه زدن و مذاکرات وقت نداریم چون فاصله چندانی با وقوع فاجعه نداریم. بهترین کار این است که گروه های متخصص نفت را هر چه زودتر تخلیه کنند. فروش و قیمت نفت چندان مهم نیست، مساله اصلی این است که بتوان جلوی فاجعه نشت نفت را گرفت و خود این چندین میلیارد دلار هزینه برمی دارد و بنادر اطراف و محیط زیست دریایی و منابع آبزی را نابود می کند». او افزود «هزینه تعمیرات سالانه نفتکش صافر حدود ۲۵ میلیون دلار بود که توسط شرکت صافر انجام می شد. این انبارهای نفتی شناور در دهه هفتاد میلادی ساخته شدند و نفتکش صافر تا ۲۰۱۵ وضعیت خوب و عالی داشت». او درباره شرایط کنونی نفتکش صافر توضیح داد «این نفتکش دو ماه پیش دچار نشت آب دریا به موتور شد اما تعمیرات لازم به شکل محدود انجام و آب تخلیه شد. تا حالا نشت نفت نداشتم و در حال بستن دریچه هایی هستیم که آب دریا از آنها به کشتی نشت می کند. این دریچه ها جهت خنک کاری موتور کشتی به کار می روند و آب دریا معمولا به آن وارد می شود. مساله اینجاست که سوپاپ هایی که مانع ورود آب دریا به بدنه کشتی می شوند کار نمی کنند».
او در ادامه گفت «گاز بی اثر که مانع از حریق کشتی می شود در نفتکش صافر تمام شده و به همین دلیل این نفتکش بر اثر یک جوشکاری ساده یا تعمیر ممکن است دچار انفجار گسترده و مهیب و مهار نشدنی شود».
برنامه محیط زیست ملل متحد پیشتر گفت «اگر نفتکش صافر دچار نشت شود اکوسیستم دریای سرخ که منبع حیات و رزق و روزی حدود ۳۰ میلیون نفر است در معرض نابودی قرار می گیرد. دریای سرخ منبع درآمد دستکم ۱۲۵ هزار ماهیگیر یمنی و یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر است که پیش از این هم عمدتا به کمک های بشردوستانه نیاز داشتند». سازمان ملل افزود «نشت نفت منجر به نابودی ۵۰۰ کیلومتر مربع زمین کشاورزی و ۸ هزار چاه آب می شود. حدود ۳ میلیون کشاورز یمنی در این اراضی کشاورزی می کنند. همچنین نشت نفت باعث آلودگی شدید هوا برای بیش از ۸ میلیون نفر می شود».
به گفته سازمان ملل تعطیلی ۶ ماهه دو بندر حدیده و صلیف یکی دیگر از نتایج نشت احتمالی نفت صافر است و منجر به توقف ۹۰ درصد واردات مواد غذایی و کالاهای اولیه دیگر و محصولات تجاری مورد نیاز یمن می شود.



گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
TT

گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)

در حالی که وضعیت جنگی در نوار غزه همچنان ادامه دارد، ارتش اسرائیل روز یکشنبه دستور به بزرگ‌ترین عملیات تخلیه طی ماه‌های اخیر داد. این تخلیه مناطق وسیعی از شهر غزه و شمال آن، به‌ویژه محله‌های الزيتون، الصبرة، التفاح و الدرج را در بر می‌گیرد. ارتش از ساکنان خواسته فوراً به منطقه المواصی در جنوب منتقل شوند.

این دستور با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پخش اعلامیه از طریق پهپادها اعلام شد و شامل گسترش تخلیه مناطق پیشین مانند جبالیا البلد، الزرقاء و أبو إسكندر نیز می‌شود. منابع محلی گفته‌اند بسیاری از مردم نمی‌دانند کجا باید بروند، زیرا مناطق غربی غزه نیز از آوارگان پر شده است.

فلسطینی مجروح در حمله هوایی، در بیمارستان ناصر در خان‌یونس واقع در جنوب غزه، با پیکر برادرش که در همان حمله کشته شد، وداع می‌کند (رویترز)

ارتش اسرائیل اعلام کرده قصد دارد وارد عمق شهر غزه و حتی غرب آن شود. اگرچه منطقه المواصی به‌عنوان منطقه انسانی اعلام شده، اما در آنجا هم ارتش اسرائیل حاضر است و گه‌گاه تیراندازی یا بمباران‌هایی صورت می‌گیرد.

احتمال توافق جزئی

با وجود ادامه خشونت‌ها، تلاش‌ها برای آتش‌بس ادامه دارد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی خواستار تلاش برای دستیابی به توافق آتش‌بس شد. منابع فلسطینی به «الشرق الأوسط» گفته‌اند که احتمال رسیدن به توافقی جزئی در چارچوب طرح پیشنهادی فرستاده آمریکایی، استیو ویتکوف، وجود دارد.

فلسطینی‌ای در کنار پیکر کودکان کشته‌شده در حمله هوایی اسرائیل به خانه‌ای در شهر غزه پیش از مراسم تشییع در روز یکشنبه (رویترز)

این منابع افزودند مقاومت فلسطینی خواستار ضمانت اجرای کامل دوره ۶۰ روزه آتش‌بس بدون نقض آن توسط اسرائیل، و توزیع آزادسازی گروگان‌ها طی روزهای آتش‌بس هستند. همچنین تأکید شده که پروتکل‌های انسانی توافق پیشین در ژانویه ۲۰۲۵ باید رعایت شود؛ موضوعی که اسرائیل در آن زمان به‌طور کامل پایبند نبود.

بن‌بست در مذاکرات و لجبازی اسرائیل

منابع نزدیک به حماس می‌گویند: «رسیدن به توافق ممکن است اگر اسرائیل به خواسته‌های منطقی پاسخ مثبت دهد». به گفته آن‌ها، حماس پیشنهادات متعددی داده، اما هر بار بنیامین نتانیاهو آن را رد کرده و مسیر مذاکرات را مختل کرده است.

منابع تأکید کردند که «حماس» مایل به دستیابی به توافق برای توقف کشتار و محاصره در غزه است، اما نمی‌پذیرد تحت عنوان توافقی «تسلیم‌شده» عمل کند. آن‌ها همچنین از دولت ترامپ خواستند فشار بیشتری بر اسرائیل وارد کند.

پیش‌بینی شده که در صورت پیشرفت گفت‌وگوها، طی روزهای آینده دور جدیدی از مذاکرات در دوحه یا قاهره با حضور هیأت‌های حماس، اسرائیل، میانجی‌ها و نماینده آمریکا برگزار شود.

ترور ابوعمر السوری

در تحولی مرتبط، ارتش اسرائیل جمعه‌شب موفق به ترور «حکم العیسی» معروف به «أبو عمر السوری»، یکی از فرماندهان ارشد «کتائب القسام» شد. وی از نزدیکان محمد الضیف، فرمانده شهید القسام، بود. اسرائیل همچنین چندین فرمانده دیگر از حماس، جهاد اسلامی و گروه‌های مقاومت دیگر را هدف قرار داده است.

با کاهش درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل، تمرکز ارتش اسرائیل بار دیگر بر نوار غزه افزایش یافته و حملات زمینی، هوایی و عملیات‌های هدفمند شدت گرفته‌اند.