انتقاد ایران از سیستانی در عراق جنجال به پا کرد

واکنش عراقی‌ها به انتقاد نماینده خامنه‌ای

انتقاد ایران از سیستانی در عراق جنجال به پا کرد
TT

انتقاد ایران از سیستانی در عراق جنجال به پا کرد

انتقاد ایران از سیستانی در عراق جنجال به پا کرد

 یادداشت انتقادی که توسط حسین شریعتمداری مدیرمسئول روزنامه ایرانی «کیهان» نزدیک به علی خامنه ای رهبر ایران نگاشته شده‌است، جنجال گسترده‌ای و واکنش‌های خشمگینی را در عراق ایجاد کرد، به طوری که «بی‌ادبانه و نامناسب برای شأن مرجع عالیقدر شیعیان» شمرده شد.
علی‌رغم اظهار احترامی که نویسنده برای مرجع سیستانی ذکر کرده، اما این یادداشت منتشرشده در روز شنبه پنجم مهر (۲۶ سپتامبر) خالی از انتقادات «نرم» از سیستانی و دفترش در پی دیدار وی با جنین هینیس پلاسخارت نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در عراق در ۲۳ شهریور (۱۳ سپتامبر) نبود.
پیش از این چندین اظهارات شریعتمداری در رابطه با عراق و منطقه عربی واکنش‌های مشابهی را در عراق برانگیخته بود.
در مقابل انتقادات تند مقلدان مرجع سیستانی از این نوشته، نزدیکان جناح‌های مسلح عراقی وفادار به ایران، از طریق تریبون‌های مجازی مختلف خود، سعی در انکار یادداشت و به حداقل رساندن آن داشتند، آنها یک بار آن را «ساختگی» و «غیرموجود» قلمداد کردند و در جایی ترجمه «ضعیف» از زبان فارسی را.
منتقدان یادداشت ایرانی استدلال ی‌کنند که اگر این یادداشت به قلم یک غیرایرانی نوشته می‌شد جناح‌های «نیابتی» و پیروان آنها به بهانه دفاع از مرجعیت دینی، بهره‌برداری زیادی از آن می‌کردند.
اگرچه نویسنده مقاله به درخواست مرجع برای نظارت سازمان ملل و نظارت بین‌المللی بر انتخابات عمومی پارلمانی که برای ژوئن ۲۰۲۱ برنامه‌ریزی شده اعتراض داشت، اما ناظران معتقدند که این اعتراض شامل مواردی است که در جلسه مرجع و نماینده سازمان ملل ذکر شده، از جمله درخواست صریح این مرجع از دولت عراق برای مقابله با سلاح کنترل نشده و محدود کردن آن به دست دولت و به عدالت کشاندن قاتلان معترضان.
ناظران معتقدند انتقادات مطرح شده «با توجه به نزدیکی روزنامه به دفتر رهبر ایران، با علم و آگاهی بالاترین مقامات ایرانی صورت گرفته‌است».
در بازگشت به یادداشت شریعتمداری که حول محور درخواست سیستانی برای نظارت بر انتخابات زودهنگام عراق توسط سازمان ملل می‌چرخد، به طوری که همه را به باد انتقاد گرفته، از جمله سازمان ملل که آن را «نیازمند صلاحیت» دانسته‌است.
 وی نوشت: «با عرض پوزش باید به محضر ایشان عرضه داشت این درخواست اولاً؛ دون شأن و جایگاه برجسته و قابل احترام حضرت آیت‌الله سیستانی است. در واقع این سازمان ملل است که برای توجیه صلاحیت خود به تأیید حضرت ایشان نیاز دارد و ثانیاً؛ با جایگاه و منزلت عراق به عنوان یک کشور مستقل که استقلال و آزادگی خود را با ایثارها، از خودگذشتگی‌ها، خون‌دادن‌ها و خون‌دل خوردن‌های مردم شریف و مخصوصاً جوانان غیور آن سرزمین مقدس به دست آورده‌است، همخوانی ندارد».
وی افزود: «دعوت از سازمان ملل برای نظارت بر انتخابات یک کشور، اعلام ورشکستگی آن کشور، بدبینی به ملت و خوشبینی به بیگانگان است و بدیهی است که این دو مقوله از ساحت‌قدسی حضرت آیت‌الله سیستانی مرجع عالیقدر جهان تشیع به دور است».
این نویسنده ایرانی اظهار کرد که «سازمان ملل برخلاف آنچه ادعا می‌کند، نه فقط در جهت تأمین صلح جهانی حرکت نمی‌کند بلکه به صورت یک اهرم فشار، در اختیار قدرت‌های زورگو، مخصوصاً آمریکا و متحدان غربی و عبری و عربی آن قرار دارد».
وی در پایان گفت: «نگارنده با شناخت اجمالی ولی متقنی که از حضرت آیت‌الله سیستانی و هوشمندی آمیخته به حکمت معظم‌له دارد، به جد بر این باور است که در گزارش ملاقات ایشان با نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل اشتباهی رخ داده‌است و دفتر حضرت آیت‌الله در گزارش ملاقات بی‌دقتی کرده‌است و انتظار آن است که دفتر معظم‌له این بخش از گزارش ملاقات یادشده را تصحیح کند».
دفتر مرجع سیستانی به نویسنده یادداشت یا روزنامه، پاسخی نداده‌است که خط مشی همیشگی مرجع بوده‌است، زیرا غالباً از پاسخ دادن به رسانه‌ها طفره می‌رود.
 



سرگردانی اروپا درباره وضعیت پس از بایدن

 (dpa)
(dpa)
TT

سرگردانی اروپا درباره وضعیت پس از بایدن

 (dpa)
(dpa)

با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید در ۲۰ ژانویه، رهبران اروپایی که در بوداپست گرد هم آمده‌اند، به سرعت نسبت به این تحول واکنش نشان دادند. این نشست، تحت عنوان «گروه سیاسی اروپا» با حضور تمامی کشورهای اروپایی به جز روسیه برگزار شد، و روز جمعه تنها به سران ۲۷ کشور اتحادیه اروپا اختصاص خواهد داشت.

بازگشت ترامپ، باری دیگر ایده «استقلال راهبردی» را مطرح کرده و امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، که از طرفداران اصلی آن است، با تأکید بیشتر این موضوع را بیان کرد. او در سخنرانی طولانی خود، با استناد به دلایل مختلف، بر ضرورت مدیریت سرنوشت اروپا توسط خود اروپایی‌ها تأکید کرد. مکرون اشاره کرد که برخی کشورهای اروپایی همچنان ترجیح می‌دهند روابط خود را با ترامپ به‌خاطر محافظت از «چتر امنیتی آمریکا و ناتو» تنظیم کنند.

این سخنرانی به‌صورت زنده از سایت کاخ الیزه در شبکه اجتماعی «ایکس» پخش شد. این موضوع در پی تماس تلفنی چهارشنبه شب بین مکرون و ترامپ مطرح شد که کاخ الیزه آن را «بسیار خوب» توصیف کرد. طرفین توافق کردند برای بازگشت صلح و ثبات و حل بحران‌های بزرگ بین‌المللی همکاری کنند.

مکرون همچنین بر اهمیت نقش اروپا در مسائل اوکراین و خاورمیانه تأکید کرد. این موضوع ناشی از نگرانی فرانسه از رویکرد احتمالی ترامپ در انجام توافقات یکجانبه بدون مشورت با متحدان اروپایی‌ است. با پیروزی ترامپ، اروپا به‌طور جدی نگران است که در صورت کاهش تعهدات آمریکا نسبت به ناتو، «بی‌پناه» شود. به همین دلیل، ساختن دفاع اروپایی با رویکرد «استقلال راهبردی» به اولویت نخست تبدیل شده است.

مکرون در سخنانش به همتایان اروپایی خود، تهدیدهایی را که اروپا را احاطه کرده برشمرد؛ از جمله جنگ اوکراین، تروریسم، مهاجرت غیرقانونی، تنش‌ها بین کشورها مانند وضعیت بین آذربایجان و ارمنستان، و رقابت‌های ژئوپلیتیک میان آمریکا و چین که به دنبال منافع خود بدون توجه به قوانین بین‌المللی هستند. او گفت: «آیا دیگران تاریخ ما را می‌نویسند یا ما خود می‌خواهیم آن را بنویسیم؟» و پاسخ داد که به‌نظر او، اروپا توانایی این کار را دارد. او اضافه کرد که راه رسیدن به این هدف از طریق اقدامات عملی و ایمان به توانایی‌های اروپا در تحقق استقلال راهبردی است.

مکرون این فرصت را غنیمت شمرد تا به ترامپ پیام دهد که پیروزی اوکراین به سود اروپا خواهد بود و اروپا نباید اجازه دهد روسیه پیروز شود، چراکه پیروزی روسیه یعنی قدرت‌گیری یک امپراتوری در مرزهای اروپا و احتمال برنامه‌های توسعه‌طلبانه آن پس از اوکراین.

بنجامین حداد، وزیر امور اروپایی فرانسه، در این باره گفت که اگر اروپایی‌ها مسئولیت امنیت خود را بر عهده نگیرند، دیگران سرنوشتشان را تعیین خواهند کرد.

در عین حال، مکرون تأکید کرد که اروپا باید خود را با شرایط جدید پس از انتخاب ترامپ تطبیق دهد و نمی‌تواند همیشه دفاع از امنیت خود را به آمریکایی‌ها بسپارد. او بر این باور است که دفاع از منافع اروپا باید در اولویت اروپایی‌ها باشد، اما بدون رد همکاری با ناتو و بدون ملی‌گرایی افراطی که باعث ضعف اروپا شود. به‌گفته او، راه درست این است که اروپا بیداری راهبردی داشته باشد و به‌سرعت به سمت ساختن نیروی دفاعی مستقل خود حرکت کند که با چارچوب ناتو سازگار باشد، اما در عین حال از آن استقلال داشته باشد.

مکرون با این موضع می‌خواهد نقش اصلی در گفتگو با ترامپ را ایفا کند و حد و مرز روابط با واشنگتن را مشخص کند. با این حال، بسیاری تردید دارند که اروپا بتواند به‌طور جمعی این مسیر را دنبال کند، زیرا برخی کشورهای اروپایی ترجیح می‌دهند امنیت خود را از طریق حمایت آمریکا و ناتو تأمین کنند.