واشنگتن که نیروها و منافعش در عراق تقریباً مورد حملات روزانه قرار دارد، تهدید به بستن سفارت خود در بغداد کرد، مسئله ای که میتواند منجر به ضربه مهلکی به نخستوزیر مصطفی الکاظمی شود که به عنوان یک متحد برجسته شناخته میشود.
عراق مدت هاست در میانه تنشها میان متحدانش ایران و ایالات متحده گرفتار شدهاست که به دلیل سیاست «فشار حداکثری» که واشنگتن از سال ۲۰۱۸ علیه تهران دنبال میکند، این کشور را در وضعیتی غیرقابل پیشبینی قرار دادهاست.
خبرگزاری فرانسه امروز یکشنبه ۲۷ سپتامبر (ششم مهر) با انتشار گزارشی از بغداد، از نارضایتی و خشم آمریکا از ادامه حملات موشکی به سفارتخانه خود در بغداد و نیز حملات شبهنظامیان هوادار ایران به مواضع خود در عراق خبر دادهاست.
یکی از مسئولان عراقی به این خبرگزاری گفتهاست: «آمریکاییها فقط خشمگین نیستند. آنها بسیار بسیار بسیار خشمگین هستند.» فرد دیگری در همین رابطه گفتهاست: «ایام ماه عسل به پایان رسیدهاست.»
آمریکا صدها دیپلمات در منطقه سبز و امنیتی بغداد دارد و افزون بر آن حدود ۳۰۰۰ سرباز آمریکایی در سه پایگاه نظامی عراق مستقر هستند.
طبق این گزارش، از سال ۲۰۱۹ به این سو، دهها موشک به سوی سفارتخانه و تأسیسات آمریکا در عراق پرتاب شدهاست. آمریکا و دولت عراق نیروهای تحت حمایت ایران از جمله کتائب حزبالله را مسئول این حملات میدانند.
آمریکا در اوایل سال جاری نیروهای وابسته به کتائب حزبالله را تهدید به حمله کرده بود. آمریکا گفته بود که در صورت کشته شدن یکی از نیروهایش در عراق، بیش از ۱۲۰ مرکز و موضع کتائب حزبالله را هدف حملات خود قرار خواهد داد.
اکنون گفته میشود که مقامات آمریکا در جریان سفر ماه اوت مصطفی الکاظمی به واشنگتن، آشکارا نارضایتی خود را از نحوه عملکرد او در قبال نیروهای مورد حمایت ایران در عراق ابراز داشتهاند. حتی گفته میشود که وعدههای مصطفی الکاظمی برای مقابله با فساد مالی در آن کشور نیز عملی نشدهاست.
ایالات متحده از اظهار نظر در مورد صحبتهای اخیر پمپئو خودداری کرد، اما یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا گفت که «گروههای مورد حمایت ایران که به سمت سفارت ما موشک شلیک میکنند، نه تنها ما، بلکه دولت عراق را تهدید میکند».
حمله آمریکا در ژانویه که منجر به کشته شدن قاسم سلیمانی ژنرال برجسته ایرانی و ابومهدی المهندس، معاون رئیس نیروهای الحشد الشعبی عراق شد، هنوز در ذهن مقامات عراقی و گروههای مسلح تازگی دارد.
از آن زمان به بعد، برخی از رهبران جناحهای شبه نظامی طرفدار ایران از ترس اینکه در معرض حملات یا تحریمهای آمریکا قرار بگیرند، سکوت اختیار کردهاند و برخی دیگر کاملاً از نظر ناپدید شدهاند.
به نظر میرسد تهدیدهای جدید ایالات متحده شکاف فزاینده میان جناحهای طرفدار ایران و افرادی را که کمتر آماده ورود به رویارویی تمام عیار با ایالات متحده هستند، عمیقتر کردهاست.
در همین رابطه و پس از ماهها سکوت، مقتدی رهبر جریان صدر در توییتر خواستار «تشکیل کمیته امنیتی، نظامی و پارلمانی برای بررسی» حملات موشکی شد.
در عرض چند دقیقه، الکاظمی و دیگر چهرههای برجسته دولتی از این دعوت استقبال کردند.
یک مقام عراقی گفت: «برای محکوم کردن این حملات اتفاق نظر وجود دارد. کتائب حزبالله و سایر شبه نظامیان منزوی شده و بدون پوشش سیاسی ماندهاند».
حتی نیروهای الحشد الشعبی از حملات موشکی انتقاد کردند و گفتند که «آنها مسئولیتی در قبال کسانی که از نام آن برای اهداف تحریف استفاده کنند (...) و انجام عملیات مشکوک و فعالیتهای نظامی غیرقانونی را برای هدف قراردادن منافع خارجی و غیرنظامی که با اصول دولت سازگار نیستند».
دو رهبر که به تهران متمایل هستند نیز رسماً اخراج شدهاند.
اما ستیزهجویان نیز سازمان یافتهاند. شش گروه که تاکنون نام آنها شنیده نشده، مسئولیت حملات موشکی به منافع آمریکا را برعهده گرفته و حتی در ماههای اخیر سازمان ملل را تهدید کردهاند.
مقامات اطلاعاتی عراق و منابع سیاسی میگویند ایران در این تشکیلات جدید تندروترین نیروها را در میان متحدان عراقی خود جمع کردهاست.
این گروههای پیکربندی شده،و از قولهای الکاظمی برای مهار آنها عصبانی هستند.
سختگیری آمریکاییها در بغداد، دولت الکاظمی را در برابر پیامدها قرار داد

سختگیری آمریکاییها در بغداد، دولت الکاظمی را در برابر پیامدها قرار داد

لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة