ایران با تعیین سفیر در صنعا پشتیبانی خود از حوثی‌ها را تقویت کرد

مردم ناراضی یمن خواستار واکنش به رفتار خصمانه تهران شدند

ایران با تعیین سفیر در صنعا پشتیبانی خود از حوثی‌ها را تقویت کرد
TT

ایران با تعیین سفیر در صنعا پشتیبانی خود از حوثی‌ها را تقویت کرد

ایران با تعیین سفیر در صنعا پشتیبانی خود از حوثی‌ها را تقویت کرد

ایران با اعزام سفیر به گروه وفادار به خود در صنعا، پشتیبانی سیاسی و نظامی خود را از شبه نظامیان کودتاگر حوثی در یمن تقویت کرده‌است که این اقدام نارضایتی گسترده‌ای را در افکار عمومی یمن همراه با مطالبه از دولت مشروع برای واکنش به این گام خصمانه تهران را به همراه داشته‌است.
تهران سالها از اذعان رسمی به گروه حوثی اجتناب می‌کرد، تا اینکه این گروه، در آگوست ۲۰۱۹، ابراهیم الدیلمی یکی از نزدیکان به رهبر این گروه را به عنوان سفیر ادعایی در تهران منصوب کرد، تهران نیز او را به رسمیت شناخت و دفتر سفارت یمن را تحویل وی داد.
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران امروز (شنبه) در پاسخ به سؤال خبرگزاری فارس دربارهٔ ورود سفیر جدید ایران به یمن ضمن تأیید این خبر گفت که حسن ایرلو سفیر تام‌الاختیار و فوق‌العاده ایران در یمن وارد صنعا شده‌است.
به گفته وی، ایرلو به زودی رونوشت استوارنامه خود را به هشام شرف وزیر خارجه کودتا و استوارنامه خود را به مهدی المشاط رئیس شورای عالی سیاسی کودتا در یمن تقدیم خواهد کرد.
در حالی که ایران راه ورود ایرلو به صنعا را فاش نکرده‌است، منابع مطلع در صنعا گزارش دادند که وی چهارشنبه گذشته با هواپیمای عمانی وارد شد که ۲۸۳ بیمار حوثی مجروح را که تحت معالجه بودند منتقل می‌کرد. این نقل و انتقال به عنوان بخشی از توافق با واشینگتن که بر اساس آن حوثی‌ها دو بازداشت شده با تابعیت آمریکایی و جسد نفر سوم را آزاد کردند.
رسانه‌های وابسته به گروه حوثی در آن زمان تأکید کردند که سایر اعضای این گروه که تعداد آنها مشخص نشده‌است نیز صنعا را به مقصد مسقط ترک کردند تا تحت معالجه قرار بگیرند.
فعالان یمنی، سازمان ملل و هواپیماهای آن را به تسهیل ورود فرماندهان و کارشناسان ایرانی به یمن برای کمک به استقرار حکم کودتا و پشتیبانی نظامی از آن، انتقال تکنیک‌های تولید مواد منفجره و آموزش ترکیب قطعات موشک‌ها و هواپیماهای بدون سرنشین قاچاقی متهم می‌کنند.
رسانه‌های حوثی چند روز پیش گزارش دادند که یک هواپیمای سازمان ملل متحد عبدالله صبری را پس از انتصاب او به عنوان سفیر حوثی‌ها در نزد رژیم سوریه، به جای نائف القانص، به دمشق منتقل کرد.
این رسانه‌ها همچنین اظهار داشتند که این گروه عبدالملک العجری یکی از رهبران و نظریه‌پرداز وفادار خود را به عنوان سفیر در دوحه منصوب خواهد کرد.
فعالان یمنی می‌گویند که دولت قانونی باید به این گام ایران به دلیل نقض حاکمیت، اصرار برای طولانی شدن جنگ و نقض قوانین و تصمیمات بین‌المللی پاسخ دهد.
در این زمینه، فارس البیل پژوهشگر سیاسی یمن به الشرق الاوسط گفت، "این اقدام را می‌توان اعتراف رژیم ایران به مسئولیت خود در فاجعه در یمن و چالشی برای جامعه جهانی و تلاش‌های آن برای صلح دانست و نباید از سوی دولت قانونی بی پاسخ بماند، "این سفیر وارد کشور شده در حالی که همه مبادی ورود و خروج تحت نظارت هستند و باید با یک حرکت دیپلماتیک گسترده مواجه شود."
البیل گفت: "این گام تحریک آمیز پیامی از سوی رژیم ایران است که به روشنی در برابر صلح در یمن ایستاده و بازوی حوثی خود را برای تشدید و پیچیدگی بیشتر مسئله تحت فشار قرار می‌دهد".
البیل اظهار کرد که تهران اجازه نمی‌دهد حوثی‌ها به حلقه صلح نزدیک شوند. وی افزود: "جامعه بین المللی اگر بخواهد مسئله یمن را حل کند باید معادله را از نو تنظیم کند. ایران مسئول جنگ و ویرانی است و همه تلاش‌های صلح را رد می‌کند و تا زمانی که تلاش‌های بین المللی مطابق با این چشم انداز انجام نشود، صلح در یمن از دسترس خارج می‌شود و دایره ویرانی در منطقه گسترش می‌یابد."
یمن رابطه دیپلماتیک خود را با تهران در ۲ اکتبر ۲۰۱۵ قطع کرد و رژیم ایران را ملزم به رعایت مفاد ماده ۴۵ کنوانسیون وین دربارهٔ روابط دیپلماتیک ۱۹۶۱ و محافظت از مقرهای نمایندگی دیپلماتیک یمن در تهران کرد.
رسانه‌های ایرانی سال گذشته، دیدار الدیلمی سفیر حوثی‌ها با علی خامنه ای رهبر ایران و محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه وی مخابره کردند.
این هیئت نامه‌ای از عبدالملک حوثی رهبر این گروه شبه‌نظامی را تحویل خامنه ای داد. در این نامه بیعت گونه الحوثی نوشته: «ما ولایت شما را امتداد خط پیامبر اسلام و ولایت علی بن ابی طالب می‌دانیم». پس از آن، ایران، حوثی‌ها را به رسمیت شناخت.



گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
TT

گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)

در حالی که وضعیت جنگی در نوار غزه همچنان ادامه دارد، ارتش اسرائیل روز یکشنبه دستور به بزرگ‌ترین عملیات تخلیه طی ماه‌های اخیر داد. این تخلیه مناطق وسیعی از شهر غزه و شمال آن، به‌ویژه محله‌های الزيتون، الصبرة، التفاح و الدرج را در بر می‌گیرد. ارتش از ساکنان خواسته فوراً به منطقه المواصی در جنوب منتقل شوند.

این دستور با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پخش اعلامیه از طریق پهپادها اعلام شد و شامل گسترش تخلیه مناطق پیشین مانند جبالیا البلد، الزرقاء و أبو إسكندر نیز می‌شود. منابع محلی گفته‌اند بسیاری از مردم نمی‌دانند کجا باید بروند، زیرا مناطق غربی غزه نیز از آوارگان پر شده است.

فلسطینی مجروح در حمله هوایی، در بیمارستان ناصر در خان‌یونس واقع در جنوب غزه، با پیکر برادرش که در همان حمله کشته شد، وداع می‌کند (رویترز)

ارتش اسرائیل اعلام کرده قصد دارد وارد عمق شهر غزه و حتی غرب آن شود. اگرچه منطقه المواصی به‌عنوان منطقه انسانی اعلام شده، اما در آنجا هم ارتش اسرائیل حاضر است و گه‌گاه تیراندازی یا بمباران‌هایی صورت می‌گیرد.

احتمال توافق جزئی

با وجود ادامه خشونت‌ها، تلاش‌ها برای آتش‌بس ادامه دارد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی خواستار تلاش برای دستیابی به توافق آتش‌بس شد. منابع فلسطینی به «الشرق الأوسط» گفته‌اند که احتمال رسیدن به توافقی جزئی در چارچوب طرح پیشنهادی فرستاده آمریکایی، استیو ویتکوف، وجود دارد.

فلسطینی‌ای در کنار پیکر کودکان کشته‌شده در حمله هوایی اسرائیل به خانه‌ای در شهر غزه پیش از مراسم تشییع در روز یکشنبه (رویترز)

این منابع افزودند مقاومت فلسطینی خواستار ضمانت اجرای کامل دوره ۶۰ روزه آتش‌بس بدون نقض آن توسط اسرائیل، و توزیع آزادسازی گروگان‌ها طی روزهای آتش‌بس هستند. همچنین تأکید شده که پروتکل‌های انسانی توافق پیشین در ژانویه ۲۰۲۵ باید رعایت شود؛ موضوعی که اسرائیل در آن زمان به‌طور کامل پایبند نبود.

بن‌بست در مذاکرات و لجبازی اسرائیل

منابع نزدیک به حماس می‌گویند: «رسیدن به توافق ممکن است اگر اسرائیل به خواسته‌های منطقی پاسخ مثبت دهد». به گفته آن‌ها، حماس پیشنهادات متعددی داده، اما هر بار بنیامین نتانیاهو آن را رد کرده و مسیر مذاکرات را مختل کرده است.

منابع تأکید کردند که «حماس» مایل به دستیابی به توافق برای توقف کشتار و محاصره در غزه است، اما نمی‌پذیرد تحت عنوان توافقی «تسلیم‌شده» عمل کند. آن‌ها همچنین از دولت ترامپ خواستند فشار بیشتری بر اسرائیل وارد کند.

پیش‌بینی شده که در صورت پیشرفت گفت‌وگوها، طی روزهای آینده دور جدیدی از مذاکرات در دوحه یا قاهره با حضور هیأت‌های حماس، اسرائیل، میانجی‌ها و نماینده آمریکا برگزار شود.

ترور ابوعمر السوری

در تحولی مرتبط، ارتش اسرائیل جمعه‌شب موفق به ترور «حکم العیسی» معروف به «أبو عمر السوری»، یکی از فرماندهان ارشد «کتائب القسام» شد. وی از نزدیکان محمد الضیف، فرمانده شهید القسام، بود. اسرائیل همچنین چندین فرمانده دیگر از حماس، جهاد اسلامی و گروه‌های مقاومت دیگر را هدف قرار داده است.

با کاهش درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل، تمرکز ارتش اسرائیل بار دیگر بر نوار غزه افزایش یافته و حملات زمینی، هوایی و عملیات‌های هدفمند شدت گرفته‌اند.