ارسال بیانیه اختتامیه گروه اندیشه به سعودی به عنوان رییس جی ۲۰ 

قدردانی از تلاش این گروه در تابلوی متشکل از ۱۱ اثر هنری سعودی



وزیر خارجه سعودی اول نوامبر به نیابت از خادم حرمین شریفین بیانیه اختتامیه توصیه های گروه اندیشه ۲۰ را تحویل گرفت (الشرق الاوسط)
وزیر خارجه سعودی اول نوامبر به نیابت از خادم حرمین شریفین بیانیه اختتامیه توصیه های گروه اندیشه ۲۰ را تحویل گرفت (الشرق الاوسط)
TT

ارسال بیانیه اختتامیه گروه اندیشه به سعودی به عنوان رییس جی ۲۰ 



وزیر خارجه سعودی اول نوامبر به نیابت از خادم حرمین شریفین بیانیه اختتامیه توصیه های گروه اندیشه ۲۰ را تحویل گرفت (الشرق الاوسط)
وزیر خارجه سعودی اول نوامبر به نیابت از خادم حرمین شریفین بیانیه اختتامیه توصیه های گروه اندیشه ۲۰ را تحویل گرفت (الشرق الاوسط)

فعالیت گروه اندیشه ۲۰ به ریاست سعودی روز یکشنبه (اول نوامبر) با صدور بیانیه اختتامیه ۱۱ کارگروه وابسته به گروه اندیشه پایان یافت. در این بیانیه که به سعودی به عنوان رییس گروه ۲۰ ارائه گردید ۳۲ توصیه مطرح شده است. توصیه ها در راستای تصمیماتی با قابلیت اجرایی هستند که می توانند برای حل مشکلات کنونی جهان، خواه چالش های مرتبط با همه گیری کرونا و خواه مشکلات دیگر مربوط به تغییرات آب و هوا و محیط زیست و اقتصاد بدون کربن راهگشا باشند. 

در این راستا، تعدادی از هنرمندان سعودی با ۱۱ اثر هنری که در یک پوستر یکجا جمع شده از تلاش های این گروه قدردانی کردند و این پوستر روز یکشنبه (اول نوامبر) رونمایی شد. در بیانیه اختتامیه گروه اندیشه جی ۲۰ که همان روز منتشر شد به بحران همه گیری کرونا و مشکلات و بحران های ناشی از آن اشاره شده و گفته که برای مقابله با مشکلات مشترک جهانی باید اقدامات چند جانبه انجام شود؛ آنهم در شرایطی که اگر کشورهای جهان برای کاهش عواقب کرونا کاری انجام ندهند هشدارها درباره ایجاد چند دستگی اجتماعی و اجتماعی در سراسر جهان بر اثر کرونا را باید جدی گرفت. جزئیات بیشتر در زیر می آید: 

 

توصیه های سیاسی

گروه اندیشه جی ۲۰ برای مقابله با مشکلات کنونی خواستار افزایش همکاری و هماهنگی برای کاهش آثار جانبی همه گیری کرونا شد. همچنین در این بیانیه مساله بهداشت و سلامت برای تضمین مصلحت عمومی جهان مورد تاکید قرار گرفته و گفته شد که نظام سلامت باید از طریق افزایش انعطاف پذیری و آماده باش جهانی و اختصاص منابع مالی ویژه تقویت گردد چه اینکه نظام سلامت یک سرمایه عمومی و پارامتر اصلی برای دست یابی به رشد اقتصادی بلند مدت در جهان به شمار می رود. شرایط کنونی فرصتی ایجاد کرده تا سرمایه گذاری در نظام سلامت به یک خط مشی مردم محور تبدیل شود و دسترسی همه مردم به خدمات بهداشتی به عنوان یکی از حقوق اولیه انسان معرفی گردد.
بیانیه اختتامیه روی مساله پوشش همگانی سلامت در سراسر جهان دست گذشته که بنا به موافقت سازمان ملل پوشش همگانی سلامت در جهان در ۲۰۳۰ اجرا خواهد شد و این یکی از اهداف توسعه پایدار به شمار می رود. حمایت افراد در برابر ریسک مالی و دسترسی همگانی به خدمات سلامت اولیه و با کیفیت موثر و دسترسی همگانی به دارو و واکسن های مهم با کیفیت بالا و قیمت مناسب و بهبودی شرایط کارکنان بخش درمان و دسترسی همگانی به آموزش و توسعه در رده های سنی پایین از جمله برنامه های راهبردی ملی برای رسیدن به اهداف توسعه بلند مدت خواهد بود.

کانال های اقتصادی ایمن

 

لزوم تشکیل کارگروه های مشترک ویژه برای ایجاد و افزایش کانال های اقتصادی ایمن در صورت وقوع همه گیری و شیوع بیماری های واگیر دار از جمله توصیه های کارگروه اندیشه است. طبق این بیانیه کشورهای جهان باید در مورد شناسایی و مقابله با همه گیری های احتمالی در آینده و همکاری بین المللی و چند جانبه برای کنترل شیوع کرونا و شوک های احتمالی در آینده تلاش بیشتری انجام دهند و سیاست های هماهنگ و یکپارچه مالی و پولی برای مقابله با همه گیری در پیش بگیرند و با فراهم کردن نقدینگی فوری و کاهش بدهی  اقدام مشترک برای حمایت از کشورهای کم درآمد تنظیم کنند.

این بیانیه با تاکید بر لزوم اجرای اصلاحات در شبکه ایمنی مالی جهانی گفت «گسترش دامنه فعالیت این شبکه در راستای انعطاف پذیری بیشتر در برابر شوک های احتمالی و افزایش همکاری چند جانبه برای مقابله با مشکلات اقتصادی جهان و اجرای اصلاحات داخلی برای تحقق پایداری و مشروعیت نظام های قاعده مند چند جانبه و ارتقای کارکرد همکاری چند جانبه اعضای گروه ۲۰ و کشورهای غیر عضو و افزایش کارآمدی وظایف اصلی سازمان تجارت جهانی از جمله توصیه های یاد شده است».

ذینفعان

بیانیه اختتامیه گروه اندیشه جی ۲۰ خواستار افزایش مشارکت ذی نفعان چند جانبه گروه ۲۰ برای مقابله با مشکلات سیاسی کنونی مثل نظام سلامت عمومی و تغییر آب و هوا و کشمکش های بین المللی شد چرا که این مشکلات بر روی اقتصاد جهان تاثیر ناگوار دارند. 

این بیانیه همچنین خواستار تقویت چارچوب کاری خلاقانه برای پر کردن شکاف سرمایه گذاری در زیر ساخت های پایدار و انعطاف پذیر شد و نیز بر لزوم باز طراحی نظام مالی جهان برای حمایت از اهداف توسعه پایدار و افزایش دامنه همکاری بین کشورهای خاورمیانه و آفریقا و گروه ۲۰ تاکید کرد که این همکاری از طریق افزایش داد و ستد تجاری و بازسازی ساختار زنجیره های تامین جهان در راستای افزایش تولید رقابت پذیر و تنوع بخشی و تحول اقتصادی امکان پذیر است.

نیازمندی جوانان

در این بیانیه مساله اختصاص اعتبارات بیشتر برای ایجاد راهکارهای خلاقانه در عرصه آموزش برای رفع نیازمندی های جوانان امروز و ایجاد فضای مناسب برای جلوگیری از لطمه های احتمالی به فرآیند آموزشی در آینده و سیاست های دولتی هماهنگ برای جلوگیری از آثار اقتصادی همه گیری و افزایش تلاش های بین المللی برای حمایت از کشورهای آسیب پذیرتر و گروه های آسیب پذیر جامعه و سیاستگذاری مناسب مشوق تندرستی و رفاه اقتصادی کارگران خارجی و تنظیم چشم انداز اقتصادی با ثبات تر و شکوفاتر برای کارگران خارجی مورد تاکید قرار گرفته است.
لزوم استفاده از فناوری ها و شیوه های خلاقانه نوین برای افزایش فرصت های برابر برای دسترسی به خدمات آموزشی و تامین نیازمندی های بازارهای کار رقابت پذیر و تشویق عدم مرکزیت هوشمند برای افزایش مشارکت تمام گروه های جامعه از طریق باز تشکیل سیاست های شهری و استفاده از یک خط مشی جامع برای اجرای اهداف توسعه پایدار یکی دیگر از موارد این بیانیه است. کشورها باید خط مشی مبتنی بر ارتباط بین ارزش ها و اصول اجتماعی مشترک بر پایه عقاید در پیش گرفته و به استفاده و تقویت کاربرد نظرسنجی ها بپردازند چون نظرسنجی ها یک پارامتر تئوریک جدید برای ارزیابی رفاه مندی فارغ از تولید ناخالص داخلی و شاخص های اقتصادی دیگر به شمار می رود. 

اصلاحات

بیانیه اختتامیه گروه اندیشه جی ۲۰ از کشورها خواسته تا اقداماتی برای کاهش پیامدهای ناگوار تغییر ساختار جمعیتی و انجام اصلاحات هماهنگ مالیاتی و استفاده از اقتصاد سبز و افزایش همکاری برای جلوگیری از تغییرات آب و هوایی و حفاظت از تنوع زیست محیطی در پیش بگیرند.
در این بیانیه به لزوم افزایش اقدامات برای تقویت فناوری و خلاقیت در راستای ایجاد بازار بین المللی مواد غذایی با ثبات و پایدار و حفظ امنیت انرژی و ثبات بازار برای برخورداری از آینده شکوفا و غلبه کردن بر سیاست های متفرقه و افزایش خلاقیت برای ایجاد شبکه پایدار آب و انرژی و مواد غذایی اشاره شده و از کشورهای جهان خواسته قواعد و معیارهای پیشنهادی در حوزه های هوش مصنوعی و فضای مجازی برای مقابله با مشکلات جدید و تاثیر گذار بر اقتصاد جهانی را تایید کنند.

این بیانیه بر افزایش سرمایه گذاری های فرا مرزی و تنظیم یک چارچوب نظارتی برای استفاده از نتایج مفید تجارت دیجیتال و تنظیم یک برنامه کاری جامع برای افزایش انعطاف پذیری نظام پولی و افزایش آگاهی در مورد فرهنگ نقدی دیجیتال در میان اقشار محروم جامعه و امکان دسترسی به نظام آنلاین ایمن با حفظ حریم خصوصی شهروندان به ویژه کودکان و جوانان تاکید کرد.



اقتصاد بدون نفت سعودی خوش درخشید؛ سهم ۵۴٪ فعالیت های متنوع از تولید ناخالص داخلی


پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
TT

اقتصاد بدون نفت سعودی خوش درخشید؛ سهم ۵۴٪ فعالیت های متنوع از تولید ناخالص داخلی


پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)

فعالیت های غیر نفتی سعودی نقش کلیدی در اقتصاد این کشور در راستای تنوع منابع درآمد و کاهش وابستگی به نفت دارد. در این میان اقدامات دولت مثل وضع قوانین و ضوابط برای فعالیت های غیر نفتی به رونق گرفتن بخش غیر نفتی کمک کرده و سهم بخش غیر نفتی از تولید ناخالص داخلی در سال گذشته بیش از ۵۴ درصد بوده است.
دولت سعودی که درهای این کشور را به روی دنیا باز کرد قوانین و مقررات دیجیتالی متنوعی برای تامین نیازمندی های سرمایه گذاران وضع نمود و وضع سرمایه گذاری در کشور را جذاب کرد. هدف اصلی دست یابی به اهداف اصلی یعنی قطع وابستگی کشور به درآمدهای نفتی است.
کارشناسان اقتصادی تاکید می کنند که اصلاحات اقتصادی اخیر بستر خوبی برای بخش خصوصی و داخلی و بین المللی ایجاد کرده است.

برنامه های نوید بخش

دکتر محمد مکنی استاد مدیریت مالی و سرمایه گذاری دانشگاه اسلامی امام محمد بن سعود در گفتگو با «الشرق الاوسط» به بخش غیر نفتی پررونق که مورد توجه دولت است اشاره می کند و گفت «حجم سرمایه گذاری و پیشرفت در بخش هایی مثل گردشگری و سرگرمی و ورزش پرشتاب و کلان است. استراتژی ملی صنایع در حال متحول کردن ۱۳ بخش مثل خودرو و ماشین آلات برقی و تجهیزات نظامی است که در افزایش رشد ناخالص غیر نفتی سهیم هستند».
سازمان آمار سعودی در گزارش تازه خود گفت تولید ناخالص داخلی غیر نفتی در سه ماه اول سال جاری رشد بیش از ۴ درصدی داشته و پیش بینی می شود که این رشد همچنان افزایش پیدا کند. نرخ بومی سازی در بخش هایی مثل صنایع نظامی به حدود ده درصد و دارو سازی به حدود ۴۰ درصد رسیده و صادرات غیر نفتی افزایش قابل ملاحظه دارد.
مکنی خاطر نشان کرد که چالش های ژئوپلیتیکی در پرتو جنگ تجاری آمریکا و چین شاید باعث کاهش فعالیت های غیر نفتی به خصوص در بخش صنعتی شود. شاخص مدیران خرید بانک ریاض در ماه مه ۵۵.۸ واحد افزایش یافته و این بیانگر بهبود چشمگیر کسب و کارهاست.
مکنی توضیح داد که تصور می شود همه زیر شاخه ها مثل سفارشات و صادرات جدید نیز بهبود پیدا کردند.

زیر ساختارها

از سوی دیگر فدوی البواردی پژوهشگر اقتصادی و مشاور فنی به «الشرق الاوسط» گفت «سرمایه گذاری داخلی در زیرساختارها نقش کلیدی در توسعه بخش های غیر نفتی دارد که شامل توسعه شهرهای صنعتی و مناطق لجستیکی و زیرساختارهای دیجیتالی برای جذب سرمایه گذاری می شود. این سرمایه گذاری ها در افزایش تنوع سازی در بخش هایی مثل گردشگری و تکنولوژی و انرژی های تجدید پذیر و خدمات سلامت و آموزشی سهیم هستند که در نهایت درآمدهای غیر نفتی را افزایش می دهند».
افزون بر این، دولت سعودی با بهبود فضای کسب و کارها و ایجاد تسهیلات برای سرمایه گذاران و تقویت ابتکارعمل های کارآفرینی دست به توسعه بخش غیر نفتی خصوصی می زند.
فدوی البواردی اضافه کرد تحول دیجیتالی و فناوری از جمله ابزارهای مهم در راستای بهبود کارآرایی و افزایش نوآوری هستند. دولت مقررات و سیاست های تشویقی نیز وضع کرده و قوانین و ضوابط مشوق بیشتری مثل قانون شرکت های تجاری و سیستم های حمایت از سرمایه گذاران برای تشویق فعالیت های غیر نفتی صادر خواهند شد.

ابتکار و کارآفرینی

فدوی البواردی بر لزوم ساده کردن اقدامات و ارایه مشوق های مالیاتی و اهمیت افزایش همکاری بین بخش های دولتی و خصوصی برای تامین مالی پروژه های زیرساختی و توسعه صنعتی و دست یابی به یکپارچگی در اجرای ابتکار عمل ها تاکید کرد.
افزایش سرمایه گذاری در بخش های آموزشی و مهارت آموزی برای توسعه مهارت های نیروی های انسانی سعودی نیز همگام با رونق بخش غیر نفتی دنبال می شود. تشویق ابتکار و کارآفرینی با برنامه حمایت استارت آپ ها و تامین مالی و هدایت فنی در کانون تلاش دولت سعودی هستند.
فدوی البواردی پیش بینی می کند که تلاش های تنوع سازی همچنان باعث نتایج قابل ملاحظه می شود. افزایش سهم بخش غیر نفتی از تولید ناخالص داخلی به خصوص بخش های گردشگری و سرگرمی و تکنولوژی و منابع تجدید پذیر در کنار ادامه اصلاحات و بهبود کسب و کارها از جمله برنامه های دیگر دولت سعودی است.