جامه بومی سعودی بر تن «گروه بيست» 

شهرهای سعودی با لوگوی اجلاس "G20" ریاض تزیین شدند

 جامه بومی سعودی بر تن «گروه بيست» 
TT

جامه بومی سعودی بر تن «گروه بيست» 

 جامه بومی سعودی بر تن «گروه بيست» 

سعودی از اواخر پارسال رییس دوره ای گروه ۲۰ شد و این امر در زندگی روزمره و کنجاوی مردم کشور درباره سابقه و وظایف و کارگروه های جی ۲۰ تاثیر داشته و در جنبه های گوناگون بروز پیدا کرد. ساختمان ها و تاکسی ها و هواپیماها و ورزشگاه ها و دیوار خیابان ها با رنگ ها و لوگوی نشست جی ۲۰ در ریاض تزیین شدند.

این لوگو با الهام از فرهنگ سعودی و نخ های رنگی و سنتی «السدو» طراحی شده است.

ریاست دوره ای گروه ۲۰ توسط سعودی بر حال و هوای عمومی شهرهای بزرگ نیز موثر بوده و کاربران شبکه های اجتماعی شروع کردند به انتشار مطالب گوناگون درباره هویت ۲۰ و ارائه محصولات خلاقانه جوانان.

جلسات کارگروه های جی ۲۰ با حضور کارشناسان و صاحبنظران جهان در شهرهای مختلف سعودی تشکیل شد اما پس از شیوع همه گیری کرونا نشست ها از ماه مارس به صورت مجازی برگزار شد.

 

هویت سعودی الهام بخش لوگوی جی ۲۰

از همان دسامبر ۲۰۱۹ مشخص بود که محیط بومی چقدر بر طرح و اسم لوگوی جی  ۲۰ «فرصت ما است که با چشم اندازمان الهام بخش جهان شویم» تاثیر داشته است. طرح لوگو برگرفته از فرهنگ سعودی است که هویت سعودی میان میراث باستانی و جنبه مدرن را با یکدیگر آمیخت. لوگوی جی ۲۰ بر اساس اشکال و رنگ و نگارهای بافت های نساجی سنتی شبه جزیره عرب موسوم به السدو طراحی شد. السدو در فهرست میراث فرهنگی ناملموس یونسکو قرار گرفت.

طراحان مرد و زن سعودی بر سر طراحی لوگوی جی ۲۰ رقابت کردند و سرانجام حدود ۳۰ طرح انتخاب شد. و بالاخره طرح محمد الحواس هنرمند سعودی برنده و به عنوان لوگوی جی ۲۰ برگزیده شد. الحواس این طرح را با الهام از نخ های رنگی السدو طراحی کرده و در آن رنگ پرچم تمامی کشورهای شرکت کننده در نشست سران گروه ۲۰ گنجانده شده است.

 

همه جوگیر شدند

پس از اینکه تکلیف لوگوی گروه ۲۰ با الهام از فرهنگ سعودی مشخص شد این لوگو در جنبه ها و فعالیت های مختلف زندگی مردم مطرح شد. برخی از شرکت های دولتی و خصوصی شرکت کننده در فعالیت های جی ۲۰ از این لوگو استفاده و نقش های مختلف گروه ۲۰ را ضمن کسب و کارهای خود تعریف و تبلیغ کردند. نمای ساختمان ها و ویترین مغازه ها عمدتا با طرح لوگوی جی ۲۰ تزیین شدند. تاکسی ها هم سبز پوش شده و لوگوی گروه ۲۰ را نصب کردند. خیلی از مردم کوچه و بازار هم به نشان افتخار به هویت ملی خود از لوگوی گروه ۲۰ روی لباس هایشان استفاده کردند.

مهندس سلمان القحطانی مدیر کل گروه اجاره خودرو گفت «سازمان حمل و نقل عمومی طرح نصب لوگوی جی ۲۰ را در خودروها و تاکسی ها مطرح کرد.. ما هم بی درنگ قبول کردیم و بخشنامه ای برای نصب لوگوی دوره کنونی جی ۲۰ به ریاست سعودی در تمام خودروهای سازمان صادر شد».

القحطانی در گفتگو با الشرق الاوسط افزود «باید این اقدام را قبل از شیوع کرونا انجام می دادیم اما به خاطر شرایط بعد از شیوع ویروس مساله به پس از بازگشت روال عادی زندگی موکول شد». او تاکید کرد «ما از طرح های این چنینی حمایت می کنیم چون نشست جی ۲۰ در سطح بین المللی توسط سعودی رهبری می شود و به همین دلیل این شرکت از جمله نخستین شرکت های طراح لوگوی جی ۲۰ بود».

البته فضای نشست سران گروه ۲۰ تنها به نمای ساختمان ها و راهروهای شرکت های دولتی و خصوصی و جلسات و رسانه ای سعودی سرایت نکرد بلکه شرح وظایف و دستور کار کارگروه ها در هر گردهمی شهروندان از تمامی گروه ها مطرح می شد و مردم داوطلبانه در فعالیت ها و برنامه های مربوط به نشست های جی ۲۰ شرکت کردند. نتیجه این مشارکت گسترده چیزی نبود جز انجام مطالعات و پژوهش های متعدد و گسترده و حتی نظرخواهی در مورد توصیه های ارائه شده به سران جی ۲۰.

بخش گسترده ای از جوانان سعودی در جلسات و سمینارها و برنامه های گروه Y20 مثل سمینار ادیان و فرهنگ ها و برنامه های متعدد دیگر شرکت کردند.

 

بازتاب شخصیت

عبد الله عبد الغنی مشاور روابط عمومی و ارتباطات گفت «نشست سران گروه ۲۰ یک رویداد اقتصادی مهم و تاثیرگذار در مراکز تصمیم گیرنده اقتصادی بین المللی به شمار می رود و گفتگوهای رسمی بین سران جهان برای ایجاد راهکار برای مشکلات کنونی برگزار می شود. اما دوره کنونی یک چیز دیگر به این کنفرانس اضافه کرد. مردم سعودی طبع خونگرم و مهمان نوازی خود را که مشخصه بارز سعودی ها است اضافه کردند. آنها خوشحالی و افتخار ملی خود را نشان دادند؛ افتخار به ارزش های اصیل عربی و اسلامی و تاریخ ملی پر از موفقیت و دستاورد و حضور کشورشان در تلاش های جهان برای رسیدن به برابری و امنیت و صلح.

عبد الغنی خاطر نشان کرد جنبه های حضور مردم یکی دو تا نبود بلکه شبکه های اجتماعی نیز سبز پوش شدند و لوگوی جی ۲۰ و عکس های ملک سلمان و ولیعهد با پیام های صلح و دوستی در جهان در شبکه های اجتماعی منتشر شد. مضمون پیام ها این است که سعودی به عنوان یک بازیگر بین المللی در ساخت آینده پایدار با استفاده از طرح های پایدار بشردوستانه اش مطرح است».

عبد الغنی خاطر نشان کرد «گفتمان رسمی بشردوستانه سران سعودی منجر به تثبیت ارزش های تفاهم و توافق بین ملت ها و گفتگوی فرهنگ ها و افزایش آگاهی با بهره گیری از زبان گفتگو شد. و حالا جوانان سعودی خود را به عنوان سفیران این گرایش بشردوستانه مطرح می کنند. گواه این کلام سطح عالی محصولات سینمایی سعودی در شبکه های اجتماعی است».
 

درک مسئولیت

عبد الغنی به الشرق الاوسط گفت «میزبانی نشست سران جی ۲۰ در زندگی روزمره مردم شهرهای سعودی بازتاب داشت. لوگو و پیام های جی ۲۰ بر خودروها و حتی هواپیماها و فعالیت های ورزشی نصب شد. ساختمان ها و نمای بیرونی شرکت ها و مکان های گوناگون با الهام از رنگ های السدو رنگ آمیزی شدند». 

عبد الغنی گفت «میزان استقبال و مشارکت سعودی ها در برنامه های حاشیه ای این نشست آگاهی آنان نسبت به مسئولیت سعودی در هدایت این محفل بین المللی را نشان می دهد. توصیه ها و طرح های پایان نشست جی ۲۰ می تواند در سیاست های جهانی تاثیر گذار باشد».

 

 



سفیر ایران در سعودی: ریاض نقش مؤثری در جلوگیری از تنش ایفا کرد

عنایتی تأکید کرد آنچه در روابط با پادشاهی عربی سعودی در طول دو سال محقق شد، برابر با تلاش چندین ساله است (عکس از ترکی العقیلی)
عنایتی تأکید کرد آنچه در روابط با پادشاهی عربی سعودی در طول دو سال محقق شد، برابر با تلاش چندین ساله است (عکس از ترکی العقیلی)
TT

سفیر ایران در سعودی: ریاض نقش مؤثری در جلوگیری از تنش ایفا کرد

عنایتی تأکید کرد آنچه در روابط با پادشاهی عربی سعودی در طول دو سال محقق شد، برابر با تلاش چندین ساله است (عکس از ترکی العقیلی)
عنایتی تأکید کرد آنچه در روابط با پادشاهی عربی سعودی در طول دو سال محقق شد، برابر با تلاش چندین ساله است (عکس از ترکی العقیلی)

در پنجم سپتامبر ۲۰۲۳، دکتر علیرضا عنایتی وارد فرودگاه بین‌المللی ملک خالد در ریاض شد تا مأموریت خود را به عنوان سفیر ایران در پادشاهی عربی سعودی آغاز کند. این اتفاق پس از امضای توافق ازسرگیری روابط دیپلماتیک در دهم مارس همان سال با میانجی‌گری چین و پس از قطع روابطی نزدیک به هفت سال رخ داد.

با گذشت نزدیک به دو سال از بازسازی روابط دیپلماتیک میان ریاض و تهران، سفیر عنایتی در گفت‌وگو با «الشرق الأوسط» بیان کرد آنچه در این مدت محقق شده معادل «دستاوردهای چندین سال» است و این را ناشی از «استحکام و ماهیت روابط» میان دو کشور دانست.

دیپلمات ایرانی موضع پادشاهی عربی سعودی در قبال حملات اخیر رژیم اسرائیل به ایران را «قابل‌تقدیر» توصیف کرد و گفت ریاض نقش فعالی در آرام‌سازی اوضاع و اعمال فشار برای جلوگیری از تنش ایفا کرده است. او افزود: «از هرگونه نقشی از سوی برادران‌مان در پادشاهی، به‌ویژه شاهزاده محمد که همواره همراه ما بوده، استقبال می‌کنیم.»

عنایتی سابقه طولانی فعالیت در پادشاهی عربی سعودی دارد. او کار خود را از سال ۱۹۹۰ به عنوان کنسول ایران در جده آغاز کرد و در اوایل دهه ۲۰۰۰ به عنوان کاردار در ریاض منصوب شد. او پس از بیش از دو دهه، در سال ۲۰۲۳ به‌عنوان سفیر به این کشور بازگشت و تجربه‌ای انباشته در امور منطقه‌ای با خود دارد.

حملات «آشکار» به ایران

سفیر ایران، حملات اخیر اسرائیل به ایران را «آشکار» توصیف کرد و توضیح داد که در آن زمان، تهران در حال مذاکره غیرمستقیم با ایالات متحده بود. او گفت:
«ایران نیمه‌شب، در حالی که مردم در خانه‌هایشان خواب بودند، مورد حمله قرار گرفت و عده‌ای شهید شدند. این حمله در معنای کامل آن، جنایت آشکار بود. ما با تکیه بر منشور سازمان ملل، پاسخ متقابل دادیم و به دشمن نشان دادیم که ایران آغازگر جنگ نیست اما با قدرت و پایداری از خود دفاع می‌کند.»

انسجام کشورهای منطقه

عنایتی گفت که واکنش کشورهای منطقه به حملات اسرائیل، نشان‌دهنده انسجام آشکاری بود. او اشاره کرد که نخستین تماس تلفنی وزیر امور خارجه ایران، از جانب همتای سعودی‌اش، شاهزاده فیصل بن فرحان برای محکومیت «حمله آشکار» دریافت شد و سپس بیانیه وزارت امور خارجه پادشاهی نیز منتشر شد.
او افزود: «این مواضع قابل‌تقدیر با تماس تلفنی شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد و رئیس شورای وزیران، با رئیس‌جمهور پزشکیان برای محکوم‌کردن و ابراز انزجار از این حملات تکمیل شد. پس از آن، تماس رئیس‌جمهور پزشکیان با برادرش شاهزاده محمد برقرار شد و دیگر کشورهای شورای همکاری نیز مواضعی در حمایت از جمهوری اسلامی گرفتند.»

محمد بن سلمان «همیشه همراه ما بوده»

سفیر تهران از تلاش‌های اخیر پادشاهی عربی سعودی برای آرام‌سازی اوضاع و توقف حملات اسرائیلی قدردانی کرد و گفت: «این تلاش‌ها ارزشمند بود و ما از آن استقبال کردیم. ما بر نقش پادشاهی در آرام‌سازی شرایط و جلوگیری از حملات تأکید می‌کنیم، این نقش بسیار شرافتمندانه است. در گفت‌وگوها، تماس‌ها و دیدارهای دوجانبه، ایران همواره بر نقش و مواضع قابل‌تحسین پادشاهی تأکید کرده است؛ از محکوم‌کردن حملات گرفته تا تلاش برای جلوگیری از آنها. از هرگونه نقش برادران‌مان در پادشاهی، به‌ویژه شاهزاده محمد که همواره همراه ما بوده، استقبال می‌کنیم.»

۴۰۰ هزار ایرانی از پادشاهی عربی سعودی بازدید کردند

دکتر عنایتی توضیح داد که روابط پس از بازگشت، پیشرفت چشمگیری داشته است و گفت: «آنچه در طول دو سال از این روابط برداشتیم، به‌گونه‌ای است که گویی در چند سال رخ داده است. گویی روابط اصلاً قطع نشده بود و این نشان از عمق و اصالت این روابط دارد.»

او افزود: «در سال جاری، بیش از ۲۰۰ هزار زائر عمره از ایران به پادشاهی آمده‌اند و اگر تعداد حجاج را نیز بیفزاییم، تعداد بازدیدکنندگان ایرانی از پادشاهی در طول یک سال به ۴۰۰ هزار نفر می‌رسد، که این شاخص بسیار مثبتی است. همه این افراد از پادشاهی بازدید کرده و آن را از نزدیک شناخته‌اند.»

سفر خالد بن سلمان

سفیر درباره سفر وزیر دفاع پادشاهی عربی سعودی به تهران گفت: «ایران این سفر را اقدامی حاکمیتی و بسیار مهم دانست و آن را نقطه عطفی تاریخی در روابط تلقی کرد.»
او افزود: «این سفر، دیدار شاهزاده با رئیس‌جمهور پزشکیان، رهبری و رئیس ستاد کل نیروهای مسلح (که در رویدادهای اخیر جان باخت) باعث ایجاد درکی مشترک بین دو طرف شد مبنی بر اینکه ما شریک در ساختن منطقه هستیم. این برداشت در طرف ایرانی بسیار مثبت بود.»

او ادامه داد: «برنامه‌ریزی کرده‌ایم تا پیگیری‌های لازم پس از این سفر را ادامه دهیم و معتقدیم این سفر روابط ایران و پادشاهی عربی سعودی را از سطحی عادی به روابطی عمیق و بنیادین ارتقا داد.»

روابط و چشم‌اندازها

سفیر عنایتی معتقد است که روابط اقتصادی و تجاری میان دو کشور نیازمند تلاش بیشتری برای تقویت است. او گفت: «ما توافق‌نامه‌ای جامع در زمینه تجارت، اقتصاد، سرمایه‌گذاری، فرهنگ، جوانان و ورزش داریم که در توافق پکن بر آن تأکید شده است. توافق‌نامه‌ای دیگر نیز برای جلوگیری از مالیات مضاعف به صورت مقدماتی امضا شده و ما پیش‌نویس توافق‌نامه‌ای برای حمایت و تشویق سرمایه‌گذاری متقابل نیز ارائه کرده‌ایم. همچنین توافق‌نامه‌ای در زمینه حمل‌ونقل زمینی وجود دارد که می‌تواند پادشاهی، امارات و عمان را به سواحل شمالی متصل کرده و آن را به گذرگاهی به آسیای مرکزی تبدیل کند.»

در مورد نقش ایران در منطقه، دکتر علیرضا عنایتی اظهار کرد که تهران از مدلی برای امنیت منطقه‌ای حمایت می‌کند که بر توسعه، اقتصاد و فرهنگ متکی است، نه قدرت نظامی. در پاسخ به اینکه برخی نگاه‌ها، نقش ایران را عامل بی‌ثباتی می‌دانند، گفت: «ما بیگانه‌ای نیستیم که وارد منطقه شویم و نقشی را تحمیل کنیم. ما بخشی از منطقه هستیم، از فرزندان آن هستیم و در آن زندگی می‌کنیم.»

او افزود: «ما اشتراکات فرهنگی، تاریخی و دینی زیادی در منطقه داریم. اگر در برخی دیدگاه‌های سیاسی اختلافی وجود داشته باشد، این نباید به قطع رابطه بیانجامد. این اختلاف را می‌توان تنها از طریق گفت‌وگو حل کرد. هیچ راهی بهتر – بلکه جایگزینی برای آن وجود ندارد – از گفت‌وگو میان برادر با برادر، همسایه با همسایه و میان مسائل مختلف.»

او تأکید کرد: «امنیت ما یکپارچه است. نمی‌توانیم از امنیت تکه‌تکه سخن بگوییم. ما آنچه از منطقه می‌شنویم را تکرار می‌کنیم: امنیت مبتنی بر توسعه. ما از این رویکرد حمایت می‌کنیم. زمانی که از امنیت مبتنی بر تسلیحات، جنگ‌افزار، نظامی‌گری، ژئوپلیتیک و سیاست فاصله گرفته شود، می‌توان آن را با امنیت مبتنی بر توسعه، اقتصاد، تجارت، فرهنگ و مردم جایگزین کرد.»