سردرد و تهوع و «مه مغزی»؛ عوارض واکسن کرونا

پزشک آمریکایی واکسن کرونا می زند (آسوشیتد پرس)
پزشک آمریکایی واکسن کرونا می زند (آسوشیتد پرس)
TT

سردرد و تهوع و «مه مغزی»؛ عوارض واکسن کرونا

پزشک آمریکایی واکسن کرونا می زند (آسوشیتد پرس)
پزشک آمریکایی واکسن کرونا می زند (آسوشیتد پرس)

بیش از یک میلیون نفر در آمریکا در چند روز گذشته دوز اول واکسن کرونا زدند. در حالیکه مجوز استفاده از واکسن فایزر بیون تک در آمریکا صادر شده مرحله سوم آزمایش بالینی واکسن کووید ۱۹ شرکت آمریکایی نواواکس شروع شده و احتمالا به زودی مورد استفاده قرار می گیرد.
نیویورک تایمز با ده ها نفر از افرادی که این روزها واکسن زده اند درباره عوارض آن مصاحبه کرده است.
عده ای گفتند که پس از زدن واکسن حالشان خوب بوده اما برخی دیگر گفتند که دچار مشکلاتی مثل سردرد شدید و حالت تهوع و تشنج و مه مغزی شده اند.
دکتر تانیشا ویلسون پزشک بخش اورژانس بیمارستانی در شهر کرانستون ایالت رود آیلند گفت که دو ساعت و نیم پس از زدن واکسن به «بدترین سردرد زندگی اش» دچار شده است.
تانیشا، ۳۶ ساله، افزود که حالت تهوع شدید داشته و آنقدر آه و ناله هایش بلند بوده که شوهرش در اتاق دیگر با فاصله زیاد از او نیز شنید.
او در ادامه افزود «حس می کردم که انگار کتک خوردم» و گفت «۳۵ ساعت سردرد داشتم». شرکت فایزر که تانیشا واکسن کرونای آن را تزریق کرد گفت «حدود ۱۳ درصد از افراد ۱۸ تا ۵۵ ساله که واکسن زده اند پس از تزریق دوز اول دچار سردرد شدید شدند». علاوه براین، حال حدود ۱۶ درصد کسانی که در آزمایش های بالینی واکسن مودرنا شرکت کردند به قدری بد شده که توان انجام کارهای روزمره نداشتند. از سوی دیگر لورنزو آلفونسو پرستار ۳۴ ساله در شهر گلندورا در ایالت کالیفرنیا گفت که درست پس از تزریق واکسن تب کرده و دچار خستگی غیر طبیعی شده است.
دکتر متیو هریس، ۳۸ ساله پزشک بخش اورژانس در گریت نیک نیویورک گفت که پس از ترزیق واکسن تب داشته و مفاصل دو مچ دستش و شانه هایش تا روز بعد به شدت درد می کرده است. دیلاینا ورینت پرستار بیمارستان کلرادو گفت پس از واکسن دچار بازو درد شدید شده تا جایی که تا چند ساعت نتوانست آن را بلند کند. آلیسون مک گریگور استادیار پزشکی بخش اورژانس دانشگاه براون گفت که پس از واکسن دچار «مه مغزی» شده و قادر به تمرکز نبوده و یادش نمی آمده که اندکی قبل از تزریق واکسن چه اتفاقاتی پیش آمده است.
بتی شانون ۸۱ ساله ساکن خانه سالمندان «ساندال» شهر مورگان تاون ویرجینیا گفت «برخی از افراد در خانه سالمندان دچار ناراحتی معده شدند». آنها جزو اولین گروه سالمندان در آمریکا بودند که واکسن کرونا می زنند.
از سوی دیگر کارشناسان می گوید این عوارض چند روز پس از تزریق رفع می شود.
دکتر پل آفیت واکسنولوژیست در بیمارستان پنسیلوانیا و عضو کمیته مشورتی واکسن سازمان غذا و داروی آمریکا  گفت «ما اسم اینها را گذاشتیم عوارض اما در حقیقت بیانگر تاثیر بسیار اندک ناشی از واکنش سیستم ایمنی به ویروس است».
دکتر مگان هاجار پزشک بیمارستانی در فارمینگتون کنتیکت در صفحه فیس بوک خود نوشت «شاید برخی عوارض مثل خارش بدن یا بروز لکه های کوچک در بازو ناشی از حساسیت خفیف باشد». دو واکسن فایزر بیون تک و مودرنا در آمریکا مجوز گرفته اند و واکسیناسیون از ۱۴ دسامبر آغاز شد. دولت آمریکا در نظر دارد تا پایان سه ماه نخست ۲۰۲۱ آمار کسانی که واکسینه شده اند به ۱۰۰ میلیون نفر برسد و ۱۰۰ میلیون تن دیگر تا پایان سه ماه دوم واکسن دریافت کنند.



سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
TT

سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)

هشتمین سایت باستانی سعودی در فهرست یونسکو (سازمان علمی و آموزشی و فرهنگی جهان) ثبت شد و بدین ترتیب سعودی به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ رسید. منطقه باستانی الفاو واقع در جنوب ریاض روز شنبه (۲۷ جولای) در جریان چهل و ششمین نشست کمیته میراث جهانی در نیودلهی هند در فهرست یونسکو قرار گرفت.
منظر فرهنگی «الفاو» به عنوان هشتمین سایت فرهنگی بسیار ارزشمند میراث جهانی در فهرست یونسکو ثبت شد. شهر «هگرا» در العلا و «حی الطریف» در منطقه باستانی الدرعیه و منطقه تاریخی جده و هنرهای صخره نگاری در حائل و واحه احساء و منطقه فرهنگی «حمی» در نجران و منطقه حفاظت شده «عروق بنی معارض» در سعودی پیش از این در فهرست میراث فرهنگی یونسکو ثبت شده اند.
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان وزیر فرهنگ در اکانت خود در شبکه اجتماعی «اکس» گفت «وزارت فرهنگ با ثبت منطقه باستانی «الفاو» در فهرست میراث جهانی یونسکو به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ که ثبت ۸ منطقه باستانی در یونسکو است رسید.
عملکرد موفق دست اندرکاران حوزه فرهنگ سعودی در ثبت مناطق باستانی و تاریخی این کشور در فهرست یونسکو در سال های گذشته باعث شد تا میراث طبیعی و زیست محیطی این کشور در کانون توجه جهان و گردشگران قرار بگیرد و نیز اقدامات متنوعی برای حفاظت از تنوع طبیعی و اجرای ابتکار عمل های خلاقانه در حوزه صیانت از محیط زیست اجرا شود.
وزیر فرهنگ سعودی گفت «این گام ثمره توجه گسترده ملک سلمان بن عبد العزیز خادم حرمین شریفین و شاهزاده محمد بن سلمان بن عبد العزیز ولیعهد و نخست وزیر به حوزه میراث ملی و فرهنگی است».
او افزود «ثبت مناطق باستانی و فرهنگی به عنوان میراث ملموس و ناملموس یونسکو بیانگر پیشینه ژرف تاریخی و نقش پیشروی سعودی برای حفاظت از میراث مشترک جهانی در قالب سند چشم انداز ۲۰۳۰ است. در این سند بر اهمیت افتخار به هویت ملی که میراث ملی بوده تاکید شده است.

روستای «الفاو» سکونتگاه بسیاری از سلسله های پادشاهی و تمدن های کهن (واس)
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان یادآور شد «سعودی به اهمیت میراث ملی و فرهنگی و صیانت از آن و اطلاع رسانی در مورد آن در سطح بین المللی پی برده است و این اقدامات می تواند بستر محکمی برای حال و نقشه راهی برای کار و فعالیت آینده فراهم کند».
وزیر فرهنگ سعودی توضیح داد «این وزارتخانه به تلاش برای توسعه و توجه به میراث ملی و مطرح کردن آن در سطح جهان ادامه می دهد تا این سایت های باستانی پایدار بمانند و به نسل های بعدی منتقل شوند».
منطقه «الفاو» در محوطه ۲.۵۰ کیلومتر مربع در اطراف ربع الخالی در استان وادی الدواسر در جنوب منطقه ریاض قرار دارد و یک منطقه حائل ۲۷۵ کیلومتر مربعی دور تا دور آن را گرفته است. «الفاو» یک گذرگاه تنگ بین بیابان ربع الخالی و رشته کوه های طویق است. «الفاو» پایتخت نخستین پادشاهی کنده بوده و نقش و موقعیت برجسته ای در شبه جزیره عرب از نیمه قرن اول قبل از میلاد تا اوایل قرن چهارم میلادی داشت. این منطقه با توجه به پیشینه تاریخی و باستانی از جمله بزرگ ترین و شناخته شده ترین مقاصد باستانی در سعودی و یکی از مهم ترین مناطق تاریخی در جهان است.

روستای «الفاو» پایتخت پادشاهی کهن کنده در شبه جزیره عرب بوده است (واس)
منطقه الفاو در قدیم مرکز تجاری مهم و محل تردد کاروان های فلزات و غلات و پارچه بوده است. کاروان ها از مقصد پادشاهی سبا و معین و قتبان و حضرموت و حمیر از الفاو رد می شدند و به سمت نجران و از آنجا به الافلاج و سپس الیمامه و بعد نیز به طرف شرق یعنی خلیج و شمال به عراق و شام می رفتند.
«الفاو» یکی از نمادهای تعامل سازنده بین انسان و طبیعت است و نقش و نگارهای بسیاری متعلق به دوران قدیم و مقبره های غول پیکر با سازه های مشخص و همگام با نقش و نگارهای باستانی در «الفاو» وجود دارد. نمادها و آثار معماری فراوانی از منطقه کاروانسراها که در «الفاو» قرار داشته هنوز به چشم می خورد؛ از جمله محوطه باستانی با سیستم های آبیاری متنوع که کشفیات تاریخی و صخره نگاره های جذاب و دیدنی و کتیبه های باستانی فراوانی را در خود جای داده است.
نمایندگی سعودی در یونسکو تلاش گسترده ای برای ثبت این مناطق باستانی سعودی انجام داد. این اقدامات با هدایت «کمیسیون میراث ملی» و همکاری «کمیته ملی فرهنگ و علوم و آموزش» سعودی و مقامات محلی ریاض و «مرکز ملی افزایش پوشش گیاهی» و «دانشگاه ملک سعود» و «جامعه بومی» استان وادی الدواسر صورت گرفتند.

روستای «الفاو» پیشینه فرهنگی سترگ و جایگاه تاریخی دارد (واس)
کمیسیون میراث ملی سعودی تلاش های بی وقفه برای حفاظت از میراث فرهنگی پربار سعودی و معرفی آن در سطح داخلی و خارجی انجام می دهد تا روایتگر غنای تاریخ و فرهنگ این کشور به عنوان سکونتگاه تمدن های انسانی متعدد در طول تاریخ باشد.