خطر فاضلاب، تالاب‌های تاریخی بین‌النهرین را تهدید می‌کند

afp
afp
TT

خطر فاضلاب، تالاب‌های تاریخی بین‌النهرین را تهدید می‌کند

afp
afp

خبرگزاری فرانسه گزارش داد، به دلیل مدیریت ناکارآمد فاضلاب و همچنین تغییرات اقلیمی، تالاب‌های عراق بیش از هر زمان دیگری با تهدید روبرو هستند.
آب فاضلاب سنگین از لوله‌های فاضلاب مستقیماً به تالاب‌های منطقه اهوار الجبایش می‌ریزد که یکی از مهم‌ترین پهنه‌های آب در جنوب عراق است.
بر اساس داده‌های سازمان ملل و پژوهشگران دانشگاهی، در کشوری که دولت توانایی ارائه خدمات اساسی را ندارد، ۷۰ درصد زباله‌های صنعتی عراق مستقیماً به رودخانه‌ها یا دریا ریخته می‌شود.


جاسم الاسدی مدیر سازمان غیردولتی «طبیعة العراق» که به حفاظت از تالاب‌ها می‌پردازد، می‌گوید: «خروجی ایستگاه فاضلاب آلوده و سنگین که برای محیط زیست مضر است، بدون هیچ گونه تصفیه ای به داخل تالاب‌ها می‌ریزد، و این مستقیماً بر تنوع زندگی گیاهی و جانوری در آنها تأثیر می‌گذارد».
الاسدی که شغل خود را در وزارت منابع آب ترک کرد تا خود را به کار داوطلبانه برای حفاظت از محیط زیست اختصاص دهد، می‌افزاید: «آب فاضلاب به‌طور غیر مستقیم بر سلامتی انسان از طریق محصولات حیوانی به خصوص غذای محبوب در عراق یعنی قیمر (سرشیر) تأثیر می‌گذارد».

از سوی دیگر، نادر محسن پرورش دهنده گاومیش و ماهیگیر که در منطقه الجبایش در استان ذی قار زندگی می‌کند، می‌گوید: «امروزه بیشتر گاومیش‌ها نمی‌توانند از مکان‌های نزدیک به لوله‌های فاضلاب أب بنوشند و مجبورند چندین کیلومتر داخل تالاب‌ها را طی کنند تا آب غیر آلوده پیدا کنند».
محسن با اشاره به روی آب آمدن ماهی‌های مرده، می‌افزاید: آب فاضلاب باعث مرگ بسیاری از ماهیان شده‌است و همه حیواناتی را که در آب‌های تالاب زندگی می‌کنند را تهدید می‌کند.
آلودگی تنها یکی از خطرها و تهدیدهای موجود در پهنه‌های پراکنده آبی است که بزرگترین دلتاهای داخلی جهان شمرده می‌شوند. این زیستگاه غنی که بین دجله و فرات واقع شده‌است، محل رشد نیشکر است و انواع مختلفی از پرندگان و ماهی‌ها در آن زندگی می‌کنند. در دوران صدام حسین، که دستور خشکاندن تالاب‌ها را در سال ۱۹۹۱ صادر کرد، به پناهگاه مخالفان او تبدیل شد، اما به سختی از انقراض خود را نجات داد.
عملیات خشکاندن تالاب‌ها، مساحت آنها را به نصف کاهش داد به طوری که مساحت آن پیش از سال ۱۹۹۱ حدوداً ۱۵ هزار کیلومتر مربع تخمین زده می‌شد.
در سال ۲۰۱۰، یک مقام رژیم سابق به اتهام آنچه سازمان ملل متحد «یکی از بدترین جرایم زیست‌محیطی در تاریخ» توصیف کرد، به اعدام محکوم شد، اما وی سال گذشته در زندان به دلایل طبیعی درگذشت. چند سال پیش، محسن و سایر تالاب نشینان فکر کردند که می‌توانند دوباره این باغ بهشتی را شکوفا کنند.


جمعیت ساکن این پهنه‌های آبی در حدود چند هزار خانواده در منطقه ای بین استان‌های میسان، ذی قار و بصره تخمین زده می‌شود و فرهنگ روستایی و قبیله ای بر آن مسلط است.
پس از سال ۲۰۰۳، پس از برداشتن سدهای خاکی ساخته شده در دوره صدام، آب به آن مناطق بازگشت. همزمان بیش از ۲۰۰ گونه پرنده و ده‌ها گونه حیوان وحشی به منطقه بازگشتند.
گردشگران که بیشتر آنها عراقی بودند، نیز برای گردش در قایق‌ها و خوردن ماهی‌های کبابی به منطقه روی آورده‌اند، اما بوی نامطبوع ناشی از فاضلاب، مردم را وادار می‌کند تا فعلاً از منطقه دور شوند.

در همین حال، مقامات محلی می‌گویند که آنها به تنهایی مسئول تصفیه فاضلاب نیستند. مقامات می‌گویند که ساکنان از آنجا که به سیستم فاضلاب متصل نیستند، دست به ایجاد انشعاب‌های غیرقانونی برای تخلیه آب باران می‌زنند، این در حالی است که دولت بودجه لازم را برای ایجاد تصفیه خانه فاضلاب در اختیار شورای استان تأمین نمی‌کند.
حیدر رزاق مدیر فاضلاب ذی قار می‌گوید: «دلیل کمبود واحدهای تصفیه خانه‌های فاضلاب به دلیل هزینه بالای مالی آنهاست. ما به حدود ۱۰۰ میلیارد دینار عراقی (۶۹ میلیون دلار) نیاز داریم».
وی می‌افزاید: «ما اکنون دو پروژه تصفیه خانه داریم: یکی از آنها قرار بود از سال ۲۰۱۵ شروع به کار کند، اما به دلیل بحران مالی این اتفاق نیفتاد».
اما الاسدی، که اخیراً با متخصصان اروپایی و آمریکایی برای یافتن راه حلی برای این مشکل همکاری کرده‌است، می‌گوید که راه حل ساده و طبیعی است، «استفاده از گیاهان برای تمیز کردن آب تالاب‌ها، از طریق تکنیکی به نام فناوری گیاه پالایی در تصفیه آب‌های نامتعارف است. اما متأسفانه مقامات هیچ توجهی به این پیشنهادات نکردند».


وی می‌افزاید: هنگامی که یونسکو در سال ۲۰۱۶ تالاب‌ها را در فهرست میراث جهانی قرار داد، «عراق متعهد شد که اکوسیستم را حفظ کند و خدمات کاربردی به جوامع تالابی ارائه دهد».
اما امروز، در حالی که سازمان ملل عراق را به عنوان «پنجمین کشور در معرض تهدید» تغییر آب و هوا طبقه‌بندی می‌کند، احیای تالاب‌ها دیگر مسئله مهمی برای حفظ میراث نیست، بلکه مسئله بقاست.
برنامه محیط زیست سازمان ملل در سال ۲۰۱۹ هشدار داد که «پیش‌بینی می‌شود تغییرات اقلیمی باعث کاهش بارندگی‌های سالانه در عراق شود که منجر به افزایش طوفان‌های گرد و غبار، کاهش بهره‌وری کشاورزی و افزایش کمبود آب خواهد شد» و با هر تابستان سوزانی، این کشور به این واقعیت تلخ نزدیک می‌شود.
برنامه محیط زیست سازمان ملل می‌گوید در سال ۲۰۱۵، هر عراقی سالانه ۲ هزار و ۱۰۰ متر مکعب آب در دسترس داشته‌است و تا سال ۲۰۲۵، این مقدار به هزار و ۷۵۰ مترمکعب کاهش می‌یابد که علاوه بر تهدید سلامت ۴۰ میلیون نفر، ثبات کشاورزی و صنعت را در طولانی مدت در این کشور تهدید می‌کند.



سفیر ایران در سعودی: ریاض نقش مؤثری در جلوگیری از تنش ایفا کرد

عنایتی تأکید کرد آنچه در روابط با پادشاهی عربی سعودی در طول دو سال محقق شد، برابر با تلاش چندین ساله است (عکس از ترکی العقیلی)
عنایتی تأکید کرد آنچه در روابط با پادشاهی عربی سعودی در طول دو سال محقق شد، برابر با تلاش چندین ساله است (عکس از ترکی العقیلی)
TT

سفیر ایران در سعودی: ریاض نقش مؤثری در جلوگیری از تنش ایفا کرد

عنایتی تأکید کرد آنچه در روابط با پادشاهی عربی سعودی در طول دو سال محقق شد، برابر با تلاش چندین ساله است (عکس از ترکی العقیلی)
عنایتی تأکید کرد آنچه در روابط با پادشاهی عربی سعودی در طول دو سال محقق شد، برابر با تلاش چندین ساله است (عکس از ترکی العقیلی)

در پنجم سپتامبر ۲۰۲۳، دکتر علیرضا عنایتی وارد فرودگاه بین‌المللی ملک خالد در ریاض شد تا مأموریت خود را به عنوان سفیر ایران در پادشاهی عربی سعودی آغاز کند. این اتفاق پس از امضای توافق ازسرگیری روابط دیپلماتیک در دهم مارس همان سال با میانجی‌گری چین و پس از قطع روابطی نزدیک به هفت سال رخ داد.

با گذشت نزدیک به دو سال از بازسازی روابط دیپلماتیک میان ریاض و تهران، سفیر عنایتی در گفت‌وگو با «الشرق الأوسط» بیان کرد آنچه در این مدت محقق شده معادل «دستاوردهای چندین سال» است و این را ناشی از «استحکام و ماهیت روابط» میان دو کشور دانست.

دیپلمات ایرانی موضع پادشاهی عربی سعودی در قبال حملات اخیر رژیم اسرائیل به ایران را «قابل‌تقدیر» توصیف کرد و گفت ریاض نقش فعالی در آرام‌سازی اوضاع و اعمال فشار برای جلوگیری از تنش ایفا کرده است. او افزود: «از هرگونه نقشی از سوی برادران‌مان در پادشاهی، به‌ویژه شاهزاده محمد که همواره همراه ما بوده، استقبال می‌کنیم.»

عنایتی سابقه طولانی فعالیت در پادشاهی عربی سعودی دارد. او کار خود را از سال ۱۹۹۰ به عنوان کنسول ایران در جده آغاز کرد و در اوایل دهه ۲۰۰۰ به عنوان کاردار در ریاض منصوب شد. او پس از بیش از دو دهه، در سال ۲۰۲۳ به‌عنوان سفیر به این کشور بازگشت و تجربه‌ای انباشته در امور منطقه‌ای با خود دارد.

حملات «آشکار» به ایران

سفیر ایران، حملات اخیر اسرائیل به ایران را «آشکار» توصیف کرد و توضیح داد که در آن زمان، تهران در حال مذاکره غیرمستقیم با ایالات متحده بود. او گفت:
«ایران نیمه‌شب، در حالی که مردم در خانه‌هایشان خواب بودند، مورد حمله قرار گرفت و عده‌ای شهید شدند. این حمله در معنای کامل آن، جنایت آشکار بود. ما با تکیه بر منشور سازمان ملل، پاسخ متقابل دادیم و به دشمن نشان دادیم که ایران آغازگر جنگ نیست اما با قدرت و پایداری از خود دفاع می‌کند.»

انسجام کشورهای منطقه

عنایتی گفت که واکنش کشورهای منطقه به حملات اسرائیل، نشان‌دهنده انسجام آشکاری بود. او اشاره کرد که نخستین تماس تلفنی وزیر امور خارجه ایران، از جانب همتای سعودی‌اش، شاهزاده فیصل بن فرحان برای محکومیت «حمله آشکار» دریافت شد و سپس بیانیه وزارت امور خارجه پادشاهی نیز منتشر شد.
او افزود: «این مواضع قابل‌تقدیر با تماس تلفنی شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد و رئیس شورای وزیران، با رئیس‌جمهور پزشکیان برای محکوم‌کردن و ابراز انزجار از این حملات تکمیل شد. پس از آن، تماس رئیس‌جمهور پزشکیان با برادرش شاهزاده محمد برقرار شد و دیگر کشورهای شورای همکاری نیز مواضعی در حمایت از جمهوری اسلامی گرفتند.»

محمد بن سلمان «همیشه همراه ما بوده»

سفیر تهران از تلاش‌های اخیر پادشاهی عربی سعودی برای آرام‌سازی اوضاع و توقف حملات اسرائیلی قدردانی کرد و گفت: «این تلاش‌ها ارزشمند بود و ما از آن استقبال کردیم. ما بر نقش پادشاهی در آرام‌سازی شرایط و جلوگیری از حملات تأکید می‌کنیم، این نقش بسیار شرافتمندانه است. در گفت‌وگوها، تماس‌ها و دیدارهای دوجانبه، ایران همواره بر نقش و مواضع قابل‌تحسین پادشاهی تأکید کرده است؛ از محکوم‌کردن حملات گرفته تا تلاش برای جلوگیری از آنها. از هرگونه نقش برادران‌مان در پادشاهی، به‌ویژه شاهزاده محمد که همواره همراه ما بوده، استقبال می‌کنیم.»

۴۰۰ هزار ایرانی از پادشاهی عربی سعودی بازدید کردند

دکتر عنایتی توضیح داد که روابط پس از بازگشت، پیشرفت چشمگیری داشته است و گفت: «آنچه در طول دو سال از این روابط برداشتیم، به‌گونه‌ای است که گویی در چند سال رخ داده است. گویی روابط اصلاً قطع نشده بود و این نشان از عمق و اصالت این روابط دارد.»

او افزود: «در سال جاری، بیش از ۲۰۰ هزار زائر عمره از ایران به پادشاهی آمده‌اند و اگر تعداد حجاج را نیز بیفزاییم، تعداد بازدیدکنندگان ایرانی از پادشاهی در طول یک سال به ۴۰۰ هزار نفر می‌رسد، که این شاخص بسیار مثبتی است. همه این افراد از پادشاهی بازدید کرده و آن را از نزدیک شناخته‌اند.»

سفر خالد بن سلمان

سفیر درباره سفر وزیر دفاع پادشاهی عربی سعودی به تهران گفت: «ایران این سفر را اقدامی حاکمیتی و بسیار مهم دانست و آن را نقطه عطفی تاریخی در روابط تلقی کرد.»
او افزود: «این سفر، دیدار شاهزاده با رئیس‌جمهور پزشکیان، رهبری و رئیس ستاد کل نیروهای مسلح (که در رویدادهای اخیر جان باخت) باعث ایجاد درکی مشترک بین دو طرف شد مبنی بر اینکه ما شریک در ساختن منطقه هستیم. این برداشت در طرف ایرانی بسیار مثبت بود.»

او ادامه داد: «برنامه‌ریزی کرده‌ایم تا پیگیری‌های لازم پس از این سفر را ادامه دهیم و معتقدیم این سفر روابط ایران و پادشاهی عربی سعودی را از سطحی عادی به روابطی عمیق و بنیادین ارتقا داد.»

روابط و چشم‌اندازها

سفیر عنایتی معتقد است که روابط اقتصادی و تجاری میان دو کشور نیازمند تلاش بیشتری برای تقویت است. او گفت: «ما توافق‌نامه‌ای جامع در زمینه تجارت، اقتصاد، سرمایه‌گذاری، فرهنگ، جوانان و ورزش داریم که در توافق پکن بر آن تأکید شده است. توافق‌نامه‌ای دیگر نیز برای جلوگیری از مالیات مضاعف به صورت مقدماتی امضا شده و ما پیش‌نویس توافق‌نامه‌ای برای حمایت و تشویق سرمایه‌گذاری متقابل نیز ارائه کرده‌ایم. همچنین توافق‌نامه‌ای در زمینه حمل‌ونقل زمینی وجود دارد که می‌تواند پادشاهی، امارات و عمان را به سواحل شمالی متصل کرده و آن را به گذرگاهی به آسیای مرکزی تبدیل کند.»

در مورد نقش ایران در منطقه، دکتر علیرضا عنایتی اظهار کرد که تهران از مدلی برای امنیت منطقه‌ای حمایت می‌کند که بر توسعه، اقتصاد و فرهنگ متکی است، نه قدرت نظامی. در پاسخ به اینکه برخی نگاه‌ها، نقش ایران را عامل بی‌ثباتی می‌دانند، گفت: «ما بیگانه‌ای نیستیم که وارد منطقه شویم و نقشی را تحمیل کنیم. ما بخشی از منطقه هستیم، از فرزندان آن هستیم و در آن زندگی می‌کنیم.»

او افزود: «ما اشتراکات فرهنگی، تاریخی و دینی زیادی در منطقه داریم. اگر در برخی دیدگاه‌های سیاسی اختلافی وجود داشته باشد، این نباید به قطع رابطه بیانجامد. این اختلاف را می‌توان تنها از طریق گفت‌وگو حل کرد. هیچ راهی بهتر – بلکه جایگزینی برای آن وجود ندارد – از گفت‌وگو میان برادر با برادر، همسایه با همسایه و میان مسائل مختلف.»

او تأکید کرد: «امنیت ما یکپارچه است. نمی‌توانیم از امنیت تکه‌تکه سخن بگوییم. ما آنچه از منطقه می‌شنویم را تکرار می‌کنیم: امنیت مبتنی بر توسعه. ما از این رویکرد حمایت می‌کنیم. زمانی که از امنیت مبتنی بر تسلیحات، جنگ‌افزار، نظامی‌گری، ژئوپلیتیک و سیاست فاصله گرفته شود، می‌توان آن را با امنیت مبتنی بر توسعه، اقتصاد، تجارت، فرهنگ و مردم جایگزین کرد.»