جورج وسوف و وائل جسار در موسم ریاض: بزرگان صحنه و آواز

ترانه های به یاد ماندنی را در سالن ابوبکر سالم اجرا کردند

TT

جورج وسوف و وائل جسار در موسم ریاض: بزرگان صحنه و آواز

از بالا که نگاه می کنی ریاض حرف ندارد: شهر نور و رنگ، نبض زندگی و نشاط. شهری که بر خلاف شهرهای افسرده دیر می خوابد. مناظر جادویی بر فراز سالن ابو بکر سالم در پایتخت سعودی نشان می دهد که یک اراده آهنین دارد این شهر را از فضای بیابانی به یک اعجوبه معماری تبدیل می کند. ساخت «قلعه» بزرگ تفریحی صد روز طول کشید و به لطف همت سعودی ها این پروژه در مدت خیلی کوتاه انجام شد.

همه منتظر دو خواننده بزرگ بودند: جورج وسوف که برای اولین بار به موسم ریاض آمده و وائل جسار که برای دومین بار برای مخاطبان این رویداد خلاقانه آواز می خواند. صفحه های نمایش بسیار بزرگ خیره کننده بودند و پهپادهای مخصوص تصویربرداری که فضا و مکان را ثبت کردند.
کنسرت های موسم ریاض از شبکه «ام بی سی» پخش می شود و دیگر فاصله معنا ندارد و همه می توانند در این شادی شرکت کنند. در خانه هم می شود از این جشن سرگرمی باشکوه لذت برد. تلاش دست اندرکاران سعودی مثال زدنی است. این حرف مبالغه نیست بلکه همه دنیا از سعودی تعریف می کنند. مردم در برخی شهرهای غم بار با کوله باری از اندوه سربه بالش می گذارند. شهرها و خانه هایشان سوت و کور و تاریک و مردمانشان هر یک به یک گوشه و کنجی پناه گرفته اند. در مقابل شهرهایی هستند که اراده مثال زدنی و محکم دارند و به دولت هایشان اعتبار می دهند و به آینده سلام می کنند.

آینده درخشان اینجا پیدا است. همین جا نشسته. از صندلی جلو در تالار ابوبکر سالم سرک می کشد و دوباره پر می کشد تا نظاره گر عظمت مکان و زمان باشد. آینده دست در دست «پهپادهای تصویر برداری» با ستاره های شب می رقصد. شب، مهمان عزیز و افتخاری و ستاره این محفل است. از دریچه دوربین کمیل طانیوس کارگردان این شب نشینی آرزو و امید دسته دسته اوج می گیرد و پر می کشد. امید به آینده بهتر. آینده ای که بدبینی و دیوانگی جمعی در آن جایی ندارد و با پروژه های متنوع و آرزوهای رنگارنگ و جایگاه و اعتبار بین المللی رقم می خورد.

در ابتدا نوبت وائل جسار و سپس جورج وسوف است. هر دو ست مشکی پوشیده بودند. شرکت سعودی Benchmark  کنسرت های موسم ریاض را تنظیم می کند و سازمان کل گردشگری هم تمام ریزه کاری ها را انجام می دهد. مردم مشغول آواز و عکس گرفتن از لحظات شاد هستند. وائل جسار پرشور وارد صحنه می شود و عشق و محبت بین وائل و دوستدارانش متقابل است. او به ریاض و مردمانش سلام می کند و می گوید «دست ها بالا». حاضران هم جواب او را بلندتر می دهند.

وائل ترانه های محبوب و به یاد ماندنی اش را اجرا می کند و قبل از اجرای هر ترانه اسم آن را می گوید و حاضران چه شوری دارند. آهنگ های قشنگ و خاطره انگیز وائل جسار زیاد است اما ترانه «غریبه الناس» محبوبیت صد چندان دارد. وائل جسار واژه های ترانه را تکرار می کند و نفس ها در سینه حبس می شود. آهنگ های قشنگش را یکی پس از دیگری اجرا می کند.

آهنگ های قدیمی همیشه طعم دیگری دارد و وائل جسار از این لحاظ کم نمی گذارد و تمام ترانه های قدیمی اش مثل «جرح الماضی» و «مشیت خلاص» را برای مخاطبان در موسم ریاض اجرا می کند.

این شب به یاد ماندنی هنوز تمام نشده و کنسرت وائل با اجرای ترانه ودیع الصافی «علی رمش عیونها» پرشور تر می شود. او می گوید «شما بی نظیرید»!
خوش به حال شهرهای آواز که جایی در آنها برای آتش سوزی و دسیسه وجود ندارد. در میان استراحت خوانندگان نوبت به خودنمایی چهره های با استعداد خوانندگی می رسد که در «بولیوارد استعدادها» پیش از آمدن خوانندگان روی صحنه هنرنمایی کنند. همه سرگرم سوت زدن و کف زدن هستند و جورج وسوف با علایم پیدای بیماری وارد می شود اما قلبش پرشور و خندان است. او با الهام از شعار جشنواره تفریحی امسال ریاض «بیشتر تصور کن» خوش آمد می گوید «فکر کردم من خیلی تصور کرده ام اما آنچه می بینم بیش از تمام تصور و خیال است».
جمعیت دست می زند و فریاد می کشد «ابو ودیع». او ترانه های قدیمی اش را اجرا کرد «صابر و راضی» و «سبت کل الناس عشانه» و «روحی یا نسمه» و «حنبقی یا قلبی علی طول عاشقین».
جورج وسوف از خستگی به صندلی تکیه می کند. سن که بالا می رود گاهی دست از کار می افتد یا سیستم های بدن مثل سابق نمی شوند. اما او همچنان پرشور است. وقتی بدن سرکش می شود روح به دادش می رسد و با هم بدون خستگی قله ها را در می نوردند.
جورج وسوف دستچینی از ترانه های قدیمی و به یاد ماندنی مثل «نسیت اللیل» و «حلف لقمر» و «قلب العاشق دلیله»‌  را اجرا کرد. موسم ریاض نظیر ندارد.

 



سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
TT

سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)

هشتمین سایت باستانی سعودی در فهرست یونسکو (سازمان علمی و آموزشی و فرهنگی جهان) ثبت شد و بدین ترتیب سعودی به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ رسید. منطقه باستانی الفاو واقع در جنوب ریاض روز شنبه (۲۷ جولای) در جریان چهل و ششمین نشست کمیته میراث جهانی در نیودلهی هند در فهرست یونسکو قرار گرفت.
منظر فرهنگی «الفاو» به عنوان هشتمین سایت فرهنگی بسیار ارزشمند میراث جهانی در فهرست یونسکو ثبت شد. شهر «هگرا» در العلا و «حی الطریف» در منطقه باستانی الدرعیه و منطقه تاریخی جده و هنرهای صخره نگاری در حائل و واحه احساء و منطقه فرهنگی «حمی» در نجران و منطقه حفاظت شده «عروق بنی معارض» در سعودی پیش از این در فهرست میراث فرهنگی یونسکو ثبت شده اند.
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان وزیر فرهنگ در اکانت خود در شبکه اجتماعی «اکس» گفت «وزارت فرهنگ با ثبت منطقه باستانی «الفاو» در فهرست میراث جهانی یونسکو به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ که ثبت ۸ منطقه باستانی در یونسکو است رسید.
عملکرد موفق دست اندرکاران حوزه فرهنگ سعودی در ثبت مناطق باستانی و تاریخی این کشور در فهرست یونسکو در سال های گذشته باعث شد تا میراث طبیعی و زیست محیطی این کشور در کانون توجه جهان و گردشگران قرار بگیرد و نیز اقدامات متنوعی برای حفاظت از تنوع طبیعی و اجرای ابتکار عمل های خلاقانه در حوزه صیانت از محیط زیست اجرا شود.
وزیر فرهنگ سعودی گفت «این گام ثمره توجه گسترده ملک سلمان بن عبد العزیز خادم حرمین شریفین و شاهزاده محمد بن سلمان بن عبد العزیز ولیعهد و نخست وزیر به حوزه میراث ملی و فرهنگی است».
او افزود «ثبت مناطق باستانی و فرهنگی به عنوان میراث ملموس و ناملموس یونسکو بیانگر پیشینه ژرف تاریخی و نقش پیشروی سعودی برای حفاظت از میراث مشترک جهانی در قالب سند چشم انداز ۲۰۳۰ است. در این سند بر اهمیت افتخار به هویت ملی که میراث ملی بوده تاکید شده است.

روستای «الفاو» سکونتگاه بسیاری از سلسله های پادشاهی و تمدن های کهن (واس)
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان یادآور شد «سعودی به اهمیت میراث ملی و فرهنگی و صیانت از آن و اطلاع رسانی در مورد آن در سطح بین المللی پی برده است و این اقدامات می تواند بستر محکمی برای حال و نقشه راهی برای کار و فعالیت آینده فراهم کند».
وزیر فرهنگ سعودی توضیح داد «این وزارتخانه به تلاش برای توسعه و توجه به میراث ملی و مطرح کردن آن در سطح جهان ادامه می دهد تا این سایت های باستانی پایدار بمانند و به نسل های بعدی منتقل شوند».
منطقه «الفاو» در محوطه ۲.۵۰ کیلومتر مربع در اطراف ربع الخالی در استان وادی الدواسر در جنوب منطقه ریاض قرار دارد و یک منطقه حائل ۲۷۵ کیلومتر مربعی دور تا دور آن را گرفته است. «الفاو» یک گذرگاه تنگ بین بیابان ربع الخالی و رشته کوه های طویق است. «الفاو» پایتخت نخستین پادشاهی کنده بوده و نقش و موقعیت برجسته ای در شبه جزیره عرب از نیمه قرن اول قبل از میلاد تا اوایل قرن چهارم میلادی داشت. این منطقه با توجه به پیشینه تاریخی و باستانی از جمله بزرگ ترین و شناخته شده ترین مقاصد باستانی در سعودی و یکی از مهم ترین مناطق تاریخی در جهان است.

روستای «الفاو» پایتخت پادشاهی کهن کنده در شبه جزیره عرب بوده است (واس)
منطقه الفاو در قدیم مرکز تجاری مهم و محل تردد کاروان های فلزات و غلات و پارچه بوده است. کاروان ها از مقصد پادشاهی سبا و معین و قتبان و حضرموت و حمیر از الفاو رد می شدند و به سمت نجران و از آنجا به الافلاج و سپس الیمامه و بعد نیز به طرف شرق یعنی خلیج و شمال به عراق و شام می رفتند.
«الفاو» یکی از نمادهای تعامل سازنده بین انسان و طبیعت است و نقش و نگارهای بسیاری متعلق به دوران قدیم و مقبره های غول پیکر با سازه های مشخص و همگام با نقش و نگارهای باستانی در «الفاو» وجود دارد. نمادها و آثار معماری فراوانی از منطقه کاروانسراها که در «الفاو» قرار داشته هنوز به چشم می خورد؛ از جمله محوطه باستانی با سیستم های آبیاری متنوع که کشفیات تاریخی و صخره نگاره های جذاب و دیدنی و کتیبه های باستانی فراوانی را در خود جای داده است.
نمایندگی سعودی در یونسکو تلاش گسترده ای برای ثبت این مناطق باستانی سعودی انجام داد. این اقدامات با هدایت «کمیسیون میراث ملی» و همکاری «کمیته ملی فرهنگ و علوم و آموزش» سعودی و مقامات محلی ریاض و «مرکز ملی افزایش پوشش گیاهی» و «دانشگاه ملک سعود» و «جامعه بومی» استان وادی الدواسر صورت گرفتند.

روستای «الفاو» پیشینه فرهنگی سترگ و جایگاه تاریخی دارد (واس)
کمیسیون میراث ملی سعودی تلاش های بی وقفه برای حفاظت از میراث فرهنگی پربار سعودی و معرفی آن در سطح داخلی و خارجی انجام می دهد تا روایتگر غنای تاریخ و فرهنگ این کشور به عنوان سکونتگاه تمدن های انسانی متعدد در طول تاریخ باشد.