سعودی همچنان بزرگ ترین صادرکننده نفت به چین


 
صادرات نفت سعودی به چین در اکتبر امسال نسبت به اکتبر پارسال ۲۰ درصد افزایش پیدا کرد (الشرق الاوسط)
  صادرات نفت سعودی به چین در اکتبر امسال نسبت به اکتبر پارسال ۲۰ درصد افزایش پیدا کرد (الشرق الاوسط)
TT

سعودی همچنان بزرگ ترین صادرکننده نفت به چین


 
صادرات نفت سعودی به چین در اکتبر امسال نسبت به اکتبر پارسال ۲۰ درصد افزایش پیدا کرد (الشرق الاوسط)
  صادرات نفت سعودی به چین در اکتبر امسال نسبت به اکتبر پارسال ۲۰ درصد افزایش پیدا کرد (الشرق الاوسط)

آمار اداره کل گمرک چین که یکشنبه (۲۱ نوامبر) منتشر شد نشان داد که سعودی برای یازدهمین ماه پیاپی در اکتبر بزرگ ترین صادرکننده نفت به چین مانده و صادرات نفت کشور به چین نسبت به اکتبر پارسال ۱۹.۵ درصد افزایش داشته است.
طبق آمار اداره کل گمرک چین صادرات نفت سعودی به چین در اکتبر به ۷.۱ میلیون تن معادل ۱.۶۷ میلیون بشکه در روز رسید که ۱۹.۵ درصد بالاتر از ۱.۴ میلیون بشکه در روز در سال گذشته و نیز بیشتر از ۱.۹۴ میلیون بشکه در روز در سپتامبر بود.
واردات نفت چین از روسیه که شامل واردات از طریق خط لوله است در اکتبر ۱.۳ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافت و به ۶.۶ میلیون تن معادل ۱.۵۶ میلیون بشکه در روز رسید که بالاتر از ۱.۴۹ میلیون بشکه در روز در سپتامبر بود.
صادرات نفت روسیه به ویژه گرید نفتی اسپو به دنبال صدور سهمیه های واردات جدید از سوی چین در اوت و اکتبر رشد داشت و به همین دلیل خرید گرید نفتی اسپو که در میان شرکت های نفتی مستقل چین پرطرفدار است افزایش پیدا کرد.
مجموع واردات نفت چین به دلیل محدودیت های گسترده دولت برای واردات نفت از سوی پالایشگاه های خصوصی در اکتبر به پایین ترین میزان در سه سال اخیر رسید.
واردات نفت چین از برزیل ۵۳.۲ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافت و واردات از آمریکا هم ۹۱.۸ درصد افت داشت.
به گزارش رویترز واردات چین از ایران بین اوت و اکتبر بالای نیم میلیون بشکه در روز بود و دلیل آن قیمت رقابتی و ارزان مرتبط با ریسک دور زدن تحریم های آمریکا است.
واردات نفت چین از عمان و امارات و مالزی هم افزایش داشته و به این دلیل واردات چین از بازارهای رقیب مثل برزیل و کشورهای غرب آفریقا افت کرده است. آمارهای رسمی نشان می دهد که واردات چین از ایران و ونزوئلا از اوایل ۲۰۲۱ صفر بوده چون شرکت های ملی نفت چینی از تحریم های آمریکا هراس دارند.
دولت های برخی از بزرگترین اقتصادهای جهان پنجشنبه (۱۸ نوامبر) اعلام کردند در حال بررسی برداشت نفت از ذخایر استراتژیک خود در پی درخواست کم سابقه آمریکا برای یک اقدام هماهنگ به منظور کنترل قیمت های جهانی انرژی هستند. 
ژاپن در کنار چند کشور آسیایی دیگر برداشت نفت از ذخایر استراتژیک خود را بررسی می کند. این اقدام به منظور افزایش عرضه و به دنبال درخواست جو بایدن رییس جمهور آمریکا از اقتصادهای بزرگ برای کنترل قیمت های انرژی صورت گرفته است.
خبرگزاری کیودو شنبه (۲۰ نوامبر) به نقل از فومیو کیشیدا نخست وزیر ژاپن گفت «ژاپن برای اولین بار از ذخایر نفتی خود به خاطر کنترل قیمت ها برداشت خواهد کرد. ژاپن پیشتر از ذخایر نفتی خود برای مقابله با سوانح طبیعی و تهدیدات ژئوپلیتیکی استفاده کرده بود».
بازارهای نفت از وضعیت اشباع عرضه هراس دارند چون برخی کشورهای اروپایی مثل اتریش و آلمان با آغاز موج چهارم کرونا در مسیر تعطیلی کسب و کارها و قرنطینه قرار گرفته اند.
به گزارش رویترز دولت بایدن برای نخستین بار از خریداران بزرگ نفت مانند هند و ژاپن و همچنین چین خواسته برداشت از ذخایر نفت را بررسی کنند.
از چین برای اولین بار خواسته شده تا برداشت از ذخایر نفت را بررسی کند. چین پس از افت قیمت ها در آوریل ۲۰۲۰ حجم قابل توجهی نفت ذخیره کرده است. 
این اقدام پس از آن صورت می گیرد که دولت بایدن از بی اعتنایی «اوپک» و «اوپک پلاس» به درخواست افزایش عرضه به ستوه آمده است.
محمد بارکیندو دبیر کل اوپک هفته پیش گفت «مازاد عرضه نفت از دسامبر آغاز می شود».



اقتصاد بدون نفت سعودی خوش درخشید؛ سهم ۵۴٪ فعالیت های متنوع از تولید ناخالص داخلی


پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
TT

اقتصاد بدون نفت سعودی خوش درخشید؛ سهم ۵۴٪ فعالیت های متنوع از تولید ناخالص داخلی


پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)

فعالیت های غیر نفتی سعودی نقش کلیدی در اقتصاد این کشور در راستای تنوع منابع درآمد و کاهش وابستگی به نفت دارد. در این میان اقدامات دولت مثل وضع قوانین و ضوابط برای فعالیت های غیر نفتی به رونق گرفتن بخش غیر نفتی کمک کرده و سهم بخش غیر نفتی از تولید ناخالص داخلی در سال گذشته بیش از ۵۴ درصد بوده است.
دولت سعودی که درهای این کشور را به روی دنیا باز کرد قوانین و مقررات دیجیتالی متنوعی برای تامین نیازمندی های سرمایه گذاران وضع نمود و وضع سرمایه گذاری در کشور را جذاب کرد. هدف اصلی دست یابی به اهداف اصلی یعنی قطع وابستگی کشور به درآمدهای نفتی است.
کارشناسان اقتصادی تاکید می کنند که اصلاحات اقتصادی اخیر بستر خوبی برای بخش خصوصی و داخلی و بین المللی ایجاد کرده است.

برنامه های نوید بخش

دکتر محمد مکنی استاد مدیریت مالی و سرمایه گذاری دانشگاه اسلامی امام محمد بن سعود در گفتگو با «الشرق الاوسط» به بخش غیر نفتی پررونق که مورد توجه دولت است اشاره می کند و گفت «حجم سرمایه گذاری و پیشرفت در بخش هایی مثل گردشگری و سرگرمی و ورزش پرشتاب و کلان است. استراتژی ملی صنایع در حال متحول کردن ۱۳ بخش مثل خودرو و ماشین آلات برقی و تجهیزات نظامی است که در افزایش رشد ناخالص غیر نفتی سهیم هستند».
سازمان آمار سعودی در گزارش تازه خود گفت تولید ناخالص داخلی غیر نفتی در سه ماه اول سال جاری رشد بیش از ۴ درصدی داشته و پیش بینی می شود که این رشد همچنان افزایش پیدا کند. نرخ بومی سازی در بخش هایی مثل صنایع نظامی به حدود ده درصد و دارو سازی به حدود ۴۰ درصد رسیده و صادرات غیر نفتی افزایش قابل ملاحظه دارد.
مکنی خاطر نشان کرد که چالش های ژئوپلیتیکی در پرتو جنگ تجاری آمریکا و چین شاید باعث کاهش فعالیت های غیر نفتی به خصوص در بخش صنعتی شود. شاخص مدیران خرید بانک ریاض در ماه مه ۵۵.۸ واحد افزایش یافته و این بیانگر بهبود چشمگیر کسب و کارهاست.
مکنی توضیح داد که تصور می شود همه زیر شاخه ها مثل سفارشات و صادرات جدید نیز بهبود پیدا کردند.

زیر ساختارها

از سوی دیگر فدوی البواردی پژوهشگر اقتصادی و مشاور فنی به «الشرق الاوسط» گفت «سرمایه گذاری داخلی در زیرساختارها نقش کلیدی در توسعه بخش های غیر نفتی دارد که شامل توسعه شهرهای صنعتی و مناطق لجستیکی و زیرساختارهای دیجیتالی برای جذب سرمایه گذاری می شود. این سرمایه گذاری ها در افزایش تنوع سازی در بخش هایی مثل گردشگری و تکنولوژی و انرژی های تجدید پذیر و خدمات سلامت و آموزشی سهیم هستند که در نهایت درآمدهای غیر نفتی را افزایش می دهند».
افزون بر این، دولت سعودی با بهبود فضای کسب و کارها و ایجاد تسهیلات برای سرمایه گذاران و تقویت ابتکارعمل های کارآفرینی دست به توسعه بخش غیر نفتی خصوصی می زند.
فدوی البواردی اضافه کرد تحول دیجیتالی و فناوری از جمله ابزارهای مهم در راستای بهبود کارآرایی و افزایش نوآوری هستند. دولت مقررات و سیاست های تشویقی نیز وضع کرده و قوانین و ضوابط مشوق بیشتری مثل قانون شرکت های تجاری و سیستم های حمایت از سرمایه گذاران برای تشویق فعالیت های غیر نفتی صادر خواهند شد.

ابتکار و کارآفرینی

فدوی البواردی بر لزوم ساده کردن اقدامات و ارایه مشوق های مالیاتی و اهمیت افزایش همکاری بین بخش های دولتی و خصوصی برای تامین مالی پروژه های زیرساختی و توسعه صنعتی و دست یابی به یکپارچگی در اجرای ابتکار عمل ها تاکید کرد.
افزایش سرمایه گذاری در بخش های آموزشی و مهارت آموزی برای توسعه مهارت های نیروی های انسانی سعودی نیز همگام با رونق بخش غیر نفتی دنبال می شود. تشویق ابتکار و کارآفرینی با برنامه حمایت استارت آپ ها و تامین مالی و هدایت فنی در کانون تلاش دولت سعودی هستند.
فدوی البواردی پیش بینی می کند که تلاش های تنوع سازی همچنان باعث نتایج قابل ملاحظه می شود. افزایش سهم بخش غیر نفتی از تولید ناخالص داخلی به خصوص بخش های گردشگری و سرگرمی و تکنولوژی و منابع تجدید پذیر در کنار ادامه اصلاحات و بهبود کسب و کارها از جمله برنامه های دیگر دولت سعودی است.