خشکسالی و جنگ اوکراین چگونه بر فصل برداشت گندم در عراق تأثیر می‌گذارد؟


کامل حامد یک کشاورز عراقی در میان خوشه‌های طلایی گندم در مرکز عراق (AFP)
کامل حامد یک کشاورز عراقی در میان خوشه‌های طلایی گندم در مرکز عراق (AFP)
TT

خشکسالی و جنگ اوکراین چگونه بر فصل برداشت گندم در عراق تأثیر می‌گذارد؟


کامل حامد یک کشاورز عراقی در میان خوشه‌های طلایی گندم در مرکز عراق (AFP)
کامل حامد یک کشاورز عراقی در میان خوشه‌های طلایی گندم در مرکز عراق (AFP)

کامل حامد کشاورز عراقی با دلهره و نگرانی به مزارع طلایی گندم در مرکز عراق نگاه می‌کند، امسال محصول این مرد ۵۰ ساله به دلیل خشکسالی و کمبود آب به نصف کاهش یافته‌است.
گویی خشکسالی به تنهایی کافی نبود، جنگ در اوکراین و افزایش قیمت سوخت، بذر و کود از فوریه تاکنون بر بخش کشاورزی عراق با هزینه‌های بالای تولید سایه افکنده‌است.
این مرد که لباس سنتی سفید و کوفیه به تن داشت در حوالی روستای جلیحه گفت: «در حال حاضر خشکسالی غیرطبیعی است حتی چاه‌ها هم دیگر وجود خارجی ندارند و آب شور از آن خارج می‌شود».
حامد مانند همه کشاورزان در عراق از دستورات مقاماتی پیروی می‌کند که غلات آنها را می‌خرند. مقامات بر اساس میزان ذخایر آب و میزان بارندگی، مناطقی که باید در هر استان کاشته شود و نرخ آبیاری را تعیین می‌کند.

امسال به دلیل کمبود آب، عراق تصمیم گرفت سطح زیرکشت خود را به نصف کاهش دهد و به این ترتیب میزان محصولات کاهش یافت.
حامد یک چهارم صد جریب زمین کشاورزی را در اختیار داد. در مزرعه خود، دروگر برای برداشت در حال حرکت به این طرف و آن طرف است، سپس دانه‌ها را در پشت کامیونی می‌ریزد.
این کشاورز ۵۳ ساله می‌گوید: «یک دونم حتی ۵۰۰ کیلوگرم در سال گندم تأمین نمی‌کند» در حالی که در فصول گذشته یک تن گندم به دست می‌آمد.
این مرد همچنین از تأثیر جنگ در اوکراین بر وضعیت کشاورزان عراقی آگاه است. او می‌گوید که «این امر بر قیمت‌های بالای روغن موتور در بازارهای داخلی تأثیر گذاشته و بار مالی دیگری بر دوش کشاورزان وارد کرده‌است».
همه این عوامل باعث سرگردانی این مرد می‌شود. او می‌گوید: «نمی‌دانم چگونه خرج خانواده ام را تأمین کنم. من نه حقوق دارم و نه شغل. کجا بروم؟».
کمبود آب همچنان عامل اصلی فشار بر بخش کشاورزی عراق و جمعیت ۴۱ میلیونی این کشور است. آنها به تدریج تأثیر تغییرات آب و هوایی از بیابان زایی گرفته تا طوفان‌های گرد و غبار مکرر، کاهش بارندگی و کاهش سطح رودخانه‌ها بر زندگی خود را احساس می‌کنند.

موضوع آب نیز یک موضوع استراتژیک مهم است، زیرا عراق از آب دو رودخانه تاریخی خود یعنی دجله و فرات با ترکیه، سوریه و ایران مشترک است. بغداد بارها سدسازی توسط همسایگان خود را محکوم می‌کند که باعث کاهش سهم آن می‌شود.
رود فرات از استان الدیوانیه که روستای جلیحه در آن قرار دارد می‌گذرد و ۱۸۰ متر مکعب آب در ثانیه آن را تغذیه می‌کند. اما در این فصل، همان‌طور که هانی شعیر رئیس انجمن‌های مصرف‌کنندگان آب توضیح می‌دهد، «به ۸۰ متر مکعب در ثانیه رسید».
گواه این خشکسالی کاهش آب پروژه آبیاری الثریمه است که مساحتی بالغ بر ۲۰۰ هزار جریب زمین کشاورزی را تغذیه می‌کند. برخی از نهرها به‌طور کامل خشک شده‌اند.
الشعیر عدم ارائه راه حل از سوی دولت را محکوم می‌کند، زیرا وزارت کشاورزی امسال ۵ کیلوگرم کود در مقابل ۴۰ کیلوگرم کود در سال‌های گذشته ارائه نکرده‌است.
او می‌افزاید که در این شرایط سخت «کشاورز مهاجرت می‌کند، زمین را ترک می‌کند و به دنبال هر کاری به شهر می‌رود».
حمید النایف سخنگوی وزارت کشاورزی عراق به نوبه خود از افزایش قیمت گندم توسط مقامات برای پرداخت حدود ۵۰۰ دلار در هر تن به کشاورزان خبر داد.

به نوبه خود، حسن الوائلی مدیر کشاورزی الدیوانیه، به خبرگزاری فرانسه توضیح می‌دهد که طی سال‌های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ میزان گندم تولید شده به ۵ میلیون تن رسید که خودکفایی عراق را در این محصول حیاتی تضمین کرد.
اما در این فصل، الوائلی توضیح می‌دهد که «به دلیل این تغییرات، کمبود آب و تغییرات اقلیمی.. همه اینها منجر به کاهش ۵۰ درصدی طرح کشاورزی شد».
پیش‌بینی می‌شود این کشور بین ۲٫۵ تا ۳ میلیون تن گندم تولید کند. النایف می‌گوید: «تولید سه میلیونی برای یک سال تمام برای عراقی‌ها کافی نیست». وی افزود: «ما نیاز به واردات داریم».
عراق همچنین تحت تأثیر نوسانات بازار جهانی و افزایش قیمت‌ها به دلیل جنگ در اوکراین قرار خواهد گرفت، اگرچه بغداد از کانادا، استرالیا و ایالات متحده گندم وارد می‌کند.
النایف توضیح می‌دهد: «با شتاب گرفتن جنگ روسیه و اوکراین، قیمت‌ها حتی در ایالات متحده و سایر کشورها (در پس زمینه) عرضه و تقاضا در حال افزایش است»، کشورهایی که گندم خود را معمولاً از روسیه و اوکراین خریداری می‌کردند، تمایل به واردات از کشورهای دیگر دارند.
احمد الجلیحاوی در مزرعه خود در جلیحه می‌پرسد که آیا تصمیم درستی برای کشاورزی و ترک تحصیل اتخاذ کرده‌است یا خیر. این کشاورز سی ساله به خبرگزاری فرانسه گفت: «من مدرسه را رها کردم و به کشاورزی رفتم، اما «امسال کشاورزی صفر بود». وی سال گذشته ۵۰۰ تن گندم به بازار عرضه کرد اما امسال میزان تولید او بین ۵۰ تا ۷۵ تن نخواهد بود.
به دلیل جنگ در اوکراین، قیمت کودها و حشره کش‌ها افزایش یافته‌است. این مرد می‌افزاید: «با توجه به پایین بودن تولید در سال جاری، به احتمال زیاد نتوانیم در سال آینده و فصول بعد، به خصوص به دلیل قیمت‌های بالا، کاشت کنیم».



سفیر ایران در سعودی: ریاض نقش مؤثری در جلوگیری از تنش ایفا کرد

عنایتی تأکید کرد آنچه در روابط با پادشاهی عربی سعودی در طول دو سال محقق شد، برابر با تلاش چندین ساله است (عکس از ترکی العقیلی)
عنایتی تأکید کرد آنچه در روابط با پادشاهی عربی سعودی در طول دو سال محقق شد، برابر با تلاش چندین ساله است (عکس از ترکی العقیلی)
TT

سفیر ایران در سعودی: ریاض نقش مؤثری در جلوگیری از تنش ایفا کرد

عنایتی تأکید کرد آنچه در روابط با پادشاهی عربی سعودی در طول دو سال محقق شد، برابر با تلاش چندین ساله است (عکس از ترکی العقیلی)
عنایتی تأکید کرد آنچه در روابط با پادشاهی عربی سعودی در طول دو سال محقق شد، برابر با تلاش چندین ساله است (عکس از ترکی العقیلی)

در پنجم سپتامبر ۲۰۲۳، دکتر علیرضا عنایتی وارد فرودگاه بین‌المللی ملک خالد در ریاض شد تا مأموریت خود را به عنوان سفیر ایران در پادشاهی عربی سعودی آغاز کند. این اتفاق پس از امضای توافق ازسرگیری روابط دیپلماتیک در دهم مارس همان سال با میانجی‌گری چین و پس از قطع روابطی نزدیک به هفت سال رخ داد.

با گذشت نزدیک به دو سال از بازسازی روابط دیپلماتیک میان ریاض و تهران، سفیر عنایتی در گفت‌وگو با «الشرق الأوسط» بیان کرد آنچه در این مدت محقق شده معادل «دستاوردهای چندین سال» است و این را ناشی از «استحکام و ماهیت روابط» میان دو کشور دانست.

دیپلمات ایرانی موضع پادشاهی عربی سعودی در قبال حملات اخیر رژیم اسرائیل به ایران را «قابل‌تقدیر» توصیف کرد و گفت ریاض نقش فعالی در آرام‌سازی اوضاع و اعمال فشار برای جلوگیری از تنش ایفا کرده است. او افزود: «از هرگونه نقشی از سوی برادران‌مان در پادشاهی، به‌ویژه شاهزاده محمد که همواره همراه ما بوده، استقبال می‌کنیم.»

عنایتی سابقه طولانی فعالیت در پادشاهی عربی سعودی دارد. او کار خود را از سال ۱۹۹۰ به عنوان کنسول ایران در جده آغاز کرد و در اوایل دهه ۲۰۰۰ به عنوان کاردار در ریاض منصوب شد. او پس از بیش از دو دهه، در سال ۲۰۲۳ به‌عنوان سفیر به این کشور بازگشت و تجربه‌ای انباشته در امور منطقه‌ای با خود دارد.

حملات «آشکار» به ایران

سفیر ایران، حملات اخیر اسرائیل به ایران را «آشکار» توصیف کرد و توضیح داد که در آن زمان، تهران در حال مذاکره غیرمستقیم با ایالات متحده بود. او گفت:
«ایران نیمه‌شب، در حالی که مردم در خانه‌هایشان خواب بودند، مورد حمله قرار گرفت و عده‌ای شهید شدند. این حمله در معنای کامل آن، جنایت آشکار بود. ما با تکیه بر منشور سازمان ملل، پاسخ متقابل دادیم و به دشمن نشان دادیم که ایران آغازگر جنگ نیست اما با قدرت و پایداری از خود دفاع می‌کند.»

انسجام کشورهای منطقه

عنایتی گفت که واکنش کشورهای منطقه به حملات اسرائیل، نشان‌دهنده انسجام آشکاری بود. او اشاره کرد که نخستین تماس تلفنی وزیر امور خارجه ایران، از جانب همتای سعودی‌اش، شاهزاده فیصل بن فرحان برای محکومیت «حمله آشکار» دریافت شد و سپس بیانیه وزارت امور خارجه پادشاهی نیز منتشر شد.
او افزود: «این مواضع قابل‌تقدیر با تماس تلفنی شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد و رئیس شورای وزیران، با رئیس‌جمهور پزشکیان برای محکوم‌کردن و ابراز انزجار از این حملات تکمیل شد. پس از آن، تماس رئیس‌جمهور پزشکیان با برادرش شاهزاده محمد برقرار شد و دیگر کشورهای شورای همکاری نیز مواضعی در حمایت از جمهوری اسلامی گرفتند.»

محمد بن سلمان «همیشه همراه ما بوده»

سفیر تهران از تلاش‌های اخیر پادشاهی عربی سعودی برای آرام‌سازی اوضاع و توقف حملات اسرائیلی قدردانی کرد و گفت: «این تلاش‌ها ارزشمند بود و ما از آن استقبال کردیم. ما بر نقش پادشاهی در آرام‌سازی شرایط و جلوگیری از حملات تأکید می‌کنیم، این نقش بسیار شرافتمندانه است. در گفت‌وگوها، تماس‌ها و دیدارهای دوجانبه، ایران همواره بر نقش و مواضع قابل‌تحسین پادشاهی تأکید کرده است؛ از محکوم‌کردن حملات گرفته تا تلاش برای جلوگیری از آنها. از هرگونه نقش برادران‌مان در پادشاهی، به‌ویژه شاهزاده محمد که همواره همراه ما بوده، استقبال می‌کنیم.»

۴۰۰ هزار ایرانی از پادشاهی عربی سعودی بازدید کردند

دکتر عنایتی توضیح داد که روابط پس از بازگشت، پیشرفت چشمگیری داشته است و گفت: «آنچه در طول دو سال از این روابط برداشتیم، به‌گونه‌ای است که گویی در چند سال رخ داده است. گویی روابط اصلاً قطع نشده بود و این نشان از عمق و اصالت این روابط دارد.»

او افزود: «در سال جاری، بیش از ۲۰۰ هزار زائر عمره از ایران به پادشاهی آمده‌اند و اگر تعداد حجاج را نیز بیفزاییم، تعداد بازدیدکنندگان ایرانی از پادشاهی در طول یک سال به ۴۰۰ هزار نفر می‌رسد، که این شاخص بسیار مثبتی است. همه این افراد از پادشاهی بازدید کرده و آن را از نزدیک شناخته‌اند.»

سفر خالد بن سلمان

سفیر درباره سفر وزیر دفاع پادشاهی عربی سعودی به تهران گفت: «ایران این سفر را اقدامی حاکمیتی و بسیار مهم دانست و آن را نقطه عطفی تاریخی در روابط تلقی کرد.»
او افزود: «این سفر، دیدار شاهزاده با رئیس‌جمهور پزشکیان، رهبری و رئیس ستاد کل نیروهای مسلح (که در رویدادهای اخیر جان باخت) باعث ایجاد درکی مشترک بین دو طرف شد مبنی بر اینکه ما شریک در ساختن منطقه هستیم. این برداشت در طرف ایرانی بسیار مثبت بود.»

او ادامه داد: «برنامه‌ریزی کرده‌ایم تا پیگیری‌های لازم پس از این سفر را ادامه دهیم و معتقدیم این سفر روابط ایران و پادشاهی عربی سعودی را از سطحی عادی به روابطی عمیق و بنیادین ارتقا داد.»

روابط و چشم‌اندازها

سفیر عنایتی معتقد است که روابط اقتصادی و تجاری میان دو کشور نیازمند تلاش بیشتری برای تقویت است. او گفت: «ما توافق‌نامه‌ای جامع در زمینه تجارت، اقتصاد، سرمایه‌گذاری، فرهنگ، جوانان و ورزش داریم که در توافق پکن بر آن تأکید شده است. توافق‌نامه‌ای دیگر نیز برای جلوگیری از مالیات مضاعف به صورت مقدماتی امضا شده و ما پیش‌نویس توافق‌نامه‌ای برای حمایت و تشویق سرمایه‌گذاری متقابل نیز ارائه کرده‌ایم. همچنین توافق‌نامه‌ای در زمینه حمل‌ونقل زمینی وجود دارد که می‌تواند پادشاهی، امارات و عمان را به سواحل شمالی متصل کرده و آن را به گذرگاهی به آسیای مرکزی تبدیل کند.»

در مورد نقش ایران در منطقه، دکتر علیرضا عنایتی اظهار کرد که تهران از مدلی برای امنیت منطقه‌ای حمایت می‌کند که بر توسعه، اقتصاد و فرهنگ متکی است، نه قدرت نظامی. در پاسخ به اینکه برخی نگاه‌ها، نقش ایران را عامل بی‌ثباتی می‌دانند، گفت: «ما بیگانه‌ای نیستیم که وارد منطقه شویم و نقشی را تحمیل کنیم. ما بخشی از منطقه هستیم، از فرزندان آن هستیم و در آن زندگی می‌کنیم.»

او افزود: «ما اشتراکات فرهنگی، تاریخی و دینی زیادی در منطقه داریم. اگر در برخی دیدگاه‌های سیاسی اختلافی وجود داشته باشد، این نباید به قطع رابطه بیانجامد. این اختلاف را می‌توان تنها از طریق گفت‌وگو حل کرد. هیچ راهی بهتر – بلکه جایگزینی برای آن وجود ندارد – از گفت‌وگو میان برادر با برادر، همسایه با همسایه و میان مسائل مختلف.»

او تأکید کرد: «امنیت ما یکپارچه است. نمی‌توانیم از امنیت تکه‌تکه سخن بگوییم. ما آنچه از منطقه می‌شنویم را تکرار می‌کنیم: امنیت مبتنی بر توسعه. ما از این رویکرد حمایت می‌کنیم. زمانی که از امنیت مبتنی بر تسلیحات، جنگ‌افزار، نظامی‌گری، ژئوپلیتیک و سیاست فاصله گرفته شود، می‌توان آن را با امنیت مبتنی بر توسعه، اقتصاد، تجارت، فرهنگ و مردم جایگزین کرد.»