وزیر خارجه فرانسه به «الشرق الأوسط»: با ریاض برای حمایت از ثبات در منطقه همکاری می‌کنیم

وزیر خارجه فرانسه به «الشرق الأوسط»: با ریاض برای حمایت از ثبات در منطقه همکاری می‌کنیم
TT

وزیر خارجه فرانسه به «الشرق الأوسط»: با ریاض برای حمایت از ثبات در منطقه همکاری می‌کنیم

وزیر خارجه فرانسه به «الشرق الأوسط»: با ریاض برای حمایت از ثبات در منطقه همکاری می‌کنیم

کاترین کولونا، وزیر امور خارجه فرانسه که برای اولین بار به منطقه خلیج از جمله پادشاهی عربی سعودی و امارات سفر می‌کند، در گفت و گو با روزنامه «الشرق الاوسط» گفت: منطقه «از بی‌ثباتی مزمن و فزاینده رنج می‌برد» و تقویت روابط بین فرانسه از یک سو و سعودی و ابوظبی از سوی دیگر «می‌تواند راهی برای پاسخ به این واقعیت تلقی شود».
وزیر امور خارجه فرانسه با اشاره به برنامه‌های هسته‌ای و بالستیک تهران، پهپادها و تهدیدهای مستقیم ایران، گفت: خاورمیانه دچار بحران است و ایران علاوه بر تکیه به نیروهای نیابتی خود در منطقه و فراتر از آن، مانند مشارکت در جنگ روسیه علیه اوکراین و سرکوب علیه شهروندانش در داخل کشور و اتخاذ سیاست گروگان‌گیری، با فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده خود رویکردی تنشی اتخاذ می‌کند.
کولونا تأکید کرد که فرانسه مصمم است در برابر این تهدیدها بایستد و به تعهدات خود در قبال امنیت شرکای خود در منطقه خلیج وفادار خواهد ماند و «به دنبال تقویت همکاری با پادشاهی عربی سعودی به منظور یافتن راه حل برای بحران‌های منطقه ای» است.
به گفته وزیر فرانسوی، منطقه می‌تواند «به سعودی و امارات متحده عربی تکیه کند، زیرا آنها قطب‌های ثبات در منطقه هستند».
وی تأکید کرد که پاریس خواهان تقویت روابط با ریاض در همه زمینه‌ها است و از چشم‌انداز ۲۰۳۰ حمایت می‌کند.
کولونا دربارهٔ بحران‌های منطقه از جمله پرونده لبنان تأکید کرد که لبنانی‌ها «قربانیان یک رژیم ورشکسته» هستند و اولین هدف پاریس ادامه کمک به آنها و حمایت از نهادهایی است که حاکمیت و استقلال لبنان را تضمین می‌کنند. او فراخوان کشورش به طبقه سیاسی لبنان به منظور تسهیل در انتخاب رئیس‌جمهور و تسهیل استقرار دولت مجری اصلاحات به عنوان اولین گام در راه نجات را یادآور شد.
کولونا دربارهٔ پرونده سوریه از عملکرد رژیم سوریه و امتناع این رژیم از مذاکره بر سر راه حل سیاسی بر اساس قطعنامه ۲۲۵۴ سازمان ملل انتقاد کرد و گفت: «آنچه امروز لازم است عادی سازی روابط با رژیم نیست، بلکه عادی سازی روابط رژیم با جامعه بین‌المللی و همچنین با مردم آن و رفتن به دنبال راه حل سیاسی بدون فراموش کردن نقش آن و شرکای آن در قاچاق مواد مخدر به کشورهای همسایه است.
کولونا همچنین به روابط فرانسه با الجزایر و مغرب پرداخت و بار دیگر تأکید کرد که مغرب و الجزایر «دو کشور دوست و شریک ضروری» برای فرانسه هستند و همه تمایل دارند به آینده و امکاناتی که دارند توجه کنند.
در حالی که جنگ روسیه علیه اوکراین به زودی به آستانه دومین سال خود خواهد رسید، کولونا تأکید کرد که موضع «روشن» پاریس مبتنی بر ارائه ابزار نظامی است که کی یف برای دفاع از حاکمیت خود و بازپس‌گیری کنترل بر تمام قلمرو خود نیاز دارد و پاریس به این رویکرد از جمله حمایت نظامی «ادامه» می‌دهد.

مشروح این مصاحبه را می‌خوانید:

* سرکار خانم وزیر، شما در اولین سفر خود به پادشاهی عربی سعودی و امارات متحده عربی هستید، چه پیامی برای منطقه و شرکای آن دارید؟

-با تشکر از شما، قبل از هر چیز اجازه دهید روشن کنم که من حامل یک پیام ساده هستم و آن این است که کشورهای این منطقه از جهان که از بحران‌های شدید رنج می‌برند، به ویژه با بی‌ثباتی مزمن و فزاینده ای که در منطقه به واقعیت تبدیل شده‌است، می‌توانند روی فرانسه حساب کنند. تقویت روابط با شرکایمان در منطقه خلیج، به ویژه پادشاهی عربی سعودی و امارات متحده عربی، راهی برای مقابله با این واقعیت است. انجام این کار به نفع همه ماست.
روسیه نزدیک به یک سال پیش تصمیم گرفت که به اوکراین حمله کند و جنگ را به قاره اروپا بازگرداند. جنگ آن باعث مرگ ده‌ها هزار نفر و ویرانی غیرقابل توصیف شده‌است. من این ویرانی را در سفر هفته گذشته خود به اودسا با چشمان خود دیدم. مقابله با این وضعیت مستلزم همکاری ما برای بازگرداندن ثبات در همه زمینه‌هایی است که فاقد آن هستند، مانند امنیت، اقتصاد، انرژی و غذا. ما باید در این زمینه به اصول مشترک روشن منشور ملل متحد برگردیم که تصریح می‌کند هیچ کشوری حق تعرض به کشور همسایه را ندارد و این اصل در اروپا، خاورمیانه و در سراسر جهان جاری است.
این واقعیت که منطقه خاورمیانه نیز از بحران‌هایی رنج می‌برد و این منطقه در درجه اول با تشدید تنش‌هایی روبه‌رو است که ایران عمداً با انجام فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده در سراسر منطقه پیشتاز است. همچنین چندین کانون خطر وخامت اوضاع را تشدید می‌کند، مانند تشدید خشونت‌ها در اسرائیل و سرزمین‌های فلسطینی، ادامه خلاء سیاسی در لبنان، بی‌ثباتی در یمن و بی‌ثباتی اوضاع در آنجا بدون توافق آتش‌بس و شکست در سوریه که دولت آن نابود شده و طعمه جاه طلبی‌های کشورهای همسایه اش شده‌است؛ بنابراین، تکرار می‌کنم که فرانسه به تعهد خود برای حمایت و امنیت شرکای خود در منطقه خلیج عمل می‌کند و آماده تقویت همکاری با پادشاهی عربی سعودی برای حل بحران‌های منطقه‌ای و مبارزه با کانون‌های بی‌ثباتی در منطقه است.
ما باید تمام توان خود را بسیج کنیم تا جایی که لازم است گفت و گو را ترویج دهیم و باید از همه فرصت‌ها برای محدود کردن مناطق درگیری استفاده کنیم. فرانسه برای این منظور از هیچ کوششی دریغ نمی‌کند و هدف از برگزاری دومین کنفرانس بغداد در دسامبر گذشته در نزدیکی دریای مرده بود. همکاری میان کشورهای منطقه دارای پتانسیل بالایی است، بنابراین باید در عمل تجسم یافته و به واقعیت تبدیل شود. ما باید برای دستیابی به منافع همه به‌طور کلی و به خاطر مردم منطقه به‌طور خاص، همکاری در این منطقه آشفته را ترغیب کنیم.
این منطقه شامل مکان‌های ثبات، به ویژه پادشاهی عربی سعودی و امارات متحده عربی است. در واقع، ما در حال حاضر با پادشاهی سعودی ایجاد یک مشارکت مستحکم را شروع کرده‌ایم و می‌خواهیم همه جنبه‌های آن را در زمینه اقتصاد، انرژی و فرهنگ تقویت کنیم. فرانسه از چشم‌انداز ۲۰۳۰ ارائه شده توسط ولیعهد سعودی حمایت می‌کند و امکانات ما به دنبال افزایش حمایت آن از پادشاهی در پروژه‌های تحول اقتصادی و اجتماعی است که انجام می‌دهد و انتقالی که در زمینه انرژی انجام می‌دهد. ما همچنین از شتاب استثنایی که مشخصه همکاری فرهنگی ماست، تمجید می‌کنیم و این همکاری استثنایی در دو نمونه برجسته، یعنی مشارکت برجسته ما در استان العلا و در زمینه تحقیقات باستان‌شناسی تجسم یافته‌است.
ما در حال برقراری یک رابطه دیرینه با امارات هستیم که با حرکتی منحصر به فرد مشخص می‌شود، همان‌طور که بازدیدهای اخیر سطح بالا بین دو کشور نشان می‌دهد. ما می‌خواهیم همکاری خود را با متحد و شریک خود در سطح استراتژیک و همچنین در سطح اقتصادی، فرهنگی و بهداشتی تقویت کنیم، که در آن فرانسه بلافاصله و قبلاً به حملاتی که یک سال پیش علیه امارات انجام شد، پاسخ داد.
در طول سفرم، من همچنین بر آرزوهای صمیمانه خود برای موفقیت امارات متحده عربی در میزبانی بیست و هشتمین نشست کنفرانس اعضای کنوانسیون چارچوب سازمان ملل متحد در مورد تغییرات آب و هوا در پایان سال ۲۰۲۳ تأکید خواهم کرد. من آمادگی فرانسه را برای کمک به موفقیت این رویداد که نتایج آن باید مطابق با جاه طلبی اهداف مشترک ما باشد را یادآوری می‌کنم.
همچنین می‌خواهم اضافه کنم که با دبیرکل جدید شورای همکاری کشورهای عربی خلیج که به تازگی وظایف خود را بر عهده گرفته‌است، دیدار خواهم کرد. مجمع شورای همکاری کشورهای عربی حوزه خلیج توانایی منطقه برای غلبه بر اختلافات در راستای دستیابی به وحدت و کمک به صلح را اثبات می‌کند. این امر در دوره ناآرامی که منطقه با آن مواجه است از اهمیت بالایی برخوردار است.

* با رفتار ایران که از اجرای سیاست تشدید تنش دست برنمی‌دارد، شما و همچنین منطقه دچار مشکلات زیادی هستید، دیدگاه فرانسه نسبت به این تنش مضاعف چیست و پاسخ شما به آن چیست؟
-اولاً همان‌طور که می‌دانید ما در رابطه با برجام با بن‌بست مواجه هستیم و مسئولیت کامل این وضعیت بر عهده ایران است. ایران پس از چندین ماه مذاکره برای از سرگیری پایبندی به توافقنامه ۲۰۱۵، از فرصت استفاده نکرد و متن ارائه شده توسط هماهنگ‌کننده اروپایی در سال گذشته را نپذیرفت، اگرچه این بهترین پیشنهادی بود که می‌شد ارائه داد. به موازات آن، ایران به تشدید تنش‌های هسته ای خود ادامه می‌دهد که باعث نگرانی شدید می‌شود و مانع کار آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌شود. ما و شرکایمان در جستجوی راه حل دیپلماتیک برای وضعیت کنونی پافشاری می‌کنیم. ما از ایران می‌خواهیم که تمامی تعهدات بین‌المللی خود را اجرا کند. ما مصمم به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای هستیم.
اما متأسفانه منابع نگرانی ما به موضوع هسته ای محدود نمی‌شود، ایران محیط منطقه ای خود را تهدید می‌کند و به دنبال بی‌ثبات کردن آن است. ایران مستقیماً در کشورهای همسایه و از طریق واسطه‌هایی که منافعش را دنبال می‌کنند، فعالیت می‌کند و این فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده در حال افزایش است. این به وضوح با نگاهی به تمام پرونده‌هایی که شامل پرونده هسته‌ای و همچنین افزایش گسترده زرادخانه موشکی ایران و هواپیماهای هدایت‌شده از راه دور، علاوه بر استفاده از آنها در موارد واقعی مثلاً در عراق و گسترش این ابزارها با ارسال آنها به روسیه و بازیگران غیردولتی در منطقه مشهود است؛ بنابراین، ایران کانون بزرگی از بی‌ثباتی را ایجاد کرده و حفظ می‌کند.
تکرار می‌کنم که مصمم به مقابله با ایران هستیم و از نزدیک با شرکای بین‌المللی و منطقه‌ای خود در ارتباط هستیم تا با تمرکز بر انتقال پهپادها و موشک‌های از راه دور که مغایر قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است به این وضعیت رسیدگی کنیم.
در این راستا تأکید می‌کنم که رفتار ایران در قبال برخی از کشورهای شریک، مانعی برای توجه به وضعیت فاجعه‌بار داخلی آن در سطح اقتصادی و در زمینه حقوق اساسی نیست، سپس دو موضوع مهم را اضافه می‌کنم: اولین مورد مربوط به مشارکت ایران در تلاش‌های جنگی روسیه در اروپا است و ما در حال حاضر انرژی خود را برای مقابله با تهدید انتقال پهپادهای ایرانی به روسیه بسیج می‌کنیم. این قابلیت‌ها برای حمایت از حملاتی که مردم اوکراین و زیرساخت‌های غیرنظامی آن را هدف قرار می‌دهند، مورد استفاده قرار می‌گیرد که ممکن است جنایات جنگی باشد. ایران در جنگ تجاوزکارانه ای که در اوکراین به راه انداخته‌است با روسیه تبانی می‌کند که قوانین بین‌المللی و منشور سازمان ملل را نقض می‌کند. اتحادیه اروپا قاطعانه واکنش نشان داد و انواع مختلفی از تحریم‌ها را علیه نهادها و اشخاص دخیل در این نقل و انتقالات اعمال کرد.
مسئله دوم به سیاست گروگان‌گیری ایران می‌پردازد که به‌ویژه اروپایی‌ها را هدف قرار می‌دهد که موضوع مهمی نیز هست. این سیاست بازداشت خودسرانه برای تحت فشار قرار دادن دولت‌های ما قابل قبول نیست. ما و شرکای اروپایی‌مان تصمیم گرفته‌ایم با یکدیگر همکاری کنیم تا واکنش‌های مناسبی را برای آزادی فوری این گروگان‌های دولت ارائه کنیم، زیرا آنها را گروگان دولت می‌دانیم. این امر نشان دهنده وحدت و عزم ماست که در مورد اعمال چندین بسته تحریمی علیه عاملان سرکوب، از جمله وزرا و اعضای سپاه پاسداران، اعمال می‌شود.

* ما در مقطع کنونی راه برون رفتی را از بحران لبنان نمی‌بینیم، شما چگونه قصد کمک به این کشور را دارید، به خصوص که رئیس‌جمهور شما قول داده‌است که «ابتکاراتی» برای کمک به لبنان ارائه دهد؟
- لبنان، کشوری که بسیاری از فرانسوی‌ها آن را دوست دارند، متأسفانه از ۳۱ اکتبر از خلاء ریاست جمهوری رنج می‌برد که آن را در بحرانی بی‌سابقه فرو برده‌است. ابعاد این بحران گوناگون است، سیستم مالی فروپاشیده، اقتصاد کشور در بدترین شرایط خود به سر می‌برد، پیوندهای اجتماعی در حال از هم گسیستگی است و وضعیت سیاسی به بن‌بست رسیده‌است. هدف اول ما ادامه حمایت از مردم است، زیرا البته این رهبران نیستند که در رنج هستند، بلکه مردم لبنان هستند. ما از زمان انفجار بندر در ۴ آگوست ۲۰۲۰، بسیج شده‌ایم و با تشویق رئیس‌جمهور، و در سطح ارتقاء سطح چالش‌ها کمک‌های بی‌سابقه به مبلغ ۱۰۰ میلیون یورو جمع‌آوری کردیم که پس از کنفرانس حمایتی که در ژوئیه ۲۰۲۱ برگزار شد برای حمایت از حوزه‌های بهداشت، امنیت غذایی و آموزش ارائه کردیم.
 ما با شرکای خود در منطقه خلیج به ویژه پادشاهی عربی سعودی متعهد شدیم و یک مکانیسم مشترک بشردوستانه در ابتدای سال ۲۰۲۲ ایجاد کردیم که امکان تأمین مالی چهار پروژه را فراهم کرد که مردم لبنان مستقیماً از آنها منتفع خواهند شد. مبلغ آن ۲۸ میلیون یورو بود که ۱۲٫۵ میلیون یورو آن برای حمایت از بیمارستان دولتی طرابلس اختصاص یافت.
لبنانی‌ها از این سیستم شکست خورده رنج می‌برند و پناهندگان سوری و فلسطینی سزاوار حمایتی هستند که به آنها اجازه می‌دهد با عزت نیز زندگی کنند.
فرانسه همواره اصل حمایت از نهادهایی را که حاکمیت و استقلال لبنان را تضمین می‌کنند، حفظ کرده‌است. ضروری است که مقامات لبنانی از ممانعت در برابر ایجاد اصلاحات و جلوگیری از ایجاد راه حلی که راه را برای انتخابات ریاست جمهوری هموار می‌کند، دست بردارند.
بحران در حال حاضر زمان زیادی را تلف کرده‌است، لبنان از تهی شدن استعدادهای خود رنج می‌برد، اقتصاد آن فرسوده شده‌است، و این کشور در برابر پیامدهای آشفتگی منطقه ای و جهانی آسیب پذیرتر شده‌است.
راه حل صرفاً انتخاب یک رئیس‌جمهور با اجماع باشد، تعیین دولتی است که به نفع کشور عمل می‌کند، و اجرای اصلاحاتی که به صندوق بین‌المللی پول اجازه می‌دهد وارد عمل شود. فرانسه در این زمینه از هیچ تلاشی فروگذار نمی‌کند.
من در جریان سفرم به لبنان در اکتبر گذشته به این موضوع اشاره کردم و ما در حال هماهنگی نزدیک با ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا و شرکای اصلی خود در منطقه به منظور پیشرفت در این پرونده هستیم.

* فرانسه همچنان به شدت مخالف «عادی سازی» روابط با رژیم اسد است، اگرچه بسیاری از کشورهای دوست شما این کار را انجام داده‌اند. آیا ممکن است وضعیت به همین شکل ادامه یابد؟ واقعاً از دولت سوریه چه می‌خواهید؟
-فرانسه با بربریت و وحشیگری مخالفت می‌کند و علل سنگ اندازی و انسداد در دمشق یافت می‌شود، نه در پاریس، بروکسل یا حتی نیویورک. این رژیم با مذاکره دربارهٔ مبانی صلح پایدار که در قطعنامه ۲۲۵۴ مطرح شده بود، که در پایان سال ۲۰۱۵ توسط شورای امنیت سازمان ملل متحد به اتفاق آرا تصویب شد، مخالف است.
فرانسه مجبور نیست روابط خود را با رژیمی که هفته گذشته بار دیگر به دلیل انجام حمله شیمیایی در شهر دوما در ۷ آوریل ۲۰۱۸ محکوم شد، و با نظامی که دروغ می‌گوید و نتایج بی طرفانه تحقیقات انجام شده توسط کارشناسان مستقل را رد می‌کند، «عادی سازی» کند.
گزارش منتشر شده از سوی سازمان منع تسلیحات شیمیایی در ۲۷ ژانویه بار دیگر ثابت می‌کند که رژیم اسد در استفاده از گاز کلر برای غیرنظامیان تردیدی نداشته‌است. این نهمین بار است که سازوکارهای سازمان ملل و سازمان منع تسلیحات شیمیایی بی طرفانه استفاده از سلاح‌های شیمیایی را به رژیم سوریه نسبت می‌دهند؛ بنابراین، رژیم باید روابط خود را با جامعه بین‌المللی و مردم آن که به‌طور سیستماتیک به دنبال نابودی آن بوده و هست، عادی کند.
من اضافه می‌کنم که رژیم سوریه و متحدانش به‌طور فعال در قاچاق مواد مخدر مشارکت دارند که منبع مهم بی‌ثباتی در منطقه است و این باید یک راه حل سیاسی پیدا کند زیرا برای امنیت مشترک ما مهم است.
به همین دلیل، شورای امنیت از رژیم سوریه چیزهای ساده‌ای می‌خواهد و آن مشارکت در یک فرایند سیاسی معتبر و فراگیر تحت نظارت سازمان ملل است، مثلاً عدم مخالفت با نشست کمیته قانون اساسی، پایان دادن به دستگیری‌های خودسرانه، ناپدید شدن اجباری، تهدیدهای فیزیکی و شکنجه و نیز همکاری با خانواده‌های مفقودین و آشکارسازی حقیقت در مورد سرنوشت آنها و اجازه بازگشت داوطلبانه، با عزت و امن به بیش از ۶ میلیون پناهنده سوری در کشورهای همسایه.
ما برخلاف بشار اسد به مردم سوریه اهمیت می‌دهیم که بیش از ۱۲ سال متحمل رنج و آسیب شده‌اند. فرانسه به حمایت خود برای رفع نیازهای فوری مردم سوریه ادامه می‌دهد و اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن همچنان بزرگ‌ترین کمک کنندگان به کمک‌های بشردوستانه بین‌المللی هستند. مشارکت آنها از سال ۲۰۱۱ تاکنون بیش از ۲۷٫۴ میلیارد دلار بوده‌است.

* روابط فرانسه با الجزایر و مغرب همیشه «پیچیده» بوده‌است و اینجا و آنجا در مورد تنش بین فرانسه و مغرب می‌خوانیم، در حالی که روابط شما با الجزایر در بهترین حالت خود قرار دارد. شما اخیراً به رباط سفر کرده‌اید. آیا این بازدید به موضوع صحرای غربی مربوط است؟ روابط خود را با مغرب چگونه توصیف می‌کنید؟
-مغرب و الجزایر شرکای اساسی و دوستان فرانسه هستند. رئیس‌جمهوری مایل است روابط نزدیکی را که فرانسه را با هر دوی آنها پیوند می‌دهد، تحکیم کند، زیرا ما در بسیاری از چیزها مشترک هستیم. این به معنای اهمیت دادن به جوانانی است که قلب تپنده روابط دوجانبه ما هستند. و من در ۱۵ و ۱۶ دسامبر گذشته به مغرب سفر کردم.
 این دیدار بسیار مثبت بود و این امکان را به وجود آورد که ارزش شراکت استثنایی که دو کشور ما را به هم پیوند می‌دهد، به دور از دشواری‌های اجتناب ناپذیری که گاهی با توجه به ماهیت بسیار نزدیک روابط بین دو کشور رخ می‌دهد، برجسته کرد. و شما قبلاً تعامل ما با الجزایر را در یک تحول جدید، امیدبخش و بسیار جاه طلبانه که تا سطح روابط بالا دیده‌اید.
  به‌طور خلاصه، من معتقدم که با این دو کشور که برای ما بسیار عزیز هستند و با آنها آرزوهای مشترک داریم، به‌طور مصمم به آینده و امکانات آن نگاه خواهیم کرد.

* شما اخیراً در یک مصاحبه تلویزیونی گفتید که زمان مذاکره بین اوکراین و روسیه فرا نرسیده‌است و «اوکراین باید بتواند موازنه قوا را به نفع خود تقویت کند و برخی از سرزمین‌های خود را بازپس گیرد». لطفاً موضع خود را واضح تر توضیح دهید؟
-فرانسه از همان ابتدا موضع روشنی اتخاذ کرده‌است و هدف ما این است که ابزاری را برای اوکراین فراهم کنیم تا از حاکمیت خود دفاع کند و تمامیت ارضی خود را بازگرداند. ما به حمایت از اوکراین در همه زمینه‌ها، از جمله نظامی، برای این منظور ادامه خواهیم داد.
در مورد مواضع کشورهای عربی، اکثریت کشورهای منطقه به قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد که در ۱۲ اکتبر تصویب شد رای مثبت دادند. آنها بر محکومیت الحاق «غیرقانونی» اراضی اوکراین به روسیه، امتناع آشکار کشورهای عربی از زیر سؤال بردن مرزهای شناخته شده بین‌المللی با زور اسلحه و تعهد مجدد آنها به احترام به حاکمیت کشورهای ملی تأکید می‌کنند.
من از شدت آسیبی که تعدادی از کشورهای منطقه در نتیجه جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین متحمل شده‌اند کاملاً آگاهم. البته منظورم از آن، ناامنی غذایی تشدید شده توسط جنگ و عواقبی است که ممکن است بر ثبات اجتماعی و سیاسی در برخی کشورها تأثیر منفی بگذارد.
  در این راستا، مایلم از حمایت چندجانبه و بشردوستانه ارائه شده به اوکراین در سال ۲۰۲۲ قدردانی کنم و از کشورهای مختلف بخواهم که به کمک‌های خود ادامه دهند.
ما به‌طور جمعی و به ابتکار فرانسه، به منظور جلوگیری و کاهش این پیامدها و حفظ شفافیت بازارهای کشاورزی، تقویت همبستگی با آسیب پذیرترین کشورهای آسیب‌پذیر و سرمایه‌گذاری در تولید پایدار داخلی، اتحاد جهانی برای امنیت غذایی و مکانیسم «مجازی» آن، وظیفه تقویت انعطاف‌پذیری در حوزه‌های غذا و کشاورزی را ایجاد کردیم.
به موازات آن، متوجه می‌شوم که بخشی از افکار عمومی در کشورهای عربی احساس می‌کنند که تعهد و بسیج آنچه عموماً غرب نامیده می‌شود، با توجه به مسائل متفاوت است. فکر نمی‌کنم این رویکرد درستی برای پرداختن به موضوع باشد. اگر قانون جنگل در اوکراین حاکم شود، دیگر قدرت‌های متجاوز در سایر نقاط جهان به این نتیجه خواهند رسید که می‌توانند بدون مجازات به امنیت کشورهای همسایه خود آسیب برسانند.
ایران قبلاً از گروه‌هایی که مناطقی در سعودی و امارات متحده عربی را هدف قرار داده بودند، حمایت کرده‌است. در این موارد، ما همبستگی بی چون و چرای خود را با ارائه ابزار نظامی اضافی به امارات متحده عربی ابراز کرده‌ایم. اقدامات ما مبتنی بر استاندارد دوگانه نیست، ما تابع قانون هستیم.
 



منبع اردنی: اشاره حماس به بازگشت به عمّان «تحریک آمیز» است

بارگیری کمک‌های پزشکی بر روی یک هواپیمای نظامی اردنی قبل از پرواز به غزه (آرشیویی نیروهای مسلح اردن - خبرگزاری فرانسه
بارگیری کمک‌های پزشکی بر روی یک هواپیمای نظامی اردنی قبل از پرواز به غزه (آرشیویی نیروهای مسلح اردن - خبرگزاری فرانسه
TT

منبع اردنی: اشاره حماس به بازگشت به عمّان «تحریک آمیز» است

بارگیری کمک‌های پزشکی بر روی یک هواپیمای نظامی اردنی قبل از پرواز به غزه (آرشیویی نیروهای مسلح اردن - خبرگزاری فرانسه
بارگیری کمک‌های پزشکی بر روی یک هواپیمای نظامی اردنی قبل از پرواز به غزه (آرشیویی نیروهای مسلح اردن - خبرگزاری فرانسه

رهبران جنبش حماس با اظهارات مستقیم سیاسی از خارج، گاهی از ترکیه و گاهی از ایران، بار دیگر به درگیری‌های رسانه‌ای با اردن بازگشته‌اند. یک منبع آگاه اردنی به «الشرق الاوسط» گفت که بازگشایی پرونده بازگشت آنها به پادشاهی هاشمی اردن «تحریک آمیز» و «بی فایده» است.
نیروهای حماس در سال ۱۹۹۹ در زمان نخست‌وزیری عبدالرئوف الروابده، به دلایل امنیتی اردن را ترک کرده بودند.
درگیری‌هایی که از آغاز حوادث هفتم اکتبر مرتباً تکرار می‌شود، با اظهارات موسی ابومرزوق، از رهبران حماس، از شبکه العالم ایران چرخشی تازه به خود گرفت. وی گفته است «اگر قرار باشد رهبران حماس به کشور دیگری منتقل شوند به اردن خواهند رفت».
در شرایطی که دولت اردن بارها تأکید کرده بود که «هیچ تماسی بین آن و جنبش به ویژه از آغاز جنگ غزه وجود ندارد».

جلب توجه

این منبع اردنی معتقد است که اظهارات ابومرزوق در چارچوب «توسل مجدد به خیابان اردن» و «تحریک حکومت اردن» صورت می‌گیرد.
وی افزود: «این اقدامی جدید شبیه به تلاش‌های قبلی رئیس سابق دفتر سیاسی (حماس)، خالد مشعل، و رهبران نظامی جنبش در غزه، از طریق «درگیر کردن پادشاهی در محاسبات سیاسی خود» است.
این منبع گفت: «ابومرزوق طوری صحبت می‌کند که گویی هیچ دولتی در اردن وجود ندارد که تصمیم بگیرد چه کاری انجام دهد. اردن صفحه دفاتر جناح‌های فلسطینی را ورق زده است و به آن بازنمی‌گردد».
اظهارات ابومرزوق و اظهارات مشابه پیش از آن، توسط منبع اردنی در مصاحبه با «الشرق الاوسط» رد شد. او گفت که اردن تحت هیچ شرایطی حضور رهبران حماس در خاک خود را نخواهد پذیرفت.
وی در عین حال اشاره کرد که تلقین در مورد اینکه کدام یک از آنها تابعیت اردنی دارند (یعنی رهبران حماس) و حق بازگشت وی گفت: «هرکسی که تابعیت اردنی داشته باشد و بخواهد برگردد باید ارتباط خود را با هر سازمان خارجی کاملاً قطع کند».
همان منبع اشاره می‌کند که هرگونه احتمال بازگشت مطابق با شرایط مورد نیاز اردن و مطابق با مفاد قانون شامل «عدم افتتاح دفتر برای هیچ‌یک از سازمان‌های فلسطینی» است.
از آغاز جنگ در غزه، پادشاهی اردن اعلام کرد که «تشکیلات ملی فلسطین» نماینده قانونی کشور فلسطین است و سفارت آن در عمان معتبر و قانونی است.
به گزارش شبکه العالم، ابومرزوق به دنبال یادآوری حضور قبلی حماس در خاک اردن بود و بدون اشاره به دلایل خروج حماس در آن زمان، گفت که رهبران آن «اغلب اردنی هستند».
وی افزود: «کادر رهبری حماس ابتدا در اردن حضور داشت تا اینکه از قطر خواسته شد که میزبان آنان باشد لذا از اردن به قطر نقل مکان کردیم. اخبار منتشره دربارهٔ اینکه به عراق، سوریه، ترکیه و ... خواهیم رفت تبلیغات رسانه ای برای فشار بر قطری هاست. و هیچ خبری بین ما و دولت قطر در این مورد نیست».
وی همچنین اظهار کرد: همه اینها ساخته و پرداخته رسانه‌ها است تا قطر را وادار به وارد آوردن فشار بر حماس برای امتیازدهی در مذاکرات مبادله اسرا کنند.

گذرنامه‌ها

اگرچه ابومرزوق در صحبت‌های خود در مورد انتقال به اردن گفت که «در این مورد صحبتی نیست» (یعنی این گزینه روی میز نیست)، اما اظهار کرد که «اکثر رهبران حماس از مردم اردن هستند و گذرنامه اردنی دارند لذا همه این صحبت‌ها بی‌ارزش است، لذا اگر قرار بر رفتن باشد به اردن خواهند رفت زیرا اردن دارای مردمی مهمان نواز و سخاوتمند است که از مقاومت حمایت می‌کند و روابط ما با نظام اردن نیز خوب است و مشکلی برای اقامت در این کشور نداریم».

موسی ابومرزوق، از رهبران حماس، هنگام شرکت در مراسم تشییع جنازه صالح العاروری، از رهبران این جنبش، پس از ترور وی در نزدیکی بیروت در ۲ ژانویه (AP)

ابومرزوق اظهار کرد که مشکل این است که این آمریکا بود قطر را وادار کرد که رهبری حماس را بپذیرد لذا اگر فشار آمریکا نباشد رهبران حماس به مکان طبیعی خود یعنی اردن خواهند رفت، اما این داستان‌ها ساختگی بوده و اصلاً مشکلی میان ما و قطری‌ها وجود ندارد.

یک انتخاب، نه اخراج

پیش از اظهارات ابومرزوق، اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس از استانبول در دیدار با تعدادی از نمایندگان «بلوک پارلمانی اصلاحات» اردن وابسته به «جنبش اسلامی» در اردن، دربارهٔ اردن اظهاراتی داشت.
رسانه‌ها به نقل از نمایندگانی که در این نشست حضور داشتند، هنیه تأکید کرد که جنبش در امور داخلی اردن مداخله نخواهد کرد، در حالی که بیانیه منتشر شده از سوی جنبش تأکید هنیه را تأیید کرد که اردن اهمیت ویژه ای در موضوع فلسطین پیدا کرده است.
مقامات سیاسی سابق تأکید می‌کنند که اردن «از استفاده از توصیف اخراج» در مورد خروج رهبران حماس از اردن برای ملاحظات قانونی خودداری می‌کند.
در حالی که چندین مقام در آن زمان گزارش دادند که خروج رهبران حماس در مواجهه با ادامه محاکمه داخلی آنها یک «گزینه» بود.
از سوی دیگر، گزارش‌های مطبوعاتی حاکی از آن است که هنیه مقامات و شخصیت‌های مردمی اردنی را به دلیل تسلیت ندادن به شهادت ۳ پسر و ۴ نوه‌اش «مقصر» می‌داند.
نیمه دوم ماه رمضان شاهد تشدید لفاظی‌های رسمی اردن علیه آنچه مداخله در امور داخلی تلقی می‌شد، بود. این تنش در پس‌زمینه فراخوان‌ها برای «تشدید اعتراض‌ها در اردن» و ملتهب کردن خیابان‌ها بود و این امر منجر به یک کمپین دستگیری در میان معترضان به اتهام حمله به اموال عمومی و مقاومت در برابر پرسنل امنیتی شد.

یک کامیون امدادی اردن به عنوان بخشی از کمک‌های بشردوستانه و بزرگ‌ترین کاروان از زمان شروع جنگ در غزه

روزنامه «الشرق الاوسط» مطلع شد: «بیشتر دستگیرشدگان در ارتباط با اعتراضات از ابتدای ۷ اکتبر به استثنای تعداد محدودی آزاد شدند».
منابع حقوقی اشاره کردند که «هیچ اتهامی در خصوص سردادن شعار در حمایت از حماس و رهبران آن در جریان اعتراضات مردمی مطرح نشده است». با این حال، منابع گفتند که «برخی از بازداشت شدگان با طرف‌های خارجی ارتباط دارند و از خارج از کشور پول و دستورالعمل دریافت می‌کنند».
اردنی‌ها خود را برای شرکت در انتخابات مجلس بیستم در دهم سپتامبر آینده آماده می‌کنند.
هفته گذشته، پادشاه اردن عبدالله دوم دستور داد تا انتخابات امسال به موقع برگزار شود تا از آنچه در محافل سیاسی در مورد احتمال به تعویق افتادن انتخابات به دلیل ملاحظات مربوط به اوضاع منطقه و جنگ در نوار غزه منتشر شده، جلوگیری شود.


جنگنده‌های سعودی ۳۸ سورتی پرواز در رزمایش «پرچم صحرا» انجام دادند


رزمایش مختلط با هدف افزایش آمادگی و کارایی رزمی و تقویت روابط با نیروهای شرکت کننده انجام می‌شود (وزارت دفاع)
رزمایش مختلط با هدف افزایش آمادگی و کارایی رزمی و تقویت روابط با نیروهای شرکت کننده انجام می‌شود (وزارت دفاع)
TT

جنگنده‌های سعودی ۳۸ سورتی پرواز در رزمایش «پرچم صحرا» انجام دادند


رزمایش مختلط با هدف افزایش آمادگی و کارایی رزمی و تقویت روابط با نیروهای شرکت کننده انجام می‌شود (وزارت دفاع)
رزمایش مختلط با هدف افزایش آمادگی و کارایی رزمی و تقویت روابط با نیروهای شرکت کننده انجام می‌شود (وزارت دفاع)

جنگنده‌های پادشاهی عربی سعودی در جریان شرکت در رزمایش هوایی مختلط «پرچم صحرا» در پایگاه هوایی الظفره امارات در کنار تعدادی از کشورهای دوست و برادر، از جمله کشور میزبان، امارات، عمان، ترکیه، ایالات متحده آمریکا، فرانسه و کره جنوبی، ۳۸ سورتی پرواز با بیش از ۷۰ ساعت پرواز انجام دادند.
وزارت دفاع سعودی همچنان به حضور خود در رزمایش مختلط هوایی ادامه می‌دهد، زیرا نیروی هوایی با سامانه «ف - ۱۵ إس آی» با تمام خدمه هوایی، فنی و پشتیبانی خود در این رزمایش شرکت می‌کند.

این مشارکت با هدف تبادل تخصص نظامی در زمینه برنامه‌ریزی و اجرا، ارتقای آمادگی و کارایی رزمی و تقویت روابط با نیروهای شرکت کننده انجام می‌شود.
این رزمایش در مرکز جنگ هوایی و دفاع موشکی در پایگاه الظفره در ۲۲ آوریل آغاز شد و به مدت سه هفته ادامه دارد.
سرهنگ دوم خلبان عادل ابوملحه، فرمانده گروه نیروی هوایی شرکت کننده در رزمایش تأکید کرد مقدمات تمرین با نهایت حرفه ای بودن و بالاترین سطح ایمنی در این گونه تمرینات از طریق آماده‌سازی، برنامه‌ریزی و بهره‌مندی از دروس قبلی برای تمرینات مشابه انجام شد.

حضور نیروی هوایی با ۶ فروند جنگنده از سامانه «ف - ۱۵ إس آی» (وزارت دفاع)

وی اظهار کرد: هدف از شرکت نیروی هوایی در این رزمایش تبادل تجربیات نظامی در زمینه برنامه‌ریزی و اجرا در فضایی شبیه به جنگ واقعی و همچنین افزایش آمادگی و کارایی رزمی خدمه پشتیبانی فنی و هوایی و تقویت روابط بین‌المللی با کشورهای شرکت کننده است.
او افزود: این رزمایش شاهد انواع پروازهای مختلف از جمله عملیات دفاعی و تهاجمی ضدهوایی، عملیات پشتیبانی نزدیک هوایی و عملیات جستجو و نجات رزمی خواهد بود.


محمد بن سلمان و کرکنتزس آماده‌سازی برای اکسپو ۲۰۳۰ را بررسی کردند


دیدار ولیعهد سعودی با دبیرکل دفتر بین‌المللی نمایشگاه‌های ریاض (واس)
دیدار ولیعهد سعودی با دبیرکل دفتر بین‌المللی نمایشگاه‌های ریاض (واس)
TT

محمد بن سلمان و کرکنتزس آماده‌سازی برای اکسپو ۲۰۳۰ را بررسی کردند


دیدار ولیعهد سعودی با دبیرکل دفتر بین‌المللی نمایشگاه‌های ریاض (واس)
دیدار ولیعهد سعودی با دبیرکل دفتر بین‌المللی نمایشگاه‌های ریاض (واس)

شاهزاده محمد بن سلمان بن عبدالعزیز، ولیعهد و نخست‌وزیر پادشاهی عربی سعودی، با دیمیتری کرکنتزس، دبیرکل دفتر بین‌المللی نمایشگاه‌ها، آمادگی‌ها و تجهیزات پادشاهی برای میزبانی از نمایشگاه «اکسپو ۲۰۳۰» در ریاض را بررسی کرد.
ریاض در نوامبر گذشته، میزبانی نمایشگاه بین‌المللی را به دست آورد. پایتخت سعودی در جریان رای‌گیری که در شهر ایسی‌ل مولینو فرانسه در نزدیکی پاریس برگزار شد، عملکرد قابل‌توجهی نسبت به رم در ایتالیا و بوسان در کره داشت.
ولیعهد سعودی بر تلاش کشورش برای ارائه نسخه ای استثنایی و بی‌سابقه از نمایشگاه تأکید کرد و گفت این دوره به پیش‌بینی آینده کمک می‌کند.
ریاض با توجه به «چشم‌انداز ۲۰۳۰» که قصد دارد با دستیابی به رشد برنامه‌ریزی شده از نظر اقتصاد، رقابت، کیفیت زندگی و بسیاری از جنبه‌های دیگر، آن را در بین ۱۰ شهر برتر جهان قرار دهد، مورد توجه ویژه ولیعهد سعودی قرار دارد.
در این نشست مهندس ابراهیم السلطان، وزیر مشاور، عضو شورای وزیران و مدیرعامل هیئت سلطنتی شهر ریاض و یاسر الرمیان، رئیس صندوق سرمایه‌گذاری عمومی در ریاض حضور داشتند.


درگذشت پل آستر... وجدان دردکشیده جامعه آمریکا

پل آستر
پل آستر
TT

درگذشت پل آستر... وجدان دردکشیده جامعه آمریکا

پل آستر
پل آستر

آثار داستانی و غیرداستانی پل آستر که دیروز پس از مبارزه‌ای طولانی با سرطان در سن ۷۷ سالگی درگذشت، بین دو تم اصلی تقسیم می‌شوند: وحدت و خشونت که به هم پیوسته‌اند، به یکدیگر منتهی می‌شوند و نقش‌ها و نتایج را با هم رد و بدل می‌کنند.
این دو موضوع از همان ابتدا در او به عنوان شاعر، سپس فیلمنامه نویس، مترجم و در نهایت رمان نویس کاشته شد؛ جایی که او بیشتر خودش را پیدا کرد، همان‌طور که یک بار در یکی از مصاحبه‌هایش گفته بود:« من چاره‌ای جز نوشتن نداشتم و تمام زندگی‌ام را وقف نوشتن کردم.» نوشتن بزرگترین لذت و شاید تنها وسیله فرار او از به حاشیه رانده شدن در جامعه آمریکا و احساس دائم تنهایی‌اش بود. اما نویسندگی هم همان‌طور که در همان مصاحبه می‌گوید نفرین اوست.
از اینجا، آستر حس تراژیک زندگی به دست آورد و از اینجا می‌توان او را «وجدان تراژیک جامعه آمریکا» نامید، همان‌گونه که او در آثارش که از سی اثر فراتر رفت، بیان کرد.

نویسنده زندگی
برخی از منتقدان آستر را در زمره رمان‌نویسان «پست مدرنیست» قرار می‌دهند، در حالی که برخی دیگر او را ذیل گرایش ساختارشکنی قرار می‌دهند و از تأثیر فکری ژاک دریدا بر او می‌گویند، پس از چند سال زندگی آستر در فرانسه و آشنایی نزدیک با نوشته‌های دریدا. برخی دیگر رمان‌های او را به عنوان «رمان‌های پلیسی» طبقه بندی می‌کنند. اما آستر به این موضوع توجهی ندارد، برعکس، او علاوه بر داستان‌های عامیانه آمریکایی، از تأثیر لوئیس بورخس، دیکنز، امیلی برونته و تولستوی بر خود می‌گوید.
ما در نوشته‌های او هیچ نظریه‌پردازی و «صفحه‌های ذهنی یا فکری» نمی‌یابیم، و اگر این‌جا و آنجا اثری دیده شود، در تار و پود روایی فشرده او قرار می‌گیرند. درست است که در برخی رمان‌هایش عناصری وجود دارد که می‌توان آنها را به «رمان کارآگاهی» نسبت داد، اما آنها عنصر اصلی نیستند، بلکه شکلی بدیع هستند که فراتر از آن است. آستر قبل از هر چیز یک نویسنده زندگی است، مانند هر رمان نویس بزرگ دیگری.

جلد رمان «بامگارتنر» نوشته آستر

آستر در خاطرات خود با عنوان «اختراع تنهایی» که در سال 1982 اولین کتابش در این زمینه منتشر شد، از آغاز زندگی خود به عنوان پسر پدری همیشه غایب صحبت می‌کند. کتاب سرشار از حسی است که در تمام آثار داستانی و غیرداستانی او منعکس خواهد شد: غم، احساس از دست دادن، تنهایی و وجدان بی رحم.

اندوه سه گانه
شاید سه گانه او متشکل از «شهر شیشه‌ای»، «اشباح» و «اتاق دربسته» که نام او بیش از هر اثر دیگری به آن گره خورده، اثری است که بیشترین بازتاب دو موضوعی باشد که او را در طول زندگی به خود مشغول کرده است که همان‌طور که اشاره شد عبارتند از: تنهایی و خشونت.
آستر در سال 1981 بر بخش اول این سه گانه کار کرد، سپس نمایشنامه‌ای را که سال‌ها قبل به پایان رسانده بود بازنویسی و آن را به بخش دوم و به دنبال آن بخش سوم تبدیل کرد. او این موضوع را این‌گونه توجیه می‌کند که موضوع نمایشنامه اول و دو بخش بعدی یک موضوع است: ابهام و چگونگی یادگیری زندگی با ابهام و عدم قطعیت و این جوهر کل «سه گانه» است.
چرا این سه گانه مهم‌ترین اثر او و مشهورتر از دیگر آثار محسوب می‌شد تا جایی که خبر درگذشت او در اکثر روزنامه‌های جهانی با آن گره خورد؟
آستر احساس می‌کند، همان‌طور که بسیاری از مردم وقتی نام‌شان با یک اثر پیوند می‌خورد، احساس ناراحتی می‌کند و نمی‌داند چگونه آن را توضیح دهد و روزنامه نگارانی را که عجله دارند اثری را که مورد توجه خوانندگان قرار گرفته است به عنوان مهمترین اثر از نویسنده توصیف کنند، سرزنش می‌کند.

جلد رمان آستر 432

1

آستر در دومین اثر خود، «قصر ماه» که در سال 1989 منتشر شد، به آنچه در کتاب خود «اختراع تنهایی» پیش کشیده بود بازمی‌گردد: شخصیتی منزوی که در جستجوی پدری غایب است و تمام تلاش‌هایش محکوم به شکست. استنلی فاگ از نیویورک مهاجرت می‌کند تا در سفری کمدی که به جایی نمی‌رسد گذشته یک خانواده را ردیابی کند.
موضوع تنهایی، انزوا و جستجوی ناشناخته‌ها در رمان «کتاب توهمات» که در سال 2002 منتشر شد، تکرار می‌شود. در واقع، شخصیت دیوید زیمر که در رمان «قصر ماه» ظاهر شده بود، البته به سرعت، دوباره در رمان جدید به عنوان شخصیت اصلی ظاهر می‌شود. او پس از فقدان خانواده‌اش در یک سانحه هوایی دچار تنهایی و نوعی خودباختگی می‌شود. سپس توسط شخصیت هکتور مان، بازیگری که ده‌ها سال پیش ناپدید شد و تصور می‌شد مرده است تسخیر می‌شود. اما پس از اینکه زیمر در مورد او نوشت، نامه‌ای دریافت کرد که در آن قهرمان او هنوز زنده است و بدین ترتیب تمام دنیای او فرو ریخت.

در مورد رمان «احمق‌های بروکلین» که در سال 2005 منتشر شد، این رمان پیش‌گویی از سرنوشت خود آستر است: مردی که از سرطان رنج می‌برد، در جستجوی مکانی آرام برای مردن است، تا زمانی که با کسی ملاقات می‌کند که به شدت دچار بحران وجود است.

«4321» ... رمان تاج‌گذاری

آستر در سال 2017 رمان «4321» را منتشر کرد که می‌توان آن را نقطه اوج بیشتر آثار او دانست. این رمان پیچیده‌ای است که آستر چندین فرم روایی را با مهارتی عالی در آن آمیخت و زبانی که او در طول زندگی خود به پالایش آن ادامه داد. زبان عنصر اساسی در هر اثر ادبی و یکی از دغدغه‌های اساسی او بود باید در کانون توجه هر رمان نویسی قرار گیرد که می‌خواهد آثاری ماندگار ارائه دهد.
آخرین کتاب آستر یک اثر غیرداستانی درباره خشونت در آمریکا بود و در سال 2021 با عنوان «مردم خونین» منتشر شد. همکار ما، دکتر سعد البازعی، به این کتاب در هنگام انتشار در این صفحه پرداخت و بعداً کتاب را نیز «مستندی از خشونت و تأملات تحلیلی درباره ریشه‌ها، علل و پیامدهای آن» ترجمه کرد؛ تحلیلی از «ابعاد درگیری خونینی که تاریخ آمریکا را از آغاز حل و فصل تا امروز تحت الشعاع قرار داده است.»
در واقع، آستر دو سال قبل از مرگش وارد آن تونل وحشتناک شده بود و همسرش سپس نوشت:
« من فکر می‌کنم که تنها بودن در «سرزمین سرطان» وحشتناک است. فرد باید به اندازه کافی نزدیک باشد تا درمان‌هایی را که بدن بیمار را خسته می‌کند احساس کند، گویی او این درمان‌ها را انجام می‌دهد، و در عین حال به اندازه کافی دور باشد تا بتواند کمک واقعی ارائه کند. دلسوزی بیش از حد ممکن است باعث شود بیمار احساس بی مصرفی کند! انجام این وظیفه حساس همیشه آسان نیست.»


البرهان با اعلام وضعیت فوق العاده در خارطوم موافقت کرد

صورة أرشيفية تُظهر دخاناً يتصاعد فوق مدينة الخرطوم مع اشتباك الجيش السوداني وقوات الدعم السريع 15 أبريل 2023 (رويترز)
صورة أرشيفية تُظهر دخاناً يتصاعد فوق مدينة الخرطوم مع اشتباك الجيش السوداني وقوات الدعم السريع 15 أبريل 2023 (رويترز)
TT

البرهان با اعلام وضعیت فوق العاده در خارطوم موافقت کرد

صورة أرشيفية تُظهر دخاناً يتصاعد فوق مدينة الخرطوم مع اشتباك الجيش السوداني وقوات الدعم السريع 15 أبريل 2023 (رويترز)
صورة أرشيفية تُظهر دخاناً يتصاعد فوق مدينة الخرطوم مع اشتباك الجيش السوداني وقوات الدعم السريع 15 أبريل 2023 (رويترز)

احمد عثمان حمزه والی خارطوم چهارشنبه (۱ مه) گفت عبد الفتاح البرهان رئیس شورای حاکمیتی با توصیه مقامات ایالت خارطوم موافقت و وضعیت خارطوم را فوق العاده اعلام می کند.

او توضیح داد کمیته عالی اداره بحران و حوادث غیر مترقبه در ایالت خارطوم در نظر دارد چندین فرمان برای اجرای وضعیت فوق العاده و برخورد با حضور نیروهای خارجی در پایتخت صادر کند و «نیروهای خارجی در پایتخت تهدیدی برای امنیت ملی به شمار می روند و برخی از آنها در کنار شبه نظامیان شورشی (نیروهای پشتیبانی سریع) می جنگند».

حمزه یاد‌ آور شد دولت و وزارت کشور و ستاد پناهجویان در راستای برخورد با این نیروهای خارجی همکاری خواهند کرد.

ارتش سودان اخیرا بخش هایی از خارطوم پایتخت سودان از جمله مناطق گسترده ای در ام درمان قدیم را از «نیروهای پشتیبانی سریع» پس گرفت اما با این حال «نیروهای پشتیبانی سریع» همچنان کنترل بخش های فراوانی از پایتخت سودان را در اختیار دارند و برای آغاز حمله نظامی گسترده به الفاشر مرکز ایالت دارفور شمالی آماده می شوند که در صورت انجام این حمله کنترل همه ایالت های دارفور واقع در غرب سودان در اختیار «نیروهای پشتیبانی سریع» قرار خواهد گرفت.

پزشکان بدون مروز چهارشنبه (اول مه) گفت که همزمان با شدت گرفتن خشونت ها در الفاشر بیش از صد نفر مصدوم از جمله ۱۱ کودک توسط این نهاد درمان شده اند.

پزشکان بدون مرز در شبکه «اکس» افزود «بسیاری از مجروحان در الفاشر تیر خورده اند و ما برای گسترش دامنه خدمات خود به مناطق بیشتر تلاش می کنیم چرا که بحران سوءتغذیه در اردوگاه زمزم در شمال دارفور که دچار «فاجعه حاد» است تشدید شده است».


بسیج افکار عمومی جهان برای فلسطین در حاشیه بزرگ ترین نشست اقتصادی در ریاض


 
استقبال ولیعهد سعودی از رئیس فلسطین در حاشیه نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد در ریاض (واس)
  استقبال ولیعهد سعودی از رئیس فلسطین در حاشیه نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد در ریاض (واس)
TT

بسیج افکار عمومی جهان برای فلسطین در حاشیه بزرگ ترین نشست اقتصادی در ریاض


 
استقبال ولیعهد سعودی از رئیس فلسطین در حاشیه نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد در ریاض (واس)
  استقبال ولیعهد سعودی از رئیس فلسطین در حاشیه نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد در ریاض (واس)

سعودی اوایل هفته جاری پرجنب و جوش بود و ریاض یکشنبه و دوشنبه (۲۸ و ۲۹ آوریل) با میزبانی نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد بخش اعظم سران جهان و بیش از هزار تن از مقامات ارشد و کارشناسان بین المللی و اندیشمندان بخش خصوصی و دولتی و نهادهای بین المللی و محافل آکادمیک ۹۲ کشور جهان را گرد هم آورد و تعداد شرکت کنندگان در این نشست با حمایت شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد و نخست وزیر سعودی بیشتر از بقیه جلسات این مجمع جهانی خارج داووس بود.
محور اصلی این نشست درباره مسائل اقتصادی و توسعه و همکاری بین المللی بود اما با این حال دولت سعودی فرصت حضور سران و نخست وزیران و وزیران دنیا در ریاض را به غنیمت شمرد و افکار عمومی جهان را در راستای اقدام مشترک برای لزوم پایان جنگ در غزه و دفاع از غیر نظامیان و ارسال کمک های بشردوستانه به غزه و تقویت و افزایش تلاش های کنونی در مسیر به رسمیت شناختن کشور مستقل فلسطین از سوی جامعه جهانی بسیج کرد. اکثر رهبران و وزیر خارجه شرکت کننده در پنل های گوناگون یا در دیدارهای جداگانه در مورد بحران غزه و راهکار دو کشوری بحث و تبادل نظر کردند.

جنگ در غزه موضوع اصلی گفتگوها میان ولیعهد سعودی با برخی از مهمانان در حاشیه نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد در ریاض بود (واس)

به گزارش خبرگزاری فلسطین (وفا) موضوع فلسطین سوژه اصلی گفتگوهای روز دوشنبه (۲۹ آوریل) شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد و نخست وزیر سعودی و محمود عباس رئیس فلسطین بود که بنا به دعوت ولیعهد سعودی در این نشست حضور داشت. شاهزاده محمد بن سلمان بار دیگر بر موضع ثابت سعودی درباره حمایت از ملت فلسطین در راستای رسیدن به حقوق مشروع خود و تشکیل کشور مستقل و دارای حاکمیت در مرزهای ۱۹۶۸ به پایتختی قدس شرقی تاکید کرد و افزود «تلاش های گسترده سعودی برای رسیدن به توافق آتش بس در غزه و افزایش سرعت ارسال کمک های امدادی و بشردوستانه به غزه ادامه پیدا می کند».
حسین الشیخ دبیر کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین با قدردانی از تلاش سعودی برای حمایت از فلسطین در نشست مجمع جهانی اقتصاد در شبکه اکس افزود «با سپاس فراوان از سعودی که این نشست را به بلندگوی مساله فلسطین و حمایت و جانبداری از مبارزات آزادیخواهانه و استقلال طلبانه مردم فلسطین تبدیل کرد». الشیخ دیدار بین ولیعهد سعودی و رئیس فلسطین را «مثمر ثمر و سازنده» خواند.
ولیعهد سعودی در جریان استقبال جداگانه از آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا و دیوید کامرون وزیر خارجه بریتانیا با این دو مقام درباره تحولات نوار غزه و پیرامون آن و تلاش های کنونی برای پایان دادن به عملیات نظامی و پیگیری پیامدهای امنیتی و انسانی آن گفتگو کرد.

۴۸ ساعت جلسه پشت جلسه

۴ جلسه ظرف ۴۸ ساعت در ریاض برگزار شد و سعودی در این نشست ها در راستای بسیج افکار عمومی جهان برای حمایت از به رسمیت شناختن کشور مستقل فلسطین از سوی جامعه جهانی و تاکید بر لزوم پایان فوری جنگ در غزه تلاش کرد. این جلسات بی وقفه ۴۸ ساعته روز شنبه با نشست اعضای کمیته وزیران که پس از نشست اضطراری مشترک سران کشورهای عربی و اسلامی تشکیل شد آغاز شد.
ساز و کارهای افزایش اقدامات مشترک عربی و اسلامی برای رسیدن به آتش بس فوری و توقف جنگ در نوار غزه و لزوم دفاع از غیر نظامیان محور اصلی نشست مزبور بود. اعضای کمیته وزیران خارجه کشورهای عربی و اسلامی بر لزوم اعمال تحریم های موثر بر اسرائیل از سوی جامعه جهانی مثل توقف صادرات اسلحه به اسرائیل به دلیل نقض قوانین بین المللی و قانون انسانی بین المللی تاکید و از تدابیر اتخاذ شده در کشورهای غربی برای برخورد با اعتراضات خشونت پرهیز مخالف جنگ غزه و نقض گسترده حقوق فلسطینیان از سوی اسرائیل ابراز نگرانی کردند.
ریاض صبح دوشنبه (۲۹ آوریل) میزبان سه جلسه بود. نشست مشترک وزیران کشورهای شورای همکاری خلیج و آمریکا درباره شراکت استراتژیک با حضور آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا در مقر دبیر خانه شورای همکاری خلیج در ریاض برگزار شد. بلینکن برای هفتمین بار به منطقه سفر کرده است. شرکت کنندگان در این نشست درباره آخرین تحولات منطقه و جهان و در راس آنها تحولات نوار غزه و شهر رفح و اهمیت آتش بس فوری و ایجاد گذرگاه های امن امداد رسانی برای ارسال کمک های بشردوستانه به غزه گفتگو کردند.

نشست مشترک بین وزیران خلیجی و آمریکا درباره تحولات نوار غزه و شهر رفح (شورای همکاری)

نشست کشورهای شش جانبه عربی و وزیر خارجه آمریکا درباره تحولات غزه و اهمیت برقراری آتش بس فوری و سراسری و پایان جنگ و حمایت از غیر نظامیان با توجه به قانون انسانی بین المللی و رساندن کمک های بشردوستانه به همه مناطق نوار غزه در راستای جلوگیری از بدتر شدن بحران انسانی کنونی ظهر دوشنبه (۲۹ آوریل) در ریاض برگزار شد.
وزارت خارجه سعودی گفت «شرکت کنندگان در این جلسه به تلاش های اعضای کمیته شش جانبه عربی برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین از سوی جامعه جهانی به منظور تامین اهداف و خواسته های مردم فلسطین برای داشتن یک کشور مستقل و دارای حاکمیت در مرزهای ۴ ژوئن ۱۹۶۸ و برداشتن گام های بازگشت ناپذیر برای اجرای راهکار دو کشوری بنا به قطعنامه های بین المللی اشاره کردند».

ریاض میزبان گفتگوی ۲۱ کشور در مورد به رسمیت شناختن کشور فلسطین
شامگاه دوشنبه (۲۹ آوریل) بود که «نشست هماهنگ کننده برای حمایت از تلاش های اجرای راهکار دو کشوری و به رسمیت شناختن کشور فلسطین» با حضور وزیران خارجه و نمایندگان ۲۱ کشور و نهاد با دعوت و ریاست مشترک سعودی و نروژ برگزار شد. بیانیه پایانی جلسه از تلاش های جاری برای رسیدن به توافق آتش بس فوری و آزادی اسرا و گروگان ها و پایان جنگ در غزه و اقدامات یکجانبه و غیر قانونی در سرزمین های اشغالی فلسطین از جمله قدس شرقی و پیگیری بحران فاجعه بار انسانی حمایت و بر اهمیت گذار به سمت روند سیاسی برای ایجاد راهکار سیاسی برای منازعه تاکید کرد.
وزیران کشورها و سازمان های عربی و اسلامی و اروپایی در این جلسه در مورد گام های لازم برای تشکیل کشور مستقل فلسطین در راستای راهکار دو کشوری گفتگو و بر اهمیت هماهنگی بین مواضع تاکید کردند. شرکت کنندگان همچنین در مورد کشورهایی که هنوز حاضر به رسمیت شناختن کشور فلسطین نیستند گفتگو کردند.

نشست دوشنبه (۲۹ آوریل) با حضور ۲۱ کشور و سازمان بنا به دعوت سعودی و نروژ در ریاض برگزار شد (رویترز)

شرکت کنندگان در این جلسه که برای اولین بار پس از هفتم اکتبر در این سطح بلند پایه برگزار می شود بر اهمیت در نظر گرفتن خط مشی فراگیر و جامع برای رسیدن به روند مقبول و بازگشت ناپذیر اجرای راهکار دو کشوری با توجه به قانون بین المللی و مراجع معتبر مثل قطعنامه های شورای امنیت و ابتکار عمل صلح عربی و ابتکار عمل های دیگر تاکید کردند و گفتند این تنها راه برقراری صلح عادلانه و پایدار و تامین خواسته های مردم فلسطین و امنیت اسرائیل و منطقه است و بستر مناسب را برای عادی سازی روابط بین کشورهای منطقه در فضای مملو از امنیت و ثبات و صلح و همکاری فراهم می کند.
وزیران در این جلسه بر لزوم افزایش حمایت از تلاش ها برای ایجاد کشور مستقل و دولت فلسطینی جدید و اهمیت تشکیل یک دولت فلسطینی در کرانه باختری از جمله در قدس شرقی و غزه تاکید کردند.

«راهکارهای نصفه و نیمه از نظر سعودی مردود است»

شاهزاده فیصل بن فرحان وزیر خارجه سعودی روز یکشنبه (۲۸ آوریل) در پنلی در حاشیه نشست مجمع جهانی در ریاض گفت «دست یابی فلسطینیان به حقوق خود تنها راهکار برای برقراری امنیت و ثبات و صلح همگانی است. راهکارهای نصف و نیمه مطرح شده از سوی عده ای غیر قابل قبول است. غزه وضع واقعا «فاجعه بار» دارد و این به «ناکامی نظام سیاسی کنونی برای مقابله با این بحران» برمی گردد».
وزیر خارجه سعودی با انتقاد از ادامه جنگ و بحران در غزه برای هفتمین ماه پیاپی گفت «ما هنوز داریم درباره اینکه کامیون های حامل غذا و کمک به غزه کافی هستند یا خیر بحث می کنیم. این به هیچ وجه قابل قبول نیست. وضع خیلی دشوار است و امکان بدتر شدن اوضاع وجود دارد. ما کشورهای منطقه صرفا روی راه حل برای بحران کنونی تمرکز نمی کنیم بلکه می خواهیم ببینیم که چطور باید مشکل بزرگ تر را حل کرد. مشکل بزرگ تر دست یابی به پایبندی واقعی برای راهکار دو کشوری است. این تنها راهکاری است که اجازه نمی دهد دو سه سال یا چهار آینده دوباره این بحران دربگیرد».
شاهزاده بن فرحان درباره بازسازی غزه و زیربار نرفتن اسرائیل برای آغاز روند سیاسی به منظور راهکار دو کشوری توضیح داد «راهکارهای نصف و نیمه احمقانه است چرا که ما فقط داریم درباره اینکه چه بلایی سر دو میلیون نفر یا یک و نیم میلیون نفر ساکن غزه می آید صحبت می کنیم اما درباره اینکه چه می توان کرد تا این جنگ تکرار نشود صحبت نمی کنیم». او خاطر نشان کرد «راهکارهای نصف و نیمه یک رویه اشتباه است چرا که ایجاد راهکار پایدار برای مساله فلسطین به نفع همه منطقه و فلسطینیان و اسرائیل و سازمان ملل و جامعه جهانی است. این تنها راهی است که می توان با آن جلوی تکرار جنگ و فاجعه پیش آمده را در آینده گرفت».
شاهزاده فیصل بن فرحان تاکید کرد «ساز و کارها و روندها دست جامعه جهانی است. این ساز و کارها به ما امکان عبور از هر طرف یا کشور یا گروهی که مانع می تراشد را می دهد. نیاز ما این است که به فلسطینیان حقوقشان را بدهیم. این تنها راهکاری است که ثبات و برابری و امنیت و صلح را برای همه به ارمغان می آورد. پس از اینکه به آن مرحله رسیدیم می توان در مورد استفاده بهینه از منابع خود صحبت کنیم».
شاهزاده فیصل بن فرحان دوشنبه در پنل دیگری گفت «برقراری آتش بس و پایان دادن به گرفتاری مردم غزه نیاز مبرم شده است». او افزود «ما خواهان آزادی همه گروگان ها هستیم اما مساله بسیار ضروری این است که به آتش بس پایدار نه موقتی برسیم».
او با اشاره به حقوق و خواسته مردم فلسطین برای تعیین سرنوشت گفت «آنها باید به خواسته خود برسند و اگر چنین شود می توان تضمین کرد مبارزاتی که برای چندین دهه ادامه دارد پایان می یابد و فرصت های فراوانی سربرمی آورند».

بن فرحان و ۱۰ گفتگوی دو جانبه

همزمان با جلسات ۴۸ ساعته بی وقفه در ریاض شاهزاده فیصل بن فرحان وزیر خارجه سعودی ۱۰ گفتگوی دو جانبه و جداگانه با همتایان الجزایری و نروژی و سوئیسی و مالیزی و سریلانکایی و عمانی و آمریکایی و فرانسوی و ترکیه ای و مسئول سیاست و امنیت اتحادیه اروپا درباره محور اصلی یعنی پایان جنگ و رسیدن کمک های بشردوستانه و پایان گرفتاری فلسطینیان به واسطه تشکیل کشور مستقل و به رسمیت شناختن آن از سوی جامعه جهانی داشت.


ریاض و واشنگتن در حال «نهایی‌سازی» توافق امنیتی

ریاض و واشنگتن در حال «نهایی‌سازی» توافق امنیتی
TT

ریاض و واشنگتن در حال «نهایی‌سازی» توافق امنیتی

ریاض و واشنگتن در حال «نهایی‌سازی» توافق امنیتی

پادشاهی عربی سعودی و ایالات متحده آمریکا در آستانه انجام «اقدامات نهایی» برای امضای توافق امنیتی دوجانبه هستند.
این اعلامیه دیروز (دوشنبه) در مجمع اقتصادی داووس در ریاض مطرح شد، جایی که وضعیت غزه و مسئله فلسطین در این نشست جهانی حضور پررنگی داشت و در همین زمینه چندین دیدار و ملاقات از جمله دیدار شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی با آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا و همچنین با محمود عباس، رئیس تشکیلات فلسطین برگزار شد.
وزیر امور خارجه آمریکا و شاهزاده فیصل بن فرحان، همتای سعودی وی، در جریان شرکت در این مجمع جهانی اعلام کردند که پادشاهی عربی سعودی و ایالات متحده آمریکا در یک قدمی توافق امنیتی دوجانبه هستند.

وزراء خارجية اللجنة العربية السداسية لدى اجتماعهم مع نظيرهم الأميركي في الرياض أمس (رويترز)

وزیر امور خارجه سعودی دربارهٔ مذاکرات بر سر توافقنامه امنیتی با آمریکا گفت: ما در حال حاضر به مراحل نهایی دربارهٔ توافق دو جانبه با آمریکا نزدیک شده‌ایم.
شاهزاده بن فرحان اظهار کرد باید تلاش بیشتری در جبهه فلسطینی صورت گیرد و مسیری را در پیش گیریم که در نهایت به تشکیل کشور فلسطین منتهی شود.
از سوی دیگر، بلینکن، نیز به همین سؤال پاسخ داد: «ما در ماه‌های گذشته، حتی قبل از ۷ اکتبر، کار گسترده‌ای انجام داده‌ایم. ما می‌خواهیم در هر توافقی بر فلسطینی‌ها تمرکز کنیم. فکر می‌کنم تقریباً تمام شده است».
وزیر امور خارجه سعودی در رابطه با موضوع فلسطین بر موضع سعودی مبنی بر آتش‌بس فوری و دائمی در نوار غزه و توسعه روندی معتبر و غیرقابل بازگشت برای تشکیل کشور فلسطین تأکید کرد.
در همین حال، بلینکن از حماس خواست تا «پیشنهاد سخاوتمندانه اسرائیل روی میز» را بپذیرد.
وی گفت: برای پیشبرد عادی سازی بین اسرائیل (و کشورهای منطقه) باید به بحران غزه پایان داد و مسیر تشکیل کشور فلسطین را تعیین کرد.
این در حالی است که ریاض شاهد سه دیدار مهم نیز بود: نشست عربی-آمریکایی، نشست عربی-اسلامی-اروپایی و نشست خلیجی. دو نشست اول بر وضعیت غزه، ضرورت آتش‌بس و هشدار نسبت به انجام عملیات اسرائیل در رفح تمرکز داشتند و در نشست سوم دربارهٔ آزادی دریانوردی در دریای سرخ بحث شد.
بلینکن بر لزوم رسیدگی به موضوع دریانوردی در دریای سرخ و مقابله با حملات حوثی‌ها تأکید کرد و افزود: هدف قرار دادن کشتی‌های باری در دریای سرخ بر اقتصاد جهانی تأثیر می‌گذارد.


دیدار ولیعهد سعودی با عباس، بلینکن، کامرون، انور ابراهیم و شریف


شاهزاده محمد بن سلمان از عباس در ریاض استقبال کرد (واس)
شاهزاده محمد بن سلمان از عباس در ریاض استقبال کرد (واس)
TT

دیدار ولیعهد سعودی با عباس، بلینکن، کامرون، انور ابراهیم و شریف


شاهزاده محمد بن سلمان از عباس در ریاض استقبال کرد (واس)
شاهزاده محمد بن سلمان از عباس در ریاض استقبال کرد (واس)

شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد و نخست‌وزیر پادشاهی عربی سعودی دیروز (دوشنبه) در ریاض با محمود عباس رئیس تشکیلات فلسطین، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا و دیوید کامرون وزیر امور خارجه بریتانیا، همچنین با انور ابراهیم نخست‌وزیر مالزی و شهباز شریف نخست‌وزیر پاکستان دیدار و گفت و گو کرد.
خبرگزاری فلسطینی (وفا) گزارش داد که عباس در این دیدار از مواضع قاطع و محکم سعودی و حمایت آن از حقوق مردم فلسطین از جمله ایجاد کشور مستقل به پایتختی قدس شرقی و تلاش برای حمایت از آرمان فلسطین در همه مجامع بین‌المللی قدردانی کرد.

استقبال ولیعهد سعودی از کامرون (واس)

وی بر رد قاطعانه آوارگی شهروندان فلسطینی، چه از نوار غزه و چه از کرانه باختری، از جمله بیت‌المقدس شرقی تأکید کرد و نسبت به خطر حمله اسرائیل به رفح که منجر به فاجعه ای علیه مردم فلسطین خواهد شد، هشدار داد.
رئیس تشکیلات فلسطین به تشدید تنش‌های خطرناک اسرائیل در کرانه باختری از جمله قدس از جمله تهاجم مستمر نیروهای اسرائیلی به شهرها، شهرک‌ها و اردوگاه‌های فلسطینی، کشتار شهروندان، ایجاد رعب و وحشت در غیرنظامیان و تخریب دارایی‌ها آنها و همچنین ادامه جنایات شهرک نشینان و حملات به مقدسات اسلامی و مسیحی به ویژه در شهر بیت‌المقدس اشاره کرد.
طبق این گزارش، عباس بر اهمیت ادامه حمایت از آژانس امداد و کار سازمان ملل متحد برای آوارگان فلسطینی (UNRWA) که به حدود ۶٫۴ میلیون پناهنده از جمله دو میلیون پناهنده در نوار غزه کمک می‌کند، تأکید کرد.


ریاض و واشنگتن در حال «نهایی‌سازی» توافق امنیتی


ولیعهد سعودی، روز گذشته در دیدار با وزیر خارجه آمریکا در ریاض (رویترز)
ولیعهد سعودی، روز گذشته در دیدار با وزیر خارجه آمریکا در ریاض (رویترز)
TT

ریاض و واشنگتن در حال «نهایی‌سازی» توافق امنیتی


ولیعهد سعودی، روز گذشته در دیدار با وزیر خارجه آمریکا در ریاض (رویترز)
ولیعهد سعودی، روز گذشته در دیدار با وزیر خارجه آمریکا در ریاض (رویترز)

پادشاهی عربی سعودی و ایالات متحده آمریکا در آستانه انجام «اقدامات نهایی» برای امضای توافق امنیتی دوجانبه هستند.
این اعلامیه دیروز (دوشنبه) در مجمع اقتصادی داووس در ریاض مطرح شد، جایی که وضعیت غزه و مسئله فلسطین در این نشست جهانی حضور پررنگی داشت و در همین زمینه چندین دیدار و ملاقات از جمله دیدار شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی با آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا و همچنین با محمود عباس، رئیس تشکیلات فلسطین برگزار شد.
وزیر امور خارجه آمریکا و شاهزاده فیصل بن فرحان، همتای سعودی وی، در جریان شرکت در این مجمع جهانی اعلام کردند که پادشاهی عربی سعودی و ایالات متحده آمریکا در یک قدمی توافق امنیتی دوجانبه هستند.
وزیر امور خارجه سعودی دربارهٔ مذاکرات بر سر توافقنامه امنیتی با آمریکا گفت: ما در حال حاضر به مراحل نهایی دربارهٔ توافق دو جانبه با آمریکا نزدیک شده‌ایم.
شاهزاده بن فرحان اظهار کرد باید تلاش بیشتری در جبهه فلسطینی صورت گیرد و مسیری را در پیش گیریم که در نهایت به تشکیل کشور فلسطین منتهی شود.
از سوی دیگر، بلینکن، نیز به همین سؤال پاسخ داد: «ما در ماه‌های گذشته، حتی قبل از ۷ اکتبر، کار گسترده‌ای انجام داده‌ایم. ما می‌خواهیم در هر توافقی بر فلسطینی‌ها تمرکز کنیم. فکر می‌کنم تقریباً تمام شده است».
وزیر امور خارجه سعودی در رابطه با موضوع فلسطین بر موضع سعودی مبنی بر آتش‌بس فوری و دائمی در نوار غزه و توسعه روندی معتبر و غیرقابل بازگشت برای تشکیل کشور فلسطین تأکید کرد.
در همین حال، بلینکن از حماس خواست تا «پیشنهاد سخاوتمندانه اسرائیل روی میز» را بپذیرد.
وی گفت: برای پیشبرد عادی سازی بین اسرائیل (و کشورهای منطقه) باید به بحران غزه پایان داد و مسیر تشکیل کشور فلسطین را تعیین کرد.
این در حالی است که ریاض شاهد سه دیدار مهم نیز بود: نشست عربی-آمریکایی، نشست عربی-اسلامی-اروپایی و نشست خلیجی. دو نشست اول بر وضعیت غزه، ضرورت آتش‌بس و هشدار نسبت به انجام عملیات اسرائیل در رفح تمرکز داشتند و در نشست سوم دربارهٔ آزادی دریانوردی در دریای سرخ بحث شد.
بلینکن بر لزوم رسیدگی به موضوع دریانوردی در دریای سرخ و مقابله با حملات حوثی‌ها تأکید کرد و افزود: هدف قرار دادن کشتی‌های باری در دریای سرخ بر اقتصاد جهانی تأثیر می‌گذارد.


توافق سعودی و «مجمع جهانی اقتصاد» برای ساخت اولین مرکز آینده فضا در جهان


گوشه ای از مراسم امضای موافقتنامه بین آژانس فضایی سعودی و نشست جهانی اقتصاد در ریاض (الشرق الاوسط)
گوشه ای از مراسم امضای موافقتنامه بین آژانس فضایی سعودی و نشست جهانی اقتصاد در ریاض (الشرق الاوسط)
TT

توافق سعودی و «مجمع جهانی اقتصاد» برای ساخت اولین مرکز آینده فضا در جهان


گوشه ای از مراسم امضای موافقتنامه بین آژانس فضایی سعودی و نشست جهانی اقتصاد در ریاض (الشرق الاوسط)
گوشه ای از مراسم امضای موافقتنامه بین آژانس فضایی سعودی و نشست جهانی اقتصاد در ریاض (الشرق الاوسط)

آژانس فضایی سعودی و نشست جهانی اقتصاد دوشنبه (۲۹ آوریل) توافقنامه ای برای احداث مرکز آینده فضا در سعودی امضا کردند و این مرکز که اولین نهاد در نوع خود در جهان به شمار می رود برای رشد و توسعه حوزه های اقتصاد و پژوهش ها و ابتکارات فضا فعالیت می کند.
این توافقنامه در حاشیه نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد که در ریاض پایتخت سعودی زیر نظر شاهزاده محمد بن سلمان بن عبد العزیز ولیعهد و نخست وزیر برگزار شد امضا شد.
دکتر محمد التمیمی مدیر عامل آژانس فضایی سعودی و جرمی جرگنز مدیر کل مجمع جهانی اقتصاد و رئیس مرکز انقلاب صنعتی چهارم توافقنامه مزبور را امضا کردند. مهندس عبد الله السواحه رئیس هیئت مدیره آژانس فضایی سعودی و بورگه برنده رئیس مجمع جهانی اقتصاد در مراسم امضای موافقتنامه حضور داشتند.
آژانس فضایی سعودی به واسطه مرکز آینده فضا در نظر دارد همکاری و تبادل تجربیات و دانش در حوزه اقتصاد فضایی جهان را گسترش دهد.
مرکز آینده فضا فرصتی برای دسترسی به محافل انقلاب صنعتی چهارم است. آژانس فضایی سعودی مدیریت و هدایت این مرکز را با همکاری مجمع جهانی اقتصاد انجام خواهد داد.
این مرکز نوپا چندین هدف را دنبال می کند که در راس آنها ایجاد یک پلتفرم جهانی برای افزایش ارزش اقتصادی و زیست محیطی حوزه فضا و ایجاد و توسعه اقدامات و سیاست ها و قوانین بهینه و تشویق ابتکار فنی است.
دکتر محمد التمیمی افزود مرکز آینده فضا به اصولی همچون حمایت اقتصاد فضایی با نشاط و پررونق و پایدار در جهان به واسطه ایجاد و توسعه اصول و مبانی و گسترش دانش و بهبود مدل ها و توسعه قراردادهای همکاری پایبند خواهد بود. سعودی با این شراکت راهبردی این فرصت بزرگ را به غنیمت می شمرد.
از سوی دیگر مدیر کل مجمع جهانی اقتصاد گفت «فضا تاثیر بزرگی بر روی زمین دارد و این مساله با خدمات گرانبهای فناوری های فضا به بشریت قابل ملاحظه است که در حوزه هایی مثل کنترل آثار تغییرات آب و هوا و افزایش ارتباطات بین انسان ها به واسطه ماهواره ها نمود پیدا می کند».
او افزود «مرکز آینده فضا نهادی است که در حوزه فضا و سیاست ها و ساز و کارهای اجرایی و پایداری این بخش فعالیت خواهد کرد و مسایل متنوعی را بررسی و پیگیری می کند و به مرکز انقلاب صنعتی چهارم C4IR در سعودی خواهد پیوست».
مرکز آینده فضا و مرکز انقلاب صنعتی چهارم در سعودی با یکدیگر در راستای گسترش اهداف سند چشم انداز ۲۰۳۰ همکاری خواهند کرد. سند ۲۰۳۰ نقشه راه تنوع اقتصادی و ایجاد آینده شکوفا در همه حوزه ها و ارتقای سطح زندگی در سعودی است.