وزیر خارجه فرانسه به «الشرق الأوسط»: با ریاض برای حمایت از ثبات در منطقه همکاری می‌کنیم

وزیر خارجه فرانسه به «الشرق الأوسط»: با ریاض برای حمایت از ثبات در منطقه همکاری می‌کنیم
TT

وزیر خارجه فرانسه به «الشرق الأوسط»: با ریاض برای حمایت از ثبات در منطقه همکاری می‌کنیم

وزیر خارجه فرانسه به «الشرق الأوسط»: با ریاض برای حمایت از ثبات در منطقه همکاری می‌کنیم

کاترین کولونا، وزیر امور خارجه فرانسه که برای اولین بار به منطقه خلیج از جمله پادشاهی عربی سعودی و امارات سفر می‌کند، در گفت و گو با روزنامه «الشرق الاوسط» گفت: منطقه «از بی‌ثباتی مزمن و فزاینده رنج می‌برد» و تقویت روابط بین فرانسه از یک سو و سعودی و ابوظبی از سوی دیگر «می‌تواند راهی برای پاسخ به این واقعیت تلقی شود».
وزیر امور خارجه فرانسه با اشاره به برنامه‌های هسته‌ای و بالستیک تهران، پهپادها و تهدیدهای مستقیم ایران، گفت: خاورمیانه دچار بحران است و ایران علاوه بر تکیه به نیروهای نیابتی خود در منطقه و فراتر از آن، مانند مشارکت در جنگ روسیه علیه اوکراین و سرکوب علیه شهروندانش در داخل کشور و اتخاذ سیاست گروگان‌گیری، با فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده خود رویکردی تنشی اتخاذ می‌کند.
کولونا تأکید کرد که فرانسه مصمم است در برابر این تهدیدها بایستد و به تعهدات خود در قبال امنیت شرکای خود در منطقه خلیج وفادار خواهد ماند و «به دنبال تقویت همکاری با پادشاهی عربی سعودی به منظور یافتن راه حل برای بحران‌های منطقه ای» است.
به گفته وزیر فرانسوی، منطقه می‌تواند «به سعودی و امارات متحده عربی تکیه کند، زیرا آنها قطب‌های ثبات در منطقه هستند».
وی تأکید کرد که پاریس خواهان تقویت روابط با ریاض در همه زمینه‌ها است و از چشم‌انداز ۲۰۳۰ حمایت می‌کند.
کولونا دربارهٔ بحران‌های منطقه از جمله پرونده لبنان تأکید کرد که لبنانی‌ها «قربانیان یک رژیم ورشکسته» هستند و اولین هدف پاریس ادامه کمک به آنها و حمایت از نهادهایی است که حاکمیت و استقلال لبنان را تضمین می‌کنند. او فراخوان کشورش به طبقه سیاسی لبنان به منظور تسهیل در انتخاب رئیس‌جمهور و تسهیل استقرار دولت مجری اصلاحات به عنوان اولین گام در راه نجات را یادآور شد.
کولونا دربارهٔ پرونده سوریه از عملکرد رژیم سوریه و امتناع این رژیم از مذاکره بر سر راه حل سیاسی بر اساس قطعنامه ۲۲۵۴ سازمان ملل انتقاد کرد و گفت: «آنچه امروز لازم است عادی سازی روابط با رژیم نیست، بلکه عادی سازی روابط رژیم با جامعه بین‌المللی و همچنین با مردم آن و رفتن به دنبال راه حل سیاسی بدون فراموش کردن نقش آن و شرکای آن در قاچاق مواد مخدر به کشورهای همسایه است.
کولونا همچنین به روابط فرانسه با الجزایر و مغرب پرداخت و بار دیگر تأکید کرد که مغرب و الجزایر «دو کشور دوست و شریک ضروری» برای فرانسه هستند و همه تمایل دارند به آینده و امکاناتی که دارند توجه کنند.
در حالی که جنگ روسیه علیه اوکراین به زودی به آستانه دومین سال خود خواهد رسید، کولونا تأکید کرد که موضع «روشن» پاریس مبتنی بر ارائه ابزار نظامی است که کی یف برای دفاع از حاکمیت خود و بازپس‌گیری کنترل بر تمام قلمرو خود نیاز دارد و پاریس به این رویکرد از جمله حمایت نظامی «ادامه» می‌دهد.

مشروح این مصاحبه را می‌خوانید:

* سرکار خانم وزیر، شما در اولین سفر خود به پادشاهی عربی سعودی و امارات متحده عربی هستید، چه پیامی برای منطقه و شرکای آن دارید؟

-با تشکر از شما، قبل از هر چیز اجازه دهید روشن کنم که من حامل یک پیام ساده هستم و آن این است که کشورهای این منطقه از جهان که از بحران‌های شدید رنج می‌برند، به ویژه با بی‌ثباتی مزمن و فزاینده ای که در منطقه به واقعیت تبدیل شده‌است، می‌توانند روی فرانسه حساب کنند. تقویت روابط با شرکایمان در منطقه خلیج، به ویژه پادشاهی عربی سعودی و امارات متحده عربی، راهی برای مقابله با این واقعیت است. انجام این کار به نفع همه ماست.
روسیه نزدیک به یک سال پیش تصمیم گرفت که به اوکراین حمله کند و جنگ را به قاره اروپا بازگرداند. جنگ آن باعث مرگ ده‌ها هزار نفر و ویرانی غیرقابل توصیف شده‌است. من این ویرانی را در سفر هفته گذشته خود به اودسا با چشمان خود دیدم. مقابله با این وضعیت مستلزم همکاری ما برای بازگرداندن ثبات در همه زمینه‌هایی است که فاقد آن هستند، مانند امنیت، اقتصاد، انرژی و غذا. ما باید در این زمینه به اصول مشترک روشن منشور ملل متحد برگردیم که تصریح می‌کند هیچ کشوری حق تعرض به کشور همسایه را ندارد و این اصل در اروپا، خاورمیانه و در سراسر جهان جاری است.
این واقعیت که منطقه خاورمیانه نیز از بحران‌هایی رنج می‌برد و این منطقه در درجه اول با تشدید تنش‌هایی روبه‌رو است که ایران عمداً با انجام فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده در سراسر منطقه پیشتاز است. همچنین چندین کانون خطر وخامت اوضاع را تشدید می‌کند، مانند تشدید خشونت‌ها در اسرائیل و سرزمین‌های فلسطینی، ادامه خلاء سیاسی در لبنان، بی‌ثباتی در یمن و بی‌ثباتی اوضاع در آنجا بدون توافق آتش‌بس و شکست در سوریه که دولت آن نابود شده و طعمه جاه طلبی‌های کشورهای همسایه اش شده‌است؛ بنابراین، تکرار می‌کنم که فرانسه به تعهد خود برای حمایت و امنیت شرکای خود در منطقه خلیج عمل می‌کند و آماده تقویت همکاری با پادشاهی عربی سعودی برای حل بحران‌های منطقه‌ای و مبارزه با کانون‌های بی‌ثباتی در منطقه است.
ما باید تمام توان خود را بسیج کنیم تا جایی که لازم است گفت و گو را ترویج دهیم و باید از همه فرصت‌ها برای محدود کردن مناطق درگیری استفاده کنیم. فرانسه برای این منظور از هیچ کوششی دریغ نمی‌کند و هدف از برگزاری دومین کنفرانس بغداد در دسامبر گذشته در نزدیکی دریای مرده بود. همکاری میان کشورهای منطقه دارای پتانسیل بالایی است، بنابراین باید در عمل تجسم یافته و به واقعیت تبدیل شود. ما باید برای دستیابی به منافع همه به‌طور کلی و به خاطر مردم منطقه به‌طور خاص، همکاری در این منطقه آشفته را ترغیب کنیم.
این منطقه شامل مکان‌های ثبات، به ویژه پادشاهی عربی سعودی و امارات متحده عربی است. در واقع، ما در حال حاضر با پادشاهی سعودی ایجاد یک مشارکت مستحکم را شروع کرده‌ایم و می‌خواهیم همه جنبه‌های آن را در زمینه اقتصاد، انرژی و فرهنگ تقویت کنیم. فرانسه از چشم‌انداز ۲۰۳۰ ارائه شده توسط ولیعهد سعودی حمایت می‌کند و امکانات ما به دنبال افزایش حمایت آن از پادشاهی در پروژه‌های تحول اقتصادی و اجتماعی است که انجام می‌دهد و انتقالی که در زمینه انرژی انجام می‌دهد. ما همچنین از شتاب استثنایی که مشخصه همکاری فرهنگی ماست، تمجید می‌کنیم و این همکاری استثنایی در دو نمونه برجسته، یعنی مشارکت برجسته ما در استان العلا و در زمینه تحقیقات باستان‌شناسی تجسم یافته‌است.
ما در حال برقراری یک رابطه دیرینه با امارات هستیم که با حرکتی منحصر به فرد مشخص می‌شود، همان‌طور که بازدیدهای اخیر سطح بالا بین دو کشور نشان می‌دهد. ما می‌خواهیم همکاری خود را با متحد و شریک خود در سطح استراتژیک و همچنین در سطح اقتصادی، فرهنگی و بهداشتی تقویت کنیم، که در آن فرانسه بلافاصله و قبلاً به حملاتی که یک سال پیش علیه امارات انجام شد، پاسخ داد.
در طول سفرم، من همچنین بر آرزوهای صمیمانه خود برای موفقیت امارات متحده عربی در میزبانی بیست و هشتمین نشست کنفرانس اعضای کنوانسیون چارچوب سازمان ملل متحد در مورد تغییرات آب و هوا در پایان سال ۲۰۲۳ تأکید خواهم کرد. من آمادگی فرانسه را برای کمک به موفقیت این رویداد که نتایج آن باید مطابق با جاه طلبی اهداف مشترک ما باشد را یادآوری می‌کنم.
همچنین می‌خواهم اضافه کنم که با دبیرکل جدید شورای همکاری کشورهای عربی خلیج که به تازگی وظایف خود را بر عهده گرفته‌است، دیدار خواهم کرد. مجمع شورای همکاری کشورهای عربی حوزه خلیج توانایی منطقه برای غلبه بر اختلافات در راستای دستیابی به وحدت و کمک به صلح را اثبات می‌کند. این امر در دوره ناآرامی که منطقه با آن مواجه است از اهمیت بالایی برخوردار است.

* با رفتار ایران که از اجرای سیاست تشدید تنش دست برنمی‌دارد، شما و همچنین منطقه دچار مشکلات زیادی هستید، دیدگاه فرانسه نسبت به این تنش مضاعف چیست و پاسخ شما به آن چیست؟
-اولاً همان‌طور که می‌دانید ما در رابطه با برجام با بن‌بست مواجه هستیم و مسئولیت کامل این وضعیت بر عهده ایران است. ایران پس از چندین ماه مذاکره برای از سرگیری پایبندی به توافقنامه ۲۰۱۵، از فرصت استفاده نکرد و متن ارائه شده توسط هماهنگ‌کننده اروپایی در سال گذشته را نپذیرفت، اگرچه این بهترین پیشنهادی بود که می‌شد ارائه داد. به موازات آن، ایران به تشدید تنش‌های هسته ای خود ادامه می‌دهد که باعث نگرانی شدید می‌شود و مانع کار آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌شود. ما و شرکایمان در جستجوی راه حل دیپلماتیک برای وضعیت کنونی پافشاری می‌کنیم. ما از ایران می‌خواهیم که تمامی تعهدات بین‌المللی خود را اجرا کند. ما مصمم به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای هستیم.
اما متأسفانه منابع نگرانی ما به موضوع هسته ای محدود نمی‌شود، ایران محیط منطقه ای خود را تهدید می‌کند و به دنبال بی‌ثبات کردن آن است. ایران مستقیماً در کشورهای همسایه و از طریق واسطه‌هایی که منافعش را دنبال می‌کنند، فعالیت می‌کند و این فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده در حال افزایش است. این به وضوح با نگاهی به تمام پرونده‌هایی که شامل پرونده هسته‌ای و همچنین افزایش گسترده زرادخانه موشکی ایران و هواپیماهای هدایت‌شده از راه دور، علاوه بر استفاده از آنها در موارد واقعی مثلاً در عراق و گسترش این ابزارها با ارسال آنها به روسیه و بازیگران غیردولتی در منطقه مشهود است؛ بنابراین، ایران کانون بزرگی از بی‌ثباتی را ایجاد کرده و حفظ می‌کند.
تکرار می‌کنم که مصمم به مقابله با ایران هستیم و از نزدیک با شرکای بین‌المللی و منطقه‌ای خود در ارتباط هستیم تا با تمرکز بر انتقال پهپادها و موشک‌های از راه دور که مغایر قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است به این وضعیت رسیدگی کنیم.
در این راستا تأکید می‌کنم که رفتار ایران در قبال برخی از کشورهای شریک، مانعی برای توجه به وضعیت فاجعه‌بار داخلی آن در سطح اقتصادی و در زمینه حقوق اساسی نیست، سپس دو موضوع مهم را اضافه می‌کنم: اولین مورد مربوط به مشارکت ایران در تلاش‌های جنگی روسیه در اروپا است و ما در حال حاضر انرژی خود را برای مقابله با تهدید انتقال پهپادهای ایرانی به روسیه بسیج می‌کنیم. این قابلیت‌ها برای حمایت از حملاتی که مردم اوکراین و زیرساخت‌های غیرنظامی آن را هدف قرار می‌دهند، مورد استفاده قرار می‌گیرد که ممکن است جنایات جنگی باشد. ایران در جنگ تجاوزکارانه ای که در اوکراین به راه انداخته‌است با روسیه تبانی می‌کند که قوانین بین‌المللی و منشور سازمان ملل را نقض می‌کند. اتحادیه اروپا قاطعانه واکنش نشان داد و انواع مختلفی از تحریم‌ها را علیه نهادها و اشخاص دخیل در این نقل و انتقالات اعمال کرد.
مسئله دوم به سیاست گروگان‌گیری ایران می‌پردازد که به‌ویژه اروپایی‌ها را هدف قرار می‌دهد که موضوع مهمی نیز هست. این سیاست بازداشت خودسرانه برای تحت فشار قرار دادن دولت‌های ما قابل قبول نیست. ما و شرکای اروپایی‌مان تصمیم گرفته‌ایم با یکدیگر همکاری کنیم تا واکنش‌های مناسبی را برای آزادی فوری این گروگان‌های دولت ارائه کنیم، زیرا آنها را گروگان دولت می‌دانیم. این امر نشان دهنده وحدت و عزم ماست که در مورد اعمال چندین بسته تحریمی علیه عاملان سرکوب، از جمله وزرا و اعضای سپاه پاسداران، اعمال می‌شود.

* ما در مقطع کنونی راه برون رفتی را از بحران لبنان نمی‌بینیم، شما چگونه قصد کمک به این کشور را دارید، به خصوص که رئیس‌جمهور شما قول داده‌است که «ابتکاراتی» برای کمک به لبنان ارائه دهد؟
- لبنان، کشوری که بسیاری از فرانسوی‌ها آن را دوست دارند، متأسفانه از ۳۱ اکتبر از خلاء ریاست جمهوری رنج می‌برد که آن را در بحرانی بی‌سابقه فرو برده‌است. ابعاد این بحران گوناگون است، سیستم مالی فروپاشیده، اقتصاد کشور در بدترین شرایط خود به سر می‌برد، پیوندهای اجتماعی در حال از هم گسیستگی است و وضعیت سیاسی به بن‌بست رسیده‌است. هدف اول ما ادامه حمایت از مردم است، زیرا البته این رهبران نیستند که در رنج هستند، بلکه مردم لبنان هستند. ما از زمان انفجار بندر در ۴ آگوست ۲۰۲۰، بسیج شده‌ایم و با تشویق رئیس‌جمهور، و در سطح ارتقاء سطح چالش‌ها کمک‌های بی‌سابقه به مبلغ ۱۰۰ میلیون یورو جمع‌آوری کردیم که پس از کنفرانس حمایتی که در ژوئیه ۲۰۲۱ برگزار شد برای حمایت از حوزه‌های بهداشت، امنیت غذایی و آموزش ارائه کردیم.
 ما با شرکای خود در منطقه خلیج به ویژه پادشاهی عربی سعودی متعهد شدیم و یک مکانیسم مشترک بشردوستانه در ابتدای سال ۲۰۲۲ ایجاد کردیم که امکان تأمین مالی چهار پروژه را فراهم کرد که مردم لبنان مستقیماً از آنها منتفع خواهند شد. مبلغ آن ۲۸ میلیون یورو بود که ۱۲٫۵ میلیون یورو آن برای حمایت از بیمارستان دولتی طرابلس اختصاص یافت.
لبنانی‌ها از این سیستم شکست خورده رنج می‌برند و پناهندگان سوری و فلسطینی سزاوار حمایتی هستند که به آنها اجازه می‌دهد با عزت نیز زندگی کنند.
فرانسه همواره اصل حمایت از نهادهایی را که حاکمیت و استقلال لبنان را تضمین می‌کنند، حفظ کرده‌است. ضروری است که مقامات لبنانی از ممانعت در برابر ایجاد اصلاحات و جلوگیری از ایجاد راه حلی که راه را برای انتخابات ریاست جمهوری هموار می‌کند، دست بردارند.
بحران در حال حاضر زمان زیادی را تلف کرده‌است، لبنان از تهی شدن استعدادهای خود رنج می‌برد، اقتصاد آن فرسوده شده‌است، و این کشور در برابر پیامدهای آشفتگی منطقه ای و جهانی آسیب پذیرتر شده‌است.
راه حل صرفاً انتخاب یک رئیس‌جمهور با اجماع باشد، تعیین دولتی است که به نفع کشور عمل می‌کند، و اجرای اصلاحاتی که به صندوق بین‌المللی پول اجازه می‌دهد وارد عمل شود. فرانسه در این زمینه از هیچ تلاشی فروگذار نمی‌کند.
من در جریان سفرم به لبنان در اکتبر گذشته به این موضوع اشاره کردم و ما در حال هماهنگی نزدیک با ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا و شرکای اصلی خود در منطقه به منظور پیشرفت در این پرونده هستیم.

* فرانسه همچنان به شدت مخالف «عادی سازی» روابط با رژیم اسد است، اگرچه بسیاری از کشورهای دوست شما این کار را انجام داده‌اند. آیا ممکن است وضعیت به همین شکل ادامه یابد؟ واقعاً از دولت سوریه چه می‌خواهید؟
-فرانسه با بربریت و وحشیگری مخالفت می‌کند و علل سنگ اندازی و انسداد در دمشق یافت می‌شود، نه در پاریس، بروکسل یا حتی نیویورک. این رژیم با مذاکره دربارهٔ مبانی صلح پایدار که در قطعنامه ۲۲۵۴ مطرح شده بود، که در پایان سال ۲۰۱۵ توسط شورای امنیت سازمان ملل متحد به اتفاق آرا تصویب شد، مخالف است.
فرانسه مجبور نیست روابط خود را با رژیمی که هفته گذشته بار دیگر به دلیل انجام حمله شیمیایی در شهر دوما در ۷ آوریل ۲۰۱۸ محکوم شد، و با نظامی که دروغ می‌گوید و نتایج بی طرفانه تحقیقات انجام شده توسط کارشناسان مستقل را رد می‌کند، «عادی سازی» کند.
گزارش منتشر شده از سوی سازمان منع تسلیحات شیمیایی در ۲۷ ژانویه بار دیگر ثابت می‌کند که رژیم اسد در استفاده از گاز کلر برای غیرنظامیان تردیدی نداشته‌است. این نهمین بار است که سازوکارهای سازمان ملل و سازمان منع تسلیحات شیمیایی بی طرفانه استفاده از سلاح‌های شیمیایی را به رژیم سوریه نسبت می‌دهند؛ بنابراین، رژیم باید روابط خود را با جامعه بین‌المللی و مردم آن که به‌طور سیستماتیک به دنبال نابودی آن بوده و هست، عادی کند.
من اضافه می‌کنم که رژیم سوریه و متحدانش به‌طور فعال در قاچاق مواد مخدر مشارکت دارند که منبع مهم بی‌ثباتی در منطقه است و این باید یک راه حل سیاسی پیدا کند زیرا برای امنیت مشترک ما مهم است.
به همین دلیل، شورای امنیت از رژیم سوریه چیزهای ساده‌ای می‌خواهد و آن مشارکت در یک فرایند سیاسی معتبر و فراگیر تحت نظارت سازمان ملل است، مثلاً عدم مخالفت با نشست کمیته قانون اساسی، پایان دادن به دستگیری‌های خودسرانه، ناپدید شدن اجباری، تهدیدهای فیزیکی و شکنجه و نیز همکاری با خانواده‌های مفقودین و آشکارسازی حقیقت در مورد سرنوشت آنها و اجازه بازگشت داوطلبانه، با عزت و امن به بیش از ۶ میلیون پناهنده سوری در کشورهای همسایه.
ما برخلاف بشار اسد به مردم سوریه اهمیت می‌دهیم که بیش از ۱۲ سال متحمل رنج و آسیب شده‌اند. فرانسه به حمایت خود برای رفع نیازهای فوری مردم سوریه ادامه می‌دهد و اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن همچنان بزرگ‌ترین کمک کنندگان به کمک‌های بشردوستانه بین‌المللی هستند. مشارکت آنها از سال ۲۰۱۱ تاکنون بیش از ۲۷٫۴ میلیارد دلار بوده‌است.

* روابط فرانسه با الجزایر و مغرب همیشه «پیچیده» بوده‌است و اینجا و آنجا در مورد تنش بین فرانسه و مغرب می‌خوانیم، در حالی که روابط شما با الجزایر در بهترین حالت خود قرار دارد. شما اخیراً به رباط سفر کرده‌اید. آیا این بازدید به موضوع صحرای غربی مربوط است؟ روابط خود را با مغرب چگونه توصیف می‌کنید؟
-مغرب و الجزایر شرکای اساسی و دوستان فرانسه هستند. رئیس‌جمهوری مایل است روابط نزدیکی را که فرانسه را با هر دوی آنها پیوند می‌دهد، تحکیم کند، زیرا ما در بسیاری از چیزها مشترک هستیم. این به معنای اهمیت دادن به جوانانی است که قلب تپنده روابط دوجانبه ما هستند. و من در ۱۵ و ۱۶ دسامبر گذشته به مغرب سفر کردم.
 این دیدار بسیار مثبت بود و این امکان را به وجود آورد که ارزش شراکت استثنایی که دو کشور ما را به هم پیوند می‌دهد، به دور از دشواری‌های اجتناب ناپذیری که گاهی با توجه به ماهیت بسیار نزدیک روابط بین دو کشور رخ می‌دهد، برجسته کرد. و شما قبلاً تعامل ما با الجزایر را در یک تحول جدید، امیدبخش و بسیار جاه طلبانه که تا سطح روابط بالا دیده‌اید.
  به‌طور خلاصه، من معتقدم که با این دو کشور که برای ما بسیار عزیز هستند و با آنها آرزوهای مشترک داریم، به‌طور مصمم به آینده و امکانات آن نگاه خواهیم کرد.

* شما اخیراً در یک مصاحبه تلویزیونی گفتید که زمان مذاکره بین اوکراین و روسیه فرا نرسیده‌است و «اوکراین باید بتواند موازنه قوا را به نفع خود تقویت کند و برخی از سرزمین‌های خود را بازپس گیرد». لطفاً موضع خود را واضح تر توضیح دهید؟
-فرانسه از همان ابتدا موضع روشنی اتخاذ کرده‌است و هدف ما این است که ابزاری را برای اوکراین فراهم کنیم تا از حاکمیت خود دفاع کند و تمامیت ارضی خود را بازگرداند. ما به حمایت از اوکراین در همه زمینه‌ها، از جمله نظامی، برای این منظور ادامه خواهیم داد.
در مورد مواضع کشورهای عربی، اکثریت کشورهای منطقه به قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد که در ۱۲ اکتبر تصویب شد رای مثبت دادند. آنها بر محکومیت الحاق «غیرقانونی» اراضی اوکراین به روسیه، امتناع آشکار کشورهای عربی از زیر سؤال بردن مرزهای شناخته شده بین‌المللی با زور اسلحه و تعهد مجدد آنها به احترام به حاکمیت کشورهای ملی تأکید می‌کنند.
من از شدت آسیبی که تعدادی از کشورهای منطقه در نتیجه جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین متحمل شده‌اند کاملاً آگاهم. البته منظورم از آن، ناامنی غذایی تشدید شده توسط جنگ و عواقبی است که ممکن است بر ثبات اجتماعی و سیاسی در برخی کشورها تأثیر منفی بگذارد.
  در این راستا، مایلم از حمایت چندجانبه و بشردوستانه ارائه شده به اوکراین در سال ۲۰۲۲ قدردانی کنم و از کشورهای مختلف بخواهم که به کمک‌های خود ادامه دهند.
ما به‌طور جمعی و به ابتکار فرانسه، به منظور جلوگیری و کاهش این پیامدها و حفظ شفافیت بازارهای کشاورزی، تقویت همبستگی با آسیب پذیرترین کشورهای آسیب‌پذیر و سرمایه‌گذاری در تولید پایدار داخلی، اتحاد جهانی برای امنیت غذایی و مکانیسم «مجازی» آن، وظیفه تقویت انعطاف‌پذیری در حوزه‌های غذا و کشاورزی را ایجاد کردیم.
به موازات آن، متوجه می‌شوم که بخشی از افکار عمومی در کشورهای عربی احساس می‌کنند که تعهد و بسیج آنچه عموماً غرب نامیده می‌شود، با توجه به مسائل متفاوت است. فکر نمی‌کنم این رویکرد درستی برای پرداختن به موضوع باشد. اگر قانون جنگل در اوکراین حاکم شود، دیگر قدرت‌های متجاوز در سایر نقاط جهان به این نتیجه خواهند رسید که می‌توانند بدون مجازات به امنیت کشورهای همسایه خود آسیب برسانند.
ایران قبلاً از گروه‌هایی که مناطقی در سعودی و امارات متحده عربی را هدف قرار داده بودند، حمایت کرده‌است. در این موارد، ما همبستگی بی چون و چرای خود را با ارائه ابزار نظامی اضافی به امارات متحده عربی ابراز کرده‌ایم. اقدامات ما مبتنی بر استاندارد دوگانه نیست، ما تابع قانون هستیم.
 



خروج نیروهای باقی‌مانده اماراتی از یمن

خروج نیروهای باقی‌مانده اماراتی از یمن
TT

خروج نیروهای باقی‌مانده اماراتی از یمن

خروج نیروهای باقی‌مانده اماراتی از یمن

وزارت دفاع امارات متحده عربی اعلام کرد که باقی‌مانده نیروهای تخصصی خود در حوزه مبارزه با تروریسم را از یمن خارج کرده است؛ اقدامی که با هماهنگی شرکای ذی‌ربط و در پی «تحولات اخیر» و پیامدهای احتمالی آن بر ایمنی و اثربخشی مأموریت‌های مبارزه با تروریسم انجام شده است.

این وزارتخانه در بیانیه‌ای اعلام کرد مشارکت امارات در ائتلاف عربی حمایت از مشروعیت از سال ۲۰۱۵ «در حمایت از مشروعیت در یمن» و در پشتیبانی از تلاش‌های بین‌المللی برای مقابله با گروه‌های تروریستی آغاز شد؛ با هدف تحقق امنیت و ثبات یمن. در این بیانیه همچنین آمده است که فرزندان امارات در این مسیر «فداکاری‌های بزرگی» انجام داده‌اند.

وزارت دفاع امارات توضیح داد که نیروهای مسلح این کشور پس از تکمیل مأموریت‌های تعیین‌شده در چارچوب‌های رسمی مورد توافق، در سال ۲۰۱۹ «به حضور نظامی خود» در یمن پایان دادند و آنچه پس از آن باقی ماند، صرفاً به تیم‌های تخصصی در چارچوب تلاش‌های مبارزه با تروریسم و با هماهنگی شرکای بین‌المللی محدود بود.

این وزارتخانه تأکید کرد تصمیم به پایان دادن به مأموریت تیم‌های باقی‌مانده، در چارچوب «ارزیابی جامع الزامات مرحله کنونی» اتخاذ شده و با تعهدات امارات متحده عربی و نقش آن در حمایت از امنیت و ثبات منطقه همخوانی دارد؛ اشاره‌ای به بیانیه‌ای که وزارت امور خارجه امارات در همان روز درباره تحولات جاری یمن و توضیح ماهیت حضور این کشور در آنجا صادر کرده بود.


امارات بر اهمیت امنیت و ثبات سعودی تأکید کرد

پرچم امارات (وام)
پرچم امارات (وام)
TT

امارات بر اهمیت امنیت و ثبات سعودی تأکید کرد

پرچم امارات (وام)
پرچم امارات (وام)

امارات متحده عربی در بیانیه‌ای، بر اهتمام خود به امنیت و ثبات پادشاهی عربی سعودی و احترام کامل به حاکمیت و امنیت ملی این کشور تأکید کرد و هرگونه اقدامی را که منجر به تهدید امنیت پادشاهی یا امنیت منطقه شود، به‌طور قاطع مردود دانست.

این کشور هم‌زمان «ابراز تأسف شدید» خود را نسبت به مطالب مطرح‌شده درباره نقش امارات در رویدادهای جاری در جمهوری یمن اعلام کرد.

امارات تأکید کرد که هیچ‌گونه ارتباطی با اعمال فشار یا هدایت هیچ طرف یمنی برای انجام عملیات نظامی که امنیت پادشاهی عربی سعودی را خدشه‌دار کند یا مرزهای آن را هدف قرار دهد، ندارد.

امارات همچنین اعلام کرد که روابط برادرانه و تاریخی میان دو کشور، ستون اساسی ثبات منطقه به شمار می‌رود و ابوظبی همواره بر هماهنگی کامل با ریاض تأکید دارد.

در ارتباط با تحولات استان‌های حضرموت و المهره، وزارت خارجه امارات توضیح داد که موضع این کشور از همان ابتدا آن هم در هماهنگی با برادران در پادشاهی عربی سعودی بر مهار اوضاع، حمایت از مسیرهای کاهش تنش و حرکت به‌سوی تفاهماتی متمرکز بوده است که «به حفظ امنیت و ثبات و حفاظت از غیرنظامیان کمک می‌کند».

پیش‌تر بیانیه‌ای از سوی پادشاهی عربی سعودی صادر شده بود که در آن از امارات خواسته شده بود حمایت مالی و نظامی از هر گروه یمنی را متوقف کند و پادشاهی ضمن ابراز تأسف از اقدام ابوظبی در فشار بر نیروهای شورای انتقالی جنوب برای اجرای عملیات نظامی که مرزهای پادشاهی عربی سعودی را در استان‌های مرزی المهره و حضرموت تحت تأثیر قرار می‌دهد، این اقدامات را محکوم کرده بود.

ریاض همچنین از ابوظبی خواست به درخواست جمهوری یمن مبنی بر خروج نیروهایش از خارج از اراضی یمن ظرف مدت بیست‌وچهار ساعت پاسخ دهد.

در ادامه و با بازگشت به بیانیه امارات، و در خصوص عملیات نظامی انجام‌شده در بندر مکلا و مطالب مطرح‌شده درباره آن در بیانیه سخنگوی نظامی نیروهای ائتلاف، امارات بار دیگر تأکید کرد که هیچ ارتباطی با «شعله‌ور ساختن درگیری در یمن» ندارد و مدعی شد بیانیه یادشده بدون مشورت با کشورهای عضو ائتلاف صادر شده است.

در خصوص محموله‌ای که هدف حمله ائتلاف قرار گرفت، ابوظبی ادعا کرد که این محموله شامل هیچ‌گونه سلاحی نبوده و خودروهایی که تخلیه شده‌اند، برای هیچ طرف یمنی در نظر گرفته نشده بودند، بلکه برای استفاده نیروهای اماراتیِ فعال در یمن بوده‌اند. امارات همچنین به وجود هماهنگی «در سطح بالا» با پادشاهی عربی سعودی اشاره کرد و گفت توافق شده بود که این خودروها از بندر خارج نشوند، پیش از آنکه اعلام کند از هدف قرار گرفتن آن‌ها در بندر مکلا غافلگیر شده است.

وزارت خارجه امارات بار دیگر تأکید کرد که حضور این کشور در یمن بنا به دعوت دولت قانونی و در چارچوب ائتلاف حمایت از مشروعیت به رهبری پادشاهی عربی سعودی با پایبندی به احترام به حاکمیت یمن صورت گرفته و هدف آن حمایت از بازگرداندن مشروعیت و مبارزه با تروریسم بوده است. این وزارتخانه همچنین با یادآوری فداکاری‌های امارات، بر حمایت این کشور از مردم یمن در مراحل مختلف تأکید کرد.

در مقابل، دولت یمن، امارات را به حمایت از شورای انتقالی متهم می‌کند؛ شورایی که در آغاز ماه جاری دست به تمرد زده و نیروهای خود را به استان‌های حضرموت و المهره منتقل کرده است؛ اقدامی که باعث تشدید تنش در این استان‌ها که پیش‌تر از آرامش و ثبات برخوردار بودند، شد. این وضعیت پادشاهی عربی سعودی را وادار کرد هیأتی را به محل اعزام کند و رهبری تلاش‌های میانجی‌گرانه برای کاهش تنش را بر عهده بگیرد، اما رهبران شورای انتقالی بر تشدید تنش و عدم خروج نیروهای خود پافشاری کردند؛ موضوعی که در نهایت شورای دفاع ملی یمن را به درخواست مداخله از ائتلاف سوق داد. ائتلاف نیز اعلام کرد به این درخواست پاسخ داده و حمله نظامی محدود در بندر مکلا بامداد سه‌شنبه، نخستین اقدام در چارچوب این پاسخ بوده است.


سعودی: اقدامات امارات در یمن بسیار خطرناک است... امنیت پادشاهی خط قرمز است

تصاویر نشان‌دهنده خودروهای نظامی سوخته در پی حمله هوایی ائتلاف حمایت از مشروعیت در یمن علیه کمک نظامی خارجی در بندر مکلا بامداد امروز است (خبرگزاری فرانسه)
تصاویر نشان‌دهنده خودروهای نظامی سوخته در پی حمله هوایی ائتلاف حمایت از مشروعیت در یمن علیه کمک نظامی خارجی در بندر مکلا بامداد امروز است (خبرگزاری فرانسه)
TT

سعودی: اقدامات امارات در یمن بسیار خطرناک است... امنیت پادشاهی خط قرمز است

تصاویر نشان‌دهنده خودروهای نظامی سوخته در پی حمله هوایی ائتلاف حمایت از مشروعیت در یمن علیه کمک نظامی خارجی در بندر مکلا بامداد امروز است (خبرگزاری فرانسه)
تصاویر نشان‌دهنده خودروهای نظامی سوخته در پی حمله هوایی ائتلاف حمایت از مشروعیت در یمن علیه کمک نظامی خارجی در بندر مکلا بامداد امروز است (خبرگزاری فرانسه)

پادشاهی عربی سعودی روز سه‌شنبه از اقدام امارات متحده عربی در فشار بر نیروهای «شورای انتقالی جنوب» برای انجام عملیات نظامی در مرزهای جنوبی پادشاهی در استان‌های حضرموت و المهره ابراز تأسف کرد؛ اقدامی که تهدیدی برای امنیت ملی پادشاهی و همچنین امنیت و ثبات جمهوری یمن و منطقه محسوب می‌شود.

وزارت خارجه پادشاهی عربی سعودی اعلام کرد: «گام‌هایی که کشور برادر امارات متحده عربی برداشته، بسیار خطرناک است و با اصولی که ائتلاف حمایت از مشروعیت در یمن بر پایه آن شکل گرفته، سازگار نیست و به تلاش‌های این ائتلاف برای تحقق امنیت و ثبات یمن کمکی نمی‌کند.»

در بیانیه وزارت خارجه آمده است: «در ادامه بیانیه صادره در تاریخ ۵ / ۷ / ۱۴۴۷ هـ (۲۵ / ۱۲ / ۲۰۲۵ م) درباره تلاش‌های صادقانه پادشاهی در همکاری با امارات برای پایان دادن و رسیدگی به اقدامات تنش‌زا که شورای انتقالی جنوب در حضرموت و المهره انجام داده است، و با اشاره به بیانیه شورای رهبری ریاست جمهوری یمن و بیانیه فرماندهی ائتلاف عربی در خصوص حرکت کشتی‌های حامل سلاح و خودروهای سنگین از بندر فجیره به بندر مکلا بدون دریافت مجوز رسمی از فرماندهی نیروهای مشترک ائتلاف... پادشاهی در این چارچوب تأکید می‌کند که هرگونه تعرض یا تهدید علیه امنیت ملی آن خط قرمز است و پادشاهی در برابر آن در اتخاذ تمامی اقدامات لازم برای مقابله و خنثی‌سازی تردید نخواهد کرد. همچنین پادشاهی بر پایبندی خود به امنیت، ثبات و حاکمیت یمن و حمایت کامل از رئیس شورای رهبری ریاست جمهوری و دولت او تأکید می‌کند. پادشاهی بار دیگر تأکید دارد که مسئله جنوب، مسئله‌ای عادلانه با ابعاد تاریخی و اجتماعی است و تنها راه حل آن گفت‌وگو بر سر میز مذاکره در چارچوب راه‌حل سیاسی جامع یمن است؛ راه‌حلی که همه جریان‌های یمنی از جمله شورای انتقالی جنوب در آن مشارکت خواهند داشت.»

پادشاهی عربی سعودی همچنین بر ضرورت پاسخ امارات به درخواست جمهوری یمن مبنی بر خروج نیروهای نظامی‌اش از یمن ظرف ۲۴ ساعت و توقف هرگونه حمایت نظامی یا مالی از هر طرف در داخل یمن تأکید کرد. پادشاهی ابراز امیدواری نمود که در این زمینه عقلانیت، اصول برادری، حسن همجواری و روابط نزدیک میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج و منافع یمن برادر حاکم شود و امارات گام‌های مورد انتظار را برای حفظ روابط دوجانبه میان دو کشور بردارد؛ روابطی که پادشاهی بر تقویت آن و همکاری مشترک برای افزایش رفاه، شکوفایی و ثبات منطقه تأکید دارد.

حمله محدود ائتلاف به بندر مکلا

فرماندهی نیروهای مشترک ائتلاف حمایت از مشروعیت در یمن صبح امروز اعلام کرد که یک حمله هوایی «محدود» علیه کمک نظامی خارجی در بندر مکلا انجام داده است.

سخنگوی رسمی نیروهای ائتلاف، سرتیپ ترکی المالکی، گفت: «در روزهای شنبه و یکشنبه گذشته، ورود دو کشتی از بندر فجیره به بندر مکلا بدون دریافت مجوز رسمی از فرماندهی نیروهای مشترک ائتلاف رصد شد. خدمه این دو کشتی سیستم‌های ردیابی را از کار انداختند و مقدار زیادی سلاح و خودروهای جنگی را برای حمایت از نیروهای شورای انتقالی جنوب در استان‌های شرقی یمن (حضرموت و المهره) تخلیه کردند؛ اقدامی که نقض آشکار تلاش‌ها برای برقراری آرامش و دستیابی به راه‌حل مسالمت‌آمیز و همچنین نقض قطعنامه شماره ۲۲۱۶ شورای امنیت سازمان ملل متحد است.»

وی افزود: «بر اساس درخواست رئیس شورای رهبری ریاست جمهوری یمن از نیروهای ائتلاف برای اتخاذ تمامی تدابیر نظامی لازم جهت حفاظت از غیرنظامیان در حضرموت و المهره، و با توجه به خطر و تشدید تنش ناشی از این سلاح‌ها که امنیت و ثبات را تهدید می‌کند، نیروهای هوایی ائتلاف صبح امروز عملیات نظامی محدودی را اجرا کردند که طی آن سلاح‌ها و خودروهای جنگی تخلیه‌شده از دو کشتی در بندر مکلا هدف قرار گرفت. این عملیات پس از مستندسازی کامل و مطابق با قوانین و عرف‌های بین‌المللی بشردوستانه انجام شد تا از بروز خسارات جانبی جلوگیری شود.»