ارتش اسرائیل و تاوان سنگین حمله زمینی به غزه


یک سرباز اسرائیلی شنبه در حال هدایت تانکی در نزدیکی مرز غزه (د پ آ)
یک سرباز اسرائیلی شنبه در حال هدایت تانکی در نزدیکی مرز غزه (د پ آ)
TT

ارتش اسرائیل و تاوان سنگین حمله زمینی به غزه


یک سرباز اسرائیلی شنبه در حال هدایت تانکی در نزدیکی مرز غزه (د پ آ)
یک سرباز اسرائیلی شنبه در حال هدایت تانکی در نزدیکی مرز غزه (د پ آ)

گزارش ها از قریب الوقوع بودن حمله زمینی ارتش اسرائیل به غزه حکایت دارد. کماندوهای نخبه در این حمله شرکت می کنند. تحلیلگران پیش بینی می کنند که نوار غزه در محاصره به میدان عملیات نظامی خونین و طاقت فرسا و بسیار طولانی تبدیل شود.
اسرائیل جمعه (۱۳ اکتبر) به ساکنان شمال غزه دستور داد که منازلشان را تخلیه و به سمت جنوب بروند و شنبه تاکید کرد که «بدون معطلی» تخلیه کنند.
به گزارش فرانس پرس حمله ۷ اکتبر توسط عناصر «حماس» بدترین حمله در تاریخ اسرائیل است و هیج جای تردید در مورد اندازه و گستردگی حمله زمینی قریب الوقوع اسرائیل باقی نمی گذارد.

یکی از مناطق مورد حمله شنبه جنگنده های اسرائیل در خان یونس (فرانس پرس)

تحلیلگران بر این باورند که اسرائیل با حملات هوایی سنگین در غزه پس از عملیات «حماس» برای حمله زمینی بزرگ آماده می شود.
الکس پلیتزاس کارشناس مسائل دفاعی در اندیشکده شورای آتلانتیک، پژوهشکده آمریکایی در واشنگتن گفت «اسرائیل با حملات هوایی کنونی به دنبال از میان برداشتن سران و مراکز کنترل و فرماندهی و رهبران کلیدی و تونل ها و مخفیگاه های تسلیحات و راکت اندازها است تا خطرات حملات موشکی علیه غیر نظامیان در اسرائیل و تهدیدات علیه ارتش اسرائیل در حمله زمینی کاهش پیدا کند».
غزه یکی از پرجمعیت ترین مناطق در دنیا است و به دلیل عملیات نظامی اسرائیل ممکن است به فهرست آوار شهرها اضافه شود؛ دقیقا مثل فلوجه در عراق در سال ۲۰۰۴ و موصل در شمال عراق در سال ۲۰۱۷ و ماریوپل در اوکراین در سال ۲۰۲۲.

نفربرهای اسرائیل به سمت مرز غزه حرکت می کنند (آسوشیتد پرس)

جان اسپنسر از موسسه جنگ مدرن در آکادمی نظامی وست پوینت آمریکا گفت «غزه در سال ۲۰۱۴ صحنه درگیری و بمباران مرگبار بود. اسرائیل در آن زمان برای یک عملیات ۵۰ روزه ۷۵ هزار سرباز ذخیره را فراخواند».
با این حال اسرائیل این بار ۳۰۰ هزار سرباز ذخیره را فراخوانده است.
پی یر رازوکس مدیر دانشگاهی بنیاد مدیترانه برای مطالعات استراتژیک گفت «همه یگان های نخبه و خودروهای زرهی و پیاده نظام و کارشناسان مین روبی و کوماندوها و یگان ویژه در این حمله حضور خواهند داشت».
این نیروها در روی زمین از پشتیبانی توپخانه ای و پهپادی و جنگنده ها و هلیکوپترهای جنگی برخوردار خواهند بود.
رازوکس گفت «برآوردم این است که هدف اولشان این است که نوار غزه را به دو بخش تقسیم و رفح در جنوب را از شهر غزه در شمال جدا می کنند».
او افزود «این حمله با پشتیبانی تجهیزات و خودروهای زرهی برای کنترل و تصرف معابر اصلی انجام خواهد شد؛ درست مثل بیروت در سال ۱۹۸۲ و قبل از حمله هماهنگ همه جانبه از زمین و هوا و دریا».
رازوکس اضافه کرد «احتمالا این حمله شبانه آغاز می شود چون حماس برق ندارد اما سربازان اسرائیلی تجهیزات و دوربین های مدرن دید شبانه دارند و می توانند آنسوی دیوارها را هم ببینند».

مرکز تجمع نیروها و تجهیزات نظامی اسرائیل نزدیک مرز غزه شنبه (آژانس عکس اروپا)

جنگ خانه به خانه

با این حال اما برتری فناوری ارتش اسرائیل راهکار سریع ندارد.
اندرو گالر تحلیلگر شرکت خصوصی اطلاعاتی «جینز» بریتانیا گفت «جنگ کوچه به کوچه و خانه به خانه برای همه ارتش های دنیا یکی از پیچیده ترین مدل های تاکتیکی و لجستیکی است».
پیکارجویان «حماس» در دالان های هزارتوی کوچه های باریک و شبکه تونل هایی حضور دارند که دستگاه های اطلاعاتی اسرائیل فقط به طور محدود می تواند آنها را شناسایی کند.
اسپنسر خاطر نشان کرد «پاکسازی یک ساختمان و اتخاذ آن به عنوان مرکز تجمع در الگوی جنگ شهری چند روز یا چند هفته یا چند ماه طول می کشد».
حمله زمینی اسرائیل با توجه به این واقعیت که «حماس» سراپا مسلح است دشوارتر به نظر می رسد.
اسپنسر خاطر نشان کرد ««حماس» در ۲۰۱۴ حدود ۲۵۰۰ تا ۳۵۰۰ نیرو با قابلیت های موشکی و خمپاره ای و موشک های ضد تانک و بمب دستی و تفنگ خودکار و اسلحه های کوچک مستقر کرده بود».
او یادآور شد ««حماس» حالا تسلیحات بیشتری در اختیار دارد به خصوص اینکه یک مجموعه کامل از پهپادهای انتحاری و جنگی و کوادکوپترهای آماده و پیشرفته برای پرتاب مهمات دارد».

تانک های اسرائیلی نزدیک مرز غزه شنبه (د پ آ)

غیر نظامیان در نوار غزه شرایط فاجعه باری دارند. سازمان ملل می گوید بیش از ۴۲۳ هزار نفر از خانه هایشان فرار کرده اند اما مرزهای غزه کاملا بسته است و این افراد در امان نیستند.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل که می داند همه میراث و سابقه سیاسی اش به مویی بند است یک هدف اغراق آمیز را در نظر گرفته است.
نتانیاهو پنجشنبه (۱۲ اکتبر) در نشست خبری گفت «همانگونه که (داعش) از میان برداشته شد (حماس) نیز این چنین خواهد شد».
ارتش با اعلام هدف نتانیاهو با یک نبرد طولانی روبرو خواهد بود.
الکس پلیتزاس بر این باور است «جنگ خانه به خانه تنها راه اسرائیل برای رسیدن به هدفش و نابودی توان نظامی (حماس) است... ممکن است که با توجه به مساحت غزه و تعداد تروریست های آماده برای جنگ و میزان مخفیگاه های تسلیحات تروریست ها و جمعیت غیر نظامیان چند ماه طول بکشد».



ریاض از میزبانی عمان برای گفت‌وگوهای ایران و آمریکا استقبال کرد

کاروان اسکورت نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، استیو ویتکوف، روز گذشته در محل مذاکرات  مسقط (رویترز)
کاروان اسکورت نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، استیو ویتکوف، روز گذشته در محل مذاکرات مسقط (رویترز)
TT

ریاض از میزبانی عمان برای گفت‌وگوهای ایران و آمریکا استقبال کرد

کاروان اسکورت نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، استیو ویتکوف، روز گذشته در محل مذاکرات  مسقط (رویترز)
کاروان اسکورت نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، استیو ویتکوف، روز گذشته در محل مذاکرات مسقط (رویترز)

پادشاهی عربی سعودی روز شنبه از میزبانی سلطان‌نشین عمان برای برگزاری گفت‌وگوهای میان ایران و آمریکا استقبال کرد و با تأکید بر حمایت خود از این تلاش‌ها، اعلام کرد که راه گفت‌وگو را بهترین مسیر برای پایان‌دادن به اختلافات منطقه‌ای و بین‌المللی می‌داند.

وزارت خارجه سعودی در بیانیه‌ای ابراز امیدواری کرد که نتایج این گفت‌وگوهای ایران و آمریکا بتواند به تقویت همکاری‌های مشترک برای برقراری امنیت، ثبات و صلح در منطقه و جهان منجر شود.

از سوی دیگر، جاسم البدیوی، دبیرکل شورای همکاری خلیج، نیز تأکید کرد که میزبانی عمان از این گفت‌وگوها در چارچوب سیاست خردمندانه این کشور برای ترویج زبان گفت‌وگو و ایجاد پل‌های تفاهم بین کشورهاست. او گفت که عمان همواره در تلاش برای تقویت امنیت و ثبات منطقه بوده است.

البدیوی توضیح داد که کشورهای شورای همکاری خلیج همیشه با استفاده از روابط نزدیک و مستحکم خود با سایر کشورها، در پی یافتن راه‌حل‌های مسالمت‌آمیز برای اختلافات هستند و طرح‌هایی ارائه می‌دهند که به نفع ملت‌های منطقه و جهان باشد و برای تقویت صلح و امنیت منطقه‌ای و جهانی تلاش می‌کنند.

دبیرکل شورا همچنین ابراز امیدواری کرد که این گفت‌وگوهای سازنده به نتایج مثبتی منجر شود و زمینه‌های تازه‌ای برای همکاری میان ایران و آمریکا فراهم آورد، همکاری‌ای که به سود امنیت و ثبات منطقه باشد.

این گفت‌وگوها میان وزیر خارجه ایران، عباس عراقچی، و نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، استیو ویتکوف، در پایتخت عمان، مسقط، برگزار شد و پس از دو ساعت تبادل پیام‌ها و دیدگاه‌ها، با توافق برای بازسازی مسیر مذاکرات پایان یافت.

هدف این گفت‌وگوها، آغاز مذاکرات تازه‌ای درباره برنامه هسته‌ای ایران بود؛ برنامه‌ای که سرعت پیشرفت آن افزایش یافته و قرار است گفت‌وگوها هفته آینده برای تعیین «چارچوب کلی توافق احتمالی» ادامه یابد.