۲۲ فوریه؛ مروری بر تاریخ سیصد ساله در روز تاسیس حکومت سعودی

نگاهی به شرایط تشکیل نخستین دوره حکومت 

گوشه ای از برنامه های اداره آموزش جازان به مناسبت روز تاسیس (واس)
گوشه ای از برنامه های اداره آموزش جازان به مناسبت روز تاسیس (واس)
TT

۲۲ فوریه؛ مروری بر تاریخ سیصد ساله در روز تاسیس حکومت سعودی

گوشه ای از برنامه های اداره آموزش جازان به مناسبت روز تاسیس (واس)
گوشه ای از برنامه های اداره آموزش جازان به مناسبت روز تاسیس (واس)

۲۲ فوریه سالروز تاسیس حکومت سعودی توسط امام محمد بن سعود در سال ۱۷۲۷ است و یاد و خاطره تاریخ سیصد ساله و پربار در حوزه های سیاسی و اجتماعی و اقتصادی و اندیشه پیوند دهنده نسل ها در این کشور شد.

 

«الشرق الاوسط» روز تاسیس حکومت سعودی را با مجموعه ای از پژوهش ها و مقاله ها و گفتگوها درباره شرایط و تحولات سیاسی و فرهنگی آن دوران سعودی که منجر به پیدایش یک حکومت مرکزی در شبه جزیره عرب توسط بنیانگذار آن امام محمد بن سعود پوشش می دهد و در این راستا پرسش هایی در حوزه هویت و میراث ملی و جامعه و دستاورد تمدنی نخستین دوران حکومت مطرح می کند.
مسائلی از قبیل شرایط اجتماعی و روزمرگی های مردم کوچه و بازار در نخستین دوران حکومت سعودی زیر ذره بین قرار می گیرد چرا که این مسائل از پژوهش های کلیدی علم جامعه شناسی معاصر هستند و در متن خود پاسخ پرسش هایی در مورد هویت و فرهنگ و میراث و ارزش های جامعه سعودی در آن زمان دارد. آداب و رسوم نقش کلیدی در جامعه قبل و پس از یکپارچه شدن بخش های مختلف سعودی داشتند و مردم در آن جامعه همکاری محور از راه کشاورزی و چوپانی و تجارت و دانش و اصناف مختلف و صنایع ساده روزگار می گذراندند و همین سبک زندگی نقش بسیار مهمی در همگونی و همبستگی و اداره امور جامعه داشت. پس از آن ایجاد یک حکومت مرکزی قدرتمند به عنوان نیاز جامعه بروز کرد که وظیفه برقراری ثبات و امنیت و ایجاد روابط با محیط خارجی دور و نزدیک را برعهده بگیرد. امام محمد بن سعود بنیانگذار سعودی این روند را رهبری کرد و پیش برد.
چگونگی شکل گیری شخصیت «رهبر قهرمان» و بررسی ویژگی های او و تاثیر شرایط مکانی و زمانی در پیدایش چنین رهبری نیز در قالب پوشش ویژه «الشرق الاوسط» قرار می گیرد. «الشرق الاوسط» داستان ضرب المثل «فاتت یا ونیان» که معادل فارسی آن «نوش دارو پس از مرگ سهراب» است را روایت می کند چرا که این ضرب المثل داستان واقعی با قهرمانان واقعی دارد و در دوره محاصره الدرعیه و خروج امام محمد بن سعود از الدرعیه به عنوان اسیر اتفاق افتاد. امام محمد بن سعود در آن زمان تسلیم می شود و به اسارت می رود تا بدین وسیله شهر خود و همشهریانش را نجات بدهد و تا زمان کشته شدنش در استانبول می ماند.



گفت‌وگوی وزرای خارجه سعودی و مصر برای تقویت هماهنگی در مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی

گفت‌وگوی دوجانبه‌ای میان شاهزاده فیصل بن فرحان و دکتر بدر عبدالعاطی برگزار شد (واس)
گفت‌وگوی دوجانبه‌ای میان شاهزاده فیصل بن فرحان و دکتر بدر عبدالعاطی برگزار شد (واس)
TT

گفت‌وگوی وزرای خارجه سعودی و مصر برای تقویت هماهنگی در مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی

گفت‌وگوی دوجانبه‌ای میان شاهزاده فیصل بن فرحان و دکتر بدر عبدالعاطی برگزار شد (واس)
گفت‌وگوی دوجانبه‌ای میان شاهزاده فیصل بن فرحان و دکتر بدر عبدالعاطی برگزار شد (واس)

شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه پادشاهی عربی سعودی، و همتای مصری‌اش، بدر عبدالعاطی، روز گذشته در ریاض ریاست نشست «کمیته پیگیری و مشورت سیاسی» را در سطح وزرای خارجه بر عهده گرفتند. در این دیدار، دو طرف درباره تقویت همکاری‌های دوجانبه در زمینه‌های مختلف و راه‌های افزایش هماهنگی در خصوص مسائل مورد علاقه دو کشور و تأمین منافع مشترکشان گفت‌وگو کردند.

وزرای خارجه سعودی و مصر در این جلسه، تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی و تلاش‌های جاری در این زمینه‌ها، به‌ویژه وضعیت نوار غزه را مورد بررسی قرار دادند.

پیش از این دیدار، شاهزاده فیصل بن فرحان از عبدالعاطی در مقر وزارت خارجه در ریاض استقبال کرده بود. آن‌ها در این دیدار، روابط برادرانه مستحکم و همکاری‌های مشترک میان سعودی و مصر را مرور کرده و درباره مسائل مورد اهتمام مشترک گفت‌وگو کردند.

شاهزاده فیصل بن فرحان در جریان استقبال از دکتر بدر عبدالعاطی در ریاض (واس)

ایهاب ابوسریع، سفیر مصر در سعودی، در گفت‌وگو با روزنامه «الشرق‌ الاوسط» تأکید کرده بود که مهم‌ترین موضوعات مطرح در این نشست، روابط دوجانبه و مسائل منطقه‌ای مورد توجه دو کشور خواهد بود. او افزود که این موضوعات اکنون «داغ و فوری» شده‌اند و نیاز به هماهنگی در بالاترین سطح میان دو کشور دارند و بسیاری از جزئیات آن در آینده مشخص‌تر خواهد شد.

وزارت خارجه مصر نیز روز گذشته اعلام کرد که بدر عبدالعاطی، وزیر خارجه این کشور، برای شرکت در نشست «کمیته پیگیری و مشورت سیاسی میان مصر و سعودی» و همچنین برای انجام دیدارهایی با شماری از مقامات بلندپایه سعودی به ریاض رفته است. این سفر با هدف «تقویت و گسترش روابط دوجانبه و رایزنی درباره چالش‌های منطقه‌ای مشترک» صورت گرفته است.

در ابتدای سال گذشته میلادی، قاهره میزبان نشست قبلی این کمیته در سطح وزرای خارجه بود. در آن نشست نیز دو طرف درباره تقویت سازوکارهای همکاری دوجانبه در زمینه‌های مختلف و راه‌های هماهنگی در خصوص مسائل مورد علاقه مشترک، از جمله تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی و به‌ویژه وضعیت غزه، گفت‌وگو کرده بودند.

در نشست اخیر، شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر خارجه سعودی، بر تمایل کشورش برای تقویت روابط دوجانبه در همه زمینه‌ها تأکید کرد و سطح روابط فعلی را در پرتو رهنمودهای رهبران دو کشور ستود. همتای مصری‌اش نیز تأکید کرد که قاهره و ریاض بر استمرار سالانه نشست‌های کمیته مشورت سیاسی در سطح وزرای خارجه تأکید دارند. او افزود: «در این شرایط دشوار، اهمیت هماهنگی میان برادران و تکامل نقش‌ها بیشتر می‌شود.»

کمیته پیگیری و مشورت سیاسی همچنین در سطح مقامات ارشد وزارتخانه‌های خارجه دو کشور نیز برگزار می‌شود.

تشکیل این کمیته در چارچوب اهتمام دو کشور به تقویت چشم‌انداز همکاری‌های دوجانبه در همه زمینه‌ها و در راستای اجرای رهنمودهای رهبران سعودی و مصر و نیز براساس مفاد تفاهم‌نامه تشکیل این کمیته، که در ۲۶ ژوئن ۲۰۰۷ در قاهره به امضا رسیده، صورت می‌گیرد.

در ماه اوت سال گذشته، شاهزاده فیصل بن فرحان در ریاض از بدر عبدالعاطی استقبال کرد. این دیدار، نخستین سفر رسمی عبدالعاطی به سعودی از زمان آغاز به کارش به‌عنوان وزیر خارجه بود.

نمایی از نشست کمیته پیگیری و مشاوره سیاسی میان عربستان سعودی و مصر در سطح وزارتی در ریاض (واس)

در ماه سپتامبر گذشته نیز، شاهزاده فیصل بن فرحان در جریان سفر رسمی به قاهره با عبدالعاطی دیدار و نشست رسمی برگزار کرد. در این نشست، دو طرف روابط دوجانبه در زمینه‌های گوناگون را مرور کرده و راه‌های تقویت این روابط برای پاسخگویی به انتظارات رهبران و ملت‌های دو کشور را بررسی کردند.

وزرای خارجه پادشاهی عربی سعودی و مصر همچنین بر ضرورت افزایش همکاری دوجانبه و چندجانبه در مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی مورد اهتمام مشترک، به‌ویژه بحران غزه، تأکید کردند.

شاهزاده فیصل بن فرحان در جریان این دیدار گفت که همکاری میان سعودی و مصر در حفظ امنیت و ثبات منطقه‌ای نقش محوری دارد و این همکاری، سابقه‌ای تاریخی و ریشه در باور عمیق هر دو کشور دارد. او افزود که گفت‌وگوهای رسمی در سفر به قاهره، محورهایی چون روابط دوجانبه، به‌ویژه موضوعات اقتصادی، تجاری، توسعه‌ای و راه‌های پیشبرد این همکاری‌ها در همه حوزه‌ها را دربر می‌گرفته است.