ترافیک دیپلماتیک عربی و جهانی برای حمایت از لبنان 

 مکرون جمعه و گوترش شنبه به بیروت می روند 

جوزف عون رئیس جمهور لبنان و نواف سلام مامور تشکیل دولت در کاخ ریاست جمهوری (رویترز)
جوزف عون رئیس جمهور لبنان و نواف سلام مامور تشکیل دولت در کاخ ریاست جمهوری (رویترز)
TT

ترافیک دیپلماتیک عربی و جهانی برای حمایت از لبنان 

جوزف عون رئیس جمهور لبنان و نواف سلام مامور تشکیل دولت در کاخ ریاست جمهوری (رویترز)
جوزف عون رئیس جمهور لبنان و نواف سلام مامور تشکیل دولت در کاخ ریاست جمهوری (رویترز)

دو تحول انتخاب جوزف عون به عنوان رئیس جمهور و تعیین نواف سلام برای تشکیل دولت در لبنان مورد توجه بی سابقه کشورهای عربی و جهان قرار گرفتند و ترافیک دیپلماتیک در بیروت از روز جمعه (۱۷ ژانویه) با سفر امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه به بیروت برای تبریک به پرزیدنت جوزف عون و نیز نواف سلام مامور تشکیل دولت آغاز می شود.
خوزه مانوئل آلبارس وزیر خارجه اسپانیا روز چهارشنبه (۱۵ ژانویه) با مقامات لبنان دیدار کرد. لارس لوکه راسموسن وزیر خارجه دانمارک نیز با مسئولان لبنان گفتگو کرد و بناست که آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل شنبه (۱۸ ژانویه) وارد بیروت شود. پس از این دیدارها سفر مقامات عرب و خارجی دیگر به لبنان از هفته آتی آغاز می شود.
آنطوان شدید سفیر پیشین لبنان در واشنگتن گفت «لبنان از اهمیت فراوان برای منطقه و جهان برخوردار بوده و تحولات جاری در لبنان بخشی از تحولات منطقه است».
او در ادامه گفتگو با «الشرق الاوسط» افزود «لبنان صرفا در شرایط کنونی مورد توجه جهانی نبوده بلکه در جریان جنگ اخیر اسرائیل نیز اهمیت داشت و آمریکا و سعودی و فرانسه بازیگران کلیدی برای رسیدن به توافق آتش بس بودند».
سفیر پیشین لبنان در آمریکا خاطر نشان کرد «ثبات در لبنان و دادن نظم به موسسات مساله بسیار مهمی در راستای برقراری ثبات در منطقه است که این اهمیت با انتخاب رئیس جمهور و آغاز تشکیل دولت تجلی پیدا کرد».

عون و سلام ضامن آغاز روند دولت
رئیس جمهور و مامور تشکیل دولت دو ضامن اصلی برای آغاز روند کار دولت و حکومت و عدم بازگشت به عقب هستند. آنطوان شدید یادآور شد «دید و بازدیدهای رهبران کشورهای جهان و عرب به لبنان با سفر رئیس جمهور فرانسه آغاز می شود که این بیانگر حمایت مطلق فرانسه از حکومت لبنان و رئیس جمهوری و دولت و ارتش و نهادهای دولتی این کشور است». او اظهار کرد «فصل نوینی از حمایت بین المللی بی سابقه از حکومت و دولت لبنان آغاز شده و نباید لبنان این حمایت را از دست دهد. معتقدم که اظهارات پرزیدنت عون در جلساتی که با هیئت های خارجی داشتند و حمایت های پرشتاب عربی و بین المللی برای ارایه کمک و سهیم شدن در بازسازی و کشورسازی نشان می دهد که پرزیدنت عون از این واقعیت اطمینان داشت که کشورهای دوست در مرحله آینده به کمک لبنان می شتابند».
از سوی دیگر رشید درباس وزیر پیشین گفت «حمایت و توجه بین المللی به لبنان نشان می دهد که لبنان از گردونه آشوب و ناامنی خارج شده است و این کشور دیگر دغدغه امنیتی برای منطقه نخواهد بود».
او در گفتگو با «الشرق الاوسط» خاطر نشان کرد «برداشتی که از سفر رئیس جمهور فرانسه و سفرهای پیاپی رهبران و سران عرب و جهان به بیروت دارم این است که به محض انتخاب رئیس جمهور و تشکیل کابینه اعتماد جهان به لبنانی ها احیا شد».
درباس معتقد است که این گشایش مقدمه ای برای کمک به لبنان در برقراری امنیت و توسعه و کاهش کشمکش ها و خروج از نیستی و آشوب خواهد بود».
او گفت «سفر پرزیدنت مکرون و دیگر چهره ها و رهبران جهان به بیروت گواه این است که آنها می خواهند به لبنانی ها برای ساخت کشور و نهادهای دولت کمک کنند و در بیرون کشیدن لبنان از آفاتی که داشت سهیم باشند».

اگرچه عده ای می گویند سفر رهبران جهان دخالت در مسائل داخلی لبنان است اما درباس معتقد است که «برخی از لبنانی ها به خصوص دوگانه شیعی هنوز تحولات منطقه و دگرگونی در موازنه قوا را به درستی تجزیه و تحلیل نکرده اند و اصرار دارند به همان گفتمان حماسی و به دور از تدبیر ادامه دهند».
او یادآور شد «دو گانه شیعی زمانی حق داشتند تا تمام قد در روند انتخاب رئیس جمهور و مامور تشکیل دولت شرکت کنند اما آنها دست رد به سینه همه پیشنهادها زدند و فرصت سوزی کردند تا وقتی که گزینه ها از خارج بر آنها تحمیل شد».
رشید درباس اظهار کرد «امیدوارم مرحله فرصت سوزی در لبنان و نقض قوانین به بهانه حفظ حاکمیت به پایان برسد. همین بهانه ها و ادعای آزاد سازی فلسطین و اسرائیل از خانه عنکبوت سست تر است باعث شد تا ما با همه دوستان و برادران خود دشمن شویم».

تحریم شیعیان اطمینان بخش نیست
در آستانه سفر مقامات بین المللی و عربی به لبنان دو فراکسیون شیعی (امل و حزب الله) در رایزنی های تشکیل کابینه شرکت نکردند. توفیق هندی تحلیلگر سیاسی معتقد است که «گزینه دو گانه شیعی برای شرکت نکردن در گفتگوها و رایزنی های غیر الزامی برای تشکیل دولت اطمینان بخش و طبق اراده و خواست مردم لبنان و کشورهای دوست لبنان نیست».
او افزود «جای تاسف دارد که این دو گانه شیعی جلسات رایزنی غیر الزامی را تحریم کردند اما آنها در عین حال می گویند که می خواهند در کابینه حضور داشته باشند».
توفیق هندی معتقد است «سخنرانی پرزیدنت جوزف عون در مراسم ادای سوگند در حد و اندازه آرزوهای مردم لبنان و بارقه امیدی برای کشورهای جهان بود. مضامین سخنرانی نواف سلام مامور تشکیل دولت نیز مشابه اظهارات پرزیدنت عون بود و سیاست های کلان برای پروژه دولت سازی را ترسیم کرد».



همه پرسی در کرکوک مثل بمب در بغداد ترکید


 
السودانی و بارزانی در بغداد دیدار کردند (دفتر نخست وزیری اقلیم کردستان)
  السودانی و بارزانی در بغداد دیدار کردند (دفتر نخست وزیری اقلیم کردستان)
TT

همه پرسی در کرکوک مثل بمب در بغداد ترکید


 
السودانی و بارزانی در بغداد دیدار کردند (دفتر نخست وزیری اقلیم کردستان)
  السودانی و بارزانی در بغداد دیدار کردند (دفتر نخست وزیری اقلیم کردستان)

نچیروان بارزانی رئیس اقلیم کردستان در سفر اخیر خود به بغداد با مقامات سیاسی از جمله عبد اللطیف رشید رئیس جمهور و محمد شیاع السودانی نخست وزیر و محمود المشهدانی رئیس پارلمان دیدار کرد. در این میان خواسته یا پیشنهاد مسرور بارزانی نخست وزیر اقلیم کردستان درباره برگزاری همه پرسی در کرکوک مثل بمب در بغداد ترکید. کرکوک منطقه مورد اختلاف بین کردها و دولت مرکزی است. این خواسته از حساسیت بسیاری برخوردار است.
طبق «ماده ۱۴۰» قانون اساسی عراق مصوب ۲۰۰۵ استان کرکوک که دارای تنوع اتنیکی (عرب ها و کردها و ترکمن ها) و تنوع دینی (مسلمان و مسیحی) و تنوع مذهبی (سنی ها و شیعیان) است در کنار مناطق در دیاله و نینوا به عنوان مناطق «مورد اختلاف» قلمداد می شوند.
در «ماده ۱۴۰» قانون اساسی عراق مدت زمانی مشخص یعنی تا سال ۲۰۰۷ برای اجرای راهکار این اختلاف در مورد مناطق یاد شده تعیین شده است. اما این اتفاق نیفتاد و طرف های ذیربط در این برهه زمانی تعیین شده به توافق نرسیدند. دادگاه فدرال عراق در این مورد رای نهایی داد و گفت «ماده ۱۴۰» به رغم پایان مهلت تعیین شده همچنان اعتبار دارد و قانونی است.
این ماده سه مرحله برای این راهکار در نظر گرفته که شامل سرشماری نفوس و برگزاری همه پرسی برای تعیین تکلیف کرکوک می شود که آیا کرکوک به عنوان بخشی از دولت فدرال در عراق باقی بماند یا به اقلیم کردستان ملحق شود.
دولت اقلیم کردستان در بیانیه ای گفت «طبق ماده ۱۴۰ قانون اساسی فدرال عراق مصوب سال ۲۰۰۵ حکومت فدرال در عراق باید در کرکوک و دیگر مناطق مورد اختلاف بین بغداد و اقلیم کردستان همه پرسی برگزار کند. حکومت فدرال باید تا ۳۱ دسامبر ۲۰۰۷ همه پرسی برگزار می کرد اما همه دولت هایی که در بغداد روی کار آمدند خواه قبل از ۲۰۰۷ و خواه در دو دهه اخیر موفق به برگزاری این همه پرسی نشدند. به نظر می رسد که حکومت بغداد اینک دارد خود را آماده می کند تا به طور یکجانبه نفت و گاز را در مناطقی تصاحب کند که مردم کردستان به طور قانونی و طبق ماده ۱۴۰ درخواست الحاق آنها به کردستان را دارند».
بیانیه دولت اقلیم کردستان که یکشنبه (۱۲ ژانویه) منتشر شد خاطر نشان کرد «حکومت اقلیم کردستان همواره آماده گفتگو بود اما حکومت فدرال از مسئولیت های قانونی خود همواره طفره رفته و به طور یکجانبه و بدون مشورت با حکومت اقلیم کردستان می خواهد قراردادهای نفت و گاز با شرکت ها ببندد. این اقدام بر خلاف مفاد قانون اساسی و دو ماده ۱۴۰ و ۱۱۲ است. حکومت اقلیم کردستان حق دفاع از حقوق قانونی خود را در تمام موسسات بین المللی دارد تا قوانین معمول در اقلیم اجرا شود و حقوق قانونی اقلیم از جمله حقوق مردم در کرکوک ضایع نشود».
نیچروان بارزانی رئیس اقلیم کردستان شامگاه یکشنبه (۱۱ ژانویه) در نشستی با حضور مقامات حکومت بغداد شرکت کرد. البته سفر نیچروان بارزانی از چندی پیش و به دلیل بحران دستمزدها و منابع مالی مشترک بین حکومت فدرال و حکومت اقلیم کردستان جنجالی شد. بیانیه ای که پس از این دیدار و نشست صادر شد برخی نقاط مثبت را در برگرفت که از جمله آن «سند توافق سیاسی» است. دولت کنونی به ریاست محمد شیاع السودانی بر مبنای همین توافق شکل گرفت. سند دیگر سند توافق سیاسی مورد نظر کردها و عرب های سنی است چرا که آنها ائتلاف حاکم یعنی چارچوب هماهنگی شیعیان را به نادیده گرفتن وعده ها و تعهداتشان متهم می کنند.
اربیل و بغداد دست به اتهام زنی متقابل در مورد بحران دستمزدها و منابع مالی زدند اما با این حال نچیروان بارزانی به منظور گفتگو در مورد اختلافاتی که به مرحله بحرانی در چند سال اخیر رسیدند به بغداد سفر کرد.
دولت اقلیم کردستان شاکی بود که دولت بغداد به تعهداتش پایبند نیست و رفتار منصفانه ای در مورد اقلیم کردستان ندارد. طیف سامی وزیر دارایی حکومت بغداد گفت که بغداد سال گذشته همه حقوق کارکنان اقلیم را پرداخت کرده و بغداد مسئول نیست که چرا این پرداخت ها به دست کارکنان نرسیده است. طیف سامی افزود «دلیل کسری بودجه سال ۲۰۲۴ این بود که حکومت مرکزی حقوق کارکنان اقلیم را پرداخت کرد اما اقلیم کردستان به تعهدات خود برای پرداخت منابع مالی مرتبط با گمرک و عوارض و درآمد نفت پایبند نبوده است».