پیشنویس بیانیه اجلاس سران عرب از توافق سعودی و ایران استقبال کردhttps://persian.aawsat.com/%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86-%D8%B9%D8%B1%D8%A8/%D8%AE%D9%84%D9%8A%D8%AC/4337081-%D9%BE%DB%8C%D8%B4%E2%80%8C%D9%86%D9%88%DB%8C%D8%B3-%D8%A8%DB%8C%D8%A7%D9%86%DB%8C%D9%87-%D8%A7%D8%AC%D9%84%D8%A7%D8%B3-%D8%B3%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%B9%D8%B1%D8%A8-%D8%A7%D8%B2-%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%81%D9%82-%D8%B3%D8%B9%D9%88%D8%AF%DB%8C-%D9%88-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D9%82%D8%A8%D8%A7%D9%84-%DA%A9%D8%B1%D8%AF
پیشنویس بیانیه اجلاس سران عرب از توافق سعودی و ایران استقبال کرد
جده:«الشرق الأوسط»
TT
جده:«الشرق الأوسط»
TT
پیشنویس بیانیه اجلاس سران عرب از توافق سعودی و ایران استقبال کرد
پیش نویس بیانیه پایانی اجلاس سران کشورهای عربی که «الشرق الاوسط» به نسخه ای از آن دست یافت، از توافق حاصل شده بین پادشاهی عربی سعودی و ایران در پکن به ابتکار شی جین پینگ، رئیسجمهور چین استقبال کرد. اجلاس سران عرب امروز (جمعه) در جده در حال برگزاری است.
توافق سعودی و ایران شامل از سرگیری روابط دیپلماتیک بین دو کشور، بازگشایی نمایندگیهای آنها و فعال شدن توافقنامه همکاری امنیتی و اقتصادی بین دو طرف است.
در بیانیه پایانی اجلاس تأکید شدهاست که این توافق گامی مثبت برای حل اختلافات، پایان دادن به همه مناقشات منطقه ای از طریق گفت و گو و ابزارهای دیپلماتیک و برقراری روابط بین کشورها بر اساس تفاهم، احترام متقابل و حسن همجواری، احترام به حاکمیت کشورها، عدم مداخله در امور داخلی آنها، پایبندی به منشور ملل متحد، سازمان همکاری اسلامی و قوانین و موازین بینالمللی است.
رهبران عرب همچنین از تلاشهای سلطنت عمان و عراق برای میزبانی از دور گفتوگوهای سعودی و ایران طی سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ و تلاش چین قدردانی و ابراز امیدواری کردند که این گام به تقویت امنیت و صلح در منطقه کمک کند.
در این پیش نویس بر اهمیت همکاری کشورهای عربی و ایران بر اساس اصل حسن همجواری و پرهیز از توسل یا تهدید به زور و دخالت نکردن در امور داخلی کشورهای عربی به منظور عدم نقض قواعد حقوق بینالملل تأکید شدهاست.
پیش نویس بیانیه همچنین «مداخله در امور عربی و تغذیه فرقه گرایی و مذهبی گرایی» را رد و بر خودداری از حمایت از گروههایی که به این درگیریها دامن میزنند، بهویژه در کشورهای خلیج، و توقف حمایت و تأمین مالی شبهنظامیان و احزاب مسلح در کشورهای عربی تأکید کرد.
افزایش امیدواری مردم سوریه پس از سفر الشرع به ریاضhttps://persian.aawsat.com/%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86-%D8%B9%D8%B1%D8%A8/%D8%AE%D9%84%D9%8A%D8%AC/5107892-%D8%A7%D9%81%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D8%B4-%D8%A7%D9%85%DB%8C%D8%AF%D9%88%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D9%85%D8%B1%D8%AF%D9%85-%D8%B3%D9%88%D8%B1%DB%8C%D9%87-%D9%BE%D8%B3-%D8%A7%D8%B2-%D8%B3%D9%81%D8%B1-%D8%A7%D9%84%D8%B4%D8%B1%D8%B9-%D8%A8%D9%87-%D8%B1%DB%8C%D8%A7%D8%B6
شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد و نخست وزیر سعودی از احمد الشرع رئیس جمهور دوره انتقالی سوریه در مقصد خارجی الشرع پس از انتخابش به عنوان رئیس جمهور دوره انتقالی سوریه است (رویترز)
افزایش امیدواری مردم سوریه پس از سفر الشرع به ریاض
شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد و نخست وزیر سعودی از احمد الشرع رئیس جمهور دوره انتقالی سوریه در مقصد خارجی الشرع پس از انتخابش به عنوان رئیس جمهور دوره انتقالی سوریه است (رویترز)
مردم سوریه با امیدواری فراوان و آرامش خاطر، اولین سفر خارجی احمد الشرع، رئیسجمهور دوره انتقالی سوریه، به پادشاهی عربی سعودی را دنبال میکنند و این سفر را تحولی مثبت در روابط بین دو کشور میدانند.
این سفر که اولین مقصد خارجی الشرع پس از انتخابش به عنوان رئیسجمهور بود، نشاندهنده تلاشهای دیپلماتیک گسترده سعودی برای حمایت از بازگشت سوریه به عرصه منطقهای و مشارکت در کاهش مشکلات اقتصادی مردم این کشور است. سعودی با ایجاد پلهای هوایی و زمینی برای ارسال کمکهای بشردوستانه و تلاش برای لغو تحریمهای اقتصادی سوریه، گامهای بلندی در جهت حمایت از این کشور برداشته است.
بسیاری از کسانی که با «الشرق الاوسط» گفتوگو کردهاند، بر این باورند که این سفر نویدبخش بازگشت سوریه به محیط عربی و جایگاه طبیعیاش در منطقه است. رشاد کامل، کارشناس فناوری اطلاعات، گفت: «مردم سوریه علاقه و محبت زیادی به سعودی دارند و همانطور که در دوران استقلال از استعمار فرانسه به تقویت روابط با سعودی چشم دوخته بودند، امروز نیز امیدوارند این روابط عمیقتر شود.»
کامل افزود: «این سفر ادامه طبیعی دوران دوم استقلال سوریه است. سعودی به عنوان محور اصلی جهان عرب و بازیگر بینالمللی، نقشی کلیدی در این فرآیند ایفا میکند.» او ابراز امیدواری کرد که سوریه از تجربیات سعودی در اجرای «سند چشمانداز ۲۰۳۰» بهرهمند شود. الشرع پیشتر این سند را الگویی الهامبخش خوانده و اعلام کرده بود که سوریه برای تدوین سندی مشابه تلاش میکند.
کامل همچنین اشاره کرد: «بسیاری از کارشناسان و بنیانگذاران دوران استقلال دوم سوریه آماده همکاری با دولت جدید هستند که مورد حمایت کشورهای عربی است.» او تأکید کرد: «این سفر میتواند به تعمیق روابط سوریه با کشورهای عربی و لغو تحریمها بینجامد. سعودی با وزن سیاسی، اعتبار بینالمللی و شبکه روابط گستردهاش میتواند به سوریه کمک کند تا از بحرانهای چند دهه اخیر، ناشی از سیاستهای اشتباه گذشته، عبور کند.»
نقش کلیدی سعودی در بازگشت سوریه به جهان عرب
رابحه سیف علام، کارشناس مرکز مطالعات سیاسی الاهرام، در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه تأکید کرد: «پادشاهی سعودی نقشی کلیدی در بازگرداندن سوریه جدید به جهان عرب و عرصه بینالملل دارد.» او افزود: «سعودی به طور مستقیم از برقراری ثبات در سوریه جدید بهرهمند میشود. با خروج ایران از صحنه سوریه، نفوذ این کشور در کل منطقه کاهش یافته است.»
سیف علام همچنین اشاره کرد: «قاچاق مواد مخدر از سوریه به کشورهای خلیجی، که عامل بیثباتی و تهدیدی برای امنیت منطقه بود، اکنون پایان یافته است.»
صبحی عیسی، استاد تاریخ، در گفتوگو با «الشرق الاوسط» گفت: «پادشاهی سعودی به عنوان کشوری با وزن و اعتبار بالا در منطقه و جهان، نقش مؤثری در حفظ و تثبیت ثبات سوریه و منطقه ایفا میکند.» او افزود: «سوریه در دوران اسد به ایران وابسته بود و از خط عربی منحرف شد، که نتایج آن فاجعهبار بود. بازگشت روابط بین سوریه و سعودی این روند را اصلاح میکند.»
همگرایی سریع بین دو کشور
اسعد الشیبانی، وزیر خارجه سوریه، اوایل ژانویه به سعودی سفر کرد و همگرایی سریع بین دو کشور به طور گامبهگام در حال پیشرفت است.
پس از سقوط رژیم اسد، سعودی دو پل هوایی و زمینی برای ارسال کمکهای بشردوستانه به سوریه ایجاد کرد. این کمکها شامل تجهیزات پزشکی، مواد غذایی و سرپناه برای کاهش مشکلات و شرایط دشوار مردم سوریه بوده است. همچنین، سعودی محمولههای آرد به سوریه ارسال کرده تا از کمبود نان جلوگیری شود، اقدامی که مورد قدردانی مردم سوریه قرار گرفته است.
منال حمید، فعال مدنی در حوزه کمکرسانی، گفت: «ما قدردان کمکهای سعودی برای کاهش فشار ناشی از فروپاشی اقتصادی بر مردم سوریه هستیم. مردم سوریه چهارده سال با جنگ و بدبختی دستوپنجه نرم کردهاند و اکنون کشوری ویران داریم که به کمکهای همهجانبه نیاز دارد.»
او افزود: «سعودی نهتنها به کاهش مشکلات اقتصادی کمک میکند، بلکه تلاشهای گستردهای برای لغو یا تعلیق تحریمها انجام داده است. لغو تحریمها میتواند به بهبود روند تولید و اشتغال در سوریه بینجامد.»
حمید در پایان اظهار کرد: «امروز با خیال راحت نفس میکشیم، زیرا سوریه در حال بازگشت به محیط طبیعی خود در جهان عرب است.»