تأکید بیانیه جده بر حمایت از حاکمیت کشورهای عربی

این بیانیه بر محوریت آرمان فلسطین تأکید کرد و خواستار آرامش در سودان شد

TT

تأکید بیانیه جده بر حمایت از حاکمیت کشورهای عربی


شاهزاده محمد بن سلمان در نشست «اجلاس جده» (SPA)
شاهزاده محمد بن سلمان در نشست «اجلاس جده» (SPA)

«اعلامیه جده» بر محوریت آرمان فلسطین تأکید کرد و خواستار غلبه زبان گفت و گو و وحدت صفوف برای حل بحران سودان شد.
بیانیه سران عرب از بازگشت سوریه به محیط عربی خود استقبال و از هر چیزی که امنیت و ثبات یمن را تضمین می‌کند، اعلام حمایت کرد. همچنین از همه احزاب لبنانی خواستار انتخاب رئیس‌جمهوری کرد.
شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد و نخست‌وزیر پادشاهی عربی سعودی، در پایان نشست جده که روز جمعه برگزار شد، از تصویب «بیانیه جده» پس از تأیید سران عرب خبر داد.
«بیانیه جده» بر اهمیت تقویت اقدامات مشترک عربی بر اساس مبانی، ارزش‌ها، منافع مشترک و سرنوشت واحد و لزوم وحدت کلمه، دست در دست هم دادن و همکاری در حفظ امنیت و ثبات تأکید کرد. همچنین بر حفاظت از حاکمیت کشورهای عربی و انسجام نهادهای آنها، حفظ دستاوردهای آنها، دستیابی به پیشرفت بیشتر اقدامات عربی، و بهره‌مندی از منابع انسانی و طبیعی تأکید کرد.
در این بیانیه به ضرورت ایجاد شرایط، سرمایه‌گذاری فرصت‌ها، تقویت و وقف مشارکت‌ها، تحکیم تفاهمات بین کشورهای عربی بر اساس منافع مشترک و همکاری برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار و اجرای چشم‌اندازهای توسعه بلندپروازانه از طریق یک اصلاحات همه‌جانبه در همه زمینه‌ها برای همگام شدن با تحولات جهانی اشاره شده‌است.

(واس)

آرمان فلسطین

«اعلامیه جده» بار دیگر بر محوریت آرمان فلسطین به عنوان یکی از عوامل اصلی ثبات در منطقه تأکید و با شدیدترین عبارات، اقدامات و تجاوزات علیه جان، دارایی و وجود فلسطینی‌ها را محکوم کرد.
این بیانیه بر اهمیت تشدید تلاش‌ها برای دستیابی به یک راه حل جامع و عادلانه مسئله فلسطین و یافتن افقی واقعی برای دستیابی به صلح بر اساس راه حل دو کشوری مطابق با مراجع بین‌المللی و در راس آنها ابتکار صلح عربی، قطعنامه‌های بین‌المللی مربوطه و اصول حقوق بین‌الملل تأکید کرد.

دربارهٔ بحران سودان، رهبران عرب نگرانی عمیق خود را از عواقب این بحران بر امنیت و ثبات کشورهای عربی و مردم آنها ابراز کردند.
در این بیانیه بر لزوم آرامش، به‌کارگیری زبان گفت و گو و وحدت صفوف، رفع رنج مردم سودان و حفظ نهادهای ملی این کشور و جلوگیری از فروپاشی آن و از هرگونه مداخله خارجی در امور سودان تأکید شده‌است.
این بیانیه دیدارهای جده بین طرف‌های سودانی را گام مهمی برای پایان دادن به این بحران، بازگرداندن امنیت و ثبات به سودان و حفاظت از توانایی‌های مردم آن دانست.
«بیانیه جده» از تصمیم نشست شورای اتحادیه در سطح وزیران که شامل ازسرگیری مشارکت هیئت‌های دولت سوریه در جلسات شورای اتحادیه و سازمان‌ها و آژانس‌های وابسته به آن بود، استقبال کرد، به امید اینکه این امر به حمایت از ثبات جمهوری عربی سوریه، حفظ تمامیت ارضی و از سرگیری نقش طبیعی آن در جهان عرب کمک کند.
در این بیانیه بر حمایت از هر چیزی که امنیت و ثبات جمهوری یمن را تضمین و آرزوهای مردم آن را تأمین می‌کند، و حمایت از تلاش‌های بین‌المللی و منطقه ای با هدف دستیابی به راه حل سیاسی جامع برای بحران بر اساس سه مرجع، مجدداً تأکید کرد.
«اعلامیه جده» از همه طرف‌های لبنانی خواست تا برای انتخاب رئیس‌جمهوری که خواسته‌های لبنانی‌ها، کار منظم نهادهای قانون اساسی و اتخاذ اصلاحات لازم برای خروج لبنان از بحران را برآورده کند، وارد گفت‌وگو شوند.
این اعلامیه همچنین بر توقف مداخله خارجی در امور داخلی کشورهای عربی و امتناع کامل از حمایت از تشکیل گروه‌های مسلح و شبه‌نظامی خارج از حیطه نهادهای دولتی تأکید کرد.
وی تأکید کرد که درگیری‌های نظامی داخلی منجر به پیروزی یک طرف بر طرف دیگر نمی‌شود، بلکه درد و رنج مردم را تشدید می‌کند، نابودی دستاوردهای آنها را تشدید می‌کند و مانع از تحقق آرزوهای شهروندان کشورهای ما می‌شود.
در این بیانیه بر اهمیت توسعه پایدار، امنیت، ثبات، زندگی در صلح، مبارزه قاطعانه با جرم و جنایت و فساد در همه سطوح و بسیج نیروها و توانمندی‌ها برای ایجاد آینده ای مبتنی بر خلاقیت و نوآوری و در جریان بودن از تحولات مختلف تأکید شده‌است.

(رويترز)

مداخلات خارجی
در این بیانیه تعهد کشورهای عربی به ارزش‌ها و فرهنگ مبتنی بر گفت‌وگو، مدارا و صراحت و عدم مداخله در امور دیگران به هر بهانه‌ای بیان شده‌است.
سران عرب همچنین بر احترام به ارزش‌ها و فرهنگ‌های دیگران، احترام به حاکمیت و استقلال دولت‌ها و تمامیت ارضی آنها و توجه به تنوع فرهنگی به عنوان غنی‌کننده ارزش‌های تفاهم و همزیستی تأکید کردند.
بیانیه جده از علاقه و اهتمام سعودی به هر چیزی که شرایط مناسبی را برای دستیابی به ثبات و رشد اقتصادی در منطقه به ویژه با توجه به توسعه پایدار در ابعاد فرهنگی، زیست‌محیطی، اجتماعی و اقتصادی آن فراهم می‌کند، قدردانی کرد.
بر اساس این اطلاعیه، پادشاهی در دوران ریاست خود بر اجلاس سران عرب روی تعدادی ابتکارعمل کار خواهد کرد که مهم‌ترین آنها آموزش زبان عربی به غیر بومی زبانان، ابتکار فرهنگ و آینده سبز، طرح تحقیق و تعالی در صنعت شیرین سازی آب و راهکارهای آن و ایجاد یک ظرف فکری برای تحقیقات و مطالعات در زمینه پایداری و توسعه اقتصادی است.


مقالات مرتبط

ولیعهد سعودی: اجازه نمی‌دهیم منطقه ما به صحنه درگیری تبدیل شود

خليج سخنرانی شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در افتتاحیه اجلاس سران کشورهای عربی در جده (شبکه سعودی) play-circle 00:19

ولیعهد سعودی: اجازه نمی‌دهیم منطقه ما به صحنه درگیری تبدیل شود

شاهزاده محمد بن سلمان بن عبدالعزیز، ولیعهد و نخست‌وزیر پادشاهی عربی سعودی امروز (جمعه) با بیان اینکه نباید اجازه دهیم منطقه ما به صحنه درگیری تبدیل شود

«الشرق الأوسط» (جده)
خليج رئیس جمهور اوکراین برای شرکت در اجلاس سران عرب وارد جده شد play-circle 00:43

رئیس جمهور اوکراین برای شرکت در اجلاس سران عرب وارد جده شد

ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین ظهر جمعه (۱۹ مه) برای مشارکت در سی و دومین نشست سران عرب وارد شهر جده واقع در غرب سعودی شد

«الشرق الأوسط» (جده)

پوتین: روابط روسیه و امارات به سطح بی‌سابقه‌ای رسیده‌است


وزیر امور خارجه اماراتدر بدو ورود رئیس‌جمهور روسیه به ابوظبی از وی استقبال کرد (رویترز)
وزیر امور خارجه اماراتدر بدو ورود رئیس‌جمهور روسیه به ابوظبی از وی استقبال کرد (رویترز)
TT

پوتین: روابط روسیه و امارات به سطح بی‌سابقه‌ای رسیده‌است


وزیر امور خارجه اماراتدر بدو ورود رئیس‌جمهور روسیه به ابوظبی از وی استقبال کرد (رویترز)
وزیر امور خارجه اماراتدر بدو ورود رئیس‌جمهور روسیه به ابوظبی از وی استقبال کرد (رویترز)

ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه وارد ابوظبی شد و در آنجا با رئیس امارات، محمد بن زاید آل نهیان گفت‌وگو کرد.
ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه امروز چهارشنبه در دیدار با شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رئیس امارات، گفت که روابط روسیه و امارات به سطح بی‌سابقه ای رسیده‌است.
روسیه و امارات در چارچوب ائتلاف اوپک پلاس همکاری می‌کنند و در پروژه‌های بزرگ نفت و گاز مشارکت دارند.
پوتین در اظهاراتی تلویزیونی گفت که وضعیت اوکراین و درگیری اسرائیل و فلسطین از موضوعات مورد بحث است.
پوتین در یک سفر خارجی بی‌سابقه از امارات متحده عربی و پادشاهی عربی سعودی بازدید می‌کند و طی آن با ولیعهد سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان، گفت و گو کرد، جایی که او بر اساس گزارش کرملین، به دنبال تقویت مشارکت‌های مهم برای مسکو است و در مورد مسائل انرژی و سیاست منطقه ای گفت و گو می‌کند.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت که رئیس‌جمهور پوتین در مورد مسائل بین‌المللی و منطقه ای، درگیری فلسطین و اسرائیل و مسائل همکاری در بخش نفت، گفت‌وگو می‌کند.

دیدار رئیس‌جمهور روسیه و همتای اماراتی خود در شهر سن پترزبورگ روسیه در اکتبر 2022 (WAM)

به گزارش خبرگزاری روسی «اسپوتنیک»، یوری اوشاکوف دستیار رئیس‌جمهور روسیه در امور بین‌الملل دیروز سه‌شنبه، گفت که سفر پوتین به سعودی و امارات یک سفر کاری خواهد بود و مذاکرات پیش از هر چیز با ولیعهد سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان خواهد بود و پیش از آن در امارات خواهیم بود و یک سفر کاری نیز انجام خواهد شد و امیدوارم این سفر بسیار خوب باشد.
وی توضیح داد که پوتین علاوه بر مسئله کاهش تولید نفت، در چارچوب ائتلاف اوپک پلاس که روسیه به آن ملحق شده‌است، به روابط دوجانبه، جنگ بین اسرائیل و حماس و سیاست بین‌الملل می‌پردازد.
به گزارش خبرگزاری رسمی تاس، پوتین آخرین بار در سال ۲۰۱۹ از سعودی و امارات دیدن کرده بود.
اوشاکوف در جمع خبرنگاران بر ضرورت شروع یک حل و فصل واقعی پس از برقراری آتش‌بس و تبادل اسرا در غزه تأکید کرد و گفت: «اکنون مهم‌ترین چیز دستیابی به یک آتش‌بس طولانی مدت است، زیرا این آتش‌بس (جزئی) مفید است، اما ما همچنان می‌خواهیم به یک آتش‌بس طولانی مدت و تبادل کامل اسرا و گروگان‌ها برسیم. سپس می‌توانیم در فضایی آرام‌تر و در چارچوب چشم‌اندازهای حل مناقشه، کار واقعی را آغاز کنیم».


محمد بن سلمان و پوتین تاکید کردند: روابط سیاسی، اقتصادی و بشردوستانه مستحکم

ولیعهد سعودی و رئیس‌جمهور روسیه در نشستی در ریاض (واس)
ولیعهد سعودی و رئیس‌جمهور روسیه در نشستی در ریاض (واس)
TT

محمد بن سلمان و پوتین تاکید کردند: روابط سیاسی، اقتصادی و بشردوستانه مستحکم

ولیعهد سعودی و رئیس‌جمهور روسیه در نشستی در ریاض (واس)
ولیعهد سعودی و رئیس‌جمهور روسیه در نشستی در ریاض (واس)

شاهزاده محمد بن سلمان بن عبدالعزیز، ولیعهد پادشاهی عربی سعودی، روز سه‌شنبه با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه دیدار و گفت و گو کرد. پوتین آخرین بار در سال ۲۰۱۹ به سعودی سفر کرده بود.
شاهزاده محمد بن سلمان در ابتدای این نشست با تأکید بر اینکه سعودی و روسیه برای دستیابی به ثبات در خاورمیانه با یکدیگر همکاری می‌کنند، اظهار کرد که این دو کشور در زمینه‌های انرژی، تجارت و سرمایه‌گذاری با موفقیت همکاری می‌کنند.

جلسه گفت و گوی ولیعهد سعودی و رئیس‌جمهور روسیه در کاخ الیمامه در ریاض (واس)

رئیس‌جمهور پوتین نیز به نوبه خود گفت که روابط روسیه و سعودی سعودی در ۷ سال گذشته به سطح بی‌سابقه ای رسیده‌است.
وی افزود: ما در سطوح سیاسی، اقتصادی و بشردوستانه روابط مستقر و خوبی داریم و تبادل نظر دربارهٔ آنچه در منطقه می‌گذرد برای همه ما مهم است. او از شاهزاده محمد بن سلمان برای سفر به مسکو دعوت کرد.
روابط سعودی و روسیه در طول نه دهه گذشته، از درک مشترک، همگرایی بینش‌ها و سازگاری منافع برخوردار بوده‌است. این روابط راهبردی پتانسیل بزرگی که دو کشور در زمینه‌های مختلف دارند را تقویت کرد.

 

ولیعهد سعودی و رئیس‌جمهور روسیه در نشستی در ریاض (واس)

 

این سفر در راستای گسترش تلاش‌های شاهزاده محمد بن سلمان برای برقراری ارتباط با طرف‌های بین‌المللی با نفوذ با هدف هماهنگی اقدامات بین‌المللی مشترک به منظور توقف عملیات نظامی در غزه، حفاظت از غیرنظامیان و رساندن کمک‌های بشردوستانه به آسیب دیدگان صورت می‌گیرد.
رئیس‌جمهور پوتین پیشتر وارد ریاض شده بود و در سالن سلطنتی فرودگاه بین‌المللی ملک خالد مورد استقبال شاهزاده فیصل بن بندر بن عبدالعزیز، امیر منطقه ریاض و دکتر مساعد العیبان، وزیر مشاور، عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی (وزیر همراه) قرار گرفت.
شاهزاده فیصل بن عبدالعزیز بن عیاف، شهردار منطقه ریاض، عبدالرحمن الاحمد، سفیر سعودی در روسیه، و سرگئی کوزولوف، سفیر مسکو در پادشاهی، سرلشکر منصور العتیبی، سرپرست پلیس منطقه ریاض، و فهد الصهیل، معاون وزیر تشریفات سلطنتی از دیگر حاضران در مراسم استقبال از پوتین بودند.

 

امیر منطقه ریاض از رئیس‌جمهور روسیه در فرودگاه بین‌المللی ملک خالد استقبال کرد (واس)

 


«اجلاس دوحه»: تداوم تقویت ثبات منطقه‌ای.. امنیت کشورهای خلیج تجزیه‌ناپذیر است

أمير دولة قطر الشيخ تميم بن حمد آل ثاني لدى إلقاء كلمته في افتتاح القمة الخليجية في الدوحة (الديوان الأميري)
أمير دولة قطر الشيخ تميم بن حمد آل ثاني لدى إلقاء كلمته في افتتاح القمة الخليجية في الدوحة (الديوان الأميري)
TT

«اجلاس دوحه»: تداوم تقویت ثبات منطقه‌ای.. امنیت کشورهای خلیج تجزیه‌ناپذیر است

أمير دولة قطر الشيخ تميم بن حمد آل ثاني لدى إلقاء كلمته في افتتاح القمة الخليجية في الدوحة (الديوان الأميري)
أمير دولة قطر الشيخ تميم بن حمد آل ثاني لدى إلقاء كلمته في افتتاح القمة الخليجية في الدوحة (الديوان الأميري)

در پایان چهل و چهارمین نشست سران شورای همکاری خلیج به میزبانی دوحه، کشورهای خلیج بر تمایل خود برای حفظ ثبات و امنیت در منطقه و بر نقش شورای همکاری «به عنوان یک ستون اساسی برای حفظ صلح و امنیت منطقه ای و جهانی» تأکید کردند.
در بیانیه پایانی اجلاس سران خلیج بر احترام به اصول حاکمیت و عدم مداخله در امور داخلی بر اساس کنوانسیون‌ها، آداب و رسوم و قوانین بین‌المللی تأکید و هرگونه تهدید علیه هر کشور عضو محکوم شد.
این بیانیه تأکید کرد که امنیت کشورهای شورای همکاری خلیج بر اساس اصل دفاع مشترک، مفهوم امنیت جمعی، نظام اساسی شورای همکاری خلیج و توافقنامه دفاعی مشترک، یک کل تفکیک‌ناپذیر است.
حاضران در اجلاس همچنین بر مواضع شورای همکاری مبنی بر رد مداخله خارجی در امور کشورهای عربی تأکید کرد.
در بیانیه پایانی اجلاس سران، رهبران شورای همکاری خلیج تأکید کردند که کشورهای عضو در برابر هر گونه تهدیدی که هر یک از کشورهای شورا با آن مواجه هستند متحد می‌ایستند.

مسئله فلسطین

سران کشورهای شرکت‌کننده اقدامات نظامی جاری اسرائیل در غزه را محکوم کردند و گفتند: چنین اقداماتی نقض آشکار قوانین بین‌المللی و حقوق بشردوستانه بین‌المللی است.
حاضران در این نشست همچنین ضمن ابراز نگرانی شدید نسبت به تجاوز آشکار اسرائیل به ملت فلسطین، تشدید اعمال خشونت‌آمیز و بمباران بی‌رویه نوار غزه، کوچاندن اجباری غیرنظامیان و نابودی فلسطینی‌ها و همچنین تأسیسات و زیرساخت‌های غیرنظامی، از جمله ساختمان‌های مسکونی، مدارس، امکانات بهداشتی و عبادتگاه‌ها را محکوم کرده و این اقدامات را نقض آشکار قوانین بین‌المللی و حقوق انسانی بین‌المللی ارزیابی کردند.
رهبران کشورهای شورای همکاری خلیج در این بیانیه نسبت به خطر گسترش درگیری‌ها در سرزمین‌های اشغالی و نوار غزه به دیگر مناطق خاورمیانه هشدار داده و تأکید کردند که اگر تجاوزات اسرائیل متوقف نشود عواقب ناگواری برای مردم منطقه و صلح و امنیت بین‌المللی به دنبال خواهد داشت.
در ادامه بیانیه این بیانیه آمده‌است که سران این کشورها همچنین نارضایتی خود را از تجاوز آشکار اسرائیل به مردم فلسطین اعلام کردند.
بیانیه شورای همکاری خلیج همچنین با کمک به بازسازی آنچه ماشین جنگی اسرائیل در حملات خود به نوار غزه طی سال‌های گذشته نابود کرده، موافقت کرد.
این کشورها از جامعه بین‌المللی خواستند تا برای برقراری آتش‌بس و حفاظت از غیرنظامیان مداخله کند و اقدامات لازم را در چارچوب قوانین بین‌المللی برای پاسخ به اقدامات اسرائیل و سیاست مجازات جمعی آن علیه ساکنان بی دفاع غزه در دستور کار قرار دهد.
سران کشورهای شورای همکاری خلیج همچنین از تلاش‌های میانجی‌گری مشترک دولت قطر، مصر و آمریکا آمریکا که منجر به دستیابی به توافقی برای آتش‌بس موقت بشردوستانه شد، تشکر و قدردانی کردند.
حاضران در نشست دوحه همچنین بر ضرورت از سرگیری فوری مذاکرات برای دستیابی به آتش‌بس بشردوستانه به منظور دستیابی به آتش‌بس کامل و پایدار و اطمینان از رسیدن کلیه کمک‌های بشردوستانه و امدادی و ورود سوخت، غذا و دارو برای ساکنان غزه تأکید کردند.

میدان گازی الدره

شورا به موضوع میدان الدره بین کویت و عراق اشاره کرد و گفت که کل میدان الدره در مناطق دریایی کشور کویت قرار دارد و مالکیت منابع طبیعی در منطقه غرق شده در مجاورت منطقه تقسیم شده سعودی و کویت، از جمله کل میدان الدره، تنها پادشاهی عربی سعودی و دولت کویت است و آنها به تنهایی از حقوق کامل بهره‌برداری از منابع طبیعی در آن منطقه برخوردارند.

نشست سران کشورهای شورای همکاری خلیج با حضور رئیس‌جمهور ترکیه (دیوان امیری)

اشغال جزایر امارات توسط ایران

شورای خلیجی مواضع قاطع و تصمیمات قبلی خود در خصوص محکومیت ادامه اشغال جزایر سه‌گانه (تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی) متعلق به امارات متحده عربی توسط ایران را تأیید و تأکید کرد:
حمایت از حق حاکمیت امارات متحده عربی بر جزایر سه‌گانه تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی و بر آب‌های سرزمینی، قلمرو هوایی، فلات قاره و منطقه انحصاری اقتصادی جزایر سه‌گانه بخشی جدایی ناپذیر از قلمرو امارات متحده عربی است.
آنها تأکید کردند: با توجه به اینکه هرگونه تصمیم، رویه یا اقدام ایران در جزایر سه‌گانه باطل و ملغی بوده و هیچ‌یک از حقایق تاریخی و حقوقی که به اتفاق آرا بر حق حاکمیت امارات متحده عربی بر جزایر سه‌گانه آن توافق دارند را تغییر نمی‌دهد.
شورای همکاری از ایران خواست به تلاش‌های امارات متحده عربی برای حل این موضوع از طریق مذاکره مستقیم یا توسل به دیوان بین‌المللی دادگستری پاسخ دهد.

ایران

شورای همکاری با تأیید مواضع و تصمیمات قاطع خود در رابطه با جمهوری اسلامی ایران، بر لزوم پایبندی این شورا به مبانی و اصول اساسی بر اساس منشور ملل متحد و کنوانسیون‌های حقوق بین‌الملل شامل اصول حسن همجواری، احترام به حاکمیت کشورها، عدم مداخله در امور داخلی، حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات، عدم استفاده یا تهدید زور و نفی فرقه گرایی تأکید کرد.
کشورهای خلیجی از توافق حاصل شده بین پادشاهی عربی سعودی و جمهوری اسلامی ایران در پکن، از سرگیری روابط دیپلماتیک بین دو کشور، بازگشایی نمایندگی‌های آنها و فعال شدن موافقتنامه همکاری امنیتی و موافقتنامه همکاری اقتصادی بین دو کشور استقبال کرد
شورا همکاری ابراز امیدواری کرد که این توافق گامی مثبت برای حل اختلافات و پایان دادن به همه مناقشات منطقه ای از طریق گفت و گو و ابزارهای دیپلماتیک باشد.

تحولات پرونده هسته ای ایران

سران کشورهای شرکت‌کننده با ابراز نگرانی از تحولات پرونده هسته ای ایران، بر آمادگی خود برای همکاری و تعامل مؤثر با این پرونده تأکید کردند.
آنها بر لزوم مشارکت کشورهای شورای همکاری خلیج در تمامی مذاکرات، گفت و گوها و نشست‌های منطقه ای و بین‌المللی در این زمینه تأکید کردند و گفتند: علاوه بر برنامه هسته‌ای ایران، این مذاکرات باید شامل تمام مسائل امنیتی و نگرانی‌های کشورهای خلیجی از جمله موشک‌های بالستیک و کروز و هواپیماهای بدون سرنشین و ایمنی ناوبری بین‌المللی و تأسیسات نفتی باشد.
در ادامه بیانیه این بیانیه آمده‌است: سران کشورهای حاضر بر اهمیت تعهد ایران به عدم عبور از میزان غنی‌سازی اورانیوم مورد نیاز برای استفاده‌های صلح‌آمیز و لزوم انجام تعهدات خود و همکاری کامل با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تأکید کردند.
آنها همچنین بر حفظ امنیت دریایی و آبراه‌ها در منطقه و مقابله با فعالیت‌هایی که امنیت و ثبات منطقه و جهان را تهدید می‌کند، از جمله هدف قرار دادن کشتی‌های تجاری و تهدید خطوط کشتیرانی دریایی، تجارت بین‌المللی و تأسیسات نفتی در کشورهای شورای همکاری خلیج تأکید کردند.

مشارکت ترکیه

شورا از مشارکت رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه در اجلاس سران خلیج و بحث در مورد موضوعات مورد علاقه مشترک در این نشست، به ویژه مسئله فلسطین و تجاوزات اسرائیل به غزه استقبال کرد.
شورای همکاری در پایان اعلام کرد که دولت کویت ریاست و میزبان چهل و پنجمین نشست سران خواهد بود.


توافق سعودی و قطر برای ارتقای روابط دوجانبه


اولین نشست کمیته اجرایی شورای هماهنگی سعودی و قطر (وزارت خارجه سعودی)
اولین نشست کمیته اجرایی شورای هماهنگی سعودی و قطر (وزارت خارجه سعودی)
TT

توافق سعودی و قطر برای ارتقای روابط دوجانبه


اولین نشست کمیته اجرایی شورای هماهنگی سعودی و قطر (وزارت خارجه سعودی)
اولین نشست کمیته اجرایی شورای هماهنگی سعودی و قطر (وزارت خارجه سعودی)

شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه پادشاهی عربی سعودی بر توافق سعودی و قطر برای بالا بردن سطح برنامه‌ها برای تقویت روابط دوجانبه تأکید کرد.
بن فرحان در حالی که او و همتای قطری خود، شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی (یکشنبه) ریاست اولین نشست کمیته اجرایی شورای هماهنگی دو کشور در دوحه پایتخت قطر را بر عهده داشتند، گفت: «در مورد اهمیت افزایش سطح انتظارات و پیش‌بینی‌ها، توافق نظر وجود دارد و ابتکار عمل‌های بیشتری در حال حاضر توسعه یافته‌اند. ما خوشبین هستیم که آماده ارائه یک برنامه بلندپروازانه به دو رهبری هستیم تا انتظارات رهبری هر دو کشور را برآورده کند».
نخست‌وزیر و وزیر امور خارجه قطر در ابتدای این دیدار از وزیر امور خارجه سعودی و هیئت همراه وی استقبال کرد.
همچنین فعالیت تیم کاری دبیرخانه شورا دربارهٔ کارهای مقدماتی و خروجی‌های کمیته‌های فرعی برخاسته از شورا و تیم‌های کاری آنها در دوره گذشته از جمله اهداف و ابتکارات بررسی شد.
در این میان، قرار است یادداشت‌های تفاهم در حاشیه نشست بعدی شورای هماهنگی سعودی و قطر امضا شود.
روسای کمیته اجرایی دو طرف از همکاری و هماهنگی موجود بین کمیته‌های فرعی شورا و تیم‌های کاری دبیرخانه شورا که در راستای تدارک هفتمین جلسه شورا هستند، قدردانی کردند.
آنها بر اهمیت تداوم هماهنگی بین دو طرف به گونه ای که خواسته‌های رهبری دو کشور را برآورده کند و منافع دو ملت را تأمین کند، تأکید کردند.
وزیر امور خارجه سعودی پیش از این روز یکشنبه برای شرکت در یکصد و پنجاه و هشتمین نشست وزیران شورای همکاری خلیج با حضور وزرای امور خارجه به منظور آمادگی برای چهل و چهارمین نشست سران که روز سه شنبه برگزار می‌شود، وارد دوحه شده بود.


حمله موشکی به کشتی بریتانیایی در دریای سرخ و انفجار نزدیک باب المندب

 
عکس ماهواره ای از تنگه باب المندب (ناسا)
  عکس ماهواره ای از تنگه باب المندب (ناسا)
TT

حمله موشکی به کشتی بریتانیایی در دریای سرخ و انفجار نزدیک باب المندب

 
عکس ماهواره ای از تنگه باب المندب (ناسا)
  عکس ماهواره ای از تنگه باب المندب (ناسا)

شرکت امنیت دریایی آمبری یکشنبه (۳ دسامبر) اعلام کرد یک کشتی باری بریتانیا با پرچم باهاما هنگام حرکت در دریای سرخ مورد حمله موشکی قرار گرفت.
به گزارش فرانس پرس یک خبرگزاری دیگر به احتمال حمله یک پهپاد در حال پرواز در این منطقه اشاره کرد.
شرکت آمبری افزود «یک کشتی کانتینری بریتانیا با پرچم باهاما هنگام حرکت در دریای سرخ در فاصله حدود ۳۴.۵ مایل دریایی از ساحل غربی یمن مورد اصابت یک موشک قرار گرفت».

این شرکت خاطر نشان کرد «این کشتی مورد اصابت موشک قرار گرفت و خدمه عرشه را ترک و به داخل کابین ها رفتند».
به گزارش خبرگزاری العالم العربی آژانس عملیات تجارت دریایی بریتانیا گفت که گزارشی از حمله یک پهپاد و یک انفجار احتمالی.. از سمت یمن در نزدیکی باب المندب دریافت کرده است. این نهاد بریتانیایی جزئیات بیشتری در این باره ارایه نکرد.
آژانس عملیات تجارت دریایی بریتانیا به کشتی هایی که نزدیک این منطقه حرکت می کنند توصیه کرد به دستورالعمل ها درباره حملات هوایی توجه کرده و احتیاط کنند و هر گونه تحرک مشکوک را گزارش دهند.

حوثی ها که اعلام کرده بودند کشتی های اسرائیلی در دریای سرخ را مورد هدف قرار می دهند هفته گذشته دامنه حملات موشکی را به کشتی های اسرائیلی و متحدان اسرائیل در حین حرکت در تنگه باب المندب گسترش دادند. باب المندب میان یمن و جیبوتی در جنوب دریای سرخ است و حدود یک پنجم نفت جهان از این گلوگاه استراتژیک و پرتردد جهان عبور می کند.
حوثی ها با موشک و پهپاد به اسرائیل حمله می کنند. این حملات پس از آغاز حمله اسرائیل به غزه آغاز شد. اسرائیل پس از حمله بی سابقه «حماس» در هفتم اکتبر به خاک اسرائیل به غزه حمله کرد. مقامات اسرائیل می گویند ۱۲۰۰ نفر در حمله «حماس» کشته شدند.
اسرائیل تهدید کرده که «حماس» را «نابود» می کند و حملات هوایی متمرکز در نوار غزه انجام می دهد. حمله زمینی ارتش اسرائیل به غزه ۲۷ اکتبر آغاز شد. به گفته «حماس» بیش از ۱۵ هزار نفر عمدتا غیر نظامیان از جمله بیش از ۶ هزار کودک در حملات اسرائیل به غزه کشته شدند.
حمله موشکی به این کشتی بریتانیایی تازه ترین حمله از حملات دریایی در خاورمیانه پس از آغاز جنگ بین اسرائیل و «حماس» در هفتم اکتبر است.
حوثی های وابسته به ایران ماه گذشته کنترل کشتی باری گلکسی لیدر در سواحل دریای سرخ را با هلی برن در دست گرفتند. این کشتی مرتبط با یک شرکت اسرائیلی بود. حوثی ها پیش از این نیز اسرائیل را هدف موشک های بالستیک و پهپادهای جنگی قرار دادند و تهدید کردند که همه کشتی های اسرائیلی را هدف قرار می دهند.
حوثی ها تا لحظه انتشار این گزارش درباره حمله روز یکشنبه اظهار نظر نکردند.
یک ناو جنگی آمریکا هفته پیش به درخواست کمک یک نفتکش تجاری تحت مالکیت اسرائیل در خلیج عدن که به کنترل عناصر مسلح درآمده بود جواب داد.


اوضاع غزه محور اصلی نشست سران کشورهای خلیج در دوحه



دکتر احمد الحمادی دبیر کل وزارت خارجه قطر در مراسم افتتاح مرکز رسانه های نشست سران کشورهای خلیج که سه شنبه در دوحه برگزار می شود (قنا)
دکتر احمد الحمادی دبیر کل وزارت خارجه قطر در مراسم افتتاح مرکز رسانه های نشست سران کشورهای خلیج که سه شنبه در دوحه برگزار می شود (قنا)
TT

اوضاع غزه محور اصلی نشست سران کشورهای خلیج در دوحه



دکتر احمد الحمادی دبیر کل وزارت خارجه قطر در مراسم افتتاح مرکز رسانه های نشست سران کشورهای خلیج که سه شنبه در دوحه برگزار می شود (قنا)
دکتر احمد الحمادی دبیر کل وزارت خارجه قطر در مراسم افتتاح مرکز رسانه های نشست سران کشورهای خلیج که سه شنبه در دوحه برگزار می شود (قنا)

در حالیکه کشورهای خلیج بر لزوم برقراری آتش بس و کاهش تنش در غزه تاکید می کنند تحولات نوار غزه و بحران انسانی ملت فلسطین موضوع اصلی نشست سران کشورهای خلیج در روز سه شنبه (۵ دسامبر) در دوحه، پایتخت قطر خواهد بود.
۱۵۸ مین نشست وزیران خارجه کشورهای خلیج به ریاست شیخ محمد بن عبد الرحمان آل ثانی روز یکشنبه (۳ دسامبر) برگزار شد که جلسه مقدماتی اجلاس سران خلیجی است.
جاسم البدیوی دبیر کل شورای همکاری خلیج گفت «وزیران خارجه کشورهای شورای همکاری خلیج درباره گزارش های متعدد ویژه پیگیری اجرای بیانیه شورای عالی شورای همکاری خلیج مصوب چهل و سومین اجلاس سران گفتگو کردند».
بررسی روابط استراتژیک بین کشورهای شورای همکاری و کشورها و سازمان های جهانی و آخرین تحولات منطقه و جهان از دیگر موضوعات این نشست بود.

جنگ غزه
شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر پیش از نشست سران کشورهای خلیج با امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه در دوحه دیدار و بر اهمیت ادامه تلاش ها برای برقراری آتش بس در غزه تاکید کرد.
شیخ تمیم شنبه (۲ دسامبر) در پیامی در اکانت رسمی خود در شبکه اجتماعی «اکس» نوشت «گفتگوهایم با پرزیدنت مکرون در دوحه بخشی از تلاش های ادامه دار قطر برای برقراری آتش بس و کاهش تنش در غزه است. ما با همه طرف ها برای توقف کشتار فلسطینیان همکاری می کنیم و امیدواریم جامعه جهانی به مسئولیت خود برای برقراری صلح عادلانه در مساله فلسطین عمل کند».
به گزارش خبرگزاری قطر امیر قطر در گفتگوی تلفنی با کامالا هریس معاون رئیس جمهور آمریکا بر «لزوم برقراری آتش بس برای جلوگیری از پیچیده تر شدن میانجی گری و وخیم تر شدن بحران انسانی در نوار غزه» تاکید کرد.
شاهزاده فیصل بن فرحان در مسکو و قبل از سفر به دوحه بار دیگر از جامعه جهانی خواست تا برای توقف فاجعه انسانی در نوار غزه فورا دست به کار شود. او تاکید کرد «اولویت اول برقراری آتش بس فوری و ورود کمک های بشردوستانه به نوار غزه است».
شاهزاده فیصل بن فرحان خاطر نشان کرد «باید جلوی کوچ اجباری ساکنان غزه را گرفت و جامعه جهانی باید با ادامه نقض قوانین بین الملل از سوی اسرائیل مقابله کند و صحبت درباره مرحله پس از جنگ در غزه قبل از آتش بس اکیدا غیر قابل قبول است».
کمیته وزیران خارجه کشورهای عربی و اسلامی که پس از نشست فوق العاده رهبران کشورهای عربی و اسلامی در ریاض در ماه نوامبر تشکیل شد جلسه غیر علنی با سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه داشت. اعضای کمیته وزیران عربی و اسلامی در تور بین المللی خود ابتدا عازم پکن شدند و سپس به مسکو رفتند.
وزیر خارجه سعودی رئیس کمیته وزیران خارجه کشورهای عربی و اسلامی در این نشست که در ابتدا به طور علنی برگزار شد درباره پیامدهای ادامه اقدامات اسرائیل و نقض ادامه دار حقوق فلسطینیان هشدار داد و افزود که این رفتار مشروعیت قوانین بین الملل را زیر سوال برده و به خشونت و تندروی دامن زده است.
بن فرحان توضیح داد «اسرائیل با نقض ادامه دار حقوق فلسطینیان و تن ندادن به قطعنامه شورای امنیت درباره برقراری وقفه های انسانی در جنگ اوضاع را بدتر می کند. کوچ اجباری فلسطینیان در غزه ادامه دارد و نمی توان آنچه می گذرد را در قالب دفاع از خود توجیه کرد».

۴۴ مین نشست سران
جاسم محمد البدیوی دبیر کل شورای همکاری کشورهای عربی خلیج درباره نشست سران خلیج گفت «مواضع سیاسی در بیانیه نشست آتی در دوحه روشن و مورد توافق همه اعضا است. بیانیه پایانی این نشست موفقیت های متعددی خواهد داشت».
البدیوی تاکید کرد «کشورهای شورای همکاری خلیج سرنوشت و آینده مشترک دارند به دنبال فعال سازی موسسات و پروژه های مشترکند تا شهروندان خلیجی تحولات سازنده جاری برای اتحاد و یکپارچگی و تامین منافع مشترک را لمس کنند».

این مقام خلیجی افزود «کشورهای شورای همکاری خلیج تلاش گسترده برای کاهش تنش در نوار غزه انجام دادند و نقش قطر در خصوص رسیدن به وقفه انسانی در جنگ و ورود کمک به مردم فلسطین مایه قدردانی و ستایش است. کشورهای شورای همکاری نقش قابل توجهی در کمک به فلسطین دارند».
او گفت «ما از هیچ تلاشی در همه سطوح برای کمک به فلسطینیان دریغ نمی کنیم و بی تردید هر گونه راهکار در فلسطین در آینده با نقش چشمگیر کشورهای خلیجی قابل اجرا خواهد بود».
البدیوی خاطر نشان کرد «کشورهای شورای همکاری خلیج سیاست خارجی متوازن با عدم دخالت در امور کشورهای دیگر دارند. کشورهای شورای خلیج برای کمک به کشورهای دیگر از طریق موسسات توسعه محور خلیجی می کوشند و در حال تلاش برای افزایش سطح روابط دو جانبه و شراکت و همکاری های استراتژیک با کشورهای جهان و موسسات و نهادهای منطقه ای هستند».


قطر: مذاکرات فلسطینی‌ها و اسرائیلی‌ها باوجود ازسرگیری حملات ادامه دارد



در جریان حمله اسرائیل به اردوگاه رفح در جنوب نوار غزه در اول دسامبر ۲۰۲۳، در پی پایان یافتن آتش‌بس هفت روزه، ستونی از دود برمی‌خیزد (AFP)
در جریان حمله اسرائیل به اردوگاه رفح در جنوب نوار غزه در اول دسامبر ۲۰۲۳، در پی پایان یافتن آتش‌بس هفت روزه، ستونی از دود برمی‌خیزد (AFP)
TT

قطر: مذاکرات فلسطینی‌ها و اسرائیلی‌ها باوجود ازسرگیری حملات ادامه دارد



در جریان حمله اسرائیل به اردوگاه رفح در جنوب نوار غزه در اول دسامبر ۲۰۲۳، در پی پایان یافتن آتش‌بس هفت روزه، ستونی از دود برمی‌خیزد (AFP)
در جریان حمله اسرائیل به اردوگاه رفح در جنوب نوار غزه در اول دسامبر ۲۰۲۳، در پی پایان یافتن آتش‌بس هفت روزه، ستونی از دود برمی‌خیزد (AFP)

وزارت خارجه قطر امروز جمعه، با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که باوجود ازسرگیری حملات اسرائیل به نوار غزه با پایان آتش‌بس بشردوستانه، مذاکرات بین فلسطینی‌ها و اسرائیلی‌ها برای دستیابی مجدد به آتش‌بس در غزه همچنان ادامه دارد.
وزارت خارجه قطر در بیانیه‌ای با ابراز تاسف نسبت به تمدید نشدن آتش‌بس موقت بین حماس و اسرائیل، نسبت به ازسرگیری تجاوزها علیه نوار غزه ابراز نگرانی کرد.
وزارت امور خارجه قطر تأکید کرد: قطر با شرکای میانجی خود متعهد به ادامه تلاش‌هایی است که منجر به آتش‌بس شد و از هر اقدام لازمی برای بازگشت به آتش‌بس دریغ نخواهد کرد.
این بیانیه در ادامه افزود: ادامه بمباران غزه، میانجی‌گری را پیچیده و فاجعه انسانی را در این نوار تشدید می‌کند.
در این بیانیه آمده‌است: ما هدف قرار دادن غیرنظامیان و مجازات جمعی و تلاش برای کوچاندن اجباری شهروندان به غزه محاصره شده را محکوم می‌کنیم.


امیر قطر و رئیس‌جمهور آلمان بر ازسرگیری روند صلح در منطقه تأکید کردند



شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر در دیدار با فرانک والتر اشتاین مایر رئیس‌جمهور آلمان در دوحه چهارشنبه (قنا)
شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر در دیدار با فرانک والتر اشتاین مایر رئیس‌جمهور آلمان در دوحه چهارشنبه (قنا)
TT

امیر قطر و رئیس‌جمهور آلمان بر ازسرگیری روند صلح در منطقه تأکید کردند



شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر در دیدار با فرانک والتر اشتاین مایر رئیس‌جمهور آلمان در دوحه چهارشنبه (قنا)
شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر در دیدار با فرانک والتر اشتاین مایر رئیس‌جمهور آلمان در دوحه چهارشنبه (قنا)

شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر روز چهارشنبه تأکید کرد که وی و فرانک والتر اشتاین مایر، رئیس‌جمهور آلمان بر ضرورت از سرگیری مسیر صلح فراگیر در خاورمیانه و تضمین ایجاد کشور مستقل فلسطینی تأکید کردند.
شیخ تمیم در پستی در حساب رسمی خود در شبکه اجتماعی (X) گفت: «امروز با رئیس‌جمهور آلمان فرانک والتر اشتاین مایر گفت و گوهای گسترده‌ای انجام دادم که بر همکاری دو کشور در زمینه سرمایه‌گذاری و انرژی متمرکز بود. ما آخرین تحولات وضعیت غزه را مورد بحث و بررسی قرار دادیم، جایی که با هم بر ضرورت از سرگیری مسیر صلح همه‌جانبه در خاورمیانه به گونه‌ای که ایجاد کشور مستقل فلسطینی مطابق با قطعنامه‌های مشروعیت بین‌المللی را تضمین کند، تأکید کردیم».
رئیس‌جمهور آلمان از مسقط وارد دوحه شد و در سفری سه روزه به سلطنت عمان رفت و در این سفر با سلطان هیثم بن طارق دیدار کرد.
خبرگزاری عمان اعلام کرد که دو طرف در مورد زمینه‌ها و جنبه‌های مشترک بین دو کشور و رایزنی در مورد مسائل جاری منطقه ای گفت و گو کردند.
بدر البوسعیدی وزیر امور خارجه عمان در سکوی (X) گفت: سفر رئیس‌جمهور آلمان به عمان و گفت، گوهای همه‌جانبه ای که صورت گرفت بدون شک باعث تعمیق و گسترش همکاری ما به ویژه در زمینه انرژی و گردشگری خواهد شد.

سلطان هیثم بن طارق، سلطان عمان و همسرش، و رئیس‌جمهور آلمان، فرانک والتر اشتاین مایر و همسرش، پس از ضیافت شام رسمی به میزبانی سلطان هیثم (خبرگزاری عمان)

رئیس‌جمهور آلمان و همسرش از موزه عمان در طول زمان، در ایالت منح در استان الداخلیه بازدید کردند.


کمیته عربی اسلامی به گوترش تأکید کرد: مخالفت با کوچاندن فلسطینی‌ها



دیدار اعضای کمیته مشترک وزیران عربی و اسلامی پیرامون غزه با دبیرکل سازمان ملل متحد قبل از نشست خود در نیویورک (واس)
دیدار اعضای کمیته مشترک وزیران عربی و اسلامی پیرامون غزه با دبیرکل سازمان ملل متحد قبل از نشست خود در نیویورک (واس)
TT

کمیته عربی اسلامی به گوترش تأکید کرد: مخالفت با کوچاندن فلسطینی‌ها



دیدار اعضای کمیته مشترک وزیران عربی و اسلامی پیرامون غزه با دبیرکل سازمان ملل متحد قبل از نشست خود در نیویورک (واس)
دیدار اعضای کمیته مشترک وزیران عربی و اسلامی پیرامون غزه با دبیرکل سازمان ملل متحد قبل از نشست خود در نیویورک (واس)

اعضای کمیته وزیران مسئول نشست فوق‌العاده مشترک عربی و اسلامی پیرامون غزه به ریاست شاهزاده فیصل بن فرحان بن عبدالله وزیر امور خارجه پادشاهی عربی سعودی روز چهارشنبه با آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد دیدار کردند.
آنها بر رد قاطعانه خود با همه اشکال شهرک سازی آشکار و آوارگی اجباری مردم فلسطین تأکید کردند.
در این نشست در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک، تحولات وضعیت نوار غزه و اطراف آن و آنچه آتش‌بس بشردوستانه در آزادی برخی از زندانیان و بازگشت آنها به خانواده‌هایشان به دست آورد، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
آنها همچنین در مورد تلاش‌های انجام شده برای آتش‌بس فوری و اهمیت اجرای مسئولیت جامعه بین‌المللی برای متعهد شدن به حفاظت از غیرنظامیان و اطمینان از اجرای قواعد حقوق بین‌الملل و حقوق بشردوستانه بین‌المللی بحث کردند.
این کمیته بر اهمیت اجرای قطعنامه‌های صادر شده از سوی سازمان ملل در خصوص حفاظت و امنیت مردم فلسطین در برابر تجاوزات نظامیان اشغالگر اسرائیل و بازگشت به مسیر صلح با اجرای قطعنامه‌های بین‌المللی مرتبط با راه حل دو کشوری تأکید کرد.
توانمندسازی مردم فلسطین برای دستیابی به حقوق مشروع خود برای ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی مطابق با ۴ ژوئن ۱۹۶۷ با پایتختی بیت‌المقدس شرقی از دیگر موضعات مطرح شده در این نشست است.
اعضای کمیته وزیران مجدداً خواستار اهتمام جامعه بین‌المللی برای انجام همه اقدامات مؤثر برای تضمین امنیت کریدورهای امدادی برای ارسال کمک‌های بشردوستانه فوری به نوار غزه شدند.
در این نشست وزرای امور خارجه قطر، اردن، مصر، فلسطین، امارات، ترکیه و اندونزی همچنین دبیرکل اتحادیه کشورهای عربی حضور داشتند.
وزارت امور خارجه مصر در بیانیه‌ای اعلام کرد که وزیران در این دیدار بر لزوم توقف اقدامات اسرائیل در ممانعت از ورود کمک‌های امدادی و بشردوستانه تأکید کردند.


وزیر خارجه سعودی: جامعه بین‌المللی در حال درک ابعاد فاجعه غزه است

شاهزاده فیصل بن فرحان در کنفرانس مطبوعاتی «کمیته وزیران عربی-اسلامی» در نیویورک (رویترز)
شاهزاده فیصل بن فرحان در کنفرانس مطبوعاتی «کمیته وزیران عربی-اسلامی» در نیویورک (رویترز)
TT

وزیر خارجه سعودی: جامعه بین‌المللی در حال درک ابعاد فاجعه غزه است

شاهزاده فیصل بن فرحان در کنفرانس مطبوعاتی «کمیته وزیران عربی-اسلامی» در نیویورک (رویترز)
شاهزاده فیصل بن فرحان در کنفرانس مطبوعاتی «کمیته وزیران عربی-اسلامی» در نیویورک (رویترز)

شاهزاده فیصل بن فرحان بن عبدالله، وزیر امور خارجه پادشاهی عربی سعودی، روز چهارشنبه با اشاره به شتاب فزاینده به سوی آتش‌بس، تأکید کرد که جامعه بین‌المللی شروع به درک ابعاد فاجعه در غزه کرده‌است.
شاهزاده فیصل بن فرحان در کنفرانس مطبوعاتی کمیته وزیران عربی-اسلامی در حاشیه نشست شورای امنیت در نیویورک گفت: صداهایی که خواستار آتش‌بس دائمی در غزه هستند در جامعه بین‌المللی که ابعاد فاجعه را درک کرده‌اند در حال افزایش است. وی اشاره کرد که قطعنامه شورای امنیت در خصوص غزه به‌طور کامل اجرا نشد.
وی با اشاره به اینکه فرصتی برای تمدید آتش‌بس «ناکافی» با تلاش مصر و قطر وجود دارد، افزود: وضعیت در نوار غزه غیرقابل تحمل است و کمک‌های وارد شده کافی نیست و نیاز به آتش‌بس دائمی وجود دارد و ما برای این کار تلاش می‌کنیم.

شاهزاده فیصل بن فرحان در کنفرانس مطبوعاتی «کمیته وزیران عربی - اسلامی» در نیویورک صحبت می‌کند (EPA)

 

وزیر امور خارجه سعودی با تأکید بر رد آوارگی و محاصره مردم فلسطین و ضرورت یافتن راه حل برای سرزمین‌هایشان، گفت: «ما فلسطینی‌ها را تشویق به ترک سرزمین خود نمی‌کنیم و با هیچ‌کس و طرفی که این دستور کار را دارد، همکاری نخواهیم کرد».
در همین رابطه شاهزاده فیصل بن فرحان در جلسه شورای امنیت دربارهٔ غزه تأکید کرد که زمان به رسمیت شناختن بین‌المللی کشور فلسطین فرا رسیده‌است.
او گفت: صلح برای ما یک انتخاب استراتژیک است و پاسخ اسرائیل به تلاش‌های صلح باعث می‌شود ما به راه حل نزدیک تر شویم». وی ادامه داد: «ما طرح‌های صلح بسیاری ارائه کردیم. ابتکارات صلح اسرائیل کجاست؟»
وی افزود: ما در حالی دوباره در (شورای امنیت) همدیگر را ملاقات می‌کنیم که تعداد کشته شدگان غزه به بیش از ۱۴ هزار نفر رسیده‌است و ۶۷ درصد قربانیان زن و کودک هستند.
رئیس دستگاه دیپلماسی سعودی تأکید کرد: استدلال‌های اسرائیل در مورد دفاع از خود ضعیف و غیرقابل قبول است و مکانیسم‌های پاسخگویی بین‌المللی برای آنچه در غزه اتفاق می‌افتد وجود ندارد.

 

سخنرانی وزیر خارجه سعودی در نشست شورای امنیت سازمان ملل دربارهٔ غزه (AFP)

 

شاهزاده فیصل بن فرحان با اشاره به اینکه آتش‌بس اولین گام است، اما کافی نیست، خواستار آتش‌بس فوری و دائمی در غزه و اجازه ورود کمک‌های بشردوستانه بیشتر بدون تأخیر شد.
از سوی دیگر وزیر خارجه سعودی در نشست ویژه به مناسبت روز جهانی همبستگی با فلسطین که به همت دبیرخانه سازمان ملل متحد در مقر این سازمان در نیویورک برگزار شد، شرکت کرد.

حضور وزیر خارجه سعودی در نشستی به مناسبت روز جهانی همبستگی با فلسطین در نیویورک (واس)

وی توجه خود را بر تحولات وقایع در نوار غزه و اطراف آن و اهمیت حفاظت از مردم بی گناه در نوار غزه متمرکز کرد.
در این نشست همچنین جنبه‌های حمایت جامعه بین‌الملل برای کمک به اعطای تمام حقوق مردم فلسطین، از جمله حق تعیین سرنوشت و حق ایجاد یک کشور مستقل مطابق با قطعنامه‌های بین‌المللی مورد بحث قرار گرفت.