تغییرات اقلیمی در ایجاد نزاع‌ها و انقلاب‌ها نقش داشته‌اند

تغییرات اقلیمی در ایجاد نزاع‌ها و انقلاب‌ها نقش داشته‌اند
TT

تغییرات اقلیمی در ایجاد نزاع‌ها و انقلاب‌ها نقش داشته‌اند

تغییرات اقلیمی در ایجاد نزاع‌ها و انقلاب‌ها نقش داشته‌اند

یک گروه از پژوهشگران بین‌المللی گفتند، برای اولین بار به رابطه میان تغییرات اقلیمی و روی‌دادن نزاع‌ها و مهاجرت دست یافته‌اند.
در حالی که بسیاری از کارشناسان در دهه‌های اخیر ادعا می‌کردند شرایط اقلیمی که موجب روی‌دادن تنش‌ها و ناآرامی‌های سیاسی و جنگ‌های داخلی و در نتیجه مهاجرت و آوارگی ساکنان آن مناطق می‌شدند، اما دلایل علمی به اندازه کافی برای تقویت و اثبات این ادعاها وجود نداشت.
برجسته‌ترین نمونه‌ها ناآرامی‌های جنگ سوریه بود که در مارس ۲۰۱۱ آغاز شد و مهاجرت بزرگ پناهندگان گریخته از آفریقا به سمت سواحل دریای مدیترانه و اروپا.
این پژوهش زیر نظر گروهی از پژوهشگران مرکز بین‌المللی تحلیل سازمان‌های تطبیقی در اتریش و دانشکده توسعه بین‌المللی در امارات متحده عربی و دانشگاه «ایست انگلیا» بریتانیایی علاوه بر پژوهشگران دانشگاه شانگهای انجام شد.
این پژوهش باهدف دست یافتن به رابطه روی‌داده یا فوری میان تغییرات اقلیمی و مهاجرت و ماهیت این روابط صورت گرفت.
پژوهشگران در این تحقیق که در مجله «گلوبال انفایر چنج» ویژه محیط زیست جهانی منتشرشده، به این نتیجه رسیدند که درشرایطی معین تغییرات زیست‌محیطی به افزایش مهاجرت منجر می‌شود، اما به شکل غیر مستقیم آن هم به دلیل منازعات که در نتیجه آن تغییرات روی می‌دهند.
پژوهشگران می‌افزایند که تغییرات اقلیمی نقش ملموسی در موج مهاجرت میان سال‌های ۲۰۱۱ و ۲۰۱۵ داشتند که به سبب خشکسالی شدید و ارتباط آن با شعله‌ور شدن نزاع‌های تند اتفاق افتاد.
دکتر رایا متاراک پژوهشگر در دانشگاه «ایست انگلیا» بریتانیا و امارات متحده گفت، «تأثیر تغییرات اقلیمی در پیدایش نزاعات مهم است به خصوص در منطقه غرب آسیا-که شامل مشرق عربی می‌شود- در حدفاصل سال‌های ۲۰۱۰تا ۲۰۱۲ وقتی تحولات مشهور به بهار عربی رخ داد؛ و این فرضیه رابطه میان آن تغییرات و مهاجرت و پناهنده شدن در آن دوره را مطرح می‌سازد».
انقلاب‌های بهارعربی در تونس، لیبی، یمن و سوریه روی دادند و موجب جنگ‌های داخلی در سه کشور اخیر شد.
در سوریه به خصوص، خشکسالی و کمبود آب حاصل از تغییرات اقلیمی منجر به تکرار فقدان محصولات زراعی و سرازیر شدن ساکنان روستاها به سمت شهرها شد تا جایی که به انباشت ساکنان و افزایش بیکاری رسید و مایه تنش‌ها و ناآرامی‌ها و آخرسر جنگ داخلی شد. همین مسئله در آفریقا و جنوب صحرا در همان دوره اتفاق افتاد.
جیسوس کرسپو کواریسما پژوهشگر اقتصاد در دانشگاه وین گفت، «تغییرات اقلیمی عامل روی‌دادن نزاع‌ها و در نتیجه آوارگی و مهاجرت نمی‌شوند، اما در شرایط رهبری و مدیریت نادرست دولت‌ها و نبود تعامل دموکراتیک، تغییرات اقلیمی تند می‌توانند مایه ایجاد نزاع‌ها برسر منابع اندک بشوند».



غمیقه؛ اسپا در چشمه های آب گرم با استانداردهای جهانی در سعودی


فضای سبز غمیقه اوقات خوش و دلپذیری برای بازدید کنندگان فراهم می کند (الشرق الاوسط)
فضای سبز غمیقه اوقات خوش و دلپذیری برای بازدید کنندگان فراهم می کند (الشرق الاوسط)
TT

غمیقه؛ اسپا در چشمه های آب گرم با استانداردهای جهانی در سعودی


فضای سبز غمیقه اوقات خوش و دلپذیری برای بازدید کنندگان فراهم می کند (الشرق الاوسط)
فضای سبز غمیقه اوقات خوش و دلپذیری برای بازدید کنندگان فراهم می کند (الشرق الاوسط)

سعودی عرصه تحول همه گیر و همه جانبه شده که مشخصا در حوزه توریسم و سرگرمی به چشم می خورد و این حوزه را از لحاظ کمی و کیفی دگرگون کرده است. مراکز اسپا و آب درمانی با چشمه های آب گرم یکی از همین سرویس های اسپا در سعودی است که دولت برای تنوع بخشی به آن برای حال و آینده می کوشد تا به مقاصد پرطرفدار گردشگران داخلی و خارجی تبدیل شوند. مراکز اسپا در سعودی با خدمات متنوع بی نظیرند و توسط ارگان های مختلف در راستای تبلیغات تفریحی و تاریخی و گردشگری ساپورت می شوند.

اسپای غمیقه در سعودی با سرویس های متنوع یکی از همین مراکز است که در استان اللیث در جنوب غرب مکه قرار دارد. در این مرکز حدود ۱۹ چشمه آب گرم با دمای ۸۰ درجه سانتیگراد وجود دارد که ارتفاع آنها از سطح دریا ۱۶۵ متر بوده و دسترسی به آنها در تمام فصل های سال امکان پذیر است. به همین دلیل این اسپا بسیار طرفدار دارد چون در تمام سال هوای معتدل داشته و گردشگران به راحتی می توانند به این منطقه برسند.

شهرداری غمیقه طرح توسعه چشمه سارهای منطقه را اجرا کرد (الشرق الاوسط)

ویژگی هااین مراکز اسپا یا آب درمانی طبیعی در غمیقه سعودی که خیلی هم طرفدار دارد در طبیعت بسیار زیبایی واقع شده اند. چشمه های آب گرم از غمیقه با تنوع طبیعی اش سرازیر می شود. یک رشته کوه مراکز اسپای غمیقه را از دو طرف احاطه کرده و در کنار آنها دره اللیث با جنگل های همیشه سبز و رودهای روانش در تمام سال واقع شده است. نتایج آزمایش آب این چشمه های آب گرم نشان داده که آب آن دارای کلر و سولفات و نیترات و نیتریت و فلوراید با غلظت بالاست اما غلظت عناصر شیمیایی بور و اورانیوم و پسیلیوم این چشمه های آب گرم در حد مجاز است و فواید بسیاری دارد.

جریان آب چشمه های آب گرم تنظیم شده است . شهرداری غمیقه (الشرق الاوسط)

توسعه سایت

شهرداری غمیقه طرح توسعه این سایت و تعمیرات و بازسازی پارک العین الحاره را اجرا کرده است که شامل نصب روکش سنگی و پیاده رو و مسیرهای مختلف و سایه ساز و محوطه بازی کودکان و تفریحات خانوادگی و ساخت چندین سونا و یک استخر و فضاهای سبز می شود.این پروژه که توسط کمیسیون توسعه منطقه مکه و استانداری جده و شهرداری غمیقه اجرا می شود در واقع یک فرصت سرمایه گذاری ویژه به حساب می آید که بخشی از پروژه جاده توریسم مندرج در برنامه های سند چشم انداز ۲۰۳۰ سعودی است. کمیسیون توسعه منطقه مکه برای توسعه جاده توریسم در مکه تلاش می کند. این جاده مجموعه ای از سایت های طبیعی و گردشگری را به هم ربط و توسعه می دهد و هدف اصلی توسعه زیست محیطی و اقتصادی است. پارک آب گرم غمیقه در استان اللیث بخشی از طرح یاد شده است.مهندس عبد الله السید شهردار غمیقه به «الشرق الاوسط» گفت «این پارک یکی از پروژه های مورد توجه شهرداری است. مطالعات مختلفی در حوزه زیست محیطی با همکاری ارگان های گوناگون درباره این پارک انجام شده و شهرداری طرح تعمیرات و بازسازی پارک را اجرا می کند».

سوناهای غمیقه در کنار چشمه های آبگرم احداث شده اند (الشرق الاوسط)

او افزود «این طرح توسط شاهزاده خالد الفیصل مشاور خادم حرمین شریفین و امیر منطقه مکه افتتاح شد. کمیسیون توسعه منطقه پارک آبگرم را به عنوان بخشی از طرح جاده توریسم مورد توجه قرار داده و با ارگان های مختلف مثل کمیسیون توسعه منطقه مکه و استانداری جده و شهرداری غمیقه همکاری صورت می گیرد. این پروژه یک فرصت سرمایه گذاری است. شهرداری تلاش گسترده ای برای تعمیرات و توجه به این سایت انجام می دهد و یک کارگروه به طور شبانه روزی در پارک حضور دارند چون این پارک مقصد شلوغ گردشگری داخلی و خارجی در تمام فصول شده است».پارک آبگرم در غمیقه یکی از مقاصد توریسم درمانی و اسپا شده و تعداد بازدید کنندگانی که گمشده خود را در این سایت پیدا کردند در حال افزایش است. تعداد بازدید کنندگان از این پارک با افزایش سرمایه گذاری کارآفرینان در اقامتگاه تفریحی و اسپا بیشتر نیز خواهد شد و پیش بینی شده خدمات لجستیکی و پشتیانی برای ارایه سرویس های با کیفیت در این منطقه افزایش پیدا کند.


راه اندازی برنامه ملی درختکاری در سعودی

کاشت ده میلیارد اصله نهال در چند دهه آینده در سعودی (واس) 
کاشت ده میلیارد اصله نهال در چند دهه آینده در سعودی (واس) 
TT

راه اندازی برنامه ملی درختکاری در سعودی

کاشت ده میلیارد اصله نهال در چند دهه آینده در سعودی (واس) 
کاشت ده میلیارد اصله نهال در چند دهه آینده در سعودی (واس) 

عبد الرحمان الفضلی وزیر محیط زیست و آب و کشاورزی و رئیس هیئت مدیره «مرکز ملی افزایش پوشش گیاهی و بیابان زدایی» در سعودی از آغاز اجرای برنامه ملی درختکاری در راستای اهداف سند چشم انداز ۲۰۳۰ خبر داد. حفظ محیط زیست و منابع طبیعی و کاشت ده میلیارد اصله درخت در چند دهه آینده در قالب «ابتکار سعودی سبز» از جمله اهداف برنامه ملی درختکاری است.
«مرکز ملی افزایش پوشش گیاهی» پژوهشی درباره فواید علمی و راهبردی و نحوه تطبیق هدف کاشت ده میلیارد درخت و شیوه آبیاری پایدار این درختان و سازگاری درختان مد نظر با اقلیم سعودی انجام داده و این پژوهش دو سال طول کشیده است.
دکتر خالد العبد القادر رئیس اجرایی «مرکز ملی افزایش پوشش گیاهی و بیابان زدایی» در سعودی گفت «برنامه ملی درختکاری در سعودی به منظور افزایش فضای سبز و بیابان زدایی و دست یابی به اهداف «ابتکار سعودی سبز» اجرا می شود و کاشت ده میلیارد درخت معادل احیای ۴۰ میلیون هکتار زمین موات و بایر است».

این طرح در احیای ۴۰ میلیون هکتار زمین موات و بایر سهیم است (واس)

دکتر العبد القادر افزود «این یک برنامه کلیدی و مهم برای رسیدن به اهداف سند چشم انداز ۲۰۳۰ سعودی است که برای حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی می کوشد و ۴ درصد از اهداف این ابتکار جهانی برای اصلاح زمین های موات و بایر را اجرا می کند».
او خاطر نشان کرد «سعودی بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ گونه گیاهی وحشی دارد که ۳۵۰ گونه آن در این طرح درختکاری در ۱۳ منطقه در سعودی استفاده می شود. سیستم آبیاری بارانی و پساب تصفیه شده در این طرح به کار گرفته می شود. جنگل های مانگرو نیز دریازی هستند و به همین روش در سعودی احداث می شوند».
العبد القادر یاد آور شد «این نهاد برای افزایش پوشش گیاهی و حفاظت و اصلاح و بازسازی آنها می کوشد و مراتع و جنگل ها و پارک های ملی تحت مدیریت ما هستند و در راستای حفظ منابع طبیعی و تنوع زیستی می کوشیم».
دولت سعودی پیشتر برنامه کاشت ده میلیارد درخت را اعلام کرده بود و گفت که این برنامه بخشی از تعهدات ملی و بین المللی سعودی برای مقابله با مشکلات زیست محیطی و تغییر آب و هوا و ارتقای سطح زندگی شهروندان است که فواید اقتصادی و اجتماعی دارد و در بلند مدت اجرا می شود.
برنامه ملی درختکاری و کاشت ده میلیارد درخت در قالب ابتکار «سعودی سبز» اجرا می شود که خود این ابتکار نیز یک برنامه پایدار و بلند مدت برای مقابله با تغییر اقلیم بوده و ۳ هدف اصلی کاهش گازهای گلخانه ای و افزایش درختکاری در سعودی و حفاظت از مناطق طبیعی در خشکی و دریا را دنبال می کند.


چه کسی رخت رابین هود در شمال انگلیس را قطع کرد؟


تصویر هوایی از درخت «سیکامور گپ» قطع شده در پارک ملی نورثامبرلند (رویترز)
تصویر هوایی از درخت «سیکامور گپ» قطع شده در پارک ملی نورثامبرلند (رویترز)
TT

چه کسی رخت رابین هود در شمال انگلیس را قطع کرد؟


تصویر هوایی از درخت «سیکامور گپ» قطع شده در پارک ملی نورثامبرلند (رویترز)
تصویر هوایی از درخت «سیکامور گپ» قطع شده در پارک ملی نورثامبرلند (رویترز)

موج ناراحتی و خشم کاربران شبکه های اجتماعی و رسانه های بریتانیا از دو روز پیش با انبوهی از پیام های محبت و محکومیت و خشم آغاز شد. عده ای از کاربران توییتر سعی کردند با تحلیل و تفسیر ببینند که چه کسی پشت قطع درخت محبوب بوده و چرا این حادثه احساسات مردم را تا این حد برانگیخته است؛ به خصوص اینکه ماجرا مربوط به سلبریتی ها یا جرم و جنایت نبوده بلکه درخت مورد علاقه آنها که نماد زیبایی طبیعی بی همتا در حافظه مردم و یک مقصد گردشگری در شمال شرق انگلیس بود قطع شد. درخت شناخته شده سیکامور گپ که شاید به نظر عده ای معروف ترین درخت در بریتانیا باشد در دامنه دو تپه با یک منظره طبیعی زیبا در شمال شرق انگلیس قرار داشت. این درخت افرا به دلیل جایی که در آن قرار داشت به درخت سیکامور گپ معروف شده بود که به معنای درخت افرایی است که میان دو تپه قرار دارد. سیکامور گپ نزدیک دیوار قدیمی و تاریخی هادریان متعلق به دوره رومی ها قرار داشت. دیوار هادریان در فهرست میراث فرهنگی یونسکو ثبت شده و سیکامور گپ نیز عنوان «درخت سال» را در سال ۲۰۱۶ از آن خود کرد.

درخت «سیکامورگپ» یک گنج طبیعی محبوب در بریتانیا بود (فرانس پرس)

جنایت در شب طوفانی

ساکنان منطقه فردای یک شب طوفانی دیدند که این درخت کهنسال (حدود ۳۰۰ ساله) از تنه قطع شده و روی باقیمانده دیوار هادریان افتاده است.
تحقیقات پلیس برای یافتن فردی که این درخت و بخشی از میراث طبیعی انگلیس را تخریب کرد آغاز شد. پلیس گفت که نوجوان ۱۶ ساله ای را به اتهام قطع درخت بازداشت کرده است، با این حال عده بسیاری قانع نشدند و کاربران شبکه های اجتماعی شروع کردند به کامنت و نظر دادن درباره حادثه. همه به اتفاق نظر بر این باورند که توان جسمانی یک نوجوان به اندازه ای نیست که به تنهایی یک درخت را قطع کند و ماجرا فراتر از رفتار سر به هوای یک نوجوان است و شاید چندین نفر به دلایلی در قطع معروف ترین درخت بریتانیا شریکند. پلیس نورثامبرلند که پرونده را دنبال می کند گفت که تحقیق در مورد این خرابکاری ادامه دارد و یک مرد شصت و چند ساله بازداشت شده است.

پلیس در محل قطع درخت حضور دارد و تحقیق می کند (رویترز)

پلیس در این باره جدی است. فنی منزیس بازرس ارشد اداره آگاهی پلیس نورثامبرلند گفت «تخریب عمدی این درخت که یک نماد شناخته شده جهانی و یک گنج بومی بود باعث بروز شوک و وحشت و خشم در شمال شرق بریتانیا و فراتر از منطقه شده است».
او افزود «امیدوارم این بازداشت دوم نشان دهد که این موضوع را چقدر جدی گرفته ایم و تعهد ما به یافتن عاملان و اجرای عدالت در مورد آنها چقدر جدی است».
مندز خاطر نشان کرد «تحقیق حتی پس از بازداشت دوم ادامه خواهد داشت و به مردم توصیه می کنیم در صورت داشتن اطلاعات در این مورد با پلیس تماس بگیرند».

درخت رابین هود

سازمان پارک ها و موسسه حفظ منابع طبیعی بریتانیا «نشنال تراست» که مسئول نگهداری و مراقبت از این درخت بوده گفت که این درخت در سال های ۱۸۶۰ تا ۱۸۹۰ کاشته شده و به اسم «درخت رابین هود» معروف است. این درخت افرا در سال ۱۹۹۱ در فیلم «رابین هود شاهزاده دزدان» نمایش داده شده بود و بدین ترتیب «سیکامور گپ» از جمله درختان پرطرفدار برای عکس گرفتن شد. عکس های فراوانی پس از قطع «سیکامور گپ» از آن در شبکه های اجتماعی و روزنامه های بریتانیا منتشر شد و عده بسیاری از محل درخت قطع شده بازدید کردند و برخی هم در آن مکان به نشانه اندوه و ناراحتی گل گذاشتند.

سکانسی از فیلم «رابین هود» با درخت «سیکامور گپ» (برادران وارنر)

فرانس پرس با برخی از هواداران این درخت که برایشان یک نماد تاریخی بود گفتگو کرد.
تونی گیتس مدیر سازمان پارک ملی نورثامبرلند گفت «حس می کنم که واقعا چیزی از دست رفته است».
او افزود «مردم اشک ریختند. پیام های بسیاری در شبکه های اجتماعی و وبسایت این سازمان از افرادی که برای قطع درخت ناراحت شدند دریافت کردیم».
سازمان نشنال تراست، موسسه حفاظت منابع طبیعی بریتانیا در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) درباره قطع این درخت گفت که «این حادثه ناراحت کننده و تکان دهنده است». گروه های هایکینگ نیز با ابراز تاسف از قطع «سیکامور گپ» درباره خاطرات خوش خود در محل درخت گفتند. راین نوتمن تکنیسین ۴۰ ساله به فرانس پرس گفت «واقعا شرم آور است که فردی این منظره طبیعی زیبا را تخریب کند». کاربر زنی در «فیس بوک»‌ نوشت «اوایل سال جاری رفتم بالای تپه و بافتنی کردم و همسرم و پسرم از بالای دیوار نزدیک درخت بالا رفتند». مردی تعریف می کند که جلوی «سیکامور گپ» به شریک زندگی اش پیشنهاد ازدواج داده است.
تونی گیتس خاطر نشان کرد «برخی عزیزانشان را اطراف این درخت خاک کرده اند».

مرد و زنی به درخت قطع شده نگاه می کنند (رویترز)

مالک بار معروف نزدیک این درخت گفت که به فردی که اطلاعاتی درباره حادثه قطع درخت دارد جایزه نقدی می دهد. تعدادی از کارفرمایان نیز برای عملیات جستجوی عاملان حادثه کمک مالی ارایه کردند. علاوه بر حال و هوای اندوه و غم از دست دادن درخت محبوب کسبه و مالکان بارهای منطقه ابراز نگرانی می کنند که قطع این درخت موجب کسادی کسب و کارهایشان می شود. بحث مقابله با تغییر اقلیم و حفاظت از طبیعت ابزاری در دست سیاستمداران بریتانیایی شده است. در شرایطی که حزب محافظه کار حاکم که دست از انجام تعهداتش درباره حفاظت از محیط زیست برداشته قطع این درخت می تواند به نمادی برای رویارویی های احتمالی بین محافظان طبیعت و گروه هایی تبدیل شود که در پی تجارت و پول درآوردن از زمین های وسیع هستند. شاید قصه درخت رابین هود هنوز به آخر نرسیده چرا که کارشناسان نشنال تراست در حال بررسی گزینه های گوناگون هستند که یا درختی مثل درخت رابین هود را از جای دیگر به محل این درخت منتقل کنند یا اینکه بگذارند درخت دوباره رشد کند.


پارک جنگی رغدان ریه باحه سعودی و مقصد تابستانه گردشگران

درخت عرعر پوشش گیاهی این جنگل است (واس
درخت عرعر پوشش گیاهی این جنگل است (واس
TT

پارک جنگی رغدان ریه باحه سعودی و مقصد تابستانه گردشگران

درخت عرعر پوشش گیاهی این جنگل است (واس
درخت عرعر پوشش گیاهی این جنگل است (واس

پارک جنگی «رغدان» با درختان خوشبوی عرعر در وسط کوه ها در شهر باحه واقع در جنوب غرب سعودی مه را در آغوش می کشد. این پارک به وسعت ۶۰۰ هزار متر مربع تابلوی هنری چشم نوازی است.
پارک «رغدان» گریزگاه و مکان دنج و آرامش بخش برای کسانی است که دنبال آرامش هستند و از پیاده روی در جنگل در هوای پاک و معطر به درختان عرعر لذت می برند.

بهبود مقاصد گردشگری تابستانه و بازاریابی برای اماکن تفریحی خوش آب و هوا در جنوب سعودی از اهداف دولت سعودی است (واس)

گردشگران فراوانی در تابستان عازم این منطقه و پارک جنگلی خنک می شوند چون «رغدان» یکی از خنک ترین مناطق در خلیج در تابستان است. هوای کشورهای خلیج این روزها بسیار گرم است و خیلی از گردشگران از گرمای هوا به پارک «رغدان» پناه می برند.
پارک جنگی «رغدان» مسیرهای سنگی برای پیاده روی دارد و گردشگران می توان در این پارک جنگلی از مناظر طبیعی جذاب و انبوه درختان لذت ببرند. این پارک تاسیسات و سرویس های همه جوره مثل اماکن استراحت و تفریحی و فود تراک و سرویس های بهداشتی دارد. آبشارهای رنگارنگ و مخازن نگهداری آب باران از جمله ویژگی های «رغدان» است.

استقبال گسترده از پارک «رغدان» در تابستان (واس)

بیش از ۹۰ درصد پوشش گیاهی «رغدان» درخت عرعر است. پارک فضای سبز گسترده دارد و شاخه های بهم پیوسته این درختان معطر و همیشه سبز و کهنسال سایه بان هایی در طول این پارک ایجاد کرده است. منطقه باحه محل مناسبی برای رویش این گونه گیاهی است چون آب و هوای خنکی در تمام فصول دارد.
پارک جنگلی «رغدان» محوطه های تفریحی فراوان از جمله پل معلق با ارتفاع صد متری دارد که ویوی زیبایی از این جنگل فراهم می کند.

پل معلق «رغدان» در میان کوه هاست و صد متر با زمین فاصله دارد (واس)

سعودی بیش از ۸۵۷ پارک جنگی دارد که پارک توریستی «رغدان»‌ از جمله مقاصد معروف در این کشور است. کمیسیون گردشگری سعودی برای تبلیغ و ترویج پارک «رغدان» به عنوان یکی از مقاصد گردشگری خوش آب و هوا در کشور می کوشد.


پایش تغییرات پوشش گیاهی با هوش مصنوعی در سعودی

نشست مهندس عبد الرحمان الفضلی وزیر محیط زیست سعودی و نمایندگان مرکز ملی افزایش پوشش گیاهی در حاشیه راه اندازی برنامه پایش (الشرق الاوسط)
نشست مهندس عبد الرحمان الفضلی وزیر محیط زیست سعودی و نمایندگان مرکز ملی افزایش پوشش گیاهی در حاشیه راه اندازی برنامه پایش (الشرق الاوسط)
TT

پایش تغییرات پوشش گیاهی با هوش مصنوعی در سعودی

نشست مهندس عبد الرحمان الفضلی وزیر محیط زیست سعودی و نمایندگان مرکز ملی افزایش پوشش گیاهی در حاشیه راه اندازی برنامه پایش (الشرق الاوسط)
نشست مهندس عبد الرحمان الفضلی وزیر محیط زیست سعودی و نمایندگان مرکز ملی افزایش پوشش گیاهی در حاشیه راه اندازی برنامه پایش (الشرق الاوسط)

مهندس عبد الرحمان الفضلی وزیر محیط زیست سعودی دوشنبه (۱۴ اوت) برنامه پایش تغییرات پوشش گیاهی با هوش مصنوعی و فناوری های سنجش از دور را راه اندازی کرد که وسعت ۹۹ هزار کیلومتر مربع را پوشش می دهد و در تحقق اهداف پروژه های درختکاری و ابتکار سعودی سبز سهیم خواهد بود.

دکتر خالد العبد القادر رئیس اجرایی «مرکز ملی افزایش پوشش گیاهی» در سعودی گفت «پایش پوشش گیاهی و تغییرات رشد پوشش گیاهی در سایت های مد نظر برای درختکاری از اهداف این پروژه است.

وسعت و عوامل تاثیر گذار در تغییرات پوشش گیاهی و محاسبه بارش و تراکم پوشش گیاهی و پایش سلامت گونه های گیاهی در این برنامه در دستور کار قرار دارد».

فناوری های سنجش از دور به منظور پایش تغییرات پوشش گیاهی مورد استفاده قرار می گیرند (واس)

الفضلی افزود «فناوری های سنجش از دور در پایش تغییرات پوشش گیاهی در جنگل های مانگرو نیز سهیم خواهد بود. جنگل های مانگرو در امتداد مناطق ساحلی سعودی گسترده شده اند. درختکاری و آبیاری با پهپاد انجام خواهد شد.

برنامه پایش تغییرات پوشش گیاهی در سعودی در حوزه به دست آوردن آمار درختان و نرخ درختکاری و پیگیری بیابان زایی و تاثیر آن بر پوشش گیاهی نیز سهیم خواهد بود. انواع پوشش های گیاهی و نرخ خشکسالی و تبعات آن و نرخ بیابان زایی و بررسی نقشه های توپوگرافی در منطقه و ارزیابی آثار آتش سوزی جنگل ها از دیگر اهداف این برنامه است».

دکتر خالد العبد القادر گفت «سعودی فراز و نشیب های طبیعی متعدد و پوشش گیاهی متنوع همچون جنگل ها و مراتع و پارک های ملی و جنگلی و مناطق مرطوب و دشت و شن های روان و سواحل و جزایر دارد و مرکز توسعه و افزایش فضای سبز روند درختکاری و حفاظت از درختان و بهینه سازی درختان و نظارت بر مراتع در راستای ارتقای سطح معیشت طبق اهداف سند چشم انداز ۲۰۳۰ را دنبال می کند».


بازگشت یوزپلنگ به طبیعت در سعودی 

بازگشت یوزپلنگ به طبیعت در سعودی 
TT

بازگشت یوزپلنگ به طبیعت در سعودی 

بازگشت یوزپلنگ به طبیعت در سعودی 

مرکز ملی توسعه حیات وحش در سعودی اعلام کرد که برنامه بازگشت «یوزپلنگ» به طبیعت را پیاده می کند. این گونه حیات وحش برای چند هزار سال در سعودی سکونت داشته و به دلایل مختلف همچون شکار بی رویه و غیر قانونی و بیابان زایی و از بین رفتن زیستگاه های طبیعی پس از رشد رویه شهر سازی و نبود تغذیه مناسب در این منطقه منقرض شد.
حفظ توازن زیست محیطی و نقش آفرینی در حفظ حیات وحش و جلوگیری از انقراض گونه های جانوری در حال انقراض مثل پلنگ عربی و تیزشاخ و بز کوهی از اهداف کارزار یکپارچه مرکز ملی توسعه حیات وحش سعودی است و برنامه بازگشت یوزپلنگ به دامن طبیعت در این راستا اجرا می شود.
بازگشت گونه های جانوری به طبیعت از جمله ابتکارات «سعودی سبز» در راستای حفظ طبیعت و زیستگاه های طبیعی بسیاری از گونه های گیاهی و جانوری و حفظ رونق ادامه دار برای جامعه بشری بدون تقابل و تخریب طبیعت است.

مرکز ملی توسعه حیات وحش در سعودی چهارشنبه (۳ مه) در ریاض کارگاهی برای اعلام نتایج کاوش و کالبد شکافی ۱۷ یوز تلف شده مومیایی شده که اخیرا کشف شدند برگزار کرد. کالبد شکافی این یوزپلنگ ها نتایج مفید برای پژوهش های علمی و ژنتیکی داشت و از جزئیات مهمی در ارتباط با دی ان ای و توالی یابی این گونه جانوری پرده برداشت.
کارشناسان سعودی و خارجی در این کارگاه شرکت کرده بودند و نتایج پژوهش ها و تحقیقات مرکز ملی توسعه حیات وحش در سعودی در این نشست اعلام شد که میانگین عمر زیرگونه ها و تاثیر عوامل فرهنگی و تاریخی یوزپلنگ ها بر شبه جزیره عرب را تشریح کرد. در این نشست برنامه بازگشت یوزپلنگ به طبیعت در سعودی و استراتژی حفاظت از این گونه اعلام شد.
دکتر محمد قربان رئیس اجرایی مرکز ملی توسعه حیات وحش در سعودی گفت «احیای توازن در محیط زیست برای ما اهمیت دارد و مشارکت برای رسیدن به این هدف یک وظیفه همگانی است».
دکتر محمد قربان در ادامه گفتگو با «الشرق الاوسط» اضافه کرد «این تلاش ها مال امروز و دیروز نیست بلکه یک استراتژی ملی یکپارچه با مشارکت دستگاه های دولتی و خصوصی متعددی است که در قالب برنامه های سیستماتیک اجرا می شود».
قربان توضیح داد «اجساد مومیایی شده که اخیرا کشف شدند اطلاعات ارزشمندی به ما در برنامه زاد و ولد و بازگشت به طبیعت گونه های جانوری و تصحیح اطلاعات نادرست داد و کمک به سزایی در پژوهش های آینده درباره حیات وحش می کند و نیز به محققین انگیزه می دهد تا به دنبال اسناد و مدرک بیشتری در این حوزه باشند».

او خاطر نشان کرد «این تحقیق نشان داد که نمونه های کشف شده متعلق به ۴ هزار سال تا حدود ۱۲۰ سال پیش هستند و این گواهی بر پیشینه تاریخی و قدمت طولانی یوزپلنگ در شبه جزیره عرب است و یوزپلنگ را می توان از جمله یکی از مهم ترین گونه های حیات وحش در این منطقه دانست و نتایج دی ان ای این اجساد نشان می دهد که یوزپلنگ اصالتا به این سرزمین تعلق دارد».

دکتر محمد قربان اظهار کرد «پژوهشگران مرکز ملی توسعه حیات وحش در سعودی در کنار دیگر محققان خارجی موفق شدند که زمان مرگ این یوزپلنگ ها و دی ان ای و زیر گونه آنها را مشخص و با دی ان ای یوزپلنگ های ساکن در موسسه پرورش مرکز ملی توسعه حیات وحش در سعودی و دیگر یوزپلنگ های جهان مقایسه کردند. این تحقیقات به مرکز ملی توسعه حیات وحش در سعودی برای افزایش زاد و ولد و بازگشت یوزپلنگ ها به طبیعت در سعودی کمک می کند».
او گفت «یوزپلنگ بیش از ۵۰ سال است که در شبه جزیره عرب کاملا منقرض شده و تاکسیدرمی یوزپلنگ انجام شده بود و در موزه ها یا پژوهشگاه ها نگهداری می شود. تحقیق بر یوزپلنگ های مومیایی شده که به تازگی در سعودی کشف شده نشان می دهد که این گونه جانوری به طور گروهی و فراوان در شمال سعودی سکونت داشته است. ضمنا این یوزپلنگ های مومیایی کشف شده به نسل های بعدی اجازه می دهد از نزدیک با این گونه و مشخصات آن آشنا شوند».
مرکز ملی توسعه حیات وحش در سعودی در راستای تنظیم و اجرایی برنامه های گوناگون برای مقابله با خطرهای قریب الوقوع برای گونه های حیات وحش در خشکی و دریا و جلوگیری از انقراض و بازپروری گونه های در معرض انقراض و حفظ توازن در محیط زیست می کوشد.


‍مجموعه مستند اطلاع رسانی «کتمسفر» درباره پلنگ عربی 

 
این مجموعه برای اطلاع رسانی و تشویق جامعه جهانی برای تامین آینده بهتر برای پلنگ عربی منتشر شده است (کتمسفر)
  این مجموعه برای اطلاع رسانی و تشویق جامعه جهانی برای تامین آینده بهتر برای پلنگ عربی منتشر شده است (کتمسفر)
TT

‍مجموعه مستند اطلاع رسانی «کتمسفر» درباره پلنگ عربی 

 
این مجموعه برای اطلاع رسانی و تشویق جامعه جهانی برای تامین آینده بهتر برای پلنگ عربی منتشر شده است (کتمسفر)
  این مجموعه برای اطلاع رسانی و تشویق جامعه جهانی برای تامین آینده بهتر برای پلنگ عربی منتشر شده است (کتمسفر)

بنیاد کتمسفر اولین مجموعه اطلاع رسانی و آموزشی درباره پلنگ عربی برای معرفی پلنگ عربی و تلاش ها و تدابیر برای حفاظت از این گونه و جلوگیری از انقراض آن منتشر می کند. این مجموعه همزمان با روز پلنگ عربی در ۱۰ فوریه منتشر می شود.
این مجموعه به زبان های عربی و انگلیسی توسط کارشناسان پیشکسوت و پیشرو در این حوزه تهیه شده که به طور کامل پلنگ عربی را معرفی می کند. عکس ها و ویدیوهای زیبا و جالب نیز برای مقابله با اطلاعات مستند اندک در دسترس درباره پلنگ عربی و این گونه جانوری در حال انقراض بخش دیگری از مجموعه مستند کتمسفر است. کمیسیون سلطنتی استان العلا و سازمان بین المللی پانترا (گروه حفاظت از گربه سانان وحشی) و صندوق پلنگ عربی و مرکز توسعه حیات وحش سعودی در این مجموعه مستند همکاری کرده اند.
اطلاع رسانی و شفاف سازی و معرفی پلنگ عربی و تهدیدهای پیش رو این گونه جانوری و تشویق جامعه جهانی برای تامین آینده بهتر و جلوگیری از انقراض آن از جمله اهداف این مجموعه مستند هستند. مجموعه مستند پلنگ عربی با ده فیلم مناسب برای کودکان و بزرگسالان به بخش های مختلف در ارتباط با این گونه جانوری پرداخته و جنبه های گوناگونی مثل شکل و ظاهر و قدمت و زیستگاه طبیعی و تغذیه و رفتار و آمار و برنامه های تکثیر و پرورش و اسکان مجدد در طبیعت و برنامه های اطلاع رسانی را پوشش می دهد. هر ویدیو یک تا دو دقیقه بوده و در کانال یوتیوب کتمسفر پخش می شود.
از سوی دیگر شاهدخت ریما بندر بن سلطان رئیس و بنیانگذار بنیاد کتمسفر گفت «این موسسه با تولید این مجموعه مستند برای ایجاد یک محتوای آموزشی معتبر و رایگان برای همه درباره پلنگ عربی تلاش می کند. و ما و شرکایمان تلاش کردیم محتوای آموزنده ارایه کنیم به اقدامات دیگر ما برای تامین آینده بهتر برای پلنگ عربی کمک کند. اطلاع رسانی عمومی و مشارکت مردم و جلب توجه آنها درباره حفاظت از محیط زیست و طبیعت اهمیت دو چندان دارد».
او اضافه کرد «این مجموعه مستند از حساب های کتمسفر در شبکه های اجتماعی و سامانه های وزارت آموزش سعودی هم پخش خواهد شد تا دانش آموزان با پلنگ عربی و تلاش های جاری برای حفاظت از آن در سراسر سعودی آشنا شوند».
از سوی دیگر دکتر فدریک لونیه رئیس اجرایی مرکز مطالعاتی پانترا گفت «اطلاع رسانی درباره پیشینه پلنگ عربی در حال انقراض و تهدیداتی که جان این گونه را تهدید می کند و تلاش های گسترده برای حفاظت از آن عامل کلیدی و ارزشمند در برنامه جاری ما برای حفاظت و بازگرداندن پلنگ عربی به دامان طبیعت دارد».
او توضیح داد «این مستند نقش بسزایی در فعالیت های ما و احیای امید برای تداوم حیات پلنگ عربی دارد».


اولین اتوبوس برقی مسافربری سبز در فرودگاه مدینه در سعودی



این اتوبوس ۹ متری مزایای متعددی دارد (واس)
این اتوبوس ۹ متری مزایای متعددی دارد (واس)
TT

اولین اتوبوس برقی مسافربری سبز در فرودگاه مدینه در سعودی



این اتوبوس ۹ متری مزایای متعددی دارد (واس)
این اتوبوس ۹ متری مزایای متعددی دارد (واس)

اولین اتوبوس فرودگاهی دوستدار محیط زیست در فرودگاه بین المللی محمد بن عبد العزیز در شهر مدینه سعودی آغاز به کار کرد.
این اتوبوس تمام برقی مسافربری در فرودگاه مزایا و تجهیزات فناوری متعددی دارد. هر اتوبوس از ۴ دوربین مدار بسته به منظور ثبت همه تصاویر و رویدادها در داخل برخوردار است.
شرکت طیبه و شرکت الامد موسوم به «ساس» به عنوان سرویس عملیات و خدمات فرودگاهی این اتوبوس ها را وارد فاز عملیاتی کردند. این دو شرکت سعودی هستند.
اتوبوس های برقی فرودگاهی ۹ متری سعودی از شروط ایمنی و سلامت مسافران بر پایه استانداردهای بین المللی برخوردارند و با یک بار شارژ می توانند بیش از ۳۰۰ کیلومتر حرکت کنند و کمتر از دو ساعت شارژ می شوند.
اتوبوس های برقی «ساس» بدون صدا و عاری از هر نوع آلودگی هستند و به کاهش میزان انتشار آلاینده ها و گازهای گلخانه ای کمک می کنند. بدنه آنها آلومینیومی و سبک و محکم است. سیستم مدیریت حرارتی این اتوبوس دارای یک مدار خنک کننده آب است تا عمر و کارآرایی باتری را در هوای گرم بیرون افزایش دهد. این اتوبوس در درون هم سیستم تهویه پیشرفته و بسیار کارآمد دارد.

این اتوبوس از سامانه نمایشگر پیشرفته برخوردار است که جزئیات سفر را نشان می دهد ویک منطقه ویژه افراد نیازهای ویژه برای دسترسی به تردد امن در نظر گرفته شده است.
A picture containing text, floor, indoor, bus</p>
<p>Description automatically generated

شرکت خدمات و عملیات فرودگاهی طیبه برنامه های گوناگونی برای اجرای اهداف مد نظر خود یعنی افزایش کاربرد انرژی سبز و ساختمان های سبز طبق اهداف سند چشم انداز ۲۰۳۰ اجرا می کند که راه اندازی این اتوبوس های برقی هم بخشی از این برنامه است.
فرودگاه بین المللی محمد بن عبد العزیز اولین فرودگاه دنیا در خارج آمریکا است که گواهی LEED شورای ساختمان سبز ایالات متحده را دریافت کرده است.
این فرودگاه همچنین در گزارش تعالی محیط زیست کمیسیون توسعه منطقه مدینه در ۲۰۱۸ صدر نشین شد و اولین فرودگاه سعودی است که مجوز زیست محیطی برای بهره برداری عملیاتی دارد.


نخل های تشنه آب در جنوب عراق

نخل های تشنه آب در جنوب عراق
TT

نخل های تشنه آب در جنوب عراق

نخل های تشنه آب در جنوب عراق

علی حسین نخلکار عراقی در منطقه فاو در جنوب در نخلستان بزرگ پرسه می زند. همه نخل ها خشک شده اند.
خاطره روزهای طلایی نخلستان های پربار برای علی حسین زنده می شود و اینکه این نخلستان ها رزق و روزی اهالی منطقه بودند.
او اضافه می کند «خاطرات آن دوره فراموش نشدنی و وصف نشدنی است. آخر چه بگویم. اینجا نخلستان ها زیبا و پربار و این نخل ها آباد بودند. اما حالا از آن روزها و آن نخل ها فقط این ریشه های خشک باقی مانده و خاطراتم».


شبه جزیره فاو، پیوندگاه دجله و فرات در جنوب عراق روزی پر از درختان نخل و حنا بود و عراق را به یکی از تولید کنندگان بزرگ خرما در دنیا تبدیل کرد.
فاو که در کرانه جلگه شط العرب نزدیک خلیج قرار دارد از ۱۹۸۰ تا ۱۹۸۸ جبهه مقدم جنگ ایران و عراق بود و بخش های گسترده این منطقه خراب شد.

فرماندار فاو با اشاره به دلایل مرگ نخلستان های منطقه گفت «خرمای اعلا و نخلستان های پربار فاو معروف بودند اما شرایط مساعد نیست و به رونق سابق بازنگشتند و به همین دلیل کار به اینجا کشید که می بینید. اینجا بیابان شده. حجم بیابان زایی در فاو بالا است و اکثر کشاورزان امیدی به احیای زمین های کشاورزی ندارند چون آب نیست. اهالی در سال ۲۰۱۲ برای جلوگیری از وقوع فاجعه در فاو تلاش کردند اما متاسفانه امیدها به دلیل نمکزار و آب شور برباد رفت. کشاورزان و مزرعه داران فاو به شدت نگران حال و روز کنونی کسب و کارشان هستند و حالا آنها از این بیم دارند که به علت بی آبی نتوانند کشاورزی کنند».

حسین بار دیگر شروع به نخلکاری کرده اما او حالا مشکلات اضافی مثل کم آبی و عدم دسترسی به آب سالم و خشکسالی دارد.

حسین افزود «ما کاری به جز دعا نداریم تا وضع بهتر شود. اهالی تلاش می کنند و در جنوب کار می کنند. کانال العشار هم این اطراف است. این هم کانال عکاب است که روی آن روزی پر از نخل بود».
او خاطر نشان کرد «فاو نیزار نبود اما وقتی از جنگ برگشتیم دیدیم این زمین نیزار شده و نخل ها خشک شده اند».
سازمان ملل و برخی نهادهای غیر دولتی در گزارش منتشر شده در ۱۷ ژوئن گفتند کاهش سطح آب در دجله و فرات باعث افزایش شوری آب شده و آب سالم نیست.


این گزارش افزود «دجله و فرات سالانه ۳ متر تبخیر را تجربه می کند و حالا آب دریا به منبع آب در القرنه نزدیک شده و ۶۰ هزار فدان زمین کشاورزی و ۳۰ هزار درخت را از بین برده است».
حسین یادآور شد «من کارگر آبیاری قطره ای در نخلستان هستم. ما تا حالا آب داریم و آبیاری انجام می دهیم اما نگران آب شوریم چون آب شور طرف ما هم آمده و تمام زحمات چند ساله ما را بر باد می دهد».
حسین که در کنار نخلداری رستوران دارد برای حفاظت از ده ها درخت نخل زحمت می کشد اما او نگران آینده است.

او افزود «اگر این نخلستان ها آباد شود همه چیز درست می شود اما این نخلستان ها منطقه متروکه شده چون آب نیست. اگر آب نباشد هیچ چیز مثل سابق نمی شود. فکر نمی کنم روزهای خوش گذشته برگردد».
خشکسالی و گرمای شدید زمین های کشاورزی را خشک و بخش های گسترده ای از عراق در تابستان را غیر قابل سکونت کرده است.

عبد العظیم کاظم العیدانی مدیر گروه نخلداری اداره کشاورزی بصره گفت «تولید خرما در عراق به دلیل عوامل یاد شده کاهش پیدا کرده و عراق قبلا بزرگ ترین صادرکننده خرما بود اما حالا در دنیا هفتم شده ایم که البته این پسرفت تصادفی نبود چون نخلستان های عراق کاهش پیدا کرده و خرمای عراق دیگر مرغوب و اعلا نیست. حال و روز خرما و نخلستان های استان بصره از استان های دیگر بدتر است چون بصره در محل منبع رودهای دجله و فرات قرار دارد و آب کثیف و شور به آنجا می ریزد. بصره همچنین گرفتار جنگ های پیاپی در سال های گذشته بوده است. این عوامل باعث کاهش قابل توجه نخل های بصره شده و کیفیت خرمای بصره پایین آمده است».
گرمای هوا در عراق حداقل ۵۲ درجه سانتیگراد در سال های اخیر رسیده که این رقم بی سابقه است.
 


مذاکرات دشوار در پایان اجلاس اقلیمی سازمان ملل

مذاکرات دشوار در پایان اجلاس اقلیمی سازمان ملل
TT

مذاکرات دشوار در پایان اجلاس اقلیمی سازمان ملل

مذاکرات دشوار در پایان اجلاس اقلیمی سازمان ملل

ریاست کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل (کاپ ۲۶) در گلاسکو تلاش کرد از پیش نویس بیانیه نهایی که ارائه کرده بود دفاع کند، اما با اعتراض چندین کشور مواجه شد که صدور آن را به تعویق انداخت و مذاکرات دشواری را باعث که تا اواخر عصر دیروز شنبه ادامه یافت.
پس از دو هفته مذاکرات سخت، لندن همچنان امیدوار است که بلندپروازانه‌ترین هدف توافق پاریس برای محدود کردن گرمایش ۱٫۵ درجه سانتیگراد را حفظ کند، اما اجلاس آب و هوایی سازمان ملل در گلاسکو هیچ پیشرفتی در پرونده ای که باعث تنش در روزهای پایانی مذاکرات شد، نداشته‌است، این اختلاف به ویژه در مورد مبالغی که برای کمک به کشورهای فقیر که کمترین مسئولیت را در قبال تغییرات آب و هوایی دارند، باید اختصاص داده شود، مشهود است.
نکته دیگر مورد بحث این است که نسخه سوم پیش نویس بیانیه اشاره ای به موضوع سوخت‌های فسیلی دارد این در حالی است که در توافقنامه پاریس اشاره ای به آن نشده‌است و خشم کشورهای سازنده و مولد را برانگیخته است.
این نسخه از کشورهای عضو می‌خواهد تا تلاش‌ها را برای خروج از انرژی زغال‌سنگ بدون سیستم‌های جداسازی (دی‌اکسید کربن) و یارانه‌های ناکارآمد سوخت‌های فسیلی تسریع بخشند.