از سرگیری بازداشت دلالان دلار همزمان با کاهش ارزش ریال

برگزاری اولین جلسۀ دادگاه برادر رئیس‌جمهور ایران.. کمبود کالاهای داخلی در بازار

از سرگیری بازداشت دلالان دلار همزمان با کاهش ارزش ریال
TT

از سرگیری بازداشت دلالان دلار همزمان با کاهش ارزش ریال

از سرگیری بازداشت دلالان دلار همزمان با کاهش ارزش ریال
پس از یک دوره ثبات ارزی در بازارهای ایران، ارزش ریال این کشور در برابر دلار از دو روز گذشته مجددا کاهش یافت، در این میان حسین رحیمی رئیس پلیس تهران از دستگیری ۲۰ "اخلال‌گر و دلال ارز" خبر داد.
به گزارش الشرق الاوسط، خبرگزاری ایرانی «ایسنا» به نقل از رئیس پلیس تهران از دستگیری 190 دلال ارزی خبر داد که مسبب به هم ریختن وضعیت ارز کشور هستند.
رحیمی همچنین از متوقف کردن فعالیت صرافی‌های غیرمجاز در میدان فردوسی بزرگ‌ترین محل تجمع صرافی‌ها و بانک‌های ایران و پیگیری افرادی که قیمت کاذب و دروغینی از دلار در شبکه‌های اجتماعی اعلام می‌کنند، خبر داد.
ریال ایران تا پیش از اقدامات دولت برای جلوگیری از بغرنج شدن وضعیت دلار و دستگیری تاجران بزرگ دلار به تهمت اخلال در اقتصاد کشور، در آگوست گذشته 75 درصد از ارزش خود را از دست داد و قیمت آن در برابر یک دلار آمریکا به 190 هزار ریال رسید.
دولت ایران توانست نرخ دلار را به 90 هزار تا 100 هزار ریال بازگرداند اما مجدداً این هفته افزایش یافت و به 130 هزار ریال رسید. پایگاه‌های اینترنتی نزیک به بانک مرکزی ایران نیز از رسیدن دلار به 127 هزار ریال خبر دادند.
در این میان، کانال‌های خبری در تلگرام گزارش‌های مربوط به افزایش نرخ ماشین‌ها را در طول 24 ساعت منتشر کردند.
عباس جعفری دولت آبادی دادستان کل تهران نیز از شهروندان خواست تا اموال و طلاهای خود را به بانک‌ها بسپارند.
جعفری دولت آبادی دلیل این کار را جلوگیری از سرقت آنها عنوان کرد.
خبرگزاری ایرانی «مهر» نیز سخن او را اینگونه منعکس کرد: به مردم توصیه می‌کنیم حرف دادستان شهر را بپذیرند و طلا و پولهایشان را به بانک‌ها بسپارند چرا که در صورت سرقت، ردیابی این وجوه مشکل است.
وی همچنین از شهروندان ایرانی خواست تا تمام فسادها و احتکارها را گزارش دهند.
این درخواست وی بعد از این بود که ایرانی‌های زیادی از ترس ورشکستگی بانک‌ها در سایۀ کاهش ارزش ارز داخلی، اقدام به خارج کردن پول‌های خود از حساب‌هایشان در بانک‌ها کردند. 
رسانه‌های ایرانی ارتباط میان افزایش نرخ دلار و وضعیت رصد بازارهای ایرانی را در نتیجۀ تصمیم گروه ویژه اقدام مالی (فاتف) دانستند که قرار است تا جمعۀ آینده در خصوص بانک‌های ایرانی تصمیم‌گیری کند.
این گروه بین‌المللی 4 ماه به ایران فرصت داده بود که برای تحقق وعده‌های خود برای پیروی از استانداردهای گروه اقدام کند.
ایران نیز شاهد اختلافات زیادی میان دولت و نمایندگان از یک سو و مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای نگهبان از سوی دیگر در خصوص پیوستن دولت به «فاتف» است.
طی روزهای گذشته نیز روزنامه‌های ایرانی گزارش‌هایی در خصوص صف‌های گوشت و کمبود کالاهای اساسی در بازارها منتشر کردند.
خبرگزاری «فارس» رسانۀ سپاه پاسداران ایران نیز گزارشی تحت عنوان «مرغ از سفرۀ مردم پرید» منتشر کرد و در آن به قیمت نجومی گوشت‌ها در بازار اشاره کرد.
احمدی نژاد رئیس‌جمهور سابق ایران نیز به نوبۀ خود خواستار اجرای رفراندوم اقتصادی ملی برای حل مشکلات اقتصادی شد و دولت کنونی را متهم به ارائه دلایلی اشتباه برای رکود اقتصادی کرد.
احمدی نژاد دلیل این پیشنهاد خود را کاهش اطمینان ملت به دولت عنوان کرد و بازخواست نکردن دولت را اقدامی ضد انقلابی دانست.
وی همچنین از مخالفانش به دلیل مقصر دانستن او در مشکلات کنونی اقتصاد کشور انتقاد کرد.
در این میان، به نقل از خبرگزاری قوۀ قضائیۀ ایران «میزان» روز سه شنبه اولین جلسه رسیدگی به اتهامات برادر حسن روحانی رئیس‌جمهور ایران برگزار شد که در سال 2017 به تهمت جرایم مالی دستگیر شده بود.
حسین فریدون برادر و مشاور ویژۀ روحانی بعد از اینکه نامش در چندین پروندۀ فساد ذکر شد در ژوئیۀ 2017 دستگیر و اعلام شد که وی متهم به جرایم مالی شده است.
خبرگزاری فرانسه به نقل از «میزان» افزود که حسین فریدون و چهار نفر از مرتبطین به همراه وکلای خود در این جلسه حضور داشتند.
بر اساس گزارش این خبرگزاری، در این جلسه نماینده دادستان کیفرخواست پرونده را قرائت کرد.
دو برادر نام خانوادگی یکسانی ندارند و روحانی نام خود را هنگامی که جوان بود تغییر داد.
روحانی نیز تحت فشار مخالفان محافظه کار خود بود که بارها خواستار محاکمۀ فریدون به تهمت فساد مالی شدند.
بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، فریدون یک روز پس از دستگیری با ضمانت مالی به میزان میلیون‌ها دلار آزاد شد.
اما خبرگزاری‌های ایرانی از متواری شدن وی به مدت دو ماه بعد از دستگیری توسط دستگاه اطلاعات سپاه پاسداران در ژوئیۀ 2017 و دو ماه پس از پیروزی روحانی در دور دوم ریاست جمهوری خبر دادند.
یکی از مسئولان عالی رتبه دستگاه قضایی ایران نیز پیشتر عنوان کرد که فریدون برای انتخاب علی صدقی یکی از دوستان نزدیکش برای مدیریت بانک «رفا» اعمال فشار کرد که بعدها مشخص شد وی متهم به ارتکاب تخلف‌های مالی بسیاری است و از سمت مدیریت بانک برکنار شد.


رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
TT

رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)

مصر و ایران توافق کردند مسیر بررسی و شناسایی ظرفیت‌های روابط دوجانبه را ادامه دهند.
وزیر خارجه و مهاجرت مصر، بدر عبدالعاطی، در یک نشست خبری مشترک با همتای ایرانی‌اش، عباس عراقچی، در قاهره در روز دوشنبه اعلام کرد: «مسیر جدیدی برای مشورت‌های سیاسی بین دو کشور آغاز شده که در سطحی پایین‌تر از وزیران خارجه برگزار خواهد شد و ابعاد مختلف روابط دوجانبه را بررسی خواهد کرد.»

عباس عراقچی روز دوشنبه به قاهره سفر کرد و با رئیس‌جمهور مصر، عبدالفتاح السیسی، دیدار داشت. همچنین دو نشست، یکی دوجانبه و دیگری گسترده‌تر، با وزیر خارجه مصر، بدر عبدالعاطی برگزار کرد. این دیدارها به‌عنوان نشانه‌ای از حرکت روابط دو کشور به‌سوی گام‌های نزدیک‌تر تلقی شد.

بر اساس بیانیه رسمی دفتر ریاست‌جمهوری مصر، السیسی و عراقچی «بر اهمیت ادامه مسیر فعلی برای بررسی چشم‌اندازهای توسعه مشترک روابط بین دو کشور تأکید کردند.»

وزیر خارجه مصر در این نشست خبری گفت که گفتگوها «بر لزوم گسترش روابط دوجانبه تمرکز داشت، با در نظر گرفتن نگرانی‌های هر دو طرف»، و تأکید کرد که «تمایل متقابل برای توسعه روابط وجود دارد.» او افزود که دیدارهای متقابل دو طرف «نشان‌دهنده تحول مثبتی در روابط دوجانبه است.»

از سوی دیگر، عباس عراقچی در این نشست خبری گفت: «این چهارمین دیدار من با رئیس‌جمهور السیسی است و بیش از ۱۰ دیدار نیز با وزیر خارجه مصر داشته‌ام. این نشان می‌دهد که کشورم چقدر به گسترش روابط با مصر اهمیت می‌دهد.»

او اضافه کرد: «اراده‌ای برای توسعه روابط و گسترش همکاری‌ها در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و دیگر زمینه‌ها وجود دارد.» عراقچی ادامه داد: «ما اراده‌ای داریم برای تقویت روابط و رفع موانع آن. مسیر اکنون بیش از هر زمان دیگری برای توسعه روابط باز است.»

وی همچنین به «ادامه گفت‌وگوهای سیاسی و توافق بر افزایش مبادلات تجاری و همکاری در چارچوب سازمان‌های بین‌المللی، به‌ویژه در موضوعات منطقه‌ای» اشاره کرد و گفت: «سطح اعتماد بین قاهره و تهران هیچ‌گاه تا این حد بالا نبوده است.»

ایران و مصر در سال ۱۹۷۹ روابط دیپلماتیک خود را قطع کردند و پس از ۱۱ سال، تنها در سطح کاردار روابط را از سر گرفتند. در دو سال گذشته، چندین دیدار میان وزیران دو کشور برای بررسی امکان توسعه روابط انجام شد. در مه ۲۰۲۳، دولت ایران به وزارت خارجه دستور داد تا گام‌هایی برای تقویت روابط با مصر بردارد.

افزون بر دیدارهای وزرای خارجه، دیدار میان السیسی و رئیس‌جمهور فقید ایران، ابراهیم رئیسی، در نوامبر ۲۰۲۴ در ریاض نیز از جمله نقاط عطف در این مسیر بود.

هدی رؤوف، استاد علوم سیاسی و رئیس بخش مطالعات ایران در مرکز مطالعات استراتژیک مصر، به روزنامه «الشرق الاوسط» گفت: «سفر عراقچی به قاهره با هدف تداوم گفت‌وگوها و بررسی امکان نزدیکی بیشتر میان دو کشور انجام شده، به‌ویژه در شرایطی که ایران در سال‌های اخیر تلاش‌هایی برای بهبود روابط انجام داده و مصر نیز با احتیاط به این موضوع نگاه کرده است.»

او افزود: «این سفر حاکی از تحول مثبت در روابط و نشانگر گام‌هایی عملی در جهت نزدیکی بیشتر دو کشور در آینده است، به‌ویژه در زمینه گردشگری و تجارت، و نیز همکاری در پرونده‌های منطقه‌ای، به‌ویژه جنگ غزه و امنیت دریای سرخ.»

در دیدار میان السیسی و عراقچی، تحولات شتاب‌زده منطقه بررسی شد. رئیس‌جمهور مصر بر موضع کشورش مبنی بر رد گسترش دایره درگیری تأکید کرد و هشدار داد که «تشدید بحران ممکن است به جنگی فراگیر در سطح منطقه بینجامد که پیامدهای خطرناکی برای امنیت و منابع کشورهای منطقه خواهد داشت.» او همچنین بر اهمیت مذاکرات جاری بین ایران و آمریکا تأکید کرد.

السیسی همچنین خواستار «توقف فوری درگیری‌ها در نوار غزه و ارسال کمک‌های انسانی» شد و تأکید کرد که «بازگشت وضعیت عادی در تنگه باب‌المندب و دریای سرخ ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.»

عبدالعاطی و عراقچی در مشورت‌های سیاسی خود، علاوه بر روابط دوجانبه، به وضعیت در غزه، سوریه، لبنان، امنیت دریایی در دریای سرخ و مذاکرات ایران و آمریکا پرداختند.

وزیر خارجه مصر بر لزوم «حفظ آزادی کشتیرانی در دریای سرخ و بازگرداندن آرامش به منطقه» تأکید کرد و گفت: «مصر بیشترین آسیب را از تنش‌های نظامی منطقه دیده است.» او همچنین از توافق اخیر یمن و آمریکا و تأثیر مثبت احتمالی آن بر امنیت دریایی و تجارت جهانی استقبال کرد.

عراقچی نیز گفت: «مذاکرات درباره یمن و دریای سرخ به‌طور جزئی بررسی شد» و تأکید کرد که «حوثی‌ها همانند حماس و حزب‌الله گروه‌هایی مستقل هستند که تصمیمات خود را مستقل از تهران می‌گیرند.» او افزود: «حملات حوثی‌ها علیه اسرائیل و در حمایت از فلسطین است.»

از نوامبر ۲۰۲۳، حوثی‌ها در حمایت از غزه، به کشتی‌ها در دریای سرخ حمله کرده‌اند. این حملات موجب اختلال در تجارت جهانی و کاهش شدید درآمدهای کانال سوئز شده است.

عبدالعاطی همچنین گزارش همتای ایرانی‌اش درباره نتایج پنج دور مذاکرات میان ایران و آمریکا بر سر برنامه هسته‌ای ایران را شنید و ابراز امیدواری کرد که این گفت‌وگوها به موفقیت برسد و «راه‌حلی مسالمت‌آمیز، جامع و پایدار برای کاهش تنش‌ها و برقراری آرامش در منطقه حاصل شود.»

او تأکید کرد که مصر مصمم است از هرگونه تنش و آشوب بیشتر در منطقه جلوگیری کند، چراکه این منطقه هم‌اکنون نیز با بحران‌های بزرگی دست‌وپنجه نرم می‌کند. عبدالعاطی گفت که قاهره کاملاً از مذاکرات برای کاهش تنش حمایت می‌کند و این مذاکرات را «فرصتی مناسب برای جلوگیری از تشدید بحران» دانست و از نقش مثبت عمان در این زمینه تمجید کرد.

او افزود: «در صورت وقوع درگیری نظامی، همه بازنده‌اند. این گزینه‌ای عاقلانه نیست. مصر همواره تأکید کرده که راه‌حل‌ها باید سیاسی باشد و نگرانی‌های همه طرف‌ها را در نظر بگیرد.»