عکس‌های سلیمانی در لبنان به آتش کشیده شدند

تقبیح موضع‌گیری‌های مرتبط با سالگرد کشته شدن سلیمانی

عکس‌های سلیمانی در لبنان به آتش کشیده شدند
TT

عکس‌های سلیمانی در لبنان به آتش کشیده شدند

عکس‌های سلیمانی در لبنان به آتش کشیده شدند

بر اساس فیلم‌های منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی تعدادی از تظاهرکنندگان روز دوشنبه، تصاویر قاسم سلیمانی یکی از فرماندهان سپاه پاسداران را در بیروت سوزاندند و به جای آنها تصاویر رفیق الحریری نخست‌وزیر سابق و بشیر الجمیل، رئیس‌جمهور سابق را نصب کردند.
 در همین حال، واکنش‌های محکومیت مواضع مطرح شده در سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی، در لبنان از نظر مردمی و سیاسی ادامه دارد و موجب تنش و خشم در چندین منطقه شده‌است.
شنبه گذشته، افراد ناشناس تصاویر نصب شده سلیمانی در بزرگراه بریتال (شرق لبنان) را سوزاندند، پس از آن شامگاه یکشنبه گذشته درگیری بین طرفداران «حزب‌الله» و «حزب کمونیست» در شهر عدلون در جنوب لبنان رخ داد که در طی آن دو طرف تصاویر نمادها و رهبران دو حزب را پاره کردند.
این مشکل با تنش بین دو طرف در شبکه‌های اجتماعی آغاز شد و سپس به دنبال اظهار نظری در مورد اخبار مربوط به پایان آماده‌سازی برای جانمایی مجسمه سلیمانی در بیروت که «توهین آمیز» تلقی شد و سایر اظهارات طرفداران حزب‌الله در مورد خدشه وارد کردن به دبیرکل آن حسن نصرالله به درگیری فیزیکی منجر شد.
تصویری در شبکه‌های اجتماعی پخش شد که نشان دهنده نیم تنه سلیمانی است که قرار بود توسط شهرداری الغبیری (حومه جنوبی بیروت) در یکی از خیابان‌های آن نصب شود.
همچنین تعدادی از جوانان تصویری از سلیمانی را روی ماکت «چنگال انقلاب» در میدان شهدا در مرکز بیروت قرار دادند که فعالان آن را اقدامی تحریک آمیز توسط «حزب‌الله» توصیف کردند.
حزب‌الله علاوه بر نام گذاری اماکن عمومی در جنوب و شرق لبنان به نام سلیمانی و نصب تصاویر وی در بسیاری از مناطق لبنان، چندین مراسم برای گرامی داشت سالگرد وی برگزار کرده بود.
از سوی دیگر، واکنش‌های سیاسی رد اظهارات علی حاجی زاده فرمانده نیروی هوایی سپاه پاسداران ایران، مبنی بر «توانایی موشکی غزه و لبنان خط مقدم مقابله با اسرائیل است» ادامه دارد. اظهاراتی که حسن نصرالله دبیرکل حزب‌الله دربارهٔ آنها گفته‌است «رسانه‌ها آن را جعل کردند».
در همین زمینه، سامی الجمیل رئیس حزب فالانژیست لبنان، معتقد است که اظهارات این مقام ایرانی «قابل تفسیر نیستند»، زیرا آنها لبنان را «خط مقدم ایران در مبارزه دائمی خود با همه جهان» می‌دانند.
این انتقادات به رئیس‌جمهور میشل عون نیز منتقل شد، زیرا وی به اظهارات حاجی زاده پاسخی نداد. اشرف ریفی وزیر پیشین این امر را بدیهی دانست که «رئیس‌جمهور به سخنان یکی از فرماندهان سپاه ایران پاسخ می‌دهد، اما محدود کردن پاسخ که در آن از اشاره مستقیم به ایران اجتناب کرده، به موضع کلامی غیرقابل قبول است».
https://twitter.com/SharqParsi/status/1346255855411286016?s=20
عون در پاسخ غیرمستقیم به سخنان حاجی زاده در توئیتر خود نوشته‌است: «لبنانی‌ها هیچ شریکی در حفظ استقلال میهن، حاکمیت بر مرزها، سرزمین و آزادی تصمیم‌گیری ندارند».



آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
TT

آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پاکستان روز چهارشنبه اعلام کرد که «اخبار اطلاعاتی موثقی» دریافت کرده که نشان می‌دهد هند قصد دارد به‌زودی حمله‌ای نظامی انجام دهد. پاکستان هشدار داد که در صورت وقوع این حمله پاسخ قاطعی خواهد داد. این خبر در حالی منتشر می‌شود که نگرانی‌ها درباره‌ی تشدید تنش میان دو کشور به‌دنبال حمله‌ای که منجر به کشته شدن ۲۶ نفر در کشمیر شد، رو به افزایش است.

روابط میان این دو همسایه‌ی مجهز به سلاح هسته‌ای پس از آن رو به وخامت گذاشت که دهلی‌نو، اسلام‌آباد را مسئول حمله‌ی هفته‌ی گذشته در پاهالگام در بخش هندی کشمیر دانست؛ حمله‌ای که مرگبارترین حمله به غیرنظامیان در این منطقه در ۲۵ سال گذشته بوده است. یک منبع ارشد دولتی به خبرگزاری فرانسه گفت که نخست‌وزیر هند، نارندرا مودی، در جلسه‌ای غیرعلنی در روز سه‌شنبه «اختیارات کامل» را به ارتش برای واکنش به این حمله داده است.

دولت پاکستان هرگونه دخالت در حمله‌ی کشمیر را رد کرد. عطاءالله طارر، وزیر اطلاعات پاکستان، در بیانیه‌ای که بامداد چهارشنبه منتشر شد، گفت: «هرگونه اقدام تهاجمی با پاسخ قاطع مواجه خواهد شد.» او افزود: «پاکستان اطلاعات اطلاعاتی موثقی در اختیار دارد که نشان می‌دهد هند ظرف ۲۴ تا ۳۶ ساعت آینده با استفاده از حادثه‌ی پاهالگام، که بهانه‌ای بی‌اساس است، قصد دارد حمله‌ی نظامی انجام دهد.» با این حال، اسحاق دار، وزیر امور خارجه‌ی پاکستان، تأکید کرد که کشورش آغازگر هیچ حمله‌ای نخواهد بود.

سران چند کشور جهان نگرانی عمیق خود را ابراز کرده و از این دو همسایه که در گذشته چندین جنگ با یکدیگر داشته‌اند، خواستند که خویشتنداری نشان دهند. منطقه‌ی کشمیر با جمعیتی حدود ۱۵ میلیون نفر که اکثراً مسلمان هستند، میان پاکستان و هند تقسیم شده، ولی هر دو کشور کل این منطقه را متعلق به خود می‌دانند.

حدود ۱.۵ میلیون نفر در نزدیکی خط آتش‌بس در سمت پاکستانی مرز زندگی می‌کنند. بسیاری از ساکنان این مناطق، در حال آماده‌سازی پناهگاه‌های زیرزمینی ساده با دیوارهای گِلی تقویت‌شده با بتن هستند. محمد جوید، مردی ۴۲ ساله در روستای چاکوتی، به خبرگزاری فرانسه گفت: «در حال تمیز کردن پناهگاه هستیم تا اگر دشمن ناگهان حمله کرد، غافلگیر نشویم و بتوانیم جان بچه‌هایمان را نجات دهیم.»

تبادل آتش
ارتش هند روز چهارشنبه اعلام کرد که برای ششمین شب متوالی با نیروهای پاکستانی در امتداد خط آتش‌بس تبادل آتش داشته است. این منطقه‌ی به‌شدت نظامی‌شده دارای پایگاه‌هایی در ارتفاعات بالای کوه‌های هیمالیا بوده و مرز واقعی کشمیر محسوب می‌شود. یک منبع امنیتی پاکستانی نیز به خبرگزاری فرانسه گفت که روز سه‌شنبه دو پهپاد را که به حریم هوایی پاکستان وارد شده بودند، ساقط کرده‌اند.

تنش‌ها در هفته‌ی پس از حمله‌ی پاهالگام از جمله رد و بدل شدن اتهامات، اقدامات دیپلماتیک، اخراج اتباع کشور مقابل و بستن گذرگاه‌های مرزی به‌سرعت بالا گرفته است.

بالگرد نظامی هند بر فراز آسمان سریناگر در منطقه جامو و کشمیر هند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

مودی هفته‌ی گذشته وعده داد که عاملان این حمله و پشتیبانان آن‌ها را تحت تعقیب قرار خواهد داد. او پنج‌شنبه گفت: «به همه‌ی جهان می‌گویم: هند هویت هر تروریست و حامی‌اش را شناسایی خواهد کرد، آن‌ها را تعقیب و مجازات خواهد کرد... حتی اگر تا دوردست‌ترین نقاط زمین بروند، تعقیب‌شان می‌کنیم.»

این اظهارات نگرانی‌ها را درباره‌ی تشدید تنش نظامی بیشتر کرده است.

وزارت امور خارجه‌ی آمریکا اعلام کرد که وزیر مارکو روبیو به‌زودی با همتایان پاکستانی و هندی خود تماس خواهد گرفت تا آن‌ها را به «عدم تشدید وضعیت» ترغیب کند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز سه‌شنبه با شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، و سوپرامانیام جایشانکار، وزیر خارجه‌ی هند، تماس گرفت و طبق گفته‌ی سخنگوی او، آمادگی خود را برای «میانجی‌گری جهت کاهش تنش» اعلام کرد. دفتر نخست‌وزیر پاکستان بعداً اعلام کرد که شهباز شریف از گوترش خواسته «هند را به خویشتنداری ترغیب کند» و تأکید کرده که در صورت اقدام نسنجیده‌ی هند، پاکستان از «حاکمیت و تمامیت ارضی‌اش با تمام قوا دفاع خواهد کرد».

پوسترهای افراد تحت تعقیب
هند و پاکستان از زمان استقلال از حکومت بریتانیا در سال ۱۹۴۷ بر سر منطقه‌ی کشمیر با یکدیگر مناقشه دارند؛ زمانی که مرزها خانواده‌هایی را از هم جدا کرد که نسل‌ها در کنار هم زندگی می‌کردند. در بخش تحت کنترل هند، شورشیان از سال ۱۹۸۹ برای استقلال یا پیوستن به پاکستان دست به قیام زده‌اند.

گشت‌های ارتش هند در حال حرکت به سمت هاباتنار در منطقه انانتناگ در جنوب کشمیر – ۲۹ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پلیس هند پوسترهایی از سه مرد منتشر کرده که به اتهام اجرای حمله‌ی کشمیر تحت تعقیب‌اند. دو نفر از آن‌ها پاکستانی و یک نفر هندی است. هند می‌گوید آن‌ها اعضای گروه «لشکر طیبه» هستند؛ گروهی که مقرش در پاکستان است و سازمان ملل آن را یک گروه تروریستی معرفی کرده است. همچنین برای اطلاعاتی که منجر به دستگیری هر یک از آن‌ها شود، پاداشی معادل دو میلیون روپیه (حدود ۲۳۵۰۰ دلار) در نظر گرفته شده و عملیات گسترده‌ای برای بازداشت افراد مشکوک به ارتباط با این گروه آغاز شده است.

در آخرین مورد از تشدید تنش‌ها در کشمیر، در حمله‌ی پولواما در سال ۲۰۱۹ در منطقه‌ی تحت کنترل هند، یک بمب‌گذار انتحاری با خودرو به کاروان نیروهای امنیتی حمله کرد که منجر به کشته شدن ۴۰ نفر و زخمی شدن ۳۵ تن شد. کمتر از دو هفته بعد، جنگنده‌های هندی حملاتی هوایی به خاک پاکستان انجام دادند.