ریزش برج دوقلوی آبادان ده‌ها کشته و زخمی برجای گذاشت.. بروز آتش‌سوزی همزمان در اهواز و کرج

 شعارهای اعتراضی مردم علیه مقامات، شهردار از صحنه گریخت

Reuters
Reuters
TT

ریزش برج دوقلوی آبادان ده‌ها کشته و زخمی برجای گذاشت.. بروز آتش‌سوزی همزمان در اهواز و کرج

Reuters
Reuters

در پی ریزش یک برج دوقلوی ۱۰ طبقه اداری - تجاری در شهر مرزی آبادان در جنوب غربی ایران ده‌ها تن کشته و زخمی شدند و در حدود ۲۰۰ تن دیگر همچنان زیر آوار مانده‌اند.
 رسانه‌های داخل ایران تاکنون از کشته شدن ۵ نفر و زخمی شدن ۲۷ تن دیگر خبر داده‌اند، اما برخی از منابع از افزایش آمار جانباختگان گزارش دادند. 

شعارهای اعتراض‌آمیز
برخی منابع محلی در گفت و گو با «الشرق الاوسط» از اعزام پلیس ضد شورش به محل و گسیل نیروهای امنیتی و خودروهای زرهی برای سرکوب هرگونه اعتراضات احتمالی مردم خبر دادند. منابع محلی با اشاره به سردادن شعارهای اعتراض آمیز از سوی خانواده‌های جانباختگان و شهروندان آبادانی در حوالی این ساختمان، از برخورد مأموران با مردم برای عدم تجمع و حاضر نشدن در محل ریزش ساختمان خبر دادند. 
شاهدان عینی گزارش دادند، گفته می‌شود به دنبال ریزش بخش‌هایی از ساختمان بزرگ متروپل در خیابان امیری آبادان به تعدادی خودرو هم آسیب وارد شده‌است. طبق گفته حاضران در محل، شدت این حادثه به قدری بود که ساختمان‌های اطراف به شدت لرزیدند. 
یک شاهد عینی به «الشرق الاوسط» گفت: باتوجه به افزایش غلظت گرد و خاک در آبادان و شهرهای اطراف، قطعاً کار آواربرداری سخت‌تر می‌شود و احتمال خفگی افراد محبوس وجود دارد. 

سینما رکس جدید
یکی از فعالان رسانه ای محلی می‌گوید که در دی ماه ۱۳۹۹ هشدار داده بود ساختمان متروپل آبادان به افتتاح نمی‌رسد و می‌ریزد. او می‌افزاید: اسناد نشست برج‌ها را پیش از تکمیل منتشر کردم، ولی حاصل فساد غلامرضا شریعتی استاندار وقت، زمانی رئیس سازمان منطقه آزاد و.. امروز سینما رکس دیگری را رقم زد. 
یک فعال اجتماعی می‌گوید: کمی پایین‌تر از آبادان، امارات میزبان اکسپو و جام باشگاه‌های جهان می‌شود و قطر میزبان جام جهانی. سعودی هم مثل برق به سطح اول رفاه جهانی رسیده، اما اینجا ساده‌ترین نیازها برای کمک رسانی به محبوسان زیر آوار وجود ندارد. 
منابع رسمی از برگزاری کمیته بحران و جلسه ستاد امداد و نجات حادثه متروپل آبادان با حضور استاندار خوزستان خبر دادند. 
خبرگزاری دولتی ایران در گزارشی آورده‌است که برج متروپل در دست ساخت بوده و در محله پر رفت و آمد امیری در مرکز شهر واقع شده‌است. 
رئیس اورژانس دانشگاه علوم پزشکی اهواز می‌گوید که دست کم پنج نفر در جریان ریزش ساختان بلند اداری شهر آبادان جان باخته‌اند. این آمار را فرماندار آبادان نیز تأیید کرده و افزوده‌است که ۲۷ نفر دیگر در جریان حادثه مجروح شده‌اند.
 سازمان اورژانس کشور پیش‌تر در این خصوص اعلام کرده بود که این حادثه دست کم ۴ کشته به جا گذاشته و ۲۵ نفر نیز طی آن مجروح و به بیمارستان منتقل شده‌اند.
 سازمان هلال اهمر خوزستان نیز ضمن اعلام اعزام تیم‌های امدادی به محل با استناد به گفته شاهدان محلی از گرفتار شدن دست کم ۸۰ نفر زیر آوار خبر داده‌است.
 با توجه با آنچه از تصاویر ویدیویی منتشر شده از حادثه و به ویژه از سطح ویرانی‌های ناشی از ریزش بخشی از برج متروپل در شبکه‌های اجتماعی به چشم می‌خورد، این احتمال بسیار قوی است که شمار جان باختگان و مصدومان حادثه طی ساعات آینده افزایش یابد.
 خبرگزاری ایسنا در گزارشی دربارهٔ این حادثه نوشته‌است: «پروژه متروپل آبادان که پس از ریزش، فاجعه‌آفرین شد از ماه‌ها قبل با گزارش‌هایی مبنی بر نشست ستون اصلی و شکم دادن سقف طبقات زیرین مواجه شده بود که کارشناسان، علت وقوع چنین حوادثی را نظارت‌های صوری مهندسان و عدم پیگیری تخلفات ساختمانی توسط شهرداری عنوان کرد». 
بر اساس اذعان جامعه مهندسی ایران، طی ۵۰ سال اخیر عمر مفید ساختمان‌ها در ایران از ۳۲ سال به ۲۶ سال کاهش یافته‌است. 
برج تجاری، پزشکی، اداری متروپل در فضایی با بیش از ۶ هزار مترمربع در ۹ طبقه توسط هلدینگ عبدالباقی در سال ۱۳۹۸ ساخته شد. 
به گزارش خبرگزاری فارس، استاندار خوزستان از بازداشت و دستگیری مالک و سازنده ساختمان متروپل با حکم دادستان ویژه آبادان خبر داد.
 حسین عبدالباقی، مالک و سازنده ساختمان متروپل آبادان که فرو ریخت، پیشتر لوح تقدیر «خیر امنیت‌ساز» دریافت کرده و سال ۹۷ به عنوان «کارآفرین برتر منطقه آزاد اروند» معرفی شده بود. برخی از ناظران این فرد را زمین خوار و سرکرده یک مافیای ساخت و ساز مرتبط با نهادهای نظامی معرفی کردند. 
در همین رابطه قاسم بغلانی رئیس شورای اسلامی شهر آبادان به خبرگزاری مهر گفته‌است: از صادرکنندگان مجوز احداث برج دوقلوی متروپل آبادان شکایت می‌شود.

ضرب و شتم شهردار
 از سوی دیگر، فیلم کتک زدن شهردار آبادان در پی حادثه ریزش ساختمان متروپل بازتاب گسترده‌ای در اینستاگرام داشته‌است. مردم عزادار آبادان پس از رویت شهردار این شهر در محل حادثه اقدام به کتک زدن او کردند. در ویدیوی منتشر شده، حسین حمیدپور شهردار آبادان در زمان حضورش در محل ریزش ساختمان متروپل آبادان دیده می‌شود که مورد ضرب و شتم شهروندان آبادانی قرار گرفته‌ که او به سرعت محل را ترک کرده‌است.
 پایگاه اطلاع‌رسانی دولت نیز با اشاره به این که خانواده‌های جان‌باختگان غالباً از کارگران زحمتکش بوده‌اند، از دستور ویژه ابراهیم رئیسی برای رسیدگی فوری به سانحه ریزش ساختمان در آبادان خبر داد. 
طبق گفته مقامات محلی، مسابقات ورزشی آبادان در پی این حادثه لغو شدند.
 از سوی دیگر، بر اساس اعلام شاهدان عینی، دقایقی پیش یک رستوران ساحلی در اهواز دچار آتش‌سوزی شد که علت این حادثه و میزان تلفات احتمالی تاکنون مسکوت مانده‌است. روز گذشته نیز رسانه‌ها از بروز آتش‌سوزی در یک واحد تجاری در کرج خبر دادند که پس از پنج ساعت اطفا شد.



رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
TT

رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)

مصر و ایران توافق کردند مسیر بررسی و شناسایی ظرفیت‌های روابط دوجانبه را ادامه دهند.
وزیر خارجه و مهاجرت مصر، بدر عبدالعاطی، در یک نشست خبری مشترک با همتای ایرانی‌اش، عباس عراقچی، در قاهره در روز دوشنبه اعلام کرد: «مسیر جدیدی برای مشورت‌های سیاسی بین دو کشور آغاز شده که در سطحی پایین‌تر از وزیران خارجه برگزار خواهد شد و ابعاد مختلف روابط دوجانبه را بررسی خواهد کرد.»

عباس عراقچی روز دوشنبه به قاهره سفر کرد و با رئیس‌جمهور مصر، عبدالفتاح السیسی، دیدار داشت. همچنین دو نشست، یکی دوجانبه و دیگری گسترده‌تر، با وزیر خارجه مصر، بدر عبدالعاطی برگزار کرد. این دیدارها به‌عنوان نشانه‌ای از حرکت روابط دو کشور به‌سوی گام‌های نزدیک‌تر تلقی شد.

بر اساس بیانیه رسمی دفتر ریاست‌جمهوری مصر، السیسی و عراقچی «بر اهمیت ادامه مسیر فعلی برای بررسی چشم‌اندازهای توسعه مشترک روابط بین دو کشور تأکید کردند.»

وزیر خارجه مصر در این نشست خبری گفت که گفتگوها «بر لزوم گسترش روابط دوجانبه تمرکز داشت، با در نظر گرفتن نگرانی‌های هر دو طرف»، و تأکید کرد که «تمایل متقابل برای توسعه روابط وجود دارد.» او افزود که دیدارهای متقابل دو طرف «نشان‌دهنده تحول مثبتی در روابط دوجانبه است.»

از سوی دیگر، عباس عراقچی در این نشست خبری گفت: «این چهارمین دیدار من با رئیس‌جمهور السیسی است و بیش از ۱۰ دیدار نیز با وزیر خارجه مصر داشته‌ام. این نشان می‌دهد که کشورم چقدر به گسترش روابط با مصر اهمیت می‌دهد.»

او اضافه کرد: «اراده‌ای برای توسعه روابط و گسترش همکاری‌ها در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و دیگر زمینه‌ها وجود دارد.» عراقچی ادامه داد: «ما اراده‌ای داریم برای تقویت روابط و رفع موانع آن. مسیر اکنون بیش از هر زمان دیگری برای توسعه روابط باز است.»

وی همچنین به «ادامه گفت‌وگوهای سیاسی و توافق بر افزایش مبادلات تجاری و همکاری در چارچوب سازمان‌های بین‌المللی، به‌ویژه در موضوعات منطقه‌ای» اشاره کرد و گفت: «سطح اعتماد بین قاهره و تهران هیچ‌گاه تا این حد بالا نبوده است.»

ایران و مصر در سال ۱۹۷۹ روابط دیپلماتیک خود را قطع کردند و پس از ۱۱ سال، تنها در سطح کاردار روابط را از سر گرفتند. در دو سال گذشته، چندین دیدار میان وزیران دو کشور برای بررسی امکان توسعه روابط انجام شد. در مه ۲۰۲۳، دولت ایران به وزارت خارجه دستور داد تا گام‌هایی برای تقویت روابط با مصر بردارد.

افزون بر دیدارهای وزرای خارجه، دیدار میان السیسی و رئیس‌جمهور فقید ایران، ابراهیم رئیسی، در نوامبر ۲۰۲۴ در ریاض نیز از جمله نقاط عطف در این مسیر بود.

هدی رؤوف، استاد علوم سیاسی و رئیس بخش مطالعات ایران در مرکز مطالعات استراتژیک مصر، به روزنامه «الشرق الاوسط» گفت: «سفر عراقچی به قاهره با هدف تداوم گفت‌وگوها و بررسی امکان نزدیکی بیشتر میان دو کشور انجام شده، به‌ویژه در شرایطی که ایران در سال‌های اخیر تلاش‌هایی برای بهبود روابط انجام داده و مصر نیز با احتیاط به این موضوع نگاه کرده است.»

او افزود: «این سفر حاکی از تحول مثبت در روابط و نشانگر گام‌هایی عملی در جهت نزدیکی بیشتر دو کشور در آینده است، به‌ویژه در زمینه گردشگری و تجارت، و نیز همکاری در پرونده‌های منطقه‌ای، به‌ویژه جنگ غزه و امنیت دریای سرخ.»

در دیدار میان السیسی و عراقچی، تحولات شتاب‌زده منطقه بررسی شد. رئیس‌جمهور مصر بر موضع کشورش مبنی بر رد گسترش دایره درگیری تأکید کرد و هشدار داد که «تشدید بحران ممکن است به جنگی فراگیر در سطح منطقه بینجامد که پیامدهای خطرناکی برای امنیت و منابع کشورهای منطقه خواهد داشت.» او همچنین بر اهمیت مذاکرات جاری بین ایران و آمریکا تأکید کرد.

السیسی همچنین خواستار «توقف فوری درگیری‌ها در نوار غزه و ارسال کمک‌های انسانی» شد و تأکید کرد که «بازگشت وضعیت عادی در تنگه باب‌المندب و دریای سرخ ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.»

عبدالعاطی و عراقچی در مشورت‌های سیاسی خود، علاوه بر روابط دوجانبه، به وضعیت در غزه، سوریه، لبنان، امنیت دریایی در دریای سرخ و مذاکرات ایران و آمریکا پرداختند.

وزیر خارجه مصر بر لزوم «حفظ آزادی کشتیرانی در دریای سرخ و بازگرداندن آرامش به منطقه» تأکید کرد و گفت: «مصر بیشترین آسیب را از تنش‌های نظامی منطقه دیده است.» او همچنین از توافق اخیر یمن و آمریکا و تأثیر مثبت احتمالی آن بر امنیت دریایی و تجارت جهانی استقبال کرد.

عراقچی نیز گفت: «مذاکرات درباره یمن و دریای سرخ به‌طور جزئی بررسی شد» و تأکید کرد که «حوثی‌ها همانند حماس و حزب‌الله گروه‌هایی مستقل هستند که تصمیمات خود را مستقل از تهران می‌گیرند.» او افزود: «حملات حوثی‌ها علیه اسرائیل و در حمایت از فلسطین است.»

از نوامبر ۲۰۲۳، حوثی‌ها در حمایت از غزه، به کشتی‌ها در دریای سرخ حمله کرده‌اند. این حملات موجب اختلال در تجارت جهانی و کاهش شدید درآمدهای کانال سوئز شده است.

عبدالعاطی همچنین گزارش همتای ایرانی‌اش درباره نتایج پنج دور مذاکرات میان ایران و آمریکا بر سر برنامه هسته‌ای ایران را شنید و ابراز امیدواری کرد که این گفت‌وگوها به موفقیت برسد و «راه‌حلی مسالمت‌آمیز، جامع و پایدار برای کاهش تنش‌ها و برقراری آرامش در منطقه حاصل شود.»

او تأکید کرد که مصر مصمم است از هرگونه تنش و آشوب بیشتر در منطقه جلوگیری کند، چراکه این منطقه هم‌اکنون نیز با بحران‌های بزرگی دست‌وپنجه نرم می‌کند. عبدالعاطی گفت که قاهره کاملاً از مذاکرات برای کاهش تنش حمایت می‌کند و این مذاکرات را «فرصتی مناسب برای جلوگیری از تشدید بحران» دانست و از نقش مثبت عمان در این زمینه تمجید کرد.

او افزود: «در صورت وقوع درگیری نظامی، همه بازنده‌اند. این گزینه‌ای عاقلانه نیست. مصر همواره تأکید کرده که راه‌حل‌ها باید سیاسی باشد و نگرانی‌های همه طرف‌ها را در نظر بگیرد.»